Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:18:28

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18301) coco2 válasza Csaby25 (#18300) üzenetére


coco2
őstag

Amíg profession-ön voltam, prémium profil megmutatta nekem, kik jelentkeznek az állásokra, és a statisztikát, hogy mennyit kérnek. Átképzett éttermi dolgozókkal, könnyű fizikai munkásokkal, szállodai ügyintézőkkel meg olyasmikkel van tele az informatikai jelentkezések kétharmada - vagy még nagyobb aránya. Fizetési igények meg ilyen 300-tól 350-ig. Ha beszélsz németül vagy angolul, nézhetsz nemzetközi cégeket, ahova juniort keresnek, egyébként maradj a magyar cégeknél. A magyar cégek szakképzett munkaerőt biztosan nem kapnak annyi pénzért, amennyiért keresnek, ergo gyakorlatilag nem vagy hátrányban. Ha szerény fizetéssel beéred, jó esélyed van megkapni az első esélyt. Aztán majd meglátod, hogyan tovább.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18302) Csaby25 válasza coco2 (#18301) üzenetére


Csaby25
senior tag

Romániában élek. Beszélek angolul. Jelenleg nem igazán találtam olyan céget amely pályakezdőt keres. Amúgy a junior pozícióra is 1-2 év tapasztalatot kérnek :)
Mindenképp bele vágok, a kérdés inkább az, hogy melyik nyelvvel... :F

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#18303) coco2 válasza Csaby25 (#18302) üzenetére


coco2
őstag

Ha ott élsz, ott helyben kellene találni valamit. Remélem, jól beszélsz Románul is.

Vagy az angollal irány a full remote munkák felé. De azokhoz minimum olyan szintű ismeret kell, hogy nyakadba hajítják a még ki sem pucolt problémát, és leteszel az asztalra valami értékelhetőt. Azt vagy be tudod vállalni, vagy nem.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18304) sh4d0w válasza Csaby25 (#18300) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

A Pythonnal konnyebbet nemigen talalsz es lehet benne full-stack alkalmazasokat irni, nem csak backendet. Van tobbfele web framework, DB-driverek, frontenden ha nincs legalabb 8 fele UI framework, akkor egy sem. Nagyon flexibilis, nagyon konnyen hasznalhato, konnyen tanulhato.

https://www.coreinfinity.tech

(#18305) Marky18 válasza Csaby25 (#18302) üzenetére


Marky18
aktív tag

Junior 1-2 ev nem feltetlen jelent direktben munkatapasztalatot. Hobbiprojektek, barmi, amirol lehet beszelni interjun eleg lehet.
A junior piac telitett, foleg a frontend, ahol relative alacsony a belepesi kuszob. Jo interjuzassal ki kell tunni.

(#18306) coco2 válasza Marky18 (#18305) üzenetére


coco2
őstag

Éppen a frontend lenne telített? A hirdetések jó 80-90%-a frontend problémára hajazik (illetve fullstack). Nagyjából annak érződött, míg skubiztam a profession-ön a hirdetéseket.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18307) Marky18 válasza coco2 (#18306) üzenetére


Marky18
aktív tag

Frontendre elobb talal juniort egy ceg, mert egyetemen, bootcampeken, youtuben es udemyn is erre tudjak a legkonnyebben felkesziteni a kezdoket.
Beagyazott, backend/middleware fejleszto, cloud engineer vagy data engineer pozicioba magasabb a belepesi kuszob es nem is lehet akarhol beletanulni, mert van eszkoz/adat/infra kovetelmeny a tanulashoz.

(#18308) Csaby25 válasza Csaby25 (#18300) üzenetére


Csaby25
senior tag

Sziasztok!

Először is köszönöm az eddigi tanácsokat.
Picit felvázolom az érveket(ellenérveket) a nyelvek mellett.

Python:
Pro - Talán ez a legkönnyebb
Kontra - Nagyon régen tanultam, keretrendszert is kell külön tanulnom.

Java:
Pro - Ezzel foglalkoztam a legtöbbet, elvégeztem egy tanfolyamot is(fizikailag, nem online).
Kontra - Talán ez a legnehezebb, keretrendszert is kell külön tanulnom.

Flutter - Dart:
Pro - Könnyebb, mint a Java, ezt tanultam legutóbb(Udemy tanfolyam), egyszerre tanultam keretrendszert és nyelvet is.
Kontra - Kevesebb állás lehetőség.

Segít ez nektek tanácsot adni :D ?
Picit úgy érzem, mint aki ide - oda kapkod és mindig az után lohol ami a legközelebb van :F
Ezért szeretnék végre dönteni és kitartani valamelyik mellett, hogy ne vesztegessem tovább az időmet.

[ Szerkesztve ]

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#18309) mobal válasza Csaby25 (#18308) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Azért egy java-ból hosszab távon lehet többet profitálni, főleg a python-hoz való hozzáállást. De az nem egy két év lesz...

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#18310) sh4d0w válasza Csaby25 (#18308) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Stop.

Nem nekunk kell eldonteni, hogy Te mit akarsz csinalni, hanem Neked. Ha ezen tul vagy, valaszthatsz eszkozoket, amelyekkel elerheted a celokat.

https://www.coreinfinity.tech

(#18311) Csaby25 válasza sh4d0w (#18310) üzenetére


Csaby25
senior tag

Tudom, nem is várom el. Csak gondoltam esetleg kikérem olyan emberek véleményét akik jobban rálátnak a témára mint én. Hátha ez(is) segít a döntésben..

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#18312) axioma válasza Csaby25 (#18308) üzenetére


axioma
veterán

szerintem leginkabb az a kerdes, hogy a gondolkodasmodod mire match-el jobban
Es innen minden szvsz.
en nem szeretek a ui-jal kuzdeni igy azt passzolom, de a java es python tok mas vilag, masra jo, mas hozzaallas kell [van aki kimondottan ganynak latja a pythont mert nem szigoru tipusos, es hogy nez mar ki hogy s="32", s=int(s) leirhato], van aki meg ezt a flexibilitast szereti, a sajat gondolatmeneteben ugyis tudja h mit miert csinalt 'kevesbe szepen' [de joval kevesebb kodsorral, viszont jellemzoen lassabb futassal]. A python a PoC helyzetekben hasznos, meg a nem szakmabol hanem domainbol jott programiroknak [pl. mestint/data science], illetve me'g teszteleshez, es csapatmunkanal mar jellemzobb [foleg backend-en] hogy ne'mileg visszadugjak a szellemet a palackba es megkoveteljek a 'nagykonyves' tipusozast, egyes szabalyok kikenyszeriteset (persze messze van igy is a klasszikusoktol).
A Java-val a legeleje szivas, de valamilyen szinten korlatok es az en erzesem szerint sokkal inkabb pattern-ek kozott vagy, de ha beleeled magad akkor nem a sajat korlatodat latod benne, hanem a tobbi resz korlatjat a sajatod biztos alapjanak [ha ertheto mire gondolok]. Nagy feladatban kis reszt jo esellyel ebben egyszerubb megfogni [persze ha az alap jol van megirva], de masreszt jellemzoen oriasi monstrumok vannak benne, es at fog idovel kelleni latni az egeszet valamilyen szinten.
Kornyezet nem hiszem h szamitana, foleg h a jellemzo IDE-k mar altalaban rendelkeznek keresztbe plugin-okkal, es cegtol inkabb fugghet mint nyelvtol.
Es mindjart szetszednek a tobbiek h nem is igaz amit irtam, mert peldaul...

(#18313) coco2 válasza emvy (#18288) üzenetére


coco2
őstag

Viccen kívül, végigolvastam a CAP blogot a wiki-n, és ott van a blog végében a PACELC kritikája. Nem csak én gondolom úgy, hogy a CAP kissé figyelmetlen.

Sőt, szerintem a PACELC is figyelmetlen annyiban, hogy akár scriptes jellegű alkalmazások esetén csak egy erőforrás szemafor kiegészítés kell, és akár elosztott rendszerekben az A/C probléma L/C problémává változik. Tranzakció-mentes környezetek számára az adatverziókat már feltalálták az Availability alapértelmezetten biztosítható.

Egyenlőre nem találtam másik gyakorlati megoldást a "közelben", amelyik foglalkozna az A/C -> L/C probléma transzformációval, mint például Redis cluster-t futtatni. Ha te mégis tudsz olyat, sikíts.

Ami vélemények eddig érkeztek, mindegyik tool, amelyik a problémát egyáltalán kezelheti bármilyen szinten, Raft / Paxos alapú. Azt kijelenteni vajon korrekt?

A trollkodást meg nyugodtan hanyagolhatod. Arra nem tartok igényt.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18314) emvy válasza coco2 (#18313) üzenetére


emvy
nagyúr

A PACELC nem kritika, hanem kiegészítés, valójában még jobban leszűkíti a CAP-et.

> Ami vélemények eddig érkeztek, mindegyik tool, amelyik a problémát egyáltalán kezelheti bármilyen szinten, Raft / Paxos alapú. Azt kijelenteni vajon korrekt?

Mi a kérdés? Hogy van-e más a Paxos/Raft pároson túl elosztott konszenzusra? Persze, nyilván van. Vagy nem értem, hogy mit kérdezel.

while (!sleep) sheep++;

(#18315) Ispy válasza Csaby25 (#18311) üzenetére


Ispy
veterán

Programozni kell megtanulni, a nyelv mindegy, ma ez, holnap az. Ha egy nyelvvel megy pikkpakk át fogsz tudni állni másikra, kezd el az egyiket, és csináld pár évig munkaként, ez a lényeg, szerintem.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18316) coco2 válasza Csaby25 (#18308) üzenetére


coco2
őstag

A Java-t már csak meggyőződés nélkül tolják. A mobil aranyláz zászlóshajója volt, ami elsüllyedt. Azóta olyan sokan hagyták a fenébe, hogy a pénzek azért emelkednek. Ha úgyis ezzel foglalkoztál a legtöbbet, próbáld meg ezt.

A Dart-ról még előbb döntse el a Google, mennyire akarja tolni. Tolja immáron egy évtizede, és még mindig nem sok benne az értelem, hogy miért teszi. Talán majd egy újabb évtized után kiderül.

A Python-t illetően van egy olyan vicc, hogy a világ legrosszabb nyelvét már feltalálták. "P"-vel kezdődik a neve, és nem a Pascal az.

Amiket kihagytál:
-programnyelvek gyanánt C#,
-scriptnyelvek gyanánt PHP, Javascript,
-leíró nyelvek gyanánt HTML, CSS

Amíg az exotikumok eldöntik, hogy befutni akarnak-e, vagy éhen dögleszteni a saját közösségüket, ha csak elkezdeni akarod valahogy, maradj a kiforrottabb eszközöknél.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18317) emvy válasza coco2 (#18316) üzenetére


emvy
nagyúr

A Java a mai napig nagyon népszerű, joggal. A nyelv is fejlődik ezerrel, az ökoszisztéma szuper stabil és rendkívül jó teljesítményt lehet belőle kicsikarni.

while (!sleep) sheep++;

(#18318) coco2 válasza Csaby25 (#18302) üzenetére


coco2
őstag

Gyártasz legalább 1 hobby project-et. Bármit, amit jellemzően szívesen csinálnál. Felrakod githubra. Linket beleírod jelentkezésbe (vagy linkedin profilba). Aztán bízd mások megítélésére, hogy amit csináltál, az minőségében hol van a junior .. expert skálán hozzáértésben. Próbáld meg nem alábecsülni magad. Ha van tehetséged, kevés idő többet fogsz felmutatni, mint azok, akik évekig koptatták ugyan a széket, és gyűrődtek, épp csak olyan nehéz a fejük, hogy évek alatt is a legtöbb, ami rájuk rakódott, az a kosz a munkahelyre befele utazgatások során.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18319) K1nG HuNp válasza coco2 (#18318) üzenetére


K1nG HuNp
őstag

hú de megnézném egy repódat ezen kommented után :DDD

(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()

(#18320) coco2 válasza K1nG HuNp (#18319) üzenetére


coco2
őstag

Írok c-ben egy erőforrás lock-ot cluster-re (linux only). Ha kész, felrakom a forráskódot + felhasználói segédletet php példákkal githubra. Ha nagyon akarod, majd dobok ide egy linket róla. Bár nem nagyon számítok rá, hogy ingyen tesztereket szerezhetek itt. Egyenlőre tervezési fázisban van, és nem fogom az ujjaimat égetve sietni vele, de véges időn belül azért elkészül.

Hanem a gyermeteg stílust leszel szíves hátrahagyni. Téged a szüleid nem tanítottak meg viselkedni?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18321) dabadab válasza coco2 (#18320) üzenetére


dabadab
titán

Hanem a gyermeteg stílust leszel szíves hátrahagyni.

Izé, szálka meg gerenda.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#18322) emvy válasza dabadab (#18321) üzenetére


emvy
nagyúr

Ez a klaszter projekt elég cutter vibeokat ereget :)

while (!sleep) sheep++;

(#18323) mobal válasza coco2 (#18316) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Pythont próbáltad már? Tippre nem. Akármilyen viccet elsüthetünk akármire, a PHP-t is divat fikázni a mai napig de ha megnézel egy 8-as verziót már rég nem a nyelv hibája ha valaki szarul használja. :)

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#18324) mobal válasza dabadab (#18321) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

;]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#18325) coco2


coco2
őstag

@dabadab
Visszaolvasol kicsit, és érthetőbb lesz.

@emvy
Rákerestem "cutter"-re IT kontextusban, de nem találtam semmit. Ha buzzword-célzásnak szántad, akkor persze értem, és igazat adok neked. A buzzword témában nem vagyok gyakorlott. Még tanulom, hogyan mennyi a marketing hatásfok, és hol metsz el a null tengelyt. Amennyire beképzeltek a mai világ pancserei, szerintem nekem még simán terepszínűnek kellene látszanom. De ha nem, akkor gyaníthatóan valamit eltúloztam.

@mobal
A tippedet visszaigazolom. Elkerültem. C-ben a sortörés egyszerűen csak sordobás, mert a logikai sor lezárása explicit. Azt kihagyni nekem nagyon visszatetsző.

A PHP-nak megvan a maga sara. Céltalanul véded. Aki a 3-as időből ismeri a PHP-t, annak a hócipője van tele vele, de olyan szinten, hogy mind a mai napig bottal se piszkálná. Szerintem te moderátor létedre nagyon alábecsülöd a szakmájukra lelkiismeretes népek megbántásának a következményeit. Pedig elvileg neked emberek kezelésében kellene a legjobbnak lenned. A PHP 5-ös verzió bemutatása óta papíron eltelt másfél évtized. Érzésre nem. Egyszer valamit rendesen lehipóznak, annak vége van. A régiek nem fognak visszatérni. Az újak között pedig egyre kevesebb a tehetség. És úgy hal ki egy programnyelv. Jelenleg a Python halad azon az úton. Kívánok neki sok szerencsét a történelmi tapasztalatot megismételni.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18326) dabadab válasza coco2 (#18325) üzenetére


dabadab
titán

Rákerestem "cutter"-re IT kontextusban, de nem találtam semmit.

Visszaolvasol kicsit, és érthetőbb lesz. ;]

(kulcsszó: pmonitor)

DRM is theft

(#18327) disy68 válasza Csaby25 (#18308) üzenetére


disy68
aktív tag

Nekem némi php/javascript-es előzmények után java backend majd c# .net backend és angular frontend typescript-tel lett az irány. Üzleti alkalmazások.

Java oldalon a Spring (Boot) keretrendszer nagyon bejött. Arról váltani c#-ra .net web api-ra nem volt túl nagy probléma. Az Angular Typescript-tel a backend után, szintén könnyen abszolválható volt.

Java mellett/helyett több helyen használnak Kotlin-t is, elég sok lib elérhető kotlinban is, ami java-ban. Dolgoztam olyan projekten, ahol Spring volt használva Java-val, de újabb modulokat/service-eket már csak kotlinban írtak. Szintén JVM-es világban pl. Scala-s projektekkel is lehet találkozni, illetve ott a Groovy is, amit főleg DSL-ek személyében használnak (pl. gradle).

Jelenlegi munkahelyemen van Flutter iOS/Android/web kombóhoz, kollégák, akik használják nagyon meg vannak vele elégedve. Sokkal jobban, mint a korábbi natív Android Java (kotlin-t nem használtak itt) és pláne az iOS Swift (és még inkább pláne az objective c) után. Azt viszont érdemes tudni, hogy itt is ismerni kell a natív környezetet, vannak megoldások, amiknél a különböző platformokra célzottan kell kódot írni és emiatt szélesebb körű ismeretek is kellhetnek. Platformok terén az apple világa nem éppen baráti :) .

Python-nal csak minimálisan foglalkoztam, de java/c# után a syntax nagyon nem volt szimpatikus, de ez nyilván csak személyes dolog.

---

Szóval ahogy #18310 sh4d0w is írja első körben azt döntsd el, hogy mivel szeretnél foglalkozni frontend/backend esetleg mobilfejlesztés. Ha ez megvan, akkor nézhetsz állásajánlatokat (itthoni/külfödi) az adott területen bármilyen nyelven, hogy lásd miket várnak egyes helyeken (keretrendszer, adatbázis, környezet, tooling), miknek kéne még utánajárni/megismerni és mi az ami neked szimpatikus. Ezzel persze óvatosan, van ahol a világ minden technológiája is elvárás lenne minden alap nélkül ;)

“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude

(#18328) Ispy válasza disy68 (#18327) üzenetére


Ispy
veterán

Érdekes, nekem 2 kollégám is van, akik fluttereznek és rühellik a fluttert, főleg kotlin után, vagyis jobban mondva magát a dartot.

Még az is lehet, hogy idővel kukázzuk az egészet és átmegyünk react nativba, ha már a webes cuccok is js-en készülnek.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18329) emvy válasza Ispy (#18328) üzenetére


emvy
nagyúr

Rengetegen meg nagyon szeretik, nem tudom, hogy 2 kollega velemenye mennyire relevans.

while (!sleep) sheep++;

(#18330) Ispy válasza emvy (#18329) üzenetére


Ispy
veterán

Nem volt relevanciáról szó, csupán leírtam a tapasztalatom, ennyi. Nem tudom egyébként mi az oka.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18331) disy68 válasza Ispy (#18328) üzenetére


disy68
aktív tag

Kinek mi. A személyes preferencia is belejátszik. Ha egy teljesen eltérő syntax-ot kell egyik napról a másikra használni az tud ellenérzéseket kiváltani. Nekem pl. java és az ott használt common formázások után volt jó pár dolog, ami nem volt szimpatikus a c#-nál elterjedt szokásokban, pl. a mindenhol is pascal case. Most meg már arra áll rá a kezem (mondjuk meg nem szerettem :) ).

“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude

(#18332) Ispy válasza disy68 (#18331) üzenetére


Ispy
veterán

Ja, lehet, az egyikük js-ről jött, a másik meg c-ről. Nekem például nem volt bajom se a php-val, se a js-sel vb után. :DDD

De valahogy az android studio is lehet közrejátszik, amikor látom őket szenvedni vele.

Ezért is nehéz ajánlani bármit bárkinek is, mert ezek annyira szubjektív dolgok is lehetnek, szóval inkább szeresd, amit használsz, mint az állásajánlatok alapján dönts. Persze nem baj, ha kettő egybevág.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18333) disy68 válasza Ispy (#18332) üzenetére


disy68
aktív tag

Hát igen, VB után bármit is lát az ember, az csak jobb lehet :D

Ajánlás tekintetében szerintem a terület fontosabb is, mint maga a technológia. Ha nem érdekel a termék és nincs meg a motiváció, akkor nem valószínű, hogy meg lesz a kellő befektetett energia, hogy megfelelő szakemberré váljon bárki (tegyük fel ez lenne a cél). Adott területen belül meg kezdőként bármilyen "bevált" nyelv, framework, lib, akármi lehet ajánlott, hiszen a személyes preferencia majd azzal alakul ki úgyis.

“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude

(#18334) K1nG HuNp


K1nG HuNp
őstag

Most a karácsonyi kis két hetes szünetben az alábbi side-projektel terveztem foglalatoskodni:

Szinte az összes OLTP workloadot át lehet ültetni DynamoDB-be viszont egyre gyakrabban belefutok abba a dologba, hogy kellene full-text, fuzzy search is, amit ugye nem támogat. A legtöbb OLTP-hez eddig kényelmi funkcióként kellett a keresés, tehát pl egy webshop felső kereső csíkja, ergó a már jól bevált DynamoDB Stream -> Lambda -> ElasticSearch ágyúval galambra lövés, hiszen elég macerás egy ES karbantartása. Meg hát ugye na mégis csak egy EC2n kell futtatni ami meg nem serverless szóval köszönöm szépen kihagyom.

Lelövöm a poént amit kitaláltam már mások is megcsinálták, de a puding próbája az evés szóval:
- Kell egy full-text search lib ami tud fájlba perzisztálni (pl https://github.com/LyraSearch/lyra, de konkrétan bármi másra is ki lehetne cserélni, teljesen nyelv független lesz maga a konstrukció)
- Kell egy indexelő lambda amely a DDB Streamet olvasva frissíti a fenti lib adatbázisát
- Kell egy query lambda amely a fenti libet és a fájlban tárolt dbt felhasználva válaszol a beérkező kérésekre

Mivel a Lambdák alapvetően csak egy temp directoryt kapnak futás után, S3ba perzisztálni meg nincs értelme mert minden invokációnál le kell tölteni a db fájlt ezért marad az EFS szolgáltatás, amit elvileg fel lehet mountolni Lambdák mögé és így invokációkor azonnal elérhető lesz a db fájl letöltés nélkül. Szóval kvázi egy perzisztens network file systemen tárolnám és adatváltozás esetén frissíteném a text-search lib adatbázisát.

Igazából az egészben a legnagyobb szopás az a terraformmal való VPC és EFS setupolás, főleg a VPC..

Na majd jelentkezem mire jutott a dolog.

(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()

(#18335) JoinR válasza K1nG HuNp (#18334) üzenetére


JoinR
senior tag

Tuti, hogy az ES csak EC2-n oldható meg? Amazon OpenSearch Service?
Ennyi cuccra a tf kód amúgy pár sor. ;]

[ Szerkesztve ]

(#18336) K1nG HuNp válasza JoinR (#18335) üzenetére


K1nG HuNp
őstag

OpenSearch az a régi aws managed ElasticSearch. Drága és ahhoz képes hogy managelt eléggé hozzá kell nyukálni, nézegetni, hogy él-e még satöbbi.

Illetve egy klasszikus kedvenc írásom a szolgáltatásról: https://spun.io/2019/10/10/aws-elasticsearch-a-fundamentally-flawed-offering/

Ha most összejön amit akarok akkor az egész nagy felhasználás mellett is bőven az örök lambda free tierben lesz és az egyetlen mozgó alkatrésze az 1 darab fájl lesz egy EFS-en

[ Szerkesztve ]

(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()

(#18337) martonx válasza K1nG HuNp (#18334) üzenetére


martonx
veterán

Nekem erre Azure-ban fut B1 linux App Service-en egy MeiliSearch. 5 perc volt belőni, más kérdés, hogy havi nettó 15 EUR a hosting.

Én kérek elnézést!

(#18338) K1nG HuNp válasza martonx (#18337) üzenetére


K1nG HuNp
őstag

Igen de most a kis side projektnek kifejezett célja, hogy on-demand és pay-per-request legyen, igazából csak kiváncsi voltam, hogy bele lehet-e ezt is tuszkolni lambdákba.

És a válasz igen, kész van a PoC és működik :DD

Egyetlen egy downside van eddig, aminek próbáltam utántanézni de egyelőre nem sok sikerrel. Tehát EFS-ben van tárolva 1 darab lyra.json fájl ami az általam válaszott full-text search librarynak a szerializált állapota/adatbázia. Van egy serializeToFile meg egy restoreFromFile funkció.

Két lambda van, egy query és egy indexer

Query lambda: cold startok esetén restoreFromFile-val beolvassa memóriába a dolgokat és válaszol a beérkező text searchre.

Index lambda: Az fő adatbázis változásai esetén (DynamoDB Stream) hívódik meg és feladata, hogy az EFS-ben szerializált fájlt frissítse, hogy a Query lambdák a legfrissebb adaatokból dolgozzanak. Ehhez tol egy restroreFromFile + módosítások + serializeToFile kört.

A query lambdából egyidőben végtelen sok lehet, az Index lambda concurrencyjét pedig 1ben maximalzáltam, így tehát egy időben maximum 1 írás lehet folyamatban, szóval nem fognak összekadani, nem kell lockolni a fájlt.

Egyedül az alábbi eshetőségre nem kaptam egyelőre definiált választ:
Mi történik linuxon/EFS-en, hogy ha egyszerre olvas és ír két különböző folyamat egy darab fájlt?

(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()

(#18339) K1nG HuNp válasza K1nG HuNp (#18338) üzenetére


K1nG HuNp
őstag

EFS elvileg NFS-t használ, amiben a close-to-open konzisztencia (https://serverfault.com/a/73927) miatt nem lehet gond egyszerre történő írás és olvasásból, és mivel írás+írás sosem lesz egyszerre a rendszerben így akkor elvileg jók is vagyunk

Kicsit ilyen adatbázisokból tanult dirty read problémának tűnt amúgy ez az egész

(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()

(#18340) csakegymunka


csakegymunka
csendes tag

Kicsit off, vagyis inkább kezdő kérdés...

Hálózati mérnökként most tanulgatom a python-t, loop-ok, listák, dictionary, tuple, ilyesmi van a tananyagban éppen.

Viszont annyira nem tudom elképzelni egy rendes software engineer egy napját, hogy tudna valaki ebben infót adni?

Mert gondolom nem for loopokat ír amik feltöltenek egy dictionary-t. Milyen real life feladatokat csinál egy junior software engineer egy adott napon? Bármilyen konkrét task leírásának örülnék, ha lehet ne high level módon. Köszönöm!

(#18341) Ispy válasza csakegymunka (#18340) üzenetére


Ispy
veterán

Hát, ez jó kérdés, de szerintem ez nagyon cég függő. Nálunk a cél, hogy minél előbb bele a mélyvízbe, mert pénzt akkor lehet termelni, ha önálló vagy, de egy multinál el tudom képzelni, hogy megy a maszatolás sokáig. De nem dolgoztam multinál soha, szóval lehet nem így van. :DDD

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18342) JoinR válasza csakegymunka (#18340) üzenetére


JoinR
senior tag

Nagyon függ attól, hogy hogyan használják a pythont. Ha Django webfejlesztés van, ott teljesen más feladatok lesznek, mintha Machine Learning lenne a téma, vagy ahol csak script nyelvként lenne használva a CI/CD-ben vagy a monitoring/logging környékén.

Én ezt az ingyenes tutorialt tudom ajánlani, valamennyi kontextust ad, ha webdevről van szó. Nyilván csak a jéghegy csúcsa, de legalább van adatbázis, konténerek, frontend dolgok, stb.

[ Szerkesztve ]

(#18343) mobal válasza csakegymunka (#18340) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Azért elég sok for loopot kell írni :D

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#18344) coco2 válasza csakegymunka (#18340) üzenetére


coco2
őstag

Nagyobb csapatokban juniorok hibajavításon kívül mást nem kapnak. Kisebb csapatokban pluszban az implementálás rabszolga kóder feladatait sózzák rájuk. Esetleg windows alkalmazás portolása mac-re (forrásokat át kell cipelni, ha hiba üzenet bukkan fel, utána járni). Konkrét task? Leírják neked a céges hibakövető rendszerben screenshot / videók / akármi, hogy mit látnak egy állítólag hibás funkció működése közben, és azt is leírják, hogyan kellene működnie. Mindazt felhasználói szemmel. Aztán az a feladatod, hogy "most rossz, legyen jó" :)

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18345) mobal válasza coco2 (#18344) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Szerintem ez félre informálás. Ha nálatok így van szomorú.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#18346) coco2 válasza mobal (#18345) üzenetére


coco2
őstag

Nem tudom, mit látsz benne félreinformálásnak. Kisebb csapatokban például aligha vannak juniorok, mert pici cégeknél első naptól mélyvízbe dobnak, és ha nem tudsz promptra úszni, akkor szia. A junior fogalma ott azért sem létezik. Nagyobb csapatokban meg megnézném melyik az a cég, amelyik például tervezési kérdéseket juniorokra merne bízni. De ha te azt látod magad körül, esetleg a cég nevét elkérném privát üzenetben.

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18347) Ispy válasza coco2 (#18346) üzenetére


Ispy
veterán

Kis cégeknél sem kell promptra úszni, nálunk 6, de inkább 12 hónap, amire olyan feladatot kapsz, ahol nagyobb a falat. Addig meg felügyelet mellett csinálod a projektek, kisebb, majd egyre nagyobb falatjait.

De a cél az, hogy rád lehessen bízni nagyobb munkát is, nem az, hogy örökre junior pista maradjál, az senkinek sem éri meg.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18348) coco2 válasza Ispy (#18347) üzenetére


coco2
őstag

Én kicsi cég alatt a maximum 7-8 fejlesztőt értem. Ami afölött van, az már lehetőséget ad hierarchiára, és onnantól kezdve a hangulat többé nem ugyan az. Meg a munkamegosztás sem. Vajon egész biztos te is úgy méred a cég méretet?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18349) Ispy válasza coco2 (#18348) üzenetére


Ispy
veterán

5-en vagyunk programozók, néha 6-an, de ez a max.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18350) coco2 válasza Ispy (#18349) üzenetére


coco2
őstag

Valami ritka jövedelmező piacon lehettek, ha olyan kicsi csapattal el tudjátok fogadni, hogy "potyautas" van a cégnél, akit betanítani kell.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.