- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sirandrish: Dohányzás Vége(!?)
- lovag05: Híradó
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 ajánlható?- Puskill PSK-D5M6400BH-16G
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeges
senior tag
válasz
Sas madár #5499 üzenetére
kicsit pontosabb specifikációra lenne szükség, mert nem egyértemű az elvárás:
online vagy asztali alkalmazásról lenne szó?
milyen eredményt kellene számolni? egységár alapján összköltség? vagy kalóriatáblázat alapján energia-bevitel? esetleg számlát szeretnél kiállítani? vagy egyéb?szerk:
lehet, célravezetőbb lenne megkeresni azt a témát, amelyik nyelvet/környezetet használnád. -
Sas madár
őstag
Sziasztok!
Kis útba igazítás kellene .
Olyan táblázatot szeretnék csinálni aminek az egyik oszlopába beírom a db-számot és az mellette megjeleníti az eredményt továbbá tud összesíteni is több tételt. -
fatal`
titán
válasz
Sk8erPeter #5496 üzenetére
Addonnal azt hiszem be lehet állítani. Mondjuk én pont azt szeretem ha a végére nyitja az egész sornak.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Jim Tonic #5495 üzenetére
Én elhiszem neked.
Amúgy ja, az rohadt idegesítő, hogy Chrome-ban nem lehet beállítani, hogy az épp aktív fül mellett nyissa meg az új tabon megnyitandó linket, ne dobja már a kilencvenharmadik megnyitott tabom mögé, miközben Operában ugyanez hatszáz éve beállítható, és ezek szerint Firefox-ban is...
-
válasz
Sk8erPeter #5494 üzenetére
Nem, a félreértés egészen másból ered. Több oldalon is keresgéltem, és egyszerűen összekevertem a forrásokat. Ez az oldal ki is maradt, elkeveredett a böngészőmben a 30 nyitott fül között. A Firefox a forrásoldal mellé teszi az új fület, a Chrome meg kidobta a sor végére. Sz@r ügy, elnézést...
Peti, ne haragudj, a Te cikked most fogom csak megnézni. Ha végigfutottam, és kérdéseim lennének, ide felteszem, oks?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Jim Tonic #5492 üzenetére
Hár ez igen kellemetlen, hogy pont azt amatőrözted le, aki segített neked az előbb...
Egyébként elolvastam a cikket, nem látom be, miért lenne "amatőr" azért, mert nem azokat a megoldásokat javasolta, amikre Te gondoltál, hanem amik neki beváltak, baromságot sehol nem beszélt. Hát igen, jobb ha az ember kétszer meggondolja, miket ír fórumon.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Jim Tonic #5492 üzenetére
az amatőr srác én vagyok. nem írtam sehol hogy nincs ennél jobb megoldás.
Egyébként mit értesz offline rendszer alatt? Mert az ott leírt rendszer eléggé online.
Biztosan kell szerver? Akarsz szerver oldalon programozni?
Egyébként a Firebird is tud triggert is meg tárolt eljárást. Ha más okból kell szerver akkor My SQL!
Ha a kliensben akarod megírni az üzleti logikát is akkor simán jó a Firebird, ha nincs túlságosan nagy (többszázezer rekordos) adattábláid! -
bucsupeti
senior tag
-
pitkon
csendes tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írom a kérdésemet.
Én arra lennék kíváncsi, hogy a játékszoftverek megjelenése előtti kisfilmek (trailer) mivel készülnek? Milyen programokat használnak hozzá? Mihez kell értenie annak aki esetleg ilyesmivel akarna foglalkozni a jövőben?
A válaszokat előre is köszönöm.pitkon
-
-
Tudnátok nekem mondani egy ingyenes online sql szervert? Adatbázis szerver kellene, nem csak php-ből elérhető webhost.
Ilyesmi, de ez nem működik: [link]
Vagy bármilyen free megoldás, amit tudok használni delphihez. Most ismerkedem a Lazarus Projekttel. Valakinek van benne tapasztalata? -
Sk8erPeter
nagyúr
A lényegre a többiek már reagáltak. Még annyit, hogy a rekurziótól nem feltétlenül hozzá nem értésből, vagy gonoszságból "féltenek", hanem sokszor hatékonysági szempontok miatt. A Fibonacci-számok kiszámoltatását is meg lehet oldani többféleképpen, a "klasszikus", rövid kódot eredményező rekurzív számolás viszont mégis kevésbé hatékony, mint az iteratív, abban az értelemben, hogy többször számoltatsz ki már korábban is kiszámolt műveleteket.
De most látom, Wikipédián röviden és tömören összefoglalják erről a lényeget:
"A rekurzív programozás hátránya a nagy erőforrásigény, különösen rosszul szervezett, vagy kaszkádszerű rekurziók esetén, ugyanis ekkor újra és újra ki kell számítani ugyanazt. A hívás akár meg is szakadhat, vagy abnormális eredmény keletkezhet az erőforrással kapcsolatos gondok miatt. Egyes esetekben holtpontra is juthat a program. Ugyanakkor ez a módszer hatékony is lehet, amit a funkcionális programozás is mutat, ahol az iterációkat rekurzív függvényhívással oldják meg."Nem attól kell tehát eldobnod az agyadat, ha a tanáraid felhívják a figyelmedet arra, hogy többféle megoldás is létezik, és mielőtt a rekurzív megoldáshoz folyamodnál, gondold át még egyszer, biztos jó lesz-e az úgy, nem eredményez-e túl nagy erőforrásigényt.
A hozzá nem értés, a rég elavult ismeretek átadása, ódivatú nyelvek, fejlesztőeszközök erőltetése viszont sajnos a mai napig jellemző tendencia a középiskolákban és egyetemeken is, de szerencsére sok kivétel akad. Ettől függetlenül nem igaz nagy általánosságban, hogy "az egyetem rákényszerít" csúnya kód írására...
Ja, és még egy nagyon fontos tényező: NEM attól lesz szép, áttekinthető és egyben hatékony egy kód, hogy csupán rövid, pársoros utasításokból áll!!!
Nagyon könnyen lehet 20 soros szép kódot írni egy rövid 5 soros összegányolt szarral szemben is. -
skoda12
aktív tag
Ket alapmu van a temaban:
Clean code, ahogy azt mar fentebb is emlitettek.
Code completeValamint altalaban a test-driven development rakenyszerit, hogy eleve normalis kodot irj, kulonben nem tudsz unit tesztet irni hozza vagy csak nagyon nehezen. Ehhez nem tudok ajanlani bevezeto konyvet, de a The clean coder reszben erinti a temat (ezt meg nem olvastam, de mar ajanlottak).
-
amargo
addikt
-
doc
nagyúr
hat, szep kodot 'tanito' konyvet nem tudok, de ha olvasol programozassal komolyabban foglalkozo konyveket, az ottani forraskodokat erdemes nezegetni
illetve ha nem is szep kodokra, de megfelelo gondolkodasmodra valamilyen szinten tanitanak a Design patternekkel foglalkozo konyvek, azt mindenkepp erdemes megnezni -
Lacces
őstag
Üdvözlettem,
Lenne egy kérdésem. Itt egyetemen elég sok a hülyeség a kódolás terén, nem írunk szép kódokat... Csúnyákat írok...
De ahogy itt fórumozgatok fent, és kapom a megjegyzést, hogy csúnyán nézz ki, eljött az igényesség követelménye nálam.
Kérdésem az lenne, hogy van-e olyan könyv, weboldal, ahol arra tanít, hogy hogyan írjunk "szép" elfogadható kódokat?
Például Java, C++, C# érdekelne elsősorban. (vagy esetleg ezt külön topicban írjam?)Amelyik megtanít arra, hogyan írjunk helyesen programkódokat, ne pedig atom brutál csúnyát, amire néha az egyetem rákényszerít (nem használhatsz rekurziót, interfészeket stb esetben eldobom az agyam)
(emléxem egyszer majdnem megírtam C#-ban egy legnagyobb közös osztó metódust, aztán nettem láttam egy 4 soros nagyon szép rekurziós példát. Gyönyörű volt és egyszerű.
-
WonderCSabo
félisten
A kiértékelés szvsz sokkal egyszerűbb, mint a lengyelformára hozás. A Wikipédián le van írva az egész.
-
Lacces
őstag
Jó rendben így keresek rá, bár az rejtély számomra, hogy a kiértékelés hogyan történik, a lengyel formára hozás még ok, de a kiértékelés. ( ez szép és jó, csak, a kiértékelés hiányzik nekem)
Van olyan jó link, ami segít megtanítani, hogy hogyan kell implementálni egy sturktogram alapján? (valami hatékony gyors) //marha sok hülye házi van...még odáig nem tudtam eljutni szeptember óta, hogy a c# vagy java generikusait magamtól megtanuljam.
Benne lévő write(x) stb. mit jelenthet, az is egy külön rejtély. -
Lacces
őstag
Öhm, lehet rosszul írtam.
- Adott egy String, amiben egy matematikia kifejezés van
- Eredménynek Int/Double típusúnak kell lennie, ami kiszámolja a Stringben lévő matematikai kifejezést.Például
String input= "4*8-30*(45/9-2)"
int result;
result=kiSzamolomAStringbenLevoKifejezesErteket(input); -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Egy Stringben lévő matematikai kifejezést hogyan kell kiszámítani?
String str = " 3 + 5 ( 7^4 /2 -4)*45 " (például)Én egy helyen találtam egy rpn - nevű algoritmust, megnéztem szép és jó, de az meg nem mást csinált, mint átalakította a kifejezést valami mássá, ahol a műveleti jelek a string végébe voltak...
Nem tudom, hogy ezt az algoritmust hogy hívják, de jó volna egy ilyen, ami képes egy stringben lévő matematikai kifejezést kiszámolni. A végén megadja a kifejezés értékét. Ami esetleg java vagy c# nyelvven le van írva, pseudocode is jól jönne. (jó lenne látni egy implementációt is, mert van ahol egyszerű változokat használ, van ahol, meg olyan generikusokat, hogy csak nézek) -
fatal`
titán
-
szata.68
senior tag
Helló
Lehet rossz helyre írom,de nem tudtam jobbat.
Újraraktam a rendszerem,és elveszett egy programom,aminek nem tudom a nevét.
Annyit tudott ez a progi,hogy ha az egér görgőjét lenyomtam az ablak tetején,akkor bezárta,ha gördítettem,akkor letette a tálcára az ablakokat.Tudja esetleg valaki ennek a proginak a nevét,vagy tudásban hasonlót?
Üdv.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Kellene egy kis C segítség. Kettő 1 és 10 között lévő véletlen számot kellene generálnom egymás után többször:
do{
num1 = rand()%10+1;
num2 = rand()%10+1;
printf("A véletleszámok: %d és %d.", num1, num2);
szamlalo++
}while(szamlalo < 5);Ez a kódom, viszont itt a program minden lefutásakor ugyanazok a számokat generálja:
7, 1
3, 1
7, 8
6, 6
9, 7De miért?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
A suliba Turbo C++ kell (a jó kis Eclipse-em helyett
) és futtatás után egyből kilép a program. Így a képernyőre kiírt végső eredményt csak a következő futtatáskor látom. Mit kell megadni, beállítani, hogy várjon gombnyomásig a kilépéssel?
-
Sonja
nagyúr
Uhh, ezt ma olvastam.
"Már 10 soros a Hello World-öm, de még nem lokalizáció független..."
-
rt06
veterán
válasz
NeoExDeath #5456 üzenetére
Hi!
szerintem vess egy pillantast az autoit nevu progira, es a hozza kapcsolodo scriptnyelvre
az elso ket pontot egeszen biztosan kielegiti, plusz elvileg tudja hasznalni az office-hoz jaro ocr szoftvert (en anno c# alatt probalkoztam vele, ha kelloen jo a kep, egesz jol hasznalhato)
Udv: VladimirR
-
NeoExDeath
aktív tag
Sziasztok,
Van egy alkalmazás amit használok, és szeretném kipróbálni hogy lehetne-e egy kicsit automatizálni a működését. Elég monoton a használata, ezért arra gondoltam, hogy hátha tudnék írni egy programot, ami úgy kezeli az alkalmazást mint én.
Maga az alkalmazás használata, és a feladat amit a programnak tudnia kellene elég egyszerű, monoton. Gyakorlatilag annyiból áll hogy: katt ide, katt ide, szám vizsgálat, katt ide, katt oda, szám vizsgálat. És a katt ok között X időnek el kell telnie.
Gyakorlatilag azért írok, hogy véleményetek szerint milyen lehetőségeim vannak. Amire szükségem van:
1. az írandó program futás közben tudja kezelni az egeret. X,Y pozícióba mozgatni a képernyőn, lenyomni és felengedni a bal egér gombot stb.
2. lehessen egységnyi időt megadni a kattintésok, feladatok között.
3. Na most jön az érdekes, és ebben kérném talán leginkább a segítséget. Az alkalmazás amit használok, különböző numerikus értékeket mutat különféle mezőkben. Ezektől a számoktól függ, hogy legközelebb hova kell kattintani. Magyarán szólva az írandó program valamilyen módon be kellene olvasnia a képernyő egy bizonyos részét, és meg kellene értenie hogy az ott szereplő pixelek valójában számok, és ezt be kellene tennie valamilyen változóba. Magyarán valamilyen OCR jellegű funkcióra lenne szükség.Leginkább a 3. ponttól félek. Tudtok valamilyen megoldást rá? Java, C# vagy ilyesmi képes volna ilyesmire? Delphiben, Java-ban van programozási tapasztalatom, a 3. pont kivételével nem tartok nagyon a többitől.
Tudnátok segíteni ebben? Bármilyen ötletet szívesen veszek. Ha esetleg tudtok létező, már megírt alkalmazásról ami ilyet csinál, az is nagyon jó lenne.
Köszi előre is.
-
mh197
őstag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném! Olyan eszközt szeretnék építtetni, ami USB-n keresztül vezérelhető, és egy vezetékszálat megszakít egy program által adott jelre.
Ami a programozás része lenne a dolognak: A megszakító jelet egy program adná, ami windows alatt fut, és a gép indulásával együtt indítható, valamint a háttérben fut mindaddig, amíg a gép megy. A progiban meg kellene tudni adni egy ip címet, amit a progi folyamatosan figyel, hogy elérhető-e, (pl ping alapján jön-e válasz), és amennyiben az adott cím nem érhető el egy a programban beállítható/megadható időtartamig (pl:20 másodpercig), akkor kiad az USB-s megszakító felé egy jelet, hogy szakítsa meg az általa vezérelt vezetékszálat kb 2 másodpercre. Ezt követően a megszakítás után egy szintén a programban beállítható időtartam (pl:1 perc) elteltével újra figyelni kezdi a cím elérhetőségét, és ha elérhető, akkor figyeli tovább, ha pedig újra nem lesz elérhető, akkor megint megszakítja a vezetékszálat az USB-s megszakító által.Mire kell mindez? A net igencsak szarakodik nálam, és a modem úgy szakítja meg a netet, hogy önmagától nem indul újra, de közben meg nincs net. Ezzel az eszközzel és programmal pedig autómatikusan újraindítaná a modemet úgy, hogy megszakítja a modem tápellátását a vezérelt szál által (12 V , 2 A), és az áramtalanítást követően a modem újra csatlakozna, és menne a net rendesen. Eddig áramtalanítást követően mindig jó, rögtön működik a net, de ha leakad, magától nem csatlakozik újra.
A szolgáltató modemet emiatt nem cserél, már minden egyéb lehetőséget körbejártam, szóval a fent leírt eszközre programra lenne szükségem, így ebben kérném a segítségeteket!
A programozás, és akár az eszköz megépítése is együtt, ha van rá vállalkozó szellemű ember. A fejlesztés, építés költségeit pedig priviben megbeszélnénk.Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni, és szán erre időt!
-
Lacces
őstag
Volt egy tesztkérdés pseudo kódban:
Sok választási lehetőség volt, megkellett jelölni melyik a leghatékonyabb, legköltségkímélőbb megoldás: ( az utsóra nem eléxem pontosan)
1.
if(szam==0)
// do something
if (szam < 0)
// do something
if(szam > 0)
// do something2.
if(szam==0)
// do something
if(szam>0)
// do something
else
// do something3.
if (szam == 0)
// do something
if(szam<0)
// do something
else
...
4.
if(szam>0)
// do something
if(szam<0)
// do something
else
// do something5. olyan mint a 4. csak fordított reláció
Én szívem szerint az elsőt kizárnám, ott több művelet van, mint a 2.-tól nézve, ahol már befigyel egy else ág, én a 2. és 3. között választanék... Bár az hogy < vagy > az egy jó kérdés, hogy melyik az "olcsóbb".
Ezek közül melyik a leghatékonyabb? (költségkímélő) Most már érdekel a válasz
-
Lacces
őstag
Igen, ahelyett, hogy komolyabban tanulnánk.
Nem fogod elhinni: Java és C# kurzus van és mit tanulunk rajta, Bubble, Insertion, Selection... rendezéseket...
A grafika a legrosszabb, a jobb helyeken, komoly grafikákat írnak stb. Áh nálunk, megadnak még az őskorból visszamaradt algoritmusokat és megoldásokat kell implementálni... Mert a tanár és a gyakverzéek azon a szinten ragadtak, és nem megy nekik az újítás.1. tanulok a suliba
2. tanulok, hogy legyen esélyem állásinterjúnÉs akkor én lepődök meg, hogy hülye vagyok a programozáshoz, meg olyan példatárakat adnak, hogy fhuúúú, aki tényleg droid programozó az érti, de aki meg suliban akar megtanulni, annak esélye sincs, hogy felfogja mit hagyvaszol.
Python és VB.Net-el értem, hogy mi és milyen jó a programozás! -
amargo
addikt
prefix postfix operators, de a rövid lényege annyi, hogy prefix esetén az történik, amit elvár az ember, hogy egyből megnöveli az objektum értékét:
int i =0;
elemek[++i]=1;
// elemek[0] == valami
// elemek[1] == 1Míg postfix esetben:
int i =0;
elemek[i++]=1;
// elemek[0] == 1
// elemek[1] == valamiA különbséget az operator viselkedésében kell keresni. Mert ebben az esetben a fordító létrehoz egy úgynevezett átmeneti változót, amibe belekerül az operandus értéke, majd megnöveli az operandus értékét eggyel - nem az átmeneti változót! - és visszatér az átmeneti változó értékével.
Az osztályoknál lesz nagy szerepe ennek. -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Ez java kód, de úgy gondolom, hogy ez általános kérdés:
Adott egy tömb és egy int változó:
private Object[] elemek = new Object[KEZDO_MERET]; // Object tömb
private int i =0; // int
elemek[i++]=o; // o egy Object típusEnnél az esetben az o objektumot elemek tömbben az i indexénéll helyezi el vagy az i++-nál helyezi el? ( i mint index)
Illevet ami fontos, nincs for ciklusban az i !
Én úgy tanultam, hogy i++ esetén utólag hajtja végre a növelést.
Ez esetben én így értelmezem:
elemek[0]=o // 0. indexnél helyezi el a tömbben
static int i = 1;
[I]
Következő függvény hívásnál:[/I]
elemek[1]=o;
static int i=2; -
amargo
addikt
válasz
RootRulez #5433 üzenetére
windows 7 64-bit el kapcsolatban.
Nem akarok róla vitát nyitni, de miért delphi-ben akarsz hozzáfogni?
Bár nem írtam le szavakkal, de a lényege annyi, hogy fogod a forrásfájlodat és az elemeken lépkedve - az a sor, amit beírtál - ezeken belül a name attribútomra rákeresve és az értékét felhasználva - create - a cél fájlban megkeresed, majd ha megtaláltad, akkor az element értékével azt kezdesz, amit szeretnél.
Bár most újra elolvastam és úgy látom rossz elnevezéseket használtam, mert olvasatodban a forrás fájl a magyar nyelvű és a célfájl az idegennyelvű.
-
RootRulez
félisten
Még nem akadtam el sehol...
Delphi-vel szoktam "bohóckodni". Nincs nagy programozói tudásom.
Amit tudok fórumokból szedtem össze, könyveket olvasgattam. Szóval nem tanultam, egy kis Turbo Pascal ismeretem volt gimiből. Épp ezért hajlamos vagyok egyszerű dolgokat túlkomplikálni, mert ugye nem vagyok tisztában az egyszerűbb parancsokkal, megoldási lehetőségekkel.
Az első gondolatom például az volt hogy TXT-ként megnyitom és seltext, sellenght, selstart-okkal mahinálva kikeresem a kulcsokat, majd megkeresem a másik fájlban, benne van-e ugyanaz, majd a csibecsőrök közötti részt átemelem...
Utána nézelődtem és kiderült, egyszerűbb lenne, ha kulcsos XML fájlként kezelném őket, nézegettem is XML komponeneseket hozzá, de nem tudom telepíteni, lehet a 64-bites windows7 szívat.
Bár úgy láttam a Delphi 7-ben van gyári XML komponens, csak nem tudom használni
-
amargo
addikt
válasz
RootRulez #5430 üzenetére
Hol akadtál el?
Mert kb két ciklus kell hozzá, ha leakarod programozni.
pl C#-banforeach (var itemSource in xdocSource.Element("Root").Elements())
{
foreach (var itemTarget in xdocTarget.Element("Root").Elements())
{
if (itemSource.Attribute("name").Value.Equals(itemTarget.Attribute("name").Value))
{
(...)
}
}
} -
RootRulez
félisten
Sziasztok!
Talán páran láttátok, hogy android programokat honosítok. A frissülésekkel könnyebb lenne mennem, ha nem kéne átnyálaznom a nyelvi fájlokat, hol vannak eltérések az újabb verzióban, hanem ami benne volt a régiben, azt már át is emeli a többit meg lefordítom.
Tehát
Egy olyan programra lenne szükségem, ami két XML fájlt hasonlít össze és az azonos kulcsokat átmásolja egyikből a másikba. Illetve ha talál olyan kulcsot a másodikban, ami benne van ez elsőben is, annak az értékét átírja.Például az új (még angol) nyelvi fájlban benne van, hogy:
<string name="create">Create</string>
De a program korábbi verziójában ez már magyarítva lett, hogy:
<string name="create">Létrehoz</string>
Szóval meg kéne keresni ezt a "create" kulcsot a korábbii fájlban és a "Create" helyett át kéne emelni a "Létrehoz"-t
És szépen végig kéne mennie ez új XML-en kulcsonként, megkeresve a párját a régiben.
Szóval ezt hogy lehetne megvalósítani?
-
n00n
őstag
válasz
Jim Tonic #5428 üzenetére
Virtualbox, vmware?
Sajnos egy ilyen kényelmetlen megoldás nem játszik.
Elkeveredett a forráskód. Az elég komolyan hangzik.
Mit kell tudni a programnak? Lehet, hogy pár óra alatt megírható javaban, és akkor ott használod, ahol akarod.Ilyenen én már meg sem lepődök.
Nem nagy tudású a program, végül is abban maradtunk a céggel, hogy felfogadunk egy programozót aki megírja az alkalmazást cross-platformra, így később nem eshetünk, hasonló hibába.
-
n00n
őstag
válasz
Jester01 #5421 üzenetére
"Minden jog a tietek de forráskódot nem kaptatok?
Meg lehet próbálni windows emulátorral (wine)"Elkeveredett a forráskód.
Wine-al sajnos nem megy.
Azt gondolom hogy egy cég üzletviteli alkalmazását nagy hiba lenne úgy üzemeltetni hogy a gyártótól nincs semmi féle support. Hosszabb távon mindenképpen az újraírás lenne a megoldás. A másik platformra történő átállás sem jó megoldás, ha az üzleti alkalmazás nem működik az új platformon.
Nem ügyviteli alkalmazásról van szó. Nehéz körbeírni mi is ez. A lényeg annyi, hogy nem kellene fejleszteni, 100 év múlva is csak ennyi funkciója lenne.
forras nelkul vagy wine (gyorsan kiderul hogy hasznalhato-e igy a cucc) vagy ujrairas, jo penzert...
bar valoszinuleg a forraskod sem segitene sokat, a Delphi Linuxos verzioja, a Kylix osregiHát akkor marad az újraírás. Köszönöm a válaszokat.
-
bucsupeti
senior tag
Azt gondolom hogy egy cég üzletviteli alkalmazását nagy hiba lenne úgy üzemeltetni hogy a gyártótól nincs semmi féle support. Hosszabb távon mindenképpen az újraírás lenne a megoldás. A másik platformra történő átállás sem jó megoldás, ha az üzleti alkalmazás nem működik az új platformon.
-
n00n
őstag
válasz
kingabo #5419 üzenetére
Sziasztok!
Van egy régi céges programunk, amit már nem fejleszt nekünk a cég. Minden jog a miénk, azt kezdünk vele amit akarunk.
Átszeretnénk térni Linuxra, minden munkatárs már "kitanítva" a használatra. Az egyedüli probléma ez a szoftver. Windowsra, Delphiben lett megírva.
A cég már nem létezik aki írta nekünk a programot és nem is tudjuk elérni őket, hogy információt kérjünk tőlük. Mivel én vagyok a cégem IT-se ezért a vezetőség hozzám fordult tanácsért. Azt kérdezték, hogy lehetséges-e ennek a programnak a futtatása Linuxon. Vagy 1. Újra kell írni, 2. Át lehet portolni a mostanit.
Viszont én nem értek ehhez, így a ti tanácsotokra lenne szükségem. Megnyitva a programot egy fájlszerkesztőben összevisszaságot látok, meg hogy Delphiben készült. Valahogy vissza lehet fejteni, hogy belenézhessünk a kódba? Mint írtam minden jog a miénk a programmal kapcsolatban, a cég megszűnésekor átruházták ránk.
-
Badb0y
addikt
Nem vagyok proggoló, uh. egy alap kérdésre szeretnék választ. Shell unix
adott 2 tömb:
a:
1 2 3 4 5 6
b:
a b c d e fAmit szeretnék:
1 a
2 b
3 c
4 d
5 e
6 fAhogy próbálom:
for in in `cat a`;do for i in `cat b`;do echo $i $j;done;done
No ez nem jó
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Szitu: Matekos programozói feladat ---> Prof Go to Hell!
-> Google böngészés, matekos böngészés, algoritmus keresés
-> feladat megoldását nem sikerül magamtól kitalálni. Netes anyagokat sem bírom felfogni
-> 10-20 kódsort képtelen vagyok kitalálni 6 óra alatt
-> teljes mértékű szomorúság, önhibáztatás, magamban való csalódás fog el.Kérdés: Ezt hogy lehet túlélni?
Engem ez a probléma kikészít idegileg.
nehéz bevallani, de néha már a sírás kerülget, hogy nem lesz belőlem sosem programozó stb.Valami tanács jól jönne, ha volt valakinél ilyen, hogy ezeket a belső gondolatokat hogyan lehet túlélni, "kijavítani" stb. Mert ez gyilkol belülről...
-
$filename = 'included.php';
include($filename);Viszont ennek van egy szép nagy kockázata, ezért itt egy példa egy biztonságos megoldásra:
<?php
$path = 'pages/';
$extension = '.php';if ( preg_match("#^[a-z0-9_]+$#i",$page) ){
$filename = $path.$page.$extension;
include($filename);
}
?> -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Ezt az If-Else-t, hogyan lehet egyetlen egy logikai kifejezés használatával átírni?
if (count % 10 == 0)
newLine = true;
else
newLine = false;
Kérdés: Ez nem egyetlen egy logikai kifejezés így is? (hiszen csak egy == kifejezés van benne)Java/C#
Én ezekre gondoltam :
1. if(!(count % 10))
De ez nem jó, mert a ! annak boolean érték kell
2. (count%10==0) ? newLine = true: newLine=false;
De ez sem jó, szintaktikai hibásElőre köszönöm a segítséget!
-
ArchElf
addikt
Általában tele vannak olyan megoldásokkal, amelyek kesőbb csak problémákat okoznak (elavult, vagy nem ajánlott eljáráshívások, régi környezet, stb.). Leginkább szerintem a PHP-nál szembetűnő - egy tanuljunk meg 24 óra alatt php után csak a szívás és az értetlenkedés van (pl miért nem jönnek létre a változók GET/POST hívás feldolgozásakor - aka RegisterGlobals, ami már évek óta alapértelmezett ki van kapcsolva szinte minden szerveren)
Ezek a könyvek nem valós tudást adnak át, hanem egy csomó olyan félig meddig működő megoldást tartalmaznak, amit az olvasó legtöbbször meg sem ért, így a bennük található hibákat (legyen ezeknek bármi is az okuk) esélye sincs se megtalálni, se megérteni, se kijavítani.
AE
-
cigam
titán
válasz
kingabo #5406 üzenetére
Természetesen nem programozónak akarok jelentkezni, kizárólag a magam szórakoztatása a cél. Erre (eddig) jónak tűnik, merthogy az alapokat, (is)elmeséli.
(Anno ZX81-en kicsit más volt a Basic,Assembly. Régi szép lineáris idők... Ezt a mai windows-os eseményalapú gondolkodást "szokni" kell)Egyébként a jegyzet is azzal kezdi, hogy eg csomó mindent nem fogok érteni, de majd az n+1. fejezetben visszatérünk rá és majd megértem.
+ Tisztában vagyok azzal, hogy más a nyelv(vagy inkább szintaktika?!) ismerete, és más a programozás ismerete. -
kingabo
őstag
24 óra alatt tudod mikor tanulsz meg C/C++/C#-ban programozni?
Van erről egy baromi jó kép, igaz az 21 napos: [link] Amit nekem mutattak korábban könyvet az ráadásul rettentő hülyén volt felépítve: használt egy csomó mindent, amiket majd 5-10 fejezettel később elmagyaráz... Ezen felül szerintem a szükséges gondolkodás módot se adja át igazán
(#5404) buktagt540:
0 alappal nem tudom, hogy célszerű neki esni (én közép suliban tanultam, nem magamtól könyvből)
Talán ezek segítenek: C / C++ (illetve ajánlom is ezeket a topikokat, elég sok hasznos dolog fellelhető bennük) -
cigam
titán
válasz
bucsupeti #5401 üzenetére
Igen azt is elkezdtem olvasni...Ilyesztő a CLI és társasai, meglepő, hogy a sima .net-el maga a fordító is települ, de már sikerült vele a hello c#-ból exe-t gyártani
Most 1xerre olvasom ezt a 2-t, Aztán meglátjuk.Tulajdonképpen egy tray-en futó vekkert akarok gyártani. Igaz annyi van belőle mint égen a csillag, de vagy fizetős, vagy ezt-azt nemtudja. Így gondoltam egy nagyot, és megírom magamnak. Jó buli/kihívásnak tűnik, nem mellesleg rengeteget tanulok belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX 80 PLUS Gold White Edition (90YE00A4-B0NA00) 3 év garancia 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest