Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-09-20 15:28:38

LOGOUT.hu

"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#114101) KROK640 válasza Alusky (#114043) üzenetére


KROK640
veterán

Igen, ahogy mondod. A 427 ezres netto átlagbér (ami bruttóban a sokkal jobban hangzó 621200ft, de annak semmi értelme, se azt nem tudod meg, hogy mennyibe kerülsz a cégednek, se azt, hogy mennyit kapsz kézhez, én ki is vezetném, hogy bruttokról beszélgessünk bármilyen fizetési kontextusban is) is jó kérdés hogy jön ki. Embert nem ismerek aki ennyit keres. Igaz, hogy az ismerőseim fele jobban keres, de ők külföldön dolgoznak, akik meg itthon, azokból meg kettőről tudok összesen akik 427 ezer nettonál többet keresnek, a legtöbb azonban ennek kb a felét.

Én általában egy helyre megyek bevásárolni (Tesco) a városban és maximum ha hazajövök itt még egy kis kiegészítő bevásárlás (Coop) és ennyi. Az első helyen heti 1-2 vásárlást intézek alkalmanként 7-12 ezer ft-ot hagyok ott, a kiegészítő bevásárlás viszont megvan 2-3 ezer ft-ból ezekután. De csak a nagy bevásárlás után úszom meg ennyivel.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#114102) Trailblazer válasza KROK640 (#114099) üzenetére


Trailblazer
addikt

Szerencsére egyik sincs a közelben.

Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V

(#114103) hcl válasza KROK640 (#114101) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Az ország nyugati felében meg sokan vannak, akik furcsán néznek, hogy ennyiért dolgoznak emberek.

Mutogatni való hater díszpinty

(#114104) Cs1csó válasza Trailblazer (#114102) üzenetére


Cs1csó
félisten

:K ha már vásárlás akkor kizárólag Lidl. A Tesco a 2000-es évek elejéhez képest iszonyatosan összeesett, kikészítették a diszkont áruházak (Lidl, Penny, Aldi)

A Coop pedig vicc, kis választék magas árak.

(#114105) szebe válasza KROK640 (#114101) üzenetére


szebe
őstag

Bruttó-nettó:
Papíron a szuperbruttóból a munkáltató fizeti a terheket, a bruttóból pedig te.
Ha van bármilyen adókedvezményed, akkor az legyen a tied, és ne az legyen, hogy na akkor a munkáltató lenyelheti, mert annyival kevesebb a bruttó. Ezért tárgyalunk bruttóról.

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#114106) Trailblazer válasza Cs1csó (#114104) üzenetére


Trailblazer
addikt

Nem tudom, miért ehhez írtad. Akkugyárakra reflektáltam mint potenciális munkahelyek. :B

Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V

(#114107) KROK640 válasza Alusky (#114059) üzenetére


KROK640
veterán

Elismerem a bankkártya általi kényelmeket, nem kell szarozni az apróval meg ilyenek, de maximálisan megértem azt is aki elutasítja.

Előszöris innentől kezdve a pénzed már több ezer km-ről is ellophatóvá válik. Az pedig külön undorító, hogy a bankok kihúzzák magukat a felelősség alól. Másodszor ennek éves szinten azért van egy költsége ami nem is kevés, évente kb 40 ezer ft, egy csak számlafentartásra a bank zsebébe. Igazából még a bankoknak kellene fizetniük a számlafentartásért is :
1. Fizetünk nekik az adatainkkal
2. használhatják a pénzünket
3. Ha oda a pénzünk, pl bűncselekmény miatt, akkor nem kárpótolnak :(
Mostanság a statisztikai adatokat nézve, plusz az ismerősi kör beszámolói alapján, hogy egyre veszélyesebb nem KP-ban tartani a pénzünket. :(

Harmadrészt kártyával óhatatlanul is többet költ az ember.

Ugyanakkor a dugóban autóban (általában egyedül) ücsörgő embereket nem tudom megérteni, utána meg sír, hogy drága a benzin, de a benzin nem tud annyi lenni, hogy ő felszálljon egy buszra. Sőt, van olyan ismerősöm aki teljesen felháborodva mondta, hogy csak nem képzelem, hogy ő felül egy buszra vagy egy vonatra? Mert az koszos, tele van, meg különben is drága ... Látszik rajta, hogy a '80-as években ült utoljára tömegközelekedési eszközön és azt hiszi, hoigy azóta sem változott semmi. Pedig ma már pl ahol én lakok USB töltős 1-2 éves buszok járkálnak, nagyon kényelmesek, soknak még új szaguk van. Az előző garnitúra 5-6 éves volt mikor lecserélték őket, és az azt megelőző is... Vasút ugyanez, most sok helyen olyan vonatok járkálnak mint nyugat Ausztriában meg Svájcban, de Berlinben sem voltak semmivel sem jobbak a vonatok. Ráadásul arányaiba nézve most éppen nem is drága a vasút. Egy időben telekocsival jártam Pestre, de ma már innen Pestig egy út 5-6 ezer ft, míg ugyanez vonattal 3500ft ... Plusz ha nem lesznek kalajok, akkor lehet nyugodtan ingyenesnek tekinteni :)
A Covid alatt még értettem is valahol a mindenki mindenhová autóval dolgot, de mostmár ideje lenne egy kicsit a környezetre mért terhelést visszavenni. UFF, írom mindezt úgy, hogy jelenleg épp autóm sincs.
(ilyenekkel már nem is jövök, hogy Debrecennek pl a belvárosa olyan kicsi, hogy gyalog sincs messze semmi, és mire parkolóhelyet talál meg onnan becsatt9og a belvárosba ugyanott van mintha gyalog menne. Biciklivel még előrébb is lesz.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#114108) KROK640 válasza sh4d0w (#114063) üzenetére


KROK640
veterán

Maximum az államnak.
De hogy nekünk egyénileg? Na ezt vezesd le ...

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#114109) KROK640 válasza Trailblazer (#114102) üzenetére


KROK640
veterán

Ezen mi a szerencse? Igaz, hogy a Tesco nagyon sokat romlott akár csak az elmúlt 7-8 év alatt is a Coop meg kis választék magas árakkal, de nem kötelező bemenni. Ha pl van másik üzlet, akkor mehetsz oda.
Nekem pl a Penny rohadt nagy csalódás, Németországban a kedvenc boltom, itthon köszönöviszonyban sincs, egyrészt áruválasztékban és bizonyos termékekben sem, másrészt árakban sem.
Múltkor nyílt egy Lidl az útvonalomtól egy kis kitérőre, beugrottam oda, hogy na most majd jól kiváltom vele a Tescot, és nem nyert. Egy csomó mindenből nem találtam olyan fajtát, olyan kivitelt amit én keresek, pedig az árakat illetően még rugalmasan is álltam hozzá, úgy voltam vele, ha kicsit drágább akkor is váltok, mert a Tesco nagyobb kerülő, és pont a másik irányba, így kifejezetten jó lett volna idő szempontjából váltanom.

Szerk : Most látom, hogy az akkuigyárra írtad. Akkor egyetértek veled, sajnos nekem lesz a közelben :(

[ Szerkesztve ]

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#114110) hcl válasza KROK640 (#114107) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ezt már párszor hallottuk :D

"Az pedig külön undorító, hogy a bankok kihúzzák magukat a felelősség alól. "
BTW ha nem önként adtad meg az adataid, akkor van kártérítés. Ha magadtól kiadod, akkor nem.

"Mostanság a statisztikai adatokat nézve, plusz az ismerősi kör beszámolói alapján, hogy egyre veszélyesebb nem KP-ban tartani a pénzünket. :("
:D :D :D :D :D :D Meg van az a pár millió ember csak itthon, akiknek semmi baja...

Legalább az autóval igazad van... Bár amint vinni kell valamit, vagy ketten vagytok, már megéri az autó a vonathoz/buszhoz képest.

Itt pl. a nagy Tesco, ami kint van a város szélén, döglődik, a kisebb, bent a belváros közepén, folyamat dugig van. Más olyan bolt nem nagyon van, aminek ne menne jól.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#114111) KROK640 válasza hcl (#114103) üzenetére


KROK640
veterán

Ne is mondd, ezért haragszom is, meg sajnálom is őket.
pl nálunk a faluban még 2-3 éve is ment az óránkénti ötszázazás. Nem bírtunk ettől elszakadni (most nem tudom mi a helyzet). Bármi melót végzel 500ft/óra. Aztán úgy voltam vele, hogy majd jól meggondolják magukat, ha nem lesz ember. De van ... érted? 500ft/óráért 3-4 éve még simán volt itt ember.
De ugyanez szintén, hogy itt a keleti végen teljesen automatikus, hogy a minimálbért fizetik a munkahelyek nagyon nagy részén, sőt, ha nem lenne törvénybe iktatva és tehetnék, még kevesebbet adnának. És nem, nem tanulnak a munkaerőhiányból sem.
Mostmeg, hogy jönnek a filippinók, szerintem érdemleges mértékben(!) nem várhatunk minimálbér emelést a következő években, függetlenül attól, hogy mekkora infláció és reálbér csökkenés lesz.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#114112) Trailblazer válasza KROK640 (#114109) üzenetére


Trailblazer
addikt

Mint hírlik, jópár ilyennel meg lesztek áldva a környéken. Kíváncsi leszek, majd hogy lesz a dolgozói eloszlás, azaz milyen arányú lesz a helyi versenyző vs. ázsiai importmelós...

Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V

(#114113) sh4d0w válasza KROK640 (#114108) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Az allamnak honnan van penze? Az adokbol. Azt ki fizeti? En biztosan, feltetelezem, hogy Te is, meg a nagy tobbseg is. Tehat a keszpenz fenntartasat is mi fizetjuk.

Egyebkent meg tessek.

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#114114) KROK640 válasza hcl (#114110) üzenetére


KROK640
veterán

Szerintem te valami banknál dolgozol, mert nagyon véded őket :D
Mindenestre én leírtam, hogy hogy látom, azt is, hogy miért az a véleményem ami, és jelenleg nem úgy néz ki, hogy ez egyhamar megváltozik. Mondom két külföldi bankszámlával és egy itthonival (és igazából messze az itthonival van a legtöbb bajom), két fizikai és egy virtuális kártyával.

Vinni persze autóval éri meg, de a városban sétálva rengeteg autót (75-80% legalább) látok, amiben egyetlen ember ül és annyi. ÉS tényleg úgy vettem észre, hogy van az a csoport, aki akkor is autózna ha 5000ft lenne egy liter benzin.

Debrecenben a nagy Tesco például le lett kicsinyítve, iszonyú sok áru nincs már ami korábban volt, komplett osztályokat zártak be (pl műszaki) , és ami megmaradt ott is szűkítették a választékot. De az ízlésemhez képest még mindig ennek a választéka a legjobb.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#114115) KROK640 válasza Trailblazer (#114112) üzenetére


KROK640
veterán

Ne is mondd, ha jól számolom, akkor 6db akkugyár lesz itt, ebből az egyik az ország legnagyobbja. Plusz a BMW, szóval tényleg úgy tűnik, hogy felakarják duzzasztani a várost úgy 260-280 ezresre.
Már a BMW gyár építkezése is telis tele van török vendégmunkással, a gyárak pedig konkrétan javarészt ázsiai munkaerőt toboroznak, hiszen szerintem helyiekből csak irodisták, meg a nagyon elkeseredett közmunka elől menekülő réteg fog oda jelentkezni.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#114116) szebe válasza KROK640 (#114107) üzenetére


szebe
őstag

Másodszor ennek éves szinten azért van egy költsége ami nem is kevés, évente kb 40 ezer ft, egy csak számlafentartásra a bank zsebébe

Ez tipikusan annak az esete, mint amikor sír a boltos, hogy drága a terminál és csak x összeg felett éri meg kártyázni. Ha beragad(sz) egy kedvezőtlen csomagba, nem a bank a szemét.
Keress olyan számlacsomagot, ami a felhasználási szokásaidhoz a legmegfelelőbb, és elhanyagolható/nulla éves díja van. Tele a net kalkulátorral.

Busz/vonat vs kocsi
Nagyon sokan feleslegesen pöfögnek egyedül (pl én is), de:
Ha nem 3/4 műszakba jársz, akkor nincs melósjárat, onnantól kezdve bejárásra marad a kocsi (vagy a bringa, de akkor ki vagy téve az elemeknek). Nem csak a szomszéd faluból, akár városon belül is lehet olyan helyen lakni (minimum 1 átszállás elég), hogy még bkv-szintű járatsűrűséggel is jobban megérné a kocsi.

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#114117) hcl válasza KROK640 (#114111) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Jaja :(

@KP : Nem, én nem szeretem a bankokat, véletlenül sem dolgozom banknál (még mindig fémipari gyár :D ) , de a baromságokat a bankoknál is kevésbé szeretem :D

". ÉS tényleg úgy vettem észre, hogy van az a csoport, aki akkor is autózna ha 5000ft lenne egy liter benzin."
Ja, hülyéből dugig vagyunk :O

@szebe : Szerencsére most melóban van zuhany, így tudok bringával járni. Ingyen van...
Az itteni buszközlekedés meg borzalom. Pécsett pl. tök jó volt, ott simán ment - unalmas volt sok év után, de működöttt.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#114118) KROK640 válasza sh4d0w (#114113) üzenetére


KROK640
veterán

Az adót ígyis úgyis befizetem, hogy annak mekkora része mire megy el "nem érint" a lényeges dolgok (pl egészségügy) úgyis szarok :( és a kp és bankkártya közötti különbséget sem kapom vissza.
Ráadásul van egy olyan gyanúm, hogy a számlafentartási díjat nagyvonalúan kihagyták a számításból.

Valamint a cikk megemlíti, hogy a 20 ezresek nagyrésze még sosem látott pénztárgépet, (eleve ritkán látom a legtöbb bankautomata akármennyit is veszek le 10 ezresekben adja ki, bár most épp van előttem egy 20 ezres, de nem gyakori), szerinted a számlán állomásoztatott pénz körforog a gazdaságban? Hát nem. Ugyanakkor a nem elhasznált bankjegyet nem kell lecserélni.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#114119) KROK640 válasza szebe (#114116) üzenetére


KROK640
veterán

Nem feltétlenül. Kezdetben ingyenes volt a számlám, de amikor egyszer nem érkezett a hónap X-edik napjáig egy általuk meghatározott (egy minimálbérnyi összeg) a kártyámra, akkor rögtön áttettek "bankolási szokásaimnak jobban megfelelő" csomagba, ami rögtön havi 2500ft lett. Aztán ezt most azóta választani sem tudnám, mert össze-vissza jön a bevételem, van, hogy 1 milla is bejön egy hónapban, de volt már olyan is, hogy semmi, vagy csak mondjuk 100 ezer.
Amióta levett a behajtó, azóta meg még tovább emelték a számlafentartást, mert ha már csóró vagyok, akkor értelemszerűen mégjobban le kell húzni. Az ügyfélszolgálattal való társalgás után (ami szintén nekem került pénzbe) pedig kiderült, hogy az én "bankolási szokásaimnak ez a legmegfelelőbb csomag". Így lett évi 30 ezerből évi 42 ezer a számlafentartásom. Persze tudom, egyértelműen világosan csakis kizárólag én vagyok a hibás, hogy ilyen sokba van a számla, nem is értem miért ekézem szegény bankot :( Összehasonlításképp a Ciprusi bankszámlám éves szinten 5 euro, ami nem egészen 2000ft.
Persze válthatnék bankot is, de senki sem garantálja, hogy pár hónappal később nem lenne az is megcsavarva valami hasonló áru cuccra, és persze a macera ami a váltással járna sem hiányzik, úgyhogy marad ez :(
Azzal már nem is jövök, hogy amikor tartósan 1+ M volt a számlámon akkor a havi hozam a havi számlafentartási díjat sem fedezte, sőt egy csomag rágót se tustam volna belőle venni. Bezzeg ha én kérek tőlük egy ugyanakkora összegre hitelt, akkor mire visszafizetem megnézhetem, hogy hány csomag rágó árát dobom rá pluszba. Segítek : Nem keveset.

Busz/vonat vs kocsi : Nem kételkedek, hogy vannak speciális esetek amikor ez így áll, csak én kicsit soknak találom. Na meg Pest más, de Debrecennek pl eleve kicsi a belvárosa, és nem hiszem, hogy mindenki vidékről / a külváros legszéléről jár be.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#114120) Cs1csó válasza Trailblazer (#114106) üzenetére


Cs1csó
félisten

:R félrement

(#114121) opr válasza KROK640 (#114119) üzenetére


opr
veterán

Nem tudom, tudod-e, de pl a wise (régen transferwise) ad magyar számlát, számlaszámmal, ingyen. Egyszerű, kényelmes, gyors, jó az app, kártyát ad és alap dolgokra elég. Nekem is az van, nagy bankos otthoni számlát megszüntettük, mert idegesített, hogy a semmire fizetünk.
Ok, én alig használom, mert újabban nagyon ritkán kell forinthoz nyúlni, de ingyen van, enni nem kér, középárfolyamon vált valutát, utalás azonnali, mi kell még?

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#114122) homerhamm


homerhamm
addikt

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei! Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

(#114123) hcl válasza KROK640 (#114118) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

nemide

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#114124) homerhamm válasza hcl (#114123) üzenetére


homerhamm
addikt

hanem oda

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei! Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

(#114125) koby11h válasza KROK640 (#114114) üzenetére


koby11h
aktív tag

Amikor 800 forintos benzinről volt szó pár éve, akkor beszéltük itthon, hogy 1000 Ft már túl van a lélektani határon, ott már simán letenném, de erre mondta ismerős, hogy ha a 640-et kibírod, akkor kibírod az 1280-at is... most megint 640 és már "szinte" megszokott... lesz ez még 1280 is.

[ Szerkesztve ]

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#114126) morcosharcos válasza KROK640 (#114091) üzenetére


morcosharcos
tag

Kétlaki vagyok, Debrecen-Miskolc :DDD

Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”

(#114127) morcosharcos válasza hcl (#114103) üzenetére


morcosharcos
tag

Ausztriának mindig is volt egy nagyon komoly bérfelhajtó ereje Győr, Szombathely, Zalaegerszeg térségében..........

Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”

(#114128) koko52 válasza hcl (#114103) üzenetére


koko52
veterán

Az ország közepén "nettó 600k-ért le se hajlok" dolgozóim vannak. Igaz versenyszféra, hiányszakma.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#114129) Cs1csó válasza koby11h (#114125) üzenetére


Cs1csó
félisten

:K
Aki kocsi "függő" (ez is egy függőség, sok ismerős volt úgy hogy amíg még nem volt autója/csóró volt viciklivel járt aztán lett kocsi (gazdagabb nem lett) és azóta nem jár bicóval persze néha fogadkozik hogy fog, momdtam neki: spórolnál, és egészségedért is tennél)
az inkább máshonnan vesz el pl. kisebb költséget szab meg a nyaralásnak stb. máshonnan fog lefaragni.

(#114130) hcl válasza koby11h (#114125) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Simán.

@morcosharcos : De Fejérben?

Mutogatni való hater díszpinty

(#114131) tope válasza koko52 (#114128) üzenetére


tope
addikt

Hát a nettó 600 ma már nem igazán sok, pláne ha hiányszakma.
Jelenleg bruttó 600 a fizum (és félévkor 5% emelés még várható), plusz van évi 450 caffetéria, meg apróságok, és ez egy vidéki megyeszékhely, és ezt se nevezném jónak, csak elmegy fizunak (beosztottként).
Amíg itthon dolgoztatni tudnak éhbérért, mert sokan kiszolgáltatottak, mert kell a pénz, még ha az kevés is, addig ott változás nem nagyon lesz. Ha találnak embereket, akik a minimálbér környékén elvégzik azt, amit máshol dupla annyiért se hajolnak le, addig ott magasabb bér nem lesz, mert minek adjanak, ha találnak embert rá kevesebb pénzért is... Ördögi kör ez, és kiút csak úgy lehetne, ha egységesen mondanák rá a emberek, hogy bek@phatjátok annyi pénzért, és találjanak valakit (nyilván akkor van értelme ha senki se megy el annyiért).

(#114132) szebe válasza hcl (#114130) üzenetére


szebe
őstag

Fejérben pont jó/rossz helyen vagyunk (nézőpont kérdése). Egyik oldalról lehet menni nyugat felé minimál efforttal, másik oldalról meg BP.

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#114133) koby11h válasza tope (#114131) üzenetére


koby11h
aktív tag

Helyzet hasonló, véleményem is.
De ha hirtelen felmenne a fizu mindenkinek, akkor megemelnék az árakat és ugyan ott lennénk...

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#114134) Top cat válasza koby11h (#114133) üzenetére


Top cat
őstag

Jah, ez olyan magyarosh. ;]
Többet kerestél, akkor add szépen ide. Amikor bevezették a lakásvásárlási támogatásokat, azonnal felnyomták az eladók az ingatlanok árait.

(#114135) BiP válasza Top cat (#114134) üzenetére


BiP
nagyúr

Nem feltétlenül magyaros, így működik a piac, így működik az infláció.
Ha sok pénz jelenik meg, árfelhajtó hatása van.
Mondjuk nálunk valóban csúcsra járatták a dolgot.

(#114136) koko52 válasza tope (#114131) üzenetére


koko52
veterán

Ezért jönnek a külföldiek keletről. Mivel 2 évvel ezelőtti árakon dolgozunk (építőipar halott), de a rezsi +50-100% csak így lehet túlélni. De ki lehet próbálni a vállalkozósdit, hisz csak hátra kell dőlni és számolni a pénzt. Én amit lehet robotizálok + keleti munkaerő (is). Ha marad a tendencia eladok mindent és elküldöm a 21 embert. Rengetegen létszámot csökkentettek körülöttem + sokan itthon vannak külföldről kényszerszabin. Eu gazdasága masszívan áll vagy hanyatlik. Szóval ez a le se hajolok meg fog szűnni rövid időn belül, mert jön helyette a keleti munkaerő és nem szarok.
Azt is nézzük már meg, hogy drága melós drága terméket termel, többet kell keresned hogy megvedd. (Kenyér miért drága? 1 milliót kér egy jó pék) Ez is egy spirál.
Egy a lényeg, az EU őslakossága meredeken csökken és áramlik be az olcsó keleti munkaerő akiknek száma meredeken nő. Nem kell hozzá nagy jósnak lenni, hogy meglássuk nem kell majd a drága ős szaki, mert az olcsó újak be lesznek tanítva + robotizálás.
És akkor ott az MI, informatikusokkal mi is a helyzet? Mert kb 50%-ára már nincs is/lesz szükség. 1 hete volt nálam egy partner aki informatikusokat alkalmazott, de most az MI-t bevezette és elküldött mindenkit (7 főt) és maradtak ketten. De őket is lecseréli olcsóbbra. Tetszik vagy nem ez a jövő.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#114137) BiP válasza KROK640 (#114119) üzenetére


BiP
nagyúr

Az a baj, hogy ezek nem egyik napról a másikra történnek.
Csak nem foglalkozol a pénzügyi dolgaiddal, és hagyod, hogy lehúzzanak. És le is húznak. Nagyon.
Rászánnál pár órát, tuti találnál jobb megoldást a banki dolgokra. 42e-ből kijön pár óra munkabér. Ha ezt egy rendes megoldás keresésére fordítod, pénzednél vagy. Ráadásul hosszabb távon.
És a behajtós történet sem így alakult volna talán.

(#114138) hcl válasza szebe (#114132) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Utóbbi mindenki.
Plusz pestinél drágább lakásárak :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#114139) quailstorm válasza koko52 (#114136) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Hol tudta lecserélni MI-re az informatikusokat, milyen területen? Nagyobb méretű C# projekteken elhasalt a Copilot, így a cég ahol dolgozom a trial után lemondta az előfizetéseket.

(#114140) Cs1csó válasza koko52 (#114136) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ez 2 dolgot vetít előre:
1. polgárháború vagy
2. alapjövedelem bevezetése

Biztos nem tűrik az emberek egy idő után, hogy nyomorogjanak (miközben a munkáltatók zsírosodnak az olcsó keleti munkaerőn)

Akár oda is eljuthat a dolog ha egy kisebb városban ahol van mondjuk 50-60 pl. kínai vendégmunkás a lakosok mindet felkoncolnák. Egy-két ilyen és maguktól mennek haza.

Más országokban erre már rájöttek, pl.: Németország, ott jók a bérek még a bevándorlók ellenére is + jelentős szociális támogatások vannak: kvázi alapjövedelemként is funkcionál olyan a mértéke és ez a lakhatási költségek kontrolljával (nem engedik elszállni. a bérlakások árát és persze van állami bérlakás program, ami szintén nem fogja még egy minimálon élőnek sem elvinni a jövedelmének felét, vgy akár még többet.)

Országunk egyértelműen két béklyó alatt senyved:
1. a folyamatos, elhibázott gazdaságpolitika
2. a KORRUPCIÓ, a nepotizmus és persze az ebből kialakult államformánk a Kleptokrácia.
(az erre való hajlam már az "átkosban" megvolt (bár ott a mértéke a körülmények.miatt sem lehetett extrém tipikus: jobb helyen lévő saját ház, nyaraló, és gyakran cserélgetett autó, bulgáriai nyaralás) de gyanítom a jobbágy vs. földesúr viszonyban fejlődött ki, amikor a buta primitív földesurak kizsigerelték a jobbágyokat akiknek ügyeskedni kellett a túlélésért, belénk lett kódolva)
Érdekes, sokat olvastam Írországról ahol pl. a krumplivész stb. irgalmatlan sok ember halt meg sokan az éhenhalás elől vándoroltak ki Amerikába, de most egy kiemelten jól prosperáló gazdaság komoly IT szektorral (ugye ott magasak a bérek, plusz az IT-t nem kell még temetni, ha tudnád mennyi mindent nem tud az AI-MI! :DDD )

(#114141) BiP válasza koko52 (#114136) üzenetére


BiP
nagyúr

1 hete volt nálam egy partner aki informatikusokat alkalmazott, de most az MI-t bevezette és elküldött mindenkit (7 főt) és maradtak ketten. De őket is lecseréli olcsóbbra. Tetszik vagy nem ez a jövő.
Mint Vágási Feri, beszállt az internetbe. :)
Szépen hangzik, de akkor vagy eddig voltak túl sokan, vagy ennyire rosszul méri fel, mennyi ember kell majd üzemeltetni a maradékot.
Bármi gebasz jön, nem lesz,ki megoldja.

(#114142) hcl válasza BiP (#114141) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Előző munkahelyemen is nagyon szépen hangzott, hogy 4 ember elüzemeltet egy full office site-ot, 1500+ emberrel.
A valóság meg az volt, hogy nem volt support :D Bármi bajod volt, oldd meg. Biztonság, stb. nem is említve.

@Cs1csó : :K
Meddig lesznek itt vajon ezek a kommentek? :((

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#114143) koko52 válasza quailstorm (#114139) üzenetére


koko52
veterán

Kereskedelemmel foglalkozik. Nem kérdeztem mit dolgoztak ott.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#114144) tope válasza koby11h (#114133) üzenetére


tope
addikt

Már most is nyugati árak vannak a boltokban, hova emelkedne tovább...
Pont ez a baj, hogy lassan nyugaton olcsóbb bevásárolni mint itthon, a bérek meg fele, harmada.

(#114145) koko52 válasza Cs1csó (#114140) üzenetére


koko52
veterán

Németország elég rossz példa. Amikor itthon 200k-t keresett a szakim (00' évek) akkor kint 2000 eurót. Ma 600k-t keres kint 2500-at.

Polgárháború? Ne viccelj, 10 év múlva több migráns lesz EU-ban mint őslakos. Mire észbe kap EU polgára már rég késő lesz. De ehez nem kell 50%, mert a vérmérsékletük miatt itt 30% migráns leigázza azt a punnyadt lakosságot. De itthon elég erre 20% cintányérság és behódol az ország. A jogrendszer/rendőrség/oktatás/eü már most behódolt nekik.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#114146) F.E.K.. válasza KROK640 (#114101) üzenetére


F.E.K..
senior tag

"Embert nem ismerek aki ennyit keres."

Azért vannak, itt a fórumon is tuti vannak többen is, akik akár efelett is keresnek (jó, az itteni ismeretség nem annyira szoros, elvégre csak egy nick-el beszélget az ember, de némi hunyorítással vehető "ismerősnek").

A bruttó azért fontos, mert például az adókedvezmények (kiskorú gyerek például) erősen befolyásolják, és azt nem a munkáltató "adja" (az állam nem veszi el).

Az állami átlag számítás... hááát... inkább "ámítás" :/

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#114147) koby11h válasza F.E.K.. (#114146) üzenetére


koby11h
aktív tag

Medián talán mutat valamit, ha nem szépítik meg, mint mást.

Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!

(#114148) szebe válasza koby11h (#114147) üzenetére


szebe
őstag

Nem is kell megszépíteni, mert nincs igény többre, az is nagy pénz...
A kilós kenyeret 1 hétig lehet enni felvágottal, meg 3 napra kell főzni. Szabadidő, hobbi, az micsoda? A kertet meg a portát rendben kell tartani. Tessék, egyből elég mindenre a pénz ;)
Ha 1-2 sörtöt vagy keserkét lehet belőle még venni, az már csak extra.

"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"

(#114149) Cs1csó válasza koko52 (#114145) üzenetére


Cs1csó
félisten

A német vs. magyar bérkülönbség és annak változása miért a te elgondoásodat támasztja alá?
Anno és most is többet keres egy német szaki, az hogy a magyar szaki bére 3x-a lett a német aazkié meg nem annak más az oka:
1. a német gazdaság hozzánk képest stabil, az elmúlt évtizedekben sem volt olyan fokú infláció (ami a reálbérek folyamatos elértéktelenedését is jelentette) mint minket
2. a 2008-as válság (ami minket jobban érintett) és az utána lévő lassan 14 éve tartó kormányzás (ámokfutás) következtében egy csomó jó szakember hagyta el az országot: most ott tartunk, hogy egy itthon JÓL dolgozó pl. ács olyan árat mond amit nem szégyell ezért - is - szálltak el ezen munkakörökben a jövedelmek. Persze egy pl. a szociális ágazatban dolgozó bére, vagy egy közintéztményben dolgozó portás bére lassan a garantált bérminimumnak felel meg.
De az önkormámyzatok, járás, stb. nem diplomás dolgozói is a bérminimum körül lehetnek hamarosan.

Tehát a német szaki látványosan kisebb nominálnér emelést kapott mint a magyar de a REÁLBÉR (ami valljuk be sokkal mérvadóbb)
Valószínűleg nem csökkent talán kicsit nőtt is.

A bevándorlás hatása nem tudom mikor éri el azt a kritilus szintet, hogy kvázi kisebbség legyen az "őslakókból"

(#114150) homerhamm


homerhamm
addikt

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei! Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.