Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:18:28

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17451) JoinR válasza martonx (#17450) üzenetére


JoinR
senior tag

Mindenbe bele lehet magyarázni, hogy statisztikai, meg azt is, hogy matematikai vagy fizikai. Sőt, eredetileg minden csak filozófia...de attól még vannak idővel elszeparált tudományok, mint pl. a számítástechnika.
És bár a neurális háló évszázados ismeret, csak az elmúlt 1-2 évtizedben lett olyan a technológia, hogy ezt ki lehet használni és van értelme vele érdemben foglalkozni.

(#17452) martonx válasza JoinR (#17451) üzenetére


martonx
veterán

És nézzük meg kik foglalkoznak a neurális hálók betanításával? Ja, hogy tök véletlenül Matematika - Statisztika PhD-s kollégák :D

Én kérek elnézést!

(#17453) emvy válasza martonx (#17450) üzenetére


emvy
nagyúr

> De ne tegyünk úgy ML, AI kapcsán mintha most valaki feltalálta volna a spanyol viaszt, és a semmiből idekerült volna valami tökéletesen új csoda

De, a helyzet az, hogy pl. a Hinton-fele kutatasok emeltek teljesen uj szintre ezt a tudomanyt es iparagat. Abszolut nem arrol van szo, hogy siman csak tobb hardverunk lett, es emiatt jobban mennek a dolgok.

> Igen, a számítógépeknek köszönhetően új szintre emelkedett.

Nem, a szamitogepeket azutan gyurtak ra a temara, miutan megtortentek az elmeleti elorelepesek.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#17454) emvy válasza martonx (#17452) üzenetére


emvy
nagyúr

A mostani ML-szupersztarok 30 eve egy tokre lenezett terulettel foglalkoztak. A rendszamfelismero backprop halo meg a mostani DL rendszerek _teljesen_ mashogy neznek ki.

Szerintem erdemes lenne abbahagyni a magabiztos kinyilatkoztatasokat egy olyan teruletrol, amirol szerintem semmit nem tudsz.

while (!sleep) sheep++;

(#17455) martonx válasza emvy (#17454) üzenetére


martonx
veterán

Hoppá, egy AI, ML profival álunk szembe. Ez esetben meghajlok a szakvéleményed előtt. :R

Én kérek elnézést!

(#17456) emvy válasza martonx (#17455) üzenetére


emvy
nagyúr

Nem vagyok ML profi, de ez egyebkent sem jo reakcio, felesleges cinikuskodni.

Akkor konkretan: az LSTM elmeleti resze kb. 2000 korul lett ismert. Az ebbol kinovo terulet az egyik legnagyobb hatasu tudomanyos elorelepes az ML teruleten. Azt allitod, hogy ez vegulis csak sima statisztika, es a hardverek fejlodesevel ezek nelkul az elmeleti elorelepesek nelkul is kb. ugyanitt tartanank?

while (!sleep) sheep++;

(#17457) JoinR válasza martonx (#17452) üzenetére


JoinR
senior tag

Hát, a betanítással épp random gyakornokok is szoktak foglalkozni, tagelik a képeket manuálisan. ;)
A háló megalkotása már komolyabb munka, akiket ismerek és ezzel foglalkoznak, a legjobb IT-sok közül valók.

(#17458) coco2 válasza emvy (#17456) üzenetére


coco2
őstag

Félretéve a hitvitát (mert az nem érdekel) neurális háló építéséről egy gyakorlati kérdésem lenne. A gyakorlatban jellemzően mennyi memóriát használnak hozzá - ha egyáltalán vannak kiforrott szokványok?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17459) coco2 válasza martonx (#17455) üzenetére


coco2
őstag

Régebben fpga-kban programozható vezetékeken xor kapukat használtak. A mai formájukban nem xor kapuk vannak, hanem Karnaugh-táblák után a "fordító" azt a bitmátrixot tölti memóriába. Logikai művelet helyett memória kiolvasás működik a logika mélyében. Gyanítom, hogy idővel azt nevezték át "neurális háló"-ra, és használják az alap gondolatot cpu-kon is (nagyon sokkal több memóriája tud lenni). Ha abban nem tévedek, az az egy technikai felismerés (nevezetesen, hogy gyorsabb ram-ot használni, mert meg lehet úszni a logikai kapuk zajos vezetékeit, meg cudar mennyiségű nem-előreszámítható áramkajálásukat) növelt annyit a sebességen, hogy azt elnevezték "korszakváltásnak". Annyi realitást meg lehet szavazni a "teljesen új szintre emelte"-hívőknek. A többi fogalmat még nem sikerült azonosítanom. Lehet, hogy mind csak "marketing".

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17460) bambano válasza coco2 (#17458) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

az összeset.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#17461) coco2 válasza bambano (#17460) üzenetére


coco2
őstag

Hmm, akár nekiesnek egy egész hosting cég gépeit mind egybekötni pusztán még több memóriát dedikálni ugyan annak az alkalmazásnak?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17462) emvy válasza coco2 (#17458) üzenetére


emvy
nagyúr

A modelltol fugg (konkretan a parameterszamtol). Peldaul a GPT-3-at kb. 700 GB memoriaval treningeztek, ha jol ertem. Kisebb modellnel meg kevesebb is eleg.

while (!sleep) sheep++;

(#17463) emvy válasza coco2 (#17459) üzenetére


emvy
nagyúr

?

wtf

while (!sleep) sheep++;

(#17464) emvy válasza coco2 (#17461) üzenetére


emvy
nagyúr

Nem egeszen, altalaban specializalt hardvert hasznalnak. Ahogy irtam, minel nagyobb a modell, annal dragabb az egesz. Az AlphaZero-t betanitani kb. 100 millio dollarba kerult nagysagrendileg.

while (!sleep) sheep++;

(#17465) martonx válasza emvy (#17456) üzenetére


martonx
veterán

Azt állítom, hogy ha a sok maszlagot (amiben természetesen rohadt sok fejlődés volt mind hardveres, mind elméleti vonalon) félretesszük, és eléggé felülről nézzük, mert egy laikusnak kell elmagyarázni, hogy mi az az AI és ML, akkor a statisztikával nem lövünk mellé. Végtelenül leegyszerűsítve a koncepciót, beküldünk rohadt sok (féle) adatot, és ezek alapján kapunk egy valószínűséget (ami bármi lehet, akár egy kép is, egy érzelem, bármi, amit az AI a legvalószínűbbnek tart).

Én kérek elnézést!

(#17466) martonx válasza JoinR (#17457) üzenetére


martonx
veterán

Pontosan erre írtam, hogy matematikusok csinálják a hálókat, és mindegyik ilyen kollégának a statisztika a szakterülete, doktorival, mindennel :D Egyikük sem programozó, csak szín tisztán matematikus, akik kenik vágják a statisztikai számításokat.
Remélem kezd letisztulni a kép :)

Én kérek elnézést!

(#17467) coco2 válasza emvy (#17464) üzenetére


coco2
őstag

"Spec hardver"? Arra nehezebb fejleszteni. Drágább. Biztos megéri?

Az az alpha zero sakkozik talán. Asszem ott találkoztam a nevével stockfish meg lilo mellett. Azokat megérhette betanítani, mert a chess.com-on jó sok pénzt kaszálnak. Aztán még lehetnek marketing költség / fogyasztás előrejelzések, amik tuti nyereségesek. Az önvezetés meg high freq trade a hírek szerint már egy évtizede csak viszik a pénzt, de a programozók lehet, hogy azon is nyernek. A felsoroltakon túl van még reálisan főterület, ahol az ML előkerül?

#17449-re "ertelmi minoseg": Nem árulod el az AI-nak, mi az a ceruza rajz, csak beadsz neki fényképeket, meg ceruzarajzokat, és azt mondod, azok alapján készítsen ceruzarajzot. Ha meg tudja csinálni, az minőségi különbség. Program felismerheti, hogy az egyik kép kontrasztosabb (éles vonalakkal van rajzolva színek nélkül), mint a másik. Azt mondod a programnak butítson le egy fényképet a kontraszt határok mentén behúzott vonalakkal, kész egy "ceruza rajz". De attól még a gép nem fogja tudni, mi az a "ceruza rajz". Az a része csak "marketing" (diplomatikusan fogalmazva meg a bulls**t-et).

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17468) emvy válasza coco2 (#17467) üzenetére


emvy
nagyúr

Az AlphaZero egy kutatasi projekt, nem kereskedelmi.

> Nem árulod el az AI-nak, mi az a ceruza rajz, csak beadsz neki fényképeket, meg ceruzarajzokat, és azt mondod, azok alapján készítsen ceruzarajzot. Ha meg tudja csinálni, az minőségi különbség

Pont igy tortenik. Sot, azt is meg tudja csinalni, hogy beirod neki angolul, hogy csinalj ceruzarajzot a magyar parlamentrol, es megcsinalja.

> A felsoroltakon túl van még reálisan főterület, ahol az ML előkerül?

Persze, rengeteg helyen. Mondok egy peldat: mi most lehet, hogy veszunk olyan rendszert, ami ML alapon elemzi azt, hogy mi tortenik az infrastrukturadban. Tehat van kurvasok szervered, programod, usered, stb., akik mindenfelet csinalnak. Meg szeretned oldani, hogy villogjon egy szirena, ha valaki olyasmit csinal, amit nem kellene neki. Erre van egy olyan megoldas, hogy elkezdesz szabalyokat irogatni. Ez elmeletileg jol hangzik, csak soha nem fogod tudni megcsinalni, mert annyira sok eroforrasra van hozza szukseg. Aztan van egy olyan verzio, hogy megmutatsz mindent egy gepnek, es azt mondod, hogy legyszi szolj, ha valami szokatlan tortenik. O meg majd szolni fog, ha az X Kubernetes pod elkezd hozzanyulni az Y adatbazistablahoz, pedig ilyet meg soha nem csinalt. Egy csomo fejlesztoi orat kivalthatsz ezzel, szoval ha mondjuk egy fejleszto atlag 100e dollarba kerul evente (ami kb. realis itt keletebbre, USA-ban azert ez joval magasabb), akkor maris meger ez egy csomo penzt.

Aztan pl. a Waze meg a Google Maps is ML alapokon saccolja elore a forgalmat es tervezi az utvonalat. Bankoknal fraud detection szinten. Stb. stb.

while (!sleep) sheep++;

(#17469) 4ron


4ron
senior tag

Sziasztok,

Valakinek van tapasztalata vagy ismerete az ITM által szervezett Újratervezési Programról? Most láttam, hogy holnap zárul a jelentkezés.

Meló mellett nem lenne időm arra, hogy mondjuk egy GreenFoxnál a későbbiekben beiratkozzak képzésre, ha esetleg továbbjutok, de hátha adna ez valami olyan alapot, aminek hasznát veszem.

⭐ Revolut meghívó ajándék 7500 Ft bónusszal | Raiffeisen Bank meghívó változó ajánlói bónusszal ⭐ Kérd privát üzenetben tőlem!

(#17470) emvy válasza 4ron (#17469) üzenetére


emvy
nagyúr

En vettem fel embert, aki ezen keresztul kezdett el programozni tanulni. Vegulis kicsit ilyen allami mutyi :), de neked valoszinuleg megeri.

while (!sleep) sheep++;

(#17471) coco2 válasza 4ron (#17469) üzenetére


coco2
őstag

Pártkatonákat képeznek programozónak, vagy mire van az kitalálva?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17472) Tapsi válasza coco2 (#17467) üzenetére


Tapsi
addikt

Pont itt is volt nemrég hír arról, hogy ML-t használnak leletezésre. Ott írtam, hogy ismerek egy srácot, aki műtéti robotok szoftverét fejleszti. Szintén ML alapon tervezi meg a robot a konkrét műtéti eljárást. Ezt úgy képzeld el, hogy megtervezi a szoftver, hogy hol és mennyit kell mondjuk lecsiszolni a térdedből.

(#17473) JoinR válasza martonx (#17466) üzenetére


JoinR
senior tag

Há hogy kinél kellene a képnek tisztulnia, arról lehetne vitatkozni ;) bár én sem vagyok szakértő, csak pipeline-okat csináltam ML betanításhoz. Engem nem zavar, hogy valaki azt gondolja, hogy az AI/ML az ~statisztika, de hogy láthatóan a témában laikusoknak ezt miért fontos ekkora elhivatottsággal képviselni egy szakmai topikban, azt nem értem.

Egyébként az orvosi diagnsztikában nagyon komoly eredményeket érnek el ezzel a módszerrel: https://www.altexsoft.com/blog/deep-learning-medical-diagnosis/

(#17474) martonx válasza coco2 (#17467) üzenetére


martonx
veterán

Mi az AI-t konkrétan videókon látható arcok érzelemfelismerésére használtuk. Jelenleg pedig kódelemzésre. A lehetőségek végtelenek, csak ügyesen (erőforrásokat nem kímélve, ebbe beleértve a neurális hálót megálmodó matematikusokat is, és a végtelen sok betanítást) kell a neurális hálót megálmodni, betanítani. Előző cégemnél éveket és EUR milliókat öltek ebbe.

Én kérek elnézést!

(#17475) coco2 válasza martonx (#17474) üzenetére


coco2
őstag

Hmm, eur milliók jól hangzanak, szívesen eltettem volna abból a pénzből én is :) Kérdés: "előző" - mi történt a céggel / veled / az eur milliókkal?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17476) coco2 válasza JoinR (#17473) üzenetére


coco2
őstag

Azokról a pipeline-okról had kérdezzem meg, hogyan adagoltad a kimenetet a bemenet függvényében? Valami transzformáció képezte a bemenetből automatikusan? Vagy statikusan összetartozó adatként kerültek a bemenetre?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17477) stellaz


stellaz
addikt

Sziasztok!

8 éves kisfiam eddig jól haladt a scratch-el, oktató videókból rengeteget megcsinált, egész jó játékokat össze tud már rakni. Viszont pár hete látott egy videót kódsoros programozásról és mindenképpen azt szeretné csinálni. Amennyit sikerült utána olvasnom, letöltöttem neki a python illetve a Pycharm programot és elkezdett nézni kezdőknek való tutoriálokat. Ezzel két probléma merült fel, egyrészt a kezdő tutoriálok neki még unalmasak, ezért így nekiugrott egyből snake és hasonló programoknak tutoriálból. De az meg nem működött, hiába gépelt be mindent helyesen, és a Pycharm is elég bonyolult program, nem neki való. Volt, hogy tényleg nem futott le egy kód, pedig jól volt beírva, szóval én sem igazán tudok neki segíteni. Most két szék között kicsit a pad alá esett, mert kódsorosan akar még mindig programozni, viszont elakadt benne.

Tudtok ajánlani valamit erre? Akár másik program nyelvet, programot vagy gyereknek is élvezhető tutoriált?

[ Szerkesztve ]

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#17478) emvy válasza stellaz (#17477) üzenetére


emvy
nagyúr

https://landofquil.clojureverse.org

while (!sleep) sheep++;

(#17479) stellaz válasza emvy (#17478) üzenetére


stellaz
addikt

Köszönöm!

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#17480) emvy válasza stellaz (#17479) üzenetére


emvy
nagyúr

A Clojure (mint barmilyen Lisp) vegtelenul egyszeru szintaxissal rendelkezik, es szerintem ha valaki elegendoen sokat gondolkozik a programozasrol es gyakorolja a programozast, az elobb-utobb eljut oda, hogy uzleti logikat valojaban mindig valamifele Lispben kellene irni. Csak 1) idaig nem mindenki jut el 2) nem erre ment az ipar, szoval amire rajonnek erre az emberek, addigra mar nincs olyan sok ido nyugdijig, szoval inkabb keresnek meg egy kis penzt C#-al meg Java-val :D

while (!sleep) sheep++;

(#17481) Tapsi válasza emvy (#17480) üzenetére


Tapsi
addikt

Mit fogsz ezért kapni! :D

(#17482) kovisoft válasza emvy (#17480) üzenetére


kovisoft
őstag

Ehhez képest még csak topikja sincs itt a PH!-n. Amit kicsit furcsállok is, mert itt aztán tényleg mindennek is van topikja. :D

(#17483) dabadab válasza emvy (#17480) üzenetére


dabadab
titán

Én csak emacset programoztam Lispben (egy cégnél azt használták vmi telnetes interface tesztelésére), és összesen annyit tudok elmondani a témáról, hogy egyrészt inkább vi, másrészt meg a zárójelektől yoyózott a szemem :)

DRM is theft

(#17484) emvy válasza dabadab (#17483) üzenetére


emvy
nagyúr

A zarojeleket tenyleg nem latod egy ido utan, kb. mint a Matrixban a karakteres kepernyoknel :D

while (!sleep) sheep++;

(#17485) coco2 válasza emvy (#17480) üzenetére


coco2
őstag

Egy jelenkori "népszerű" prog nyelv iránti legfontosabb követelmény, hogy csak és kizárólag szemetet lehessen vele gyártani. Folyamatos alkalmazás karbantartás nélkül korlátos időn belül tönkremenjen egy alkalmazás anélkül, hogy hozzá kellene nyúlni. Igen a C# és Java népszerű nyelvek ;] A lisp is tud olyat?

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17486) fatal` válasza coco2 (#17485) üzenetére


fatal`
titán

Te mi a francról hadoválsz? :D

hogy csak és kizárólag szemetet lehessen vele gyártani
Igen a C# és Java

Nyílvánvaló, hogy a nyelv hibája, hogy egy rakás kókler használja. Bezzeg PHP-ban és JS-ben csupa akadémiai szintű, évszázadokig karbantartható csoda készül.

lol

(#17487) bambano válasza coco2 (#17485) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

a python a legnépszerűbb nyelv mostanában, szkriptingre biztosan...
;]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#17488) coco2 válasza fatal` (#17486) üzenetére


coco2
őstag

Ugye tudtad, hogy programozóéknál a humorérzékért halálracikizés jár? Szerencsére nem gyűjtöttél belőle semennyit, így viszonylagos biztonságban vagy, de nehogy valaki rajtakapjon!

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17489) fatal` válasza coco2 (#17488) üzenetére


fatal`
titán

Izé, komplett baromságok egy hsz-be gyűjtése nem lesz humor. :)

(#17490) coco2


coco2
őstag

css - position

Már többször nekiestem, de folyamat érnek olyan meglepetések eltérő flow-k egybeágyazásánál, hogy arra jövök rá, nem értem. Ami a w3-on és mozilla dev-en van leírva, kevés nekem. Valami lelkivilágig részletes leírás kellene. Kezdve mondjuk a position flow miértjeinek technikatörténelmével. Ha akármilyen unalmas és hosszú, csak részletes legyen. Google nekem nem talált olyat. Létezik olyan akár webblogban akár könyvben leírva?

A tippeket köszönöm

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17491) zedok


zedok
senior tag

Sziasztok!

Lehet buta kérdés amit fel fogok tenni.
C# nyelvről van szó.

Adott a kodban tobb helyen beegetve kulonbozo mappak es fajlok eleresi utvonala. Ez nem hiszem, hogy jo megoldas tobb szempontbol sem. Van e erre valami info / okolszabaly / hogyan erdemes felepiteni ilyen esetben az eleresi utvonalat a kodban?:R

Köszönöm.

Hyosung GT650N, Asus K52 "fagyós-pista" JE-EX225D

(#17492) emvy válasza zedok (#17491) üzenetére


emvy
nagyúr

Az okolszabaly az az, hogy egy adott informacio egy helyen legyen csak elerheto.

while (!sleep) sheep++;

(#17493) fatal` válasza zedok (#17491) üzenetére


fatal`
titán

Vagy valamilyen configba szokás tenni, hogy állítható legyen, vagy legalább konstansba valahova.

(#17494) zedok válasza fatal` (#17493) üzenetére


zedok
senior tag

En is erre gondoltam, meg is tudom oldani ezt - csak gondoltam megkérdezem kinek mi a tapasztalata. En mindenkeppen a kiszervezes fele hajlok.:K

Hyosung GT650N, Asus K52 "fagyós-pista" JE-EX225D

(#17495) coco2 válasza zedok (#17491) üzenetére


coco2
őstag

Windows alatt a felhasználás függvényében népszerű választások:

-Statikus osztály statikus változója,
-Registry kulcs,
-<SysDrive:>/Users/<user>/AppData/<app_folder>/<config_file>
-<SysDrive:>/Users/Public/<app_folder>/<config_file>

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17496) mobal válasza coco2 (#17495) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Registry kulcs :DDD

Btw, szerintem az nem jó stratágia. Linux alatt mi történik? Én egy dotenv szerű megoldást is megvizsgálnék.

[ Szerkesztve ]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#17497) coco2 válasza mobal (#17496) üzenetére


coco2
őstag

Pedig a telepítők kedvenc adattárolási célpontja registry kulcsokba rakni konfig adatokat, amiket a lúzer install közben beállít, legyenek azok működés szabályozó paraméterek / korlátok / de akár mappák elérési útjai a helyi drive-okon.

Linux alatt ofc nem történik olyan. Nem mintha a Win-es fejlesztési gyakorlat valaha figyelt volna a Linux-kompatibilitásra.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#17498) martonx válasza zedok (#17494) üzenetére


martonx
veterán

Appsettings.json file pont erre való

Én kérek elnézést!

(#17499) cucka válasza emvy (#17480) üzenetére


cucka
addikt

Ha rendesen szét van választva az üzleti logika és az alkalmazáslogika, akkor az a megfigyelésem, hogy az üzleti logika szinte mindig stateless, az alkalmazáslogika meg általában nem az.

Szóval a cél nem az, hogy lisp-el büntesd magad meg a kollégáidat, hanem hogy az üzleti logikát mellékhatás-mentes függvényekkel fogalmazd meg. És akkor mindegy miben írod, akár lisp-ben is megteheted, ha tényleg azt szeretnéd, hogy az összes kollégád gyűlöljön.

(#17500) emvy válasza cucka (#17499) üzenetére


emvy
nagyúr

Koszi a tippet!

while (!sleep) sheep++;

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.