Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37101) Ringman válasza kolopele (#37100) üzenetére


Ringman
nagyúr

hát igen.

szerk:
a lacának írt válaszom nem is erre irányult, hanem arra, hogy sokszor nem járnak eléggé utána, hogy mi a panasz elsődleges okozója.

[ Szerkesztve ]

(#37102) Parci válasza tisn (#37093) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

halotti növekmény, de szerintem értelmetlen a kérdésed, mert arról szól, hogy egymáshoz képest arányaiban mennyien haltak meg érproblémákkal. ha minden évben stabilan ugyanannyian halnak meg, ami épp ötszöröse a környező országok átlagainak, akkor nincs "excess" semmi, hanem csak konstans magas.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37103) Parci válasza lacafaca (#37090) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

van végstádiumú rákos, 150+ kilós, aki csak szipogott és van életerős, egészségesen kajáló fiatal, aki belehalt. ugye nate-nek is azt írtad, hogy mivel lacadiétán van, nem érheti baj. óvatosabban...

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37104) UberMutant válasza Parci (#37103) üzenetére


UberMutant
őstag

lassan ki lehetne seperni innen az alusipkásokat

(#37105) Ricardo válasza Parci (#37103) üzenetére


Ricardo
félisten

Azt is írta, hogy nem jön a komoly topikba :U

(#37106) pjen válasza Mr K (#37099) üzenetére


pjen
félisten

A covidba eddig meghaltak kb ötmillíóan, bár én ezt barokkos túlzásnak tartom. Saccra kilenc ezer millióan vagyunk. Tudom, hogy rengeteg tragédia, de az emberiség tekintetében a hibahatáron belül van.

(#37107) Parci válasza pjen (#37095) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

eltűnt? vagy ma simán influenzának hívjuk? a pestisbe pedig elég sokan belehalnak, de mindenki semmilyen vírusba (jelen esetben baktériumba) nem hal bele. azért amikor az kitört újként, ötvenmillióan meghaltak... a xiv. szd-ban...

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37108) emvy válasza pjen (#37106) üzenetére


emvy
nagyúr

Akkor a balkan haboru a 130 ezer halottal tenyleg lenyegtelen. A vietnami a maga 1.3 millio halottjaval szinten.

while (!sleep) sheep++;

(#37109) Parci válasza pjen (#37106) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egyre több cikk szól arról, hogy csak indiában 3-5m halott volt, összesen pedig inkább 15m. hogy az 5m barokkos túlzás helyett alábecslés, abban gyakorlatilag biztos lehetsz, azok ugyanis csak az igazolt halottak, pedig nyilván elég sok igazolatlan van. ez még mindig nem sok a 8,5 mrd-hoz képest, de nincs is még vége és már rég ellőttünk oltásokat milliárdos nagyságrendben.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37110) pjen válasza emvy (#37108) üzenetére


pjen
félisten

Az emberiség szempontjából valóban az, bármilyen cinikusan hangzik.

(#37111) Ricardo válasza Parci (#37109) üzenetére


Ricardo
félisten

Mindezt lezárások, és korlátozások mellett.

(#37112) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

van egy beugratós kérdésem egyébként a megfejtőknek: szerintetek a magyar egészségügy a világátlaghoz képest átlag alatti vagy feletti?

válaszolok is: tippre mindenképp feletti. ha meg tudunk állapodni egy közös nevezőben, szorzok kettőt, aztán nincs több vita :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37113) Parci válasza pjen (#37110) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

de ez mire érv egyébként? az emberiség szempontjából az is lényegtelen, ha egy mp alatt meghal 7 mrd ember.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37114) tisn válasza Parci (#37102) üzenetére


tisn
addikt

bocs, nem olvastam el a cimket :) vissza az egesz.

(#37115) pjen válasza Parci (#37107) üzenetére


pjen
félisten

Igen erre gondoltam lehet, hogy öt év mulva azt mondjuk doki írjon ki 3 napra kovidos vagyok. A spanyol nátha se folyamatosan szelidült. Tavasszal még halálos kór, őssze nátha. Hátha...

(#37116) Mr K válasza weiss (#37094) üzenetére


Mr K
senior tag

Vegyük mondjuk Zala megyét. Hivatalosan három oltópont van. Nem minden faluból lehet odaérni egy óra alatt, főleg, ha át is kell szállni. Vissza ugyanennyi, és mivel nem járnak óránként a buszok, az oltás túra 4-6 óra is lehet.

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#37117) tisn válasza Parci (#37112) üzenetére


tisn
addikt

atlag feletti. meg egyes nyugati orszagokhoz kepest is vallalhato (pl. korhazi agyszam, 1000 lakosra juto orvosok szama), a belerakott penzhez kepest pedig kifejezetten jo.

(#37118) pjen válasza Parci (#37113) üzenetére


pjen
félisten

Így van.

(#37119) OPiiPO válasza lacafaca (#37090) üzenetére


OPiiPO
addikt

Ez ma már az ötödik hsz-ed a komoly kocsmában, amiből kb. egy sem felel meg a topic színvonalának - nem arról volt szó hogy maradsz a dühöngőben :F

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#37120) venember83 válasza Parci (#37112) üzenetére


venember83
nagyúr

van egy beugratós kérdésem egyébként a megfejtőknek

Kik a megfejtők jelen kontextusban? Már nem először olvasom ezt a kifejezést, de nem tudom értelmezni. Köszönöm.

(#37121) daneel_hu


daneel_hu
addikt

Felettünk lakó háromtagú család: kettő covidos, a gyerek és az apuka. Apuka-anyuka duplán oltott astrások, anyuka oltás elöttt átesett a betegségen.
Gyerek és apuka tünetes elég rendesen, láz, köhögés stb…

(#37122) Parci válasza tisn (#37117) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jó. nálunk kb. 40 ezer halottja van a járványnak. ugye tavaly őszig kb. semennyi sem volt (500 halottnál jártunk akkor). a halotti növekmény akkor, az év első 9 hónapjára közel 30 ezerrel kevesebb volt, mint az előző 5 év átlaga. innen csináltunk kb. +10 ezret nyárig. ez +40e, ami nincs nagyon messze a hivatalos számainktól sem (az mellékszál, hogy -30e + 40e = 10e, ott a két adag már össze van vonva).

ha nálunk, átlag feletti egészségügy, átlag alatti népsűrűség, átlag feletti szabály és normakövetés, higiéniás lehetőségek mellett 10m lakosra jutott 40e halott, eddig, akkor ezt vehetjük alsó becslésnek. az milliárdonként 4 millió halott. ehhez tessünk mérni mindent.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37123) Parci válasza venember83 (#37120) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

legyen "fél indiában két hét alatt egyetlen eset sem volt" syberia (vele már úgy sem leszünk öribarik :DDD) , vagy bárki, aki hadilábon áll az elemi valószínűséggel, matekkal

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37124) weiss válasza Mr K (#37116) üzenetére


weiss
addikt

Az mondjuk tényleg gáz.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#37125) Peat;) válasza pjen (#37106) üzenetére


Peat;)
veterán

Érdekes látásmódot közvetítesz.
Ilyen alapon az alábbiak is jelentéktelenek az emberiség számára - a te matematikai nézőpontodból, mert azért az emberiséget sem Te sem én nem képviselem, azt a teljes népesség képviseli és az dönt arról mi számít és mi nem.

gyerekbénulás
rákkeltő babahintőpor
azbeszt
arzénos víz
atombomba
koncentrációs tábor

Az emberiség bármekkora önző barom életforma is, azért az elkerülhető és megelőzhető tragédiákat próbálja korrigálni, kezelni, nem csak arányokat néz az emberiség mint ahogy most Te tetted. Szerintem ez így van jól, legyen az betegség, mérgező anyag, hatalommánia. A módokról, eredményességről lehet vitatkozni, de egyenes arányosságot húzni a teljes népesség és a halálesetek közé szerintem alapvetően hibás és érzéketlen dolog. A matematikában sem véletlenül szerepel a súlyozás.

[ Szerkesztve ]

(#37126) t72killer válasza Parci (#37064) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

"nem enyhébb lesz a vírus, hanem mi éljük meg enyhébben, ahogy ezerrel terjed majd és megy át újra és újra a népen"

Kb mint a feketehimlő, ami a "hozzászokott" (cö..) európai népességben ha jól rémlik olyan 10% körüli mortalitással dolgozott, de amikor az indiánokhoz (NAGYON egészséges életmódot űző, biztosan "szuper immunrendszerrel" élő népség!!) exportáltuk, volt ahol nem "volt szükség" fegyveres népirtásra mert a vírus egész falvakat tarolt le. Spanyolnátha szintén, a civilizációban élőknél szintén 10% alatt vitt el a populációból, de képes volt egész eszkimó törzseket kiirtani az utolsó emberig.

Globálisan 2 dolgot tehetünk: vagy totál kiirtjuk (karantének, a mostaninál sokkal ütősebb, terjedést is 90%-ban fogó vakcinák ÉS az állatvilágba is utána menni), ami irdatlan gazdasági erőforrásokat ÉS összefogást igényel, komolyabbat, mint a lassúcska feketehimlőnél, vagy hagyjuk az élőt olyan területeken elterjedni, ahol a lakosság többsége így vagy úgy immunizálódott. Ez a második változat járható, nemigen van más lehetőségünk, mint az élő vírussal történő immunitás-karbantartás.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#37127) Z.É.T. válasza tisn (#37114) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Csak tök mellékesen jegyzem meg, hogy komolyan értékelem mind a bocsánatkérést - nem gyakori fórumokon - és azt is, amikor valaki elismeri, hogy tévedett.
Hiánypótló. :R

(#37128) pjen válasza Peat;) (#37125) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem amiket felsoroltál azok 1-1 apró pontjai az életnek. És talán egyenes következmény annak, hogy emberek vagyunk.Szeretjük magunkat abban a hitben ringatni, hogy humanisták vagyunk, tamogatjuk a gyengéket közben fegyvert exportálunk egy esetleges polgàrhàborù mindkèt rèsztvevőnek.

[ Szerkesztve ]

(#37129) Mr K


Mr K
senior tag

A bolygó népessége tavaly 7,8 milliárd körül volt. Azaz talán 7,9-nél járhatunk.

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#37130) grizlisandor


grizlisandor
addikt

Kérdeztem háziorvost, hogy nála esetleg van-e lehetőség 3. oltást felvenni, van, 24-én.
Azt mondta, hogy az EESZT-n gyorsabban fogok kapni időpontot, szal vadászni fogom.

(#37131) lacafaca válasza kolopele (#37100) üzenetére


lacafaca
őstag

ez van, amikor valaki azért sem akarja megérteni amit a másik mond ;)

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#37132) t72killer válasza t72killer (#37126) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Kieg: átváltottam fotel-antimaszkerbe: persze hordom ha kell, egyelőre azért is, mert 1 szem oltással még azért jó lenne csak kávéskanállal kóstolgatni a vírus. Viszont járványtanilag szvsz JELENLEG előnyös lenne, ha minél többen találkoznának az élő deltával.

Hogy miért:
1. ex átesett/ex oltott (2 dózis régen): mivel még vannak antitestjei, a betegség ENYHE lefolyású lesz az esetek túlnyomó többségében
2. boosteres: esélyesen már erős védelme van, ami 3-4hónap múlva már gyenge lenne, KAP MÉG 1, ráadásul MUTÁNS boostert
3. antivaxxer, aki se vakcinával, se korábbi fertőzésből származó védelemmel nem rendelkezik: még neki is esélyesen jobb, ha nem a tavaszi fáradstág hónapjaiban kapja el.

Védekezés nélkül lefut egy brutál esetszámú járványhullám, de a fenti okok miatt jóval kevesebb halottal és súlyos beteggel, mintha később, alacsonyabb össznemzeti-immunitás idején jönne egy ismétlés. TOVÁBBÁ, a kieresztett delta hullám igen jelentősen megemelné az össznépi friss, up-to-date antitestes/sejtes védelmet mindenféle antivaxxer fo.sokatűtől, f.sokagrafénoxidtól, Pócsaztdmondtanincsvírus ellenkezésre tekintet nélkül, így egy jövő tavaszi brutál vérengzés elkerülhető lenne.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#37133) tisn válasza Parci (#37122) üzenetére


tisn
addikt

ha nálunk, átlag feletti egészségügy, átlag alatti népsűrűség, átlag feletti szabály és normakövetés, higiéniás lehetőségek mellett 10m lakosra jutott 40e halott, eddig, akkor ezt vehetjük alsó becslésnek. az milliárdonként 4 millió halott. ehhez tessünk mérni mindent.

ket dolgot hagysz ki a becslesbol: korfa es eu allapot.

europa rendkivuli modon eloregedett (indiahoz, afrikai orszagokhoz merve) es az eu allpotunk (nekunk magyaroknak) pont a covid kapcsan tragikus (civilizacios betegsegek: elhizas, magas vernyomas, cukorbetegseg, amire a covid kulonosen ugrik)

de ha lesz osszesen 30-35M halott, az is lofasz az emberiseg szempontjabol. es ugye jellemzoen idos, beteg emberek, akik a workforce-t nem erintik.

(#37134) junior11


junior11
veterán

Srácok van vmi infó, hogy a delta variáns esetében milyen hatékonysággal véd a Pfizer az első oltás után, és mikortól alakul ez ki? :F
Neten bogarászva állítólag 10-12 nap után, és kb 36%-os védelmet olvastam, de lehet, ti pontosabban tudjátok.

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#37135) pjen válasza junior11 (#37134) üzenetére


pjen
félisten

Ezek csak saccolások.

(#37136) t72killer válasza junior11 (#37134) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Egy dózisra nem láttam még ilyet. Viszont ha megnézel egy bármilyen vakcinahatásfok-mérést, ott látni fogod, hogy nagy a szórás az egyes minták között. Tehát ha egyébként rendben vagy egészségileg, 50 alatti vagy, akkor (szigorúan) SzVSz 1.dózis+2hétre már valószínű negyed-ötödölted a kórházba kerülés, horribile dictu halál esélyét az oltatlan állapothoz képest.

Modernára csináltak ilyen mérést a britek mert későn kezdték teríteni: ott az egyetlen dózis három héttel a beadás után kb 70%-kal csökkentette a tünetes fertőzés esélyét - ez ugye idővel romlik.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#37137) Ringman


Ringman
nagyúr

t72killer vakcinahatékonyságot optimalizál:

(#37138) Csatravi


Csatravi
senior tag

Dobson Szabolcs
[link]
--
ÜZENET Magyarországnak is Izraelből: A harmadik Pfizer oltás hatásossága a súlyos kimenetelű COVID-19 ellen – új megfigyeléses vizsgálatA harmadik oltás nagyon jelentős védelmet nyújt az 5 hónappal korábban felvett második oltáshoz képest a súlyos kimenetelek és a halálozások kockázatának csökkentésében.A Lancet október 29-i számában megjelent új izraeli tanulmányban a Clalit Health Services nevű nagy helyi egészségügyi szolgáltató adatait használták fel. A Clalit a lakosság több, mint felét szolgálja ki. A vizsgálat 2020. 07. 30. – 2021. 09. 23. között zajlott A harmadik Pfizer oltást legalább 5 hónappal a második dózis után kellett megkapniuk a résztvevőknek. Létszámuk 1.158.269 volt. Eredményeiket földrajzilag és klinikai állapotukban hasonló, de csak két oltásban részesült emberek csoportjával vetették össze (létszámuk 728.321 fő volt. A követési idő középértéke 13 nap ; a résztvevők átlagéletkora 52 év, 51%-uk volt nő.A harmadik oltás hatásosságát a beadást követő legalább 7-ik naptól értékelték és hasonlították össze a legalább 5 hónappal korábban két oltást kapókéval. Az eredmények: a harmadik oltás a csak két oltáshoz képest 93%-al csökkentette a kórházba kerülések, 92%-kal a súlyso kimenetelek és 81%-kal a halálozások kockázatát.Hivatkozás: Noam Barda, Noa Dagan, Cyrille Cohen et al: Effectiveness of a third dose of the BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine for preventing severe outcomes in Israel: an observational study. Published Online October 29, 2021 https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(21)02249-2 https://www.thelancet.com/.../PIIS0140-6736(21.../fulltext

(#37139) FіkuszKukіsz


FіkuszKukіsz
őstag

Üdv

Látom tegnap volt egy kis polémia a Moderna 3. adaggal kapcsolatosan. Ma voltam Újpesten a Nyár u.-ban és meg tudom erősíteni, hogy Modernából 3-ra csak fél adagot adnak. Én 2 Modernával mentem és kérdezték mit szeretnék. Mondtam Pfizert vagy Modernát. Azt mondták Modernát adnak. Direkt rákérdeztem, hogy abból ugye felet? Igen volt a válasz.

Romanes eunt domus

(#37140) seredy


seredy
tag

Sziasztok, egy kis kérdésem volna teljesen laikusként.

Azon agyalok, hogy ha jól tudom, a második oltás kb. 4-6 hónapig véd. Tehát aki május körül kapta meg a másodikat, annak novemberre már jelentősen csökkenni fog a védettsége. Viszont a harmadik oltást eddig kevesen vették fel.

Ez elég durván be fogja dönteni az országot? Most azért nő a fertőzöttek száma, mert múlik a második oltás hatása?

Tehát ha jól értem, minél több az oltott, annál kevesebb teher hárul az egészségügyre. (Szerk.: tudom, hogy ez nem a megfertőződéstől véd).

De ha múlik a hatása, erősödnek a tünetek, gondolom... tehat megnő azoknak a száma, akik ellátásra szorulnak... tehát be fog ütni a szar...?

(#37141) grizlisandor


grizlisandor
addikt

3. oltás látszik szépen az Applikációban?
Papírt oltásról megint egy keményebb lapot kapunk, mint az első, második oltásnál?
2 nyelvű oltási papír van már valahol a 3. oltáshoz?

(#37142) Ezekiell válasza Ringman (#37137) üzenetére


Ezekiell
veterán


:DDD

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#37143) blakey válasza grizlisandor (#37141) üzenetére


blakey
titán

3. oltás látszik szépen az Applikációban? - igen
Papírt oltásról megint egy keményebb lapot kapunk, mint az első, második oltásnál? - nem, sima 80g-osat kaptam
2 nyelvű oltási papír van már valahol a 3. oltáshoz? - 2 nyelvűt adnak

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#37144) Mr K válasza tisn (#37133) üzenetére


Mr K
senior tag

Becslés.

"de ha lesz osszesen 30-35M halott, az is lofasz az emberiseg szempontjabol. es ugye jellemzoen idos, beteg emberek, akik a workforce-t nem erintik."

Eddig. Hivatalosan 5 millió halott van, 247 millió fertőzöttből. Az 7,9 milliárd fertőzésre vetítve (mert állítólag úgyis elkapja mindenki) ez 160 millió halott. És a második, harmadik, stb. fertőzéseknek is van mortalitása. (És a jövőben mindenki számtalanszor átesik majd rajta, vagy nem ez a jóslat? Hogy törődjünk ebbe bele?) És akkor nem számoltuk bele azokat, akik nem haltak meg, de meg sem gyógyultak. (Pl. a múltkor linkelt videóban a foglalkozására nézvén sebész hölgyet, aki covid után ott tart, hogy a közeli boltba sem tud egyedül elmenni.)

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#37145) Dottorei


Dottorei
tag

egyik ismerősöm intenzíven van 2 pfizerrel, egy másik még csak sima osztályon de ő is oda kerül valszeg holnap vagy ma este. Mindegyik győri audis, ott is kapták el, 2x lettek oltva pfizerrel, rengeteg a fertőzött a gyárban. Azt érdemes megjegyezni hogy anno "valahogy" nekik jutott pfizer míg a többségnek csak kínai meg ruszki fos.

(#37146) Parci válasza tisn (#37133) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a lehető legprimkóbb, de semmiképpen sem tévedő becslést akartam csak mutatni. mert abban biztosak lehetünk, hogy nem 5m halottja van már a járványnak, hanem jóval több. az, hogy ezt az össznépességhez mérve mennyire szeppenünk meg, már ízlés kérdése.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37147) Parci válasza Dottorei (#37145) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mennyi idősek, milyen egészségi állapotúak? :(

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#37148) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nno egy kis segítség alusipkás-körökből: nem kevés időt spórolhatunk meg, ha ezen neveket látva szimplán ugorjuk a többórás utánajárás, reverz-bizonyításkényszernek megfelelést és egyéb időpocséklást, avagy doki-feketelista:


#37137: 101% tökéletes :DD :C

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#37149) kolopele válasza lacafaca (#37131) üzenetére


kolopele
nagyúr

Van egy ismerősöm, amolyan nomád életet él, ő sem oltatja be magát, mondhatni senkivel nem érintkezik. Az a baj hogy így csak kevesen tudnak élni. Mára 3 tanár lett covidos a suliban, két gyerek nem érez ízeket a gyerekeim osztályában, megfázva viszont nincsenek. Érdekes, nem gondolod? Holnap teszt nekik. Oltva nincsenek, mint sajnos a legtöbb gyerek.

(#37150) t72killer válasza kolopele (#37149) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ismerősék alsós (még nem oltható) kislánya svájcban detto. No izlés-szaglás :(. Kedves ukrajnában szünetelő osztálytárs hozta :((( .

nálunk vmi egyéb takonykór terjeng, folyamatosan fújjuk az orrunkat - talán ez megvédi a srácomat (szintén nem oltható még) a suliban amíg megy még errefelé ez az őrület, bár nálunk hálistennek kicsi az összlétszám, kevesebb a golyó a tárban...

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.