- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
Ilyen dátumot kapok vissza egy forrásból: 2016-10-07T14:03:59.880Z
ezt JS-ben vagy php-ben melyik dátum formázó parancs tudja szebbé varázsolni? -
fmx
aktív tag
üdv, programozás nagyházit valami grafikus környezetbe írnám meg. C-hez milyen GUI-kat ajánlatos használni?
-
axioma
veterán
Ez csak akkor fordulhat elo, ha a ket lehetseges ekezetesites kozul az egyiket hozza a "szotar", a masikat nem. Ha mindkettot, akkor egyszeruen ekezettelenul kell hagyni... (ezert kellett anno is egybol a mar-már cseret megejteni, ha a tema miatt az elobbi ertelemben tuti nem volt benne szo).
Erdekes, neten ma mar nem talaltam meg csak par hix es egyeb (ekezettelen) bejegyzest arra vonatkozoan, hogy a program letezik, de nem elnek a linkek, nem talalja a gugli kozvetlen a file-t. Otthon megnezem. (Vagy lehet hogy nem ez volt a neve, akkor bocs. De tuti hasznaltam.)
-
válasz
Oppenheimer #10089 üzenetére
Nem biztos, mert egy sima ekezetmentes szoveg olyan priort ad az inferenciahoz, ami kevesbe specifikus, mint egy elrontott ekezetes szoveg altal adott prior.
A varosban lefektettuk a villamos fokabelt.
A városban lefektettük a villamos fókabélt.
-
Nagytoll
senior tag
Hello! Pascalban akarok "ékezetleníteni" egy beolvasott stringet, ezt úgy csinálom, hogy egy tömbben tárolom a magyar ékezetes betűket, egy másikban pedig az ékezetlen megfelelőjüket. Ha megvan a szó, simán végigmegyek rajta és megvizsgálom, hogy =-e a szó éppen vizsgált betűje a magyar tömbbelivel, ha igen akkor kicserélem az angolra.
Itt kezdődik a problémám, kicserélés vagy törlés, beillesztés, de akár hozzáfűzéskor is egy kérdőjeles karakter jelenik meg vagy a kicserélt betű helyén vagy mellette. Ez történik android és windows alatt is.itt elvileg kicserélem a beadott ékezetes betűt 'a'-ra, de ez lesz az eredmény.
Windows alatt geany-t használok, ott lehet a karakterkódolást változtatni, azzal még nem próbálkoztam.
Ötlet, hogy mi lehet a hiba? -
dabadab
titán
válasz
Oppenheimer #10086 üzenetére
Ez működne is, ha egy ékezetmentes betűsornak csak egyetlen ékezetes megfejtése lenne - de ez nincs így. Fokabel lehet főkábel vagy fókabél, Szarfold - ebbe bele se menjünk, stb
-
válasz
Oppenheimer #10086 üzenetére
Ez megoldás lehet, de a magyar nyelv szépsége miatt szerintem így is tele lesz hibával, ami utána már egy helyesírásellenőrző sem fog megtalálni. Akkor meg marad a manuális meló, ami hosszú szövegnél...
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Zola007 #10083 üzenetére
Leszedsz netről egy magyar szótárt, lehetőleg minél többféleképpen ragozott meg toldalékolt szavakkal. A programod minden szóhoz megkeresi az azonos hosszú és legkisebb hamming távolságú párját, és arra módosítja. Eggyel okosabb változat, ha hamming távolságnál csak az ékezetkülönbségeket nézi.
-
axioma
veterán
válasz
Zola007 #10083 üzenetére
Oh, azok a regi szep idok! Mikor az emailt me'g ajanlottabb volt ekezet nelkul irni (de a targyat mindenkepp, a usernevet meg senkinek nem jutott eszebe, marmint nemcsak a cimben, de a valodi nev reszen sem). Na akkor volt az "ekezet.exe", nem lehetetlen, hogy otthon meg is talalom valahol.
Ez nem ertelem, hanem szavankent mintabol probalta kitalalni, hogy mire modositson (de mivel magyarra van kitalalva, a valtozo hangrendu toldalekokat peldaul jol kezelte).
Persze, van amivel nem lehet mit kezdeni (tipikus: meg-még, mar-már). Szoval tokeletes nem lesz. De kevesebbet kell kezzel (persze insert benyomva, felulirassal) utomunkazni.
Masik kerdes, hogy ha behuzod word-be, es sok enterrel megtanitod a szoveg szavainak javitasat neki, az mennyi ido es macera. Szerintem erosen szovegfuggo (stilus is es hossz is). -
Zola007
veterán
Egy érdekes problémával zargatnám a nagyérdeműt
Adott egy dokumentum, amit ékezet nélküli formátumban mentettek el.
Ebből kellene ékezetest varázsolnom anélkül, hogy újragépelném az egészet.Valahogy megoldható-e, hogy a dokumentumot egy adatbázissal vagy szótárral összevetve kijavítsa az ékezetesnek szánt betűket, de a többit hagyja békén.
pl. ebből, hogy:
adatbazissal vagy szotarral osszevetve kijavitsa az ekezetesnek szant betuketlegyen ez:
adatbázissal vagy szótárral összevetve kijavítsa az ékezetesnek szánt betűketde ne ez mint sima cserével (bár nem hangzik rosszul, főleg egyes körökben
)
ádátbázíssál vágy szótárrál összévétvé kíjávítsá áz ékézétésnék szánt bétűkétazt gondolom ez már inkább programozási feladat
Tudom, fordítva könnyebb lenne -
válasz
Williamgrant #10057 üzenetére
Az a baj, hogy ez erősen kártyafüggő. Én sokat szívtam velük, mire kitapasztaltam őket. Annyira szerteágazó ez a terület, hogy a sokszor a biztonságtechnikai szakik is fogják a fejüket.
A lényeg, hogy ha egyedi gyártású kártyáról van szó, főleg, ha valamilyen HID, még kiolvasni sem fogod tudni semmivel, ami a piacon kapható. Mi egy ilyen kártyához rengeteg olvasót próbáltunk, beszereztünk (HID képest is), és semmi. Még csak nem is reagál a kártyára (azaz sikertelen az olvasás).
Szerintem ne menj bele. -
martonx
veterán
válasz
enginev3.0 #10078 üzenetére
Úgy értette, hogy Remote Desktop vagy bármelyik hasonszőrű program megteszi, hogy távolról vezérelhesd a gépedet.
-
amargo
addikt
válasz
enginev3.0 #10075 üzenetére
en arat nem irok, mert lehet valaki akar gyakorolni es pet projektkent felkarolja, de github-on vannak kliensek. ott mar nezted?
-
bambano
titán
válasz
enginev3.0 #10073 üzenetére
putty.
-
enginev3.0
félisten
válasz
DrojDtroll #10074 üzenetére
Fogalmam sincs, mondjatok valamit
-
DrojDtroll
veterán
válasz
enginev3.0 #10073 üzenetére
díjazás?
-
enginev3.0
félisten
Sziasztok
Valakinek nincs kedve egy "egyszerű?" programot megírni?
Windowsra kellene egy utorrent remote program, amivel tudom irányítani a távoli gépen lévő utorrentetremote.utorrent, és webui nem jöhet szóba, nagyon vérszegények
Transmissionhoz hasonló kellene
-
fiATHaLON
őstag
Sziasztok!
Egy olyan megoldásra lenne szükségem felvételi stúdióhoz, hogy égjen a piros lámpa a felvétel alatt.
Annyit sikerült kihámoznom, hogy valami midi jeleket fogadó eszközre van szükség, mert a felvételt készítő szoftver midi jelet küld ki a felvételnél (is). Ebbe a midi jel fogadóba kell egy olyan eszköz, aminek mondjuk egy 5 voltos kimenetére már ráköthető egy led lámpa...
Melyik erre a megfelelő topic?
Előre is köszönöm! -
orc88
őstag
Üdv!
Pascal-ban ütköztem egy kisebb problémába, most kezdtük tanulni, előre is bocsi a helytelen kifejezésekért
Adott egy M:Array[1..2,1..5] OF String
A program futás során az M[2,1] tartalmát kell eltárolnom a max változóban (a max integer típusú)
Ehhez az StrToInt(M[2,1]) utasítást írtam rögtön az M[2,1] bekérése után, majd pedig Max:=M[2,1]
De továbbra is azt a hibaüzenetet kapom, hogy :
"Error: Incompatible types: got "ShortString" expected "LongInt"Légyszi segítsetek mert az agybaj kerülget
-
sztanozs
veterán
válasz
Williamgrant #10066 üzenetére
BTW: [link]
-
-
sztanozs
veterán
válasz
Williamgrant #10059 üzenetére
Mi lenne, ha azt mondanád, hogy elveszett?
-
-
kingabo
őstag
válasz
A kártya frekvenciája sem mind1, sajnos. Nálunk 2 irodaházhoz van 2 kártya.
-
-
axioma
veterán
válasz
Forditva nem lehet? Kerni, hogy kulcstartos bigyuszka lehessen, amit veszel az ebay-en (nyilvan altaluk megadott frekiset), es beregisztraljak a kartyad helyett? Nalunk belepteto van alapbol altaluk adott kerek tokennel, en vettem kartyat hogy a jogsi/mobil/stb. minimalcsomagomba beleferjen. Mondjuk rugalmassag kell hozza a ceg megfelelo emberei reszerol.
-
Sziasztok!
Szívok egy ideje egy céges parkolókártyával. Rendszeresen az irodában marad (ami 10 perces séta a parkolóháztól), arra gondoltam megoldom egy "tartalék" kártyával, amire az eredeti tartalmát másolom.
Ebay-en találtam 13.56 MHz és 125 KHz írókat. Nem tudom honnan jövök rá anélkül hogy mindkettőt megvenném milyen frekvencián üzemel a másolandó.
Van esetleg ötletetek erre:
- Van olyan író, amely minden főbb szabványokat és frekvenciákat kezel egy dobozban?
- Van az ilyen egyszerű másolási feladatra bevált célszoftver? (láttam hogy a legtöbb íróhoz SDK tartozik)
- HID Encryption esetén van esélyem másolni a kártyát?Köszönöm előre is a tippeket!
-
bundli
tag
Igazából azt szeretném csinálni, hogy jön egy REST üzenet, amelynek a Headerjében benne van az, hogy honnan jött. Ennek a REST üzenetnek a bodyját szeretném betenni egy HashMap-be, de aszerint szeretném ezeket szétválogatni, hogy honnan jött.
Tehát ha A-tól jött az üzenet, akkor az A nevű HashMap-be akarom tenni, ha B-től, akkor B nevű HashMapbe.
Ezt hogyan lehet értelmesen megcsinálni?
-
dabadab
titán
válasz
bundli #10049 üzenetére
"Ezután deklarálnom kell egy változót, amelynek a neve ennek a String-nek az értéke kéne, hogy legyen."
A példádban az értéke és nem a neve lesz az, amit megkaptál.
Ha a tényleg a neve kell, hogy az legyen, akkor csinálnék egy mapet, amiben a kulcs típusa String és ebbe raknám a dolgokat, nem tényleges változókba.
-
bundli
tag
Ezt a problémát hogyan lehet szépen megoldani?:
Kapok egy üzenetet, ami egy String. Ezután deklarálnom kell egy változót, amelynek a neve ennek a String-nek az értéke kéne, hogy legyen. Ezt hogyan lehetne szépen lekódolni generikusan? Java nyelvben főleg, de akár általános megoldást is szívesen várok.
Példa:
result = whatIsMyString();
String result.value = "sampletext"; -
disy68
aktív tag
válasz
martonx #10043 üzenetére
"A másik amit szeretek a .Net világban, hogy nincs teljesen eltávolodva a hardvertől, itt még jelent valamit a private, public, static és társai. Ugyanakkor VB.Net-tel lehet legkönnyebben megérteni, hogy ezek mik is, és miért vannak, miben különböznek."
Nem kötekedés miatt, de mivel ellentétben jelentenek többet itt a láthatóságok, mint más nyelvek esetében? A .NET maga pedig "csak" egy nagy Microsoft-os library gyűjtemény, amit lehet használni jópár nyelvvel, nem igazán VB specifikus dolog, vagy rosszul látom?
@(#10047) choco01
Ha elfogadsz még egy tanácsot, bármilyen nyelvet/irányt is választanál, elengedhetetlen, hogy tudj angolul leírásokat, dokumentációkat olvasni/érteni. A másik, hogy a kód amit írsz, a változónevek, osztályok, akármik is legyenek angolul, jobb megszokni előbb, mint később. -
choco01
addikt
Most olvasom ezt a könyvet olvasom, meg ezeket a jegyzeteket , érdekes hogy a Pythonba nincs ilyen grafikus felület mint a VB-be, ezt még annyira nem látom át hogy pythonba hogyan lehet megcsinálni..
-
-
asuspc96
senior tag
Helló!
Még mielőtt nagyon kiélném magam a gépelésben, felteszem a kérdést, hogy jó helyen járok-e, ha arra vagyok kíváncsi, hogy fejleszt-e innen valaki játékot akár hobbi, akár munka szintjén.
Érdekel a téma már egy ideje, mind a 2D-s mind a 3D-s területet illetően.
Ha jó helyen járok, vagy ha akad itt ilyen ember, aki ebben tudna segíteni, akkor belekezdek a nagy gépelésbe
-
martonx
veterán
válasz
dabadab #10034 üzenetére
Winformsos hello world így néz ki, consolos hello world meg így: [link]
A másik amit szeretek a .Net világban, hogy nincs teljesen eltávolodva a hardvertől, itt még jelent valamit a private, public, static és társai. Ugyanakkor VB.Net-tel lehet legkönnyebben megérteni, hogy ezek mik is, és miért vannak, miben különböznek.
De, hogy ki milyen nyelvet szeret nagyon szubjektív, ennyi erővel vitatkozhatnánk azon is, hogy a magyar vagy az angol nyelv a jobb egy kezdőnek, meg utána úgy általában melyik a kifejezőbb. Sehová nem vezető vita lenne. -
-
dabadab
titán
válasz
choco01 #10037 üzenetére
Igen, ezért szokták inkább a Pythont javasolni, mert abban így néz ki:
print("hello world")
De ha nekiálltál VB-nek meg van hozzá könyved, akkor csinálhatod azt is, amit nem értesz, azt úgyis figyelmen kívül hagyod, aztán ahogy tanulsz, egyre jobban megérted majd, hogy azok a voodoo-cuccok mire jók
-
dabadab
titán
válasz
martonx #10032 üzenetére
"Személyes nagy kedvencem a VB.Net nyelv."
Abban tényleg így néz ki egy helloworld?
Public Class Form1
Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
MessageBox.Show("Hello World", "Message Box Title")
End Sub
End Class -
choco01
addikt
Köszi mindenkinek!
Most nézegettem a könyv alapján a VB-t de ez a Microsoft Visual Studio 2015 hirtelen túl modernnek tűnik, főleg a 2004-es könyvhöz képest..
Pythont is néztem meg a C sharpot, de nem nagyon van hozzá könyvem ami nagyon kezdőknek való. Csak Pascalhoz meg VB-hez találtam könyvtárban.
-
martonx
veterán
válasz
choco01 #10027 üzenetére
Személyes nagy kedvencem a VB.Net nyelv. Csak ajánlani tudom. Viszont készülj fel rá, hogy mára a nyelv már nem trendi, noha mindent tud, amit a trendi nyelvek, így idővel váltanod kell majd (plusz idővel ahogy az ember tudása is növekszik, magabiztosodik, nincs is kedve leírni a sok szintaktikus körítést). Hiszem, hogy nincs még egy olyan szép, az emberi szintaxishoz legközelebb álló nyelv, mint a VB, épp ezért programozást megtanulni szvsz nincs jobb nyelv nála.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
choco01 #10027 üzenetére
VB szerintem is zsakutca. Inkabb Python es a tanulas folyaman csak parancssori programokkal foglalkozz. A grafikus feluletre az alapok megtanulasa kozben ne pazarolj idot, mert csak felre visz.
Python, Java, C, C# parancssorban.
A javascript is jo, de ott bekeverhet a webvilag ami elviheti megint a lenyegrol a figyelmet. -
tick
aktív tag
válasz
choco01 #10027 üzenetére
Kezdésnek jó lehet olyan szempontból hogy hamar el tudsz vele érni látványos dolgokat, de zsákutcának tartom.
Én személy szerint elsőként mindenkinek javascripttet ajánlanám az alapok elsajátítására amiért egyszerű, bármin elfut és mindenhol ott is van. A neten végtelen számú anyag és library van hozzá. Tudom hogy csak script nyelv, de backend és desktop app is építhető vele. -
netpeti98
addikt
válasz
DrojDtroll #10028 üzenetére
Saját magamból kiindulva, én a C#-ot ajánlanám. Illetve szokták még ajánlani a Python-t kezőnyelvnek.
-
choco01
addikt
Sziasztok!
Szerintetek kezdésnek, első program nyelvnek, megfelel a Visual Basic?
Ehhez szereztem egy könyvet, elég érthetőnek tűnik. -
haromegesz14
aktív tag
Sziasztok!
Szoftverteszteléssel kapcsolatos magyar nyelvű irodalom rajta kívül akad? Link jöhet!
-
biker
nagyúr
istenkirály vagy
"akarja" a halál. Amit én szeretnék, az használni a szokásos 10-20USD-s rfid olvasóimat, mint a vonalkód olvasók, USB HID eszközként.
Csak belefutottam a user felkérésbe, hogy az amúgy is uszodába érkező vendégek úszó kártyáit szeretnék használni az oktatást kezelő fitness programomban.
Ok, próba 1: nem olvas, 2: nem olvas, se a 125khz-es se a 13MHZ-es, kiderült, Hitag2 kódolt kártya, illegális olvasás ellen is védett, nem hogy az adatokat, még az UID-t se adja ki, nem is villan fel a led. Bezzeg az unicredites paypass kártyám UID-je megvan, de ez nincsFejlesztő cég: van olvasó, de csak RS232, amire tudnak tenni egy USB csatit, de akkor is emulált lesz, és soros porti adatokat küld majd. nem tud HID eszközként keyboard pufferbe írni.
Be kell olvasni soros porton.
A rendszer meg böngészőben fut, oda egy input mezőbe kell a kód nekem.
Kézzel fogható volt, hogy js-el talán. ha van webcamjs akkor miért ne lehetne ilyen is?De ez a progi nagyon jónak tűnik.
-
És miért pont JavaScriptből akarod ezt csinálni? Szerintem akkor már egyszerűbb lenne megfogni úgy a feladatot, hogy az UART-on bejövő üzenetek alapján billentyűleütéseket szimulálni. A weboldalnak nem kell erről tudnia.
Ez pl. elég érdekesen indul, ha nem akarod lefejleszteni - és az eszköz szövegesen kommunikál.
-
biker
nagyúr
Ennél kulturaltabb soros portrol weblap input mezobe iras plugint tud valaki?
https://github.com/billhsu/jUARTOlyan rfid olvaso lenne, ami kodolt kartyat olvas es csak soros port, nem tud usb hid emulaciot
-
biker
nagyúr
Nem programozás kérdés, de ti hátha láttatok már ilyet
Browser in browser megoldás kellene
Nővéremnek van egy imac g5 ppc procis gépe, jó régi nem frissülő browserekkel
Munkájához valami szuper flashel működő webportálon kellene kitöltenie jelentéseket, semmi nem megy, mert flasht kér, ppc flash nem jó, friss nincsGondoltam, megoldhato lenne ha lenne olyan megoldás, ami browserben szimulál vagy futtat browsert
A nasomra nem tudok telepíteni, végső megoldás az lenne, ha adok hozzáférést az itthoni gépemre neki, amin fut böngésző, de ez elég erőforrás és hálózatgyilkos
A frame cégnek van előfizetős megoldása futtass minden win appot böngészőben, de nem sikerült demot lássak -
válasz
bundli #10015 üzenetére
Pedig az SO-nál nem nagyon van komolyabb oldal, már ha a kérdés megfelel a szabályzatnak. A portáljukon mondjuk ott van a Programmers SE is.
-
bundli
tag
Sziasztok!
Milyen külföldi fórumot tudnátok javasolni, ahova egy programozással kapcsoaltos kérdést tehetnék fel? Lenne egy probléma, amit meg kéne oldani és azt szeretném valahogy körüljárni nyelvfüggetlenül. Természetesen nem konkrét megoldást, csak ötleteket várnék ott.
Stackoverflownál kicsit kmolyabb oldalra gondoltam.
Köszönöm!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Behroozo #10008 üzenetére
A JavaScript topicban több esélyed van. Ha konkrét kérdéseid vannak, hogy hol akadtál el, akkor még inkább.
-
S0sk4
csendes tag
Üdvözletem mindenkinek!
Nem vagyok benne biztos hogy a legjobb fórumra írok, de jövőre szeretnék informatikából érettségizni "emelt szinten" és olyan dologban szeretném a segítségeteket kérni, hogy milyen könyvekből, vagy jegyzetekből lenne érdemes tanulnom?
Nyilván ez nem biztos hogy sikerülni fog, de szeretnék belevágni és programozást is tanulni és ezen a téren továbbtanulni.
Előre is köszönöm a segítségeteket! -
bucsupeti
senior tag
válasz
Chesterfield #10009 üzenetére
ha nincs semmi tapasztalatod, akkor mindenképp javaslom hogy programozás alapjait, alapvető adatstruktúrákat és algoritmusokat tanulj "hivatalosan". Erre jó lehet valamilyen OKJ tanfolyam, vagy akár egy magántanár is. (Én úgy tudom hogy az egyetemi előadások nyitottak bárki számára, így az is jó lehet)
Ha alapvető tapasztalataid vannak akkor szerintem internetes tutorialokból már nagyon sokmindent meg lehet tanulni.
Irány sokféle létezik és sokféle szempontból lehet irányokról beszélni. Az alapok elsajátítása után érdemes az objektum orientált programozással megismerkedni. Ha programozási nyelveket kérdezel arra én azt tudom mondani hogy ha az ember tud programozni, akkor a programot leírni bármilyen nyelven nem nagy ördöngösség
Magyarán a programozási nyelvet egy eszköznek tekintsd és ne a célnak.Persze kell egy eszköz rögtön az elején is. Ehhez szokták ajánlani a Pythont. Szerintem is egy jó választás. Később az üzleti életben azonban nem lesz elegendő. Én a Java vagy a C# (.net) irányokat javaslom üzleti alkalmazásokhoz. A C++ szerintem már egy speciálisabb, általában "rendszerközelibb" fejlesztésekhez jöhet jól. A PHP kimondottan webfejlesztéshez hasznos.
Az elején viszont ne foglalkozz túlságosan azzal hogy milyen nyelven írod a programot. Inkább a működési logikát, a vezérlési és adatszerkezeteket, a modularitást próbáld jól elsajátítani.
-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Talán tudtok nekem hasznos tanácsot adni.
Érdekelne a programozás, de nincs ehhez kapcsolódó végzettségem.
Igazából azt sem tudom, hogy ennek a szakmának milyen ágazatai vannak. Na jó, talán egyet, mint pl webfejlesztés.Van esélyem képezni saját magam olyan szintre, ami egy leendő munkaadónak elég lesz majd?
Vagy csak proginfó MSC-vel van keresnivalóm a piacon?
Ha nem, meg tudnátok mondani, hogy milyen irányokba lehet elindulni?
Akár OKJ képzés is szóba jöhet, de önképzéstől sem esek kétségbe. -
Behroozo
tag
Sziasztok!
Bocs az offért, de nagyon keresek olyan céget / szabadúszó fejlesztőt, akinek van tapasztalata böngésző extension(chrome / firefox) fejlesztésében. Ti esetleg tudtok ilyenről kis hazánkban?
Nagyon köszönöm előre is a segítséget! -
bambano
titán
válasz
Szabesz #10005 üzenetére
jól, kicsit bonyolultan levezetve
mint azt korábban helyesen megjegyezted, ha 1, akkor felesleges négyzetre emelni. emiatt a pow(....) oldal valójában négyzetgyök(.....) <=1, de ezt négyzetre emeltem, hogy a gyökvonás elmaradásával is gyorsuljon a program.
ha a négyzetgyökös formát veszed, akkor az egy x,y koordinátájú pont távolsága az origótól, vagyis a képlet egy egységsugarú negyedkörről szól. véletlenszerűen dobálok bele pontokat, és számolom, melyik esett a körcikkbe. mivel az origó középpontú kör szimmetrikus a koordináta tengelyekre, ezért elég az első síknegyeddel foglalkozni és ezért szorzom meg 4-gyel.gratula
-
Szabesz
őstag
válasz
bambano #10004 üzenetére
Legyenek változók, hogy jobban lehessen látni a dolgokat:
$a = bcadd("0","10000");
$a2 = pow($a,2);Ekkor ez a feltétel:
(pow(mt_rand(0,$a),2)+pow(mt_rand(0,$a),2))<=$a2
Ami akkor lesz igaz, ha generálódik két olyan legfeljebb
$a
oldalhosszúságú négyzet, amik területének összege legfeljebb egy$a
oldalhosszúságú négyzet területe ($a2
).
Ha az mt_rand nem csak egész számokat adna vissza, akkor az ideális eseteket afrom 0 to $a integrate sqrt($a^2-x^2) dx
integrál adja meg, összes eset pedig az$a2
. Mivel a terület arányok nem változnának, lehet$a=1
az integrálhoz, mert így rögtön a terület aránya jön ki. Az eredmény pedig aπ/4
, ami ~0.785398, de te úgy is felszoroztad 4-gyel, vagyis aπ
az amit látni szeretnél a randomból, ha jól sejtem -
Szabesz
őstag
válasz
bambano #10001 üzenetére
Ugyan nem szoktam PHP-ban programozni, de érdekelt mit is csinál a kód.
Kicsit ki kellett hámozni, mert sok benne a zavaró rész.
Első körben ez egy végtelen ciklus, gondolom valamikor van egy
break;
ami kimaradt.
Veszünk valami limitet, mondjuk 50000 ciklus után kilépünk, és akkor írjuk ki a végeredményt.$total
számolja a ciklusokat,$count
néha növekszik. Pontosan akkor növekszik amikor a kérdéses feltétel igaz lesz.(pow(mt_rand(0,1),2)+pow(mt_rand(0,1),2))<=1
itt a pow teljesen fölösleges, hisz az mt_rand (0,1) paraméterrel pontosan a két szám egyikével térhet vissza: 0-val vagy 1-gyel, amiken a pow nem fog változtatni. Tehát ez akkor lesz igaz, ha két random szám - ami 0 vagy 1 lehet - összege <=1 lesz. Ez három esetben lehetséges: 0+0, 0+1, 1+0. A fennmaradó eset az 1+1 esetén már nem igaz. Ez 3/4=0,75.
A módosított feltétel esetén (<1) pedig a lehetséges 4 esetből csak egy lesz igaz: a 0+0. Ez pedig így 1/4=0,25.A végeredmény ezt számolja ki, csak valamiért a
$count/$total
értéket felszorzod 4-gyel. Ezért lesz ugye a két esetben nálad 4*0,25=1, illetve 4*0,75=3 körüli értékek. -
bambano
titán
a kérdésem alapvetően az, hogy találtam egy program bugot?
írtam ezt a kis programocskát php5-ben:#! /usr/bin/php5 -q
<?php
$total=bcadd("0","0");
$count=bcadd("0","0");
while(true) {
$total=bcadd($total,"1");
if((pow(mt_rand(0,1),2)+pow(mt_rand(0,1),2))<=1)
$count=bcadd($count,"1");
printf("%s: %s %s\n",$total,$count,bcmul(bcdiv($count,$total,40),"4",40));
}
?>ez a harmadik oszlopban a nagyjából elfogadható 3 körüli értékeket írja ki. ha az ifnél a <=1-et <1-re cserélem, akkor meg 1 körüli értéket, ami teljesen elfogadhatatlan.
bónusz kérdés: mit csinál a program?
ha ezt megfejtjük, akkor már világos, hogy miért totálisan rossz az 1 körüli érték. viszont ha tényleg totálisan rossz, akkor ez egy bug a php5-ben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest