Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:18:28

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17901) dabadab válasza FeniX- (#17898) üzenetére


dabadab
titán

Jól értem, hogy ez nem annyira klasszikus KKV, mint inkább egy egyszemélyes mikrovállalkozás?

Annak ez tipikus betegsége, hogy az egy szál vállalkozónak kellene érteni mindenhez (és nyilván nem fog). Ilyenkor vagy belenyugoszik abba, hogy ez ilyen, vagy növekszik (és megtanul delegálni) vagy keres más elfoglaltságot. (Általában az első pont szokott bekövetkezni.)

DRM is theft

(#17902) martonx válasza gygabor88 (#17900) üzenetére


martonx
veterán

Engedjük már el ezt a magyar ügyfél szar dolgot. Nagyobb cégek azért nem dolgoznak magyar piacra, mert a magyar ügyféllel is ugyanannyi gond és baj van, mint egy nyugatival, csak éppen töredék pénze van cserébe. Ergo anyagi okokból fordulnak nyugati ügyfelek felé, nem pedig azért, mert átlag magyar ügyfél hülyébb lenne az átlag nyugati ügyfélnél.
Főállásomban egyszerre dolgozok magyar ügyféllel is, és egy másik projekten külföldi ügyféllel is. Egyik sem problémásabb a másiknál. Csak míg a magyarnak meg kell részletesen magyarázni (jelzem ezzel önmagában nincs baj, hogy megkérdezi, és el is fogadja a választ), hogy miért kerül havi 120-130 EUR nettóba a hostingja, addig a külföldi meg se kérdezi, hogy miért számlázunk ki havi 2000 EUR-t hostingra (miközben alig van terhelés a szerveren, és valójában megoldjuk kevesebből, mint a magyar ügyfél hostingját...). Cserébe a nyugati ügyfélnek kismillió egyéb nyűgje van, mégis mindenki boldog, hogy de jó ügyfél. ;]
Ezzel csak szemléltetni akartam, hogy miért szeretnek a cégek inkább nyugati ügyfélnek dolgozni.
Mellékállásban egyéni vállalkozóként két magyar ügyfélnek dolgozok (az egyik bérel tőlem egy webshop rendszert, a másik pedig az egyik állami múzeum). Semmi baj nincs velük, tök korrekt ügyfelek. Jelzem idáig eljutni azért nem volt könnyű, és tényleg ki kell szórni a "minden kéne tegnapra, de miért nincs ingyen?" megkereséseket.

Én kérek elnézést!

(#17903) FeniX- válasza dabadab (#17901) üzenetére


FeniX-
aktív tag

Igen, akkor én mondtam rosszul, lényegében mikrovállalkozás.

(#17904) FeniX- válasza martonx (#17902) üzenetére


FeniX-
aktív tag

Köszönöm, hasznos tippek!!

(#17905) gygabor88 válasza martonx (#17902) üzenetére


gygabor88
tag

Attól, hogy te ilyen ügyfélnek dolgozol, nem lesz mind ilyen. Én sem azt írtam, hogy minden magyar ügyfél szar, de bőven bele lehet futni. És ja a pénz miatt fordulnak inkább nyugat fele, főleg ha nem fizet a magyar ügyfél.

Én is dolgoztam már problémás projekteken, külföldiekkel is. Mindig jött csapaton kívülről egy megmondó ember, aki első nap kifejtette, hogy a csapat a rossz, a fejlesztők hülyék az ügyfelezéshez és majd ő megmutatja mi merre hány méter. Aztán első kliens meetingen 5 perc alatt belefojtották ezekbe a szót és ment a bólogatás mindenre.

És igen, van akivel le lehet ülni megbeszélni a problémákat. De nem mindenki lesz ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#17906) nevemfel válasza FeniX- (#17903) üzenetére


nevemfel
senior tag

Ha ezt a formát akarja továbbvinni, akkor sok munkával elérheti, hogy kialakít magának egy stabil ügyfélkört, akik rendszeresen adnak megbízásokat, kezelhető mértékben problémásak, és fizetni is hajlandóak. Ebben a helyzetben már megengedheti magának, hogy nem vállal be bárkinek bármit bármennyiért.

És igen. Dual simes kártya, az ügyfelek csak az üzleti számot ismerik, amit este már el lehet némítani, ez kezdetnek jó. Hacsak nem vállal 24 órás ügyeletet.

[ Szerkesztve ]

Forget your troubles, c'mon get happy

(#17907) mobal válasza FeniX- (#17898) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Szerződésbe kell foglalni mindent. Aztán leszarni, ha még nagyobb tuskó lesz akkor elfelejteni.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#17908) martonx válasza gygabor88 (#17905) üzenetére


martonx
veterán

Hol mondtam, hogy mind ilyen? Sebaj, a lényeg, hogy egyetértünk, és helyére tettük az ilyen nagy általános kijelentéseket. :R

Én kérek elnézést!

(#17909) JoinR válasza martonx (#17908) üzenetére


JoinR
senior tag

Senki nem tett általános kijelentéseket. ;)
Nem minden magyar ügyfél problémás, de elég nagy a világ ahhoz, hogy egyszerűbb általánosságban elkerülni őket.
Csak egy random sztori: a megbízó sokallta a feladatra szánt időt, erre a kontraktor ismerősöm mondta, hogy órákig jön le valami cucc az ócska szerverükről. Erre a válasz: jó, de amíg tölt, addig tud más ügyfélnek dolgozni, úgyhogy a letöltési időt ne számolja el! :C

(#17910) pmonitor válasza bambano (#17896) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Ez is 1 rész megoldás. De:
1.: Sztem. 1 átlagembernek 2 telefonnal mászkálni nem életcélja.
2.: Ilyen kívánsága "ügyfélfogadási időben" is lehet az ügyfélnek:
>Csipp-csupp ügyekkel is a programozót baxxtatja. Pl. "ez a gomb legyen zöld" .. - átállítja - majd: nem, nem mégsem jó, legyen sárga.
3.: Azért nekem az is furcsa, hogy "10-ből legalább 5 privát ügyfél ilyen."

Sztem. a legrövidebb út az egyenes beszéd. Nem bujkálni kell az ügyfél elől. Bár az is egy felfogás lehet, hogy "csak az a fránya ügyfél ne lenne, csak adja ide a lóvét, 'oszt jó napot!". Végül is ez is 1 felfogás. De az is biztos, hogy nem az én álláspontom tükrözi.

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17911) Ispy válasza pmonitor (#17910) üzenetére


Ispy
veterán

Ma már minden mobil 2 simes...de a feleségemnek 2 telefonja van, ha kell a cégest kikapcsolja, kész, ez nem egy nagy valami.

De az egyenes beszéddel egyet értek, én is rühellem, ha valakit nem érek el, igaz munkaidőn kívül nem is várom el.

Ha meg valaki 0-24 supportot akar, arra is van megoldás, volt idő, amikor moziba is laptoppal mentem, de ez havonta egy zsíros összegbe került, akkor is ha 0 percet dolgoztam érte, ez egyfajta biztosítás. Igaz ma már semmi pénzért nem csinálnám ezt.

Nekünk is vannak ügyfeleink jelenleg, akik 2 műszakban dolgoznak, de nem fizetnek extra supportot, így ha beüt a gebasz este 9-kor a programozóra van bízva mit csinál. Persze én felveszem, ha tudom, mert akkor tényleg szar van, ha hívnak, azért nem árt jóban lenni az ügyfelekkel, akkor könnyebben jönnek az új megbízások is, de ezek nem ilyenek, mint a korábban emlegetett szarrágó vállalkozók, nálunk azért ez a mentalitás már kikopott, inkább 15 éve volt ez jellemző.

Főnököm szokta mondani: az ügyfél az, aki használni akarja a programod és fizetni is hajlandó érte. Mindenki más csak túrista.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#17912) bambano válasza Ispy (#17911) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

egyenes beszédet annál lehet, akinél nem falrahányt borsó.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#17913) pmonitor válasza bambano (#17912) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Na jó. Én sem vagyok "álszent". Tényleg vannak olyanok, akiknél sem az egyenes beszéd, meg úgy általában semmi nem használ. Pl. 1 okmányirodában/kormányablakban/banknál stb...(még 1 csomó helyen) én is "hülyének" számítok. De ilyen helyeken azt várom el, hogy(nekm, mint az adott dologban hülye) türelmesen elmagyarázzák a dolgokat. Hogy mi miért és hogyan történik. Na meg azt, hogy:
1.: Vagy megfelelő tudással rendelkezzen
2.: Vagy kérdezzen olyan kollégától, aki ért az adott dologhoz.
Tehát magyarul: azt várom el, hogy meg akarja oldani a problémám(lehetőleg minél rövidebb idő alatt), és ne arra használja pl. a szaktudását, hogy minél előbb lerázzon...

A másik dolog meg az, hogy igaz, hogy vannak ilyenek, akiknél falra hányt borsó minden, de a programozó/eladó,ügyintéző stb.. mindennapi cselekvéseit ne ez befolyásolja. Pl. ha 1 tankönyv(szakkönyv) író emberke abból indulna ki, hogy pl. "deviáns" emberkék is olvassák a munkáját, akkor nem lenne 1 tankönyv/szakkönyv sem... Azért ettől is óva intenék. Remélem, hogy "átment" a mondanivalóm.

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17914) sztanozs válasza pmonitor (#17913) üzenetére


sztanozs
veterán

A másik dolog meg az, hogy igaz, hogy vannak ilyenek, akiknél falra hányt borsó minden, de a programozó/eladó,ügyintéző stb.. mindennapi cselekvéseit ne ez befolyásolja.

Szerintem megnyugodhatsz, innen meg senki nem ment a Dunanak miattad...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17915) pmonitor válasza sztanozs (#17914) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Honnan tudod, hogy pl. az olvasók közül nem-e? :D

De ti nézzetek csak "személyiségzavaros hülyegyerekeknek" mindenkit.

[ Szerkesztve ]

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17916) sztanozs válasza pmonitor (#17915) üzenetére


sztanozs
veterán

Nem tudom - de odairtam, hogy szerintem, szoval akar ugy is lehet.

Persze, es mi megyunk szemben az autopalyan...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17917) pmonitor válasza sztanozs (#17914) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Vegyük ezt az esetet. dqdb a "nagykönyv" szerint mind igaz dolgokat írt. Ezekből kritikus hibának ezt lehet nevezni(legalábbis sztem.):
>sikertelen foglalás esetében a GlobalAlloc visszatérési értéke NULL, míg az INVALID_HANDLE_VALUE

Gyakorlatban hasznos dolognak ez mondható:
>hol vannak a const módosítók azon paraméterek elől, amelyek értékét nem módosítja a kód

Csak 1 valami hiányzik a válaszból: történetesen, hogy hogyan kellene megoldani a feladatot. Pedig elég sok időt rá áldozott így is a válaszra(na meg elég hamar válaszolt is). Tehát a ideje is lett volna megválaszolni. Na, az ilyen hozzáállást nem szeretem. Ettől függetlenül végigolvastam/nyugtáztam/módosítottam a leírtak alapján a kódot(mert engem nem az érdekel, hogy milyen stílusban válaszolnak). Ennél többet én mit tehetnék(tehettem volna)? De sztem. ő(vagy pl. te :) ) nyugodtan tehetett volna többet is...

Én senkinek nem javaslom a förumozást. Mindenki induljon ki az én példámból. Legyen intő példa, hogy hogy bánnak az emberkékkel a fórumokon(nem csak itt). Én már benne vagyok a közepében, ezért én még néha irogatok majd(de lehet, hogy idővel még ezt is abbahagyom - ki tudja?). De senkinek nem javaslom.

[ Szerkesztve ]

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17918) sztanozs válasza pmonitor (#17917) üzenetére


sztanozs
veterán

Szerintem pedig induljunk ki a te into peldadbol - az forumon megfordulo emberek nagy resze kap tanacsot es segitseget. Persze a konkret feladatot megcsinalni senki nem szereti a kerdezo helyett, de nem egyszer arra is van pelda. Mondjuk ASM/C/C++ teren tolem ne nagyon varj sok segitseget, amit en tudok nyujtani, azt mar te is tudod, de persze a nagyon kezdoket en is ki tudom nehanapjan segiteni. De ha benezel mondjuk a JS, Python, SQL, VBA/Excel, C# topikokba, ott vsz talasz tolem is peldakodot - mivel nem minden programozo programozik C-ben (hiaba szol igy a mondas, meg ha helytelenul is)...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17919) Alcsi69


Alcsi69
senior tag

Sziasztok!

Kicsit bajban vagyok az egész SWE témát illetően. Villamosmérnökire járok (előző félévtől levelező tagozaton, full-time meló miatt), de annyira sok dolog nem érdekel sajnos a villany témán belül. Emiatt gondolkodok rajta hogy C-n kívül másban is el kellene mélyíteni a tudásomat, hogy ne csak 'lower-level' SWE pozikban tudjak elhelyezkedni.

Jelenlegi munkahelyem nem valami jó, szóval éppen másik helyet keresek, de egyelőre inkább a mérnöki vonalon, mivel ahogy fentebb is említettem, csak C megy igazán. Szerintem az alatt a kb. 8 hónap alatt míg végzek egész értelmes Junior szintre fel tudnék hozni valamilyen nyelvet.

Volt a mostani cégnél arról szó hogyha jól megcsinálok egy vizsgafeladatot, ami webes téma, akkor van lehetőségem váltani (később persze teljes félreértés volt ezzel kapcsolatban).
A lényeg az, hogy emiatt a lehetőség miatt elkezdtem átnézni az odinprojecten a fullstack JS path-t. A problémám ezzel az, hogy ez a frontend dolog egyáltalán nem fog meg, kifejezetten nagy erőlködések közepette tudtam csak rávenni magam arra hogy foglalkozzak is a dologgal.
Amikor viszont ténylegesen egy komplexebb problémát kell megoldani egyes feladatokban logikát, matematikát, menő algoritmusokat használva, az kifejezetten tetszik.
Emiatt úgy gondolom, hogy webes témában jobban bejönne nekem a backend.

Első kérdésem az lenne, hogy léteznek Junior Backend pozik is, vagy a Juniorok inkább Frontend-esek, vagy Fullstackek?

A másik kérdés, hogy nézegessem-e a NodeJS-t pl. backendhez, vagy jobban járnék egy másik nyelvvel?
Nekem a Java, Go, Rust pl. nagyon szimpatikusak, de C#-val is ellennék, azzal valamennyit foglalkoztam is még gimnáziumban. :)

Megjegyzés: nem tervezek Magyarországon maradni miután végeztem. :B

Köszönöm előre is a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#17920) JoinR válasza Alcsi69 (#17919) üzenetére


JoinR
senior tag

Léteznek.
Backendre szerintem a Go és a Rust is nagyon jó választás (utóbbit épp tanulom, csak hobbiból). Az más kérdés, hogy mennyire kell komplex problémákat megoldani a valóságban, inkább hely-, mintsem nyelvfüggő.

[ Szerkesztve ]

(#17921) martonx válasza Alcsi69 (#17919) üzenetére


martonx
veterán

Léteznek. És abszolút nem kell a NodeJs-t erőltetned, léteznek normálisabb nyelvek is, mint a javascript (mondjuk backenden TS-ként használva nem annyira gáz). Igaziból bármilyen program nyelvet lehet backenden használni. Talán Java és C# a legelterjedtebbek, nem számítva a PHP-s móricka projekteket, amik egyébként a piaci súlyukat tekintve a többsége a projekteknek, de ezekhez elég csak szellemi segédmunkásnak lenni.
És akkor jöhetnek a megkövezések :D

Én kérek elnézést!

(#17922) mobal válasza Alcsi69 (#17919) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Van, az elmúlt két hétben szerintem 10 juniorral is találkoztam interjún. :)

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#17923) Alcsi69 válasza JoinR (#17920) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Az más kérdés, hogy mennyire kell komplex problémákat megoldani a valóságban, inkább hely-, mintsem nyelvfüggő.

Persze tudom, csak én úgy látom hogy általában érdekesebbek a problémák Backend területen mint Frontenden. :B

Nekem is az a két nyelv a legszimpatikusabb jelenleg. Rust-ot milyen források segítségével tanulod? :)

#17921 martonx

Igen, azt nézegettem is hogy a Java, illetve a C# is elég elterjedt. Viszont nem lehetséges hogy pl. a Go vagy a Rust mivel még valamennyire 'niche'-nek számítanak, így könnyebb is ilyen pozícióba kerülni, míg a másik két nyelvvel brutál szaturált a piac? :B

#17922 mobal

Szuper, köszi. :R

[ Szerkesztve ]

(#17924) JoinR válasza Alcsi69 (#17923) üzenetére


JoinR
senior tag

Hát én doksi olvasgatós vagyok, úgyhogy könyv és példák.
Mivel Pythonhoz értek a legjobban, ezért ezt is nézném, ha lenne időm.
Nem sok anyag van összességében, a legrészletesebb/leghosszabb kurzus szerintem ez.
Amúgy mainstream nyelvvel szerintem könnyebben kapsz melót, én inkább a hosszútávú perspektíva miatt választanék újvonalasat - de azért ez kockázat, simán benne van, hogy nem jön be. A Go eggyel konzervatívabb választás, azzal látok sok pozit már most is.

[ Szerkesztve ]

(#17925) Casanova*


Casanova*
veterán

Szasztok! Tudna valaki hangradar szoftvert készíteni? :DDD Call of duty játékokkal játszok és mivel nagyothallok,nagyon rosszul hallok,nem hallom az ellenséget. Nem hallom a lépteket,nem hallom merről jön az enemy. Viszont ők hallják,hogy jövök és felkészülve nagyobb eséllyel lelőnek. [link] Asus már fejlesztett ilyen szoftvert,de sajnos ez csak asus alaplappal szerelt pc-ére telepíthető. Enyém meg ugye msi. Szívás. :D

"Ha bírálnak téged,akkor valamit jól csinálsz. Hiszen csak azt támadják,akinél a labda van." ( BRUCE LEE ) ヅ ҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳ

(#17926) Alcsi69 válasza Casanova* (#17925) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Elmeletileg ha veszel egy Asus hangkartyat, akkor is fogod tudni hasznalni az o programjukat. :B

(#17927) Casanova* válasza Alcsi69 (#17926) üzenetére


Casanova*
veterán

És tényleg! Köszi! De amúgy jó volna egy olyan hangradar szoftver,ami csak a lépteket jelzi a modern warfare játékban. Azt mondják,hogy nagyon lehet hallani a lépteket,még 100 méterről is. Mennyivel könnyebb lenne játszanom,ha egy ilyen radar jelezne nekem. Szerintem nem bonyolult egy ilyen szoftvert csinálni. 😁

Utána néztem és elvileg csak bizonyos alaplapokon és hangkártyákon keresztül érhető el. Szóval nem biztos elég lesz az asus hangkártya. H97 gaming 3 msi alaplapom van.

[ Szerkesztve ]

"Ha bírálnak téged,akkor valamit jól csinálsz. Hiszen csak azt támadják,akinél a labda van." ( BRUCE LEE ) ヅ ҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳ

(#17928) martonx válasza Alcsi69 (#17923) üzenetére


martonx
veterán

Nem ez pont fordítva működik. De ha annyira vonz a Go vagy a Rust nyugodtan haladj abba az irányba, szerintem azokkal se lősz mellé.

Én kérek elnézést!

(#17929) Alcsi69 válasza martonx (#17928) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Igazabol az altalam emlitettek kozul mindegyik tetszik (kiveve JS...), de van valami plusz 'vonzoereje' a Rustnak illetve a Go-nak is szamomra. :B

Aztan lehet az lesz hogy beirom oket egy random number generatorba, aztan amit kidob azt nyomatom es kesz. :DDD

#17927 Casanova*

Esetleg ezt: [link] kiprobalhatod, hatha mukodik a jatekodban. :DD

(#17930) Casanova* válasza Alcsi69 (#17929) üzenetére


Casanova*
veterán

Köszi,de ez nem jó! Nagyon rosszul hallok. Nekem olyan radar kellene,ami szemmel látható,hogy jelez.

"Ha bírálnak téged,akkor valamit jól csinálsz. Hiszen csak azt támadják,akinél a labda van." ( BRUCE LEE ) ヅ ҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳ

(#17931) pmonitor válasza sztanozs (#17918) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Látom, hogy néha példával válaszolsz. De pl.: ehhez hasonló kaliberű megoldás(ok) hol van(nak)? Mondjuk nem hiába ott nem noname nick-ek szerepelnek. Na mind1. Mindenki maga dönti el, hogy hogy teszi tönkre az életét... Viszont én megteszem, amire lehetőségem van. Mégpedig, hogy felhívom az emberke figyelmét, hogy legalább tájékozódjon, mielőtt fórumozni kezd...
De mondjuk nekem ez az "tegyünk magasról a magyar nyelvre", és a "tegyünk magasról a magyar ügyfelekre" felfogás sem tetszik. De persze ti tudjátok... Az biztos, hogy az angol nyelvtudás közepes szint felett nélkülözhetetlen. De érdekes módon magyar fórumon hangoztatják az érintettek az álláspontjukat. Miért nem tudják az érintettek angol fórumon hangoztatni a véleményüket? Szóval bort iszunk, és vizet prédikálunk, vagy mi? Vagy talán magyar fórumtól kapják a fizetést(vagy annak 1 részét)? Vagy angol fórumon túl gyengék lennének?

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17932) JoinR válasza pmonitor (#17931) üzenetére


JoinR
senior tag

Hogy lehet ilyen következtetéseket levonni? Nyugtass meg, hogy te ezeket nem komolyan írod. :Y

(#17933) dabadab válasza JoinR (#17932) üzenetére


dabadab
titán

Nyugodtan keress rá a hozzászólásaira: komolyan gondolja.

DRM is theft

(#17934) pmonitor válasza JoinR (#17932) üzenetére


pmonitor
aktív tag

1-2 idézettel válaszolok:
#17890:
>A tippem, hogy nem érdemes magyar ügyfelekkel foglalkozni.

#17900:
>Outsourcing multi cégnél levő középvezetőtől tudom, hogy hasonló problémák miatt nem dolgoznak már magyar piacra. Ha egy ekkora cég bicskája beletörik, akkor nem kell meglepődni, hogy az ismerősöd is így jár.

#17905:
>Én sem azt írtam, hogy minden magyar ügyfél szar, de bőven bele lehet futni.

Többek között ezekre alapozom az állításomat. Meg természetesen még régebbi megnyilvánulásokra.

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17935) gygabor88 válasza pmonitor (#17931) üzenetére


gygabor88
tag

Figyi, te szándékosan keresed a lehetőséget, hogy beleállj a fejlesztőkbe. Egyszer leírhatnád őszintén, hogy mit tettek veled. Vagy csak te is egyike vagy azoknak, akiknek nem tetszik, hogy relatíve jól keresnek.

(#17936) K1nG HuNp


K1nG HuNp
őstag

amugy mikor fogjak mar vegre kipenditeni innen a forumrol? vagy csak nezzuk meg honapokig hogy minden threadbe belepofázik teljesen irreleváns bullshit dolgokkal?

(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()

(#17937) fatal` válasza K1nG HuNp (#17936) üzenetére


fatal`
titán

Én jól szórakozom az agymenésein. :DDD

(#17938) martonx válasza pmonitor (#17931) üzenetére


martonx
veterán

Ha ez megnyugtat stackoverflow-n is vagyok, de itt sokkal szórakoztatóbb lenni. :C
Ha hiszed, ha nem itt senki nem kap pénzt a forumozásért. Stackoverflow-n sem.

Én kérek elnézést!

(#17939) pmonitor válasza gygabor88 (#17935) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Nagyrészt igaz, amit írtál az első és harmadik mondatodban. Ha beleolvasol a webhelyemen lévő releváns oldalra, akkor nagyon nagy valószínűséggel rájössz, hogy mi(k) hozz(a/ák) ki belőlem ezt az általad eltúlzott, de azért közepes igazságtartalommal rendelkező viselkedést. Ide nem linkelhetem be a releváns oldalt, mert már 1-2 - szer kitiltottak miatta. De öncenzúrát gyakorolva megpróbálom a lényeget leírni.
A nagyon rövid válasz, hogy én a prog.hu-n "nevelkedtem". Sztem. ezzel mindent megmondtam(legalábbis azok számára, akik ismerik azt az oldalt. Én ott tartottam magam ahhoz, hogy minél jobban megoldjak/elmagyarázzak dolgokat(ha erőmből futotta, akkor rövid példakódokkal tarkítva*). Utáltak is ezért rendesen. Én hülye azt hittem, hogy példával legalább 1-2 nick talán követi a hozzáállásom. Tévedtem. Mindent megtettek azért, hogy ne az én megoldásom fogadja el a (néha beépített) kérdező. Vagy a "rizsa" kapja a megoldást.
Többek között én is hangot adtam ezen véleményemnek. Na meg annak a véleményemnek, hogy a pontozás csak dísz. Ezt a témát több aspektusból közelítettem meg. Pl. az egyik "válasz" az volt arra, hogy miért a "rizsát" részesítik előnyben a példakóddal szemben, hogy a megoldásra való "rávezetés" előnyt élvez. Igen ám! De akkor hogy egyeztethető össze a pontozási rendszerrel? Meg még volt 1-2 dolog, amit most itt nem részletezek, hogy ne legyen túl terjedelmes a hsz-em.
Aztán azon "húztam fel" magam 2-3 éve, hogy törölve lett az "1D vágás optimalizálás Delphiben" című topic is. Amiben "viszonylag objektív dolgok" is voltak a talán "lehetséges megoldásra". De arra mindenképpen, hogy objektíven el lehessen dönteni, hogy 2 vágásminta közül hogy lehet eldönteni, hogy melyik a jobb megoldás(vagy egyenlők-e). Ennek a topic-nak a törlésén húztam fel magam nagyon. Többek között ezért tettem közzé az oldalamon a "Cutter" néven szereplő programocskám. A prog.hu-nak, mint "Magyarország legnagyobb fejlesztői portáljának" tudomásom szerint a mai napig nincs "iránymutatása/elképzelése" az amúgy emberi futásidő alatt megoldhatatlan problémára. Viszont az egész topic-ot törölték. Csak azért, mert én írtam le az egyik járható út lényegét.

De nem csak a prog.hu-n, hanem itt is a rizsázás van előtérben, a megoldásokkal szemben.
1-2 esetet ezen fórumon is leírtam, hogy szerintem mi lenne a "helyes út". Ezért ezt nem ismétlem meg. "Ha vissz lapozol pár hetet/hónapot, vagy elolvasod az oldalam ezzel kapcsolatban releváns részét, akkor megismerheted az álláspontom.
És nekem elsősorban a noname fórumozó programozóval van a (legnagyobb) gondom(nem az 1szerű/sima programozóval). Bár azért vannak kirívó esetek, amikor a "sima" programozókkal is van problémám. De velük szemben (amennyire csak lehet) megpróbálok "engedékenyebb" lenni. Mert azért ők legalább valamit készre csináltak. Ezt azért erőteljesen figyelembe veszem a kritikáimban.

Talán sikerült leírnom a lényeget, hogy mi motivál, amikor (a te kifejezéseddel élve) beleállok a fejlesztőkbe.

#17938 (martonx): Látod ezért is akadok ki néha. Hogy vki. azért ír ide(magyar fórumra), mert szórakoztató(lehet vérpistikézni pl.). Bár mint láthatod, vannak akiknek nem. Mindannyian mások vagyunk.

* Ha jól emlé'xem, akkor 2 eset volt, amit később megbántam, hogy a kérdezőnek válaszként írtam. Az egyik az volt, hogy el sem tudta képzelni, hogy miért nem csinál semmit a VBA-ban lévő kód. A végén kiderült, hogy azért, mert comment-ben volt a kód 1 része. Erre tettem poénnak szánt megjegyzést. A kérdező meg felhúzta magát rajt. Úgyhogy később ezt megbántam. A másik esetet már pontosan nem tudom leírni.

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17940) Alcsi69 válasza JoinR (#17924) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Na en is vegul a Rustot lesegetem most meg (de szerintem majd a Go-ba is belenezek). :)
En ezt: [link] kezdtem el, ez igazabol ugyanaz a konyv amit te is linkeltel, csak vannak benne mini quiz-ek. Meg beta fazisban van mondjuk.

Eddig kifejezetten kiraly kis nyelv. :K

(#17941) Ispy válasza K1nG HuNp (#17936) üzenetére


Ispy
veterán

Legalább néha van itt élet, egyébként meg sehol sincsenek a noname nickek, akik itt játszák a programozót. :DDD

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#17942) pmonitor válasza Ispy (#17941) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Látod? Vagytok max. 4-en 5-en, akik írogattok. És még abban is eltérő a véleményetek, hogy velem mit kellene csinálni. Meg amikor a modik azzal az ürüggyel tiltanak ki, hogy "láthatóan nem tetszik senkinek sem, amit csinálsz", az max. 4-5 hozzászólót jelent. De lehet, hogy még annyit sem.
Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha "röpködnének" itt a (minőségi) példakódok, akkor pmonitor elhúzna innét, mert 1 szava sem lehetne. Ebben az esetben be kellene fognom a lepénylesőm. Van 1 ilyen olvasata is a dolognak. De amikor itt arról megy a(z ún.) "diskurzus", hogy szapuljuk a magyar nyelvet, meg a magyar ügyfelet(meg az ehhez hasonló rizsákról), addig sztem. pmonitor-nak is van itt keresnivalója. Mert semmi értelmes threadbe nem pofázik bele.
Bár mondjuk az is 1 érdekes kérdés, hogy ki mit nevez értelmes thread-nek. Nehéz itt igazságot tenni....

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17943) axioma válasza pmonitor (#17942) üzenetére


axioma
veterán

muszaj gyorsan jelentkeznem, hogy de, nagyon nem tetszik nekem se, csak mar nem kommunikalok veled miota felirtal a listadra
foleg hogy ugye ismerem a 'sikersztorid' [cutter] belsejet is... O(n!) algo nehany veletlen kivalasztott elemebol azt mondod hogy 'kozel' kesz megoldas, es nem esett hanyatt az olvasosag, vajh miert nem...

(#17944) pmonitor válasza axioma (#17943) üzenetére


pmonitor
aktív tag

>csak mar nem kommunikalok veled
Látszik. :DDD Nem tudom, hogy az írást nevezhetjük-e kommunikációnak egy fórumon?(sztem. igen) Csak azt kommunikálod, hogy utálsz. De erz is kommunikáció.

Ezek után mit mondjak? Büszke lehetsz te is magadra, mert megoldottad... De légyszi olvasd már vissza, hogy mit írtam ittenke. Ha ezt megtetted, utána beszélhetünk értelmesen is. Én nyitott vagyok rá.

[ Szerkesztve ]

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17945) axioma válasza pmonitor (#17944) üzenetére


axioma
veterán

a cel szentesiti az eszkozt
a cel h elhidd, h a hozzaszolasaid nem ide valok

[ Szerkesztve ]

(#17946) JoinR válasza pmonitor (#17934) üzenetére


JoinR
senior tag

Miért kéne ebben a topikban komplex kódokat megosztani? Ez egy beszélgetős topik kötöttségek nélkül. Ha valaki megoldást keres, megy stackoverflow-ra, aminek kifejezetten ez a célja. És ha mást is érdekel, legalább van is esélye megtalálni a megoldást, nem úgy, mint itt. Ez a formátum egyáltalán nem hatékony ilyen jellegű problémamegoldásra, nem lehet a válaszokat értékelni, szerkeszteni, frissíteni, a kérdést nem lehet tagelni, emiatt tematikusan keresni, stb.
Lehet más elképzelésed ezzel a fórummal, de a többségnek úgy tűnik, nem erre van szüksége. Viszont nyithatsz "Programozás mélyvíz" topikot vagy akármit, ahol csak nehéz problémákat lehet kérdezni és megválaszolni.

"Mindenki maga dönti el, hogy hogy teszi tönkre az életét..." - reméljük nem tesszük itt tönkre senki életét. De beleírhatjuk az összefoglalóba, hogy különös körültekintéssel olvasson itt bárki, mert ez egy online fórum.

Egyébként teljesen rendben van, hogy neked nem tetszik az, hogy valakik nem akarnak magyar ügyfelekkel dolgozni. Senki nem korlátoz attól még, hogy te velük dolgozz, sőt, több piac is marad neked. Hozhatsz fel ellenérveket is, vagy saját tapasztalatot, hogy márpedig milyen jó volt magyar ügyféllel dolgozni, simán belefér a témába.

Viszont fontos, hogyha valami nem úgy történik, ahogy szeretnéd, azt tudd elengedni, mivel ezután az erőlködés már átmegy flamelésbe és toxikus hangulatot teremt, emiatt joggal merül fel, hogy az ezt előidéző elemeket eltávolítsák a fórumról.

[ Szerkesztve ]

(#17947) Ispy válasza pmonitor (#17942) üzenetére


Ispy
veterán

Ez egy orbitális tévedés, hogy egy fórum komplex kódok megosztására való. A programozásnak pont a lényege komplex kódok alkotása, az utat mindenkinek egymaga kell bejárni és bele kell rakni a melót, másképp nem megy. Ha helyetted (vagy más helyett) csinálom meg a rántottát, akkor a büdös életbe nem fogsz megtanulni rántottát csinálni. És sikerélmény se lesz...

Én soha nem használtam fel a saját kódomba mások kódjait, elolvasom, megértem, utánajárok mi mire való és megírom az én saját változatomat. Persze 3th partykat használok egy az egyben, nem fogok mindent az ősrobbanástól kiprogramozni, mert arra kevés egy élet. Meg nem is fizetnek érte.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#17948) pmonitor válasza Ispy (#17947) üzenetére


pmonitor
aktív tag

>Ez egy orbitális tévedés, hogy egy fórum komplex kódok megosztására való.
Sztem. csak akarat kérdése.
Példa
Példa_2
Példa_3

Valamint(mint ahogy azt már írtam) ez is tökéletes lenne, ha szerepelnének lehetséges megoldások. Mert a téma címe találó, érdekes dolgok is kijöhetnének belőle stb...

De pl. ez is egy példa arra, hogy lehetne komplex kódokat is megosztani egy fórumon. Mondjuk jobb lenne, ha 1-2 szaki csinálna ilyeneket, de ettől most tekintsünk el.
Szóval még 1szer mondom: csak akarat kérdése, hogy komplex kódok legyenek 1 fórumon(jó, mondjuk ne 1 libreoffice-ra gondoljunk, de amit belinkeltem dolgokat, olyan terjedelmű dolgok nyugodtan lehetnének).

>Én soha nem használtam fel a saját kódomba mások kódjait, elolvasom, megértem, utánajárok mi mire való és megírom az én saját változatomat.

Ebben hasonlítunk(mindegyikünknek a 2 füle közt van a feje :DD ). De ehhez én szeretem, ha működő kódot is találok, és "kísérletezem" vele. Így is meg lehet érteni.

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17949) mobal válasza pmonitor (#17939) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Nagyon rossz oldalról fogod meg a dolgokat. Ne haragudj, hogy ezt mondom de úgy osztod itt az észt, a szakmában régóta dolgozó embereknek mintha igazad lenne. Sajnos nem fekete és fehér ez a világ mindenre alapból van 100 jó megoldás.

Az, hogy kötöd az ebet a karóhoz és mindenbe belekötsz, hogy nem optimális illetve nem tudod vagy akarod elfogadni, hogy ennek ellenére a piac nem így működik csak hangulat keltésre jó.

Menjünk vissza az eredeti témához, és folytassuk a beszélgetés a programozásról...

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#17950) Ispy válasza pmonitor (#17948) üzenetére


Ispy
veterán

Semmi értelme neked írni, write-onlyba vagy, mindegy, eddig is tudtuk. Ha valakinek az jó, hogy helyette megírják a kódot, legyen, de hogy annak mi értelme fogalmam sincs.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.