Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Gurulunk, WAZE?!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Aktív témák
-
n0_gAboR
őstag
"init.d be szeretném először azt hogy felmountolja a meghajtókat."
inkabb a /etc/fstab-ba szeresd
az /etc/hdparm.conf-ba beallithatod, hogy mi legyen az egyes winyok default konfigja. Itt sincs szukseg init.d-re.
Peldakat talalsz a konfig fileban. Erdemes meg a hdparm manualjat atnezni. -
n0_gAboR
őstag
válasz
csibor
üzenetére
Pont a napokban csinaltam ugyan ezt ugyanilyen celbol.
- Szukseged lesz a DOS system disk filejaira, ezeket letoltheted ha rakeresel a Google-ben. (En a Windows ME-s system disk fileokat toltottem le). Ezeket ki kell csomagolni egy mappaba.
- HP USB Disk Storage Format Tool-t kell letolteni a netrol. Megadod neki a Pendrive-od elereset, megadod neki a system fileok eleresi utvonalat (a mappat, ahova kitomoritetted), ezek utan par mp alatt elkeszul a DOS mode-ban bootolhato pendriveod.
Ramasolod a bios flashert, a bios file-t, es mar kesz is vagy, mehet a reboot.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
üzenetére
Nem az ertesito teruletet kell leszedni (az olyan, mint a windowson a talca jobb szele), hanem meggatolni hogy az indikator program elinduljon.
Az automatikusan indulo programokat a menu>preferences>munkamenet-nel talalod (pontosan nem tudom mondani, nincs most elottem ubi), ott kell megkeresni ezt a programot, es kivenni elole a pipat.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Kendek
üzenetére
Csak aztan nehogy a frissitesekkor osszeboruljon, ilyen stadiumban akar napi 100MB-ok is lefolyhatnak, es akar indithatatlanna is valik a rendszer. En karmic-ot raktam fel utolso alphanal, de tobbszor is bootolhatatlanna valt a rendszer (livecd-rol kellett eletet lehelni bele)
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Milyen disztron kene megoldani?
-
n0_gAboR
őstag
válasz
ngabor2
üzenetére
Nekem NVIDIA alatt a Compiz rendre rosszul detektalja a frissitesi frekvenciat (50Hz-re). A CompizConfigSettingsManager programban a General ful alatt ki kell kapcsolni az autodetektalast, es minimum a kijelzod frekvenciajara allitani.
Sokat fog dobni teljesitmenyben.
A vsync kikapcsolasa tovabbi sebessegnovekedest okoz. -
n0_gAboR
őstag
válasz
body007
üzenetére
Az Lxde az openbox ablakozot hasznalja, kiegeszitve par szoftverrel, pcman filekezelovel, tehat ez inkabb egy desktop environment mint window manager. [link]
Ennek ellenere en ezt hasznalnam inkabb.
(Viszont RAM meg mehetne a gepbe, ha bongeszesre is lesz hasznalva, keresztbe le fogja nyelni a memoriat mind a Firefox, mind a chrome, meg Flash nelkul is) -
n0_gAboR
őstag
válasz
Major Major
üzenetére
root-nak van fenttartvan X %-a particiorol (hogy a juzerek ne tudjak elfogyasztani az osszes helyet, hogy osszedoljon a rendszer
). tune2fs paranccsal allitani lehet ezt az erteket. -
n0_gAboR
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Igen, le lehet cserelni a GNOME-ot mindenfele light weight cuccokra (pl fluxbox, openbox, stb) - amik tenyleg nagyon gyorsak es keves memoriat esznek - bar eleg fapadosak, de a problema ugyanugy megmarad:
Mi a leggyakoribb tevekenyseg, amit ma egy atlagos juzer a gepen vegez: Netezes.
Es akkor elojon megint a Firefox + flash duo, es a geped szintugy hasznalhatatlan lesz.
(Chrome-al sokat fog javulni a helyzet, bar meg nincs final verzio linuxra) -
n0_gAboR
őstag
válasz
kw3v865
üzenetére
Tapasztalat: egy regebbi gepen egy XP kezelofelulette SOKKAL reszponzivabb, mint egy linux + GNOME kombo.
Az Xorg eleg lassu, a GTK2 is egy viszonlag lassu toolkit (amit a GNOME hasznal), arrol nem is beszelve, hogy a Firefox + Flash kombo is joval lassabb (kulon-kulon es egyutt is) Ubuntun, mint Windowson.
Raadasul ha nem NVidia kartyad van, hanem netan Intel vagy ne adj isten ATI, akkor meg nagyobb kulonbsegekre szamithatsz (a windows javara).Ez a tezis miszerint "Nem futtatnék én komolyabb progikat, csak általános használatra (netezés ..." manapsag mar nem ugy mukodik, mint regen. A legujabb webes technologiak, es a sok flash alkalmazasa eromuveket kivan, hogy elvezheto legyen a dolog.
Egy olyan gepet, amin siman elmegy pl a NFS : Underground, megfekteti egy komolyabb WEB2-es, designosabb ajaxos oldal siman (pl szaggat a google maps, stb) -
n0_gAboR
őstag
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Unetbootin nevu progyval a letoltott LiveCD-ket fel tudod pakolni pendrivera, es onnan kiprobalni.
Szerintem probald ki mind az Ubuntu, mind a XUbuntu-t, es donts el melyik felel meg neked jobban. (Mindenkeppen a most megjeleno 9.10-et probald ki, beta vagy rc image-el) -
n0_gAboR
őstag
válasz
Neil Watts
üzenetére
Fel kell tenni az "msttcorefonts" csomagot, ezzel telepulnek az ingyenes Microsoft fontok, mint Arial, Verdana, Tahoma, Times stb. Ezekkel sokkal jobban jelennek meg a weblapok, mivel altalaban ezekkel tervezik oket.
En felraktam a Mac fontokat is netrol, azok is nagyon jol neznek ki.
A Preferences/Appearance alatt meg be lehet allitani hogy milyen eltelenitest hasznaljanak a betuk (antialiasing). Itt lehet valasztani grayscale-t (sima), vagy subpixelt (TFT monitorokhoz), illetve a hinting-et is lehet allitani (az egyes betuk mennyire keruljenek kozel egymashoz - leegyszerusitve).
-
n0_gAboR
őstag
válasz
szeva000
üzenetére
Nekem ugyanez volt a gondom. A kovetkezo jelenti a megoldast:
Szerkeszd az /etc/pulse/daemon.conf-ot:
sudo gedit /etc/pulse/daemon.conf
A ";default-sample-channels = 2" sornal, a 2-t ird at 6-ra, igy lesz 5.1 csatornas. Ha van elejen pontosvesszo, azt szedd ki (az jelenti a kommentet):
default-sample-channels = 6
Egy pulse daemon, es egy X restart kellhet hozza. Ha nem tudod hogy kell, legegyszerubb ha ujrainditod a gepet.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Kephamos
üzenetére
Az hogy gyakorlatilak a KDE 4.1 nem tekintheto stabil kiadasnak,nagy joindulattal beta verziot lehetne rahuzni. Majd talan a KDE 4.2.
Es hiaba mondjak sokan hogy a SUSE-ben milyen jo. Tenyleg jobb mint a jelenlegi kubuntus, de meg mindig hasznalhatatlan szamomra. Viszont az Ubuntu GNOME-al teljesen kezreall, ugyhogy minek szopassam akkor magam ?!
-
n0_gAboR
őstag
-
n0_gAboR
őstag
Nalam volt olyan para regebben, hogy pulse mas keverosavokat hanszalt mint az alsa. (Alsanal a PCM, Front, Rear, Center mukodott, Pulse alatt meg a PCM, PCM Front, PCM Rear, PCM Center stb) - viszont ezek alapbol nem latszottak a keveroben.
Feltoltam oket maxra, es megszunt a hangero kulonbseg. -
n0_gAboR
őstag
válasz
body007
üzenetére
Hat igen, eleg lassu a kartya sajnos baratnomnel is. Dehat nem egy mai darab.
Compizt erdemes kikapcsolni, az is gyorsit a dolgon. Masik ami sokat tud lenditeni, ha olyan GTK temat (engine-t) valasztasz ami egyszeru kinezetu es gyors.
Van erre egy benchmark program is, a gtkperf, ami lemeri a GTK renderelesi sebesseget, ossze tudod hasonlitani a kulonbozo engine-eket.Anno amikor en neztem a gtk2-engines-mist volt messze a leggyorsabb - bar nem a legszebb. Ezt allitottam be baratnomnel is, ezzel vallalhato volt a 9250.
-
n0_gAboR
őstag
Akkor nem megy az audio a GStreamer-nek.
Probald meg Pulse-re tenni. Ez az alapertelmezett hangrendszere Ubi-nak.Lehet hogy a hangkartyad nem tud hardware mix-et, es valami blokkolja a kimenetet ALSA-nal. Erre is megoldas a Pulse.
Regota upgradelt vagy frissen telepitett a rendszer?
-
n0_gAboR
őstag
-
n0_gAboR
őstag
válasz
body007
üzenetére
ATI 9250-et meghajtja a sima radeon nyilt forrasu driver (baratnomnek is ilyen van, megy vele a Compiz, 3D, minden).
A hozza valo 8.28.8 binaris ATI driver viszony NEM TAMOGATJA az uj Xorg-okat (mivel 2006-os a lelkem) - ez latszik is a hibauzenetbol.
Ujabb driverek viszont a kartyat nem tamogatjak. Allitsd vissza a nyilt drivert, ugy menni fog.100Hz-t el lehet erni CRT-nel ha generalsz hozza modline-t, es beirod az xorg.conf-ba. Autodetect-el maximum 85Hz-t fog felajalnani az X.
-
n0_gAboR
őstag
Ez azert van, mert az NVIDIA nem az Xorg default Xineramat hasznalja a dual kepernyos modra, hanem a sajat megoldasat (TwinView), ezert megbolondul a frissitesi frekvencia kijelzes.
Az Xorg.conf-ba a Screen Sectionba tedd be a kovetkezo sort:
Option "DynamicTwinView" "False"
Nekem anno egy 19" AOC es 22" Belinea CRT-nel megoldotta a dolgokat. Normalisan kijelzi a felbontast, viszont a twinview nem fog menni. (xinerama meg attol mukodik)
NVIDIA tervezi egyebkent az atalast az XRandr1.2-re a binaris drivereiben a jovoben, ugyh meg fog szunni a dolog.(xorg.conf-odat sztem takaritsd le egy kicsit / generalj egy ujat, mert a beirtak 80%-ra mar nincs szukseg mai X mellett.
Egy Driver "nvidia" sor eleg arra hogy menjen a binaris NVIDIA meghajto pl.) -
n0_gAboR
őstag
válasz
gabaly
üzenetére
Felejtsetek mar el ezeket a virusirtokat kedves Windowsrol erkezett kollegak!
NEM KELL! FELESLEGES!
Windowson is a legtobb ilyen szar ami bosszantja az embert, az spyware, troyan, stb. Ilyenek linuxon nincsenek. Ha repokbol telepited a csomagokat, akkor biztos lehetsz hogy rendszeredben direkt kart tevo kod tuti nem fog telepulni - mivel azok a fejlesztok alltal ellenorizve lettek.Legtobbjuket arra hasznaljak hogy linux serveren Windowsos mailfiokokat, stb ellenorizzenek vele.
-
n0_gAboR
őstag
Az is lehet a gebasz, hogy nem mukodnek rendesen a power-saving beallitasok (ACPI), es amikor a monitor kikapcsolja magat X ido mulva, azt nem toleralja a rendszer.
Probald meg a kepernyovedo beallitasainal mondjuk 1 percre venni a monitor kikapcsolasat, es figyelgesd h nem attol fagy e meg. Ha igen kapcsold ki (a monitort meg manualisan, ha otthagyod a gepet sokaig).
Egyebkent van egy ujabb 177-es driver az NVIDIA oldalan amit ki lehet probalni. Aztan ottvan a legujabb beta driver, a 180.11-es. Ezzekkel is lehet probalkozni, hatha javitanak a helyzeten.
Ezeket manualisan kell telepiteni "melykonzolbol", viszont sok leiras van hozza a neten, igazabol egy tok egyszeru feladat. -
n0_gAboR
őstag
GD megoldasa onmagaban nem fog mukodni, at kell allitani a PulseAudio-t hogy kezelje a 6 csatornat.
Nyisd meg a /etc/pulse/daemon.conf-ot, vedd ki a pontosvesszőt a "default-sample-channels" elől, és a sor végén 2 helyett írj 6-ot.
Nalam igy mukodik az 5.1 VLC-bol, Mplayer-bol es Totem-bol is (Audigy 2 ZS-em van).Lehet hogy fog kelleni egy X ujrainditas (ctrl+alt+bkspace, vagy kijelentkezes)
Egyebkent mas hangkartyaknal is elojon ez a gond vagy csak Creative-oknal?
-
n0_gAboR
őstag
Ubuntu siman elindul ha egyik gepen volt telepitve, es atteszed egy masikba.
Rendszertolton kellhet allitgatni (a winyok sorszama miatt), illetve ha engedelyezve van pl binaris NVIDIA driver az xorg.conf-ban, es ATI gepre teszed.
Opensource drivereknel szinten megy az autodetect, erdemes atrakas elott kikapcsolni a binarist ha ez a helyzet all fenn. -
n0_gAboR
őstag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Lehet hogy fentvan, de ha kernelt frissitesz, akkor le kell forditani minden kernelmodult az uj kernelhez. Ha ez nem tortenik meg akkor gaz van.
Ezt a disztroban szallitott csomagoknal ugy oldjak meg, hogy minden uj kernelhez kiadjak a kulso ujraforditott kernelmodulokat is.
Ha kulso csomagbol telepitesz valamit, ami fordit maganak drivert (mint Vmware, VirtualBox, manualis NVIDIA vagy ATI driver, stb), akkor kernel frissites utan neked kell gondoskodnod rola hogy ujra le legyenek forditva a driverek ( ergo ujra erdemes telepiteni oket)Erre lenne megoldas a 8.10-ben ujdonsagnak szamito DKMS, ami ha egy uj kernelrol bootolsz, automatikusan leforditja a hianyzo kernel drivereket. Ha jol tudom ez csak akkor mukodik ha az adott modul tamogatja (mint pl az ATI fglrx-e).
-
n0_gAboR
őstag
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
DOS-os ctrl+alt+del az a reset gomb

A Windowsos (hogy elohozza a task managert) nemtom hogy mi, de beallithatsz billentyukombot a taskmanagernek.
CTRL+ALT+BKSPACE-el pedig ujrainditod az X-et.
-
n0_gAboR
őstag
-
n0_gAboR
őstag
válasz
DocHoliday
üzenetére
Egyszerü ablakátméretezés linuxon: ALT+Középső klikk, és arrébbhúzot a kurzort, az ablak mérete követni fogja.
Így nem kell trükközni.
Compiz tenyleg csinal neha ilyet hogy tulmeretezi az ablakot teljes kepernyonel (bar eleg ritkan jelentkezik).Ugyanígy tudsz egyszerűen ablakot mozgatni ALT+Balklikkel.
-
n0_gAboR
őstag
Hír:
Az Adobe kiadott egy elozetes 64 bites Flash Playert, egyelore Csak Linuxra! (kesobb tervezett a Mac es a Windows is)
[link]Release of this alpha version of 64-bit Flash Player on Linux is the first step in delivering upon Adobe’s commitment to make Flash Player native 64-bit across platforms. We chose Linux as our initial platform in response to numerous requests in our public Flash Player bug and issue management system and the fact that Linux distributions do not ship with a 32-bit browser or a comprehensive 32-bit emulation layer by default. Until this prerelease, use of 32-bit Flash Player on Linux has required the use of a plugin wrapper, which prevents full compatibility with 64-bit browsers. With this prelease, Flash Player 10 is now a full native participant on 64-bit Linux distributions.
-
n0_gAboR
őstag
Talaltam egy szamomra uj MSN klienst. Galaxium MSN
http://code.google.com/p/galaxium/
Van repojuk Ubuntu, OpenSUSE, Fedora, Arch Linux disztrokhoz.Alapbol tamogatja az MSN Plus!-os nevek megjeleniteset, Audium temak tamogatasa, offline messages, personal messages, custom emoticons, logging, libnotify esemeny megjelenites. Van itt minden.
Kinezetben is a legprofibb az eddigi probalkozasok kozul.SVN-ben a kovetkezo dolgokat fejlesztik: (van repoban svn build is)
* MSN webcam support
* Complete IRC support
* Basic support for Jabber and GaduGadu
* Fast (direct) file transfersEddig emesene-t vagy pidigin-t hasznaltam, de ez sokkal felhasznalo baratabb (nem nekem kell kulonbozo pluginekkel osszehekkelni a kulonbozo funkciokat - itt megvan minden alapbol, viszont szintugy tamogatja a beepuloket).
Erdemes kiprobalni.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Kiprobaltam, nekem megy Compizzal, es nelkule is akadasmentesen.
flashplugin-nonfree csomagot hasznalom (10.0.12.36ubuntu1 verzio) - ez a Adobe fele 10-es flashplayer. Ez mar tud hardware-es gyorsitast is, kikapcsolt Compiz-nal.
NVIDIA driver nalad fentvan? Most jott ki az uj beta (180.06), gyorsulas tapasztalhato vele mind 2D, mind 3D teren (foleg 8-9-es szerianal), es csomo bugot is javitottak, tegnap feltettem, es gyonyoruen mukodik.
Ha kell segitseg a telepiteseben, csak szolj.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Laybee
üzenetére
Milyen monitor, milyen kartya, milyen drivert hasznalsz?! Ezek nelkul nehez segiteni...
Nekem akkor volt ilyen param, amikor XP-n NVIDIA drivert hasznaltam, linuxon meg a nyilt forrasu nv driver ment. Ha bekapcsolod a hivatalos NVIDIA linuxos drivert, akkor ugyanugy megy majd a kepernyo.
System > Administration > Hardware Drivers : itt kell kipipalni a megfelelo nvidia drivert, es felteszi magatol.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Kai Hansen
üzenetére
De van. Nem kell parancssor feltetlenul, foleg ha azt sem tudod mit kene csinalnia / mit varsz tole.
Kate/KWrite text editor programok. Szoval nyisd meg a filet rendszergazdakent egy olyan texteditorral ami van a gepeden.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
bandras0226
üzenetére
A drivert kell beloni eloszor, utana mar mindegyik programmal menni fog, addig egyikkel sem.
Utana kell nezni h tamogatott e a kartyad linux alatt. -
n0_gAboR
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
OpenJDK-t vagy SUN-os JRE-t hasznalsz?
OpenJDK lesz a jovo, a megnyitott forrasu JAVA, viszont egyelore meg vannak gondok vele (foleg a pluginnel).
Erdemes addig is a SUN-os JAVA-t hasznalni:sun-java6-jre
sun-java6-plugin csomagok! -
n0_gAboR
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
#1. Nem akarsz JAVA-s klienst, de WINE-al emulalt windowsos az jo lesz -> LOL.
GNOME alapbol feltolja(, inditja) a Tomboy-t, F-Spotot, ami Monon alapszik, ami egy JAVA-hoz hasonlo VM. Fogadjuk hogy nem zavart amig nem vetted eszre

#2. A Bittorrent kiens letezik NATIVAN linux ala
#3. Egyebkent meg probald ki a Deluge torrentet (weblapjukrol leszedve), az a legjobb es leggyorsabban fejlodo alternativaja az uTorrentnek - a legjobb windowsos torrentkliensnek.
-
-
n0_gAboR
őstag
Hallottam valahol hogy keszul egy uj GRUB, ami mar UUID alapjan tolna a particiok inditasat. (UUID: particiok egyedi azonositoja - tehat a sorrend (ami siman valtozhat) nem fog tobbet szamitani)
A szivasok 99,9%-at kikuszobolne az biztos. Nem tudom hol tart a fejlesztes, de nagyon remelem a kovetkezo ubiig megcsinaljak. -
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
El kell hogy keseritselek, de ez a sima Unreal Turnamenthez valo. (ez onnan is latszik hogy a mai jatekok telepitojet GTK2-vel toljak mar).
Nincs meg nativ linuxos kliens UT3-hoz (bar mar dolgoznak rajta).
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

locks