Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
-
dabadab
titán
Csak egyetérteni tudok világuralomra törő kollégámmal: csinálj valami saját projektet.
Találj ki valamit (ideális esetben olyat, ami alapvetően egyszerű (úgyis elbonyolítod ) és olyasmit csinál, ami hasznos is neked), aztán csináld.
Ha elakadsz, akkor kérdezz, de akkor már konkrét kérdéseid lesznek, amire lehet értelmes válaszokat adni és azokat érteni is fogod (legalábbis a nagy részét, a többi meg lehet, hogy hónapok-évek múlva kattan a helyére)DRM is theft
-
Amit én tudok mondani, hogy az eddigiek alapján írj programokat magadnak, és keress megoldást a felmerülő gondokra Ez bármilyen tanulás mellett hasznos (persze a hivatalos oktatóanyagokat is kell forgatni, de - szerintem - az, hogy magad tapasztalsz, a magad alkotásain, szintén fontos.
Mutogatni való hater díszpinty
-
t256
őstag
Sziasztok!
Szeretnék megtanulni programozni. Szeretnék szoftverfejlesztőként dolgozni.
Szakközépiskolában "tanultam" Pascalt. Úgy 3 órát foglalkoztunk vele.
Később rendszerinformatika okj (amit nem fejeztem be) képzésen C# nyelvet szintén néhány órában.Most Youtube videok alapján átvettem a C++ alapokat QT környezetben. Változók, függvények, számok.
Hogyan tovább illetve mivel kéne kezdenem? Egyenlőre itthon tanulnám Szeptembertől elmennék a Ruanderhez képzésre.
Képzésre már úgy mennék, hogy legyen valamennyi fogalmam a dologról.Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”
-
coco2
őstag
Nézem a resharpert, köszönöm a tippet.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Nem vagyok közeli barátságban refactoring tool-okkal.
Halom sok C# class / függvény, némelyikhez van valami komment, a többihez nincs. Gatyába kellene rázni a függvény leírásokat bemenő paraméter lista + leírás ahol hiányzik (felhasználni meglévő szöveget, ahol adva van), és persze automatán formázni a szöveget, hogy kinézzen valahogy.
Meg lehet csinálni manuálisan is, de ha van rá célirányos program, azzal talán gyorsabb kicsit. Van rá kitalálva okosság?
Köszönöm.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
cattus
addikt
válasz #95561216 #14089 üzenetére
> Nem az beuszós effektes hipszter szar, ahol az egész honlapon van két sor, és bármi érdemi dologért a pdf-ben csatolt doksikat kell letölteni.
Az ilyeneket nem a framework-ök okozzák, hanem a fejlesztők. Sima HTML+CSS+JS-sel is lehet feleslegesen bonyolult oldalakat csinálni és Angular-ban is lehet végtelenül egyszerű és egyértelmű webappokat gyártani.
Ha jól értem te inkább egy backendesnek is egyszerű rendszert szeretnél, ebben az esetben a stimulus-t vagy az alpine-t tudom ajánlani. Ezeknek a lényege, hogy meglévő HTML-t tudsz vele könnyebben kiegészíteni, viszont újrafelhasználható komponenseket írni nem feltétlen egyértelmű.
Do the thing!
-
törölt tag
Oké, átfogalmazom, miben lehet legegyszerűbben olyan frontendet írni, amit emberek használnak, beírnak dolgokat amire kapnak válaszokat, ilyesmi. Nem az beuszós effektes hipszter szar, ahol az egész honlapon van két sor, és bármi érdemi dologért a pdf-ben csatolt doksikat kell letölteni.
-
sztanozs
veterán
válasz janos1988 #14084 üzenetére
Még mindig a break-re - ha megy az angol ezt a thread-et érdemes végigolvasni:
https://softwareengineering.stackexchange.com/questions/58237/are-break-and-continue-bad-programming-practicesJOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
Jó, csak nem annak megfelelő, így:
procedure vicc(n:integer);
begin
if n>0 then
begin
writeln(n);
vicc(2*n);
writeln(n);
end;
end;Amúgy c-ben minden function, csak van ami void-dal tér vissza... Amúgy mi gond van a break-kel?
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
janos1988
addikt
Vagyis de, egy kis trükkel, de ez már nem eljárás, hanem függvény.
function vicc(n:integer):boolean;
begin
if n<=0 then vicc:=false
else
begin
writeln(n);
vicc(2*n);
writeln(n);
end;
end;
https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D
-
...közben eljutottam addig, hogy működik a Camera2ConfigExtender-es megoldás. Azaz nem. Megvannak a függvények, lehet küldeni paramétereket, de jelen állás szerint a CameraX felülírja...
Valaki találkozott már ezzel...? Illetve, valakinek van-e tuti módszere arra, hogy Camera2 API preview-ból képeket vegyen ki feldolgozásra...? Nem óhajtanék még pár napot gúglizni működő megoldásokért :S
-
janos1988
addikt
válasz Silεncε #14080 üzenetére
Akkor átírva ez így jó? Vagyis jó, mert működik. De a <= verziót (a C-set) nem tudom leírni pascal nyelven úgy, hogy ne használjak csúnyaságot, pl. break.
procedure vicc(n:integer);
begin
if n>=0 then
begin
writeln(n);
vicc(2*n);
writeln(n);
end;
end;
https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D
-
dabadab
titán
válasz Silεncε #14080 üzenetére
A szabvány azt mondja, hogy unsigned esetén wrapelődik (vagyis UINT_MAX + 10 az 9 lesz), signed esetén meg undefined behaviour (valószínűleg a különböző számábrázolások miatt), a gyakorlatban viszont az is sima wrap szokott lenni (vagyis INT_MAX + 10 az INT_MIN+9 lesz), mert úgyis mindenki kettes komplementert használ a signed típusoknál.
DRM is theft
-
Silεncε
őstag
válasz janos1988 #14079 üzenetére
Igen, pontosan ez a lényege.
A túlcsordulás C esetében kétféleképpen működik, attól függ, hogy signed vagy unsigned. Signed esetben definiáltan 0-ról indul előről (szóval tulképp ha x a szám, akkor x % 2^bitszélesség lesz az értéke), unsigned esetében MIN_VALUE-ról indul el visszafele (a kettes komplemens számábrázolás miatt), de ha jól tudom, ez hivatalosan nem definiált a szabványban
[ Szerkesztve ]
-
janos1988
addikt
Nem igazán foglalkoztam a C nyelvvel, de ezt kipróbáltam (oktató videóban láttam). Azt hittem, hogy végtelen ciklusba megy át, de nem. Nem értem. Vagy csak arról van szó, hogy a C-ben a túlcsordulás=0 és akkor elkezdenek vissza térni szépen a meghívott függvények?
-
Hello,
Hazsnált már valaki CameraX -et? Androidon...?
Ilyent kellene alkotnom, hogy CameraX -et használó alkalmazásban a kamera paraméterit állítgatni.
Alsó hangon ott akad el a dolog, hogy nem tudom ezeket importálni (az interop-ot nem hiszi el...) :import androidx.camera.camera2.interop.Camera2Interop;
import androidx.camera.camera2.interop.ExperimentalCamera2Interop;
Hogy lehet megmagyarázni a fordítónak (AndroidStudio alatt), hogy ezeket húzza be...?Elvileg utána már lehet használni a
Camera2InterOp.setCaptureRequestOption(CaptureRequest.CONTROL_AE_MODE, CameraMetadata.CONTROL_AE_MODE_OFF) jellegű paramétereket...Köszi minden segítséget
[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
válasz dabadab #14075 üzenetére
Mindkettő html-be rakott bindingokat használ, itt ki is merül a közös halmaz. Az angular egy rohadt nagy framework DI-al, elvárt konvenciókkal stb, míg a vuejs egy kis reaktív lib. Ezen belül a motorház alatt is drasztikusan különböznek, ahogy a reaktivitást kezelik. Ilyen téren a vuejs közelebb áll a reacthoz, mint az angularhoz.
A svelte meg teljesen külön út, az egy disappearing UI framework (a saját definíciójuk szerint), azaz build time generálódik belőle egy végső vanilla js reaktív rendszer, nincs saját futtatója, hanem inkább egy nagy compilernek lehet felfogni. Ezért van, hogy svelte-nél még a js szintaktika is spéci, nem csak a templating. Viszont a végeredény mindennél kisebb js file-t eredményez, mivel nem kell bele több tíz kbyte-os futtató környezet.
Én kérek elnézést!
-
Silεncε
őstag
-
törölt tag
Ha már felmerült a téma, minimális js tudásból indulva java backendesnek "csak kéne valami swagger helyett a sok parasztnak" jeligére miben érdemes most írni frontendet? Nem a piaci lehetőségek érdekelnek, hanem pet projectnél hamar megúszni.
-
martonx
veterán
válasz cattus #14066 üzenetére
Előre bocsátom nincs tapasztalatom Angular 2-vel, állítólag az már közel se olyan gáz, mint az 1 volt anno, tutorialokat nézve, engem olyan nagyon nem győztek meg, bár határozottabban élhetőbbnek tűnt, mint anno az Angular 1.
Ahogy mondtam a react is élhető, csak épp nem jó. De ez már erősen ízlés kérdése van aki imádja, hogy js-be html-szerűséget taknyol bele, és a legutolsó inputhoz is kényszeresen komponenst kell gyártani nem kevés boilerplate kód árán, szóval akinek ez bejön, annak a react teljesen jó választás.
Én jobb szeretem a vuejs irányt, ahol a html-be kell minimális extra szintaktikával beletenni a bindolásokat, aminek az ára, hogy egyszer-egyszer (ez mondjuk maximálisan igaz a reactra is ) elő kell venni a dokumentációt, és megnézni, hogy mit hogy kell. A bind-okkal rengeteg boilerplate kódot meg lehet spórolni, és ugyan itt is érdemes minél több, minél kisebb komponensre bontani a kódot, mégse kell annyira kényszeresen, annyira atomi komponenseket gyártani, mint react-nál.
Illetve a react élhetősége a hook-okkal határozottan javult, előtte kis túlzással redux kellett még egy hello worldhöz is.Nagyon szemezek még a svelte-vel, mert hasonlít a vuejs-hez, viszont a készülő js bundle jelentősen kisebb tud lenni, és vannak olyan projektjeink, ahol a pagespeed mindennél fontosabb, ha csak pár tíz Kbyte-ot megspórolunk oldalbetöltésenként, már az is nagy előrelépés tud lenni pl. SEO-ban. Viszont svelte-nek nem csak a bindolásához kell egyedi szintaktika, de néhol a js kódjához is.
Én kérek elnézést!
-
Ispy
veterán
válasz martonx #14063 üzenetére
És fontos megjegyezni, hogy ennek nem feltétlenül van köze a programozói tudáshoz sem
Mégis azt tapasztalom, hogy jobb, ha el sem árulom miben programozok, mert ha nem js, php vagy kotlin, akkor már áshatom is a gödröt vagy rosszabb esetben megyek a múzeumba a tárcsázós modem mellé.
Egyébként mi is nyítunk folyamatosan android és web írányába, mert kiegészítésnek kellenek ezek a technikák és az elmúlt pár évben megtanultuk a leckét, hogy inkább csináld magad, mintsem rábízd egy külsősre, aztán semmi sem megy úgy, ahogy szeretnéd. Szóval a vb, sql, php, html, js mellé lassan felvehetem a listámra a kotlint is. De jó.
Mindezek ellenére elég klassz dolgokat lehet összehozni ezeknek a technologiáknak a variálásával, mert valóban manapság az, hogy tudsz komplett raktárat kezelni vagy két kattintással számlázni, nem elég, de ha van egy droidos app vagy weboldal, amit lehet nyomkodni, akkor máris trendi lettél az ügyfelek szemében (még ha a munka 99%-a az asztali gépen zajlik is).
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
K1nG HuNp
őstag
Amugy engem is erdekelne, mi a baj a reactel?
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
martonx
veterán
"Oszinten szolva engem leginkabb a react iranti hatalmas rajongas lep meg." - ebben nincs semmi meglepő. A react nem jó, de annyira meg nem rossz, hogy akinek nincs szerteágazó tapasztalata azt eltántorítsa magától, mint anno a szintén agyon hypeolt, de bűn szar Angular 1.
Anno a jquery-s nagyon nehezen reaktivizálható oldalakhoz az Angular 1 tűnhetett a megoldásnak. Csak az annyira szar volt, hogy hype ide vagy oda, előbb-utóbb mindenki sikítva menekült tőle.
Aztán színre lépett a react, aki előtte Angularozott, az megváltásként tekinthetett rá, noha ez se jó, de ahhoz képest, hogy az Angular 1 mennyire bűn szar volt, ez azért élhető. És ott van a másik nagy csoport, akinek semmi MVVM / webes tapasztalata nincs, most kezdenek js-ezni (vagy vastag kliensről webre átállni), őket sem tántorítja el magától, mert annyira nem rossz. Sőt sok esetben ami nem is a react előnye, de aki elsőre találkozik a webpack-el, HMR-el, az még rá is csodálkozik, hogy jé, hát ez sokkal jobb, mint amit előtte vastag kliensekhez használtam. És az ő fejükben nem válik el, hogy ezek az előnyök nem is a react, hanem a webpack előnyei (tudok több ilyen java-s ismerőst mondani, akik a react óriási előnyének a HMR-t mondják).Ergo a sok fenti okból kifolyólag, a react tök jól el van, és népszerű. Szerintem.
Én kérek elnézést!
-
dabadab
titán
válasz Silεncε #14061 üzenetére
Ja, csak az elején vicces volt, hogy: "tessék itt az angular 2. aminek semmi köze az angularhoz, mondjuk úgy, hogy az angular 1-hez, amit monstantól angularjs-nek nevezünk. Az angular 2-t meg simán angularnak, pont úgy, ahogy eddig az angularjs-t. és itt az új verzió, az angular 3, izé, nem, nincs 3, angular 4, aminek a neve amúgy angular 2. vagyis angular, csak úgy simán."
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
martonx
veterán
Félre értettél, nem a vinfos formokkal technikailag van bajom, se nem a C#-al (amit az egyik legjobb nyelvnek tartok). Egyszerűen a klasszikus vastag klienseknek (teljesen mindegy, milyen nyelven készülnek) leáldozott, nem is véletlenül. Persze van pár spéci felhasználási terület, ahol mindig is a vastag kliens lesz A megoldás, de ettől még ez általánosságban igaz marad. Ez nem egy trendi frontend rohanás, ahol havonta jönnek ki új hypeolt trendek, hanem ez egy immár évtizedek óta tartó folyamat vége.
Minden webre és mobilra költözik, a vastag kliensekkel már csak azok foglalkoznak, akik beleragadtak ebbe a közegbe (vagy azért ragadtak bele, mert programozóként nem tudnak megújulni, vagy azért mert pont azokon a spéci területeken dolgoznak, ahol erre van szükség).
És fontos megjegyezni, hogy ennek nem feltétlenül van köze a programozói tudáshoz sem. Attól még lehet valaki jó programozó, hogy beleragadt a vastagkliens mocsárba.
Ahogy attól sem lesz jó programozó valaki, hogy js vonalon minden hónapban új frameworköt próbálgat csillogó szemmel.Én kérek elnézést!
-
K1nG HuNp
őstag
válasz K1nG HuNp #14060 üzenetére
De akar ugy is hasznalhatod a cuccost hogy a vegtermekedbol teljesen kiszeded a javascriptet, a gatsbynal pl erre egy sorral van lehetoseged, igy ebben az esetben tisztan arra hasznalod a frameworkot hogy egysegesen egy rendszeren belul kezeld a kimeno html es css-edet, illetve merfoldkovekkel megkonnyitsd a raw adatod feldolgozasat, htmlbe onteset.
Hasznaltam react elott sima js melle par templating libet de egyik sem volt annyira kezenfekvo mint egy gatsbyn atfuttatni az adatodat es a reactban egybol hasznalni.(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
Silεncε
őstag
válasz dabadab #14059 üzenetére
Verzióra értettem nyilván Most hogy mondod, lehet hogy négyes volt.
K1nG HuNp: nem akartam leszólni a React-ot, csak messziről láttam, én nem használnám. Vue-t se láttam még közelről (de még távolról se nagyon) így nem tudok róla nyilatkozni. Igazából Angular az egyetlen amit ismerek (ezt se önszántamból igazából)
[ Szerkesztve ]
-
K1nG HuNp
őstag
Sokkal szarabb lenne az osszes modern webapp ha meg jquery futna alatta, nem hinnem hogy pont a react lenne a hdd, minimalis az apija es nem talalkoztam meg az overheadjevel nagyon edge-casek kivetelevel ahol azert volt egy page lassu mert szimplan szar volt a react kod, az pedig nem a fw hibaja
Az meg hogy kinek mi katyvasz az szubjektiv, a reactban van a leheto legkevesebb magic a 3 nagy fw kozul, minden szintiszta js a te oldaladrol. dolgoztam vue-val es nekem nagyon nem fekudt a htmlbe random vue-s attributumok irkalasa
Szerintem a deklarativitasa miatt szeretik ennyire emberek, pofon egyszeru es nagyon keves kodot igenyel a legtobb reaktiv dolog, sokkal jobb megkozelitest hasznal a hook-ok ota mint a tobbi megoldas, vegre nem a keretrendszer fuggvenyeit kell megtanulnod es azokra lebontanod a feladatod, hanem egysegbezart egy adott tevekenyseget teljesen lekezelo effekteket stb hasznalsz.
Ha megnezed az uj facebookot, a twittert, barmely nagyobb netes ujsagot, a netflixet vagy a mostmar eleg nagy szamu random marketing landing paget, mindenek csak nem lassuak[ Szerkesztve ]
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
Ispy
veterán
Nálunk mindenki ír backendet és frontendet is, szóval nem javítja az esélyeket, amikor igényként felmerül az SQL használata is. Aztán jönnek a nagy arcok, hogy hát .NET-ben programozni mekkorra oldscool (mintha delphiről beszélnénk), de egy 1 napos munkát 2 hét alatt csinál meg, azt is szarul, és a macskám szebbet pisál, mint a kódjai.
Mindegy, mindig jókat szoktunk elmélkedni a főnőkömmel, hogy mekkora szar dinoszauruszok vagyunk. De most már legalább megírtam az első php és js kódjaimat, büszke is vagyok magamra, hogy mekkorát léptem előre a technológiában.
Az meg, hogy nem kell a szar változókat deklarálni, meg nem csak sima = jel van, hanem ==, az meg maga a kánaán.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
opr
nagyúr
válasz Silεncε #14055 üzenetére
Oszinten szolva engem leginkabb a react iranti hatalmas rajongas lep meg. Azon kivul, hogy vegre van egy framework, ami megoldja, hogy a legerosebb szamitogep max ~45fps-el rendereljen egy darab kozepes meretu kepet ha gorgetsz, de inkabb total kiszamithatatlanul ugral 2 es 50fps kozott, meg nem sikerult rajonnom, hogy mi annyira jo benne, hogy mindent le kelljen cserelni ra.
A react native meg aztan plane. Ott mar akar 60fps is lehet ugyanaz, ami elotte 240+ volt korlatozas nelkul, yeah.Az egyetlen tippem, hogy a frontendes divatdiktatorok mindegyike alaszkaban meg sziberiaban lakik futes nelkuli hazban, ugyhogy muszaj tehelni a vasat, kulonben megfagy a csalad.
Ebben a kornyezetben amugy minden tiszteletem azoknak a frontendes senioroknak, akik kepesek ellenallni a fosodornak, es nem HDD (hype driven development) modszer szerint dolgozni, hanem a feladathoz valasztjak az eszkozt, mert a tapasztalatom az, hogy ez az esetek 99%-ban konkretan forditva van.
[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Silεncε
őstag
-
opr
nagyúr
Plane ha backendet irtok, akkor amikor ki akarsz probalni valamit, nem fogsz rohangalni a frontendhez, aki eppen akkor gorcsolt ra, hogy mar harom honapja ugyanabban a frameworkben dolgozik, ugyhogy gyorsan le kell cserelni az egeszet, hanem bedobsz egy darab gombot a valszeg mar meglevo/letezo winfos formba, azzal tesztelsz es kesz.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Ispy
veterán
válasz martonx #14051 üzenetére
Igaz nem c#-ban, de mi is vinfos formokat írunk, de szerintem nem szar és szerencsétlenek sem vagyunk, igaz embert nem tudunk felvenni, mert mindenki az új csodanyelvekben akar programozni, igaz egy értelemes kódot értelemes időn belül nem tudnak prezentálni, csak megy a vetítés a csodajó új nyelvekről, amihez persze nem értenek. Jó lenne, ha minden programozó jelőlt kisujjból vágná ki a "vinfost", de hát az már egy elavult szar, ezért senki nem ért hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
kkdesign
senior tag
Sziasztok!
Lehet sokatoknak egy elég alap dolog lenne, de azt szeretném kérdezni, ha adott C# WPF-ben egy ablak, és az ablak megnyílhat paraméter nélkül is, de ha egy módosító funkcióval akarom meghívni, akkor használok a megnyitásához x,y paramétereket.
Tehát
ablak()
ablak(x,y)A kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám azt megvizsgálni, hogy maga az ablak melyik konstruktorral indult el?
A célom kb ilyesmi lenne:
if( ablak() [.....???...] )
{ gomb.isenabled= false; }
else
gomb.isenabled=true;
[ Szerkesztve ]
-
K1nG HuNp
őstag
Hat nemtudom skacok, BME mernokinfo, baratnom 2 oraval az egyetemvalasztas elott rakta egyel feljebb a bmet mint a sote orvosit.. semmi koze nem volt soha a programozashoz vagy barmilyen infohoz, erre lazan kenterbe veri (velem egyutt) a felev 3/4-et, mert a matekos targyakat kisujjbol vagja, a tobbit meg megtanulja.
En valahogy atkuzdottem magam a matekon es most a spectol varom majd a nagy csodat, hogy megmutassa a "rendes" progot, mert most meloban a weben kattogok es valszeg maradok is ezen a front (end )en, ergo onerobol sosem fogok leulni c#ban vinfos formokat irni
tl;dr semmi koze az egyetemnek az infohoz sokaig, elso evben semmikepp. ahol progozni tudsz az az ontevekeny korok vagy otthon magadnak, en is igy tettem a javascripttel es azota mar masodik cegnel csapatom es brutal elvezem
-
Reflax
tag
válasz Silεncε #14045 üzenetére
Ezek elég alap parancsok, fura ezt hallani, nekem azt mondták nagyon tudni kéne egy nyelvet legalább előtte
CPU: i7 950, VGA: GIGABYTE GTX 1650 Super 4GB OC, 14GB RAM, SSD: 250GB Samsung 860 EVO, HDD: 1TB WD Blue, 1TB WD Black. Motherboard: Super Micro X8SAX 3 channel, Ház: DeepCool Matrexx 55
-
Reflax
tag
Matekot mondta pár ELTE-s tanuló és rég végzett, hogy matek ami nagyon hard, és sok mindent magamtól kell majd megtanulnom, valamint hogy nem árt előtte C-ben tisztának lenni,
CPU: i7 950, VGA: GIGABYTE GTX 1650 Super 4GB OC, 14GB RAM, SSD: 250GB Samsung 860 EVO, HDD: 1TB WD Blue, 1TB WD Black. Motherboard: Super Micro X8SAX 3 channel, Ház: DeepCool Matrexx 55
-
opr
nagyúr
válasz Reflax #14042 üzenetére
Ez igaz, csak egy otlettel maximum a popsit lehet kitorolni, amig nincs mogotte tudas, amivel valosagga tudod formalni. Plusz ahhoz, hogy tudd, hogy egyaltalan ertelmes-e az otlet, nem art az a minimum bo 10 ev szakmabeli tapasztalat. Kiveve persze, ha van otleted, meg par tizmilliod euroban, akkor nincs erre szukseged, mert felveszed alkalmazottnak azt, akinek mar megvan a tapasztalata, aztan majd elmondja neked O, hogy mennyire megvalosithato az otlet realis keretek kozott.
-
Silεncε
őstag
válasz #95561216 #14044 üzenetére
+1
Ezért szoktam mondani azoknak akik ilyen pályára készülnek, hogy előtte nézzék meg, tényleg ezt akarják-e. (és ezért is álltam totál értetlenül, amikor az első progos előadáson megkérdezte az előadó, ki nem programozott még életében. A terem fele feltette a kezét. Proginfó szakon. Gondolom ezután nem kell ecsetelni, hogy a félév végén az évfolyam 15%-a nem tudott egyáltalán pontot elérni (úgy, hogy az első két kisZH annyiból állt, hogy ki kell írni printf-el a helloworld, majd beolvasni egy stringet), az 50% pedig megbukott)
[ Szerkesztve ]
-
Reflax
tag
Az új ötletek nem mindig olyanok fejében születnek meg akik már 40 éve tudnak 3 ágat tökéletesen
-
janos1988
addikt
válasz Reflax #14039 üzenetére
Ezek szerint a játék készítés tetszik. Hajrá! Maradj ennél, és ebbe mélyedj el. Mire befejezed az egyetemet és a lelkesedésed is mindvégig megmarad, valószínűleg fel fogsz tudni mutatni 2-3 komolyabb saját alkotást is, ami azért már elég jól fog mutatni az önéletrajzodban.
[ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
válasz Reflax #14039 üzenetére
Azt ertsd meg, hogy harom olyan szakmat soroltal fel most, amibol egyre is igaz az, hogy aki 20 eve uzi mesterszinten, az mondja ra azt, hogy meg nem tudja, de mar kezd benne jo lenni.
-
Reflax
tag
válasz janos1988 #14037 üzenetére
Értem, nos én már évek óta szerettem volna infóban elhelyezkedni és azt tanulni de csak az utóbbi pár évben alakult ki bennem eléggé az, hogy még is melyik része. Eleinte a hálózat érdekelt majd a hardver. De később elkezdtem a progrmamozás felé kacsintgatni és az fogott meg. Onnantól ha valami eszembe jutott infós rész, az kifejezetten csak programozás volt. Hol PLC, hol banki, és a játéknál kötöttem ki jó ideje és ez ragadt meg. Elkezdtem youtuben Unityben készíteni tower defenset, és tetszett, anno órán is pici kis játékot készítettünk ,meg számológépet és tetszett. Ezért érdekel, ée szeretnék az ELTE-re bekerülni, hogy tanulhassam amennyire tudom. És kifejezetten ez a célom, hogy játékok készítésében szerepeljek, és idővel pedig az M.I.-vel foglalkozhassak mellette. Ezek a terveim és ezt is szeretném megvalósítani. Játékkal örömöt adni másoknak és élvezni amit csinálok, az M.I-vel iletve szerves technológiával pedig az emberiségnek segíteni.
[ Szerkesztve ]
-
janos1988
addikt
válasz Reflax #14030 üzenetére
Én, mint egyszerű ember azt mondom neked, hogy ha mindenhez akarsz érteni, akkor igazából semmihez sem fogsz. Döntsd el melyik irány fog neked feküdni. Azt pedig úgy tudod meg, hogy rászánsz 3-4 hónapot egy témára 100%-al, minden mást mellőzöl addig a terveidből. Kezdésnek a játék fejlesztés valóban tökéletes lehet. Bár igazából már ez is elég komplex feladat lett. Grafika, történet, zene, leprogramozás, ezek mind-mind külön szakok már. Csak keress rá yt-on pl. egy szimpla indie játék fejlesztési naplójára, aki egyedül készíti, hogy lásd mennyi időt beleöl mire egy használhatóbb terméket letesz az asztalra. De szerintem ilyenekbe még ne ugorj bele. Kezdj egyszerűbbekkel, tic tac toe, kigyó, block breaker, esetleg aknakereső, vagy mind a négy is akár Aztán légy kreatív, adjál hozzá új funkciókat amik bonyolítják a játékmódot stb..és rájössz, hogy nem is olyan egyszerű, és meg még csak az alap.
[ Szerkesztve ]
-
kovisoft
őstag
válasz janos1988 #14035 üzenetére
Ha mindenáron ki akarod hagyni az if-et, akkor ezt esetleg egy while ... do ciklussal tudnád megoldani úgy, hogy először (még a cikluson kívül) bekéred az a-t, majd jön a while ... do, ami az elején tesztel nemnulla a-ra (a while fordítva működik, mint az until), és a ciklus legvégén mindig újra bekéred az a-t.
-
janos1988
addikt
válasz kovisoft #14034 üzenetére
Ki akartam kerülni a belső _mindiglefutó_ if elso=nil ellenőrzést, úgy, hogy a repeat előtt bekérem az első láncszemet és értekül adom az elsőnek+utolsónak. De így nagyon áttekinthetetlen az egész, jobb az eredeti.
Igen, már látom, ahogy felhívtad rá a figyelmem, a 0 ellenőrzése elmaradt az átírt változatban.
-
kovisoft
őstag
válasz janos1988 #14032 üzenetére
A második változatod az "a" változó beolvasása után nem ellenőrzi, hogy annak nulla-e az értéke, ezért 0-ra is végigcsinálja a ciklus belsejét és csak a végén az "until a=0" tesztel 0-ra. Az első változatban ott van egy "if a>0", emiatt nem csinál semmit 0-ra.
Számomra nem világos, hogy mit akartál csinálni. Olyan, mintha egy elöl tesztelő ciklusból akartál volna hátul tesztelőt csinálni úgy, hogy egyszer mindenképpen végrehajtódjon a ciklusmag. Viszont neked már eleve hátul tesztelő ciklusod van, ebből max egy még hátrébb tesztelő lesz így.
-
janos1988
addikt
-
janos1988
addikt
Hali. Kellemes húsvéti ünnepeket!
repeat
writeln('Kerek egy szamot (0-bevitel vege):');
readln(a);
if a>0 then begin
new(uj);
uj^.szam:=a;
uj^.kov:=nil;
if elso=nil then elso:=uj
else utolso^.kov:=uj;
utolso:=uj;
end;
until a=0;
Ezt átírtam így:
readln(a);
new(uj);
uj^.kov:=nil;
elso:=uj;
repeat
readln(a);
new(uj);
utolso^.kov:=uj;
until a=0;
utolso^.kov:=nil;
"Minden jó", leszámítva azt, hogy kiírja az átírt változat a 0-át, amit az eredeti nem (a 0 az egy kilépési feltétel).
Ha én is hasonlót fogok majd készíteni, akkor melyik megoldás a jobb/szebb?Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Reflax
tag
válasz cattus #14029 üzenetére
Uhm akkor oksi, éppen Unity 3D-ben tanulgatom magamat (YouTube Brackeys csatornája ami unityben mutat programozást, és a konkplett mini játék elkészítését). Én ebben látom és szeretném majd a jövőben a saját keresetem megalapozni Telefonos programok, játékok (például már maga a terv meg is van, hogy milyen labirintus-battle royal feeling játékot szeretnék megcsinálni majd, csak ugye azalapok és a tudás )
[ Szerkesztve ]
-
Reflax
tag
válasz Silεncε #14027 üzenetére
Az M.I.-t később, mint íyrtam, előbb játék, alkalmazás programozás, inkább PC-re de esetleg telefonra mis még, amivel úgy érzem érdemeseb bkezdeni. Az M.I. elég bonyolult, nem hogy még a biokémia összeforrasztása technológiával, szóval ja
Nos annyira alapon, hogy van egy műszaki infóm (nem sokat ér, mindenből valamennyit tanítottak, mint hálózat, C, HTML, és hardveres, na meg Delphin, Szóval nem nagy szám egyáltalán, olyan dolgok amiket magamtól is megtustam volna tanulni És szeretnék ilyen területbe belecsöppenni majd, ahol foglalkozhatok játékokkal például. Ezért szeretnék tanulni azt ami most szükséges ehhez és olyan progival ami ahhoz szükséges, csak ugye nem vagyok még tisztában ezzel.CPU: i7 950, VGA: GIGABYTE GTX 1650 Super 4GB OC, 14GB RAM, SSD: 250GB Samsung 860 EVO, HDD: 1TB WD Blue, 1TB WD Black. Motherboard: Super Micro X8SAX 3 channel, Ház: DeepCool Matrexx 55
-
Silεncε
őstag
válasz Reflax #14026 üzenetére
Nem tudom, mit jelent neked az alap szint, de ha még eddig nem nagyon programozál, én nem lennék benne biztos, hogy mesterséges intelligenciával vagy bioinformatikával kéne kezdeni. Nagyon jó hogy lelkes vagy (ezt majd az egyetem úgyis elintézi, hogy ne legyél) de szerintem inkább az alapoktól kellene elkezdened, mert lehet hogy holnap már totál más fog érdekelni.
Munkábaállással csinján (ebben van tapasztalatom, egyetem kezdete óta dolgozok), nagyon jó dolog, de néha nagyon nagy szívás összeegyeztetni a kettőt. Ráadásul azokra a pozíciókra amikre te pályázol, nemhogy hallgatókat, de szerintem nagyon BSc diplomásokat se vesznek fel. Az egyetemen be lehet kapcsolódni kutatásokba (az egyik haverom pont ilyen MI-s projekten csinálta a szakmai gyakorlatát), de ott se fognak a kutatások "magjához" közel engedni.
Nem akarlak letörni, félre ne értsd, csak nem árt ezeket tisztázni még az elején. Egyébként az ilyen MI-s dolgokat se úgy képzeld el, hogy a kutatók mondjuk Cortana-t (a Halo-s csajszit) fejlesztgetik, hanem neurális hálókat meg ilyeneket farigcsálnak (amikhez azért kell a matek)
De ha mindenképp bele akarsz most ugrani, akkor MI-hez Python+TensorFlow
[ Szerkesztve ]
-
Reflax
tag
válasz dabadab #14024 üzenetére
Értelek, és milyen framework van, ami ehhez jó? Alap szinten html, C#,C++ meg van már de mélyebben egyelőre nincs. Ncore-ról töltöttem le egy két mások által hasznosnak mondott köünyvet.
És idő múlásával mindenképp akarok ezzel foglalkozni de amint lehet már munkába is állnék már most, mivel gyakorlat ami adja a képességeim fejlődését. Otthon nem tudok mindent megtapasztalni. De amennyire tudok igyekszem megtanulni amit lehet.CPU: i7 950, VGA: GIGABYTE GTX 1650 Super 4GB OC, 14GB RAM, SSD: 250GB Samsung 860 EVO, HDD: 1TB WD Blue, 1TB WD Black. Motherboard: Super Micro X8SAX 3 channel, Ház: DeepCool Matrexx 55
-
-
dabadab
titán
válasz Reflax #14017 üzenetére
Rengeteg függ attól, hogy mennyire érdekel a programozás.
Ha elsősorban ezzel akarsz mélyen foglalkozni, akkor abból valószínűleg C++, C# vagy valami hasonló "rendes" programnyelv lesz.
Ha viszont csak mellékesen, a főtevékenység megtámogatására, akkor meg inkább a pythonos irány lesz az érdekes.
De bárhogy is lesz, elsősorban nem a nyelv megtanulása lesz a kihívás (jó, oké, a C++ mélyebb ismerete pl. évtizedes tanulás után lesz meg ), hanem annak a framework-é, amit használsz.
DRM is theft
-
Közben meglett : a másik class-t kell meghivatkozni, és az static kell legyen. Azaz nem érdekes, ha a MainActivity-ben létrehoztál egy handlert valamire egy szálként futó class-ben, a másik szálból a másik class eljárására hivatkozol...
Most még ott vakarom a fejem, hogy static class-ből toast-ot megjeleníteni... :S
-
Reflax
tag
válasz #95561216 #14020 üzenetére
Utána nézek hát ha megtanulom egyszerűen Még gyerekcipő.
Az ELTE-re készülök ha sikerül bejutniCPU: i7 950, VGA: GIGABYTE GTX 1650 Super 4GB OC, 14GB RAM, SSD: 250GB Samsung 860 EVO, HDD: 1TB WD Blue, 1TB WD Black. Motherboard: Super Micro X8SAX 3 channel, Ház: DeepCool Matrexx 55
-
Reflax
tag
válasz martonx #14018 üzenetére
És mi a trend úgy mond? Mivelmég nem vagyok benne otthon csak elkezdtem karcolni az elejét, érdekel, milyen kilátásaim lesznek. Hogy mire van igény.
-
martonx
veterán
válasz Reflax #14017 üzenetére
M.I.-hoz leginkább Python vagy C++ szokott menni. Bár manapság kb. bármilyen nyelven tudsz MI-zni (C#, Java stb...). Játék fejlesztéshez mintha C# és C++ rémlene, bár szvsz erre is igaz, mint az MI-re, hogy de ha nagyon akarsz, akkor bármi más nyelven is találsz példákat, frameworköket.
Én kérek elnézést!
-
Reflax
tag
Üdv! Tudna informálni arról valaki hogy manapság szoftverfejlesztéshez, itthon Magyarországon, vagy küldöldön hom eofficeban itthonról (alkalmazás és/vagy játékfejlesztéshez) manapság mit használnak? Szeretnék majd elindulni egyetem felé és tisztában lenni mi mit hogyan és miért. Szeretnék majd a jövőben (távoli valószínű) M.I.-vel foglalkozni, írni rá programot, tanulmányozni és például robot mozgását minél élethűbbé tenni, vagy éppen ha lesz alkalmam biokémiához, akkor programozott sejteket létrehozni, főként szervátültetés megoldása miatt ( például nem régiben sikerült nyomtatott működi kis egészsív méretű szívet létrehozni és én pedig akarnék valami hasznosat nyújtani az embereknek ebben, hogy például működő tüdőt, vagy egy egész kart úgy felszerelni egy emberre, hogy az úgy érezze a sajátja és nem változott volna semmi előtte)valamint az előtt játék és alkalmazás fejlesztéshez. Visual Basicet láttam ehhez és CodeBlocks-ot.
[ Szerkesztve ]
-
Hello,
Csinált vár valaki olyat Androidon, hogy egy thread-ként fuó class -ból hívott egy másik thread-ban (ami szintén külön class) levő metódot? Nem jövök rá, hogyan... A hívott class public, és a metódus is. A MainActivity - ből szépen működik a hívás, csak a másik szálból nem tudom.
Köszi
-
industrial
tag
Hello
Van köztetek valaki aki Processing+Kinect-el szokta magát terrorizálni?
-
Hello,
Valakinek erre ötlete?
https://logout.hu/tema/java_topic/hsz_11046-11046.html
Köszi
-
haxiboy
veterán
válasz SwissAirplan #14012 üzenetére
Erre egy sima tábla elég lehet.
Beküldéskor generálsz egy azonosítót ami a táblázat azonosítója lesz + hogy hányadik sora (ez a két elem lesz az elsődleges kulcs). Timestampet adatbázis szinten is lehet tölteni.
Szerintem felesleges rá plusz egy appot is írni. A GPS értékeket HTML Geolocationnal át lehet adni egy változónak. Hogy a backendet miben írod az rád van bízva.Lekérdezésnél csak az adott tábla azonosítóra kérdezel le, és listázod az összes azt az azonosítót tartalmazó sort.
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
SwissAirplan
aktív tag
Az applikációnak tudnia kellene egy 4 oszlop x sor táblázatot elküldeni.
Az első 2 oszlop kézzel beirt idő (tól ig) a harmadik egy szintén kézzel beirt 6 számjegyű kod a 4 pedig egy esetleges "megyjegyzés rovat".
Az adat felküldésekor az aktuális időbélyegzőt és GPS koordinátát is kellene küldeni ( de ez csak opcionális.... nem létszükseglet!A felküldötr adatokat jó lenne valami kezelhető / lekérdezhető formatumba tárolni.
Nem tudom hogy erre egy applikácio e a jobb ami szerverre küldni...
Vagy egy weboldal ürlappalMinden ötletet és jelentkezőt meghallgatok!
[ Szerkesztve ]
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok... ha egy Androidos applikácio (de lehet hogy egy weboldal is jó hozzá) fejlesztésére keresek valakit akkor jó helyen járok?
-
janos1988
addikt
-
vz12
tag
válasz sztanozs #14006 üzenetére
En is online próbáltam ki, ma reggel kerestem egy ilyen oldalt. [link]
Az "exit"-ről nem azt mondtam, hogy nem lehet, vagy nem működik, csak azt hogy nem igazán szép. Te is azt írtad, hogy célszerű az amit én írtam, tehát nincs is vita kettőnk között.
Exit nélkül kaotikusabb a vezérlés, meg nálatok a függvény többször kapott értéket (!), ezért nem szép, de persze működik.
A plusz változóval semmi probléma, azt célozza, hogy a függvény csak egyszer kapjon értéket. Ráadásul az a plusz változó a ti megoldásotokban is ott van, de csak az egyik ágban a 3 közül.
Amúgy mindenki csinálja úgy ahogy gondolja, nekem ez szép, én így csinálom.
Attól hogy szép valami, még nem biztos hogy működik, és attól hogy működik, attól még lehet csúnya ...
Én a működő ÉS szép megoldásokat szeretem, attól lesz jobb a világ.[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
Sajna nincs min kipróbálnom - csak fejből ment. Az Exit amúgy miért nem szép? Minden tisztességes programozási nyelvben van return, exit function vagy ilyesmi.
Értem én, hogy egy programban célszerű, ha egy visszatérési pont van, de egyrészt be kell vezetni egy plusz változót, másrészt a beágyzott if-ek se néznek ki szépen, még ha nem is úgy van formázva, hogy ez lásson... szerintem.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
vz12
tag
válasz sztanozs #14001 üzenetére
- az "exit" mellett a "begin ... end" is hiányzott, mert az kell, ha több utasítás van a blokkban
- amúgy az "exit" nem igazán szép
- nem kellene kipróbálni, hogy működik-e, mielőtt kiadjuk a kezünkből?Én kipróbáltam, így működik:
program ermek_demo;
const n = 2;
type ermek_tipus = array [1..n] of integer;
const ermek:ermek_tipus = (1,2);
function f_kombok(ermek:ermek_tipus; osszeg,temp_index:integer):integer;
var i, tmp_kombok:integer;
begin
if (osszeg=0) then
tmp_kombok:=1
else
if (osszeg<0) then
tmp_kombok:=0
else begin
tmp_kombok:=0;
for i:=temp_index to n do
tmp_kombok:=tmp_kombok+f_kombok(ermek, osszeg-ermek[i], i);
end;
f_kombok:=tmp_kombok;
end;
begin
writeln(f_kombok(ermek,4,1));
end.
[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
Használ valaki xampp-al php-t? MS SQL-hez szeretnék csatlakozni PHP-n keresztül, de az istenért nem tudom bekonfigurálni a php szervert, hogy felismerje
sqlsrv_connect
utasítást.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz janos1988 #14000 üzenetére
A rekurziónál kell egy újrahívási feltétel.
Ez lehet egy if (ez egyszerűbb), vagy pl.: string/tömb feldolgozás esetén levágsz egy elemet a végéről/elejéről, tehát valamikor elfogynak az elemek. Esetleg egy szám értékéhez nézed, pl: >10 és ha 10, vagy alá csökken, akkor nem dolgozod fel tovább, vagyis nem hívod a függvényt, stb.
Persze, így is ki lehet futni a memóriából, ha túl sok elem van.Egy ilyen feltétel hiányzik a kódodból.
-
sztanozs
veterán
válasz janos1988 #14000 üzenetére
A kódot nem igazán sikerült megfejtenem, csak, hogy egy végtelen rekurzív ciklusba fut (a for ciklusban mindig kötelezően meghívja magát...)
mod: hiányzik az exit az if-ek végéről
program ermek_demo;
const
n=2;
type
a = array [1..n] of integer;
const
ermek:a=(1,2);
function f_kombok(ermek:a;osszeg:integer;temp_index:integer):integer;
var
temp:integer;
begin
if osszeg=0 then
f_kombok:=1;
exit;
end;
if osszeg<0 then
f_kombok:=0;
exit;
end;
f_kombok:=0;
for temp:=temp_index to n do f_kombok:=f_kombok+f_kombok(ermek,osszeg-ermek[temp],temp);
end;
begin
writeln(f_kombok(ermek,4,1));
readln;
end.
modmod: kib&@#{ kódszerkesztő
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hobby elektronika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- TP-Link WR1043ND router
- Yettel topik
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- KIVÉTELES áron eladó HP ZBOOK 14 Firefly G7 WORKSTATION! i7-10810U/32GB/512SSD/14"/NVIDIA 4GB/GARI
- Asus Zenbook 14 OLED /Ultra 7-155H/32GB/1TB SSD/2880x1800/120Hz/Touch/Garancia/AI+Intel ARC Graphics
- Hecht GG 950 aggregátorok
- új, bontatlan, iPhone 16 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2020 - Használt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest