Hirdetés

2024. szeptember 1., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-05-24 22:49:03

LOGOUT.hu

Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off! :D

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2251) gergo5991


gergo5991
őstag

használ itt valaki caputo lievito élesztőt? sikerült ma egy fasza kovászos pizzát sütnöm..
döglött volt az élesztő, és már nem először szopatott meg, pedig frissen bontott volt
2 nap meg az az 1-2 óra amit elb.tam miatta. nagyon jó.

(#2252) fradi81 válasza gergo5991 (#2251) üzenetére


fradi81
veterán

Olvasni néha hogy így járnak, úgy látszik szerencsejáték jó lesz vagy sem.

moto g72, Ninebot d28e

(#2253) iatti válasza gergo5991 (#2251) üzenetére


iatti
aktív tag

én friss budafokit vagy társait használok. nejlonzacskóban hetekig eláll a hűtőben. a végén meg a maradék megy virágtápnak.

(#2254) Mbazsika válasza iatti (#2253) üzenetére


Mbazsika
tag

Szintén budafoki, rendesen visszacsomagolom folpackba, legrosszabb esetben a felét kidobom 1 hónap után. De most utána olvastam amit írtál, innen kezdve megkapják a növények.

(#2255) tomisanzero


tomisanzero
tag

Üdv. Amatőrként kérdeznék. Poolisos tészta. Hűtőből kivéve, kibucizva szóbahon várja a sütést. Ha ekkor kiderul el kell halasztanom a szeánszt, milyen módon tudom újra felhasználni a tésztát, illetve meddig?

(#2256) bugizozi válasza Mbazsika (#2254) üzenetére


bugizozi
őstag

+1 a budafokira, én fagyasztani is szoktam kiporciózva, és ha kell akkor csak előveszek egy borsónyi méretet, működik :K

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#2257) Triathlete válasza tomisanzero (#2255) üzenetére


Triathlete
senior tag

Szia! Amatőrként válaszolva! Bucizd újra és tedd be a hűtőbe, majd vedd ki előtte 4-5 órával, hogy felhasználnád. Ebben a melegben elég lesz most annyi is.
Persze függ minden mindentől, milyenek az arányok, milyen a hőfok stb, el lehet veszni a részletekben, de tapasztalatom szerint ha egy napot csúszik az bőven belefér.
Nekem volt olyan, hogy hasonlóképpen megcsúszott a sütés, és harmadnap lett belőle pizza. Sok reményt nem fűztem hozzá, viszont meglepően jó lett, pedig nagyon kritikus vagyok magammal.

[ Szerkesztve ]

KovacsK85 / Kovács Krisztián

(#2258) chubii


chubii
senior tag

Sziasztok!
Van értelme 2 pizzakövet egymásra rakni pizzasütésnél (sima villanysütő)? Úgy alakult, hogy van itthon egy kerek és egy szögletes. Kerestem, de nem találtam egyértelmű választ :R
Olyan felhasználási módot találtam leginkább, hogy 1 alulra, 1 felülre és 2 pizzát lehet sütni így egyszerre.

It's gonna be legen - wait for it - dary!

(#2259) xavix13 válasza chubii (#2258) üzenetére


xavix13
senior tag

Szerintem nincs, nem hiszem, hogy érdemi előre lépést hoz.

Mai gyors mortadellás:
Caputo Pizzeria, 60as hidró kb., 6h 30+ fok :DDD

Sajna a nagy pára és a hőság miatt nehezen akart kimászni a dobozból, sajnos eléggé meg is cibáltam, el is ment a cornicione egy részen. Azért így is lecsúszott. :)

One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.

(#2260) Bandus99 válasza xavix13 (#2259) üzenetére


Bandus99
őstag

A mortadellat hol szerzed be? Hol erdemes vásárolni?
A feltétről írnál pár sort? Próbálom beazonosítani, de sajnos kevés a tudásom ehhez

Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben

(#2261) Triathlete válasza chubii (#2258) üzenetére


Triathlete
senior tag

Hagyd a francba szerintem. Az alsónál nem lesz akkor a hő, nem fognak ugyanolyan arányban sülni.

KovacsK85 / Kovács Krisztián

(#2262) xavix13 válasza Bandus99 (#2260) üzenetére


xavix13
senior tag

Mortadella aldibol, nem tudom hogy állandó termékük-e, ezt most pont megláttam. De a Lidlbe tuti van állandóan, az is jó.
Alap: Pesto San fabio márkájú, pennyből, szerintem finom, jó ár/érték arányú, ez mindig van itthon.
Ment még rá parmegiano, szarvasi fiordilatte, koktél paradicsom, egy kevés mascarpone, sütés után aprított pisztácia és a mortadella, és egy lehelet szarvasgombás olíva.

One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.

(#2263) Bandus99


Bandus99
őstag

köszönöm

Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben

(#2264) xavix13


xavix13
senior tag

Egyébként, ha valakinek nem lenne meg, a metróban már kapható elég sokféle caputo, bár szerintem a topik nagy része benne van a fb csoportban is és már látta, így valószínűleg nem új infó.
Van 1kg-os pizzeria, sacorosso (cuoco), nuvola, grani italiani, manitoba oro is. :K

Illetve láttam a hűtőben nduját is, majd azt is bepróbálom következőnek ha megyek.

[ Szerkesztve ]

One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.

(#2265) fradi81 válasza xavix13 (#2264) üzenetére


fradi81
veterán

sacorosso és cuoco most akkor ugyan az a liszt lenne?

moto g72, Ninebot d28e

(#2266) vinacarlos válasza fradi81 (#2265) üzenetére


vinacarlos
tag

Igen, valamiért más az elnevezése a kisebb kiszerelésnek

[ Szerkesztve ]

(#2267) xavix13 válasza fradi81 (#2265) üzenetére


xavix13
senior tag

Igen. Amennyiben jók az ismereteim a akkor 2 tradicionális caputo pizzaliszt a pizzeria (caputo blu) és a saccorosso (caputo red), elvileg a neve is az, hogy piros zsákos.
Na, ez 1kg-os kiszerelésben a cuoco. Másik furcsaság, hogy a caputo blu (pizzeria) tradicionálisan kék zsákban van, azonban 1kg-os kiszerelésben az is piros. :D

One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.

(#2268) sasa134


sasa134
addikt

Sziasztok, a Klarstein kínálatában most kapható, elektromos Forno, FornoVetro és LaFiamma pizzasütő valamelyike megfontolandó, ha az N3 árgatekóriáján innen nezeget az ember valami alternatívát?

Avanti Roma

(#2269) bmxbandita válasza sasa134 (#2268) üzenetére


bmxbandita
tag

Szia,

Nekem a korábbi szériás klarstein pizzasütőm van (Klarstein OV14 Arezzo), ami teljesítményben majdnem ugyan az mint a Forno (enyém 1770w a forno meg 1700). Az enyémben alul 4 fűtőszál van, felül 3. Ha ugyanígy van a Fornoban is, akkor felejtős. Hiába tud 420-430 fokot is, egyszerűen felülről nem kap annyi hőt, hogy 70-80 mp alatt kész legyen, és ha tovább van bent akkor leég az alja az 420 fokos kövön. Tehát nekem 380-390 fok az ideális, és kb. 2,5 perc alatt van kész egy pizza. Ja és hiába megy bele 30~31 cm-es pizza, kb. 28-ast tud kényelmesen megsütni, mert a széleken nem olyan jó a hőleadás.
A FornoVetro igéretesebb lehet 2200w-al, de ennyi pénzért már Spice Diavola Prot vegyen az ember.

Én amúgy nagy akciókkal 50eFt alatt tudtam beszerezni még anno, annyi pénzt meg simán megért.

(#2270) sasa134 válasza bmxbandita (#2269) üzenetére


sasa134
addikt

Köszönöm a részletes választ, én is kicsit soknak tartom ezeket, meg semmi tesztet vagy véleményt nem látok róluk sehol, nem én akarok az első lenni :B

[ Szerkesztve ]

Avanti Roma

(#2271) chubii válasza xavix13 (#2259) üzenetére


chubii
senior tag

+ (#2261) Triathlete: Köszi, maradtam az 1 kőnél.

Túl vagyok az első "rendes" pizzámon. Habár korábban sokat készítettem, de azok inkább kenyérlángosra hasonlítottak :) Utólag is köszönöm az itt olvasott tippeket!
Andy receptjét próbáltam, lehet nem volt a legjobb döntés kezdésnek: [link] .
Abszolút ehető, sőt az eddigi legjobb pizzám lett a végeredmény, csak nem hasonlított a videóban mutatott tésztára, rendkívül nehéz volt dolgozni vele. Eléggé folyós lett: [kép] . Itt pedig a végeredmény : [kép] [kép] . A 2 paradicsomos a helyi "rendelős pizza" szintjét hozta, meglepően finom lett. A tejfölös alap most kicsit mellényúlás volt.
Sima villanysütő, 250 fok, pizzakő, 5 stagioni, mutti pelati konzerv. Átlag 5 perc volt 1 pizza, 3 percnél feltétezve.

[ Szerkesztve ]

It's gonna be legen - wait for it - dary!

(#2272) xavix13 válasza chubii (#2271) üzenetére


xavix13
senior tag

Nem tudom mennyire tartottad a leírt receptet, de nekem több szempontból is hibásnak tűnik.
70-es hidro szerintem nem éppen ideális a piros 5st napoletánának, főleg nyári nagy melegekbe, pláne ha kézzel dagasztasz.
Kiló liszthez én már inkább 3% körüli sót tennék mint 2-t, van aki még egy picit fölé megy nyáron, segít stabilizálni a tésztád, és lassítja az élesztő munkáját.
2g instant élesztő tuti sok ebbe a tésztába, 1g/kg szokott lenni az ajánlás, 3g ha friss egy standard hűtős kelesztéshez.
Ahogy olvasom a recept ráadásul azt írja hagyjuk kint szobahőn 6-10 órát :F (kérdés mi a szobahő az ideális 22 fok vagy inkább 30 körül) majd még ez után hűtőzzük 24-48 órát? :N Vagy hűtős vagy szobahős a kelesztés, felesleges kombinálgatni őket.

PizzaApp (hellyel-közzel pontos iránymutatás) 0,48g élesztőt javasol a leírt recepthez, 10 órás 24 fokos szobahővel, ha 28 fok van akkor 0,21g! szintén 10 órához, csak, hogy érzékeld. És itt még hűtő szóba se jött, csak szobahővel számolva.
Ilyen pici élesztő mennyiségeket baromi nehéz egyébként is mérni, ékszermérleg nélkül ne is próbáld. Szerintem használj frisset, jobban kalkulálható, bár ilyen körülmények között, kis mennyiségnél abból is szó szerint hangyafasznyi elég, ha szobahőn hagyod 6-10 órákat. (1g körül)
Ha hűtőzől végig, akkor lehet mondjuk 2-3g friss/kg liszt.
A leírt recept, helyesen, mondjuk véget ért volna 8 óra szobahő után kibucizva készen, 0,4g instant élesztővel, és lehet sütni. Bár én a hidrót még ott is visszavettem volna egy pöppet.
Ennyi idő alatt, ilyen hőmérsékleten, ennyi élesztővel, és hidróval a fotózott szinten szétkelnek/folynak a bucik.
Figyeld a tésztát és a kövi jobb lesz, hajrá! :K

One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.

(#2273) chubii válasza xavix13 (#2272) üzenetére


chubii
senior tag

Van hova fejlődni, de ezzel tisztában voltam. Ezt se kudarcként éltem meg, a tanulás része :) Köszönöm a tanácsokat, lesz mit emészteni! :R
Próbáltam tartani a receptet mivel még sose csináltam, de az igaz, hogy ékszermérleg nélkül próbáltam kimérni a hozzávalókat. Már nézem milyet érdemes venni hobbi célra.

A 6-10 órát úgy mondta, hogy még egyszer akkorára kell kelnie a tésztának. Ez kinek mennyi idő alatt megy végbe, nálam pl. megvolt 3 óra alatt, de dög meleg is volt aznap.

Legközelebb próbálok egy hűtős és egy szobahős verziót is.

Hogy ON is legyek, itt van pár kép a pestós-sült fokhagymás focacciámról: [kép] [kép] [kép] [kép]
Recept: [link]

It's gonna be legen - wait for it - dary!

(#2274) vtechun


vtechun
veterán

Sziasztok!

Ezt a BBQ-Bits Bella 14 -es sütőt látta már valaki élőben?
Esetleg van valakinek?

Köszi!

(#2275) Toobee


Toobee
veterán

Tegnap ment a Koda12, jött is rögtön a GGF Micro V Plus N. Ez már a 2024-es modell, 2,3->2,7 kW-nyi fűtőszállal, belső világítással. N4 volt a másik jelölt, az is tetszett, talán egy picit "háziasabb" a kinézete. Nem jutottam döntésre a pro és kontra érvek alapján, így mindössze az döntött, hogy a GGF-et tudtam azonnal beszerezni (N4 kifogyott, szeptemberben lesz legközelebb, most minden olasz gyárban pihi van).

Spirálkaros dagasztó kapcsán nem tudom, hogy mennyi tapasztalat van itt, a KYS palettáját nézegetem. Pro7+ 750wattos motorral szénkefe nélkül elég szimpatikus, de az Easy5 tetszik igazán. Viszont az még szénkefés, ellenben mér tésztahőt, időzítős meg fancy digit kijelzős, tekerős egybegombos a vezérlés.
Legtutibb az Easy10 lenne, az már ugyanazt a motort kapta, mint a Pro7+, de felhajtható fejes, kivehető üstös, időzítős, hőfokmérős, csak most nincs készleten, ha meg lenne, akkor az árcédula miatt esne ki.

Néhány kép az utolsó Kodás sütésemről, meg a GGF kicsomagolásról. Éreztem én már a dobozában is, hogy elég nedvesnek tűnik ez a kő, nem kevés vizet engedett magából. Biscottonak mondják, de hogy milyen lesz a gyakorlatban, az hamarosan kiderül. Fornace Saputo-t vettem a Kodához, a képen látszik is, hogy mennyivel másabb, mint amit a GGF-hez adtak.




(#2276) jozsi252


jozsi252
veterán

Pénteken dagasztottam de nem úgy sikerült ahogy szerettem volna. Mármint maga a tészta nagyon jó lett, de a hőfok a végére elérte a 26 fokot. Pedig 100% Bigával dolgoztam, amit hűtőből vettem ki és úgy ment az üstbe, illetve a víz is 4-5 fok körül volt.Még egy olyan 4-5% hidrót simán elbírt volna a super nuvola liszt.
A dagasztó üst nem kivehető, ezért arra gondoltam hogy dagasztás előtt ilyen jégkockákat dobálok bele hogy lehűljön az üst.
https://www.moebelix.hu/p/luca-bessoni-toebbszoer-hasznalatos-jegkocka-finja-0058060034
Tudtok jobb megoldást?

:R

iPhone 13 Pro Max

(#2277) vtechun válasza Toobee (#2275) üzenetére


vtechun
veterán

Szia!

Honnan vásároltad a GGF készüléket?

Köszi!

(#2278) Toobee válasza vtechun (#2277) üzenetére


Toobee
veterán

Vinto Kft bp-i egységben, Mester utca.

(#2279) bmxbandita válasza jozsi252 (#2276) üzenetére


bmxbandita
tag

Szerintem a 4-5 fokos víz helyett használj inkább jeges vizet. Vannak akik konkrétan jégkockákat is tesznek bele.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.