- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha már így felmerült bennem a raspberry téma, gondolkoztam, hogy tanácsot kérek egy elég régi problémámmal kapcsolatban. A Pi-s pályafutásom egy Pi2 megvételével kezdtem kb 5 éve. Akkoriban 12k volt, ahhoz képest egész ígéretes volt a hw és rengeteg tervem volt vele, hogy majd milyen jó lesz mindenes házi szervernek. Ami a giga ramba belefér.
Eleinte raspbiannal használtam, akkor még bőven nem a buster érában, de GUI-val szinte használhatatlanul lassú volt. Megszabadultam tőle, gondoltam jó lesz ssh-n is nekem, csak menjen minden akkor headless. Hát így is alulteljesített a vártnál. Komolyan mondom, az armv5-ös jóval gyengébb nasom is valahogy jobb felhasználói élményt szolgáltatott ssh-n, mint a pi. Az apt pl jellemzően fél órákat frissített legalább, ha volt kb 50 csomag, amire jött update. Akkor még nem gondolkoztam más disztróban, mint a raspbian meg nem is nagyon mondták egyiket sem stabilnak.
Végül feladtam a szerver elképzelést és média center lett belőle. Annak egész jó volt eleinte openeleccel, majd libreeleccel, de itt is voltak furcsa fagyások, amiket raspbian alatt is tapasztaltam, hogy egyik pillanatban minden rendben a rendszer válaszidejével, aztán meg csonttá fagy a gui és csak a teljes restart segít. Még a watchdog sem. Érdekesség, hogy ilyenkor az ssh általában elérhető, meg nem látok memleaket, vagy akármi más okozót. Ebből feltételezem, hogy valószínűleg a szoftverrel van a gond.
Aztán az évek során maradt tv okosító, de nem mondhatnám, hogy ezt a feladatát is tökéletesen ellátta. Mostmár egyre többet fagy, meg minden baja van. Nem tudom kideríteni miért. Syslogban semmi nincs.
Tápot, sd-t direkt vettem bele, hátha megoldja a dolgokat, nem segített semmit. Kábelt is cseréltem. Valahogy mindig az volt az érzésem, hogy lehet rossz boardot fogtam ki.
Ami még fura volt, hogy a kodival lejátszott 1080p anyagok minősége sem volt valami meggyőző, sőt. A színek fakók voltak, az élek erősen levágottak és talán váltottsorosságnak hívják a jelenséget, amikor pl egy panorámát pásztázott a kamera, az egész média kicsit akadozott a háttérben a gördülékeny megjelenítés helyett. De pl a plex addon blurje is inkább 16 bites pocsolyáknak tűnt, pedig azért egy arm eszköznek sem kéne gondot okozzon egyetlen kép rajzolása a domináns színekből ...
Ok, hogy olcsó volt, de sok tv-nek még ennél is gyengébb hardvere van, mégis milyen jól megy médiacenternek, meg kodinak. Nem értem.
Úgy gondoltam, itt lenne az ideje egy nyugdíjazásnak. Gondolkoztam a Pi 4-ben, de ha belefektetnék, szeretnék előtte meggyőződni, hogy van értelme, mivel főleg a 8 GB-s verziónak azért már van egy ára. Az alá, meg nem mennék. Volt már tapasztalatom Pi4-gyel raspbiannal és meg kell mondjam, itt sem volt valami gyors a rendszer. Alig tapasztaltam különbséget pl apt telepítéskor. Pedig egy class 10-es U1-es fene tudja milyen ígéretes Sandisk SD kártyával volt meghajtva.
Ugyanezt tapasztaltam most a Pi Zeroval is, ahogy írtam, hogy raspbiannal kb használhatatlan a rendszer, de érdekes módon hihetetlen jól fut egy rendesen összerakott, lightweight rendszerrel.
Ezért gondolom, hogy inkább szoftveresen vannak gondjai a pinek. Mennyire lenne használható mondjuk egy fedorával? Ha rakok rá kodit, akkor menni fog a hardveres gyorsítás (ahol kell,.mert tudom, hogy a pi4 már sokszor cpu erőből megoldja a h264-et) nem csak médiacenter os alól is?
Kell-e gondolnom hőpasztára, vagy bordára a cpu-n? Esetleg aktív hűtésre?
Amúgy nem lenne nagy igényem, sok mikroszervíz futna, mint postgresql, redis, tucat rust http api, pár szenzor, freeradius, fájlszerver, DLNA szerver (nem transzkódos) stb. Illetve néha esetleg android rom buildelésre lenne használva.
Annyira sok helyen olvasom, hogy egyesek majdnem kihajtják vele a gigabites netet torrenten meg stb, nekem nem sikerült rájönnöm arra sem, hogy miért ilyen lassú az apt.
Mi a titok? Külső SSD-re rakott system fájlok?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Gyúrósok ide!
- SSD kibeszélő
- Google Pixel topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Socket AM4
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest