Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10901) bot1978 válasza BogyóBP (#10900) üzenetére


bot1978
senior tag

Nem igazán. Régen az analóg átjátszás hosszú kábellel című történet még azt mondom talán lehetett táp, mert az árnyékolás hiányosságai miatt villanymotor és egyéb bele tudott szemetelni a képbe és a tápból is jöhetett zaj, amit talán összeszedett, de manapság DVI-D átjátszás mellett inkább épület elvén le lehet egyszerűsíteni, hogy ha gond van a táppal, akkor nem működik a VGA és nincs kép, vagy alulméretezett táp esetén esetleg csak 3D terhelésre (amikor megnő az áramfelvétele a VGA-nak) újraindul a gép ilyesmi lehet táptól, de ha szemetel a kép, csíkoz stb. az VGA hiba. Többnyire GPU vagy VRAM hiba, ritkábban térdel valami power fet és nagy ritkán elko legutóbbi cseréje inkább csak ősrégi alacsony fogyasztású VGA-kon szokott segíteni.

(#10902) gtasystem


gtasystem
őstag

sziasztok
vga csere előtt vagyok és rx580-as van jó áron, viszont a tápom csak 400-as, FSP 400apn, elég lehet ez a kártyához ha annak 500-as az ajánlása?
athlon II x4 mellé menne.

[ Szerkesztve ]

http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

(#10903) BogyóBP válasza gtasystem (#10902) üzenetére


BogyóBP
addikt

Elég lenne de a PCIE csatlakozok miatt viszont nem.

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Asrock RX 6700XT Challanger Pro 12GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | be quiet! Pure Power 10 CM 500W | Lian Li O11 Air mini | Creative 2.0

(#10904) laskr99


laskr99
addikt

Kaptam egy ilyen tápot:

Van erről valakinek tapasztalata?
[link]
[link]

(#10906) laskr99 válasza #68686080 (#10905) üzenetére


laskr99
addikt

Nem.tudom, nem bontottam fel. Elpukkant ahogy bekapcsoltam. Volt rajta alaplap is. Volt szikra meg füst.

(#10908) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Tegnap este hatalmasat csattant egyik gépem. Gondolom a tápból jött. Minden ment tovább hibátlanul, se füst, se szag.
Így még azt sem tudom, hogy melyik gép tápjából jött a durranás.

Gondlom, most szét kell szednem mindkét tápot, és átnézni. Egyik sem garis már, de mindkettő minőségi: 400W Seasonic, és 270w Chieftech (rövid típus, de vagy 3 kiló).

Az a kérdésem, hogy egy tápban az elkókon kívül mi tud ilyen hangosan elcsattanni?
Saját elektronikai ismereteim alapján csak elkóra tudok tippelni, de már rég volt az a villanytan és egyéb tantárgyak. :D
Ti merre keresnétek a hibát?

Nem tudom, hogy kötődik-e ide, de az egyik táp (a 270W Chieftech) amióta nálam van (pár hete) marha hangosan ciripel, sípol. Meg is fájdul tőle a fejem hamar.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#10909) fero02 válasza Bici (#10908) üzenetére


fero02
veterán

Akár valamelyik félvezetó, vagy IC is el tud csattanni. Itt az érdekes az, hogy nem állt le a gép...

(#10911) Bici válasza #68686080 (#10910) üzenetére


Bici
félisten

Oks, mindenképp szétszedem őket, bár a 400-as Seasonic-ot nagyon fájó szívvel, mert vagy 20 kábeéközegelőt kell elvágnom és majd újra feltennem. :O
Sebaj, inkább, mint hogy kigyullandjon a gépem. :P

fero02: Értem. Én eddig a félvezetőket inkább sistergő hangon hallottam elpusztulni, legfeljebb apró pukkanás mellett, de azért odafigyelek minden alkatrészre.

Igen, szerintem is nagyon furcsa, hogy nem állt le semmi, és hogy se füst, se szag nem volt.

Felemrült bennem, hogy nem is a gépekből jött, de semmi más hangforrást nem tudtam elképzelni, ami ennyire közvetlenül tudott volna ilyen csattanós hangot kiadni, ennyire közel a gépekhez.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#10912) laskr99 válasza laskr99 (#10906) üzenetére


laskr99
addikt

Mi pukkanhat és csinálhat fényjátékot?

(#10913) subaruwrc válasza Bici (#10911) üzenetére


subaruwrc
félisten

lehet megsütöttél egy bogarat :))

(#10914) Tyrel


Tyrel
őstag

Sziasztok!

Elnézést hogy ide pofátlankodok ezzel, de a táp ventis topic elég erősen halott... 2 kérdésem lenne:

1. (Honnan tudom, hogy) Thermaltake Smart SE 630W-ben van-e valamiféle túlmelegedés elleni védelem, ill. kikapcsol-e mielőtt kedvesen felrobban a melegtől?

2. (Hol találhatok infót arról, hogy) Thermaltake Smart SE 630W-ben pontosan milyen ventillátor van - gondolva itt elsősorban a fizikai méreteire és az üzemi feszültségére?

Fentiekből gondolom leesett hogy van egy ilyen tápom aminek döglődik a ventillátora. Így zörög / kattog, fura hangokat ad, karistol, de csak akkor ha már jól átmelegedett ill. meg volt terhelve hosszabb időre... Én nem nézném ki egy szervízből hogy ezt végig játsszák hogy a hiba előjöjjön, és nélkülözni sem szeretném hetekre, me kell a gép... de igazán 2 opcióm van:
- hagyom így ahogy van, bízva benne hogy végül teljesen tönkre megy a ventije és ezt nem fogja megkoronázni azzal hogy szénné égeti az egész gépem... tök halott ventivel meg már nem kötekedhet a szervíz és mehet gariba, bár még mindig ott lesz hogy gép nélkül maradok hosszabb időre...
- vagy megpróbálom kicserélni én a ventijét, amihez nem sok kedvem van mert sosem csináltam még ilyet, de ez tűnik a leggyorsabb megoldásnak... ehhez viszont tudnom kéne pontosan milyen való bele, de a kedves drága gyártó ezt nem tűntette fel sehol. :F

[ Szerkesztve ]

Turenkarn

(#10915) subaruwrc válasza Tyrel (#10914) üzenetére


subaruwrc
félisten

komolyabb teszteket ha keresel a neten,ahol szét is bontják a tápokat,ott találhatsz erről pontos infot.
tomshardware,techpowerup,johnnyguru..

(#10916) Tyrel válasza subaruwrc (#10915) üzenetére


Tyrel
őstag

Igen ezt tudom, csak erről a tápról nincs ilyen teszt, vagy én vagyok vak... a simáról még találni, de ez az SE.

Minden esetre meglett közben a kellő teszt, egy kedves orosz oldalon (nem, baromira nem tudok oroszul), mi szerint ilyen venti van benne: [link]
Tehát egy Yate Loon D14SM-12

Korábban azt hittem a Yate Loon jónak számít, de vagy mégsem az vagy az enyém selejtes példány, de karistol rendesen...

Na szóval, azt tudom hogy ezeken 2 pines tápcsati van és csatlakozót kell cserélnem ill. összehozni valahogy a két kábelt, de, ha ezt megcsinálnám akkor szerintetek erre kicserélhetem?: [link]
Nagyobb CFM, a fizikai méreteik elvben passzolnak 140x140x25-öt találtam mindkettőről, 12V-os is mindkettő... egyedül amit nem értek, hogy a Phanteks ventillátora elviekben 0.14A a Yate Loon-ra meg 0.7A van írva... ez nem baj? (gondolom fordítva lenne baj, ergó ha magasabb fogyasztásút tennék a helyére, de egyébként hogy lehet köztük ekkora különbség?)

Turenkarn

(#10917) bot1978 válasza Bici (#10908) üzenetére


bot1978
senior tag

Ami csattan az büdös. Ha akkorát, hogy hallod pláne büdös. Kérdezek egyet:
Nem lehet, hogy a venti kapott el egy vezetéket?
Úgy értem lóg egy kábel a házon belül, a végén mondjuk egy lengő molex, aminek a súlya húzza a végét a venti felé. Elérte, a venti adott neki egy pofont, csattant egyet, elszaladt :) Ventilapát tud ám csattani. :)

(#10918) Bici válasza bot1978 (#10917) üzenetére


Bici
félisten

Sok kondi durranást hallottam eddig, és ez pont olyan volt.
Ezen kívül nálam minden szorosan, és szigorúan kábelkötegelőzve van, így kb. semmi sem érhetett sehova. A ventiken ráadásul van védőrács is.

De ettől függetlenül én sem értem, hogy miért nincs se szag, se leállás...

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#10919) bot1978


bot1978
senior tag

Te tudod. Én égetni való nebuló voltam és amilyen elkot nem durrantottam szét szakközépiskolában olyan nincs is. Egytől egyig kivétel nélkül olyan büdös volt mind, hogy ablakot kellett nyitni, hogy mire a tanár visszaér a tanműhelybe ne legyen azonnal bukta. És volt vagy 50 nm amiben egyszerre forrasztgatott 30 ember. Szerintem kizárt hogy kilő egy elko és nem érzed. Akkor süket az orrod.

(#10920) Bici válasza bot1978 (#10919) üzenetére


Bici
félisten

Nem vagyok egy vadászkutya, az tény, de szoktam érezni az ilyesmit.
Én sem állítom, hogy tuti szétment egy elkó, csak egyelőre semmi más magyarázatot nem tudok a csattanásra. Bosszant is nagyon a helyzet, hogy nem tudom bztosan, hogy mi csattant. Pláne úgy, hogy az egyik potenciális csattanó gép egy számomra drága gép.

Alaposan átnézem a gépet, és megnézem a kábeleket is, hátha valami mégis belógott, de ahhoz valami nagyon erős terhelés kellene egyik kábelre, ami szerintem nem volt.
Azért nem zárom ki.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#10921) Bici válasza #68686080 (#10910) üzenetére


Bici
félisten

Noss szétszedtem a tápomat, és találtam is benne egy db kidurrant kondit: [kép]

Eddig ez az egy, amit találtam, és az IC-k hibátlannak tünnek, bár pár nem látszik jól, mert szét kellene forrasztanom pár dolgot, hogy ki tudjam bontani a ragasztóból öket, de szerintem azok nem hibásak, mert a felületük nagy része sima. Csak nem pont a szélén pukkan el a ragasztó alatt...

Azért még nézegetem kicsit.

Azt persze nem tudhatom, hogy ez a kondi most pukkadt ki, vagy korábban. (használtan vettem)

Viszont sajna haver elvitte a saját gépét, így az abban lévö tápot nem tudom szétszedni, pedig mondtam neki, hogy valami durrant, de azt mondta, hogy az ö seasonic-ja tuti hibátlan, és ne fárasszam ilyen sufni-tuning javaslatokkal, mint a szétszedés. Remélem, nem csapja szét a gépét a táp, ha mégis hibás lenne az is!

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#10922) Bici válasza Bici (#10921) üzenetére


Bici
félisten

Még egy kérdéssel kiegészíteném a sztorit: ha a kondi csere után nem múlik el az extra hangos ciripelés, akkor hogy álljak neki a csöndesítésnek?
Sajnos az új táp vásárlása csak zs.) tervként jön szóba, mert ez egy itx ház kifejezetten rövid táppal, és nem nagyon találkoztam ilyennel ezen kívül.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#10924) Bici válasza #68686080 (#10923) üzenetére


Bici
félisten

Az összes elkót az egész tápban? A nagyfeszültségüeket is?

Kicserélem, de mi az oka, hogy ki kell cserélni?
a.) Lehet, hogy már károsodtak belül?
b.) Esélyes, hogy ök is kipukkadnak?
c.) egyéb?

Kössz!

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#10926) Bici válasza #68686080 (#10925) üzenetére


Bici
félisten

Szuper, így már értem az okot. Akkor lecserélem az összeset. :K Legalább sokáig jó lesz.

Köszi a tanácsot!

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#10927) Tyrel


Tyrel
őstag

Hogyan tudom egy táp kondijait kisütni szerelés előtt?

Ha kikapcsolom a táp hátulján a kapcsolót és utána megpróbálom bekapcsolni a gépet akkor némelyik LED felvillan ill. előfordul hogy még 1-1 venti is bemoccan... ezzel a táp kondijai rendesen ki is sültek és lehet matatni benne vidáman, vagy úgyan úgy megvan még a "vigyázz megb*sz!" faktor? :))

Turenkarn

(#10929) Tyrel válasza #68686080 (#10928) üzenetére


Tyrel
őstag

Köszönöm szépen! :)

(csak ventit szeretnék cserélni, a többi részét nem piszkálom, csak attól paráztam hogy amíg a venti csatlakozójával babrálok addig esetleg hozzáérek valamihez amihez nem kéne... nem tudtam mennyi idő alatt vagy hogyan merülnek ki a kondenzátorai)

Turenkarn

(#10930) shteer


shteer
titán

nem találtam hivatkozást Prittec szóra se itt se a milyet vegyekben

PRITTEC UM-1600W

van erről valami infó, milyen belsőt használ?

..szerintem jónak tűnik

(#10932) bot1978 válasza Tyrel (#10927) üzenetére


bot1978
senior tag

„táp hátulján a kapcsolót és utána megpróbálom bekapcsolni a gépet”

Ezt a módszert nem biztos, hogy egy HDD is értékeli. Ha már szerelsz biztos van a kezed ügyében csavarhúzó. Tápon a kapcsolót bekapcsolva hagyod, a műszerdugót is benne hagyod a tápban, csak a vezeték másik végét húzod ki a konnektorból és a villásdugó két villáját összeérinted a csavarhúzóval. Ennek utána garantáltan nem csíp meg a táp, amíg újra konnektorba nem dugod.

(#10931) proci0

Az hogy a rákban van, hogy egy lassan 20 éves Mercury tápban (ami már akkor is vacak volt, amikor új volt) nem térdeltek le a kondik a mai napig, a mai drága és igényes kapcsolásokba meg ilyen alkatrészeket ültetnek? Csávókámnak kinyílik az elko menet közben? Ennyire „kínai” lett minden? Ez már Hong Kong, Kína már jónak számít mi? Ehh és akkor 20 rongytól indul a táp aztán sokra megy vele ilyen alkatrészekkel, hogy a kapcsolás egyébként tényleg jó...

(#10934) tornas válasza shteer (#10930) üzenetére


tornas
őstag

Szia!

Itt van vietnami teszt egy hozzá hasonlóról: [link]

Nekem gyanús az a 90+ Gold plecsni és az is hogy a "Current" szócska nem lett rendesen leírva. Aztán ki tudja valójában... első blikkre nem tűnik rossznak (felületesen bogarásztam csak végig a tesztet). :)

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#10936) shteer válasza tornas (#10934) üzenetére


shteer
titán

köszi!
maradok a bevált modelleknél

Neked is, proci0 :R

..szerintem jónak tűnik

(#10937) subaruwrc válasza #68686080 (#10935) üzenetére


subaruwrc
félisten

ez valami csúnya kamu lesz.

mi az a 90 plus gold ? :DDD

(#10939) subaruwrc válasza #68686080 (#10938) üzenetére


subaruwrc
félisten

átverés.
jó ha 600-at tud nem hogy 1600-at.

(#10940) tornas válasza #68686080 (#10935) üzenetére


tornas
őstag

Szerintem is sántít egy kicsit...

Találkoztam egy olyan táppal (Delta DPS-2000BB), ami 2 kW-os., 12 V-on 164 A-rel (OCP-nél beállítható max. áram 215 A). Én sem hittem el, hogy ki lehet venni belőle tartósan 164 A-t. :N Nos, ki lehet és tartósan is....

Szerk: utólag elolvasva a tesztjét...megbukott egy pár dolgon. Legfőképpen a kimeneti feszek zajosságán volna mit javítani. De a Hold-up time is rossz lett (primer puffer eredő kapacitását elnézne nem is csoda).

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#10941) grozad


grozad
csendes tag

Sziasztok!

Az alábbiakkal kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket:

Adott egy Corsair HX650-es táp, melyet 2011 óta használtam egy Phenom II X3 720 (aktivált negyedik maggal) procival, 2x4 giga rammal, 2 winchesterrel, 1 SSD-vel, előbb egy Radeon 4850-nel, később egy SAPPHIRE HD 7950 3GB OC videokártyával, valamint egy DVD íróval.

A konfig alapja kicserélődött (Ryzen 5 1600, 2x8 giga ram), a többi maradt.

Minap felmerült bennem, hogy - véleményem szerint - kezd öreg lenni a táp, és kellemetlen lenne, ha lefüstölne emiatt a gép, így a kérdésem az lenne, hogy jól gondolom-e, hogy érdemes lenne lecserélni a tápot egy újabbra?

Ha megérett a cserére, akkor szeretném kérni a tanácsotokat, hogy milyet tápot érdemes vásárolni figyelembe véve, hogy a jövőben tervezem a videokártya cseréjét is (GTX 1060 szintű kártyára)?

Két szempontom van: minél halkabb legyen, félmoduláris vagy moduláris, az anyagi keret pedig max. 30.000 Ft.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv,
Dávid

(#10942) subaruwrc válasza grozad (#10941) üzenetére


subaruwrc
félisten

szerintem egy szétszedéses ellenőrzés / takarítás után simán jó kell legyen még az a táp sokáig

de ha újat szeretnél akkor ezeket tudom ajánlani:

tx650m

evga g3 550w

rmx 550w

vagy esetleg egy rgb-s 650w bronze tt

wattban az 550-esek a jobb választások mert azokat kb 50% körül használod mikor az alkatrészek meg vannak terhelve.

ennél jobban túl méretezni felesleges ( wattra még egy minőségi 450-es is elég lenne )

(#10943) grozad válasza subaruwrc (#10942) üzenetére


grozad
csendes tag

Köszönöm szépen a segítséget! :)

(#10945) subaruwrc válasza #68686080 (#10944) üzenetére


subaruwrc
félisten

6-bar-nàl néha eredményesebb egy ecset.
De ha még garos a táp akkor nyilván ne szedje szét.

(#10947) subaruwrc válasza #68686080 (#10946) üzenetére


subaruwrc
félisten

Yep. Nem tudok vitatkozni.

(#10948) Bici válasza Bici (#10926) üzenetére


Bici
félisten

Sziasztok!

Elkezdtem lecserélni az elkókat a tápban.
Az egyik kondi esetén két dolgott vettem észre:
- pár perc múlva máris púpos volt egy kicsit
- ugyanennél a kondinál a nyák fólia eléggé el van válva a panelröl.
Már akkor feltünt, amikor az eredeti kondit szedtem ki, nem én vagyok ilyen béna. :P

Az ón által létrehozott átfolyás már egy félbehagyott forrasztás eredménye. Így nem volt bekapcsolva.

Nem tudom, hogy összefügg-e a kettö, de eléggé sajnálom ezt a helyzetet, mert csak drágán tudom pótolni.

Lehet valamit kezdeni ezzel?

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#10950) Bici válasza #68686080 (#10949) üzenetére


Bici
félisten

Jól tettem bele, ez tuti. :)
A túlfeszt megmérem, a váltó is jó ötlet, lehet, hogy egy dióda elhalt elötte., megmérem ezt is, kössz!
Teapo, 105°C, 16 helyett 25V-os elkó.
Low ESR-ként kértem a lomex-ben, gondolom, azt adtak.
Az viszont biztosnak tünik, hogy a tápnak ez a kondi ésbkörnyéke a fö baja, mert az új elkótól megszünt a ciripelés.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.