Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mr Dini

addikt

LOGOUT blog

válasz azbest #41943 üzenetére

Köszi a választ!

1. Egyrészt azért választottam a zerot, mert ilyenem még nem volt. És igen, kicsi a fogyasztása. Illetve ami érdekes benne, az az OTG támogatás. A mikrotik routeremen van egy USB 2.0 port, azt rákötöttem a Pi Zero belső micro USB portjára, majd módosítottam a kernel init konfigját, hogy induljon, mint RNDIS eszköz. Így a router USB-n felismeri és be tudtam emelni egyetlen micro USB kábel segítségevel a Pi-t a hálózatba, plusz tölt is ugyanazzal a kábellel. Így a ping is kevesebb, mint 1 ms a router és a Pi közt, szóval nincs vele gondom. Meg 8 euróért nem kapok sehol pi4-et.

Ami viszont meglepett, hogy elég nagy input lag volt SSH-n, miután felraktam a raspbiant, pedig szűz telepítésről volt szó. GUI sem fut, full headless az egész és a light verziót raktam fel. Szerencsére ez "magától" elmúlt valahogy.

2. A video kimenetet már ismerem a pi4/pi2-ről, de sajnos ez itt nem pálya, ahogy írtam is, teljesen headless a rendszer. Még átalakítóm sincsen displayhez, csak egy micro USB kábel, meg egy SD kártya. A syslog viszont jó tipp, köszönöm. Egyelőre minden rendben van szerinte! :)

3. Nem tudom eldönteni, hogy mi okozhatja, maga az egyetlen processzormag alig van állandóan kihasználva a htop szerint. És csak az apt futott meg a htop, semmi más a stock rendszer processzein kívül. De csináltam egy dd tesztet cache nélkül és valószínűleg tényleg I/O bottleneck lesz. Jó, ha 2 MB/s-t tud, ami elég karcsú.

4. Hatalmas ötlet felcsatolni a /var/log-ot tmpfs-nek. Én is ezt fogom csinálni szerintem. :D

Egyébként felraktam a pihole -> stubby -> quad9 (DNS over TLS) triót és elég siralmasan teljesít, egy nem gyorsítótárazott kérés feloldása van hogy 730 ms, de általában 1-2 sec között van. :Y Olvastam pár helyen, hogy ez többek közt a Raspberry Pi OS/raspbian optimalizálatlansága miatt is lehet, de nem hiszem. Mindenesetre most kipróbálok egy Alpinet, illetve lecserélem a stubbyt unboundra. Van esetleg valami más lightweight os, ami megy headless és mondjuk nem musl-t, hanem glibc-t használ? Meg mondjuk nem debian alapú, hanem valami rolling release.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés