Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37751) BalanceR


BalanceR
addikt

Tudtok javasolni valami kényelmes, egszerű távirányítót Kodihoz? BT alapú lenne a legjobb (hogy ne foglaljon USB-t) de lehet 2,4GHz RF is, ha nagyon nincs más (IR semmiképp) nem kell 1000 gomb, csak az alapok..
Próbáltam egy MiBox távosát, de sajnos az OK gomb nem aktív, és remap-elni sem tudtam...

#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32

(#37752) wassermann


wassermann
Topikgazda

Vegyél egy BT-s egér-billentyűzet kombót

(#37753) BalanceR válasza wassermann (#37752) üzenetére


BalanceR
addikt

Van olyanom, több is, de a Kodi UI alapvetően remekül kezeli a normál Multimédia tévvezérlőket.(D-pad, OK, vissza, Home, hangerő,kikapcs)
Ágyban fetrengve sokkal kényelmesebb egy sima távost nyomkodni, mint egy olyan "minden egyben" eszközt... ( egyszerűbb kitapogatni ránézés nélkül a gomokat)

#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32

(#37754) longhair válasza BalanceR (#37751) üzenetére


longhair
csendes tag

Kezeli a hdmi cec szabványt, szóval a tv távirányítójával működik. De a telefonodra ha letoltod a yatse alkalmazást, akkor azzal is megy.

(#37755) aRm1n válasza longhair (#37754) üzenetére


aRm1n
aktív tag

Hogyan tudnám a default infra parancsokat módosítani? A "vissza" parancsot nem tudom beadni a libreelec-nek, így nem tudom használni a távirányítót.

Samsung Galaxy S10+ - Stock | Xiaomi Redmi Note 8T - crDroid 8 official

(#37756) pube111 válasza aRm1n (#37755) üzenetére


pube111
senior tag

Kezdésnek próbáld meg a keymap editor addonnal. Ha nem megy, akkor a userdata/keymap/gen.xml-t kell szerkeszteni.

(#37757) aRm1n válasza pube111 (#37756) üzenetére


aRm1n
aktív tag

Köszi! Azt próbáltam már, de úgy tűnt, hogy az csak a bilentyűparancsokat mappolja. Hol lehet benne infra parancsokat is állítani?

Samsung Galaxy S10+ - Stock | Xiaomi Redmi Note 8T - crDroid 8 official

(#37758) pube111 válasza aRm1n (#37757) üzenetére


pube111
senior tag

Kiválasztol egy gombot. Az addonnal adsz neki egy parancsot, azért, hogy megtudd a gomb azonosítóját, amivel be fog kerülni a gen.xml be.
Megnyitod a gen.xml t, és átírod így:

<keymap>
<global>
<keyboard>
<key id="251">Back</key>
</keyboard>
</global>
</keymap>

Az infra kód a Back.
A gomb a 251-es.
https://kodi.wiki/view/Keymap#Actions
Majd restart.

[ Szerkesztve ]

(#37759) Aryes válasza BalanceR (#37747) üzenetére


Aryes
nagyúr

Sokáig úgy használtam a pi-t, hogy a tv 1A-es (hdd-knek szánt) usb portjára volt kötve, kikapcsoláskor lelőtte a rákötött pi-t is. Esetleg a projektoron nincs ilyen usb port? Ha nincs semmi a pi-re kötve, akkor egy sima 500mA-es port is elég lehet. Egyetlen hátulütője, hogy az SD kártya esetleg kicsit korábban fog tönkremenni benne (nálam egy ősrégi noname 2G SD kártya volt benne, több mint 2 évig bírta ezt az ütemet, és akkor sem biztos, hogy ettől ment tönkre), esetleg gyakoribb fájlrendszer hibák, de egy libreelec nem sokat ír a kártyára, emiatt nem is túl gyakori probléma.
Másik lehetőség a vezérelt konnektor, nem tudom pontosan mi a neve, master-slave, pc-khez szokták használni, hogy a monitort automatikusan áramtalanítsa.
Harmadik lehetőség, hogy letojod, hogy a pi 7/24-ben be van kapcsolva, mert nagyon kicsi idle-ben a fogyasztása, és csak a projektort kapcsolgatod.

[ Szerkesztve ]

(#37760) pube111 válasza aRm1n (#37757) üzenetére


pube111
senior tag

Hasznos egy home gombot is csinálni, az így működik:
<key id="251">activatewindow(home)</key>

(#37761) Keem1 válasza Aryes (#37759) üzenetére


Keem1
addikt

Hogy őszinte legyek, én leszarom, hogy nálam éjjel-nappal megy a Pi ;)
Aszongya, hogy 15 W-os tápra van kötve az enyém, tehát ez a max, amit felvehet.
Durva példa: tegyük fel, hogy a nap minden órájában felveszi a 15 wattot (nem fogja, de most ez a számtanpélda). Ebben az esetben egíy hónapban 10 kilowattot fogyaszt el, tehát 450 forint. 450 Ft abban az esetben, ha éjjel-nappal a tápegység maximumát veszi fel (amit az én konfigom valójában egyetlen másodpercig se). 450 forint... A havi keresetemhez képest kimutathatatlansági határ alatt van (kb. 1 ezrelék). Továbbra is abban az esetben, ha a tápegység maximumát venné fel egy hónap minden napján és annak minden órájában :DDD

5 hónapja van meg a Pi, és eddig egyik villanyszámlán se vettem észre a fogyasztását. Évek óta 1000 forinton belüli az ingadozás minden hónapban, ami azelőtt is megvolt, és azután is megvan, hogy a Pi-t beüzemeltem.

[ Szerkesztve ]

(#37762) wassermann válasza BalanceR (#37747) üzenetére


wassermann
Topikgazda

Nekem évekig ment kikapcsolás nélkül. Itt van a különböző típusok fogyasztása:

(#37763) Aryes válasza Keem1 (#37761) üzenetére


Aryes
nagyúr

Nálam két pi2 megy 7/24-ben, a táblázat alapján havi 100Ft-omba kerül. :B
Mondjuk a pénzen kívül vannak más szempontok is, ez milyen környezeti terhelést, és a tápegységek hogyan viselik ezt az egészet. Előbbi azért elég jelentős tud lenni, ha az összes eddig eladott pi egyszerre van bekapcsolva. :K

(#37764) Keem1 válasza Aryes (#37763) üzenetére


Keem1
addikt

Szerintem a tápegységet nem kell félteni. Egy modern, kapcsolóüzemű táp eléggé hosszú élettartamú (nyilván nem évtizedek, de 5 körüli évben mérhető élettartam azért eléggé valószínűsíthető). Én a hivatalos gyári tápot használom, ebben a komponensben nem spóroltam.
A többire érdemben nem tudok válaszolni, de szerintem a többi fogyasztóhoz képest, ami a világban szintén nagy számban üzemel, ugyancsak elenyésző a fogyasztása, mint ahogy egy háztartáson belül is. De ez tényleg nem általam tudományosan alátámasztott tény :D
Amúgy a példámban én is szándékosan szélsőséges számokkal kalkuláltam, biztos vagyok benne, hogy én se 450 forint körül fizetek egy hónapban, hanem jóval kevesebbet.

(#37765) PistiSan


PistiSan
addikt

Többen írták itt, hogy a qBittorerrentel jobb sebességeket lehet elérni mint transmission-el, most szántam rá magam hogy ki próbáljam, és tényleg!
Tansmission mellett ilyen 20MB körül megállt nekem a PI4-esem, qBittorrenten pár darab 1-2gb-os fájlt húztam le, 50-60MB-al jött... ez elég jelentős különbség.
Korábban a dockert is ajánlotta itt valaki, meg néztem a linkelt videókat, kár hogy abba maradt a tutorial, de azt a pár alap parancsot pont meg mutatták ami kell egy konténer indításához, szóval dockerben futtattam a torrentet, tetszik hogy elérhető a legfrissebb verzió.
Debian alatt 4.1.5-ös a linuxon lévő verzió, dockerben a 4.2.5-ös verzió van fent ami a hivatalos leg frissebb kiadás, egyedül még az zavar, hogy a képeken látom hogy elvileg rss-t is tud, én ezt a részt nem találom, de ha ez is meg lesz, akkor a flexgetet is le fogom állítani.

(#37766) Keem1 válasza PistiSan (#37765) üzenetére


Keem1
addikt

Ha már sebesség, én közben azt is tapasztaltam, hogy ext4 fs jobban fekszik kb. mindennek, mint az exFAT. Nyilván Linux, jobban csipázza a sajátját, de nem gondoltam azelőtt hogy tényleg így van. Jótékony hatást okozott , hogy pár hete ext4-re formáztam az SSD-t.

(#37767) edari válasza PistiSan (#37765) üzenetére


edari
őstag

qbittorent-nek is van webes felülete? illetve mennyi a config?

(#37768) g.gergo válasza PistiSan (#37765) üzenetére


g.gergo
senior tag

Üdv,

Kinek a csomagját használod? Én LinuxServer-ét. Az egyedüli problémám az, h bárhol bármilyen opciót módosítok az alkalmazáson belül, ismételt belépésnél a régi értéket mutatja. Ötlet?

(#37769) Keem1 válasza edari (#37767) üzenetére


Keem1
addikt

Van. A konfigra van a neten wiki, egy fájlból lehet mindent beállítani. Plusz a web UI-n keresztül is sok beállítási lehetőség van.

[ Szerkesztve ]

(#37770) PistiSan válasza edari (#37767) üzenetére


PistiSan
addikt

Webes felülete van csak, hivatalos mobil remote nincs hozzá, nem próbáltam még appokat ki.
Az utánad lévő hozzászólásban linkelték a docker imaget, ha fent van a docker akkor azt a 14 soros parancsot kell be másolni, illetve a 2 elérési utat a saját rendszeren meg adni és már fut is, félelmetesen egyszerű és gyors volt.

(#37771) PistiSan válasza g.gergo (#37768) üzenetére


PistiSan
addikt

Ezt használom én is, a webes felületen be állítottam dolgokat, nyelvet, sebesség korlátot, ilyesmiket, másik gépről be lépve meg néztem, ezeket meg jegyezte.

(#37772) g.gergo válasza PistiSan (#37771) üzenetére


g.gergo
senior tag

Én is így csinálnám, de a korábbi értékeket mutatja. Megtennéd, h kilépsz a qbit-ból, majd vissza, és megnéznéd, h maradtak-e a beállításaid?

(#37773) g.gergo válasza g.gergo (#37772) üzenetére


g.gergo
senior tag

Megoldódott.

(#37774) PistiSan válasza g.gergo (#37773) üzenetére


PistiSan
addikt

Mi volt a gond? Neked az rss megy?

(#37775) g.gergo


g.gergo
senior tag

Banális, szégyellem is leírni. Ablakkezelési "probléma". Hiába mentem le, és katt a mentés gombra, csak felugrott az oldal tetejére. Itt azt gondoltam, h mentette. De nem. Kisebbre húztam az ablakot, így már menti. Rss-nél még nem tartok.

(#37776) erikke17


erikke17
őstag

Sziasztok :)

Autóban egy raspberry pi3 fut openelec alatt. Viszont a pi-n lévő bluetooth nem érhető el mivel egy
speckó BMW Pibus átalakító van a gpio portra kötve. Ahhoz tartozik egy driver ami valamin keresztül fut ezáltal nincs bluetooth a fejlesztő szerint UART újra van konfigolva vagy micsoda. :D
Az lenne a kérdésem, egy alin vásárolt USB bluetooth stick-el el lehetne érni, hogy a2dp képes legyen? Azt mondta fejlesztő sajnos csak külső USB stick-el lehet rá bluetoothot varázsolni. Tehát pi veszi bluetoothon keresztül a dolgot majd küldi tovább AV portra.
Meg annyi, hogy bármelyik egyszerű USB stick működik amit alin fel lehet lelni?
Például: [link]
Előre is köszönöm :)

||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||

(#37777) asuspc96


asuspc96
senior tag

Helló,

Valakinek van ötlete, hogy miért spawnolódhat folyamatosan egy bootolásnál beütemezett feladat ?

Konkrétan csak annyit szerettem volna megvalósítani, hogy boot után induljon el a vncserver.

Erre ezeket a megoldásokat vettem alapul: [link] , [link]

Van egy init fájlom itt: .config/autostart/realvnc.desktop
Aminek a tartalma:
[Desktop Entry]
Type=Application
Name=RealVNC
Exec=/usr/bin/vncserver
StartupNotify=false

Ha ebből kikommentezem az "Exec" sort, akkor nincs gond.
Ellenkező esetben pedig elkezd szaporodni, és ebben biztos vagyok, mert pár perc alatt létrehoz 60 virtuális asztalt.

(#37778) BalanceR


BalanceR
addikt

Azt nem tudjátok, hogy Kodi Youtube addon haszálata mellet mennyi időnként kell megújitani az API Key-t?

#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32

(#37779) PistiSan válasza BalanceR (#37778) üzenetére


PistiSan
addikt

Nekem évekig működött gond nélkül, aztán a google változtatott valamit, hozzá írták az alkalmazást, ekkor kellett új api key.

(#37780) pube111 válasza asuspc96 (#37777) üzenetére


pube111
senior tag

Nem pont megoldás, de így is lehet autostartot csinálni. Talán így jó.
[link]

(#37781) pube111 válasza pube111 (#37780) üzenetére


pube111
senior tag

De szerintem pont a vnc hez nem is kell ilyen. Beállítások, pi config, interfaces, vnc bejelöl.

(#37782) canniball válasza PistiSan (#37779) üzenetére


canniball
nagyúr

Ha már szóba került a téma. Tavasszal a HTPC-n nekem is kiírta ezt az API-s dolgot, aztán 2-3 hétre rá helyrejött és azóta is működik. Most viszont a Pi-re telepítve megint nem hajlandó enélkül működni az addon... Ezt meg hogy? :F

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#37783) pube111 válasza canniball (#37782) üzenetére


pube111
senior tag

Csináltál api key-t?

(#37784) asuspc96 válasza pube111 (#37780) üzenetére


asuspc96
senior tag

Nekem ilyenem egyáltalán nincs is:

pi@raspberrypi:~ $ cd .config/lx
lxpanel/    lxterminal/

És hiába állítom be ezt:

Újraindítás után se lesz jó:

engedélyezve vannak a portok, de ha az ufw-t leállítom teljesen, akkor sincs eredmény:
pi@raspberrypi:~ $ sudo ufw status
Status: active
To                         Action      From
--                         ------      ----
22/tcp                     ALLOW       Anywhere
5901                       ALLOW       Anywhere
22/tcp (v6)                ALLOW       Anywhere (v6)
5901 (v6)                  ALLOW       Anywhere (v6)

[ Szerkesztve ]

(#37785) Keem1


Keem1
addikt

Az img mentések mellett fontosabb folderek tömörítésével is backupolok (ez utóbbi naponta többször is), ha esetleg menetközben egy-egy különálló fájlra lenne szükségem, ne kelljen az img-vel vacakolni.

A megfelelő archívumformátumot keresem...
Érdekes ám ez.. A tar.gz sokkal gyorsabban megvan, a 7z pedig 5x olyan lassú, de feleakkora archívumot eredményez :DDD

[ Szerkesztve ]

(#37786) Fecogame válasza Keem1 (#37785) üzenetére


Fecogame
veterán

A megfelelő archívumformátumot keresem...

Mérlegelni kell a tárhely igény és CPU hazsnálat arányt, és az alapján tudsz választani. Legcélszerűbb, ha magad teszteled őket. ;)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#37787) pube111 válasza asuspc96 (#37784) üzenetére


pube111
senior tag

Tényleg. Pár éve még volt.

(#37788) Keem1 válasza Fecogame (#37786) üzenetére


Keem1
addikt

Így van, ebben igazad is van.
És végül azért esett a targizire a választásom, mivel az így mentett adatok (home folderek, etc, usr/share egy része, ...) is bőven 1 GB-os tar.gz méretet produkálnak.
Alapvetően ez megy is fel rögtön Dropboxra, eddig azért kellett a kisebb méret. De rájöttem, hogy tök fölösleges dátum alapján elnevezni és tárolni 4 óránként mindet, mivel a DB revíziókezelése nagyon jó. Azonos néven megy fel a backup, így a legutolsó a fő revízió, de 30 napra visszamenőleg bármenyik korábbi elérhető.
Szóval tar.gz lett. Veszett gyors és a mérete még vállalható.

Ettől függetlenül hihetetlen jó találmány a 7z is. Windows alatt csak azt használom (GUI és CLI egyaránt), sőt, C# programozási nyelv segítségével is.

A gzip gyorsaságát akkor fedeztem fel, amikor egy C#ban írt toolom két gép közti kommunikációjára kerestem tömörítési algoritmust. A 7z ott is agyonverte a mezőnyt méretben, de a gzippel konstans 10 ms alatti időket értem el (0,5 - 10 MB méretű adatcsomagok), addig a többi tömörítési algoritmus nagyságrendekkel nagyobb, 50-350 ms tömörítési időket produkált. Szerintem a gzip valami hardveres tömörítést használ.

[ Szerkesztve ]

(#37789) canniball válasza pube111 (#37783) üzenetére


canniball
nagyúr

Nem, de a HTPC-n sem és ahogy írtam ott működik enélkül is, ezért nem értem a dolgot.

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#37790) pube111 válasza canniball (#37789) üzenetére


pube111
senior tag

Nem ismerem a htpc-t. Lehet, hogy ott úgy fut mint a böngészőkben, vagy az appokban. Kodin az addon nálam is behalt azt hiszem március körül, azóta az apival megy.

(#37791) canniball válasza pube111 (#37790) üzenetére


canniball
nagyúr

Elnézést, nem fejtettem ki teljes mértékben: a HTPC-men Kodi fut, a YT addon elvileg ugyanaz.

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#37792) cigam válasza asuspc96 (#37777) üzenetére


cigam
félisten

És mindegyiket megcsináltad?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#37793) pube111 válasza asuspc96 (#37784) üzenetére


pube111
senior tag

Ha már beleszóltam ...
Egy egyszerűen kezelhető autostart módszer.
Szerkeszd ezt a fájlt:
sudo nano /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart
Írd a végére az indítani kívánt autostart scriptet:
@/home/pi/autostart/autostart.sh
Hozd létre az autostart.sh-t:
nano /home/pi/autostart/autostart.sh
#!/bin/sh
sleep 5
vncserver
sleep 5
echo "RPI is run" | mail -s "mail from RPI" valami@gmail.com
sleep 5
lxterminal
sleep 5
minidlna
sleep 5
torrent

Tedd futtathatóvá:
chmod +x /home/pi/autostart/autostart.sh
Később, ha mást is akarsz autostartolni, csak hozzáírod következő feladatnak.

(#37794) Keem1


Keem1
addikt

Skacok, van egy tartalék HDD-m, amit ugyanabban a házban használok, mint az SSD-t (nem sűrűn használt adatokat tartok rajta, tervezek külön házat venni neki).

Viszont furcsa anomáliát tapasztaltam: a SMART nem kérdezhető le és SSD-nek hiszi a Pi. A korábbi használatkor még minden rendben volt.

Ugyan a képeken nincs rajta, de az egy hónappal ezelőtti teszt kiírta a SMART értékeket, most nem.

Van bárkinek bármilyen ötlete, hogy mi történhetett egy hónap alatt és hogy varázsolhatom vissza a SMART kijelzést? Fontos lenne, mivel a HDD-n pótolható, de ettől függetlenül fontos adatok vannak, ezért jó lenne, ha egyértelműen látnám a SMART általi adatokat.

Ja, annyi változás volt, hogy a múltkor ezt is ext4-re formáztam, mivel ezt is a Pi-vel használom, de akkor nem néztem SMART-ot. Lehet összefüggés?

Ez a mostani állapot:

Ez pedig a legutóbbi:

[ Szerkesztve ]

(#37795) Keem1 válasza Keem1 (#37794) üzenetére


Keem1
addikt

Ok, ezt benéztem :B
/dev/sda1 helyett csak /dev/sda a target. Ha tudnám, törölném a posztot, sorry a vaklármáért :B

Szerencsére minden rendben van a HDD-vel is (most már tényleg veszek neki egy külön házat, hogy havonta ránézhessek) :DDD

[ Szerkesztve ]

(#37796) golya87 válasza BalanceR (#37778) üzenetére


golya87
őstag

Én anno megcsináltam, idén kellett újra generálnom a kulcsokat, szóval kb 3 évente. :DD

(#37797) BalanceR válasza golya87 (#37796) üzenetére


BalanceR
addikt

Én tegnap (ma hajnalban) csináltam, kodin beléptem,
Most egy órája megint elindítottam, és a kulcs maradt, de YouTube inditásakor megint kérte a google device autentikációt... :F

#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32

(#37798) PistiSan


PistiSan
addikt

Qbittorrent ami elérhető a PI-re az a -nox verzió, ebben pedig nincs RSS sajnos!
Sebaj, a flexget-en rá kerestem, az támogatja a qbittorrentet is, nem csak a transmissiont.
Jó lett volna, ha csak 1 dolgot kell telepíteni, és kapok egy barátságos felületet az rss kezeléséhez, na mindegy, meg barátkozom ezzel a helyzettel.
Amúgy ezt a dockeres dolgot nem mondtaom hogy 50%-nál jobban érteném, de pl a pihole-t azért nem kezdtem el anno telepíteni a rendszer alá, mert sok minden fel volt sorolva, hogy miket kell telepíteni, nem szerettem volna a meglévő rendszeremet tele szemtelni minden félével, ezt doker alatt pofon egyszerű volt fel rakni, miután rá jöttem hogy nem tudom arra használni, amire eredetileg akartam, csak töröltem a konténert és kész, semmi nyoma nem maradt. A dockert jelen pillanatban egy hasznos, és tanuálsra érdemes dolgonak látom!

(#37799) golya87 válasza BalanceR (#37797) üzenetére


golya87
őstag

Az authentikáció kérése gyakrabban volt nálam is, de volt, hogy azt egy youtube/kodi újraindítás megoldotta.

(#37800) asuspc96 válasza pube111 (#37793) üzenetére


asuspc96
senior tag

Lehet nekem kerülte el a figyelmem valami, de mint említettem, nekem olyanom egyáltalán nincs:

pi@raspberrypi:~ $ cd .config/lx
lxpanel/ lxterminal/

Sőt a "(#37787)" hozzászólásodban mondtad, h valóban nincs ilyen. :F

btw. létezhet, hogy véletlen valami folytán kizártam magam az sshból ? :DDD
Pedig a default user-pw páros volt...és emlékeim szerint semmi olyat nem csináltam, ami ezt okozhatta volna... :F
pi@192.168.0.88's password:
Permission denied, please try again.
Melyik fileban van ez definiálva ?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.