Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:18:28

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18001) cucka válasza Ispy (#17994) üzenetére


cucka
addikt

20 éve vagyok a szakmában, én még olyat nem láttam, hogy matematikai modelleket hozott volna létre bárki a szoftver tervezési szakaszában.

Nyilván, ha űrhajó vezérlő szoftverről beszélünk, ott elvárható.
Átlag üzleti szoftvernél én még nem láttam ilyet, ami szokott lenni, az egy halom uml diagram, jellemzően valamilyen személyes uml-nyelvjárásban, és persze mindegyik outdated mint a szar, meg persze mellé némi szöveges doksi. És ez a jobbik eset. Sokkal jellemzőbb, hogy kapok egy git repót, és akkor glhf.

[ Szerkesztve ]

(#18002) Ispy válasza cucka (#18001) üzenetére


Ispy
veterán

A matematikának nem kell fetétlenül azt jelentenie, hogy a nagyon bonyolult, szinplán csak azt, hogy egy sémát vázolsz fel, amiről te tudod, hogy az úgy fog működni, mert már sok ilyet csináltál és ahogy az ügyfél szeretné az zsákutca. Ha nem most majd 1 év múlva, amikor valaki módosítani akar. Persze én fix területen dolgozok, fix szoftverrel, nem adhoc megbízások vannak géppuskától jézuskáig.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18003) sztanozs válasza pmonitor (#17997) üzenetére


sztanozs
veterán

A kerdes, hogy mire van szukseg...
Ha csak type name kell, akkor en szemely szerint a VB-s modulos megoldast valasztanam az unamanaged kod helyett. Viszont ha a SO-n emlitett CPP/ATL COM osztalyos problema miatt kell kodot irni, vagy mert full nev kell (pl "Excel.Application"), kkor vsz ugyis a registry-t kell turni, mert nincs ra API.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#18004) cucka válasza #56769280 (#17989) üzenetére


cucka
addikt

Inkább olyan fele-fele, de az is sok. Annyira, hogy egy ideje már programozással kezdem az interjúkat. Ha kiderül, hogy a versenyző már a for ciklusnál is izzad mint kurva a templomban, akkor megspóroltam magamnak fél-egy órát.

[ Szerkesztve ]

(#18006) cucka válasza Ispy (#18002) üzenetére


cucka
addikt

Persze, ilyen gyakran van, erre használjuk az UML diagramokat, esetleg ha van idő+pénz, akkor lehet írni SAD-ot is.
Ami fontos, hogy ezek nem matematikai eszközök. Amikor ilyet mondasz, akkor általában az automatikusan verifikált programokra gondol az ember, meg a Dijkstra-féle matematikai modellre. Tehát nem magyarázó diagramokról van szó, hanem függvényekről, halmazműveletekről, állapotterekről meg invariánsokról, illetve a legfontosabb - matematikai módszerekkel definiálni a program elvárt működését, majd bizonyítani, hogy valóban teljesíti a feltételeket.

[ Szerkesztve ]

(#18007) pmonitor válasza sztanozs (#18003) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Köszönöm a választ.

#18804(cucka):
>egy ideje már programozással kezdem az interjúkat.
Hát igen. erről beszéltem. A gyakorlati feladatmegoldási képesség fontosabb, mint az elméleti tudás. Nekem a pár hsz-eidből az jött le, hogy túlságosan elméleti vagy - de abban nagyon jó.

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#18008) Ispy válasza cucka (#18006) üzenetére


Ispy
veterán

Hát, ki mire gondol, én biztos nem gondolok Dijkstra-féle matematikai modellre, mert azt sem tudom mi az.... :DDD

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18009) cucka válasza pmonitor (#18007) üzenetére


cucka
addikt

Ott tévedsz, hogy azt hiszed, az elméleti dolgok nem fontosak a gyakorlati munkavégzés során. Valójában nagyon fontosak, mert enélkül a fejlesztők nem fognak közös nyelvet beszélni.
Tehát ha azt mondom a fejlesztőnek, hogy ide ez a két osztály közé kell egy adapter, erre a három service-re meg csinálj egy facade-et, ami ezt az api-t fogja implementálni, akkor előnyös, ha érti, hogy miről beszélek.

#18008Ispy
A Dijkstra féle matematikai modellet "Bevezetés a programozáshoz" néven tanítják, ha jól tudom BSC első félévében. [link] ez az ELTE-s jegyzet.
Most arról nem fogok kisregényt írni, hogy mennyire elképesztően hülye ötlet ezzel tanítani a programozást.

(#18010) Tapsi válasza cucka (#18009) üzenetére


Tapsi
addikt

...enélkül a fejlesztők nem fognak közös nyelvet beszélni.

Ez amúgy minden szakterületen fontos. Ha nem ismered a szakzsargont, akkor hülyének fognak nézni, hiába vagy amúgy tök jó képességű. Lehet erre azt mondani, hogy felszínesség, de egy munkahelyen nem nagyon van arra idő, hogy körmondatokban fogalmazz.

Mondjuk ezek át tudnak menni egészen abszurdba. Vannak kifejezések, amik elterjednek, és aztán mindenki elkezdi használni őket 2-pofára. Az egyik helyemen ilyen volt a "perzisztens" szó, ami egy tök jó kifejezés, de gyakorlatilag felesleges használni a fejlesztési feladatok nagy részében. Mégis minden meetingen repkedett a perzisztens, én meg nem értettem, hogy minek kell ezt állandóan mondogatni, hát mindenki tudja, hogy mi ez. :)

[ Szerkesztve ]

(#18011) Ispy válasza Tapsi (#18010) üzenetére


Ispy
veterán

Amúgy a közhiedelemmel ellentétben a programozás is egy ugyanolyan szakma, mint bármi más, ugyanazok a szabályok érvényesekre rá, nem ufok és nem is zsenik a programozók.

Semmivel sem bonyolultabb programozónak menni, mint lakatosnak vagy burkolónak, persze más skillek kellenek hozzá, de ez igaz minden szakmára.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18012) pmonitor válasza Ispy (#18011) üzenetére


pmonitor
aktív tag

>Semmivel sem bonyolultabb programozónak menni, mint lakatosnak vagy burkolónak,
Viszont a díjazása ég és föld 1 programozónak, meg 1 lakatosnak vagy burkolónak. De ugyanez igaz pl. a DJ-kre is. Nagyon jó hallgatni, amit csinálnak, meg hallgatójuk is vagyok szívesen. Meg azzal is egyetértek, hogy az is 1 munka. Csak amikor azt mondja, hogy a rezidenciámra megyek, akkor néha elmélázom, hogy vajh hogy is van ez?
Na, vissza az elméleti/gyakorlati programozáshoz. Természetesen gyakorlat nincs elmélet nélkül, ugyanakkor a gyakorlati megvalósítás magában foglalja az elméletet is. Viszont sztem. az elméletet nem érdemes túlzásba vinni, mert árt az egészségnek(ami nekem amúgy sincs, sajnos... De most nem erre gondoltam, hanem szólásmondásnak szántam).
Pl. az én értékrendszeremben az itt lévő, Simon Mourier és Eli Burke által szerkesztett kód sokkal többet ér, mint pl. ez. Holott természetesen mind1ik mögött van teljesítmény.
De ez a kedvencem.
>Kulcsszavak: bin packing problem, FFD algorithm, one dimensional knapsack problem, nyilvános kulcsú kriptográfia
>Írtam VBA-ban (Excel) egy gyakorlatban is használható (eddig bevált) optimalizáló rutint (rekurzív hívásokkal, mohó sorbarendezéssel, maximalizált számú és -idejű függvényhívással, 5-szörös optimalizálás futással),

Csak úgy röpködnek az idegen kifejezések, miközben csak a probléma lényegéről fogalma sem volt...

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#18013) Ispy válasza pmonitor (#18012) üzenetére


Ispy
veterán

Igazad van, más a díjazása, egy burkolót lassan nem tudsz megfizetni...sem kőművest, festőt, bádogost, asztalost, kertészt.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18014) Tapsi válasza Ispy (#18011) üzenetére


Tapsi
addikt

....persze más skillek kellenek hozzá

Azért na! :) Ez most olyan, mintha azt mondanád, hogy az árokásó cigány munkája == egy atomfizikus munkájával. Hiszen csak más skillek kellenek hozzá.

Szóval de, bonyolultabb programozónak menni, mint lakatosnak, vagy burkolónak. Előbbi jó esetben egyetemi végzettséggel jár együtt, utóbbiakhoz még érettségi sem kell.

És akkor most ne menjünk bele a kell a programozónak diploma/nem kell utcába! :)

(#18015) Ispy válasza Tapsi (#18014) üzenetére


Ispy
veterán

Nem hiszek benne, hogy ne lehetne egy villanyszerelő is profi abban, amit csinál, és egy programozó ne lehetne középszerű, vagy csak szimplán szar. Aki komolyan veszi a szakmáját, az mindegyikben megtalálja a kihívást, a fejlődést, a tanulást és eljuthat a legmagasabb szintre vele.

Nem, nem árokásó cigányról beszélek.

Én nem, a programozáshoz nem kell egyetem, 20 évig tanulni a padban és matematika zseninek lenni. Van olyan is, de a többség rohadtul nem az, és nem is kell annak lenniük.

Vagy most mégis mi olyan rohadtul bonyolult extra dolog egy sql lekérdezést megcsinálásában vagy egy rest api backend megírásában? Vagy egy webáruház megírásában? Pont ugyanolyan nehéz, mint megtervezni egy ház elektromos hálózatát és bekábelezni.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18016) martonx válasza Ispy (#18011) üzenetére


martonx
veterán

"Semmivel sem bonyolultabb programozónak menni, mint lakatosnak vagy burkolónak, persze más skillek kellenek hozzá, de ez igaz minden szakmára."

Ez mondjuk hülyeség.
Egy szintig nyilván tanulható a programozás, ahogy bármilyen más szakma is.
Az emberek többsége simán megreked a tömbök, ciklusok szintjénél, hogy már ezt sem igazán érti :) Ők többnyire nem is mennek programozónak.
A programozók többsége ezen túljut, de megreked a picit is komplexebb feladatoknál, rekurziónál, és megmarad frontendesnek (ne értesetek félre, vannak bonyolult frontend esetek is, itt most a layoutokat futószalagon kialakító kisiparosra gondoltam), CMS taszigálónak.
És van egy elég szűk réteg, aki tényleg ért is ahhoz, amit csinál. Komplex problémákat, nagy kódbázisokat, bonyolult architektúrákat is át tud látni, azokban magabiztosan mozogni, változtatni.

Én kérek elnézést!

(#18017) Ispy válasza martonx (#18016) üzenetére


Ispy
veterán

Én nem a programozók felső 10%-ról beszélek, hanem egy átlag programozóról. Azok nem fognak komplex programokat tervezni, meg bonyolult architektúrát átlátni.

Ettől még a munkájuk lehet fontos, járhat felelősséggel és lehet akár még változatos is. És még tanulni is kell hozzá.

Sajnálom, én így látom, 20 évvel a hátam mögött, ha ma kéne választanom egyébként is inkább asztalosnak mennék. :DDD

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18018) martonx válasza Ispy (#18015) üzenetére


martonx
veterán

Azt, hogy a szakmájában mindenki lehet profi, ne keverjük ide.
Hogy nem az iskola teszi, abban egyetértünk.
Amit mondasz butaság, de betudom annak, hogy még nem találkoztál komplex problémákkal, skálázott, elosztott, nagy terhelésű rendszerekkel.
Ahogy gondolom Computer Visionnal és Game Engine fejlesztéssel se sokat foglalkoztál.
Természetesen a programozásban is vannak kisipari, favágó feladatok, pont ezeket soroltad fel, de a programozás sokunk számára ennél sokkal komplexebb feladatok megoldásából áll.

Én kérek elnézést!

(#18019) Tapsi válasza Ispy (#18015) üzenetére


Tapsi
addikt

...ne lehetne egy villanyszerelő is profi abban, amit csinál, és egy programozó ne lehetne középszerű, vagy csak szimplán szar.

Ez nem cáfolja azt, amit írtam. Simán csak arról van szó, hogy a villanyszerelőség csúcsához messze gyengébb skillek kellenek, mint a programozóság csúcsához. Én végeztem hobbiból szakmunkás képzéseket, ott számtalanszor elhangzott, hogy a szaki NEM tervez semmit, hanem kivitelezi azt, amit a mérnök megtervezett. A kivitelezés nem kreatív szakma, szabványokat kell betartani, és kész. Persze ott is fontos az önképzés, de közel sem olyan szinten, mint az IT-ban.

egy sql lekérdezést megcsinálásában

Az SQL-tákolás nem programozás by definition. Ettől függetlenül ez is igényel szaktudást, főleg komolyabb riportok esetén.

Pont ugyanolyan nehéz, mint megtervezni egy ház elektromos hálózatát és bekábelezni.

A ház elektromos hálózatát nem a villanyszerelő tervezi, hanem villamosmérnök a gépészeti kiviteli terv részeként. És de, sokkal egyszerűbb jól bekábelezni egy épületet, mint megírni jól egy webáruházat. Mindkettőt csináltam már nem is egyszer. Nem véletlen, hogy a melósok nagy része ostoba jobbágy. Azért a programozók többségéről ez nem mondható el!

És akkor most a morális kérdésekbe bele se menjünk (a szakik nagy része úgy hazudozik össze-vissza, mint a vízfolyás)!

[ Szerkesztve ]

(#18020) axioma válasza Ispy (#18015) üzenetére


axioma
veterán

En is futottam mar abba a problemaba bele, hogy ami kello magyarazat mellett nekem konnyu, arrol feltetelezem hogy masnak is megoldhato. Ez nincs mindig igy, es ehhez nem kell me'g csak programozoi problemanak lennie. Van akinek leblokkol az agya ket absztrakcios szint utan, nem tudja kovetni (tipikus Szendrei-fele disz.mat-ban minden megvolt neki, de hogy a permutaciok a szorzasra nezve csoportot alkotnak az a permutaciok es a csoportok kulon-kulon teljes megertese utan se jott ossze neki agyilag sehogy).
Ettol persze van akinek meg erre jo a feje, masra nem (nalam tipikusan no letemre a haztartas egy nagy fekete folt). Az lenne a hasznos, ha mindenki azt csinalna, amit 1. jol tud 2. elvez is (a 0. nala me'g jobbak nem toltottek me'g fel tipusok kozul). De ennek igen sok - geografiai, nyelvi, tradicios stb. korlatai is vannak persze, azon kivul hogy mivel nem all folotte egy iranyitas (ld. pl. Asimov "A hivatas" utopiaban), igy nem feltetlen konvergal az egyenek altal probalkozas alapu csereberelos folyamat...

(#18021) cucka válasza martonx (#18016) üzenetére


cucka
addikt

Egy szintig nyilván tanulható a programozás,

Szerintem ez határozottan nem igaz. A programozás olyan szakma, ami megköveteli az absztrakt gondolkozás készségét, ami nem tanulható. Valójában a legjobb indikátora annak, hogy valaki alkalmas-e erre a pályára az az IQ teszt, mert ott ezeket a készségeket mérik.

Ne érts félre, ez nem valami IQ-fasiszta duma. Egy csomó hasonló szakma van.
A profi sportolók az átlagemberhez képest kiemelkedően atletikusak, és ez már gyermekkorban is látszik.
A profi zenészneknek az átlagembernél jobb a zenei hallása.
Az előadóművészetben extrovertáltságra van szükség. Ők azok, akik már óvodás korban is állandóan szerepelni akarnak.
Szociális vagy oktatási pályán előfeltétel az empátia és altruizmus.

Mindegyik tanulható, én is el tudok menni kosárlabda edzésre hogy megtanuljak játszani. Azt viszont soha nem tudom megtanulni, hogy legyek 20 centivel magasabb és tízszer atletikusabb.

[ Szerkesztve ]

(#18022) JoinR válasza cucka (#18021) üzenetére


JoinR
senior tag

A hasonlatoddal pont megcáfolod a hsz elejét. Egy szintig pont, hogy tanulható a programozás (megtanulsz "játszani"), a napi munka nagy részéhez szükséges absztrakció is tanulható. Nem minden programozó zseni. Persze egy top céghez már lehet kevés az átlagos, vagy könnyen megtanulható tudás, oda kell az extra befektetés/szerencse/született készség. Viszont amilyen szinten viszonylag könnyen megtanulható a programozás, az a szint elég a munka nagyobbik felére.

[ Szerkesztve ]

(#18023) cucka válasza JoinR (#18022) üzenetére


cucka
addikt

Az a szint, ameddig megtanulható a programozás az kevesebb, mint a minimum, ami szükséges ahhoz, hogy ezt a szakmát professzionálisan űzd.
Az absztrakciókban való gondolkodás egy készség, ami fejleszthető, de nem tanulható.

Ettől még persze a szoftveripar tele van kóklerekkel.

Ha érdekel a téma, itt van Jeff Atwood nagy hatású blogposztja még régről - [link] . Ez hozta be a köztudatba a FizzBuzz-t.
Ez nem tűnik nagy dolognak, de valójában az. Itt jött rá a teljes szakma, hogy az interjún végzett feladatok célja elsősorban nem az, hogy a jelentkezők felső 5-10%a között rangsorolni tudj, hanem hogy kiszűrd a jelentkezők 50%-át, akik egy alapszintű programozási feladatot sem képes megoldani.

(#18024) sztanozs válasza cucka (#18023) üzenetére


sztanozs
veterán

Durva visszagondolni, hogy a fosulin vegzes utan tenyleg ez volt az atlag, amirol a blogban irnak.
Monjuk nakunk nem specifikusan fejlesztonek tanultunk, hanem csak "informatikusnak".

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#18025) martonx válasza cucka (#18021) üzenetére


martonx
veterán

Hehehe, pont, hogy ugyanarról beszélünk :D :R
Hiszen én is pont ezt írtam, amit te.
Egy szintig minden tanulható. Vannak szakmák, amikbe ily módon iszonyú alacsonyan van a belépési szint (pl. rendőr, szobafestő stb...), és vannak szakmák, amikhez adottság kell (profi táncos, zenész, sportoló, programozó, kvantumfizikus stb...).
Én is pont ezt mondtam.
Az megint más kérdés, hogy lehetnek helyzetek (sőt lehet, hogy nem is kevés ilyen eset van), ahol bárki meg tudja állni a helyét programozóként pl. garázs cégnél PHP-s CMS-ekkel stackoverflow alapján összebohóckodni valamit, vagy elmenni a Kréta rendszert fejleszteni, hogy egy pici aktuálpolitikát is belecsempésszek :D

Én kérek elnézést!

(#18026) JoinR válasza cucka (#18023) üzenetére


JoinR
senior tag

Valszeg mást értünk az alatt, hogy professzionálisan űzni.
Az NB2-es focista is profi, pedig van még egy pár lépcsőfok a Bajnokok Ligájáig.
Vannak kőszívű óvónők, botfülű zenészek (Youtube trending), és kevésbé absztrakt gondolkodású programozók. Attól még ebből élnek, tehát számomra "profik". 2007 óta a szakma igazodott a csökkenő színvonalhoz - ami egyenesen következik a növekvő népszerűségből -, a scrumban minden úgy fel van bontva, hogy bárki meg tudja oldani a feladatot. A programozó egy átlag multinál csak kivitelező, low-level döntésekkel. Gondolkozni jó esetben csak azoknak kell, akik tudnak is.

[ Szerkesztve ]

(#18027) dabadab válasza JoinR (#18026) üzenetére


dabadab
titán

2007 óta a szakma igazodott a csökkenő színvonalhoz - ami egyenesen következik a növekvő népszerűségből -, a scrumban minden úgy fel van bontva, hogy bárki meg tudja oldani a feladatot

Ez azért nem új dolog, amikor az ezredfordulón dolgozni kezdtem, akkor is volt a csapatban olyan pozíció, hogy kódoló, aki a nagyon szabványosan megírt dokumentációból generálta a konkrét programkódot úgy, hogy igazából nem értette, hogy az mit is csinál (persze ennek részben az is oka volt, hogy olyan archaikus rendszer volt, hogy ezt nem igazán tudtuk automatizálni és az adminisztratív szöttyögés rengeteg időbe került, szóval volt értelme külön "szoftverfejlesztési segédmunkást" tartani :) ) és ez már akkor se volt új felállás.

DRM is theft

(#18028) Ispy válasza cucka (#18023) üzenetére


Ispy
veterán

Nekem volt olyan kollégám, aki erre egyszerűen nem volt képes, és ez erősen meglátszott a kódjain is, nem beszélve az igényesség minimális látszatáról. Szóval igen, jó lenne, ha ez a skill előtérbe kerülne, persze ez azért ki szokott bukni viszonylag hamar, kire milyen szintig lehet feladatot bízni. Mondjuk akkoriban egyszerűen ember sem volt a láthatáron, már annak is örültél (legalább is az elején), hogy jön valaki aki már programot látott. Később már nem annyira örültél.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18029) JoinR válasza dabadab (#18027) üzenetére


JoinR
senior tag

Ja az évszámot csak azért írtam, mert akkori a blogbejegyzés, amit cucka linkelt.

(#18030) pmonitor válasza martonx (#18025) üzenetére


pmonitor
aktív tag

>pl. garázs cégnél PHP-s CMS-ekkel stackoverflow alapján összebohóckodni valamit,

Sztem. szinte mind1, hogy ki milyen szinten foglalkozik programoz(gat)ással, a következők alapján készíthet vmit.:
1.: Könyvből. Tan/szak könyvben leírtak alapján.
2.: Internetről összegyűjtött példák alapján(ebben benne van a stackoverflow is, de nem csak az).
3.: Vmi. oktatásban/tanfolyamon résztvevő esetén még ragadhat rá vmi. a tanárától/előadójától.
4: Amit még régebben az előző 3 pont valamelyikéből összetákolt magának.

Tehát 1 kis túlzással lehet azt állítani, hogy profi és hobbista is ugyanabból merít információt, csak a hobbistának kevesebb hasznos/tartalmas ideje van rá. Vagyis amit idéztem tőled, hogy a stackoverflow alapján készít vki. vmit. az ugyanúgy igaz lehet az ún. "profi" programozóra is. Azonban kis túlzással kijelenthető az is, hogy a programozó a (nem kevés) lóvéját abból kapja:
1.: Amit régebben összetákolt/félretett magának.
2.: A google "feltúrásából". A google-n levő keresésből/találatokból.

Bár elég szubjektív dolog(ingoványos terület ez), de sztem. a teljesítmény nincs arányban a díjazással.

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#18031) sztanozs válasza pmonitor (#18030) üzenetére


sztanozs
veterán

A listadbol kimaradt a "hivatalos dokumentacio", ami bar konyv es/vagy internet, de se nem "tankonyv" se nem "stackoverflow"...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#18032) axioma válasza pmonitor (#18030) üzenetére


axioma
veterán

meg az hogy alkot [algoritmust, adatszerkezetet - ez mondjuk ritkan a fizetos resze, de ha hobbi is jatszik akkor a versenyprogramozas jelentos osszetevoje]
vagy a meglevo [javitando/kiegeszitendo] kod mar megirt reszeinek felhasznalasaval, jobb esetben ceges codebase vagy tudasbazis is van

(#18033) emvy válasza JoinR (#18026) üzenetére


emvy
nagyúr

> a scrumban minden úgy fel van bontva, hogy bárki meg tudja oldani a feladatot.

Ez nem stimmel; vannak feladatok, amik nem bonthatok fel mechanikus kicsi lepesekre anelkul, hogy valojaban megoldanad a feladatot. :)

while (!sleep) sheep++;

(#18034) JoinR válasza emvy (#18033) üzenetére


JoinR
senior tag

Hú én nem vagyok scrum mester, de azt hiszem, nem kizáró ok ilyen esetben (ha pl. sprinthosszon túlnyúlna a megoldás), hogy anélkül is létezzen a részfeladat, hogy közvetlen értéket teremtsen az ügyfélnek. Viszont ez a mondat, amit írtál, szerintem minden csapatban elhangzik heti egyszer. :D

(#18035) emvy válasza JoinR (#18034) üzenetére


emvy
nagyúr

> hogy anélkül is létezzen a részfeladat, hogy közvetlen értéket teremtsen az ügyfélnek.

Az lehet, viszont normalis esetben / normalis helyeken a fejlesztes nagy resze problemamegoldasbol all. Ha arra kellenek a programozok, hogy specifikaciokat forditsanak egy-az-egyben valamilyen programnyelvre, az baromsag (es pazarlo). Nyilvan vannak kiveteles helyzetek.

Persze en is latom a rogvalosagot, es azt, h meg nagy/komoly cegeknel is az emberek jo resze igazabol lofaszhoz se ert, csak bejar melegedni, felveszi az 1M bruttot havonta, es joleszazugy. Bar nem tudom, h ebben mi a jo :D

while (!sleep) sheep++;

(#18036) JoinR válasza emvy (#18035) üzenetére


JoinR
senior tag

Az emberek máshogy értelmezik a "normális" fogalmát. Ha megismersz olyan helyeket, ahol a kompetens emberek komplex problémákat oldanak meg napi szinten, jó eséllyel neked az lesz a normális. Aki pedig egy multinál van, ott meg az a normális, hogy...hát az, amit leírtál. :D
Az átlag átlagos teljesítményre képes, nem életszerű a magas mérce beállítása normálisnak. Célnak persze nemes dolog kitűzni, de a tapasztalatom alapján a legtöbbször irreális elvárás és csak konfliktust eredményez, ha mások nem tudják az "elvárásaidat" teljesíteni.

(#18037) Ispy válasza emvy (#18035) üzenetére


Ispy
veterán

Hmmm, jó kérdés? De én az 1m bruttóra tippelek. :DDD

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18038) martonx válasza Ispy (#18037) üzenetére


martonx
veterán

Szvsz a cég szempontjából értette, hogy miért jó a semmiért fizetni. Én is találkoztam már ilyen kollégákkal sajnos.

Én kérek elnézést!

(#18039) K1nG HuNp válasza Ispy (#18037) üzenetére


K1nG HuNp
őstag

lehet en latom rosszul, de palyakezdokent es ingatlan nelkul manapsag az 1m nettoval sem sokra megy az ember.. abbol is also hangon 10 ev felreteves utan tud eletet kezdeni

(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()

(#18040) martonx válasza K1nG HuNp (#18039) üzenetére


martonx
veterán

Azért érted, tanárként sem jobb... Plusz ez a megjegyzés ide teljesen irreleváns.

Én kérek elnézést!

(#18041) mobal válasza emvy (#18035) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Szerintem egy olyan dolgon vitatkoztok ami nem megfogható. :)

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#18042) Tapsi válasza emvy (#18035) üzenetére


Tapsi
addikt

emberek jo resze igazabol lofaszhoz se ert

A most már kvázi CTO - aki btw a legjobb fejlesztő, akivel valaha dolgoztam - haverommal szoktunk azon keseregni, hogy a fejlesztők nagy része objektív hülye és/vagy nem hajlandó gondolkodni. Agyatlanul lefejleszt valamit, ami le van írva, és még véletlenül sem gondolja végig, hogy van-e értelme.

(#18043) coco2 válasza emvy (#18035) üzenetére


coco2
őstag

Nem biztos, hogy értem a problémádat. Aki épelméjű informatikai igénnyel keres fejlesztőt, és sportszerűen bánik vele, értem úgy kifizeti előre az időt, amit felhasznál, kap rátermett fejlesztőt, amennyit csak akar. Ami a többit illeti, a szellemileg megkérdőjelezhető tisztaságú ügyfél, a nem fizető ügyfél, a con artist divíziók, az investor pénz lopás, meg a többi, az mind teljesen külön játék, és ne keverd őket egybe. Végső soron mindenki azt kapja, amit megérdemel, úgyhogy én nem hiszem, hogy csakugyan lenne bármiféle probléma.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18044) coco2


coco2
őstag

Objektív téma.

Vannak webcímeim, amik letöltenek weblapot. A weblapot parsingolni szeretném, és csak a szöveg részek kellenek belőle elkülönítve. A weblapon amik külön vannak, maradjanak külön. Például soronként elválasztva, vagy üres sorral közöttük, vagy valami. Szöveg kereső robotot szeretnék etetni azzal, mint bemenettel.

Egykoron mintha létezett volna webböngészőkben olyan lehetőség, hogy weboldal lementése ms-dos szövegként. Most néztem google chrome 107.0.5304.122 Menu / More tools / Save page as... - nincsen ott olyan opció. Html-t ment, parsingolni nem parsingol.

Elérhető parsing funkció bármilyen felületen? Mittudomén valami javascript stuff, amit böngészőben kell futtatnom, meg webszervert kell írnom mellé, hogy a címeket oda-vissza dobáljam a kimenettel együtt, aztán még webszerverről külön rakni további feldolgozásra, vagy akárhogyan drótozva-gányolva elérhető-e a funkció egyszerűbben, mint hogy nekem kelljen egy egész web kliens engine-t írnom? Ingyenes / licencelt, mi a legjobb lehetőségem? Vagy egyáltalán bármi?

A tippeket köszönöm.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18045) martonx válasza coco2 (#18044) üzenetére


martonx
veterán

Html parser amit keresel. Biztos, hogy az általad használt nyelven is van több féle is.
És az is biztos, hogy nem kell web kliens engine-t írnod.

Én kérek elnézést!

(#18046) pmonitor


pmonitor
aktív tag

Időszámítás előtti .mdb fájlokat nem lehet a "modern" Ms Access-el megnyitni, csak "Libreoffice Base"-el. Ezt .odb-be mentve ez alapján lehetséges .mdb formátumba bevinni a táblákat.

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#18047) func93


func93
senior tag

Sziasztok,

Visual Studio 2022-ben, ha elindítok egy iOS emulatort, hogy megnézzem az alkalmazásom akkor bármilyen ios alapú eszközt választok nem látszódnak a notch-ok a kijelzőn. Ezzel az a gondom, hogy vannak UI elcsúszások, de azt emulátoron nem tudom ellenőrizni csak fizikai eszközön.

Valaki futott már ebbe bele vagy tudna rá megoldást?

Előre is köszönöm! :R

"Nem lehet összekötni a pontokat a jövőt fürkészve, az összefüggések csak utólag visszanézve látszanak." - Steve Jobs

(#18048) func93 válasza func93 (#18047) üzenetére


func93
senior tag

Közben megoldódott. A VS-ben az iOS settings-ben meg volt hivatkozva a Mac gépről a simulator, viszont ezt a fajta "eredeti" megjelenést csak macOS környezetben lehet elérni.

"Nem lehet összekötni a pontokat a jövőt fürkészve, az összefüggések csak utólag visszanézve látszanak." - Steve Jobs

(#18049) pmonitor válasza pmonitor (#18046) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Azért "érdekes", hogy 1 fizetős app nem támogatja a saját régebbi formátumát. Igaz, hogy ősrégi .mdb-ről van szó, de akkor is... A LibreOffice meg simán beolvassa, ami ugyebár 1 "idegen" és ingyenes app. Nem semmi...

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#18050) coco2 válasza martonx (#18045) üzenetére


coco2
őstag

Html parserek - amiket találtam - tudnak html-t darabolni, újra egybe rakni, de a vizuálisan megjelenített weblapról a szöveget legyűjteni - na olyat nem találtam. Amúgy php alá lenne jó.

Pongyolán elmagyarázva weblapon egér bal gombot bal felső sarokban megnyomom, húzom egeret jobb alsó sarokig, aztán a kijelölt szövegre kattintok jobb gombbal, "copy", és egy notepad file-ban shift/insert. Az a kimenet kellene.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.