- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- E.Kaufmann: Barangoljunk! OpenWRT Wifi Roaming jegyzetkezdemény
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- pr1mzejEE: Viszlát CoD2, CoD4, CS:GO!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
BloodyEddie
őstag
Sziasztok,
Szeretnék megtanulni programozni. Az alapoktól vágnék bele, semmilyen előismeretem nincs. Feltételezem az alapokhoz még nem kell nyelvet választani, de ha mégis, az objective-c érdekel (gyakorlatban is hasznos nyelvet szeretnék tanulni). Viszont teljesen kezdő szintű oktatókönyvet, videót, stb. nem találtam. Mit tudnátok ajánlani? Időm van, csak a forrás kéne, amiből tanulhatok.
Előre is köszi
-
Sk8erPeter
nagyúr
"a programozásba itt is belekóstolhatok (vagy bele kell kóstoljak?
) és ha megtetszik, fejleszthetem magam."
Nem belekóstolni fogsz, hanem programozni fogsz. Vagy ha csak kóstolgatni fogod, akkor meg fogsz bukni a programozós tárgyakból. Most ezt előre mondom, hogy ne vedd félvállról.Nyilván nem az egyetem fog megtanítani programozni, hanem elsősorban saját magadat kell fejlesztened.
-
alpihun
senior tag
Mertem azt hinni, hogy ez valami általánosabb dolog, hogy mindenhol kb. ugyanaz.
[szarkazmus]A fejemet már leharaptátok, szóval nyugodtan meg lehet kövezni.[/szarkazmus]Szerk:
-
bepken
veterán
válasz
Sk8erPeter #7275 üzenetére
köszi szépen Neked is!
végül a mérnökinfóra esett a választásom. egyik ismerősöm most lesz harmadéves, korábban a hálózattelepítő tanfolyamot is együtt végeztük, bár emlékeim szerint ő jobban belefolyt a dolgokba....illetve ő szakmán belül helyezkedett el, én pedig igazából 3 éve nem vagyok képben. de úgy érzem, ez a vonal mégiscsak közelebb áll hozzám, illetve - mint ahogy mondtátok - a programozásba itt is belekóstolhatok (vagy bele kell kóstoljak?
) és ha megtetszik, fejleszthetem magam.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
alpihun #7285 üzenetére
"Kérdés nem is volt, csak egy kijelentés, amire vártam a jóváhagyást/javítást."
Most mire várod a jóváhagyást, arra, hogy a sulidban valóban C++ lesz, vagy arra, hogy megengedjük-e neked, hogy ezt tanuld?Ha arra vagy kíváncsi, használják-e a gyakorlatban a C++-t, tehát tudod-e valaha hasznát venni, amennyiben érdekel, akkor arra a válasz az, hogy IGEN.
Egyébként minden további "attól függ". -
alpihun
senior tag
válasz
Sk8erPeter #7284 üzenetére
Kérdés nem is volt, csak egy kijelentés, amire vártam a jóváhagyást/javítást.
És arról van szó, hogy nem szeretnék belemélyedni olyan nyelvbe az iskola előtt, amire majd ott nem lesz szükségem, így kerülvén el egy káoszt.Köszöntem.
-
alpihun
senior tag
Hali!
Abszolút kezdő vagyok, vagyis, még az sem.9-be megyek, matek-infó osztály. Már megnyugtattak, hogy nulláról kezdjük a programozást, de mégis belekóstolnék, míg az időm engedi.
Szóval hol/hogyan is kezdjem. Azt hiszem C++-al indítunk, de nem tenném rá a fejem.
Egy bólintást (esetleg javítást) várok csupán, mivel haladni szeretnék, nem összevegyülni jelentéktelen programnyelvekkel.A köszönöm meg, várhat még.
-
alratar
addikt
Melyiket ajánljátok?
eclipse.v. netbeans.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #7276 üzenetére
Hmm, lehet, hogy nálunk is volt ilyesmi kötelezettség, nem tudom, én magamtól is felvettem ilyen jellegűeket pluszban, mert segítettek, és nem éreztem ezeket cseppet sem büntetésnek, sőt, legalább nem magamtól kellett felzárkóznom. Szóval ez egy igen hasznos találmány. Főleg, hogy később úgyis megbukik a fontos tárgyakból, aki nem tartja a lépést, így legalább van esély, hogy elkerülje a bukást.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #7275 üzenetére
lehet, hogy akkoriban nem történt semmi, manapság viszont felzárkóztató kurzusok felvételére kötelezik, aki rosszul írja meg a felmérőket.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Hát a kettő közül mindenképp a proginf, azért az sokkal nívósabb. Bár ez nem azt jelenti, hogy aki proginfet végez, az jobb, mint aki mérnökinfót. [...] ha csak a papírt nézzük, akkor egy programtervező diploma nívósabb mint egy mérnökinfós, bár ez elég straigtforward de azért leírom"
Mondd, mégis hogyan mondhattál ekkora oltári nagy baromságot?Sorry, de ez úgy, ahogy van, bullshit.
Totál más képzést ad a kettő, a mérnök informatikus szakon nem meglepő módon mérnökibb képzés folyik, míg programtervező informatikus szakon sokkal komolyabban veszik a matematikát, miközben hardvert alig látnak (ezt egy ELTÉ-n végzett járó srác mesélte, szóval én legalább nem csak a levegőbe beszélek butaságokat), ennek megfelelően eléggé más jellegű feladatok elvégzését kalapálják a két szak diákjainak fejébe. Ettől még egyik sem "nívósabb", mint a másik, és egyik sem "jobb", sőt, egyik sem a másiknak az alapképzése, mint ahogy beállítottad, hanem egyszerűen tök más a kettő, és el kell dönteni, kit melyik érdekel jobban...
Akinek nincs gondja a matekkal, és szeretne is jobban belemenni, alkalmazni mindezt a tudását a későbbi szakmájában, az maradjon a progtervnél, akit a mérnöki része jobban érdekel, szeretne több hardvert is látni, stb., az menjen mérnök infóra, egyikkel sem jár rosszul az ember, sőt, mindkettő jellegű tudásra nagyon sok területen van szükség. Fog is találni munkát mindkét szakon végzett ember, ezzel nem lesz gondja.Azért túl kevés információ birtokában lehetőleg ne jelents ki szélsőséges dolgokat.
De most látom, hogy mindezt már szerencsére elmagyarázta neked Jim Tonic is, így nem maradt a fájó butaságokat tartalmazó hozzászólásod megtorlatlanul.======================
(#7263) bepken :
Nem, ne hallgass rá, rohadtul nem így van, ahogy leírta. Nehogy már valaki azt gondolja, hogy egyik a másiknak az alapképzése, és kevesebbet ér. Lásd fentebbi okfejtésem.======================
(#7264) bambano :
"az első héten rögtön szintfelmérő dogát írnak matekból és fizikából"
Mondjuk ennek emlékeim szerint rossz következménye nem volt, nem történt semmi, ha katasztrofális eredménnyel zárult a teszted, vagy éppen csodálatossal, de legalább felmérték, mi a pálya."mérnök infóra programozási affinitás nélkül menni erős ötlet"
Hát igen, de azért nem lehetetlen vállalkozás, csak nagyon akarni kell. Én full humán képzések után mentem oda, és rendesen vért izzadtam, mire egyáltalán fogalmam volt róla, mi az a programozás, elsőre megbuktam belőle, de aztán rákattantam, mint gyöngytyúk a takonyra.Nyilván nekem jóval többet kellett készülnöm mindenből, mint annak, akinek volt bármi szakirányú előképzettsége.
Ez persze nem változtat azon, hogy aki nem akar szopni, mint a torkosborz, az mindenképpen próbáljon még egyetemre kerülés előtt nagyon rágyúrni a programozásra. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #7252 üzenetére
"Hol itt egy moderátor, aki bele tud írni az összefoglalóba?"
Itt:
http://logout.hu/tema/moderatort_keresek_a_forumhoz/friss.html"Az összefoglalót olvassa egyáltalán valaki?
"
Igen, főleg olyan, aki még nem járt a topicban, nem olvasta az összefoglalót (tehát új neki, én is elolvastam nemrég, hogy mik szerepelnek benne, mert láttam, hogy valaki update-elte, és bizony találtam butaságokat, csak nem volt még időm javíttatni), kezdő, stb. Van értelme abszolúte.
Viszont most, hogy beszélünk róla, felfedeztem egy hibát, amit gondolom majd a Logout megújításával javítanak, hogy Logouton nincs ilyen kis lenyíló az összefoglalóhoz, mint Prohardveren: [link] (ld. "Összefoglaló kinyitása"), Logouton csak ilyen: [link]. -
hmate91
csendes tag
Helló!
Van olyan fájlkezelő, amit úgy személyre tudok szabni, hogy csak egy adott adathordozón kezelje a fájlokat?
Amire kellene: egy hordozón lennének képek, leírások és pár katalógus (ezek .exe kiterjesztésűek) és ha én X kezébe adom ezt a hordozót, akkor a fájlkezelővel egyszerűen böngészne a hordozón (nyilván ez a szerepe), de hogy egységesnek tűnjön az egész jó lenne, ha nem látná a hordozón kívüli dolgokat
Köszönöm a segítséget!
-
Assasin_
aktív tag
Üdv!
Szükségem lenne pár tanácsra hogy hogyan is kezdjem el a programozást teljesen nulláról matektudás hiányában és utálatával. Mit és hol kellene el kezdenem tanulni illetve érdemes e C# tanfolyamra beiratkozni vagy ott úgy se tanulnék semmit?. Igaz hogy a tudásom nulla ezen a területen de mindig is érdekelt az info. Mostanában nagyon sok szabadidőm lesz és szeretném hasznosan tölteni és kipróbálni magam ebben a műfajban is . Bármilyen tanácsot érvet szívesen várok.
Üdv
-
Hát a kettő közül mindenképp a proginf, azért az sokkal nívósabb. Ez azért elég ROTFL. Mivel a kettő mást terület, elég marhaság összehasonlítani, mi a nívósabb. A mérnökinfós a villamosmérnökhöz hasonló, kevesebb villanytan, több programozás. A programtervező kizárólag matek/programozás. A kettő szakma nem egyértelműen összevethető, arról nem is beszélve, hogy könnyebb felszívni magad programozásra, mint elektronikára, és általában jobban kenik az alacsonyabb szintű dolgokat. Emiatt gyakran a villamosmérnökök a legjobb C-sek.
Egyébként ha annyira bele akarsz menni a nívósabb kérdésbe, nyugaton a mérnök neve elé odakerül, hogy Dipl.-Ing., ami igen jól cseng kint. -
bepken
veterán
válasz
bambano #7264 üzenetére
úgy érzem, az affinitással nincs gond, autodidakta mód is sok dologba belemélyedtem már
a matek részével mondjuk most kicsit megijesztettél...emelt szinttől messze állok, de igazából sosem voltam hülye hozzá, inkább csak lusta. azért bízom benne, hogy nem ezen fog elbukni a dolog...
követelmények között egyébként nem szerepel az emelt matek.matek és fizika vagy informatika (középszint)
afelől viszont most már maximálisan meggyőződtem, hogy nálam a programtervező szak nem játszik...
-
lalus8706
tag
Sziasztok,
Lehet, hogy nem a megfelelő topicba írok, de itt számítok értékelhető, kielégítő válaszra. Természetesen el is navigálhattok, ha van a következő kérdésnek megfelelő hely.
A kérdésem az, hogy valaki tud-e "vp/ms designer"-hez valami oktatóanyagot, illetve egy forrást, ahonnan le tudnám tölteni?
Hiába kerestem, sehol sem találtam, és az elkövetkező két hónapban el kéne jutnom egy szintre.
Előre is köszönöm! Üdv.
-
bambano
titán
mérnök infóra erősen ajánlott az emelet szintű matek és fizika. arra már nem emlékszem, hogy kötelező vagy csak ajánlott. az első héten rögtön szintfelmérő dogát írnak matekból és fizikából. mérnök infóra programozási affinitás nélkül menni erős ötlet, progmatra/progterv infóra meg felesleges próbálkozás. progterv az inkább matematika, mint programozás.
-
doc
nagyúr
válasz
martonx #7261 üzenetére
akkor valoszinuleg eleg mas fogalmaink vannak a 'normalis munkahely'-rol
mikor fejlesztoi melot kerestem, 4 helyre mentem interjuzni, sehol nem erdekelte oket hogy van-e diplomam
a negybol kettonel mondtak hogy szivesen latnanak, igy azokbol valasztottam
azota is folyamatosan keresnek fejvadaszok/hr-esek (hetente tobbszor), pedig latjak hogy nincs diplomamtavaly nyaron egy eleg neves magyar ceghez probaltak elcsabitani, de vegul is nem sikerult megegyeznunk, tul jol erzem magam a mostani cegnel
mindezt mint mondtam, diploma nelkul...
egyetlen olyan hirdetes volt annak idejen mikor melot kerestem ahol feltetelkent szerepelt a diploma, es mikor rakerdeztem azt mondtak hogy anelkul ne is kuldjek CV-t, ha jol emlekszem a Nokia-Siemens volt
-
martonx
veterán
Egy harmadik lehetőség, hogy önmagában a papír megszerzése a lényeg, ergo simán elég lehet egy mérnök - informatikus. Ne legyenek illúzióid, programozni nem fognak megtanítani programtervező szakon sem, csak kétszer annyi hülye tantárgyad lesz.
Aztán ha az élet, meg az affinitásod úgy hozza, akkor majd kiképzed magad valamelyik programnyelvben.
Ha meg bárhol állást keresel a lényeg, hogy valamilyen papírod legyen, aztán a gyakorlatban, felvételiken ezen túl már úgyis csak az számít, hogy mit tudsz, nem pedig az hogy mérnökinfós, vagy progterves a diplomád. -
-
bepken
veterán
köszönöm! és Neked is doc!
igazából - és kérlek, tényleg ne értsétek félre!
- éppen ugyanazt a két végletet fogalmaztátok meg, ami miatt képtelen vagyok dönteni (mint a rajzfilmekben, amikor megjelenik a kisangyal, aztán meg a kisördög
)
a helyzet az, hogy valóban nem szeretnék semmit sem eröltetni, de valamilyen szinten úgyis muszáj lesz rászánnom magam valamelyikre (teccikérteni) - a mérnökinfó kicsit közelebb áll hozzám, úgy érzem. a programozás meg csak úgy tetszik. kreatív munka. pepecs munka. a semmiből valamit. az ilyenek általában tetszenek. na de ez vajon elég?
a matek miatt félek tőle a legjobban egyébként...sosem volt az erősségem, érettségin is egy gyenge 4-es sikeredett (középszint) - ráadásul ez nem most volt...és azóta...hát maradjunk annyiban, hogy amolyan "holtnyelv" kategóriává vált számomra
-
Jim-Y
veterán
Hát a kettő közül mindenképp a proginf, azért az sokkal nívósabb. Bár ez nem azt jelenti, hogy aki proginfet végez, az jobb, mint aki mérnökinfót. Ebben a szakmában erősen meghatározza a képesítésed a saját szorgalmad, magyarul nem a suli fog jó programozóvá tenni, hanem saját magad, illetve az, hogy mennyit foglalkozol a témával, mennyit gyakorolsz.
Én úgy mentem infó szakra, hogy előtte szinte semmit nem programoztam, és nem is nagyon érdekelt az egész, de nem volt jobb ötletem. Azóta megszerettem, és szívesen csinálom. A matekot viszont nemhogy megszeretni nem sikerült, hanem ha lehet még jobban megútáltam
Ha jó szakember szeretnél lenni, akkor képezd magad folyamatosan suli mellett is, de ha csak a papírt nézzük, akkor egy programtervező diploma nívósabb mint egy mérnökinfós, bár ez elég straigtforward de azért leírom
-
bepken
veterán
sziasztok!
nem tudom, mennyire leszek OFF (úgy láttam, hasonlóról volt már szó a topicban, ezért merészelem én is felhozni a témát)
jelenleg pótfelvételi előtt állok - nem akarom nagyon kifejteni, lényegében sok év után rávettem magam / meggyőztek, hogy csak kellene az a diploma - csupán nem vagyok biztos benne, mivel járnék jól, mire van napjainkban nagyobb kereslet infós berkekben.
- az egyik a mérnök infó lenne - hasonló ismereteim már vannak, ugyanis hálózattelepítő volnék. ebből adódóan inkább műszaki beállítottságú voltam mindig is (mások is ezt mondják rólam)
- a másik szak pedig a programtervező lenne. valamiért úgy érzem, hogy ha ki tudnám szenvedni magamból, azzal nagyobb lenne a "piaci értékem". viszont soha semmilyen programozási nyelvvel nem találkoztam korábban (ok, hazudok, mert középsuliban pascal-ban bohóckodtunk pár óra erejéig....)
így tehát nem tudom, volna e értelme - akár még gondolatban is - belefogni az egészbe. egyáltalán milyen nyelvet taníthatnak alapképzésen (levelezőn) és milyen erősségek kellenek ahhoz, hogy valaki az abszolut nulláról bele merjen fogni?sokat segítenétek, ha egy kicsit helyre tennétek pár gondolattal!
szép napot!
-
martonx
veterán
válasz
bigbuda #7249 üzenetére
Ha konkrétan Android-ra akarsz fejleszteni, akkor egyértelműen a Java kell neked.
Én még javasolnám a web fejlesztést, ekkor HTML + CSS + Javascript-re lesz szükséged, plusz a későbbiekben valamilyen szerver oldali nyelvre (ez is lehet Java, vagy PHP, vagy ASP.NET - C#) -
bigbuda
aktív tag
Kedves Fórumtársak!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy ha én programozni szeretnék, akkor melyik az a programozási nyelv / nyelvek, amelyekkel érdemes foglalkozni? Melyikek a legnépszerűbbek, leghasználatosabbak?
Anno Pascalon nyomtam, de az már nagyon nagyon régen volt, most jött az elhatározás, hogy szabaidőmben szeretném újra űzni a programozást. Mondjuk android OS-re írni pár progit, játékot..
Időm az lenne, csupán segítségre szorulok abban, hogy merre induljak el, mivel kezdjem, és hol? Esetleg valami szuper könyvet, vagy internetes oldalt tudtok ajánlani?
Biztos vagyok benne, hogy sokan azt gondolják, hát ez hülye, így biztos nem fog megtanulni, de én hiszek magamban. Egy kezdő löketet szeretnék kérni a Nagyoktól!
Előre is köszi a tanácsokat!
-
shinodas
tag
Sziasztok srácok!
Nem tudom jó topicban vagyok e, de szerintem igen. Ubuntu 12.10 alatt szeretném a bitbucket ssh hozzáférést beállítani, de a config fájlra azt írja, hogy:
root@peter-VPCEH1M1E:/home/peter/Dropbox/C++/Qt/sql/.git# git push git@bitbucket.org:erbal/sql.git
/root/.ssh/config: line 1: Bad configuration option: [core]
/root/.ssh/config: line 2: Bad configuration option: repositoryformatversion
/root/.ssh/config: line 3: Bad configuration option: filemode
/root/.ssh/config: line 4: Bad configuration option: bare
/root/.ssh/config: line 5: Bad configuration option: logallrefupdates
/root/.ssh/config: line 6: Bad configuration option: ignorecase
/root/.ssh/config: line 7: Bad configuration option: [remote
/root/.ssh/config: line 8: Bad configuration option: fetch
/root/.ssh/config: line 9: Bad configuration option: url
/root/.ssh/config: line 10: Bad configuration option: [branch
/root/.ssh/config: line 11: Bad configuration option: remote
/root/.ssh/config: line 12: Bad configuration option: merge
/root/.ssh/config: terminating, 12 bad configuration options
fatal: The remote end hung up unexpectedly
[/MPedig a config fájl tartalma ugyan az, mint amit ír a bitbucket: itt
Mi lehet a gond, vannak tapasztalatok hasonlóval? -
Mivel érdekesmód az SDL libet sem találja, próbálj meg végigmenni újra az első tutorialon, különösképpen a negyedik lépésen.
-
Hát, médiumi képességekkel biztos ki fogjuk tudni találni... De lehet hatékonyabb ha egyrészt elárulod, hogy mi akad el - fordítás? linkelés? futtatás? -, és hogy mi a konkrét hiba...
Így hogy egy függvény szignatúráját idézted, a tippem fordításidő lenne, és hogy elfelejtetted include-olni vagy az SDL egyik headerjét, vagy a <string>-et.
Vagy a linkernek nem szóltál, hogy azt is be kéne kötni, és nem tudja mi fán terem az SDL_Surface.
-
wmati
addikt
Ezzel kezdtem ezek szerint jó úton járok
Csak ennél a leckénél valamit elrontok és itt elakad a program
SDL_Surface *load_image( std::string filename ) -
wmati
addikt
Tud valaki C++ sdl hez valami tutorialt ?
-
Lacces
őstag
Köszi a PaaS jó lesz
Konkrét eszközről még nem tudok
.
Tényleg csak egyelőre az, hogy tudjok PHP, Java EE (esetleg Spring / Play / Grails) futtatása, MySql, MongoDB, PostgreSQL támogatása.
SVN vagy Git kezelés.
Olvasom, amit linkeltél. Az OpenShift nem tűnik rossznak
Köszi
-
Cloud PaaS vagy IaaS talán? Vagy konkrét eszközt keresel?
Egy egész jó összefoglaló van sok szolgáltatóról a DZone-on (regisztráció kell), lehet köztük van.
Ha kapásból ki akarsz próbálni valami általánost, az OpenShift egy példa az ingyenes megoldásra
-
Lacces
őstag
Hali,
Nos, szoktam webalkalmazást (php, java) fejleszteni a laptopon, a localhost-ot használva. Viszont hallottam olyanról, hogy lehet úgymond ezt úgy is csinálni, hogy nem a saját gépén csinálja az ember, hanem valami online szolgáltatást vesz segítségül, ahova felküldi a kódot, ott létrehozza (vagy létrehozzák neki a virtuális szervert, adatbázis, minden ott van és nem a helyi gépne) és oda fejlesztget, meg direkt a fejlesztést segítő eszközök is rendelkezésre állnak. Én egyet sem ismerek, de szívesen kipróbálnám.
Ha van ilyen, akkor ezeknek a szolgáltatásoknak mi a gyűjtó neve? (fogalmam sincs hogyan kell rájuk keresni- engem elsősorban ingyenesek érdekelnek)
A válaszokat előre köszönöm. -
szabog4
aktív tag
Nézzétek el, ha nem jó helyre írom, de fogalmam sincs ezzel a kérdéssel hova fordulhatnék!
Üdvözlök mindenkit!
Olyan problémám lenne, hogy vettem egy gamepadot és kipróbáltam eddig a legújabb Mortal Kombat-al (9 azt hiszem) meg a CMR 2-vel ezekkel működött szuperül viszont Serious Sam 3 BFE illetve CMR Dirt 3-nál már nem tudtam SPLIT SCREEN-be játszani, mivel ott megáll a tudomány, hogy a billel leokézom aztán kéri, hogy a player 2 nyomjon startot és semmi. Nem reagál. Elég zavaró az a helyzet, potya pénzkidobásnak érzem eddig. Mondjuk az lenne a legjobb, ha mindkettő gamepadot tudnám használni (haverral), mint CMR2 meg Mortal Kombatba, de már a bill+gamepad combo is megtenné.
Ennek a hibának a kiküszöbölésére miféle megoldás lehetséges?
Gondolok most, hogy a játékon belül kellene valamit átírni vagy pont, hogy a gamepadhoz valami plusz programot vagy programkiegészítőt írni (ha igen, akkor miként)?(Battlefield 2 próbáltam beállítani, hogy majd azzal tolom...részben sikerült csak az egeret nem tudtam ráállítani a jobb karra)
Választ és a segítséget előre is köszönöm!
-
bambano
titán
úgy, hogy egy pár mondatos leírásban feldobod a labdát, és amelyik beszállító jelölt alkalmasnak érzi rá magát, az elvállalja. utána pedig egy nagyon sok menetes megbeszélés sorozat kezdődik, ahol a beszállítónak kell rendelkezni azzal a szaktudással, hogy kihúzzon belőled minden infót, ami a teljesítéshez kell.
neked el kell mondanod mindent, amit a feladatról, a környezetről, a folyamatokról konyhanyelven tudni kell a beszállítónak. azt viszont teljesen rossz elgondolásnak tartom, hogy az a megrendelő, aki nem érzi magát annyira profinak, hogy megcsinálja a programot, azért előírja a profinak, hogy hogyan is kell megcsinálni.
az, hogy hogyan szedik ki belőled az infókat, külön tudomány, de nem a megrendelői oldal tudománya. az interjú sorozat végén pedig kapsz a megrendelőtől egy rendes specifikációt, amire neked bólintani kell.
ehhez még társulhat olyan tudomány vagy igény, hogy a program elkészülte mellett megmagyarázzák, hogy a megrendelő cégében mit kell változtatni ahhoz, hogy az új rendszer jól működjön.
-
aclandiae
senior tag
Sziasztok!
Van egy TP-Link TD-W8961NB routerem. Használom a JDownloader 0.9-es verzióját. Sajnos ez a router már nem szerepel a listában, amivel az Újrakapcsolódási parancsot létre tudnám hozni.
Ilyen a kiindulási alap:
[[[HSRC]]]
[[[STEP]]]
[[[REQUEST]]]
AUTH /? HTTP/1.1
Host: %%%routerip%%%
Authorization: Basic %%%basicauth%%%
[[[/REQUEST]]]
[[[/STEP]]]
[[[/HSRC]]]Szeretnék segítséget kérni kifejezetten ehhez a routerhez megírni a parancsot! (mivel én sajnos nem értek hozzá)
-
Dinter
addikt
Az Illés Zoltán- Programozás C# nyelven című könyvet ismeri valaki? Jó, ha abból tanulok? Lehet nem ide kellett volna
-
Jim-Y
veterán
Köszönöm a válaszokat, azt nem mondom, hogy most sokkal előrébb vagyok, bár mégis, legalább most már tudom, hogy bevett, csak általam nem ismert folyamat nincs erre
De mondom, köszönöm a válaszokat, jól jöttem
-
amargo
addikt
Én szabadúszóként egy szóban elmesélt projektbe bele se kezdenék, ha csak nem arról van szó, hogy puszta jó szívből teszem, ingyen vagy a macskád is bmw-vel fog járni, továbbá akármikor kész lehet.
Ami le van írva azt kérheted számon és azt is kérhetik rajtad számon. Mázlistának tartom az olyanokat, akiknek a projekt életciklusa alatt egyszer sem változott még a kívánság lista és persze ingyen, tegnapra, mert azt gondolták.Az a jellemző, hogy: "élő szóban elmondja a megrendelő, hogy mit akar, ahhoz készít a Programozó egy doksit, amit megmutat a megrendelőnek, és közösen reszelnek még rajta?" Ez akkor is dokumentált! Mint írtam, ezeket ütheti pár megállapodás. De alapszabály, hogy a felhasználó sosem tudja, hogy mit akar azt tegnapra és ingyen. UC-nek mezítláb ezért van értelme. A felület persze változhat, de azzal is ellehet szöszölni.
-
martonx
veterán
Mondjuk amikor én megrendelői oldal vagyok, akkor a beszállítóknak szoktam egy pár oldalas tömör specifikációt készíteni pl. felhasznált adat struktúrákról, web szolgáltatások eléréséről, használt protokollokról stb...
Amikor viszont nálam rendelnek meg, tényleg jellemzően semmit nem kapok, néhány szóbeli egyzetetést, emailezést leszámítva. Aztán már a saját hátsód védelmében érdemes ebből gyorsan egy specifikációt rittyentened, ami a mellékletét képezi a szerződésnek, a későbbi félreértések, pereskedések elkerülése végett.
-
dabadab
titán
válasz
Jim Tonic #7219 üzenetére
Azert persze az ovatossag se art, lattam mar olyat, hogy Nagyceg1 akar valamit Nagyceg2-tol, 2 fejleszt ezerrel, amikor elkeszult a cucc fel ev utan, akkor 1 meg beszol, hogy "de mi nem ezt akartuk". Ilyenkor jol jon az, hogy ha van valami dokumentum, amire lehet hivatkozni, hogy most ezt akarta-e vagy sem (persze az meg jobb lett volna, ha eleve nem ertik egymast felre).
-
Ne viccelj már...
UML-t mióta készít egy megrendelő?Azt a fejlesztőnek kell tudnia, milyen egy jó felhasználói felület, de fel is vázolhatod. A fejlesztés közben is lehet róla egyeztetni. Sokkal jobb ott felvázolni, átbeszélni, mint beadni valamit az elképzeléseidről, amit vagy megértenek, vagy nem. Eleve meg kellene nekik adni a bizalmat. Felvázolni a megoldandó problémát, és hagyni, hogy a legjobb tudásuk szerint megvalósítsák. Valamiért nem Te csinálod, valamiért őket választottad...
Azt mondanám, túlliheged a dolgot, de nem ismerem a projektedet.
-
Jim-Y
veterán
válasz
Jim Tonic #7217 üzenetére
Jó, de valahogy csak át kéne adni, hogy miről szóljon a program. Az ideális eset az lenne, ha kapna a programozó egy felhasználói dokumentációt.
UML Use Case?
UML Activity?Én úgy képzelem, hogy egy alapszintű funkcionalitásbeli dokumentációt elkészít a megrendelő, és a programozó azt követve leprogramozza a programot nem?
Vagy ez nem így szokott menni, hanem csak élő szóban elmondja a megrendelő, hogy mit akar, ahhoz készít a Programozó egy doksit, amit megmutat a megrendelőnek, és közösen reszelnek még rajta?
megj: az elkészítendő termékkel szemben már vannak olyan meghatározott alap dolgok, hogy pl a bejelentkező képernyőn legyen 4 gomb, az egyik erre jó, a másik arra. Itt ilyen adatokat kérjen be, ott olyat.
Ezek már specifikálva vannak, engem az érdekelne, hogy ezt az alapszintű leírást milyen formában szokás benyújtani. Nyílván a tökéletességre törekszem, ezért kérdezem^^ üdv -
Jim-Y
veterán
sziasztok.
Megrendelői oldalról, hogy működik egy megrendelés.
Például én egy hozzá nem értő felhasználó vagyok, és kell nekem egy szoftver. Meg akarok bízni vele egy programozót, milyen dokumentumokat, és milyen részletességgel kell benyújtanom? üdv -
dabadab
titán
válasz
bbTamas77 #7212 üzenetére
"Azért tanulom a C++-t mert a legtöbb helyen úgy írták, hogy hasonlít a C++-re"
Nem hasonlit. A C-re hasonlit (a wikipedian is azt irjak), de csak a szintaxisa, azt meg kb. egy ora alatt meg lehet tanulni, maga a mukodese (ami a nyelvben az igazan lenyeges), egyaltalan nem C-szeru (vagy legalabbis nem elegge es eleg sok - szamodra minden bizonnyal zavaro - kulonbseg van a ket nyelv kozott).
-
kispx
addikt
válasz
bbTamas77 #7212 üzenetére
Legelőször én az angol nyelvet javasolnám (de komolyan; és intenzív tanulással gyorsan fel lehet egy embert hozni, hogy kellően sokat megértsen ebből a szövegből). Semmi értelme egy másik programozási nyelvet megtanulni ha nem is fogod használni. Ha ezt szeretnéd használni felesleges egy viszonyítási alapot tanulnod ugyanis:
a két nyelv különbségét nem fogod megtanulni (az angol tudásod miatt) és e két nyelv között van eltérés (ha már csak a változódefinícióra is ránézel). -
bbTamas77
aktív tag
Objektum-orientált részeket kicsit kibővítenéd, hogy pontosan melyik azok?
C++-nél "Tanuljuk meg a C++ programozási nyelvet 24 óra alatt" csak az alapokig olvastam el.
Azért tanulom a C++-t mert a legtöbb helyen úgy írták, hogy hasonlít a C++-re ezért úgy gondoltam, hogy alapnak jó lesz ez a könyv pawn tanulás szempontjából
Változók és állandók, Kifejezések és utasítások,Függvények,Vezérlési szerkezetek, ezeket vettem át eddig.
Angol tudomásom nagyon szerény, és mivel kezdő tanuló vagyok ilyen téren ezért szükségem van/volt egy viszonyítási alapra.Belenéztem a dokumentumba, de ahhoz az angol tudásom nagyon kevés.
Akkor ne is foglalkozzak a C++ többi fejezetével, mert felesleges mert nem építi tudásomat ott ahol használni szeretném?
Játékokat szeretnénk szkriptelni, pawnt legtöbben erre használják, csak találok egy pontos kiindulási alapot.
-
dabadab
titán
-
kispx
addikt
válasz
bbTamas77 #7209 üzenetére
Gyorsan ránézve:
A Pawn doksijában belenézve nem találtam objektumokat, szóval az objektum-orientált részeket kihagyhatod. (De ekkor inkább C mint C++)
Meg egy dynamically typed jelző is befigyel.
De ha Pawn-ban szeretnél programozni, akor miért a C++-t tanulod? És miért nem ebből tanulsz?
-
bbTamas77
aktív tag
Helló,
Én is elkezdtem, ezt a "Tanuljuk meg a C++ programozási nyelvet 24 óra alatt" című könyvet lapozgatni ennek a hozzászólás hatására: [link]
Valódi célom az, hogy a Pawn (scripting language) tanuljam meg használni.
Aki nem értené, [link]Pawn C++-hez hasonló Objektum orientált szkript nyelv.
Most az lenne a kérdésem meddig mélyedjek el ebben a C++-s könyvben amely a pawn tudásomat is építi?
Következő fejezetek vannak, amelyek már nem az alap szint hanem haladó:Alapvető osztálvok,Az osztályokról - mélyebben,Mutatók,A mutatók kifinomult használata,Hivatkozások,Operátorok túlterhelése,Öröklődés és többalakúság.
Most ezeket is nézzem át, vagy semmi értelme nem lenne? Mert én a pawn szkript nyelvet szeretném megtanulni, C++ alapja ahoz jó volt, hogy megértsem, de úgy gondolom, hogy a többi fejezet tudását nem tudnám kamatoztatni a pawn nyelvben. -
Dinter
addikt
És mi a legjobb módja? Könyvből megtanulni?
-
Dinter
addikt
válasz
Peter Kiss #7202 üzenetére
Altalanos dolgokhoz, ha kell vmi megírni magának.
-
Dinter
addikt
válasz
Peter Kiss #7200 üzenetére
Bonyolultabb, de használhatóbb, ezt mondta egykét ember. Ezért én a C-re gondoltam.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xbox Series X|S
- Fotók, videók mobillal
- Háztartási gépek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Befutott a Mortal Kombat mozifilm folytatásának első előzetese
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Eladó Xiaomi 14 12GB RAM / 512GB tárhely Jádezöld újszerű, hivatalos garanciás, dobozos
- Thrustmaster th8a váltó
- iPhone X Silver 64Gb Kártyafüggetlen - FaceID OFF, vadonat új akksi, Lcd kijelző
- AMD Ryzen R5 5600G / 6 mag / 12 szál / IGP-s /Beszámítás OK!
- AMD Ryzen R7 5800X 3D / 20 hónap Aqua.hu garancia / Beszámítás OK!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - 1100 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Keresünk dokkolókat
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest