Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Traxx

őstag

válasz hackeeeee #29399 üzenetére

1.6.1, frissebb ubira a honlapjuk szerint még csak nem stabil verzió van...és a synaptic se mutat újabbat.

• Traxx

őstag

Hali!

Nem tudom, miért vagy miért nem, de az emesene nem mutatja, ha valaki elérhető lett, ez mindig csak akkor derül ki számomra, ha rákattintok :(( Az amsn ezt tudta, viszont az egyrészt folyton elfelejtette a beállított profilképet, valamint érdekes módon egy kompresszoros géptisztítás után ha elindítottam, legkésőbb 1-2 perc múlva jött a restart, bár néha azonnal is :D Szóval maradt az emesene, ráadásul az összes kliens közül ez vált be legjobban.

Ezen a bejelentkezési dolgon hogyan lehet segíteni? Mert nem találtam... :R

• Traxx

őstag

válasz Traxx #28994 üzenetére

Kipróbáltam, hogy végigdugosgattam az usb-ket. és lőn :D Ráadásul elég szépen szedi is a lábát, úgyhogy hasít, ahogy kell...tehát tárgytalan...viszont ezzel az lsusb-vel szintén tanultam valamit, köszi :R

• Traxx

őstag

válasz Kendek #28993 üzenetére

A parancsra ezt kaptam:

Bus 008 Device 002: ID 045e:00f6 Microsoft Corp.
    Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 001 Device 002: ID 090c:b371 Feiya Technology Corp. Silicon Motion SM371 Camera
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Ez alapján ugye jól gondolom, hogy az a Feiya izé az? :) Mert ha igen, akkor nem értem, hogy mondjuk a Helyek menüpontban miért nem jelenik meg a többi partíció mellett...

Ja és az miért van, hogy van, amelyik 2.0-s, és van, amelyik 1.1-es? :D Hátra dugtam egyébként.

• Traxx

őstag

Megint volna egy kis gondom...kaptam adatmentés céljára a kollégámtól egy külső vinyót, ami usb-n keresztül csatlakozik a géphez. És az ubi nem látja...de nagyon nem, mert a lemezkezelőben sem jelenik meg...Miközben látszólag működik, mert világít az elején a zöld lámpácska. És jó is, mert a kolléga már másolt rá dolgokat, meg egyébként is bő 2 hetes a cucc.

Mi lehet a baj?

• Traxx

őstag

válasz Kendek #28928 üzenetére

A plugin ott figyel az Operában, valamiért mégsem akaródzik neki használni... A ppa-t pedig hozzáadtam, de ez a legfrissebb verzsön. Ha más nem, levakarom, és felrakok valami más dockot, ami nagyjából tudja ugyanezeket.

És sorry a topictól a hozzászólásommal megtört vidámságért...ez a Bor ajánlatok viszont odaver :DDD

• Traxx

őstag

válasz Kendek #28925 üzenetére

A parancsot valóban elírtam :B De nem igazán értem, mert volt, hogy a hibaüzenetből másoltam ki, és ugyanezt kaptam...viszont most már bevette, működik. Fent figyel a Teamviewer is, és a synaptic is jó :R

A javával kapcsolatban viszont nem értem, miért a mozilla könyvtárba kell másolnom a plugint, hiszen az működik :) Bár megtettem ártani nem árthat alapon, plusz a /usr/lib/opera/plugins könyvtárba is betettem, de mégse megy...

Még egy kérdés: miért van az, hogy a cairo dock egy idő után "elfelejt" feljönni? Hiába kattintgatok, és vonszolom fölé az egeret, csak lapít...kézzel kell a menüből aktiválni. A rendszer betöltésekor még jó, utána csinálja ezt...

• Traxx

őstag

Hali!

Volna egy kis problémám...Tegnap volt 1-2 áramszünet itthon, és a linux is kapott belőle (azért is, mert az xp-s topicban is sírok :D ). Az a helyzet, hogy a synaptic halt meg...amikor elindítom, kérné a jelszót, de csak ezt adja fel:

E: A dpkg futása megszakadt, adja ki a „sudo dpkg --configure -a” parancsot a probléma javításához.
    E: _cache->open() failed, please report.

A terminálba beírva ezt, viszont csak ennyi: sudo: dkpg: command not found

Valamint letöltöttem a teamviewer programot, és szeretném feltelepíteni. Namármost, a csomagkezelő úgy érzi, hogy fut még valami más hasonló is, és arra kér, zárjam be...persze nem fut semmi :( Így nem megy tovább a telepítés.

Van ötletetek, mit kellene tennem? :R 10.04-es Ubuntut használok.

Ja és még egy :B : az mitől van, hogy java alapú chat nem megy Opera 10.60 alatt, firefox 3.6.3 alatt pedig igen? Az Opera csak azt mondja, hogy nincs abszolút java...pedig van :F

• Traxx

őstag

válasz Traxx #26668 üzenetére

Nem engedi már módosítani, viszont kiderült, hogy banális oka volt a dolognak...túl magas volt a monitor képfrissítési frekvenciája :D Levettem 85Hz-re, és rögtön tudtam telepíteni az Eszközmeghajtók menüpontban lévő ajánlott vidkari drivert...újraindítás után meg már szuszog bőszen a compiz :C

• Traxx

őstag

Megint én :( Most történetesen a compizzal van bajom, jelesül nem tudom aktiválni. Ami elég érdekes, tekintve hogy 8.04 óta tökéletesen szuszogott, változatlan konfig mellett...

Arról szól a történet, hogy próbálta leszedni a zárt eszközmeghajtót, viszont nem sikerült a telepítés. Erre felraktam neki a 173-as nvidia drivert a Synapticból (az eszközmeghajtók menüpontban látható is, hogy engedélyezve van). Viszont a compizban azt kapom csak, hogy villog egy párat a monitor, és kiírja, hogy Az asztali effektusok bekapcsolása meghiúsult...Az Eszközmeghajtóknál a currentet pedig nem akarja telepíteni, viszont gondolom, hogy ezzel a 173-assal is mennie kéne...

inno3d 7600 GT-m van, ha erre is szükség volna.

Köszönöm immár sokadjára a segítséget :R

• Traxx

őstag

válasz Kendek #26637 üzenetére

Ez sikerült, és fel is toltam a javát, de valamiért nem akart megfelelően működni, mert a firefox mindig az icedtea pluginért sírt :D Viszont ezen leírás alapján terminálból felügyeskedtem, most már a legfrissebb figyel a gépen :C

• Traxx

őstag

Hali!

Szeretnék javát telepíteni, és nem igazán akar összejönni a dolog...tudom, van a synapticban is, de azzal nem megy, ami nekem kellene, és a sun-ost meg kiszedték...Ezért lekaptam innen, és sikerült is kapnom egy .rpm-et. Na és itt vagyok meglőve... Próbálkoztam az alien programmal felrakni, ezen leírás alapján, de nem igazán jött össze...ugyanis ezt írja:

error: incorrect format: unknown tag
    Warning: Skipping conversion of scripts in package jre: postinst postrm prerm
    Warning: Use the --scripts parameter to include the scripts.
    chown: ”jre-1.6.0_20//usr/java/jre1.6.0_20/lib/charsets.jar” nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    failed chowning /usr/java/jre1.6.0_20/lib/charsets.jar to 0:0: Érvénytelen fájlpozicionálás at /usr/share/perl5/Alien/Package/Rpm.pm line 265, <GETPERMS> line 38.

Mit toltam el szerintetek? :R

Ja és nem láttam még itt megemlítve, de beírom, hogy hátha valaki hasonló cipőben jár, mint én, magyarán a grub2-ben módosítana az alapértelmezett oprendszeren, de nem mókolna a 40_custom fájlban és társaiban: [link]
    Neke ez az egy gondom volt a grub2-vel, és így nagyságrendekkel egyszerűbb volt, mint másolgatni, szerkeszteni, stb :)

• Traxx

őstag

válasz HENE #26255 üzenetére

Pont ez volt nekem is a gondom :D Próbáld így, csak az üres partíciódat ext4-re formázni, és abban a legördülő menüben a "/"-t kiválasztani csatolási pontként.

Időközben felment az Ubuntu, hát bameg, ez kegyetlen gyors :Y Az Ubuntu logó látható volt olyan 2 mp-ig, a jelszavam beírásától a komplett desktop olyan 5 mp. Még a grub2-t szeretném bütykölni, meg a gombokat átpakolni jobb oldalra, és egész jó lesz ez...

• Traxx

őstag

válasz Kendek #26252 üzenetére

Ez a csatolási pont volt a kulcsszó :R Már mászik fel a cucc...remélem jó lesz :) Köszi a segítséget, Nkboy-nak úgyszint :R

Ja és ott toltam el, hogy még a telepítés előtt formáztam le ext4-re a gparteddel a partíciót, aztán vakaróztam, hogy miért nem akarja az igazságot...

• Traxx

őstag

válasz :-I #26246 üzenetére

Ha az itt lévő Partíciók saját kezű megadása (haladóknak) pontra, akkor nem ez a megoldás. Itt át tudom ugyan méretezni a partíciókat - de épp az a gond, hogy a 10.04-nek mindenképpen adna egy újat, és azt tudom növelni-csökkenteni, a már meglévő ext4-re nem tudom ráügyeskedni a rendszert, holott épp ez volna a célom.

• Traxx

őstag

Hali!

Telepíteni szeretném a legújabb Ubuntut, viszont van egy kis problémám...magyarán elakadtam... Az volt, hogy a gépemen már ott lapított a 9.04, viszont ext3 alatt. A partíciót formáztam ext4-re, és arra gondoltam, hogy tiszta telepítést alkalmazva feltolom a Lucidot. Itt csúszott hiba a számításba, mivel mindenáron új partíciót akar létrehozni magának, és nem ajánlja fel azt a lehetőséget, hogy a legnagyobb összefüggő szabad helyre telepítsen, pedig ott figyel egy épp neki előkészített 16 giga...Hogyan tudnám megetetni vele azt a partíciót?

Köszönöm a választ :R

• Traxx

őstag

válasz Relisys #22818 üzenetére

Hasonló gondja van a munkatársamnak, csak neki egy PC-vel, és Xerox LCD monitorral (amihez hiába próbáltam linux drivert bűvészkedni :( ), plusz jó eséllyel integrált Intel videókártyával...lehet ez esetben a monitor a ludas?

• Traxx

őstag

válasz #40553216 #18185 üzenetére

Köszönöm :R Bátor ember nem vagyok, ezért inkább friss telepítés lesz oly módon, hogy a home-ot kitolom más partícióra...leválasztok a mostani NTFS-ből egy keveset, format, és az installnál mehet oda. A háttérképeket, ilyesmiket meg majd leszedem megint :)

• Traxx

őstag

Sziasztok!

Nem vagyok nagy linuxos, az Ubuntut csak másodlagos rendszerként használom, de elég jó szerintem (de hát ugye a megszokás, játék...). Viszont szeretném a 9.04 után kipróbálni a mackót is :) Nade. A 9.04 ext3-ra ment rá, viszont olvasta, hogy az ext4 kissé gyorsabb. A kérdésem az lenne, hogy van-e átjárhatóság a két fájlrendszer között, magyarán létezik-e olyan, hogy frissítem a 9.04-et 9.10-re, ÉS ext4-re (ha ez nem túl komplikált megoldás), vagy mindenképpen a tiszta telepítés jelenti az üdvösséghez vezető utat? Amúgy a 9.04-en majdnem mindenem ment, csak a nyomtatót kellett hegesztenem, és a tv-tunert kellett volna, de arra már nem volt türelmem :D

Előre is köszi :R

• Traxx

őstag

válasz rtom #11510 üzenetére

No...ismét toltam egy live CD-t (így használnám, míg ki nem derül, hogy műkszik-é minden hardverem vele, amúgy mértem: a live elindításától a komplett desktopig 90 mp volt, ami azért így, DVD-ről futó cucctól szép :C )

Na a tunerre visszatérve: kiadtam az lspci parancsot, és azt kaptam, hogy elvileg látja a tuneremet, ahogy az utolsó sorban vagyon.:

ubuntu@ubuntu:~$ lspci
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 02)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 02)
    00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
    00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 02)
    00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 02)
    00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 02)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 02)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
    00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
    00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 02)
    00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
    00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
    00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
    00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 02)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 92)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801IB (ICH9) LPC Interface Controller (rev 02)
    00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801IB (ICH9) 2 port SATA IDE Controller (rev 02)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 02)
    00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) 2 port SATA IDE Controller (rev 02)
    01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GT] (rev a1)
    03:00.0 SATA controller: JMicron Technologies, Inc. JMicron 20360/20363 AHCI Controller (rev 02)
    03:00.1 IDE interface: JMicron Technologies, Inc. JMicron 20360/20363 AHCI Controller (rev 02)
    04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
    05:01.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7134/SAA7135HL Video Broadcast Decoder (rev 01)

Nem szeretném elcseszni (bár CD-ről beszélve, mit is lehetne? :B ), meg a pozitív alaphang miatt inkább kérdeznék megint... mivel látja a tunert, ezek szerint forgatni a kernelt / kernelbe (nem tudom, melyik a helyes kifejezés) ezek szerint nem kell. És ha jól értelmezem a hupwiki-s linket, akkor jönne az oldal kb. felétől leírt tuner rész, vagyis a

# modprobe saa7134 card=2 tuner=1
    # tvtime
    # rmmod saa7134
    # modprobe saa7134 card=2 tuner=2
    # tvtime

bepötyögése a terminálba, ugye? És utána kell az a ciklus dolog? Tehát a

for i in $(seq 0 69);
    do
    rmmod tuner saa7134
    modprobe saa7134 card=25 tuner=$i
    sleep 1
    tvtime
    done

beírása is?

Aztán pedig megbütykölöm a További modul opciókban leírtakat, ha szükséges. Végül, pedig lerántok egy progit, amivel tudom lesni a tv-t (xawtv, zapping az, amit eddig leltem, nem tudom, ezek mennyire jók, és tudják-e alapból kezelni a teletext-et, vagy felvenni...bocsi, ha hülyeséget mondok, de win alatt is a gyári programját gyűrtem a jószágnak).

Összefoglalva: ugye jól írtam le a sikerhez vezető utat? :B

Előre is köszi a segítséget, és Jester01-nek is a bátorítást :R

• Traxx

őstag

válasz rtom #11506 üzenetére

A linket végig nem olvastam, csak a támogatott kártyákat :B De ahogy olvastam, hogy forgatás, kutyafüle...hiába magyar, eléggé velkám tu linuksz (copyright by Vladi) jellege van :O Atomkezdőként pláne... Azok után, hogy ezen kívül mindent szépen felismert, belőtt, kissé kellemetlen...
    Otthonról elindítom majd megint a live-ot, és meglátom, mire megyek vele...amúgy így, CD-ről bootolva megy ez a forgatás dolog, vagy csak ha fel van telepítve? Egyáltalán: így, előképzettség, rálátás nélkül mennyi esélyem van, hogy sikerül? :U :D

Még ilyet találtam...ez a dátum szerint régebbi, de nem tudom, mennyire jó.

• Traxx

őstag

Hali!

Eléggé zöldfülűen kérdeznék...arról lenne szó, hogy hétvégén összeszedtem a bátorságomat, és elindítottam életem első linuxát, egy 8.04.1-es Ubit. Igaz, még csak live CD-ről ment...Szép, meg tetszik, meg illatos, meg minden :) De 2 gondom volna vele:

1: a tv-tunerem (Terratec Cinergy tv400). Nos, ezt nem nagyon, vagy nagyon nem látta, a hardverek között semmilyen utalást nem láttam erre utalóan. Pedig ahogy utánakerestem, elvileg támogatja: [link] Tehát a kérdés: ezt kellene neki feltolni, vagy valahogy bűvészkedni kell vele, hogy megjelenjen a hardverlistában előtte?

2: az egerem görgője (Microsoft Comfort Optical mouse 1000). Görget, de a középső gombos klikk nem működik, így böngészésnél az oldalon belüli mozgás körülményesebb. Ezt lehet valahogy orvosolni?

Ja és egy ráadás: milyen programot tudnátok ajánlani videókonvertálásra (jellemzően aviból DVD), ill. online tv-re? Utóbbiból valami TVUPlayer, vagy Sopcast féleség nem jönne rosszul :)

Köszönöm előre is az infókat :R

Aktív témák