- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
frenetic
csendes tag
Sziasztok!
Nekem semmi közöm a programozáshoz, csak egy programra lenne szükségem, ehhez kérném a segítségeteket. Egy keresőügynökre lenne szükségem, ami egy weboldalon az általam megadott kulcsszavakat keresi, és ha talál, akkor jelzi. Keresgélés után rátaláltam az Awasu-ra, de az ha jól vettem ki, csak hírcsatornákon keres, az általam megadott hirdetési oldalt nem tudta kezelni.
Ha esetleg ismer valaki olyat, ami normál weboldalakon is tud keresni, annak hálás lennék a segítségéért, vagy ha esetleg valaki tudna egy ilyet írni, olcsón (nem tudom, mekkora munka lehet), az is érdekelne.
A válaszokat előre is köszönöm.
üdv,
frenetic -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Design Pattern-eknél lenne kérdésem. Tanuljuk őket. És észrevettem pl.: Singleton módszernél, hogy a Java és a C# megvalósítás kód szinten eltér szemantikailag.
Ez miért van? A programozási nyelv sajátossága miatt?
Gondolom az csúnya lenne, ha pl.: C#-ban is azt a megközelítést kódolnám le, mint amit a Java nyelv használ.
-
R0GERIUS
tag
válasz
Gyuri16 #5795 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Ez volt nekem is az első gondolatom, de nem jött össze...
Be is illesztem ide ezt az alprogramot, mert lehet, hogy én írtam rosszul be, csak nem veszem észre.procedure F1;
begin
assign (be,'pitypang.txt');
reset(be);
n:=0;
readln(be,n);
for i:=2 to n do
readln(be,t[i].foglalas,t[i].szoba,t[i].erkezes,t[i].tavozas,t[i].lakok,t[i].reggeli,t[i].azonosito);
close(be);
writeln('Sikeres!')
end;Konkrétan itt hova kellene beszúrni az első sor "readln"-jét?
-
Gyuri16
senior tag
válasz
pckownz #5794 üzenetére
a seek binaris fajlokkal dolgozik, mivel azt irta, hogy sorokat olvas be, igy gondolom szoveges fajlrol van szo. ilyen feladatoknal ha ott van az adatok szama, akkor illik azt is beolvasni, hiszen azert raktak oda.
mod: ha nem akarja beolvasni az elso sort, akkor egy ures readln hivassal atugorhat a masodikra
-
R0GERIUS
tag
Hellósztok!
Érettségire Pascalból gyakorolok, de elakadtam egy kicsit.
A 2011. október 23-ai emelt érettségiben úgy kellene beolvasni, hogy az állomány második sorától olvasson (mert az első sor az adatok számát és nem adatot tartalmaz).
Erre valaki tud valami okosságot? (Én már próbáltam keresni de nem találtam.) -
pckownz
őstag
válasz
asuspc96 #5787 üzenetére
Nagyon jó kérdéseid vannak. Van valamilyen programozási tapasztalatod?
Szerintem először csak számokkal játssz, ha nincs semmi. Prím keresés, fibonacci sorozat, lottó generátor, armstrong szám... Ezek nagyon jók begyakorolni alapszintű algoritmusokat. A webkameráson meg egy év múlva kezdj el újra gondolkodni -
asuspc96
senior tag
válasz
pckownz #5786 üzenetére
Rendben ezek meglesznek...
Hogyan érhetem el, hogy egy webkamera a képen egy adott objektumot kövessen ?
(nem kell, hogy fizikailag mozogjon) csak pl. amikor sétálok "le-fel" akkor azt a monitoron megjelenő objektum forgásával kövesse...
egy erősen tárgyilagos példa:
Van a monitoron egy kocka (3d) adott egy webkamera...(bekacsolva tehát látom a képet) majd ha elmegyek X cm-t akkor ez az x megjelenik egy szögben és ezt a kockán fordítja.Nagyjából kapiskálod mit akarok kihozni ?
(link ) ez nem biztos, hogy tükrözi a valóságot amit elérni kívánok....
asuspc96
-
pckownz
őstag
válasz
asuspc96 #5785 üzenetére
Nyelvet nem is, de módszert tudok ajánlani.
Tanulmányozd a 8 királynő problémát, illetve tudom ajánlani még az alfa-béta algoritmust.
ITT pedig találhatsz még jó kis ötleteket logikai játékhoz.Ha megfogadsz egy tanácsot, első "MI" -nek egy BlackJack játékot írsz. Nem kell grafikus online meg tétemelős, csak sima osztó-játékos rész legyen meg benne.
BlackJack lényege:
Osztónak 16pontig kötelező húznia, fölötte megáll. Jön még a BJ faktor is, illetve bővítheted lapszámolással. Persze oda kell figyelni, hogy 1lap ne jöjjön be 2x, illetve hogy 5leosztás után van újrakeverés. -
asuspc96
senior tag
Szerbusztok!
Lenne egy kérdésem....Melyik programnyelv adja a legtöbb lehetőséget ?
Semmi kiskapu meg ehhez hasonlóak...
Mert aki olvassa az tudja, hogy megtértemEgy logikai játék megtervezéséhez kellene némi M.I.
Lépéseket kellene tennie majd kielemezni a lépésemet illetve a lépéseimből végezni egy statisztikát, és ebből tudja, hogy mi a legvalószínűbb amit 10 meccs alatt általában megteszek...Magyarán felkészül a megtörténtekbőlelőre is köszi, asuspc96
-
pckownz
őstag
válasz
CoolBoy323 #5782 üzenetére
F9-cel lefuttatod a programodat, és létrehozza a project könyvtárban a project1.exe -t, ez pedig önállóan futtatható bármikor.
-
CoolBoy323
nagyúr
jönne egy láma kérdés:
delphi (7)ben ha csinálok egy "programot" pl számológép, azt hogy tudom után pl másik gépen használni, vagyis .exe-t csinálni belőle?most kezdték el oktatni velem ezt a nyelvet, ezért vagyok ilyen noob
-
asuspc96
senior tag
válasz
ArchElf #5780 üzenetére
Igen tudok angolul
"Régi anyagokból megvan ez-az,"
Digitálisan vagy fizikailag ? (leginkább az utolsó érdekelne (freemail))EuroHack:
van ez illetveez
Egyébb pl saját honlapjukra (ha van) nem bukkantam rá.iPhone App:
ez használható ?
itt találtam egy "megtárgyaláshoz hasonlatos helyet..."
és ez kell nekemasuspc96
-
ArchElf
addikt
válasz
asuspc96 #5779 üzenetére
iPhone -alapból C és Objective-C (amúgy használhatsz bármit, amit az Apple-nek tetsző módon tudsz fordítani). Ennél többet én sem tudok róla.
Angolul egyébként tudsz? Egy darab google kereséssel kideríthetők ezek a kérdések: iphone+development+language
Ahogy nézem, az első oldalon csak releváns találat van.Hack:
Régi anyagokból megvan ez-az, de ezek már olyan idejétmúltak (Win9x sebezhetőségek, IRC-vel kapcsolatos dolgok, freemail hackelés). De keress rá az eurohack-re a google-ön, és úgy tudom, fent van még valahol az összes régi cikk mentése.AE
-
asuspc96
senior tag
válasz
ArchElf #5777 üzenetére
"angol nyelvű anyagokat kezdtem fordítani magyarra"
Megvannak még ?
Esetleg a linkek vagy maga amiről olvastál megmaradt valami a fejedben ?
(amire kereshetnék)"bármit is az EuroHack..."
Nem nem találtam semmit...képeknél volt egy két igen hasonlatos ezért gondolom, hogy ez egy kurzus vagy egy suli által létrehozott....?"Ha tudok persze segítek, de megtanulni nem tudom helyetted, megcsinálni pedig nem fogom helyetted"
A segítséget köszönöm a többihez meg az utat kell megvilágítaniMás:
erre ?asuspc96
-
pakriksz
őstag
Hello
Bár ez inkább matek, de végül is programba kéne
Tehát van egy függvény [link] ami így néz ki.Programban ilyesmi: kimenet=fokozat-(sebesség/fokozatmaxsebessége)^6
a fokozat változó %-os tehát 0 és 1 közötti tört.A lényeg az lenne, hogy a függvény és a kimenet ne tudjon negatív tartományba esni, sőt ha nem 0 a fokozat, a 0-t se érje el, csak közelítsen hozzá.
Valami hasonló kéne [link]
Ilyesmit lehet tisztán matekkal elérni, vagy ehhez mindenképen kell egy if és egy másik függvény egy adott ponttól? -
ArchElf
addikt
válasz
asuspc96 #5776 üzenetére
Én konkrétan úgy kezdtem, hogy angol nyelvű anyagokat kezdtem fordítani magyarra (hogy az alulképzett wannabe-k is tudjanak tanulni). Bár gondolom nem sokmindenkinek mond bármit is az EuroHack...
Egy csomó etikus hackeléssel kapcsolatos gyűjtőoldal van azóta (owasp, hogy témánál legyek), nem kell már (ha nem akarsz) parancssorban hackelni, ezer és ezer letölthető alkalmazás, sőt kifejezetten erre a célra összerakott OS is van (pl. backtack).
Keress és találsz. Sajna nekem már nincs időm arra, higy wannabe-ket oktassak (akkor még főiskolás voltam, rengeteg szabadidővel) - most már munkám van, családom. Sokkal fontosabb dolgokra is kevesebb időm jut, mint erre. Ha tudok persze segítek, de megtanulni nem tudom helyetted, megcsinálni pedig nem fogom helyetted.AE
-
asuspc96
senior tag
válasz
pckownz #5775 üzenetére
"Iratkozz be az Óbudai Egyetemre, ott indul certified ethical hacker képzés. "
Díjtalan ?
Bárki bemehet ? Vagy ez csak az egyetem diákjai számár van ?"a brute force miatt a kreativitást kilőném."
Nem lőheted ki
Hidd el elég kreatív vagyok csak az itteni kreativitás az a módszerek keveredéséből adódik...Namármost' a tudás (módszereket) meg itt vagy legalábbis az útját keresem errefelé...
Szóval amint meglesz a tudás tudom vegyíteni a kreativitásommal de ameddig nincs elméleti tudás addig jóformán csak a levest lehet kutyulniLéteznek olyan könyvek azok számára akik autodidakta módon akarják ezt elsajátítani ?
asuspc96
-
pckownz
őstag
válasz
asuspc96 #5774 üzenetére
Iratkozz be az Óbudai Egyetemre, ott indul certified ethical hacker képzés. Amúgy igen, van pár képzési forma(IT biztonság technika) ahol ilyet tanítanak(bár sehol sem azt tanítják hogyan tudsz oldalakat feltörni), de a legtöbbször konstruktív munka közben jönnek rá az emberek az ilyenekre.
Anno olvastam egy hacker írást, valahogy úgy fogalmazta meg, hogy a hackernek rengeteg kreativitás, eltökéltség és szakértelemre van szüksége. Látom az eltökéltség már megvan, a brute force miatt a kreativitást kilőném. -
asuspc96
senior tag
ArchElf, pckownz:
Ti most nem azért de tudjátok, hogy hogyan kell vagy nem ?
Utána nézek elolvasom a könyveket, írásokat, rovatokat és megnézem a videókat...
hmm...sebaj...ezt autodidakta módon lehet csak elsajátítani ?
Szóval ne is várjak olyanra aki majd "felkarol és átadja a tudását" ?
A "profik" hogyan jutottak el odáig ahova ?asuspc96
-
pckownz
őstag
válasz
asuspc96 #5771 üzenetére
De amúgy most komolyan azt várod el, hogy Brute Force-ra adjunk segítséget?
Ez nem csak etikátlan...
Gugliban pár szóval találsz leírásokat, ahol konkrét hibákat kiemelve leírnak, és próbálkozhatsz. Ehhez aztán tényleg nem kell sok szaktudás. Biztos rendelkezik ez is biztonsági résekkel, de ne várd el, hogy ebbe segítséget kapj itt. -
ArchElf
addikt
válasz
asuspc96 #5771 üzenetére
Figyi, többen is mondták már, hogy egy ilyen rendszer vizsgálata nem sétagalopp. Hivatalos munkaként egy ilyen feladatért óránként (!) több tízezer forintot elkérnek. Gondolod lesz aki megcsinálja neked ezt itt ingyen és bérmentve?
De ez koránt sem a segítőkészség hiánya , ha tényleg érdekel a dolog, olvass utána, próbáld ki magad. Amennyiben vannak konkrét, gyakorlati kérdédeid-tedd fel őket, azokban általában szívesen segítünk.AE
-
asuspc96
senior tag
válasz
Gyuri16 #5770 üzenetére
pckownz:
"Egy weboldalt ismertem jobban, ott például 3 sikertelen kísérlet után 1órára safe mode-ba léptetett ip alapján. (Minden content elérhetetlen, indulás utáni mentett állapotot látja, csak html/css)"
Mitől függ egy rendszer összetettsége ?
Mit nevezünk már összetett rendszernek ? Mivel kell, hogy rendelkezzen a rendszer ?Gyuri16:
Dehogy spammelem...csak hova írjam...valahol nem kapok választ valahol értelmetlen (vagy nem) és van a két véglet közötti...szóval nincs hely ahol ez jó lenne pedig ez szerintem erősen kapcsolódik ide is...
"ha megy orulsz, ha nem akkor nem."
Ezt Te sem gondoltad tartalom teli válasznak....
Nem másra kell....pont erreasuspc96
-
Gyuri16
senior tag
válasz
asuspc96 #5768 üzenetére
xss kereses tul bonyolult, inkabb bruteforceolod? egyreszt felesleges ezzel spammelned a forumokat, nem jar ide annyi ember, hogy 3 helyre kelljen beirnod a kerdeseid, masreszt ezeket jobb lenne agyaltalan nem irni. megis milyen valaszt varsz? lehuzod kiprobalod, ha megy orulsz, ha nem akkor nem. tanar feladataban biztos nem ilyen tamadasra gondolt, ennel mar az is elegansabb ha leitatod a rendszergazdat is kiszeded belole a jelszot. ha meg masra kell akkor felejtsd el, itt nem kapsz hozza segitseget.
-
zsolt13
csendes tag
Sziasztok
tudna nekem valaki segíteni a Voronoi Diagramok megértésében? -
ArchElf
addikt
válasz
#40835072 #5763 üzenetére
Olvasgass kicsit a programtervezésről, az algoritmusokról és az objektumorientált programozásról. Könyvet találsz nem egyet ebben a témában (célszerűbb benézni valamelyik nagyobb könyvtárba).
24 óra alatt... és hasonló könyvek elég felejtősek (jelentős tudás nélkül - jelentős tudással is csak akkor, ha pl. egy új nyelvről szeretne tájékozódni az ember, de ott is rendesen tévútra tudnak vinni).AE
-
törölt tag
Helo!
Szeretnék elkezdeni programozni kezdő szinten .
Hogy fogjak hozzá ?
Mi kell hozzá (milyen tudás / könyv / stb.)
?
-
Gyuri16
senior tag
válasz
asuspc96 #5760 üzenetére
hat akkor ott van amit PazsitZ irt, nezz utana mi az XSS, nezegesd a forraskodot, telepitsd fel a rendszert es probalj talalni sebezhetoseget. ha sikerul akkor szolj a fejlesztoknek. igy legalabb megtanulsz valamit, ami esetleg hasznos is lehet, es nem mas megoldasaert kapsz jobb jegyet.
-
asuspc96
senior tag
válasz
Gyuri16 #5759 üzenetére
Ne vedd úgy, hogy ez szándékos....
Van a tanár és a diákok között egy év elején megkötött "szerződés" ami úgy szól, hogy aki bejut azt lezárják másnap 5d-re mindegy mikor.....le fogják zárni....Ezt úgy sikerült kicsikarni, hogy az első nap elsütötték, hogy ez mekkora egy sz@r...erre a tanár kitalálta ezt....hidd el én se szórakoznék ezzel mert tudom a következményeit (legalábbis sejtem).
Hidd el nincs olyan ember aki tudatosan "szivatná" meg magát...
Nekem számít, hogy 4 vagy 5 vagy 5d hisz minden egyes pont előrébb hoz az "ingyenes" egyetemhezasuspc96
-
Gyuri16
senior tag
válasz
asuspc96 #5758 üzenetére
elolvastam a masik topicban a valaszt amit kaptal, mi kellene meg? ebbol tenyleg csak az jon le, hogy fel akarod torni a sulitok rendszeret, ahhoz pedig nem adunk segitseget. ha erdekel a biztonsag akkor eloszor azt tanuld meg hogyan mukodnek a dolgok, es nem azt hogyan lehet feltorni (utalva a hogyan torjunk fel webhelyeket konyvedre).
-
hoffman_
nagyúr
Sziasztok!
ASCII kódtáblát hol tudnék letölteni, ami megbízható?
-
asuspc96
senior tag
-
pckownz
őstag
válasz
Chipi333 #5751 üzenetére
Köszi, ez sem rossz. Maradni fogok az első könyvnél, mert annál jobbat nem találtam.
Más kérdés:
Milyen rangsoroló algoritmusok vannak?
Az ELO-t ismerem, de sajnos ez nem jó nekem, mert nem 2versenyzőt kell összehasonlítanom, hanem nagyjából 50x ennyit(körönként), amiből 1-nél nagyobb(konstans) számú nyertes van.
Valaki ismer erre alkalmast? -
Chipi333
csendes tag
válasz
pckownz #5750 üzenetére
Google a barátod... Ez volt az első találat "adatszerkezetek és algoritmusok könyv delphi"
keresésre. Ha nem jön be akkor valami delphis/pascalos fórumon próbálkozz, mert a legtöbb könyv java/c++ alapokon fog magyarázni mert ezeket értik a legtöbben...http://eki.sze.hu/ejegyzet/ejegyzet/drmarton/algo.pdf
-
pckownz
őstag
Találtam egy könyvet:
Simon Harris - James Ross
Kezdőkönyv az algoritmusokrólA bibi az, hogy ez Java nyelvet használ, amit nem ismerek, és lehetőség szerint nem is nagyon szeretnék.
Ilyesmi könyv kellene nekem lehetőleg Pascal/Delphi alapon, vagy általános prog. nyelven. Esetleg valamelyik C nyelv vagy PHP is szóba jöhet. -
MacCaine
őstag
-
Gercsa
senior tag
Én is OKJ-ben gondolkodok elsősorban, de konkrétan melyik iskolánál lenne érdemes?
Mert hirdetés az sok van, de nem akarok időt pazarolni olyan helyekre, ahol "csak" papírt adnak.
Vagy nincs lényeges különbség a képzési helyek közt?
Ja és elsősorban Debrecen vagy környékén érdekelne, ezt kifelejtettem.
-
doc
nagyúr
az utolso kerdesedre a valasz (akar csak a sajat peldambol kiindulva is) hatarozott igen
viszont a papirt tudnod kell kompenzalni - vagy megfelelo szintu gyakorlati tapasztalattal, vagy a lenyegesebb kisebb fizetesselazt meg neked kell eldontened, hogy milyen terulet erdekel, ez nem ugy mukodik hogy 'hu, ma nagyon megy az ABAP, azt toljad mer' az jo!'. mert igaz ugyan hogy az ABAP programozokat igen szepen meg szoktak fizetni, de ha utalod csinalni, mert nem testhez allo, akkor felesleges. inkabb olyan teruletet valassz, amit szivesen csinalnal
en nem jartam semmilyen tanfolyamra (bar gimnaziumban info tagozatos voltam, meg elkezdtem a fosulit, amit aztan nem fejeztem be), a tudasom nagy reszet konyvekbol, netrol, meg persze sokeves hobbifejlesztessel szereztem. nehezebb es lassabb ut, mint pl. vegigjarni egy jo egyetemet, de kozel sem lehetetlen
-
Gercsa
senior tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Jó 8 éve nem láttam egy két html forráson kívül semmi forráskódot, előtte programozónak tanultam először szakközépben majd 3 évig egyetemi szinten, aztán úgy alakult hogy teljesen más területekre vetett az élet.
Mondanom sem kell, hogy gyakorlatilag mindent elfelejtettem.
A programozói logika az megmaradt, most is tudom nagyjából milyen lépések sora vezet egy egy probléma megoldásához, de hogy az egyes dolgok hogyan vannak implementálva a programnyelvekben, az már teljesen kiesett.Viszont most szeretnék tanulni, mert szívesen dolgoznék programozóként, de nem találok semmi normálisnak tűnő dolgot.
Beiratkoznék valami tanfolyamra, de ECDL meg társai hidegen hagynak.
Nekem nem kell elmagyarázni, hogy pl. mi az a rekurzív függvény, konkrét és használható tudást akarok szerezni.
Részben mert ami volt, azt elfelejtettem, másrészt meg már akkor sem piacképes dolgokat oktattak az egyetemen, mikor én oda jártam.Tudtok valami értelmes oktatási/tanfolyam lehetőségről?
Ti milyen területet ajánlanátok? (pl. Web, adatbázis)Vagy egyszerűen menjek el a könyvtárba hozzak ki könyveket és kezdjek el bindzsizni itthon a gépen?
Lehet egyáltalán munkát kapni programozóként felsőfokú végzettség nélkül?
-
CoolBoy323
nagyúr
sziasztok!
lenne egy olyan kérdésem, kérésem, hogy mit javasoltok, mivel kezdjek, hogy megtanuljak programozni?
Melyik nyelv, milyen szakirodalom javasolt?a terültet, amin alkalmazni szeretném majd egyszer a tudást, az talán a holnapkészítés, de nincs konkrét tervem, csak úgy szeretnék megtanulni programozni, mert jelenleg semmi tudással nem rendelkezem ezen a téren, sajnos!
köszönöm szépen a segítséget!!
-
bambano
titán
válasz
wolandino #5738 üzenetére
az ms access, mint keretprogram, bármilyen adatbázissal hajlandó dolgozni ismereteim szerint, amelyiknek van odbc drivere. Vagyis az msaccess kezelőfelület megtartása mellett hajítsd ki az msaccess adatbázist, azt told be vagy mssql-be vagy postgresql-be és azt már lehet jávával kényelmesen buherálni. vagy
msaccess jdbc vagy [link] -
wolandino
tag
Sziasztok,
Lenne egy MS Access adatbázis, ami köré kellene írni egy webes alkalmazást.
(Az adatbázisban dolgozók adatai vannak, akik egy id-vel vannak azonosítva, és ennek segítségével léphetnek majd be az alkalmazásba is)
Tudna valaki abban segíteni, hogy milyen fejlesztőeszközökre lenne szükség?
Pl. milyen nyelvnek van MS Access adatbáziskapcsolata?( javanak van-e?)
Az adatbázis sajnos adott, köré kellene valamit építeni.
Ha lenne egy jól járható javas út, akkor annak tudnék örülni
Köszönettel,
W. -
Kommy
veterán
Sziasztok!
Egy kis segítség kéne, lenne egy linkem a következő formában természetesen ez egy hoszzú szövegben van: <a class="Youtube" href="http://www.youtube.com/watch?v=2CNibFDxo5M" rel="2CNibFDxo5M"
Ezt ki tudom keresni a szövegből reguláris kifejezéssel: <a class=\"WBYoutube\" href=\"[0-9a-z_.?/:=-]+\" rel=\"[0-9a-z_.?/:=-]+\">
A gondom az , hogy ebből a linkből nekem a href és rel uáni értékek kénének.
Ez valahogy megoldható lenne, jelenleg csak az első ilyen találatot kapom meg a következő kóddal (objective c):
NSString *string = [sourceArticle objectAtIndex:1]; //itt van tárolva a szöveg amibe keresni kell
NSError *error = NULL;
NSRegularExpression *regex = [NSRegularExpression regularExpressionWithPattern:@"<a class=\"WBYoutube\" href=\"[0-9a-z_.?/:=-]+\" rel=\"[0-9a-z_.?/:=-]+\">"
options:NSRegularExpressionCaseInsensitive
error:&error];
NSRange rangeOfFirstMatch = [regex rangeOfFirstMatchInString:string options:0 range:NSMakeRange(0, [string length])];
if (!NSEqualRanges(rangeOfFirstMatch, NSMakeRange(NSNotFound, 0))) {
NSString *substringForFirstMatch = [string substringWithRange:rangeOfFirstMatch];
NSLog(@"substringForFirstMatch: %@", substringForFirstMatch);
}
NSUInteger numberOfMatches = [regex numberOfMatchesInString:string
options:0
range:NSMakeRange(0, [string length])];
NSLog(@"videók száma: %d", numberOfMatches); -
Pythonban van valami beepitett megoldas arra, hogy ket listak listajat egy meghatarozott indexu elem egyezosege szerint zipeljunk ossze?
Tehat pl:list1 = [ [135, 'p', 2], [124, 6, 'z'] ]
list2 = [ [124, 6, 'q'] ]S az izip_longest eredmeny ez legyen amennyiben a 0. indexu elem egyezosege szerint kell zipelni:
[ ( [124, 6, 'z'], [124, 6, 'q'] ), ( [135, 'p', 2], None ) ]
ne pedig ez:
[ ( [135, 'p', 2], [124, 6, 'q'] ), ( [124, 6, 'z'], None ) ] -
-
pakriksz
őstag
Hello!
van egy xml, amit egy program úgy néz ki xsl transzformációval átkonvertál egy másik xml-re aminek a tartalma ugyan az, de a felépítése nem. A program működésébe, sem az xsl fájlba nem látni bele, mert valahol a kódban nagyon jól el van dugva, és a program zárt.
Szóval adott a transzformáció előtti xml és az utáni, de én visszafelé szeretném ezt csinálni, hogy a transzformált xml-t visszaállítja az eredetire. Létezik ilyenre valami megoldás? pl valami módszer ami megnézi a 2 xml közötti különbségeket, és összehoz egy visszafordító xsl-t, vagy akárhogy visszaállítja? -
ciprian01
csendes tag
Sziasztok!
Nekem szükségem lenne egy olyan progira, amely a felugró ablakokat okézza le villámgyorsan. Több féle felugró ablakot fel kéne ismerjen, van olyan, ami egy szimpla "OK", van olyan is, ami "OK" "CANCEL", de abból is az "OK kéne. Sok clickerrel próbálkoztam, de egyik sem volt képes a tökéletes feladatmegoldásra, mivel pozíció, illetve kép alapján dolgoznak. Segítségeteket előre is köszönöm. -
Gyuri16
senior tag
válasz
Jim Tonic #5724 üzenetére
munkaban elsodlegesen javaban programozunk. hozza kellett tanulnom flexben interfacet gyartani. ezen kivul van tapasztalatom mas nyelvekben is, de egyik se teljesen profi: c, c++, pascal, delphi, python, linuxos shell scriptek, webes dolgok (php, html, css), compiler generalok (flex, yacc/bison). boldogulok adatbazisokkal is, de ezen meg van mit fejleszteni (keves dologhoz hasznaltam egyelore bonyolultabb dolgokat).
-
Gyuri16
senior tag
válasz
Jim Tonic #5721 üzenetére
ertem mit mondasz, en felhoznam az analitikus gondolkozas es tarsai kozhelyet, mert szerintem fontos. tehat, hogy egy kicsit kontextusba helyezzem a mondanivalom: utolso eves hallgato vagyok elmeleti informatikan, es oktobertol dolgozok felallasban iskola mellett (azelott is csinaltam kisebb dolgokat, de most rendesen). a ceg ahol vagyok kevesbe formalis, tehat nem rajzolunk folyamatabrakat, nincs sokszintes hierarchia, hanem egy egesz projektet visz egy csapat (es ez tetszik is nekem).
amit szerintem az iskola adott:
1. gyorsan tudok alkalmazkodni uj dolgokhoz: elso heten ahogy munkaba alltam kaptam olyan dolgot amit eletemben nem lattam (es mas se a cegnel, ezert adtak nekem, amig betanulok). meg kellett vele birkozni. azutan mar programozasban szinten kaptam feladatot, es egy reszet olyan nyelven kellett csinalni amivel nem talalkoztam addig. nem tudok arra tamaszkodni, hogy az osszes ilyen konkret feladatra felkeszit az iskola.
2. jol tudok analizalni a problemakat. miutan megvoltak a kezdo korok, rambiztak egy nagyobb munkat, amihez nekem kellett utananezni az elmeleti reszenek is (nem egy brutalis dolog, de sokat segitett, hogy pl tudtam, miert jo a sik felosztasara quadtreet hasznalni..), es megtervezni az egeszet. ennel a resznel nem sokat segitett volna, hogy tudok valamilyen konkret technologiat - mint emlitettem, egy szamomra ismeretlen nyelven kellett megoldanom. erre viszont felkeszitett az, hogy eveken at nehez feladatokat kellett megoldanom, megha elvont modellekben is.ehhez hozzatartozik termeszetesen, hogy kozben kepzem magam, hogy implementalni is tudjam amit akarok, viszont ugy latom, hogy ezt konnyebb es gyorsabb konyvekbol es kollegaktol elsajatitani mint azt a gondolkozasmodot amit az iskolaban probalnak belenknevelni.
azzal amit ArchElf ir egyetertek, valoszinuleg a megoldas az, hogy jobban szetosszak az alap es mesterkepzest. nem tudom nalatok mennyire mukodik az elv, nalunk csak felosztottak valahogy a regi 5 eveset, es nem sokan vannak akik otthagynak 3 ev utan az iskolat. tehat valahol meg kell kulonboztetni azokat az embereket akik uzemeltetni, felugyelni, azaz nem ujat alkotni, hanem a meglevoket hasznalni akarjak, es azokat akik az e mogott rejlo problemak erdekelnek. nekem a velemenyem tovabbra is az, hogy a gyakorlati tudas skatulya tul nagy ahhoz, hogy mindenre felkeszithessen az egyetem, ezert tobb ertelmet latom annak, hogy specifikus kepzeseket vegezzen az ember, ilyenekbol van egy rakas, es tobbnyire a munkaltatok is nagyra ertekelik.
utolso gondolat pedig, hogy nyilvan mindannyian mast csinalunk, es mast varunk el az iskolatol. en ugy erzem jol valasztottam, bar ezt igazabol csak evek mulva mondhatom majd jogosan. egyenileg kell eldonteni, mivel is akarunk foglalkozni, valasztani egy iskolat ami megadja az alapot, es aztan "Könyvek, böngészés, gyakorlás, évek."
-
ArchElf
addikt
válasz
Gyuri16 #5720 üzenetére
az algoritmusok es elmeleti tantargyak idotlenek. a gyakorlati targyak (oprendszerek, adatbazisok, programozas..) pedig adnak annyit, hogy tisztaban legyek az elvekkel, miertekkel, es ha bovebben erdekel tudjak specializalodni.
Ezeket msc oktatásban kellene részletesen oktatni. Főiskolai oktatásban max egy félévet. Minek ezeket belevágni az emberek fejébe, ha nem akar kutató lenni? Aki gyakorlati tudásból akar megléni (rendszer üzemeltetés, hálózatok, programozás), azoknak gyakorlati tudást kellene átadni és azt kellene féléveken keresztül gyakorolni, sulykolni.AE
-
válasz
Gyuri16 #5716 üzenetére
Hát, alapjaiban nem értek veled egyet. Sebaj.
Csak pár szót. Az általános dolgokkal pont kitörölhetem a ..... a való életben. Elmész dolgozni, és csak pislogsz.
Nem az én példám lesz pont releváns, de esetemben (erről már korábban is beszélgettünk) pl. se folyamatábra, se tervezés, se semmi nincs. Elmondja az adott részleg, mi kell neki, én meg leülök, aztán már programozok is. Tudom, hol fogok bele, és közben folyamatosan építem. Nyilván vannak olyan projektek, ahol ez máshogy működik. Ám ezekre sem készít fel az iskola, sajnos.
Amit megtanultam az iskolában, azt nyugdíjig tutira a hajamra kenhetem. Könyvek, böngészés, gyakorlás, évek.
Véleményem szerint is jobb lenne, ha lennének speciális szakok. Akár csak különböző programnyelvekre. Jobbak az esélyeid, ha egy dologban nagyon jó vagy, mintha nagy az általános tudásod. Az iskolának azt kellene tanítania, amit a piac akar, de nem ez a jellemző. -
Gyuri16
senior tag
válasz
ArchElf #5719 üzenetére
ezt kifejtened bovebben? az algoritmusok es elmeleti tantargyak idotlenek. a gyakorlati targyak (oprendszerek, adatbazisok, programozas..) pedig adnak annyit, hogy tisztaban legyek az elvekkel, miertekkel, es ha bovebben erdekel tudjak specializalodni.
persze nem vitatom, hogy a felsoroltakbol nem tanitjak az epp aktualis legujabb felfedezeseket, ezen lehetne javitani, de igy is tul sok minden van, 5 ev alatt nem lehet mindent megtanulni. egyeduli dolog amit hianyolok a tobb szakirany, ahol melyebben lehetne foglalkozni az adott szakkal. ez viszont nyilvan az "altalanos muveltseg" karara menne. nagyobb egyetemek megengedhetik maguknak, hogy tobb kutatasi csoportjuk legyen, es azok tobb tantargyat tanitsanak. ehhez viszont elsosorban tobb szakember es penz kell.
-
amargo
addikt
Lehet csak átmeneti volt, itt C bug-ok vannak.
.net-es
De elég sokat lehet találni. A megfelelő részt írd át.Egyetem/főiskola kérdés:
Meg kell néznie a leendő diáknak, hogy mivel akar majd foglalkozni és oda menni tanulni, mert óriási eltérések vannak. Több kollégám, ismerőseim az ország különböző részein tanultak, bizony nagyon sokrétű az oktatás.
Nálunk sokan azonos intézményből, azonos szakról kerültek ki, könnyebben megértjük egymást, mert nagyon hasonló oktatást kaptunk. Egy HR-nek ez is szempont lehet. Bárki megtanulhat nagyon jól programozni attól függetlenül, hogy hol végzett vagy hol nem végzett. -
Gyuri16
senior tag
konyorgom szalljunk mar le errol az "egyetem nem azt tanitja, amit majd a ceg akar" temarol. egyetemnek nem az a celja, hogy megtanitson egypar epp divatos technologiat. mihez kezdesz vele 5-10-20 ev mulva? olyan tudast kell hogy adjon amire nyugdijig epithetsz, es aktualis marad.
az hogy mi a velemenyed a tanarokrol a te dolgod, de ha tenyleg objektiven rosszak erdemes tenni valamit. egyreszt el lehet menni a vezetoseghez panaszkodni (ha tobb embernek ez a velemenye), ha pedig rossz a helyzet mas iskolaba menni. nalunk elofordul olyan, aki valamiert nem szimpatikus, de a tobbseg nagyon okos es tapasztalt ember. masik dolog, hogy gyakran csak azok szidjak a tanarokat, akiknek gondot okoz az adott tantargy.
-
Lacces
őstag
válasz
Jim Tonic #5708 üzenetére
Én is hozzászólnék a témához
Igen, ki mennyit tanul magától... Ezen van a hangsúly, az Egyetemeken, meg amúgy is csak maradi tanár van, aki csak szívatni tud, de köze nincs a tanultaknak a melós helyre.
Meg mindenhol mást erőltetnek.
Nálunk van komputer grafika, Adatbázis sáv, meg Mesterséges intelligencia. PTI-n
Komputer, valami 20 évvel ezelőtti technológiákat, eljárásokat követelnek tőlünk. OpenGL, ugyanmárnekik az ismeretlen fogalom tanítani. (itt jobb a BME vagy más egyetem).
Adatbázis, meg a helyi cégeknek jó... Ott eltud vele helyezkedni az illető.
Mesterséges Intelligencia, az kemény. Viszont annyit, hogy több tárgyat oktatnak ebben a témakörzben, mint a pl.: az ELTE-n, vagy BME-n. Talán az SZTE az amelyik a legjobb lehet.
És ez BSc szakon nem rossz mondjuk. De általános Java vagy .NET programozás az tényleg híg itt. Bár most volt olyan bekeményítés az egyik prog tárgyból, hogy csak úgy lett meg az aláírás, hogy félig megtanultam programozni. (A másik felét magamnak kell megszerezni).
Bár én MSc-n jobban szimpatizálok a PE-vel (Pannon Egyetem), mert tetszik, hogy mérnök informatikusként tanulhatok egy picit Nano technológiát, meg pár érdekességet, meg folyamatirányítás.Engem nem vonz az egyetem hírneve, hanem inkább a szakirány, hogy mibe tudok belekóstolni, kipróbálni. BME-ből is csak egy 2 szakirány érdekel, a többi nem
DE-ről
(Debreceni Egyetem)
Én egyszer hallottam ezt Mérnökinfós és PTI-snél, hogy a különbség annyi, hogy a pti-s sokat tököl a megtervezéssel, addig a mérnökinfós, neki esik és kódol ész nélkül.
De engem nem érdekel, hogy ki hol végzett. Lehet valaki anyagilag nem tud megengedni egy Budapesti egyetemet... (drágább mint vidék). Ez is lehet az oka.
Én csak azokat gyűlölöm, akik folyton azzal villognak, hogy hol végeztek.... Hogy én ELTE-s én meg BME-s vagyok, és nagy az arcuk... Én tuti nem villognék ilyennel, ha esetleg felvesznek oda majd MSc-n... Meg alapjáraton nem is vagyok ilyen.De nem offolok tovább
-
Lacces
őstag
Szia,
A weboldal nem elérhető
, köszönöm azért a hsz-t
Brown ügynök neked is köszönöm a hsz-t
Konkrétan olyan dolgokra gondoltam, mint például egy Java vagy C#, esetleg PHP-s feladatokra. Példakódok, hogy mi a kimenete vagy valami ilyesmi.
Én majd készülök menni egy PHP-s munkára, később meg Java-ra is (csak oda többet kell azért tudni), csak hogy tudjam a szintet, hogy mit várnak el.
Meg esetleg milyen elméleti dolgokat kérhetnek el.
-
válasz
Jhonny06 #5705 üzenetére
Te pont azt mondtad, amit én. Hogy kb. egyforma tudással jönnek ki a hallgatók. És ezt a munkáltatók is tudják. Én megpróbáltam kiemelni egyet a sulik közül, azt is azért, mert sok a támogató, és van lehetőség támogatott munkákra. Ám nem ez volt a mondanivalóm lényege. Magam sem vagyok BME-s amúgy, félreértés ne essék. Az is tény, hogy láttam már gyengébb egyetemi infóst, mint GDF-est. Szóval tényleg kár bárkit is a suli alapján ítélni. Az elhivatottság sokkal többet számít.
-
Jhonny06
veterán
válasz
bambano #5706 üzenetére
Pont ez a lényeg, hogy nincs ilyen, hogy jobb. Mert nem ad annyit egyik hely se, hogy ilyen megtörténhessen. A jó szakemberek a saját akaratuk miatt azok és nem azért, mert oda jártak, ahova. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy GDF == BME, de a rangsorban lévő mondjuk első 3-4-5 hely (korábban leírtak) hozzávetőlegesen ugyanaz, nincsenek nagy eltérések.
"bmf vagy ppke jobb, mint a de?"
DE mint Debreceni Egyetem?
-
Jhonny06
veterán
válasz
Abysmal #5671 üzenetére
Azért nem ez az átlag. Ezzel nem a kollégát akarom minősíteni, de hajtani kell és lesz munkád. Lennie kell valami perspektívának, hogy nagyjából mit akarsz majd a későbbiekben csinálni és azzal foglalkozni a szabadidődben. Az egyetemen mindenbe csak kvázi belekóstolnak, úgyhogy abból nem lehet megélni. És ez nem lehet mentség egy esetleges állásinterjún.
Jim Tonic: Szerintem maradjunk annyiban, hogy BME/BMF/ELTE/SZTE/PPKE az elfogadható helyek; egyiken se végzel úgy, hogy tudsz valamit, ha nem foglalkozol vele magadtól. A BME-n se tanítanak többet, mint egy másik, rosszabbnak vélt egyetemen. És ezt a munkáltatók is egyre inkább tudják (szerencsére), hogy nem kerülsz be automatikusan csak azért, mert a BME-ről jöttél, mert segg hülye is lehetsz. Nem szeretem az ilyen álláspontokat.
-
Lacces
őstag
Hello!
Tudtok olyan oldalt, ahol állásinterjún előforduló tesztek vannak felrakva, vagy ahhoz hasonló feladatsorok?
-
válasz
bambano #5701 üzenetére
A kivitelezés sebességére gondoltam. Én pl. hülye lennék írni egy mySQL szervert, se időm, se kedvem, se tapasztalatom hozzá. Ezerszer többet szívnék vele, minthogy keressek egy ingyenes megoldást. Pl. múltkor találtam ingyenes mySQL szervert is, bár azokra sok dolgot nem bíznék.
amargo: Simán igazad lehet. Már ha egyáltalán egyre gondolunk, az ELTE-re.
-
bambano
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Crypto Trade
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen autót vegyek?
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Sweet.tv - internetes TV
- Autós kamerák
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- További aktív témák...
- Új Lenovo 16 Ideapad Slim3 WUXGA IPS Ryzen5 7530U 4.5Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus PRIME B450M R5 2600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB AeroCool Quantum Mesh V3 400W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3027
- Dell G15 5520 Gamer FHD IPS 120Hz i7-12700H 14mag 16GB 512GB Nvidia RTX 3060 6GB 140W Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest