- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Tudtok ajánlani egy olyan ingyenes progit, amivel windows alatt futó programot faraghatok? Pl. az MS féle ingyenes "experes edition" alkalmas exe készítésre?
Esetleg a RapidQ-nál még mindég nincs jobb?
-
bucsupeti
senior tag
válasz
buktagt540 #5391 üzenetére
Részlet a témával foglalkozó blogomból:
"A programozás alapja hogy a problémát először gondolatban elemezni kell olyan szempontból hogy milyen bemenő adatok állnak rendelkezésre, azokon milyen műveletek kell végrehajtanunk hogy produkálni tudjuk a várt kimenetet. Röviden ez a lényeg.
Fogalmazzuk meg szavakkal, hogy milyen adataink vannak és azok milyen jellegűek (input, output, munkaközi adat)
Gondolkodjunk el a feladaton, figyelembe véve azt hogy milyen adatokat határoztunk meg az előzőekben.
Fogalmazzuk meg szóban, hogy az első pontban meghatározott adatok felhasználásával milyen műveleti lépéseket kell végrehajtanunk egészen addig, míg elő nem áll a kimeneti adat.
Gyakorlatilag itt van vége a programozásnak. Ezután már "csak" az következik hogy egy adott eszköz segítségével a számítógép számára is érthetővé tegyük. Ez az eszköz a fordítóprogram, ami egy adott programozási nyelven megírt programot a gép számára érthető tárgykóddá alakít, majd ezt egy linker nevű segédprogram futtatható állapotba alakítja.A fenti három pont a lényeges. Ha azokat megoldod, akkor már a kódolás egy mechanikus átírás. Alapvetően az a probléma hogy egyből nekiugranak az emberek a kódolásnak. Egy idő után természetesen így fog történni, reflexszerűen menni fog a kódírás, de amíg azt érzed hogy ezt te nem érted, addig az első 3 lépéssel van a baj. A későbbiekben rájössz majd, hogy teljesen mindegy hogy BASIC, Pascal vagy C a programnyelv amit használsz. Az algoritmus megalkotása (azaz a lépések amiket végre kell hajtani) nem a programnyelven múlik. Nem a programnyelv az oka hogy mennyire nehéz vagy könnyű a segítségével összerakni egy adott programot.
Sokat hallani hogy "Pascalban simán megírom, de a C annyira bonyolult hogy nem lehet ezt megírni". Ez kb olyan állítás, mintha azt mondaná valaki, hogy magyarul sokkal könnyebb beszélni mint angolul. Persze a magyar anyanyelvűnek igen, de az angolnak nem. Aztán ha a magyar anyanyelvű kimegy külföldre és kénytelen angolul beszélni, néhány hét múlva nem lesz bonyolult angolul sem megfogalmazni dolgokat.
Ebből azt akarom kihozni, hogyha megvan a készség (fentebbi 3 pont), akkor jöhet a gyakorlás. Ugyanis az hogy mennyire bonyolult vagy egyszerű egy adott programnyelven megfogalmazni valamit, az csak azon múlik (na jó, máson is) hogy mennyit gyakorlod. C vizsgára úgy kell elmenni hogy előtte 2 hétig legalább (de minél hosszabb ideig annál jobb) írogatod az egyszerű programokat." -
válasz
buktagt540 #5393 üzenetére
-
válasz
buktagt540 #5391 üzenetére
5391 hozzászólásból 4000 erről a kérdésről és az arra adott válaszokról szól.
-
buktagt540
senior tag
Sziasztok!
Nagyon érdekel a programozás,csak nem tudom,hogy hogyan álljak neki.Ti mit ajánlanátok nekem totális kezdőnek?Milyen nyelvel kezdjem?Vagy nem ártana előbb elméletben felkészülni?Eddig C# készítettem el egy HelloWorld-t
Várom a tanácsokat!
Üdv -
Jester01
veterán
válasz
Jim Tonic #5389 üzenetére
Valóban nem kellett volna azt a megjegyzést tennem, amiért ezúton elnézésedet kérem.
A többiben továbbra sem értünk igazán egyet. Tényleg elkanyarodtam a pszeudokódtól, ami azért volt mert bevallásod szerint a saját nem-pszeudokódodat is úgy optimalizálod, hogy minél rövidebb legyen és úgy állítod be, mintha a kevesebb utasítás gyorsabb is lenne. Erre próbáltam ellenpéldákat hozni, az intelest azért mert konkrét, de a többi amit általánosságban mondtam szerintem helytálló még pszeudokód esetén is. Ha valaki pszeudokódban hatékony de alkalmasint hosszabb kódot mutat be (és meg tudja indokolni) az nálam pozitívum, továbbá feltételezhető, hogy az egyszerűbbet is meg tudta volna csinálni.
A gyakorlatban minden bizonnyal neked is már megvannak a kialakult szokásaid, amik feltehetően az adott környezetben működnek is. Én leginkább csak azt akartam leszögezni, hogy az optimalizálást általánosságban nehogy úgy képzeljék el az emberek, hogy ami rövid az gyors és kész.
-
válasz
Jester01 #5388 üzenetére
Valahogy nem sikerül neked átadnom a lényeget, ahogy a felesleges változókat sem sikerült megértetnem.
Egy adott feladat megoldása sokszor teljesen eltérő módokon is kivitelezhető. Ebből általában a rövidebb út lesz a gyorsabb. Mint a változóknál is, a programoknál is leragadtál ott, hogy milyen módon vezeted be ugyanazt a függvényt. Nem erről van szó.A hozzá tartozó fordítón legalább annyira múlik, milyen lesz a tárgykódod, nem csak az utasításaidtól. Tipikus példa erre, amikor az Intel pénzelte a fejlesztőkörnyezeteket, hogy AMD-s processzorokon lassabban fusson. Csak tippelni tudsz, hogy amikor leírod, akkor az lesz-e a leggyorsabb. Jobb eséllyel lesz a kevesebb utasítás gyorsabb.
Az Assembly és a pszeudo nem az, ami találkozni szokott. Kár volt idekeverni. Eleve teljesen más egy low-level nyelv, még hasonlítani is hülyeség.
Amikor pszeudokódban írsz, nem az x86-s assembly programozás lesz a lényeg. Ha abban kellene programozni, eleve azt kérnék. Gyanítom, hogy teljesen másról, esetleg eleve nem elterjedt környezetről/nyelvről lesz szó.Voltam már c-s felvételiztetésen (játékfejlesztők). Tök egyszerű volt. Adott volt a feladat, aki előbb felállt azzal, hogy működik, az nyert. Nesze neked szépség.
Itt eleve egyszerű pszeudoról volt szó, ahol továbbra is azt mondom, hogy két jelölt közül az fog nyerni, ha hasonlóan átlátható szöveget/programot nyújtanak be, aki rövidebb úton megoldja. Belekötöttél már mindenbe szinte, előjöttél c-vel, assemblyvel, mindennel. Kár, hogy semmi köze a kérdéshez.
A 20e alkalmazottas cég csupán a méreteket jelzi, illetve azt, mennyire figyelnem kell az erőforrásokra, közel sem engem fényez. Nem tudom, miért az jött le ebből. Ha ezt Te támadásnak veszed, akkor magadban keresd a hibát. Viszont azt állítani, hogy Te jobban értesz ehhez, az félreérthetetlenül arcoskodás, még akkor is, ha valóban úgy van. Abban a pozícióban, ahol vagy állítólag, általában inkább szerénységgel szokás találkozni. Legalábbis a környezetemben nem hallottam még ilyet, hogy "én vagyok a jobb, gyanítom".
-
Jester01
veterán
válasz
Jim Tonic #5386 üzenetére
Ilyen sorok után már nem szoktam tovább olvasni a hozzászólást.
Köszönöm, hogy ezúttal nyilvánvalóan kivételt tettél.
Az Inteles példád pedig pont engem igazol, csak továbbra sem sikerült megértened, miről beszéltem.
Tényleg nem értem. Ezt írtad betű szerint: "a kevesebb utasítás gyorsabb." Erre hoztam rögtön a két példát az intel doksiból, amikor a kevesebb utasítás nem gyorsabb. Akkor mégis hogy igazol téged?
De maradjunk a tőled idézett fenti mondatnál, és akkor úgy is felesleges folytatnunk a megbeszélést, ha ennyibe nézel.
Én ugye épp békejobbot nyújtottam, hogy talán maradjunk a szakmai résznél és ne azzal vágjunk fel, hogy "fejlesztek egy cégnél, ahol majdnem 20e ember dolgozik". Ha ez neked nem megy, akkor lehetőleg tényleg tartózkodj a válaszolástól és ne piszkálódj ilyen "pont engem igazol" odavetett állításokkal, mert ezekre én viszont továbbra is fogok reagálni, tényekkel, amíg lehet. Lásd fentebb.
-
amargo
addikt
-
válasz
Jester01 #5385 üzenetére
Amúgy gyanítom kicsit jobban értek hozzá, mint te. Azért ne menjük el személyeskedés és e-pénisz verseny felé.
Ilyen sorok után már nem szoktam tovább olvasni a hozzászólást. Sajnálom.
Az Inteles példád pedig pont engem igazol, csak továbbra sem sikerült megértened, miről beszéltem. De maradjunk a tőled idézett fenti mondatnál, és akkor úgy is felesleges folytatnunk a megbeszélést, ha ennyibe nézel. -
Jester01
veterán
válasz
Jim Tonic #5384 üzenetére
A kódodból ítélve nem sebesség orientált vagy
Pedig de. Az egyébként nem az én kódom volt, és bármelyik C fordító tök optimálisra fordítja le. Amúgy gyanítom kicsit jobban értek hozzá, mint te. Azért ne menjük el személyeskedés és e-pénisz verseny felé.
És mint írtam, a kevesebb utasítás gyorsabb.
Inkább hadd idézzek akkor az intel optimization manualból, hátha annak hiszel:
Assembly/Compiler Coding Rule 31. (ML impact, M generality) Avoid using
complex instructions (for example, enter, leave, or loop) that have more than four
µops and require multiple cycles to decode. Use sequences of simple instructions
instead.Ez például azt jelenti, hogy x86 assemblyben az enter 8,0 utasítás lassabb mint az őt helyettesítő push ebp; mov ebp, esp; sub esp, 8 3 utasítás (ami 3 sor is, tipikusan) . Előbbi egyébként 4 byte, utóbbi 6 byte gépi kód.
Vagy ezt, ugyanonnan:
Assembly/Compiler Coding Rule 49. (H impact, ML generality) If it is
necessary to extract a non-aligned portion of stored data, read out the smallest
aligned portion that completely contains the data and shift/mask the data as
necessary. This is better than incurring the penalties of a failed store-forward.Ez például azt jelenti (akár C szinten is), hogy érdemesebb lehet shift (<<) és mask (&) műveletekkel dolgozni egy látszólag tök egyszerű byte olvasásnál is!
Ezek ugye erősen architektúra-függő dolgok, tehát pszeudokód szinten nincs értelme róluk beszélni. De mondok másik példát. Ha van egy általános kódod ami mondjuk x sor és mindig működik, de van egy másik kódod ami mondjuk y sor de bizonyos (gyakori) esetekben sokkal gyorsabb, akkor megéri olyanra írni a függvényed, hogy előbb z sorban ellenőrzi a feltétel fennállását és az alapján dönt, hogy melyik verzió fusson. Ilyen eset lehet például aligned/unaligned memória vagy egy adott blokkméret (jellemzően például képfeldolgozásnál, de már a mezei memcpy is a legtöbb esetben így működik). Így az x+y+z soros kód mégis gyorsabb lesz az esetek többségében.
Még vadabbat mondok, általában a rövid kód a legegyszerűbb és legáltalánosabb, ha pedig hatékonyságra gyúrsz akkor sokszor a kifinomultabb adatszerkezet és algoritmus nagyobb kódot és nagyobb memóriafelhasználást is jelent. Példa erre, ha C-ben szeretnél kulcs-érték párokat tárolni. A legegyszerűbb egy tömb, amibe a triviális módon beszúrsz és törölsz, a keresés pedig lineáris. Ez lássuk be elég egyszerű, rövid, nem használ felesleges memóriát és nem utolsósorban dög lassú. Ha nekiállsz helyette egy hash táblát implementálni, az sokkal több sor kód lesz, több gépi kód is, lesz neki memória overheadje és ennek ellenére gyorsabb is lesz (megfelelő hash függvény esetén). Az is köztudott, hogy a kis memóriahasználatra és/vagy kódméretre optimalizálás természetétől fogva nehezen összeegyeztethető a sebességre optimalizálással (bár nyilván vannak kivételek). Extrém példa: ha akarod, tömörítheted az egész program memóriát, ezzel csökken a memória használat de ugyanakkor minden bizonnyal lassul is, kivéve ha ettől befér a fizikai memóriába és nem kell lapozni. Kevésbé extrém példa: a linux kernel szereti processzor cache line határra igazítani a kritikus adatszerkezeteket. Még kevésbé extrém példa: már a C fordító is igazítja a struktúrák elemeit:
$ cat >t.c
#include <stdio.h>
int main()
{
struct { int a; unsigned char b; unsigned char c; } x;
struct { unsigned char b; int a; unsigned char c; } y;
printf("%d %d\n", sizeof x, sizeof y);
return 0;
}
$ gcc -Wall -m32 t.c && ./a.out
8 12Ugye a második esetben az a mező előtt van 3 byte padding, továbbá mindkét esetben van a végén is még. Ha ezek nem lennének, akkor kevesebb memóriát használna a program viszont esetleg lassabb lenne. Bizonyos architektúrákon nem is futna, vagy hibásan (pl. atomi műveleteknél).
Nem ettől lesz felesleges egy változó. Az teljesen mást jelent. Pl. részeredmények tárolása.
Oké, akkor minden bizonnyal elbeszélünk egymás mellett. De a példában az pont egy részeredmény volt. Most akkor ez felesleges vagy nem? Lásd még: premature optimization. -
válasz
Jester01 #5383 üzenetére
Mármint, ha nem lesz kioptimalizálva.
Mintha látnád, hogy ki lesz-e. Vagy igen, vagy nem.Akkor miért is csökkented a sorok számát, ha nem lesz gyorsabb vagy legalább olvashatóbb.
Mert optimalizálok. Nem feltétlenül lesz gyorsabb, de azzal indulok neki. És mint írtam, a kevesebb utasítás gyorsabb.Én szoktam felvételiztetni És ha valaki bármit előad amit értelmesen meg tud indokolni akkor az nem kizáró tényező, sőt, előny.
Én is. De még mindig nem értem pl. a Te mondanivalód.Viszont az összes hétköznapi gyakorlatban előforduló fordító tudja ezt. Pszeudokód hatékonyságát meg amúgy is csak algoritmus szintjén nézzük.
Te esetleg. Akinél a teljesítmény számít, nem a funkció, az nem csak ezt nézi. A kódodból ítélve nem sebesség orientált vagy, hanem célszoftvert készítesz tesztelésre. Én vállalatirányítási rendszereket fejlesztek egy cégnél, ahol majdnem 20e ember dolgozik. Hadd ne mondjam, mennyit számít egy felesleges kör.double map_coefficient = Ze/(Ze+Z_airbox+Zt);
// Add a one second lag to manifold pressure changes
double dMAP = (TMAP - p_ram * map_coefficient) * dt;
TMAP -=dMAP;
Nem ettől lesz felesleges egy változó.
Az teljesen mást jelent. Pl. részeredmények tárolása. Nem mindegy, mennyi temp változóval tudsz átrámololni, kiszámolni, stb. Csinálsz húszat, és mindent tárolsz, vagy kettőt, és felülírod, ami nem kell már. -
Jester01
veterán
válasz
Jim Tonic #5382 üzenetére
A felesleges változó felesleges hely a memóriában...
Mármint, ha nem lesz kioptimalizálva.Senki nem mondta, hogy gyorsabb lesz
Én nem ma kezdtem, de máig találok módot a sorok csökkentésére, van, hogy le is felezem.
Akkor miért is csökkented a sorok számát, ha nem lesz gyorsabb vagy legalább olvashatóbb.Ha ezt előadod a felvételin, jó eséllyel nem vesznek fel.
Én szoktam felvételiztetniÉs ha valaki bármit előad amit értelmesen meg tud indokolni akkor az nem kizáró tényező, sőt, előny.
Mit? Ismered az összes fordítót? Pszeudokódban ír, lehet, hogy abszolút nem képes optimalizálni a fordító, mert nem is ismered.
Viszont az összes hétköznapi gyakorlatban előforduló fordító tudja ezt. Pszeudokód hatékonyságát meg amúgy is csak algoritmus szintjén nézzük. Nyilván nem hasraütésszerűen vette fel a változót, hanem olvashatóság céljából. Példa:double map_coefficient = Ze/(Ze+Z_airbox+Zt);
// Add a one second lag to manifold pressure changes
double dMAP = (TMAP - p_ram * map_coefficient) * dt;
TMAP -=dMAP;A map_coefficient nyilván "felesleges változó" mivel egyszerűen bele lehetne másolni a dMap képletbe (amit aztán szintén tovább lehetne másolni a TMAP képletbe). Mégis, így olvashatóbb, főleg mivel fizikai jelentése is van.
-
válasz
Jester01 #5381 üzenetére
A felesleges változó felesleges hely a memóriában...
Senki nem mondta, hogy gyorsabb lesz (bár azért nagyon valószínű, mivel kevesebb az utasításod is). Valószínűleg átláthatóbb is lesz.Ha ezt előadod a felvételin, jó eséllyel nem vesznek fel. Ugyanis nem értetted meg a lényeget, csak feleslegesen belekötöttél. És még csak igazad sincs.
A fordító meg úgyis kioptimalizálja. Mit? Ismered az összes fordítót? Pszeudokódban ír, lehet, hogy abszolút nem képes optimalizálni a fordító, mert nem is ismered.
-
Jester01
veterán
válasz
Jim Tonic #5378 üzenetére
A sorok csökkentése egyáltalán nem biztos, hogy gyorsabb vagy olvashatóbb kódot eredményez.
Felesleges változók? Ha attól olvashatóbb lesz a kód, akkor miért ne. A fordító meg úgyis kioptimalizálja. Persze az egyáltalán nem használt változók tényleg feleslegesek, de azok tipikusan kód módosítások után szoktak bentfelejtődni.
-
Nem tudom, jó ötlet-e.
Amúgy a kódod hatékonyságát fogják nézni. Hány sorban tudod megírni ugyanazt, és milyen gyorsan fut majd. Figyelj oda a felesleges változókra, illetve azok megfelelő definiálására (ebbe sokan beleesnek). Én nem ma kezdtem, de máig találok módot a sorok csökkentésére, van, hogy le is felezem. Nem tudom, ezt pont egy pályakezdőtől kell-e elvárni. Vagyis a lényeg, spórolj a memóriával, a procival. Ne legyenek felesleges iterációk sem.
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Állásinterjúra jelentkeztem (gyakornoki, még diák vagyok).
SQL, Java programozás lenne a feladatom ha felvesznek. Viszont a teszt Pseudo code-ban lesz angolul...Egy ilyen pszeudó kódos teszten mi lehet? Mit kérdezhetnek? Algoritmizálás? Ötletem sincs, ez lenne az ilyen első multinál teszt írás.
Jól jönne minden segítség, tanács, saját élmény beszámoló, hogy mire készüljek fel
. Vagy mit érdemes átnézni, felkészülni.
Köszönöm a válaszokat előre
-
Szerintem a koncepciód nem az igazi. legjobb lenne, ha létrehoznál egy csv fájlt (ha adatbázissal nem akarsz dolgozni), majd az egyik oszlopába tárolnád a egy logikai változóval vagy integerrel, hogy hogy állsz azzal a szóval. A csv könnyen importáltható, exportálható a legtöbb programozási nyelvben. Természetesen az merevlemezes olvasási-írási műveletet csak egyszer illik elvégezni, hacsak nem dolgozol nagy mennyiségű adattal, akkor az elején beolvasáskor pakold az egészet egy mátrixba, majd kilépéskor mentsd a mátrixot a csv fájlba.
-
artiny
őstag
Köszi szépen végul megoldodott a kattintási probléma a programocskában.
Már csak egy hiányzik,hogy végül számomra tökéletes legyen a program.
A lényeg az,hogy ha kiadja a program a szavat -akkor valamilyen módon jegyezze meg a program,hogy helyesen vagy helytelenül válaszoltam e a feltett szóra. (Minden egyes szóra külön jegyezze meg) (én ezt úgy gondoltam,hogy egy skálázó felugrik egyet(Common Controls nál (Lazarusban) lehet berakni ilyen loading ábrat TProggresBar vagy TTrackBar). Ezt az előzökben megtudtam csinálni,de csak az összes szóra vonatkozóan,úgy ha helyes válaszolok +1 adok a proceshez,ha rosszul válaszolok pedig -1-t von ki skálából.
A lényege az lenne ennek a "státusz jelzőnek",hogy ha egy szóra háromszor válaszolok jól azt már ne adja ki a program,ha új szót kérek egy enterrel (ha a TProggresBar proccesa elérte a hármat akkor nedobja ki azt a szót.)Hogyan kell megmondani a programnak,hogy jegyezze meg szavanként,hogy jól e válaszoltam a feltett szóra?
Eddig a program így néz ki,letöltö link:
http://www.mediafire.com/?zimml757czqzrf3A program kódja megtekinthető:
http://pastebin.com/eA6dtbyQ -
sanyixXx
senior tag
sziasztok!
imacro 7.3 -at használok firefox 6 alatt. pontosabban használnék. a munkahelyi adminisztrációmhoz kéne, de akadt egy kis gondom.
egy műveletsort szeretnék felvenni az imacro-ba, de van egy egy pont, amit kénytelen rögzíteni. egy linkre kattintok, ami aktivál egy szövegdobozt, de ezt a lépést nem hajlandó regisztrálni. nem értem, mi a fene baja lehet. amikor azt mondom az imacro-nak, hogy koordináták alapján vegye fel a kattintást, akkor sem teszi.
ezzel mit tudok kezdeni? kb. olyan, mintha az a kattintás nem is létezne. ha bárhova üresen kattintok, azt azonnal felveszi az imacro, de a fontos klikket nem, és így az adminisztráció is megáll ennél a résznél.
valakinek van ötlete, hogy mit kezdjek? jó helyen kérdezem?köszi!
-
Nem ismerem, de nincs benne opció, hogy a start gombod default gomb legyen? Akkor az enterrel azt ütöd le. Ez szinte mindenben van.
Másik lehetőség, hogy ha figyeled az entert. Pl. lastkey() = 13. Elvileg ad egy integert, ami általában az ascii. Ez is mindenben van szinte. Az enter a 13-as.
Azért megy fejből, mert előbbit pár napja, utóbbit ma használtam. -
Gyuri16
senior tag
de oda akarom irni, csak nem tudom hogyan. marmint, hogy egy kulonallo fuggveny legyen, mert tobb helyen hasznalnam. lehet, hogy hulyeseget kerdezek, par napja ismerkedek bisonnal..
pl van egy ilyen szabalyom:
statement: READ IDENTIFIER {
addrAndNamespace addr;
try {
addr = driver.context.getAddress(*$2);
} catch (symbolTableException &e) {
error(yyloc, std::string("Undefined variable \"") + *$2 + "\"");
delete $2;
YYERROR;
}
// itt aztan kodot generalok
}ez egy beolvasas akar lenni. ez a kod darab viszont fog kelleni mindenhova ahol a szimbolumtablaba kell nezni, ezert kiraknam egy fuggvenybe. a fuggvenybol viszont hozza kell ferni az error fv-hez es a driver objektumhoz (az van az elejen atadva a parsernek)
-
Gyuri16
senior tag
egy forditot irok, es a valtozoknal lenne jo egy fuggveny ami megnezi, hogy van-e mar ilyen nev a szimbolumtablaban, ha nem akkor hibat jelez, ha igen akkor visszaadja a szimbolumtablabol az erteket. ennek a fuggvenynek hozza kell fernie az error fuggvenyhez (ami a parser osztalyban van) es ahhoz az osztalyhoz amit a parsernek adok az elejen. c-s peldakban egyszeru az ugy, mert minden globalis, de az objektumok itt bekavarnak.
-
-
Gyuri16
senior tag
segitseget kernek bisonnal. c++ modban hasznalom (ez alapjan a template alapjan: [link]) es szeretnek a bison altal generalt parser osztalynak sajat metodust irni. atneztem a dokumentaciot, de nem talaltam meg hogyan lehet.
-
-
artiny
őstag
Már csak egy problémám van:
Lazarus-l írt programban hogyan kell megcsinálni, hogy enter lenyomására folytatódjon a program -ne kelljen mindig egy start nyomógombot használni?
Erről a programról van szó:
http://dl.dropbox.com/u/2766266/szotar.zipA programban ha az Intit gombra kattintva ad egy idegenszót és azt kell megválaszolni(v forditva)....
Ne keljen mindig egyet kattintani a z Indít nyomógombra (BtnStart.TButton)egy válasz után,hanem elég lenne csak enterezni és egy új szavat dobna a válasz után. -
artiny
őstag
Turbo Pascal
Hogyan lehet megoldani, hogy az alábbi program (txt fájbol beolvas idegen szavakat és annak a magyar megfelelojet kell megadni (ami el van mentve szinten a txt fileban)) randomban (véletlenszerűen) adja ki a szavakatvalamint a txt fájból beolvasott ékezetek megjelenítése lehetséges?
ékezetekel gond van - mivel ,ha beírom a txt az ékezetes szót a pascal nem adja vissza azt. (ezt meglehet oldani valahogy - szlovák szavakat akarom főleg tanulni vele,ami tele van č,š,stb betűvel és itt azért számít,hogy hova rakok ill. nem rakok)A program kódja:
http://pastebin.com/TgWRQMXu -
Brown ügynök
senior tag
válasz
Peter Kiss #5358 üzenetére
Igen, de ez SQL-ASCII. Egyébként jó így ahogy van, örülök, hogy sikerült legalább ennyire átkonvertálni.
-
Peter Kiss
őstag
válasz
Brown ügynök #5357 üzenetére
Latin1-est már javítottam ki, annál az volt a trükk, hogy először BLOB-ba át kellett rakni mindent, aztán lehetett UTF-8-ra állítani mindent. Szerintem egy próbát megérne, arra emlékszem, hogy a latin1-es kódolás miatt a '+' nem került mentésre, és azt kézzel kellett javítani.
-
Brown ügynök
senior tag
A másik, hogy honnan tudod, hogy amikor az eredeti karakterkódolású adatbázist latin9-es kódolással dumpolod, akkor az ékezetes karaktereket helyesen felelteti meg egymásnak?
Onnan, hogy kipróbáltam és működik. Bár az ő és ű hullámosan jelenik meg, de insert/update esetén már helyesen jelennek meg.
A harmadik, hogy nem elég, ha a html-ben odaírod a karakterkódolást, hanem az is kell hozzá, hogy ténylegesen azzal a karakterkódolással legyen elmentve a file.
Szerintem ezt én is írtam.
Egyébként helyesbítek, az adatbázist is UTF8 karakterkódolással kell létrehozni és akkor minden működik.
-
cucka
addikt
válasz
Brown ügynök #5355 üzenetére
Bocs hogy beleszólok, de a Latin9 az nem UTF8, ezek különböző karakterkódolások, szóval ezzel a módszerrel csak magadat sz*opatod.
A másik, hogy honnan tudod, hogy amikor az eredeti karakterkódolású adatbázist latin9-es kódolással dumpolod, akkor az ékezetes karaktereket helyesen felelteti meg egymásnak?
A harmadik, hogy nem elég, ha a html-ben odaírod a karakterkódolást, hanem az is kell hozzá, hogy ténylegesen azzal a karakterkódolással legyen elmentve a file.
-
Brown ügynök
senior tag
válasz
Brown ügynök #5312 üzenetére
Megtaláltam a megoldást!
Először dumpoljuk az adatbázist:
pg_dump -E LATIN9 regi_adatb > regi_adatb.sql
Létrehozunk egy új adatbázist LATIN9 kódolással:
createdb -E LATIN9 uj_adatb
Belementjük a régi adatbázist:
psql -f regi_adatbazis.sql uj_adatbazis
Ezután a karakterkészletet Xhtml-ben utf-8-ra állíthatjuk valamint a fájlokat UTF8-ban írhatjuk.
-
-
-
flash-
veterán
sziasztok
segítségeteket kérném.
van egy baráti társaságunk.
szeretnék egy zártkörű fórum oldalt.(vagy hasonlót ahol meg lehet osztani dolgokat)nem vagyok programozó,ezért olyan megoldást keresek ami már "kész"és csak be kell regisztrálni rá,tehát olyan megoldás kell amin nem kell már semmit programozni csak moderálni.
én lennék a moderátor és fontos hogy legyenek olyan topicok ahol hozzászolni és a hozzászólásokat elolvasni csak azok legyenek képesek akiknek engedélyt adok külön.
elsőre ennyi
mit tudtok ajánlani? -
j0k3r!
őstag
-
Thx, a neten is az ajánlottak között van. Amiket az ajánlottak között találtam még:
Star UML: [link]
Violet UML: [link]
Argo UML: [link]Fizetősek közül az Enterprise Architect, amit említettetek: [link]
Akkor ide linkelem még, hogy egyben legyen az Umbrello-t: [link]
Ez pedig egy nagyon jó lista: [link]
A Star UML-t nagyon dícsérik, mivel windowson fejlesztek, megnézem azt is. Az Umbrellot is sokan mondták még, arra is ránézek. Ez utóbbi ráadásul Unix-like rendszereken is megy, ami meg itthon van.
-
j0k3r!
őstag
ertem. Jim Tonic es hunfatal koszonom a segitseget.
-
Köszi az UML progikat, mondjuk leginkább ingyenes verzió az, ami engem érdekel.
-
j0k3r!
őstag
hello!
nem teljesen programozassal kapcsolatos a problemam, de mivel a netbeans topic halott, vs meg nincs is, ezert gondoltam megprobalom itt. na szoval a problemam az, hogy adott 2 ide: netbeans 7.0.1 es visual studio 2010, valamint van egy mar jol bevalt font kodolashoz: consolas. a problemam az, hogy ugyanaz a font netbeansben gusztustalanul mutat, vs alatt pedig jo.
vs
netbeans
a kerdesem az, hogy van-e valakinek otlete, hogy mi lehet a gond, es hogyan lehetne orvosolni?
elore is koszonom a segitseget. -
artiny
őstag
1.)
Valaki halott esetleg használ/-t CoLoBoT & CeeBot-t. (ez több fajta programozási nyelvre jelent meg? ha van több verziója,típusa melyiket ajánljátok)
Ezzel meglehet tanulni programozni? Hasonló megoldást keresek
2.)
...esetleg valami könyv címet (ebook-t esetleg vagy netes írást) ami gyerekeknek tanít pascal vagy C nyelvet (ha létezik ilyen fajta könyv) ami nagyon lebutított magyarázattal pl. halacskák meg stb magyaráz . -
amargo
addikt
-
Tudtok valami klassz folyamatábra progit? Nincs a fejlesztőkörnyezetemben.
-
Mert sosem dolgoztak cégeknél, főleg nem nemzetközinél. Egy normális tanár elmondja, ha ebben dolgozol, előfordulhat, hogy olyan cégnél dolgozol, ahol nem ajánlott a magyar elnevezés. Márpedig a normálisan fizető cégek általában külföldiek.
Mindegy, mindenki azt használ, amit akar, de az informatika nyelve az angol. Még a kommentet is illik abban írni. Nekem a tapasztalataim is ezt mutatják. -
artiny
őstag
Hunfaltal: így jó lessz?
program ciklusvektor;
uses crt;
var i:integer;
a:array[1..10] of integer;
b:array[1..10] of integer;
procedure feltoltes;
begin
for i:=1 to 10 do
begin
a[i]:=i;
write('a[',i,'] ',a[i],' ');
end;
end;
procedure pakol;
begin
begin
b[i]:=a[i*1];
write('b[',i,'] ',b[i],' ');
end;
end;
procedure csere;
begin
b[10] := a[1];
for i :=1 to 9 do
begin
b[i]:= a[i+1];
end;
end;
procedure kiiras;
begin
begin
writeln('b[',i,'] ',b[i]);
end;
end;
BEGIN
Clrscr;
feltoltes;
writeln;
pakol;
csere;
writeln;
kiiras;
readln;
END. -
artiny
őstag
Így kell átpakolni egy másik tömbe? vagy for downto val kéne mivel írtad,hogy az eredeti utolsó elemét......szoval az eredetibol visszafele az uj tombbe?
procedure feltoltes;
begin
begin
writeln('a[',i,'] ',i);
end;
begin
b[i]:=a[i];
end;
begin
writeln(b[i]);
end;
end; -
artiny
őstag
145.) próbalgattam...így sikerült.
Talán megcsináltam....kiírta,hogy a[1] 2; a[2] 3;....a[10] 1.
jól írtam le? (ahogy te mondtad a végét nem tudtam megcsinálni)program ciklikusvektor;
uses crt;
var i,elem:integer;
a:array[1..10] of integer;
procedure feltoltes;
begin
begin
writeln('a[',i,'] ',i);
end;
writeln;
a[10]:=a[1];
for i:=1 to 9 do
begin
writeln('a[',i,'] ',i+1);
end;
writeln('a[10] ',a[10]);
end;
BEGIN
clrscr;
feltoltes;
readln;
END. -
fatal`
titán
145., Fogsz egy másik vektort, belepakolod először az eredeti utolsó elemét, aztán végigmész a régi vektoron és folytatva az utolsó előtti elemig bezárólag beleírod a többi elemet, majd a végén ezt az új vektort egyenlővé teszed a régivel
147., ugyanaz mint fentebb csak nem az utolsó elemet rakod be az új, ideiglenes vektorban, hanem az utolsó paraméterben megadottat és utána a ciklust a hossz-megadott értékig csinálod
148., kitörlöd az első elemet és ciklussal a többit eggyel előrébb hozod
150., ugyanez csak nem az elsőt törlöd hanem a paraméterben kapott indexet és a ciklust a kapott index (+1)-től indítod
151., itt is ideiglenes vektor, beszúrod az első helyre az új elemet, átpakolod a többit majd beállítod az új vektort az eredetinek (értékadás)
-
artiny
őstag
Turbo Pascal Vektor feladatoknál elakadtam, tudsz segíteni?
145.) készítsen eljárást,amely egy vektor elemeit ciklikusan eggyel jobbra mozgatja úgy,hogy az utolsó elem az első helyen lépjen be!147.) készítsen eljárást, amelyik egy vektor elemeit ciklikusan egy megadott értékkel mozgatja jobbra!
148.) készítsen eljárást,amelyik egy vektor elemét törli úgy,hogy a többi elemet eggyel balra mozgatja!
150.) készítsen eljárást,amelyik egy vektor egy tetszőleges értékét törli (a torlendo elem indexet parameterben kapja az eljárás)!
151.) készítsen eljárást,amely egy vektorba egy új értéket szúr be az első helyre(a tobbi adatot eggyel jobbra kell mozgatni)!
Aki tudna esetleg segíteni valamelyikben? (higgyétek el nem vagyok lusta godolkodni rajtuk,a 145 sel elment az egész delutanom...de nem haladtam semerre....a többibe belese tudok kezdeni)
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Szerintetek melyiket célszerűbb megtanulni? Indul egy képzés nappalis diákoknak, és C#/.Net vagy Java közül lehet választani, én úgy vettem észre, hogy a legkeresettebb a java platformban fejlesztők (jsp stb. De nekem e téren elég gyér tudásom van). A másik meg, hogy inkább fejlesztenék kliens oldali cumókat, mint a ilyen enterprise féle dolgok, nagy vállalati rendszereket java-ban.
Viszont nekem suli szinten, ha bajom volt a Java-ban megírt beadandó működött, még a C#-ban még a profibb tanulók sem tudták, hogy mi baja... Így nem igazán szeretem a .Net-et meg oda a sok állásnál kell a tapasztalat, még kezdő Java-sként több esélyem van elhelyezkedni én így látom...
* A .Net alapjai
* C# nyelv bevezetése
* .Net-es osztály könyvtárak
* File kezelés
* Szerializáció
* Gyűjtemények használata
* LinQ nyelvbe ágyazott lekérdezés
* WPF alapjai (szálkezelés, események, UI építés, modularizáció)
* WPF ++
* WCF (Data Contract, Data Member, Service Contract)Úgy gondolom, hogy ezt a témát a WPF-et is azt meglehet tanulni magamtól is...
Java mellett szól, hogy azért azzal pályakezdőként is könnyebb elhelyezkedni... és az android is... Meg hogy a beadandó házikat is sikerült azzal megcsinálni, és több forrás, könyv áll rendelkezésre.
Viszont, a C#-al csak a szopásom volt, de jobban érdekelt. Megahogy néztem néhány állásajánlott, jobban érdekelt, hogy ezzel a nyelvvel automatizálási, képfeldolgozási munkakör is van. Még Java-ban inkább vállalat irányítási...És mióta Pythonoztam egy kicsit, és most PHP-t tanulok, magabiztosabb tudást érzek programozás terén, jó még így sem elég jó. De már látom a fényt az alagút végén.
Én mindkettőt szívesen megtanulom. Sőt java-talán azért is kell, mert ha levelező tagozatra megyek átt, ott csak java-s oktatás van, c# nincs.
Nem vitát szeretnék generálni, hogy melyik a jobb! Hanem, hogy tanfolyam szintjén melyikre menjek el, és melyiket tanuljam magamtól?
Böngésztem ez ügyben külföldi fórumokat is. És az az eredmény jött ki, hogy előbb java, és aztán c# célszerűbb, mert a c# több mindent tartalmaz (delegate-ek például) amit a java nem. És emiatt célszerűbb előbb a java aztán a c#...
Munka mihamarabb kellene, és így talán a java az ami befutó lenne, de hosszabb távon a c#-os munkák jobban megfogtak, mint sem a java-ban jsp, banki adatbázis kezelés stb.
ez meg java tematika:
* A java.io csomag eszközei
* Adatfolyamok olvasása és írása
* Véletlen elérésű állományok kezelése
* A natív állományrendszert kezelő eszközök
* Objektumok szerializációja és deszerializációja
* A grafikus felhasználói felület programozása
* Konténerek és elrendezés menedzserek
* Az AWT eszközei
* A Swing eszközei
* A grafikus felhasználói interfész eseményeinek kezelése
* Felhasználói interakciók
* Kivételek kezelése: kivételkezelő felépítése, kivételek osztályozása, saját kivételek a kódban
* Többszálú programok írása
* Szinkronizáció, kölcsönös kizárás, Hoare monitorok
* Generikus típusok és metódusok, típustörlés
* Metaadatok kezelése: java.lang.Class
* Reflexió: java.lang.reflect, metainformációk kezelése
* Annotációk alkalmazása a programokban
* Refaktorálás, kódtisztításKorrekt segítő választ kérnék, és nem c# és java háborút :-). Nekem tetszik mindkettő még, és a java-t talán az oktatásban jobb tanuló nyelvnek is tartom mint a c#-ot egyéni tapasztalat, de ha dolgozni kéne, akkor inkább .net
Tényleg nem tudom, hogy melyiket válaszam, a .net-et vagy a java-t tanfolyamon.
-
Lacces
őstag
válasz
Talán az ISO-8859-2 (Latin 2-es) kódolás, nálam az mindig bevált, ha az UTF-8 kudarcot vallott...
-
Helló!
Tudja valaki, hogy van-e valami spéci neve, és ha van, akkor mi az, annak a problémának, hogy: valamire tart X ideig programot írni, és az Y idő alatt fut le. De lehet, hogy kézzel tartana Z ideig megoldani, és X+Y>Z, és akkor nem éri meg programozni.
Elég bután fogalmaztam, de máshogy nem tudtam leírni. Szóval, ha valaki tudná, ne tartsa magában. Kösz!
-
bpx
őstag
válasz
ezt egy Postgres-es adatbázisos ember tudja megmondani neked szerintem
(én Oracle-s vagyok, ott 1 darab környezeti változó (NLS_LANG) beállítása a kliens oldalon megoldaná) -
Brown ügynök
senior tag
Iszonyatos problémával állok elő. Csak erős idegzetűeknek!
Adatbázis: Postgres
Kódolás: SQL-ASCII !4négy4! (szar de ez van)Xhtml-ben beállított karakterkészlet: charset=iso-8859-2
Notepad++-ban beállított kódolás: ANSI
Ezekkel a beállításokkal az adatbázisból nyert adatokban az ékezetes karakterek is szépen jelennek meg. Ha AJAX válasz érkezik (jQuery-t használok) akkor azt előtte át kell kódoljam UTF8-ba különben az ékezetek helyén <?> lennének. Ha átkódolom akkor semmi probléma az ékezetes karakterek megjelenítésével.
De most jön a feketeleves! Ha az AJAX által visszaadott értékekkel feltöltjük az input mezőket és ezt elmentjük az adatbázisba akkor az űúőöüó helyén #234; és társai szerepelnek.
Kérdésem az, hogy milyen kódolást alkalmazzak, hogy mindenhol, minden ékezet szépen jelenjen meg?Az adatbázis kódolását nem tudjuk megváltoztatni menet közben (sajnos
).
-
modder
aktív tag
Helló,
Az Indigo a legújabb Eclipse kódneve, eclipse.org-ról legkönnyebben azt tudod letölteni
Mivel a letöltések nem telepítőfájlok, hanem tömörített mappák, nincs szükség installálásra. Ez jó abból a szempontból, hogy megkönnyíti különböző verziók egyidejű jelenlétét is a rendszereden.
Én külön "telepítést" használok minden egyes nyelvhez, hogy a sok modul ne lassítsa be teljesen az IDE-t.
Itt van Java EE és Java SE-hez külön ide: http://www.eclipse.org/downloads/
PHP-hoz letöltöd pl az Eclipse classic-ot, azután eszerint jársz el: http://www.eclipse.org/downloads/php_package.php
Python-hoz is szerintem Eclipse classic, és ha szerencséd van, van fönt a neten valami modul, de biztosan találsz valami Python development in eclipse tutorialt a neten
-
oladin
csendes tag
Mindenkinek köszönöm.
-
amargo
addikt
Ma-tegnap belebotlottam egy problémába, amire elsőre nem is volt várható - hogy ekkora fájlokon kell dolgoznia egy belső segédprogramnak.
Végkifejletként >100 megás xml-et kell parsolni mindenféle logika alapján. Lényegiben egy fájlt kb 5 óra - nem vicc! - idő alatt dolgozott fel egy 8GB 4magos +4 virtuális gép. Megfelelő ponton Parallel.For-t használva és 10 perc idő ráfordítással, ezt a problémát sikerült 17 percre lecsökkenteni.
Nyilván, ha az elejétől több szálban gondolkodom, akkor ez az egész fel sem merült volna. Az írással inkább arra akartam utalni, hogy nettó kevés idő ráfordítás árán is meg lehet látni a potenciált benne. -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Az Eclipse IDE-hez kérnék segítséget, szerintetek, melyiket érdemes letölteni belőle?
Melyik verziót? Rengeteg van, és nem értem, hogy miért... egyszer már leszedtem egyet Linux alatt, de az központilag (Ubuntu tároló) csak egyet javasolt.Viszont most Windowson vagyok, egyelőre nincs linux, és nem tudom, hogy melyiket töltsem le. (Indigo, Heliios, Gaileo)
Elsősorban Python (minden modulja), Java, PHP-ra lenne használva
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
válasz
ArchElf #5303 üzenetére
Esetleg el lehet nevezni "_OLD" utótaggal a régit. Úgyis csak egyet és a legfrissebbet kell a hatóság felé küldeni, ha kell. A válasz sima bullshit - egyszerűen nem akarják megcsinálni és így terelnek. Nem a fájlelnevezés volt a kérdés, hanem az, hogy megoldható-e, hogy ne törölje. A válasz: persze. Ennyi.
-
-
-
oladin
csendes tag
segitségeteket kérem. használok egy nyilvántartó programot, ami jelentéseket is generál a hatóság által előirt névvel és rekordképpel. kértem a programozókat, ha korrekciós jelentést csinálok, akkor az ne törölje ki az előző jelentést, mert akkor nem tudom, mit jelentettem előzőleg. mert a programban is csak a legutoljára beírt adatok maradnak. (!) ezt a választ kaptam:
" A jelentéseknek az xxx által kiadott rekordkép alapján ad nevet a program, ez yyy jelentés esetén a következő:
fájlformátum: K9999999.ÉHH
Fájlnév képzése: az 1. karakter mindig K, a 2. karakter a flopi sorszáma, 3-4. a megyekód, a 5-8. a működési kód utolsó 4 számjegye.év utolsó számjegye, hét
Mivel ugyanarról az időszakról lekért jelentésnek mindig ugyan azt a fájlnevet kell hogy adja a program és a Windows egy mappában csak egy azonos nevű fájlt tud tárolni, ezért az újból lekért jelentések mindig felülírják az előzőt."szerintetek ez normális válasz? (egyébként néhány kB-ról van szó)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Építő/felújító topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Eredeti játékok OFF topik
- DOOM - The Dark Ages
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- World of Tanks - MMO
- LED világítás a lakásban
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Brave
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest