- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Tutti Georg: A Microsoft 2025. augusztusi biztonsági frissítései hibásak
- LOGOUT - ezmiez?
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok!
Van itt olyan, aki tud segiteni Xcode programozasban? Lenne 1-2 kerdesem, gyengebbek. -
szombi
tag
Nos, egy alternatíva már van: kimentettem egy weboldal által küldött gzip-elt tartalmát egy "index.gz" fájlba. Ezt a WinRAR és a 7-Zip is ki tudja bontani. Valami egyszerű megoldás(pl. DLL) érdekelne, hogy a dolog mindkét irányba működjön a memóriában is, a háttértár használata nélkül. Használt már valaki ilyet?
Közben -angol- nyelvű leírást is találtam, kérdés hogy ez aktuális-e:
- [rfc-gzip]
- [http compression - standards] -
szombi
tag
Igen, magam szeretnék. Az LZ77 nem olyan nagy cucc, már leprogramoztam párszor. De ha van gzip-re DLL és jó leírás az is jó lesz nekem. A készülő, amatőr letöltésvezérlőmhöz még szerencsére nem kell, ott a HTTP fejlécből kiszedett infó(pl. cookie-k) mindenre elég lesz. A program már kezeli a cookie-kat, belép az oldalra(név+jelszó), meg ki tud jelentkezni...
-
szombi
tag
Köszönöm, sejtettem hogy ez lesz a vége. Ki az a hülye aki ma tömrítés nélkül kéri le a weblapokat? Úgy néz ki hogy nem úszom meg a compress/deflate/gzip dolgot ilyen könnyen. Valami jó magyar gzip leírást tud valaki? Azt tudom hogy LZ77 (ill. gzip-nél Huffmann kódolás is) az alapja, az LZ77-et információelméleten már megtanultam.
-
szombi
tag
A "Content-encoding résznél is "gzip" áll. Tessék a teljes HTTP fejléc amit kapok:
HTTP/1.1 200 OK
Date: Sun, 29 Dec 2013 22:45:42 GMT
Server: Apache/2.2.26 (FreeBSD) mod_ssl/2.2.26 OpenSSL/0.9.8x
Set-Cookie: PHPSESSID=4d136c24524999c875f49103a18fc78c; path=/
Expires: Thu, 19 Nov 1981 08:52:00 GMT
Cache-Control: public
Pragma: public
Content-Encoding: gzip
Accept-Encoding: compress, gzip
Vary: Accept-Encoding
Connection: close
Transfer-Encoding: chunked
Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2' -
modder
aktív tag
válasz
lotuska #7590 üzenetére
Szerintem 2 állásinterjúból ne szűrj le messzemenő következtetéseket. Egyébként a poszt első felét inkább tedd fel a "Jövedelem" topicban, ott fognak okosat mondani. Nem tudom, hogy hol voltál állásinterjún, de érdemes más, nagyobb befektetési bankokat esetleg könyv vizságó cégeket, mint PWC megkeresned, ha ilyen jó eredményeid vannak, és ambíciózus vagy. Elképzelhető, hogy valaki azt szűri le belőle, hogy te nem vagy csapatjátékos, mert túlságosan önérdekű vagy. Szerintem inkább gondolkodj el azon, hogy egy legközelebbi interjúban hogyan tudnád hangsúlyozni, hogy te csapatjátékos vagy. (Amúgy ezt az indokot atomfaszságnak tartom. Úgyis mindig ott van a próbaidő, ahol kiderülhetnek a dolgok)
Szóval szerintem emiatt ne válts....
szerk.: Meg hát nem ismerlek személyesen, de az is előfordulhat, hogy olyan a testbeszéded, amiből azt szűri le egy képzett HR-es, hogy te ilyen vagy. Akkor inkább ezen kéne változtatni.
-
lotuska
tag
Sziasztok. Nem tudom ha jo topic-ba teszem fel a kerdest, de szeretnem ha helyen kezelnem a dolgokat.
Iden vegeztem el a tanulmanyaimat penzugy szakon, jelenleg mesteri hallgato vagyok. 2 allasinterjun is voltam, egyiken elutasitottak a vegso fazisban, mert egy regi alkalmazottjuk visszajott (0 betanitasi ido, es gyorsan szukseg volt egy emberre), a masikon meg azt mondtak a harmadik interjus talalkozon, h tulsagosan is enkozpontu vagyok es tul motivalt (mi van?). Tobb neves nemzetkozi csapatversenyen is resztvettem, jo helyezeseket ertem el, es ertekes tapasztalatokkal/penznyeremenyben reszesultem. Ezert nem is ertem a tulzott enkozpontusagomat, hiszen ez mind a csapatunk erdeme volt, frissen vegezve mi lehetne nagyobb elismeres?
Emiatt nem is erzem nagyon a motivaciot, hogy most ezen a teruleten valamilyen karriert elkezdjek. Nagyon tetszett mindig is az informatika. Jol ment a programozas kozepiskolaba es szerettem is (bar ott csak borland pascalt tanultam es pszeudokodba erettsegiztem), ugyan nem en voltam a legjobb az osztalyba (de a jegyeim mindig a legjobbak voltak, csakugy mint az erettsegi is) talan ezert is valasztottam a penzugyet.
Kerdesem az lenne, hogy mely resze az a programozasnak (konkret programok), ami osszefugg a penzugyekkel, mondjuk vallalati penzugyek, vagy banki, penzugyi vilag? Erdemes ebbol a ket teruletbol osszehozni valamit? Mennyire van kereslet most a munkaeropiacon, illetve mennyire vannak megfizetve? (Tudom ez folyamatosan valtozik es nem lehet tudni mit hoz a jovo, mire elvegeznem az meg 3,5 ev.)
A masik dolog amire gondoltam, hogy a tapasztalatszerzes utan magamnak dolgozzak, ezt megeri? Ha igen milyen programozasi nyelvnek nagyobb a piaca jelenleg?
Koszonom a valaszt. Mindenkeppen szeretnek belefogni a infoba, mivel ugy erzem most ezzel az eszkozzel, ami a kezembe van nem tudok kitorni es erzem, h sokkal tobbre vagyok kepes/ sokkal tobb van bennem,
-
modder
aktív tag
Tehát a válaszban "Accept-Encoding: compress, gzip" van, de maga a tartalom mégsincs tömörítve.
lehet, hogy csak elírtad, de ha a válaszban Accept-encoding van, akkor az irreleváns. a content-encodingot kell nézni. tudtommal az accept encoding csak requestnél használatos, ennek ellenére lehet, hogy a webszerver így tudatja a klienssel, hogy még mire képes.
-
szombi
tag
válasz
Lortech #7586 üzenetére
Ez az "animeaddicts.hu" lesz. Ha "Accept-Encoding: identity" - t adok, akkoris ugyanúgy viselkedik. Tehát a válaszban "Accept-Encoding: compress, gzip" van, de maga a tartalom mégsincs tömörítve. Azt jól tudom hogy az animeaddicts.hu egy napi szinten, jól karbantartott weboldal. Ha esetleg érdekes: "Server: Apache/2.2.26 (FreeBSD) mod_ssl/2.2.26 OpenSSL/0.9.8x"
Most megnéztem az "index.hu" oldalt is. Itt a szabvány szerint működik ez a rész, tehát ha nem adok meg semmit (vagy identity) akkor tömörítés nélkül jön át az oldal, ha "compress, gzip" akkor tömörítve. Pár érdekes formai különbség azért itt akad(chunk+tördelés egyikben, HTTP fejlécben előrejelzett méret a másikban), de a szabványt teljesíti mindkét esetben.
Érdekes hogy alig kezdtem el programozni, máris hibát, szabványtól eltérő működést találok. De tudom hogy nem ilyen egyszerű az élet, ezekre a hibákra nekem kell felkészítenem a programot amit később írni fogok. Vagy beleerőszakolni a gzip-et...
-
modder
aktív tag
Egyébként ez melyik webserver vagy weboldal? Nekem nem tűnik helyes működésnek, hogy gzip tömörítést jelez, de nincsen tömörítve.
Nem feltétlenül működnek tökéletesen a webserverek, sajnos ezekre fel kell készülni egy valós alkalmazásban. Más is találkozott már ezzel a problémával: http://stackoverflow.com/questions/12280805/http-response-with-content-encoding-gzip-but-the-content-is-not-gzippedA válaszban azt írja a srác, hogy ebben az esetben a chrome hibát jelez.
-
Lortech
addikt
Próbálj meg "identity" Accept-Encodingot megadni.
Webszervertől és annak konfigurációjától függ, hogy ha nem adsz meg Accept-Encodingot, akkor mi történik. Normálisan identity vagy egy, a szerver által preferált encodinggal jön a válasz, itt most utóbbi eset lehet.
De még ha meg is adod, akkor se mindig az történik, amit a szabvány alapján várnánk, mert van hogy felülbírálható a szabványos működés a szerveren (is). -
szombi
tag
Sziasztok!
Pár hete kezdtem HTTP protokollal foglalkozni. A téma már korábban is érdekelt, az alapok(IP, TCP, portok, DNS hierarchia, programírás) terén sincs okom panaszra. A [HTTP 1.1 szabvány] leírását természetesen olvasgatom ahogy időm telik rá, de eltart ez egy darabig. Sajnos a "reverse-engineering" típusba tartozom, azaz a protokollt előbb próba programokkal tesztelgetem, aztán megnézem a hozzá tartozó szabványt és így tanulom meg a dolgokat. Első HTTP programom 10 perc alatt összeállt, amivel lényegében "bárhová" tudok csatlakozni. Az eredményt (HTTP válasz fejléc és letöltött tartalom) fájlba mentem, de WireShark-on is megnézem.
Most itt akadtam el: ha egy weboldal tartalmát tömörítés nélkül szeretném letölteni, ekkor az "Accept-Encoding" résznél nem adok meg semmit. Érdekes módon a válasz üzenetben mégis ugyanazt HTTP fejlécet kapom, mintha "compress, gzip" értéket adtam volna meg. Maga a (weboldal) tartalom mégis tömörítés nélkül jön át, de megkapja a "chunk"-ot. Tehát hexadecimálisan a tartalom hosszát, utána a (kódolatlan) tartalom, végül a hét bájtos farok (CRLF+"0"+CRLF+CRLF). A WireShark is jelez, hogy "gzip: Decompression Failed" - hát még szép, hiszen nincs is tömörítve! Ha tömörítve (Accept-Encoding: compress, gzip) kérem le az oldalt, akkor gond nélkül átjön, a WireShark is rendesen dekódolja. Csak a gzip-ig még sajnos nem jutottam el így a tartalommal nem tudok mit kezdeni, de külső progit nem akarok ehhez használni.
Szóval a kérdésem: weboldalak átvitelénél a gzip "kizárólagosnak" tekintendő?
-
Jhonny06
veterán
válasz
bucsupeti #7583 üzenetére
Ezt az ".. in 24 hours" sorozatot sokan félreértik. Itt nem arról van szó, hogy ténylegesen ennyi idő alatt meg lehet vagy meg kell tanulni valamit, csak egy koncepció - mégpedig elég jó, maga a sorozat híres külföldön, de nálunk is. Eléggé értenek ahhoz, hogy hogy kell egy témát megjegyezhetően átadni. Kezdőknek szóló könyvek amúgy, tehát nem kell sokat várni. Tipikusan belemegy egy témába, de nem a végletekig magyarázza.
Ezt az 1 órás dolgot kihagyom, de a korábban linkelt 24 órás könyvet kezdtem el olvasni és elég jó. Át tudom küldeni, ha kell.. ez azért nem amatőr kiadó, kizártnak tartom az ilyen jellegű hibákat.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #7581 üzenetére
az aloha mint lan protokoll...
a tcp mint host-to-host transport layer...
ennek következtében az alkalmazási réteg sem az, amit ott ír. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #7580 üzenetére
Konkrétan például milyeneket láttál?
(#7579) fordfairlane :
ja, vágom, sajnos volt azzal az ominózus ordas nagy Tannenbaum-könnyvel tapasztalatom.Mármint az a "sajnos" része, hogy milyen hatalmas az anyag, és ha egy részét már megértetted, akkor még sehol sem vagy, és érzed, hogy még mindig lószart sem tudsz. Mondjuk ez még nem a könyv hibája.
Máshol is láttam már kritikát, hogy azért sok hiba van benne, de ha valaki ezek tudatában olvassa, és esetleg követ valami hibajegyzéket a biztonság kedvéért, akkor attól még hálózati tananyaggal kapcsolatos biblia marad, mivel igen átfogóan ismerteti az egyes protokollok működését.A "TCP/IP - 1 óra alatt" könyv amúgy pár mondat alapján látszik, hogy kicsit helyenként erőltetetten jópofizós, de lehet, hogy így valakinek gyorsabban megy, összességében nem tudom, milyen, majd megnézem.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Sk8erPeter #7578 üzenetére
Nagyon rossz a stílusa, ellentétben a Tannenbaum könyvvel, amelyik ugyan hosszú, és sokkal általánosabban foglalkozik a hálózati protokollokkal, viszont olvasmányos, nagyon jól megírt könyv.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
fordfairlane #7577 üzenetére
Mármint alapvető hibákat tartalmaz, vagy rossz a stílusa? Csak azért kérdezem, mert már máskor is láttam belinkelve ezt az anyagot gyors anyag-áttekintés gyanánt kezdőknek/érdeklődőknek (akik gyorsan meg akarják érteni), de beleolvasni még eddig mindig lusta voltam.
De ha azt mondod, hogy hibás, akkor nem is érdemes linkelni.
Most amúgy gyorsan beleugrottam a közepébe, és kíváncsi lennék, hogy a "Nincs semmi értelme újra meg újra felfedezni a spanyolviaszkot." mondatot rendkívül viccesnek szánta (én legalábbis nem tudom, mi az a "viaszk"
De ha ez poén, akkor annak elég szar
), vagy pedig elkúrta.
(Jóindulatúan feltételezem, az előbbi.) De természetesen most is tudok jobb tevékenységet, mint ezt olvasgatni.
Szóval ha másnak már van kialakult véleménye, kíváncsi lennék, hogy mitől felejtős. (Attól függetlenül, hogy nyilván teljesen komolytalan.)
-
modder
aktív tag
válasz
Jhonny06 #7567 üzenetére
Szerintem alapvetően a TCP/IP POSIX API-t értik ez alatt (vagy Windows API, ha az egyik már megy, a másikat is meg lehet tanulni). Értsd: tudj kódban listener portot nyitni, kapcsolatot fogadni, kapcsolódni másik géphez. Tehát papíron képes legyél ezeket leprogramozni.
Tudd mi a különbség a TCP, UDP, IP és más protokollok között (ICMP, TLS, DNS, alkalmazásszintű protokollok). Alapvető hibakezelési stratégiák a kommunikációban. Mit csinálsz, ha nem sorrendben érkeznek a csomagok (szintén UDP). Szálkezelés.
A Tannenbaum könyv egy referencia. Ha erre teszed fel az életed, akkor el kell olvasnod az általános részeket, de egyébként ha UDP kommunikációval foglalkozol, akkor fölösleges az ICMP csomagokat bit szintent ismerni. De az UDP-t pedig muszáj.
Példának okáért, hogy legyen fogalmad arról, miért kell a mély tudás (talán ezen az oldalon volt http://fabiensanglard.net/quake3/network.php)
Csak legfeljebb 1400 byteos UDP csomagokat küldözgettek a hálózaton annak ellenére, hogy elvben ~65000 byteos lehet egy UDP csomag, mert a default MTU a routereken általában 1500 byte. Sokkal nagyobb késleltetést okozna bevárni az összes slice-t a teljes UDP csomaghoz minden routeren, mint eleve kisebb csomagokat küldözgetni.
@bucsupeti Akkor sry
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Jhonny06 #7572 üzenetére
Igen. És itt van ingyen, magyarul a MEK-en a TCP/IP - 1 óra alatt
A lényeg ebben is benne van. A hálózatokról, a hálózat különböző rétegein működő protokollokról szerintem a Tanenbaum könyv a "biblia". Biztosan vannak még jó könyvek és azt is el tudom képzelni hogy vannak jobbak mint a T könyv. Én is szívesen olvasnék ezek közül egyet-kettőt.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
bambano #7570 üzenetére
szerintem meg éppen ez a lényeg, de ahány ember annyi vélemény. Az OSI modellen keresztül nekem nagyon sok minden érthetővé vált és azóta is ebbe helyezem el a dolgokat. A Tanenbaum könyv meg a hibák ellenére is jól használható és tanulható belőle a hálózat.
Te mit javasolsz a hálózatok működésének megértéséhez? -
bucsupeti
senior tag
válasz
Jhonny06 #7567 üzenetére
Általában a Számítógép hálózatok című tantárgy (vagy hasonló) ismeretét jelenti.
Valóban az az 1600 oldal tudása szükséges és hát sajnos át kell látni.
Tömören az OSI 7 réteget kell ismerni illetve a köré kapcsolódó fogalmakat. A TCP/IP a jelenleg legelterjedtebb protokollok. Ezek működésének bitszintű ismeretét várják biztosan nem véletlenül. Csodálatos világ ez a technológia, ami a 70-es évek óta változatlanul működik és még sokáig működni is fog. Érdemes megismerni.
Tanenbaum könyv ajánlott olvasmány a témában -
bambano
titán
válasz
Jhonny06 #7567 üzenetére
gondolom alapvetően socket programozást jelent, meg az alsóbb szintű protokollok ismeretét debuggolási szinten. ezen kívül szerver vagy kliens oldali programozást is jelent, amikor adott felhasználói szintű protokollt kell leprogramozni, és érteni kell hozzá olyan szinten, hogy tudd támogatni. vagy felhasználói szintű protokollt kitalálni...
-
Jhonny06
veterán
Üdv!
Nem teljesen ide tartozik, de azért mégis: egyre több olyan gyakornoki fejlesztői (C++) pozíciót látok, ahova kérnek TCP/IP tudást, ez kb. mit foglal magában?
Letöltöttemvettem egy könyvet a témában, de 1600 oldalnyi száraz anyag az egész, lehetetlen átlátni. Azt megszoktam, hogy IT könyv nincs 900 oldal alatt, de ezek a hálózati könyvek még a prog könyveknél is rosszabbak.Még nem tartok ott egyetemen, meg érdekel a téma, tehát mindenképp hozzákezdenék, csak ugye hol.. ebben kérnék segítséget, ha valaki rálát a dologra.
Még egyszer: nem olyan szinten, amit egy hálózatosnak tudnia kell.
-
doboka98
tag
Köszönöm a válaszaitokat! Mivel 3-an 3 féle nyelvet ajánlotattok, ezért a Pythonnal kezdem, mert azzal még foglalkoztam is + a kolega linkelt is egy tutorialt.
-
modder
aktív tag
válasz
doboka98 #7562 üzenetére
Ja, és ha már elkezded, tegyél egy szívességet magadnak, és ne PHP-val kezdd, hanem Pl. Python Django-val. (Igen, ezt is nagyon sokan használják, és hasznos tudás). https://www.djangoproject.com/
Pl. told végig a tutorialt: https://docs.djangoproject.com/en/1.6/ És igen, igazad van, nehéz belekezdeni, és sok minden lesz, amit nem fogsz egyből megérteni, de ez erről szól. Nincsen könnyen megszerezhető tudás. Egyszer mindenki megszenvedett azért, amit most tud.
Még mielőtt flamewarba kezdünk, azért írtam, hogy ne PHP-val, mert a PHP fos
-
Alexios
veterán
válasz
doboka98 #7562 üzenetére
hááát aztmondod c# tudásod van, weboldal számára sem annyira másabb, csináld akkor asp.net-ben, és nem kell új nyelvet tanulni.
Vagy akár az egészet előről, mert ez alapján : lényegében azt sem tudom, hogy majd html-ben vagy php-ban kell dolgoznom
szerintem lenne mit bepótolni. pusztán html-el nem fogsz tudni szavazást csinálni, mivel mindenképp kell valami kód ami beírja az adatbázisba a szavazatot, stb. Html ÉS php-val(vagy más szerveroldali nyelvel) kell csinálnod, nem valamelyikkel. -
doboka98
tag
Heló! A segítségeteket kérném. Az a helyzet, hogy szeretnék egy weboldalt készíteni, de akadhatnak nehézségeim. Tehát a lényeg, hogy olyan weboldal készülne, ahol lennének beszúrva videók, lenne szavazásrendszer, stb. Van programozói tudásom (PAWN és C#), de lényegében azt sem tudom, hogy majd html-ben vagy php-ban kell dolgoznom. Letöltöttem a Dreamweaver programot, már elkezdtem próbából egy sablont formázgatni és nem annyira nehéz (oldal átirányítások, stb.). A nagy kérdés, hogy milyen "könyvet" vagy hasonlót ajánlanátok tanulásra? Mert lényegében gőzöm sincs, hogyan kéne egy szavazás rendszert elkészíteni. Egy ilyet találtam, de rögtön megijedtem, nem értettem majdnem semmit belőle
.
-
Chello
tag
Köszönöm, úgy nézem ez a + os cucc működni fog. Kipróbálom amint hazamentem.
Volna egy másik kérdésem is, ez inkább kényelmi.
Hol lehet beállítani, ha lehet a program indulásakor megnyíló ablakokat ?
Például én rendszeresen azzal kezdem hogy kikapcsolom a bal felsőt asszem object inspector.. és helyette megnyitom az aligment palette-t.
Viszont nem találtam meg a programbeállításokban az alapkonfigurációs beállításokat.Itt egy érdekesség:
Írtam sok scriptet amikkel beillesztek pl. procedure Tform2.xxx begin end stb
és amikor olyat írtam hogy // X (60 darab x volt) amivel a fontosabb részeket akartam közrezárni
begajdult a progi és kitörölgetett random azok közül amiket beküldtem scriptel.
Ezt olyan látványosan, hogy simán láttam is amikor eltűntek sorok.Amióta a //x-es sort nem küldöm be scriptel minden más sciptes beillesztés működik.
Ez vmi olyan lehet mint amikor pasclban nem lehetett ugyanaz a program neve mint a változóé ami szerepelt benne.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Code::Blocksot nem ajánlom, mert egyetemen elterjedt, hogy milyen egyszerű és jó, aztán mindenkinek csak baja volt vele, hogy nem működik a debuggolás, meg úgy összességében egy fos."
Ezzel egyetértekÉn használtam is egy darabig, nem maradtak túl jó emlékeim, de lehet, hogy csak rég volt. MinGW-vel azt is össze lehet hozni amúgy debuggolásra, bár lehet vele szerencsétlenkedni.
Ami erénye, hogy lightweight.A Visual Studiót itt azért sem ajánlottam, mert azt C/C++-programozásra bűn használni a Microsoftos compiler ordas hülyeségei miatt.
A diák úgyis szívni fog vele, aztán tömködi a levlistákat, hogy most mégis mi a szar van, miért van az, hogy otthon működik, de a házibeadón nem (ahol gcc/g++ van).
A Visual Studio nagyon jó C#-programozásra, meg hasonlókra (tényleg az), de C/C++-ra sajnos nagyon felejtős. Kár, hogy nem lehet összehozni normálisan MinGW-vel. -
modder
aktív tag
válasz
férfiállat #7557 üzenetére
hogy lásd, milyen nagylelkűek vagyunk
Windows alatt Visual Studio Express for Windows vagy Windows Desktop
http://www.visualstudio.com/en-US/products/visual-studio-express-vsÉn Eclipse-et szoktam használni MinGW-vel (ez gcc-t használ a windows compiler helyett). Google segít benne.
Code:
locksot nem ajánlom, mert egyetemen elterjedt, hogy milyen egyszerű és jó, aztán mindenkinek csak baja volt vele, hogy nem működik a debuggolás, meg úgy összességében egy fos.
-
martonx
veterán
válasz
férfiállat #7553 üzenetére
hehe, inkább hagyd abba, bár bevallom rég nevettem ilyen jót. Az megvan, hogy az ubuntu nem egy programozó környezet, hanem egy oprendszer, mint pl. a windows?
-
fatal`
titán
-
Chello
tag
Hali.
Nekem egy Delphi 6 kérdésem van.
Nem tudom ugyanis hogyan tudok például az Edit1 helyett EditX (változóval) hivatkozni az edit mezőkre.
Azt akarnám megoldani, hogy X értékét változtatva tudjak feltölteni egy rakás Edit mezőt tartalmakkal.Próbáltam Edit(X) formában is úgysem fogadta el.
Valaki írja le nekem pls., mert alig jutok nethez és nem tudom kikeresni ennyi idő alatt a választ.
Majd benézek, ha tudok, hogy jött-e vmi. válasz.Ja és a súgója olyan mintha nem is ehhez a programhoz írták volna.. létezik, hogy valami speciális verzióban van meg a delphi-m ??
-
férfiállat
tag
válasz
martonx #7551 üzenetére
Tisztelt martonx köszönöm a titulusát, leborulok nagysága előtt.
Az meg hogy én mit akarok felrakni, csak programozás végett az én dolgom.
az hogy hogy fogalmazok nyilván utal a tudatlanságomra és söpredék mivoltomra ezt alá írom.
És igen valóban csak azért akartam ubuntut felrakni virtual boxxal hogy programozzak mert én azt a környezetet szeretem. válaszokat köszönöm akik értelmesen válaszoltak.
A többi nagyúrnak pedig további szép napot. -
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #7550 üzenetére
Így középsuli félév végéhez közeledve, előkerül a söpredék, aki azért egy kettest szeretne elcsípni, és ehhez a legjobbnak gondolja, ha beböfög valami hülye kérdést valami programozós topikban, amit legelszőr megtalál.
-
martonx
veterán
válasz
férfiállat #7546 üzenetére
kb. bármit. Nem mondod, hogy azért akartál VirtualBox-ot, hogy C-ben programozz?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
NetBeans, Eclipse, MinGW-környezet, satöbbi.
-
fatal`
titán
válasz
CodeBlocks pl.
-
férfiállat
tag
Szeretnék elkezdeni programozni, de a virtual box valamiért nem akar felmenni a gépemre, így csak a windows marad mit tudtok ajánlani, hogy windows alatt c-t tudjak kódolni??
-
mutyi
senior tag
válasz
Lortech #7544 üzenetére
Múltkor találam olyan hexa editort,ami nem írt ki hibát és megnyitotta a file-t, de számomra teljesen értelmezhetetlen volt.
Abban tudsz némi támpontot adni,hogy a hexa editort hogyan kell használni,amivel megtalálhatom az a mondatot,amit át szeretnék írni? Igazából egy cég nevet szeretnék átírni benne, szinte biztos hogy ebben a fileban van benne,mivel az autoexec.bat-ban van egy bejegyzés ami meghív egy bat file-t és abban a bat file-ba belenézve meg csak ezt az exe file-t hívja meg és bootloás után egy 4 soros kis menü fogad meg annak a cégnek a neve,akit ki akarok cserélni. -
Lortech
addikt
Visszafordítani nem tudod, de az adott szöveg tárolásától függően esetleg lehetséges módosítani, akár egy hexa editorral, kódolást, hosszt, lezárót figyelembe véve. Általános, szakértelmet nem igénylő megoldást nem tudok. Esetleg valami 16 bites resource editorra rá lehet keresni.
-
mutyi
senior tag
Sziasztok!
Adott egy ősrégi dos-os exe file, amit szeretnék visszafordítani, módosítani benne 1 mondatnyi szöveget.
Sajnos a forrás nincs meg, viszont az egész file igen rövidke.
Tud valaki rá működő megoldást, hogyan lehetséges? -
válasz
morolaszlo #7537 üzenetére
Na, akkor segítek egy kicsit, mert tegnap végülis csak megrajzoltam az állapotgépet:
Ezt kell megírnod C#-ban. Elindulsz a START állapotból, egyesével olvasod be a mérési adatokat, és annak függvényében lépsz a nyilak mentén valamerre. Ha elérsz a SIKER állapotig, akkor találtál a kritériumnak megfelelő folyószakaszt és kiírás után kiléphetsz(*); míg ha elfogynak a mérési adatok, akkor meg nincs találat.
(*): Fontos megjegyezni, hogy a feladat azt kérte, hogy egy ilyen folyószakaszt találj, nem azt hogy a leghosszabbat, vagy az összeset.
-
bucsupeti
senior tag
Programozós játékot keresek, mint a codeandconquer.co vagy a checkio.org. Ismer valaki hasonlót? mi a véleményetek ezekről?
-
Vizsgaidőszak 4 prez - pörögnek a topikok mint a fene
-
SebajTobias
tag
Sziasztok, a cég el akar küldeni PHP tanfolyamra. Van valami tapasztalatotok a Bp-i sulikkal?
Melyikhez érdemes járni? Nekem kéne vadászni egyet, de nem ismerem őket.
Előre is köszi. -
bucsupeti
senior tag
válasz
morolaszlo #7537 üzenetére
szerintem délutánra össze tudod rakni...
ADATSZERKEZET + ALGORITMUS = PROGRAMMi az adatszerkezet? Határozd meg amiben leginkább le tudod képezni a feladatban szereplő információkat. (tömb, rekord, láncolt lista stb...)
Mi az algoritmusod? (végig iterálsz az adatokon és feltételekkel figyeled a különböző eseteket.)
Juss el addig hogy szóban (magyarul) leírod a megoldást pl. ide a fórumba. Elmondjuk róla a véleményünket stb. Aztán ha helyén van a megfogalmazás, akkor lehet az egészet átírni pl C#-ra. De ez már egy egyszerű rutinmunka. A lényegi rész azon van hogy te magad össze tudd rakni a használt adatszerkezetet és az algoritmust egyszerűen magyar szavakkal.
-
válasz
martonx #7535 üzenetére
Hát nem a szintaktika hibája, de el tudom képzelni, milyen szintű az az oktatás. Egyetemen (SZIE) is láttam már olyat, biomérnök lányismerősnél, hogy se füle se farka módon letolják nekik a VB szintaxist, és akkor gyakorlati ZH meg vizsga. Nem volt egyszerű átrugdosni.
Ja hogy az imperatív programozás elméletét is tanítani kéne? Az a "tanárnak" is magas, amint a már
beidomítottbetanult példákon túl kéne lépni...morolaszlo: Mit szeretnél, mit csináljunk ezzel a(z egyébként klasszikus OKTV-s) feladattal? Meg mikorra? Ha megoldjuk helyetted, a tanár ugyanúgy vidáman megbuktat félévkor, amint feltette kárörvendő első keresztkérdését.
Mondjuk a félév vége arrébb van még, meg úgyis téli szünet várható, szerintem kezdd el ezt és legalább a következő két előadás anyagát olvasgatni. Ne csinálj nagy ügyet a C nyelvből, mert inkább az alapelvek fontosak.
Amit a konkrét feladatban látnod kellene az annyi, hogy egy állapotgépre van szükséged. Ahogy egyesével haladsz végig a mérési értékeken, az értékétől függően vagy lépteted, vagy kezded elölről. Ezt most szívesen lerajzolnám, de nincs hozzá cucc a gépemen, majd holnap...
(PROTIP: Ha fájlban vannak a számok, nem kell az egészet behúzni a memóriába, elég soronként/egyesével.)
-
martonx
veterán
válasz
morolaszlo #7534 üzenetére
Hogy eddig VB-ztél, most meg C# van, az lényegtelen. Ha fejben nem tudod összerakni algoritmikus szinten a feladatot, az nem a nyelv szintaktikai újdonságának a problémája.
-
Jim-Y
veterán
válasz
morolaszlo #7532 üzenetére
Szia mi nem megy benne? Le tudtad képezni a feladatot algoritmusok és adatszerkezetek szintjére? Magyarán meg tudtad határozni, van ötleted, hogy a folyót, a méréseket minek kéne megfeleltetned? Ha ez megvan, akkor a feladat szerintem már nem nehéz.
-
morolaszlo
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon szépen kérlek titeket segítsetek 11.es vagyok és most jött hozzánk egy új tanár és most kezdtük el a C# ot és lenne egy feladat ami eldönti hogy megbukok vagy sem fél évkor (pedig ahogy tudok tanulok) és bármit amiben tudtok kérlek segítsetek előre is nagyon köszönöm!
A feladat:
Egy folyón N helyen (egymástól azonos távolságra) mérik a vízállást, amit egy referenciamagassághoz képest centiméterben adnak meg. Elsőfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni, ha a magasság meghaladja a 800 centimétert, másodfokút, ha meghaladja a 900 centimétert és harmadfokút, ha meghaladja az 10 métert. Folyószakasznak nevezzük a leghosszabb egymás mellett levő egyforma tulajdonságú mérésekből álló sorozatokat. Árvíznek nevezzük azt a szakaszt, ahol minden hely legalább elsőfokú készültségű.
Készítsen programot, amely meghatározza egy olyan olyanfolyószakaszt, ahol először első-, utána másod-, utána harmadfokú készültség van, amit újra másod-, majd elsőfokú készültség követ!és ez egy ELTE-s feladat légyszi segítsetek!
-
válasz
hunterrop8 #7530 üzenetére
Itt van egy leírás hogy hogyan tudsz 1 milliszekundumos interruptokat gyártani, levezetéssel együtt. Van a sorozatban még két cikk az overflow és a compare módról is, bevezetőnek.
-
hunterrop8
tag
Hello, atmega megszakításban segítene valaki?
Szóval egy hétszegmens kijelzőt kell programozni, h a századmásodpercet mérje. Timer0-val szeretném, de nem tudom hogyan kéne. Mert ugye amit beállítok TCCR0-nak frekit, akkor addig kell egy változót számoltatni az 1sec-hez. De ha én századmásodpercet akarok, akkor vmi olyan freki kéne ami százzal osztható, hogy egész számig kelljen számolnom. Hogyan lehetne ezt megoldani? köszönöm!
-
válasz
#32839680 #7526 üzenetére
Én úgy láttam, hogy van külön 64-bites változat is a modulból.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
#32839680 #7526 üzenetére
"Perl alatt nem kell előre inicializálni változókat, de lehet!
"
Lehet?Talán az kellene, hogy legyen az alapvető programozói hozzáállás, hogy adjunk - legalább alapértelmezett - értéket egy változónak, mielőtt azt felhasználjuk, és NEM pedig az, hogy felhasználjuk az inicializálatlan változót (ergo nem adunk neki semmilyen értéket), és elvárjuk a programunktól, hogy működjön megfelelően, de ha mégis figyelmeztetést dobna, akkor pedig inkább elnyomjuk a hibajelzést, mondván, csak zavaró... A tákolgatás melegágya az ilyen felfogás.
PHP-ben is meg lehet csinálni, hogy felhasználod egy inicializálatlan változó értékét, aztán meg elnyomod a warningokat, de undormány hányadék megoldás, és az ilyen gányolásokból következő debuggolási kényszer miatt kellene minden programozónak egy tasli, aki nem inicializál egy változót, meg ellenőrzi annak elvárt értékét.Csak jótanács.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
#32839680 #7524 üzenetére
$port = new Win32::SerialPort('$com3');
Sztem már ez a sor is rossz, bár sosem programoztam Perlben, tudtommal ugyanúgy van a stringbe történő változó-behelyettesítés, mint PHP-nál: vagy idézőjelet használsz (jelen esetben "$com3" a '$com3' (aposztróffal) helyett), vagy pedig konkatenálod a stringgel (összefűzöd).
De ami még rosszabb, hogy $com változót az általad mutatott sorokban nem is inicializáltál sehol, így nem tudom, ennek miért kellene működnie.
Itt nem elég annyi, hogy egyszerűen "COM3" stringet adsz át neki paraméterül?
Aztán:
use Win32::SerialPort 0.22;
Ez a 0.22 miért kell a végére?
Nem csak simán
use Win32::SerialPort;
? -
Jester01
veterán
válasz
hunterrop8 #7522 üzenetére
Leginkább azt felejtetted el megmondani, hogy milyen architektúrán vagy. A regiszter nevekből valamilyen AVR-re tippelek. A megfelelő adatlapot (datasheet) kell jól elolvasni, hogy megtudd hová mit kell írni.
Általánosságban célszerű normál felfelé számoló auto-reload módban használni az időzítőt, olyan értékkel és órajellel, hogy a periódus 1mp vagy annak valamely egész osztója legyen.
-
hunterrop8
tag
Hello,
C-programozásban az interruptban kérnék egy kis segítséget. Digitális órát kéne írnom interrupt segítségével, de még csak késleltetésekkel megy.
int main()
{
TCCR0=x | y;
TIMSK=1;
sei();
while(1);
return 0;
}ISR(TIMER0_OVF_vect)
{}
Szóval digitális órát kéne csinálnom, ami egy hétszegmenskijelző 0,1 digitjén a másodpercet, 2,3 digitjén a percet számolja.
Szóval igazából egy számlálót kéne csinálni, ahol 1sec-enként mindig egyel nagyobb szám van a hétszegmensen. Először is milyen értékeket kéne adni TCCR0-nak h 1sec-es interrupt legyen?
Igazából nagyon nem tudom hogy hogyan kéne megcsinálni, lehet hülyeségeket is kérdezek. Valaki tudna segíteni?
Köszi!!!
(meg egyébként nekünk a tanár se mondta nagyon el, hogy hogy is működik ez a timer interrupt? Szóval amit beállítunk időt, mindig annyi idő után csinál egy megszakítást, vagy mi?
)köszi
-
Ateszzero
őstag
Sziasztok. Profi programozóval szeretnék beszélgetni kicsit privátban. Légyszi írjatok rám, érdeklődnék egy téma iránt , de nem publikus..
-
Az első blokk még mindig Spring XML, különböző kiterjesztésekhez társít feldolgozó osztályokat. A másik blokk sem Java, hanem JavaScript (valószínűleg Rhino), és annyit csinál, hogy megkeresi a korábban regisztrált keresőszolgáltatást, meghívja néhány paraméterrel, majd az eredménnyel egy HTML oldal formájában tér vissza. A használt response változóból ítélve JSP.
Viszont teljesen egyetértek martonxszel, ez így eléggé bukott ügy. A Java EE olyan mint a medve, nem játék! Alapfogalmak ismerete nélkül (pl. a beanek, vagy a Spring szerepe) igen hamar gondok lesznek.
Ez a ShiwaForce név is nagyon ismerős valahonnan...
-
Lectus
újonc
Itt a következo ez mit csinál ?
<util:map id="parsers">
<entry key="csv">
<bean class="com.shiwaforce.rama.parsers.TxtParser" />
</entry>
<entry key="doc">
<bean class=" com.shiwaforce.rama.parsers.DocParser" />
</entry>
<entry key="txt">
<bean class=" com.shiwaforce.rama.parsers.TxtParser">
<property name="encoding" value="ISO-8859-2" />
</bean>
</entry>És ez ?
importClass(Packages.org.springframework.web.context.support.WebApplicationContextUtils);
importClass(Packages com.shiwaforce.rama.SearchRequest);var session = request.getSession();
var wac = WebApplicationContextUtils.getWebApplicationContext(session.getServletContext());
var isese = wac.getBean("indexSearchService");var srequest = new SearchRequest();
srequest.indexId = "allianz_intranet";
srequest.query = "allianz";
srequest.first = 0;
srequest.num = 20;var sresponse = isese.handleSearchRequest(srequest);
var w = response.writer;
w.println("total number of hits: " + sresponse.totalNumberOfHits + "<br>");
w.println("number of hits: " + sresponse.hits.size() + "<br>");
var hit;
w.println("<table>");
for (var it = sresponse.hits.iterator(); it.hasNext(){
hit = it.next();
w.println("<tr>");w.println("<td>" + hit.fileName + "</td>");
w.println("<td>" + hit.displayName + "</td>");
w.println("<td>" + hit.type + "</td>");
w.println("<td>" + hit.score + "</td>");w.println("</tr>");
}Itt a vége ..csak a folymatot kellene tudni..
-
Lectus
újonc
Sajnos a fiamnak kellene ,hogy fel vegyék dolgozni.. jo lenne ha tudnál segiteni..
Nagyon köszi -
-
Lectus
újonc
OK akkor már irom is ez egy JAVA program reszlet.
bean id="indexSearchService"
class="com.shiwaforce.rama.services.IndexSearchServiceImpl">
<property name="userConfigXmlFileAbsolutePath"
value="E:/rama/config.xml" />
<property name="startTimeInDayInMinutes" value="0" />
<property name="periodTimeInMinutes" value="1440" />ÉN PCL ben programozok
Jo lenne tudni a folyamatot -
geckowize
őstag
Még egy hiba:
2013.10.31 13:26-án bejelentett és
2013.11.04 10:14-én reagált hibajegynél
64 óra 48 perc jön ki,
amit nem értek, mivel úgy, hogy még a 2013.11.01 pénteket nem is tudja, hogy szünnap volt, úgy is 4 óra 34 perc (10.31 még 13:26-tól 18:00-ig) + 10 óra (11.01, mert nem tudja, hogy szünet volt) + 2 óra 14 perc (11.04 8:00-tól 10:14-ig) = 30 óra 48 percnek kéne kijönni.Ha meg a NETWORKDAYS-nek adok 3. paraméterként 1-et (azaz 1 nap holidayt), akkor mugyanennyi marad, illetve kipróbáltam úgy is, hogy egy cellába beírt 2013.11.01-et adom meg 3. paraméternek, úgy meg mégtöbb lesz, 78 óra 48 perc... WTF?
-
yksz
aktív tag
válasz
geckowize #7504 üzenetére
=(INT((B1-A1)*24*60)-((NETWORKDAYS(A1,B1)-1)*14*60))/60
Ez órában adja meg. Ha percben kell akkor ne oszd le 60-al.
Részletezés:
INT((B1-A1)*24*60 - Megadja percekben a teljes eltelt idot
NETWORKDAYS(A1,B1) - Megadja a hétkoznapok számát, harmadik opcionális paraméterként meg lehet adni a munkaszuneti napokat is. Te esetedben 2 lenne az eredmény, mert két munkanapot foglal magába az intervallum. Ebbol tehát 1-et ki kell vonni (Logikus, azonos munkanapon 1 lenne az eredmény akkor nem akarsz kivonni semmit)
NETWORKDAYS(A1,B1)-1)*14*60 Az éjszakai percek számának levonása
(INT((B1-A1)*24*60)-((NETWORKDAYS(A1,B1)-1)*14*60 A teljes munkaido percekben -
geckowize
őstag
Hello! Bár ez a kérdés nem számít igazi programozásnak, mégis úgy gondolom, hogy aki gyakorlottabb programozásban, erre is könnyen rájön.
A következőt szeretném kiszámolni hibajegyek időpontjait tartalmazó adatokból:
Két dátum közötti munkaidő (itt a két dátum a "Bejelentés" és a "Reakcióidő", e közötti kellene).Nem akar valamiért összejönni. Munkaidő H-P 8-18 óra és ezt próbálom valahogy excel függvényekkel kifejezni, de nem tudom jól, valamikor mindig rossz.
Ez hibás, mivel 9 óra 30 perc munkaidő telt el.A képletet a következő elgondolás szerint találtam ki:
Két dátum különbsége megadja a az eltelt napok számát,
ebből kivonom a manuálisan megadott Szünnapok-beli napok számát (máshogy nem tudtam megoldani, elég csúnya, tudom),
majd ebből még ki kell vonni az 1-1 nap között lefolyó 18:00 - 08:00-ig tartó 14 órás intervallumot annyiszor,
ahány munkanap eltelt, de ezt egész számként.Arra már rájöttem, hogy amikor INT-tel kerekítek, akkor fenti konkrét esetben csak 0,98 nap jön ki, ami 0, így egyszer sem vonja le a 14 órát. De ha meg hozzáadok 1-et a kerekítetthez, akkor némely esetben meg többször fog levonni 14-et, ha pl egyik nap reggel 8kor bejelentve, másnap 9kor reagálva 1 nap 1 órát már 2 napra fogja kerekíteni és levon 2*14-et, az is hibás.
Hogyan kellene helyesen kiszámolni ezt?
-
Az elemek valamilyen sorrendben bejárása. Rubyban (az a nyelv, a RoR egy framework felette) úgy vettem észre, hogy eléggé centrális nyelvi elem az enumerátor, más szóval sok függvény épül arra, hogy nem ismeri a konkrét adatszerkezetet, csak el tudja kérniba "következő" elemet.
Egy tömb esetében az elemek egyesével végigléptetését jelenti, ezzel példálozott a videóban.
-
Phvhun
őstag
Mit jelent az element traversion?
Ruby on Rails tudja, és [ebben] a vidiben van róla szó (kb fél perc ha kattoltok).
-
hunterrop8
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bittorrent topik
- Renault, Dacia topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Horgász topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bluetooth hangszórók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Dell XPS 13 9380 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.hu - Samsung Galaxy Z Flip 7 Blue Shadow Újszerű, karcmentes állapotban 512 GB
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest