Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:18:28

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17601) sztanozs válasza klambi (#17600) üzenetére


sztanozs
veterán

Miért kell oda-vissza másolni, mért nem jó kétszer másolni két helyre?

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17602) klambi válasza sztanozs (#17601) üzenetére


klambi
addikt

van egy x cél mappa amiből egy feldolgózó kapja fel a fileokat, de sajnos a ha kicsit bedugul akkor a régóta ott lévőket nem kapja fel, ezért akarom ide-oda másolni és akkor viszi is.
De megvan közben, -recurse kapcsoló kellett neki.

"Mond szépen angolul: Gyors róka!"

(#17603) pmonitor


pmonitor
aktív tag

Az itt lévő programot kiegészítettem egy dll injection példával. Lényege, hogy a megadott HWND menüjében hozunk létre 1 új menüpontot, és ennek almenüire kattintva a főprogram konzoljában megjelenik ez.

--------------------------------------------------------

Nem ezzel kapcsolatos, de ennél az alkalmazásnál jött ki. Ha létrehozunk 2 Windows Desktop Application-t(az egyiket C-ben, a másikat C++-ban), és a "szűz" appokba a következő kódok vannak:
C esetén:
hwndtextbox1 = CreateWindowEx(0, L"edit", L"", WS_CHILD | WS_VISIBLE | ES_LEFT, 100, 10, 480, 17, hWnd, (HMENU)100, hInstance, 0);
WCHAR wstr[256];
wsprintf(wstr, L"%llu", hWnd);
SetWindowText(hwndtextbox1, wstr);

C++ esetén:
hwndtextbox1 = CreateWindowEx(0, L"edit", L"", WS_CHILD | WS_VISIBLE | ES_LEFT, 100, 10, 480, 17, hWnd, (HMENU)100, hInstance, 0);
std::wostringstream wss;
wss << (unsigned long long)hWnd;
std::wstring wstr = wss.str();
SetWindowText(hwndtextbox1, wstr.c_str());

Tehát mindegyik app 1 64 bites alkalmazás HWND-jét írja ki dec. formában a textboxba. Ebben az esetben a C++ app kb. 10K-val hosszabb a C app-nál. A C++(pontosabban a C++ stl) közel sem optimalizál annyira, mint a C. "Szűz" app-ok esetén ugyanakkora hosszra fordul mindegyik. Nem értem, hogy a C++-t miért nem tudják optimalizálni, hogy ne legyen ekkora méretkülönbség a C-hez képest. Miközben meg már a csapból is az MI folyik... Hol vagyunk még attól, hogy egy multinál megjelenjen az MI-nek még csak az árnyéka is!?

[ Szerkesztve ]

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17604) dabadab válasza pmonitor (#17603) üzenetére


dabadab
titán

Ismét el lehet mondani, hogy mindenki tökre ostoba, csak te vagy helikopter.

Van más is?

DRM is theft

(#17605) martonx válasza dabadab (#17604) üzenetére


martonx
veterán

Én már várom az assembly kódokat, különböző processzor architektúrákra optimalizálva, hogy végre elérjünk a paradicsomba, és megnyugodjunk.

Én kérek elnézést!

(#17606) emvy válasza pmonitor (#17603) üzenetére


emvy
nagyúr

Tudod, h kit kene neked megnezned? justine-t.

https://justine.lol

The above command fixes GCC so it outputs portable binaries that will run on every Linux distro in addition to Mac OS X, Windows NT, FreeBSD, OpenBSD, and NetBSD too. For details on how this works, please read the αcτµαlly pδrταblε εxεcµταblε blog post. This novel binary format is also optional, since hello.com.dbg is executable too, only on your local system since it's an ELF binary.
Your program will also boot on bare metal too. In other words, you've written a normal textbook C program, and thanks to Cosmopolitan's low-level linker magic, you've effectively created your own operating system which happens to run on all the existing ones as well. Now that's something no one's done before.

Olyan binarist csinal, ami fut kb. az osszes OS-en, de OS nelkul is :DDD

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#17607) pmonitor válasza dabadab (#17604) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Nem is tudom, hogy ki képzeli magát helikopternek... :D

Lehet kritikát megfogalmazni, de 1 fórumozó programozónak(tehát aki fórumozik is, és programozónak is tartja magát) illene megfogalmazni/megindokolni, hogy miért is az a véleménye az illetőről, ami.. Sztem. ez hozzá tartozik az alap műveltséghez. De az ilyennel:
>Ismét el lehet mondani, hogy mindenki tökre ostoba, csak te vagy helikopter.
nem tudok mit kezdeni. Ez nem 1 művelt ember írása, mert indoklás nélkül van.

Pl. nekem erről is megvan a véleményem. Én szorítok, hogy NE vegyék fel, vagy remélem, hogy nem vették fel senior pozícióba(legalábbis, ha nem változott meg jelentősen az utóbbi 1 évben).
De én meg is indoklom, hogy miért ez a véleményem. Meg kell nézni ezt a hozzászólását. Én vmi. ilyesmit várném el egy senior programozó jelölttől:
>Ezt a feladatot így és így lehetne megoldani goto nélkül, de ez a megoldás rosszabb, mint goto-val ezért és ezért és ezért stb... stb... stb...

Ehelyett azt várta el tőlem, 1 nem programozótól, hogy én mondjam meg, hogyan lehet goto nélkül megoldani.
Itt meg többek között ezt írja:
>A laposföld-hívőkkel nem tudok mit kezdeni így feladom. Ezzel együtt felveszem az interjú kérdéseim közé a goto kérdéskört, mert többet ér az idegrendszerem ennél.

Ezek szerint az ilyen emberke még interjúztat is(tehát ő döntötte el, hogy kit vesznek fel, és kit nem). Most meg senior akar lenni (több) milláért, és azon aggódik, hogy lecsúszik a zsíros állásról(hát nem tudom sajnálni...)
Mondjuk attól megpróbálom tartóztatni magam, hogy valakit beskatulyázzak(ezért írtam az előbb is, hogy "legalábbis, ha nem változott meg jelentősen az utóbbi 1 évben").
Bocs a hosszú(és sokak számára nem szimpi) post-ról. De ezt meg kellett írnom még akkor is, ha ezért kitiltanak 1/2/3 hétre, vagy 1 hónapra(esetleg véglegesen - erre szerintem nem adtam okot). Bár azt sem bánom, ha véglegesen kitiltanának. Ebben az esetben csak az oldalamon írogatnék. Esetleg erre az oldalra néha.

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17608) mobal válasza pmonitor (#17607) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Felesleges személyeskedésbe kezdtél, amit fejezz be.

Megint belekötöttél egy dologba aminek nem néztél utána: [link]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#17609) pmonitor válasza mobal (#17608) üzenetére


pmonitor
aktív tag

>Felesleges személyeskedésbe kezdtél, amit fejezz be.

Utolsó hozzászólásom:
#17607 pmonitor dabadab #17604 Új Válasz 2022-07-20 15:38:24

Azóta nem szóltam hozzá. A Te hozzászólásod:
#17608 mobal pmonitor #17607 Új Válasz 2022-07-30 19:18:21

Végül is csak 10 nappal később szólítottál fel, hogy fejezzem be...

Objektivitás az van... Főleg időben... De mind1. Befejeztem ezt a témát(legalábbis itt...).

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17610) mobal válasza pmonitor (#17609) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Az objektivitáshoz hozzátartozik, hogy másik kontinensen tartózkodtam és most olvastam amit írtál. :R

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#17611) pmonitor válasza mobal (#17610) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Ja... Ha ez Neked ok arra, hogy 10 nap után felszólítasz, hogy fejezzem be a személyeskedést. Meg sem szólaltam 10 napig(azt is halkan mondtam).

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17612) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Sziasztok!

Egy pdf fájlból hogyan tudnám kiszedni a szöveget hasonló táblázatszerű formátumba, excel-be?
Ha van egy jó ötlet, az nagyban megkönnyítené a munkám. Köszi előre is! :R

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#17613) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Találtam egy oldalt, ilovepdf.com, itt mintha jól működne a pdf to excel.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#17614) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

na még abban akadtam el, hogy openoffice-ban tudok csak dolgozni és a pdf-ben lévő oldalakat egy-egy munkalapra helyezte/konvertálta át, majd openoff-ban ezeket a munkalaptartalmakat nem tudom egy oldalra másolni, valamiért ha kijelölöm a második munkalapot és beillesztem az első munkalapban található tartalom alá, akkor mindig az első oldal tartalmát másolja be (pedig a kijelölés másolás a 2. munkalapon történt).

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#17615) dqdb válasza gordonfreemN (#17612) üzenetére


dqdb
nagyúr

Rövid válasz: éppen az általad is bedobott a PDF to Excel szoftvereket akartam ajánlani, mint egyszerű megoldás, hátha akad belőlük olyan, ami tökéletesen kezeli ezek a táblázatokat.

Hosszú válasz: nem megoldhatatlan, de nem is egyszerű dolog, mert a PDF egy konzisztens megjelenítésre optimalizált formátum, és nem az adatok hordozására/módosítására.

Legextrémebb esetben a szövegek nem is szövegként vannak eltárolva, hanem maguk a betűk vektorosan görbékként kerülnek be a fájlba, és ilyenkor OCR kell a szöveg kinyeréséhez. Ez szerencsére ritka, általában szépen formázott kiadványok esetében fordul csak elő.

Leggyakrabban a szövegek szövegként kerülnek bele a dokumentumba (adatokból sablon segítségével generált dokumentumoknál más megoldást még nem láttam), de a helyzet ennél bonyolultabb, mert nem bekezdésenként vagy szavanként egyben, hanem betűnként külön-külön saját pozícióval. Azaz például az alma szó a, l, m és a betűként* szerepelnek, ahol mindegyik betűhöz tartozik egy koordináta. A PDF megjelenítők vagy az általad igényelt text extractor megoldások pedig valamilyen heurisztikát használva kitalálják, hogy ezek a betűk elég közel vannak egymáshoz a használt betűtípus metrikái alapján, függőlegesen sem nagyon lógnak ki, így valószínűleg egy szót alkotnak. Aztán a szavakat hasonló heurisztika mentén bekezdésekké lehet összefűzni,

A PDF libraryk közül szinte mindegyik kínál valamilyen fajta text extractor megoldást, jobban az iTextet ismerem, ott van egy általános implementáció, amelynek átadhatod paraméterként a helyzetnek megfelelő heurisztikát vagy használhatod a gyárilag beépítettek egyikét. A képen látható dokumentum formátuma eléggé szabályosnak tűnik ahhoz, hogy saját heurisztika nélkül, pusztán az alapértelmezett segítségével kinyert szöveget elég legyen feldolgozni, vagy ha ez mégsem jön össze, akkor ki tudod használni a táblázatjelleget, és pusztán a szövegek pozíciója alapján be tudod lőni, melyik cellában voltak.

* Láttam már olyan generált dokumentumot, ahol tényleges szavak voltak, de ez ritka és a szabvány oldaláról ellenjavallott.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#17616) gordonfreemN válasza dqdb (#17615) üzenetére


gordonfreemN
addikt

huh, köszi a kimerítő választ. Úgy néz ki jó lett, végül sikerült excelben összehoznom (sajnos a cég ahol melózok, nem biztosít semmilyen valid szoftvert...).
Már csak abban bízom, a konverter nem tévedett és minden betűt átpakolt, mert csekkolnom kell a stücklistában, hogy ugyanaz az anyag hányszor szerepel. :R

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#17617) dabadab válasza dqdb (#17615) üzenetére


dabadab
titán

Ha már így képben vagy: a ligatúrákat hogyan kezelik?

DRM is theft

(#17618) dqdb válasza dabadab (#17617) üzenetére


dqdb
nagyúr

Sajnos (vagy szerencsére) nem tudom. Szinte kivétel nélkül generált PDF-ekkel kerültem kapcsolatba olyankor, amikor a belsejükből ki kellett valamit nyerni, és azoknál már sokszor az is csodaszámba megy, ha nem sértik meg a szabványt úgy, hogy az egyes szoftverekben megjelenítési/működési problémát okoz. Olyan úri huncutság, mint ligatúra, ezeknél elképzelhetetlen :) Maga a szabvány pedig egy akkora massza a maga 800+ oldalával, hogy csak azokat a részeket néztem meg alaposan eddig, amelyekre tényleg szükség volt, és a renderelés nem ez a terület, így arról az oldalról sem ismerem ezt a témát.

Ha tudsz linkelni olyan dokumentumot, amiben van, akkor rá tudok gyorsan nézni, ez egy eléggé hasznos kis tool a dokumentum szétszedéséhez, aztán már csak az opcode-okat kell nézegetni.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#17619) dabadab válasza dqdb (#17618) üzenetére


dabadab
titán

Teljesen elméleti kérdés volt, de köszi :)

DRM is theft

(#17620) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Sziasztok!

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy excel-ben lehet -e olyat, hogy két oszlopba felvitt adatokban amikor egyezés van (tehát összehasonlítja a cellákat), akkor mondjuk az A oszlop melletti cellában lévő adatokat írja át a B oszlop adott cella melletti cellába.

Egy oszlopba felvittünk alkatrészeket és árakat. A másik oszlopba is kerültek ezekből az alkatrészekből és ha nem kellene keresgetni azokhoz ismét az árakat és egyesével beírni, akkor az sokat segítene.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#17621) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

uh, lejárt a szerkesztési időm. Jól tapasztalom, ez csak annyi, hogy egy HA függvénnyel megnézem az első oszlop egyik cellájának egyenlőségét a másik oszlop összes cellájával és ha igaz akkor legyen a mellette lévő cella értéke?
Így: =HA(B8=E:E;C8;"-") ?
Tudom a "-" nem szükséges
Ja nem. Mert így nem feltétlen a találat melletti cellát írja be.

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#17622) sztanozs válasza gordonfreemN (#17621) üzenetére


sztanozs
veterán

Mármint mit szeretnél? h a pont mellette levő cellát nézné meg?
=HA(B8=E8;C8;"-")

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17623) axioma válasza gordonfreemN (#17621) üzenetére


axioma
veterán

fkeres fuggvenyt keresed ha magyar az excel ( beirod =fkeres( es fel tudod hozni a help ablakot, segit az eligazodasban)
Ha A-ban es B-ben benne van az azonosito es ar osszerendeles, akkor egy barhol levo azonosito melle ki tudod irni az fkeres-sel az a'rat
Ha az A-ban vagy van a'r vagy nincs, es nem szamit a sorrend, akkor elobb rendezd ugy sorba hogy a B-ben az uresek alul legyenek, akkor sajat maga felett mindig megtalalja (es a C-be irdd be akar ki volt toltve a B akar nem, a B-t meg egyszeruen elrejted), vagy ugyanez pepitaban, A lemasol C-be (ertek szerint), A+B rendez ugy hogy az uresek alul, A es B elrejt, D-be fkeres az AB-n.

[ Szerkesztve ]

(#17624) gordonfreemN válasza sztanozs (#17622) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Szóval.

A1 21 B1 kiskacsa C1 87 D1
A2 54 B2 lópikula C2 23 D2
A3 23 B3 makmarci C3 21 D3
A4 16 B4 rézfa C4 16 D4
A5 87 B5 terembura C5 54 D5

Betűkkel jelöltem a cellákat, mellettük a tartalmuk.
Azt szeretném, ha C oszlop értékeit sorról sorra megnézné, talál-e egyezést az A oszlop valamely értékével. Ha van egyezés, akkor a találati cella melletti B cella értékét másolja át az éppen vizsgált C cella melletti D cellába.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#17625) axioma válasza axioma (#17623) üzenetére


axioma
veterán

Hehe elore megvalaszoltam :) =fkeres(C1;A:B;2) legyen a D1 tartalma es huzd le (vagy hasonlo, azt mar keresd ki, angolban VLOOKUP(C1;A:B;2)) - bocs javitva, ha nincs rendezve akkor nem irhatod be a true-t (az amugy csak gyorsitana)

[ Szerkesztve ]

(#17626) gordonfreemN válasza axioma (#17625) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Nagyon köszi, nézem, de egyelőre nem sikerál. #HIÁNYZIK értéket kapok
Ja, látom, a rendezést még csekkolom.

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#17627) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Eddig itt tartok:

Nah, nem true hanem false-val működik!

Nagyon köszi axioma!!!

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#17628) Remov


Remov
aktív tag

Sziasztok, talán nem a legmegfelelőbb topic, de jobbat nem találtam és itt valószínűleg tud valaki segíteni :)

Programozni én egyáltalán nem tudok, nekem abban kellene segítség, hogy lejátszak indavideón egy videót ami azt akarja, hogy flasht használjak :D

A probléma, hogy próbálkoztam olyan böngészővel amivel működik a flash, flashes játékok tök szépen el is indulnak, működnek, de az indavideó továbbra is a flashre panaszkodik.....

Nézegettem F12ben, hátha le tudnám tölteni a szerverükről a videót .sfw fájlban (Ha jól tudom abban tárolódnak a flashes videók, de lehet faszságot mondok), de csak egy 420 KBs indaplayer.sfw fájlt kaptam amit a videó embed változatának forráskódjában találtam. A mérete miatt erősen kétlem, hogy a videó lenne, plusz el se tudom indítani sehogy és konverálni sem tudtam.

Ez lenne a videó, ha valaki megtenné, hogy segít :)
Videó
Embed videó

[ Szerkesztve ]

(#17629) sztanozs válasza gordonfreemN (#17627) üzenetére


sztanozs
veterán

használj if+countif et:
=IF(COUNTIF(C:C,A2),B2,"-")

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17630) sztanozs válasza Remov (#17628) üzenetére


sztanozs
veterán

Az indaplayer.swf csak a "lejátszó" flash alkalmazás, annak át kell adni, hogy mi a videó, amit konkrétan lejátszik. Kicsit tovább kell túrni a HTML-ben, hogy meglegyen... vsz nem is közvetlenül adja meg, hanem valmi kliens-oldali JS állítja be a megfelelő URL-t. Én nem tudom megnézni, mert nekem alapból HTML5 videolejátszóval nyitja meg.

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17631) Remov válasza sztanozs (#17630) üzenetére


Remov
aktív tag

Várj, szóval neked lejátsza a videót rendesen? :F Nekem és másnak is odáig jut el, hogy látszik a thumbnail 1 másodperce, aztán feldobja, hogy "A kért videó csak flashplayerben tekinthető meg"

Igen láttam, hogy van ott jópár azonosító a forrásnak abban a részében, ahol meglett az indplayeres flash, de nekem nem igazán tudtam összerakni, hogy le tudjam szedni belőle a videót egyenlőre.

[ Szerkesztve ]

(#17632) Remov válasza Remov (#17631) üzenetére


Remov
aktív tag

Közben találtam egy ilyet is az oldal kódjában,
http://index2-hu.indavideo.hu/indavideo/000/369/378/inda183651s0_2_hetesek_2.flv?&channel=main&zone=hu&zone=upc&token=undefined

Ezzel esetleg lehet kezdeni valamit? Feltételezem ez a videó, viszont ha csak úgy megnyitnám akkor 403 forbidden hibát kapok

(#17633) cucka válasza Remov (#17632) üzenetére


cucka
addikt

Első blikkre szerintem a token változóba vár egy tokent (meglepő), amit majd lejátszásnál a javascript fog oda berakni.
Amúgy fogalmam sincs, de ha az én dolgom lenne, akkor innen indítanám a nyomozást.

(#17634) sztanozs válasza Remov (#17632) üzenetére


sztanozs
veterán

vsz a Token mezőt kalapálja bele az sfw lejátszó. vagy visszafejted, vagy elkapod proxyval és megnézed, mit rak bele...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17635) Remov válasza sztanozs (#17634) üzenetére


Remov
aktív tag

Jelen helyzetben az lehetséges egyáltalán? Mivel le se engedi játszani sehogy, nem hiszem, hogy kapok egyáltalán bármilyen tokent. Más videóknál egyszerűen ott van a token a kódban, le is lehet játszani közvetlenül a szerverről a token birtokában.

Megpróbáltam bemásolni azt a tokent az általam említett videó token részéhez, hátha valami csoda folytán működni fog, de nem olyan meglepő módon nem :D

Szerintem ebből az marad, hogy bejelentem a hibát az indánál aztán hátha :/

(#17636) ValGerald


ValGerald
csendes újonc

Hali!
Frontendet szeretnék tanulni. Jelenleg progtervezőn tanulok, és végeztem az első évvel. Van némi tapasztalatom C, Java, C# terén (csináltam egy unity alkalmazást). Tehát az egyetem mellett főleg frontendet szeretnék tanulni, hogy elérjem azt a szintet, ahol jelentkezhetek részmunkaidőre, vagy kisebb munkákra, vagy akár teljes munkaidőre. A kérdésem pedig az, hogy mi a legjobb tanulási platform ehhez? Azt hallottam, hogy a the odin projekt az egyik legjobb platform. Bár láttam egy frontend simplifed nevű programot, és az ajánlások nagyon ígéretesek, ha nem átverés az egész. :)( de ez nem ingyenes egy hónapig 80 dollár körül van ). Szóval, ha tudnátok segíteni, hol kezdjem, nagyon megköszönném.

(#17637) BTminishop válasza ValGerald (#17636) üzenetére


BTminishop
aktív tag

GitHub developer student pack-ben elég sok hasznos és ingyenes dolog van a tanuláshoz is pl. :)

(#17638) pmonitor válasza Remov (#17635) üzenetére


pmonitor
aktív tag

>lehetséges egyáltalán?

Ehhez a részhez kapcsolódik, hogy gyakorlatilag olyan dolgokat is meg lehet csinálni, amire egy 1szerű halandó(ahová részben én is tartozom) még csak nem is gondol. Pl. az aktuális dolgot vagy itt, vagy pl. itt lehet megnézni. A (több) milláért "dolgozgató" kiberbiztonsági szakértők is csak alap dolgokat tudnak mondani. Érdemben hozzá sem tudnak szagolni.
De ne felejtsük el, hogy az ilyen dolog, mint ez is, csak a jéghegy csúcsa. A legtöbb eset nyilvánosságra sem kerül.
Amit én itt bemutattam, azzal is elég sok mindent meg lehet csinálni(csak megfelelő fantázia kell hozzá). Pedig ez csak egy alap dolog. És még mennyi olyan dolog van(lehet), ami azt átlagos ember számára nem hozzáférhető(sőt, még a kiberbiztonsági "szakik" is csak pilláznak velük kapcsolatban).

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17639) sztanozs válasza pmonitor (#17638) üzenetére


sztanozs
veterán

Szerintem csak azért gondolod, hogy a "kiberbiztonsági szakik" is csak pilláznak, mert pont eggyel sem beszéltél. A legtöbb EDR cucc alapból tud riasztani ilyen dll injection tevékenységre... :U

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17640) pmonitor válasza sztanozs (#17639) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Nem beszéltem eggyel sem. De idézetek az egyik cikkből:
"
A 4iG SOC szerint a Play Ransomware által zárolt fájlok visszafejtésére egyelőre nincs hatékony megoldás, a .txt fájlban megadott e-mail-címről pedig sok áldozat még csak választ sem kapott. Az sem ismert még, hogy a vírus miként jut be egy-egy kiszemelt végpontra, vagyis számítógépre. Az viszont már biztos, hogy egy-egy, több gépből álló belső hálózaton belül tud mozogni a vírus,

EZÉRT AZ ÁLTALA FERTŐZÖTT SZÁMÍTÓGÉPEKET AZONNAL IZOLÁLNI KELL, HOGY NE TERJEDHESSEN TOVÁBB A HÁLÓZATON BELÜL.

Ha több szerver van egy hálózatban az elsőként megfertőződött végponttal összeköttetésben, akkor a vírus könnyedén átterjedhet más szerverekre, és ott zárolhat minden fontos adatot, köztük a helyi mentéseket is.
"

Azt hiszem, hogy amiket félkövéren kiemeltem, azok a részletek egyértelműen elárulják, hogy mennyire ismerős nekik ez a vírus. Ezekért írtam, hogy csak pilláznak(na persze, ez nem csak a magyarokra vonatkozik). Én ingy'é tudok adni 1 jó tanácsot az összes vírus ellen: Nem kell bekapcsolni a számítógépet!!! És még csak (több) misis fizetést sem kérek ezért a tanácsért...

>A legtöbb EDR cucc alapból tud riasztani ilyen dll injection tevékenységre...

Miért csak a legtöbb? Miért nem az összes? Ilyen alap dologra!?... :U

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17641) sztanozs válasza pmonitor (#17640) üzenetére


sztanozs
veterán

Mivel ma dolgozom, így van időm válaszolni a trollkodásra.
Gondolom azért emelted ki - laikusként - ezeket a részeket, mert úgy gondolod, hogy ezekre minden "szakértőnek" tudnia kell a választ.

Jelen körülmények között egyrészt az sem megállapítható, hogy ransomware-ről, vagy destruktív malware-ről beszélünk (főleg az emailes kapcsolatteremtés és a ransom note hiányában). Másrészt - mivel nem tudok a dologról részleteket, így azt sem tudom, hogy az ezen dolgozó kollégák mennyit tudnak, illetve a kommunikációs osztály mennyit hozhat ebből nyilvánosságra. Egy PR cikk alapján véleményt mondani valakinek a szakértelméről meglehetős szűklátókörűségre (és/vagy naivságra) utal.

Másrészt, az hogy egy malware hogy jut be a célpontra, az az esetek nagy részében irreleváns (illetve a legtöbbször phishing alapon jut be, de hogy terjedni tud-e az csak az adott droppertől és a hozzá csatolt payloadtól függ). Maga a malware/ransomware és az azt célba juttató dropper az esetek nagy részében az internetről simán letölthető és összedrótozható modulokból áll. Nem kell senkinek rakétatudósnak lenni, hogy egy ilyet összedobjon az elérhető legókból. A malware belső terjedése is simán csak egy legodarab: lehet emailen továbküldés, SMB-n automatán terjedés, he akár "kézzel", C2 szerveren keresztül is.

A fertőzött gépek izolálása egyszerű sztenderd eljárás, akkor is, ha tudja az ember, miről van szó, de akkor is ha nem. Ez nem mérőfoka a fertőzésnek - legfeljebb a laikusok ijesztgetésére jó.

A "legtöbb EDR"-es kérdésed természetesen színtiszta trollkodás. Nem ismerem az összes EDR (illetve magát EDR-nek nevező) cuccot, így természetesen nem tudok nyilatkozni arról, hogy az összes ilyen program pontosan mit is tud. Általánosságban azonban minden valamire való EDR tudja ezt...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17642) pmonitor válasza sztanozs (#17641) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Sztem. nem trollkodás. De ezen nem veszünk össze...

Igen. Azért emeltem ki ezeket a részeket, mert úgy gondolom, hogy ezekre minden "szakértőnek" tudnia kell a választ. Ekkora baj, hogy elvárom, hogy a "szakik" értsenek ahhoz, amit csinálnak? Ha így van, akkor nagyon távol áll egymástól a felfogásunk. Egy kőművestől nem azt várom el, hogy elmondja, hogy miket, milyen arányban kell összekeverni, hanem hogy felépítse a házat.

Egyébként örülj neki, hogy munkaidőben tudsz válaszolni a trollkodásnak vélt dologra. Én már vén "nyugger" vagyok. Vasárnap olvastam bele a válaszodba, és most írom ezeket a sorokat. Pedig az ember fia azt hinné, hogy mer' a nyuggereknek mennyi idejük van...

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17643) sztanozs válasza pmonitor (#17642) üzenetére


sztanozs
veterán

A válaszod alapján (a kőműves építi fel a házat) a házépítésről kb annyi fogalmad van, mint az információbiztonságról - szóval nem látom értelmét vitatkozni sem egyik, sem másik témában...

Amúgy egyáltalán nem érdekel, hogy "nyugger" vagy. Van több nyugdíjas korú (illeve nyugdíj közeli korú) kollágám, akiket nagyra tartok - szóval nem kell játszani a mártírt, hogy majd biztos emiatt is lenézlek...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17644) pmonitor válasza sztanozs (#17643) üzenetére


pmonitor
aktív tag

Hát én sem látom értelmét a vitatkozásnak, mert teljesen más a felfogásunk. Egyszer belinkeltem ezt. És ezt a választ kaptam rá. A fekete doboz(amit nevezzünk csak elméletnek) tartalma érdekelje csak a "szakikat". Engem, mint laikust a kimenet érdekel(vagyis a gyakorlat). De ebben a témakörben programozói kimenet gyakorlatilag nem is létezik(ill. gyakorlatilag csak annyiból áll, hogy izolálni kell a gépet). A nem létező kimenet == zéró teljesítmény.

Információbiztonság!? Miért? Van olyan is? Sztem. csak akkor, ha valaki nem kapcsolja be a számítógépet.

>hogy majd biztos emiatt is lenézlek...

Nem pályázom a kegyeidre. ;]

Az én "programozói" kimeneteimet meg lehet többek között itt, valamint itt nézni. Ahogy látom neked nincs olyan, amit meg lehet nézni, úgyhogy én ez miatt nézlek le. De ez meg gondolom téged nem érdekel(holott te lennél a "szaki"). Szóval zsákutca... Teljesen más az értékrendszerünk.

Ehhez a témakörhöz mostanában nem szólok hozzá. Inkább csak ilyen témaköröket érintően szólok hozzá. Vagyis, ha valami újat készítek, vagy frissítek. Mert laikus létemre engem csak a gyakorlat érdekel.

Na pá!!!

http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php

(#17645) sztanozs válasza pmonitor (#17644) üzenetére


sztanozs
veterán

Nem kell minden problémára "programozói választ" adni - de persze a kalapácsos ember mindent szögnek néz.

De ha már méregetés - érdekelne, hogy az honalpodra felrakott bármelyik programod (vagy akár a honlap) generált ennyi nézettséget, mint az én cégen belül amúgy hobbiból fejlesztett cuccom (tekintve, hogy én is csak laikus vagyok, alapvetően nem ezért fizetnek):

[ Szerkesztve ]

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#17646) Silεncε


Silεncε
őstag

Jól van, látom, fél év után is még mindig ugyanaz a téma... ;]

(#17647) Ispy válasza Silεncε (#17646) üzenetére


Ispy
veterán

Mert ti programozónak nevezett nickek csak a sötétben programoztok, ahelyett, hogy itt bizonygatnátok, hogy igazi programozók vagytok. Így legalább néha bevillan ez a topik is, hogy van élet. ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#17648) martonx válasza Ispy (#17647) üzenetére


martonx
veterán

Ráadásul ahelyett, hogy igazi programozási problémákkal foglalkoztok, foglalkozhatnátok 2D vágással (azóta se vettem a fáradtságot, hogy utánanézzek mi is ez), és itoa optimalizálással, mint az igazi nem is programozók! :))
Sok kis csicska programozónak hazudott nick, most mit csináltok, hogy nincs, aki megmutassa, hogy mi is az igazi programozás? :D
Rögtön kétségbe estetek, mi?

Én kérek elnézést!

(#17649) Ispy válasza martonx (#17648) üzenetére


Ispy
veterán

Hát sajnos nem tudom mi az az itoa, én spec valami symphony nevű rendszerhez csinálok xml interfacet, bár így leírva az itoa izgalmasabban hangzik. :D Csak lehet azért nem fog fizetni a ups? :F Ja meg elmerültem a microservicek mocsarában a főnököm nyomására.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#17650) cucka válasza Ispy (#17649) üzenetére


cucka
addikt

Az itoa egy int-ből stringet csinál. Roppant izgalmas, valóban :D

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.