- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozyadam
tag
Sziasztok!
A WD oldaláról letölthető PiDrive foundation verzióval szeretnék HDD-re telepíteni egy Raspbian-t. A leírtaknak megfelelően leformáztam FAT32-re a kártyát, átmásoltam rá a fájlokat és a Pi csak szivárványos képet mutat. A szintén innen letölthető BerryBoot egyáltalán képet sem ad. Ha a kártyára Raspbian Lite-ot teszek, akkor megy gond nélkül.
Tud valaki javaslatot adni, hogy mit kéne másképp csinálni? Esetleg másik mód arra, hogy egyszerűen tegyek HDD-re oprendszert?
Köszönöm!
-
kozyadam
tag
Sziasztok!
Tesztelni szerettem volna, hogy mennyire használható alapvető asztali feladatokra egy Pi 3 és a Raspbian.
A hivatalos oldalról szedtem le a PIXEL-es verziót (a Lite az más projektben simán megy, de ott GUI nélkül).
A kártya egy 16 GB-os SanDisk, nemrég vettem.Kiírtam egy 16 GB-os kártyára a rendszert, boot után adtam 128 MB videó memóriát neki, expand file system, és 1-2 alap beállítás még (nyelv, wifi). M
Majd azt vettem észre, hogy bármit is próbálnék csinálni nem reagál a rendszer. Pl megnyitom a böngészőt, feljön az alap kezdőlap, de URL-t már nem tudok berni. Az az egy ablak van megnyitva, teljes méretre tudom tenni, de tálcára tenni és bezárni nem engedi.
Más alkalmazásnál is ez van, pl. terminált szerettem volna megnyitni és semmi reakció. Kurzor mozog, de semmi menü, stb nem jön elő, mintha nem venné a kattintásokat.Van esetleg tippetek, hogy mi lehet a gond? Vagy van esetleg másik rendszer, amit érdemes lehet kipróbálni?
Köszönöm!
-
kozyadam
tag
válasz
azbest #19306 üzenetére
Köszi a gyors választ.
Nézegettem én is a lábak kiosztását már, és ezért is kérdeztem.
A LED mátrix sok lábat használ, a kijelző viszont kevéssel is beéri, és csodák csodájára, ami kell a kijelzőnek, az nem kell a LED mátrixnak.A hivatalos oldal (link) szerint a kijelző a következő lábakat használja:
"hardware SPI pins (SCK, MOSI, MISO, CE0, CE1) as well as GPIO #25" és ezen kívül 1-1 láb a 4 gombnak a kijelző alatt.Másfelől viszont a LED mátrix (link) leírása szerint a szabadon hagyott lábak a következők:
"RX, TX, 18, 24, 25, MOSI, MISO, SCLK, CE0, CE1, 19"Ebből nekem úgy tűnik, hogy a kettő HAT nem zavarja egymást. Ezért szerettem volna tudni, hogy más akadálya van-e az elképzelésemnek.
ha pedig a kijelző gombjait össze lehet valahogy hozni a maradék szabad lábakkal, akkor az maga a Kánaán
-
kozyadam
tag
Sziasztok!
A neten több helyen is azt olvastam, hogy nem pakolható egymásra több HAT. Viszont olyan oldalakat is találtam, ahol említik, hogy több is egymásra rakható. (link)
Egy olyan építményen gondolkozok, amihez kéne egy kicsi kijelző, és lenne rajta egy kisebb LED mátrix is. Ha nem lehet egymásra rakni őket, akkor esetleg hogyan tudom az egyik vagy másik HAT-et helyettesíteni?
Mi teszi lehetetlenné a HAT-ek toronyba építését, ha pl. a szervó HAT-ből többet is egymásra tettek?
Ha azonos típusú HAT-eket teszek egymásra, akkor ez kivitelezhető, de ha különbözőt, akkor nem megoldható? Ha nem megoldható, akkor a HAT felismeréséhez használt GPIO pin-ek használata a gond? Vagy van más akadálya is?Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- iPhone topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Linux kezdőknek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Villanyszerelés
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Eredeti játékok OFF topik
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- ELADÓ TELJES GAMER SETUP!
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest