Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:18:28

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19001) axioma válasza emvy (#18999) üzenetére


axioma
veterán

Egy teny: az USA-ban is sokaig kellett a pozitiv diszkriminacio menjen, hogy a negativ eltunjon az afro-amerikaiakrol. Tehat van akinek be kell vallalni a pozitiv diszkriminaciot, de az meg sajnos problemakat fog okozni, engem is volt mar munkatars aki ugy belyegzett, hogy nekem konnyu nokent, o mint feher 30 eves ferfi aki a vegen a sok DEI elv miatt negativ diszkriminacioban talalja magat...

(#19002) axioma válasza Tapsi (#19000) üzenetére


axioma
veterán

Szerintem a matekos teruletek egy resze ugyan oktatasilag (ha kell erteni a tetel miertjet) tartalmaz ugyan absztrakt gondolkodasi igenyt, de utana mar alkalmazott matek, koveti a definialt de amugy keszen kapott szabalyokat. Az emelt matekban is csak mar ismert tenyeket kell max. 2 szinten alkalmazni. Az, ahol a real _alkotas_ kell, az inkabb a matekversenyhez hasonlit, es az alkotas van az IT-ben meg az epiteszetben benne. Ami lehet masik szint, mint a penzugyes. Azt nem merne'm megtippelni, hogy ez IQ (magas szintu pattern matching) alapu, vagy valami ma's, ferfiakban erosebb tulajdonsag (pl. komfortzonabol kilepes vs. feszekrakas/allandosag).

(#19003) Tapsi válasza axioma (#19002) üzenetére


Tapsi
addikt

Pályaválasztás szintjén ez a különbség messze nincs jelen. A legjobb fejlesztő, akit ismerek 18 éves koráig egyetlen kódsort sem írt le, mert sima reál gimibe járt. Aki pénzügyre jelentkezik, annak szintén fogalma sincs arról, hogy miről fog szólni az egyetem.

(#19004) sonar


sonar
addikt

Sziasztok,

Segítségre lenne szükségem mert kifogytam már az ötletekből és a probléma megoldása meghaladja a jelenlegi képességeimet.
A körítés 4 hw-ileg azonos gép. OS is azonos (win10 64 bit) azonos TestStand környezet.
Nos 2 gépen az egyik CVI-os DLL hívás 20 másodpercig tart, még a másik kettőn 40 másodpercig.
Mivel tudnám kideríteni, hogy mi lehet a lassulás oka?
procmon-nal próbálkoztam, de azzal nem jutottam előbbre, ott nem látom a dll hívásokat.
CVI telepítő ugyanaz. És nem jövök rá, hogy mi szívtathat.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#19005) coco2 válasza sonar (#19004) üzenetére


coco2
őstag

A LabView rendesen karattyol mindent háttértárról, és szerintem ott van a döglött kutya szagosan hagyva. A háttértáron létezik adattöredezettség, elindulhat rajta karbantartás automatán, íródhatnak oda logok, beleszólhat automata frissítés a gépen, és végső soron a teljes szoftver parkjában ezernyi dolog futhat még eltérő beállításokkal, ami lefogja a gépet. Annyi minden lehet, hogy ennyiből aligha van bármi esélye kívülállónak tippelgetnie.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#19006) coco2 válasza axioma (#19002) üzenetére


coco2
őstag

Szerintem nem egy kimondott tényező van, hanem fonatosan szuperpozíció. És olyan sok minden, hogy ha valaki venné a fáradtságot összeszedni, a kutyának se lenne kedve végigolvasni. Szóval minek?

A természet, a neveltetés, a megszokások, a köztudati tévedések, és az önös érdek józan megfontolásai olyan temérdek sok "optimalizálást" követnek el a társadalomban, hogy aki nőnek született, jobban teszi, ha más pálya után néz. Ami 1-2 fecske van, az meg nem csinál tavaszt.

És igen, tudom, egy bunkó vagyok, hogy most bizony alaposan röhögök az összen lányon, aki túl későn kap észbe, hogy elszúrta a pályaválasztást, és utólag még egyenjogúsági politikusnak áll meg a fene tudja minek. Szívás :D

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#19007) Tapsi válasza coco2 (#19006) üzenetére


Tapsi
addikt

Haha, tudok olyan pszichológusról, aki az SAP-nál kötött ki pár év után. Nyilván nem hardcore coder, de valami IT-közeli dolgot csinál. A férje is ott melózik, biztosan így sodródott bele. De már az asszony is mondogatta, hogy átképzi magát IT-ssá. Egészen jó frontendes lenne belőle. UI/teszter fronton egészen sok nő tevékenykedik, illetve a határterületeken is. Ismerek olyanokat, akik pénzügyi modelleket építenek, és nyilván programoznak is ehhez. Szóval maga a helyzet változik, csak lassan.

(#19008) sonar válasza coco2 (#19005) üzenetére


sonar
addikt

Mondtam, hogy csak egy specifikus dll-nél van hiba. Tool-t keresek ami közelebb vihet a megoldáshoz.
Illetve ez nem labview, hanem CVI.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#19009) hiperFizikus válasza Tapsi (#19007) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

"házasok" : erről jut eszembe / :
:F

Szerintetek mi van akkor, ha egy programozó-lány és egy programozó-fiú egymásba szeret ? - ajjaj .
:B

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#19010) coco2 válasza Tapsi (#19007) üzenetére


coco2
őstag

Az SAP egy olyan őrültekháza világ (eufemizmus a krónikus korrupcióra), hogy ha azoknak a kódereknek egy jó pszichológusra van szükségük, azon nincsen mit csodálkozni :DDD

IT-közeli dolgok: grafika, design, színkorrekciók, dokumentum szerkezet tervezés, felhasználói élmény tervezés, seo, marketing, modellezés / 3d, és biztos lehetne még sorolni cudar hosszan. Egyikhez sem kell egyetlen sornyi kódot sem írni. Az egykori átkos világban egy szoftver fejlesztése úgy nézett ki, hogy a user sztorit nekiestek szétkapni üzleti, technikai, társadalmi paraméterekre, és egy megvalósíthatósági tanulmány kiderítette róla, érdemes-e invesztálni az elgondolásba, vagy sem. A user sztori után létezett tervdokumentáció. Arra volt jó, hogy kiszűrje az összes olyan deklarációt, ami nem implementálható. Aztán volt implementáció terv, ami definíció szintjén írta le az elgondolást, mint memória model, és állapotgépek fázisai, azok kapcsolódása egymáshoz. És végül a tényleges implementálás már csak "rabszolga-kóder" munka volt. Azóta a miértek és hogyanok a köztudatban mind a rabszolga kóderre lettek ráhajítva, és most egyben kell érteni a tervezési lépésektől kezdve mindenhez (#érteni-mindenhez-is). Átlag. De attól még lehetnek oldschool berkek itt-ott, ahol nem annyira eszelős az ügyvitel, és ott bőven lehet IT-közeli dolgokat csinálni (akár "fejleszteni") anélkül, hogy valaki valaha egyetlen sor kódot írna, vagy valaha látott volna fejlesztői környezetet életközelből.

Ami a közgázosok programozóvá képzését illeti, én inkább az ellenkező irányra láttam példát. Nem kevesen végeznek mérnök infón, majd szembesülnek vele, hogy "ejj, én nem ilyen lovat akartam", végül rámásznak egy mérlegképes könyvelő képzésre, és abban maradnak. Az egészen jelenkori állapotokból nem vagyok up-to-date, nem tudom könyvelőből most mennyit keresnek, vagy rugdalják ki őket mindenhonnét.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#19011) Micsurin


Micsurin
nagyúr

(Hülye kérdés következik sorry sajnos szakdogával sikeresen beválasztottam... :) :W )

Python + OpenCV: adott egy while loop ahol egy videót frame-enként dolgozok fel, szeretnék soros portról beolvasni egy értéket minden egyes frame esetén a loopon belül majd ez alapján az adott framere kört rajzolni. Igen ám de két probléma jön szembe rögtön és tippre kéz a kézben lesz a megoldásuk..., ha behívom a Serial-t a loopban az kb ~30-32FPS-ről a vonal detektálásom ~20FPS-re redukálja a 0,0001 wait miatt ami a mintavételezési ideje a Serial-nak ez az egyik és kevésbé égető dolog. A másik ami jelenleg fájóbb, hogy a kör csak villog a kirenderelt képen mintha ugrálna a beolvasott érték (nem nem ugrál amit Serial-on kapok, Arduinora és GY521-es accelerora én írtam stabil értéket ad vissza) ellenben ha kézzel növelgetem a kör sugarát frame-ről frame-re pl 50px-el akkor szépen folyamatosan nő majd kilép a képből.

Hogy az isten haragjában tudom én ezt párhuzamosítani? Addig megvagyok, hogy asyncio kéne nekem de a hogyant nagyon nem tudom felfogni most így elsőre.

A While loopot és a soros olvasást úgy, hogy nem akasztom meg a loop-ot gyakorlatilag egyáltalán? :F Ha.NET-ben lennék nem szenvednék de itt jön a harmadik probléma Python révén azt sem tudom hol vagyok. :W A másik opcióm a C++ lenne ugye talán még nem késő az egész projektet átmozgatnom de nyernék vele vajon bármit? Tekintve, hogy a C++-t is most kéne amolyan on the plot felszednem nulláról.

Remélem érthető volt és valaki tud valami okosat :B sorry ha összeszedetlen volt akkor próbálok pontosítani valahogy csak az elmúlt két hét mind melóból mint szakdogából erős lett lassan kéne aludni is :B

The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.

(#19012) dabadab válasza Micsurin (#19011) üzenetére


dabadab
titán

Ha idegállapotban vagy, akkor ne kezdj el C++-t tanulni, mert csak mégolyanabb leszel :D

Az nem teljesen világos, hogy mit akarsz csinálni, a villogó kör problémáját pl. egyáltalán nem fogom, a sorosportos meg framefeldolgozós rész viszon klasszikus producer-consumer problémának tűnik (ahol szerintem a sorosportról olvasó rész a producer, a másik meg a consumer), az valahogy így lehet megcsinálni.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#19013) Micsurin válasza dabadab (#19012) üzenetére


Micsurin
nagyúr

Egyértelműen egy termelő egy fogyasztó köszi elindulok holnap ezen! :R

Erősen idegállapotba hoz a szakdoga projekt jól észleled :B melóban csak .NET és webprojektek + mobildev téma megy de szakirány szerint meg beágyazott rendszereken lennék köszönhetően annak, hogy szoftverre ami .NET lenne felvettek mindenki aki rommá csalta az online félévet és mivel én 1 év csúszásban voltam hála a mateknak well én minden fizikailag bent és azokkal versenyeztem akik meg mindent online otthon progból... :)

Röviden: kamerával veszem az utat pozícionálás után fogom a képet Canny éldetektálás és vonal kiemelés majd transzformálom ortografikusba, itt jönne a kör téma ami valójában egy ív lenne mert a jármű sebessége és dőlésszöge (motor, és utóbbi adat jön soros portról -> kis UnoR3 és GY521) alapján berajzolnám a várható ívet. Ha megvan az ívem és tudom a sáv széli vonalakat akkor tudok biztonságos sebességre / dőlésszögre (amit épp változtatni kell) visszajelzést adni. Könnyebbnek hangzik mint amilyen lesz... csak épp ketten kezdtük projektnek de beletört a bicska viszont a saját szakdogámról kiderült nem valósítható meg hw-es limitek miatt így a félkész TDK munkánkat berántottam szakdogának. Most meg mint malac a jégen ismét... remélem így tisztább. :B

A teljesítmény difit egyértelműen a termelőre várakozás adta azt nem tudom (remélem) összekapcsolódik-e ezzel az, hogy a körív ha statikus/a fogyasztóban előállított értékkel van előállítva akkor rendesen kirenderelhető de ha a termelőből várt adattal tenném akkor ki kimaradnak frame-ek és teljesen hektikus az eredmény.

The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.

(#19014) hiperFizikus válasza Micsurin (#19011) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

Én jobb híján a JavaScript canvas képprogramozót használom .

Rá kellett jönnöm, hogy ha nagy dolgot akarsz leprogramozni, akkor jobb olyan programnyelvet előkerítened hozzá, ami nagyban megkönnyíti a dolgodat !
:(
Mert egy dolog hogy "idegálapotba jössz", de a fájóbb hogy megőszülsz mire le lesz programozva ♥
:K

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#19015) Atos23


Atos23
senior tag

Sziasztok,

Arduino C forráskód egy részét szeretném prezentációba másolni. Az Arduino tool felülete nem túl színes, pl. a kommentek színe ugyanolyan, mint az utasításoké.
Szuper volna, ha a wordhoz hasonlóan tudnék formátumot másolni, azaz nem csak az egyszínű kódformátum másolódna át, hanem kicsit látványosabb, színesebb lenne az átmásolt kód, pl. a kommentek zölddel jelennének meg.

Ti hogy csinálnátok legegyszerűbben?

Köszi! :R

[ Szerkesztve ]

(#19016) nevemfel válasza Atos23 (#19015) üzenetére


nevemfel
senior tag

Belemásolnám valami syntax highlightos editorba, pl. vscode-ba, az beszínezi, és onnan mehet a wordbe.

Forget your troubles, c'mon get happy

(#19017) cog777 válasza Atos23 (#19015) üzenetére


cog777
senior tag

lehet h nem egyertelmu bocs az extra magyarazatert, nevemfel arra gondolt hogy kepernyomentest alkalmazzal, de nem teljes kepernyost hanem csak az adott teruletre.
igy siman be lehet masolni kepkent a PowerPoint-ba.

[ Szerkesztve ]

HP ZBook Workstation A3000 - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian

(#19018) dabadab válasza cog777 (#19017) üzenetére


dabadab
titán

nevemfel arra gondolt hogy kepernyomentest alkalmazzal

Nem tudom, hogy mire gondolt, de pl. ezzel az extensionnel VSC-ben a jobbklikkes context menüben ott lesz a "copy as html", az formázással, színekkel, miegyebekkel együtt másolja.

DRM is theft

(#19019) Atos23


Atos23
senior tag

Köszi a tippet, kipróbálom!

Szövegként kell a cucc, mert a prezinél meg van adva, hogy hány karakter kell, és nézi a Microsoft karakterszámlálóját. :D

(#19020) nevemfel válasza cog777 (#19017) üzenetére


nevemfel
senior tag

Nem képernyőmentésre gondoltam, hanem arra, hogy a vscode, plusz a Microsoft C/C++ Extension Pack beszínezi a kódot. Ha ezt a kódot kimásolom a vágólapra, simán ctrl+c-vel, beillesztem libreoffice write-ba (sry, nincs word a gépemen), sima ctrl+v-vel, a kód színes lesz a szövegszerkesztőben is.

Azt hogy ezt hogyan működik, miféle rich-text vágólapformátummal működik a szövegformázás, jelen esetben a színezés áthozatala, html-lel vagy valami mással, azt nem tudom.

[ Szerkesztve ]

Forget your troubles, c'mon get happy

(#19021) dabadab válasza nevemfel (#19020) üzenetére


dabadab
titán

Tényleg, sikeresen összekevertem a VSC-t meg a VS-t, az előbbiben minden extension nélkül átmegy a formázás.

DRM is theft

(#19022) cog777 válasza dabadab (#19018) üzenetére


cog777
senior tag

cool, koszi a tippet

HP ZBook Workstation A3000 - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian

(#19023) dqdb válasza dabadab (#19021) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ráadásul az aktuális beállított téma színeit használja másoláskor, így ezt a bővítményt feltéve még a prezentáció stílusához jól illeszkedő színezést is lehet akár találni.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19024) nevemfel válasza dabadab (#19021) üzenetére


nevemfel
senior tag

Igen, így jobban belegondolva, a vscode egy beágyazott böngészőt használ a megjelenítéshez. Ezért működhet a dolog mindenféle kiegészítő nélkül is.

[ Szerkesztve ]

Forget your troubles, c'mon get happy

(#19025) emvy válasza nevemfel (#19024) üzenetére


emvy
nagyúr

A VSCode maga egy webapp

while (!sleep) sheep++;

(#19026) btraven


btraven
őstag

Gyerekek, ezzel a spórolással mekkorát lehet szívni:

Vector2 v2 = getUiCords();
...
v2 = getMainCords();

Viszont én továbbra is írok kommenteket a programba.
Az egy baromság hogy nem lehet.
Mert hogy elavul/elcsúszik.
Hát ha a metódus neveket ugyanúgy nem tartod karban, az is elcsúszik, nem?
ezEgyMetodusAmiLevonAzXbolEgyet() {
y++;
}

[ Szerkesztve ]

(#19027) emvy válasza btraven (#19026) üzenetére


emvy
nagyúr

Ezert kell teszteket irni, mert a teszt a valodi dokumentacio.

while (!sleep) sheep++;

(#19028) disy68 válasza btraven (#19026) üzenetére


disy68
aktív tag

Lehet kommenteket írni, kell is sokszor, viszont a kommentnek nem azt kéne megmondania, hogy mi az ott a kódban, hanem hogy miért. A doc kommentek nyilván más kategória, az pont azért van, hogy a különböző tool-ok/ide-k tudjanak generálni/mutatni az api-ról valami infót, ezeknek illik a valóságot tükrözniük.

Nem egyszerűbb amúgy egy darab nevet kezelni, mint egy nevet plusz egy (vagy több) kommentet? Egy változót egyszerű refaktorálni, kommenteket nem.

Ezek a dolgok persze irrelevánsak, ha csak te egyedül csinálsz valamit, de egy csapatban fontos a konszenzus, különben csak egymást szivatjátok.

“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude

(#19029) hiperFizikus válasza disy68 (#19028) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

Az én módszerem a kommentelésre sokkal kényelmesebb:

lásd #17

:))

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#19030) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Sziasztok,

Flutter + Dart kombót mennyire kifizetődő megtanulni? Ha jól nézegettem elég populáris a ReactJS mellett, és egész érdekesnek tűnik az egész így elsőre.

Jelenleg van egy nem programozós teljes állásom + proginfes diplomám. Hobbinak/érdekességnek kezdeném el, esetleges későbbi használat céljából.

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#19031) Marky18 válasza racskobalazs (#19030) üzenetére


Marky18
aktív tag

Munkat szerintem nehez lesz talalni vele, de sajat projektekre hasznalhato.

(#19032) VikMorroHun válasza hiperFizikus (#19029) üzenetére


VikMorroHun
senior tag

"vissza.kapod.nesze:" ez tetszik. :)
(Először azt hittem, hogy valami #define angol -> magyar kód lesz, mint az egyik C++ programozós könyvben érdekességként, de nem.)

Nem lehet körökre osztott módba váltani, mert a karakter halott.

(#19033) martonx válasza racskobalazs (#19030) üzenetére


martonx
veterán

Érdemes, cross-platform fejlesztéshez nagyon terjed.

Én kérek elnézést!

(#19034) t256


t256
őstag

Sziasztok,

Pályakezdő szoftverfejlesztőként hogyan érdemes elindulni? Melyik az a technológia, amivel könnyen el lehet helyezkedni?

Úgy vettem észre, hogy a Frontend mintha telítve lenne. Ha keresnek valahol Juniort, akkor pár év tapasztalat azért kell, plusz komolyabb stack. Persze a Junior az nem pályakezdő, de kifejezetten pályakezdőt nem keresnek sehol.

Szoftverfejlesztő OKJ képzést végeztem.
A következőket tanultam: C# alapok egészen az OOP-ig. HTML, CSS átfogóbban. JS érintőlegesen, kb egy DOM műveletet néztünk meg a semmiből. Kicsit átfogóbban tanultunk PHP-t. SQL alapok.

Azóta a JS-t sikerült jobban megtanulnom. React-et kóstolgatom, de nem teljesen világos.
Arra gondoltam, hogy folytatom a C# tanulását is. Entity Framework, MVC, ASP.NET.

Egyébként sikerült elhelyezkednem MS Dynamics területen. AL nyelven "fejlesztgetek", de nem tudok benne fejlődni, a mentor hamar elengedte a kezem és a google sem segít.

Ha váltanék, akkor jó irányban keresgélek az önképzést illetően vagy teljesen tévúton vagyok.

Magyarországon nincs olyan cég, ami felszippantja a kezdőket?

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#19035) hiperFizikus válasza t256 (#19034) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

1. A "kereskedelmi" JavaScript -nek csak HTML és PHP -vel együtt van értelme . A HTML könnyű, a PHP -hez meg csak szerver ismeretek kellenek . A szerver ismeretek a nehezebbek, a PHP -nél . Csak ugyan úgy egymás után rakod bele a kódodba a részkódokat .

2. pl. besétálsz a munkaközvetítőbe, és ott megkérdezed, hogy mely prg. ny. -eket keresik a legjobban és hogy mennyi fizetnek érte .

3. légy önmagad mentora : rekurziónáld magadat ♥
, néz körül az idegen nyelvű interneten, még a kínai és a japán weboldalakat is lefordítja neked a Google translate !

4. szippantsd fel magadat: váltsd ki a kisipart, majd írd ki hogy IT-*** vagy valami ilyesmi ! Vannak 10 tagú kis cégek is, amik jól működnek . Kereskedelmi cégeknek írnak kereskedelmi programokat .

5. nem vagy tévúton, hanem kezdő vagy . Igyekezz kikerülni a kezdők csapdáit .

:B

[ Szerkesztve ]

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#19036) martonx válasza t256 (#19034) üzenetére


martonx
veterán

Szia!

Jó irányban keresgélsz! .Net irány a mai napig nagyon népszerű. JS irány is jó választás, akár önmagában is, akár .Net vonal mellett is.
Hiperfizikus pedig a PH! jószándékú bolondja, ennek megfelelően állj hozzá a tanácsait megfogadni.
Szvsz egyébként a nyelv nem is annyira fontos. Egy dolog számít, hogy képezd magad, illetve bárhová váltasz, arra figyelj, hogy mennyire jó a csapat, amibe kerülnél, mennyire mentorálnának.

Én kérek elnézést!

(#19037) hiperFizikus válasza t256 (#19034) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

+ ajánlom e programnyelvek referenciáit összefoglaló webportált :
https://www.w3schools.com/default.asp

[ Szerkesztve ]

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#19038) t256


t256
őstag

Köszönöm mindkettőtöknek!
A lényeg, hogy jó, ha a .net vonalon maradok.

Sajnos kezdőként tényleg csak azt látom, hogy rengeteg a lehetőség és könnyű beleesni abba a hibába, hogy az ember csak ugrál a technológiák között, de maga a kódolás, a logika tanulása a háttérbe szorul.

A másik hiba pedig a tutorial hell. Helyette saját projektek kellenek, azokkal többet lehet tanulni.

Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”

(#19039) racskobalazs válasza martonx (#19033) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Köszönöm mindkettőtöknek, belenézek akkor :)

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#19040) hiperFizikus válasza t256 (#19038) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

1. A kódolás aránylag egyszerű /:
-> van a nagyobb kódod
-> ebbe beleteszed a kisebb kódodat
-> ellenőrzöd, hogy helyesen fut-e
-> ha nem, akkor újrakezded: kiveszed, módosítasz rajta, ...
-> aztán a sok kisebb kódból lesz: a nagyobb kód
-> Goto az elejére .

2. A programozás nem a logika tanulásáról szól, hanem a leprogramozásról:
Van valami feladat, régebben szöveges - újabban képi is, és ebből kell valami futtatható valamit csinálnod úgy, hogy aki adta a feladatot nem is ért a programozáshoz . Jó esetben csak belekotyog, rosszabb esetben kifejezetten zavar . És hogy logikus-e ? Ááá... lényeg, hogy fusson ♥

3. A saját projekttel meg úgy vagy, hogy elkezdesz valamit, egyre nagyobb méretű lesz a kódod, egyre bonyolultabb lesz, ez majd tetszik neked - mert olyan kihívás, aztán egyre szövevényesebb lesz - nehezebbnek és fárasztóbbnak fogod érezni, majd kifejezetten komplikálttá válik - elakadsz benne, belebukol . De ez a normális, ilyenkor van az, hogy nem szabad feladni, valami más leprogramozni való után kellesz nézned ♥
:K

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#19041) VikMorroHun válasza hiperFizikus (#19040) üzenetére


VikMorroHun
senior tag

" elakadsz benne, belebukol . De ez a normális, ilyenkor van az, hogy nem szabad feladni, "

Annyit tennék hozzá, hogy ilyenkor nem feladni kell, hanem visszalépni egyet, csiszolgatni, egyszerűsíteni. Kivéve, ha rájössz, hogy az egész, mert akkor lehet újrakezdeni az alapoktól/másik projektet indítani.

Nem lehet körökre osztott módba váltani, mert a karakter halott.

(#19042) Primary92


Primary92
senior tag

Sziasztok!

Felmerült bennem, hogy elsősorban anyagi megfontolásból, másodsorban a rugalmasabb munkavégézés érdekében a programozás felé venném az irányt. Eredetileg beágyazott rendszerekkel foglalkoznék, de abban keveset dolgoztam, és már rég PLC-k felé sodort az élet. Kevés tapasztalatom van C, C++, Qt területén.
Ti milyen irányban indulnátok el a tanulással, mi az a terület, ahol hamar el lehet helyezkedni?
Talán a legfőbb probléma az, hogy a jelenlegi területemen megrekedtem, viszont kezdő programozóként vélhetően elég alacsony bértől indulnék.
Hálás lennék, ha ellátnátok prá jó tanáccsal, iránymutatással.

(#19043) hiperFizikus válasza Primary92 (#19042) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

https://prog.hu/tarsalgo/215074/10-nap-alatt-piackepes-hasznalhato-tudas-es-allas

, friss link, én nem értek ehhez, de rákattinthatsz .
:)

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#19044) stellaz


stellaz
addikt

Sziasztok!

Kérdésem lenne azokhoz, akiknek van rálátása a programozás oktatásra.

A kisfiam 9 éves, de már jó 2 éve foglalkozik srcath-el, tutoriálokat néz, egész bonyolult játékokat. animációkat is össze tud rakni. Mostanában kicsit mondjuk leült a dolog.

A logischoolban lenne egy hetes nyári tábor, ahol napi 3 vagy 3,5 óra lenne az effektív programozás, valami kalandjátékot tennének össze. A kisfiam szeretne menni rá, de amúgy pont ütközik egy sport táborral is és nem is olcsó dolog.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek érdemes beíratni ( a nyáron amúgy megy BME gyerekegyetemre, ahol szintén lesz programozás), vagy felesleges pénzkidobás?

Esetleg szeptembertől mehetne logischoolba, az heti egy alkalom + a feladatok.

Köszi, ha tud valaki tanácsot adni.

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#19045) emvy válasza stellaz (#19044) üzenetére


emvy
nagyúr

Nem ismerjuk a gyerekedet, ezert nehez megmondani. Szerintem 9 evesen meg boven abban a korban van a gyerek, ahol minel tobb dolgot erdemes kiprobalnia, es ha epp most nincs kedve programozni, akkor nem kell eroltetni, ettol nem lesz okosabb. Ha helyette focizik vagy olvas vagy tarsasjatekozik vagy fara maszik, akkor semmivel nincs hatrebb (sot).

while (!sleep) sheep++;

(#19046) sztanozs válasza stellaz (#19044) üzenetére


sztanozs
veterán

Logiscool az Scoolcode lesz, ami kb egy kicsit okositott Scratch.

Nem lenne rossz, de vsz a tobbiek a taborban kb semennyire sem ertenek a Scratch-hez, szoval szvsz vagy massziv unatkozas lesz mert nem haladnak, vagy minden feladatot o fog megcsinalni es a tobbiek unatkoznak mert nem ertik.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#19047) stellaz válasza sztanozs (#19046) üzenetére


stellaz
addikt

Ettől félek én is, elvileg a 10-14 éves csoportba menne, de nem feltétel a programozói tudás (értsd jól). Szeptembertől elvileg a neki való csoportba mehetne, az nyilván más lenne.

#19045 emvy
Elég sok mindent csinál, de ő akar programozó (is) lenni, a tábort is ő látta meg plakáton és ő akar odamenni. Nincs erőltetve a dolog, de a támogatást azért szeretném megadni neki, ha van értelme a dolognak. Szerinem azért is ült le picit a dolog, mert nincsen olyan kortársa a környezetében, akivel egyáltalán csak beszélni tudna a dologról, nem hogy közösen csinálni valamit.
Tavaly szeptemberben voltunk az ELTE informatika szakán a kutatók éjszakáján, elég vidámak nekiugrott a pythonnak is, otthon is nekiült, de azért az nem hozza azt a gyors és látványos sikerélményt, mint a blokkprogramozós megoldás. Innen datálódva van egy kis leülés, mert szerintem a scracthből továbblépne a "komolyabb" kódsoros megoldás felé, de ahhoz meg még nem elég érett, hogy túljusson a száraz részein.

[ Szerkesztve ]

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#19048) dabadab válasza stellaz (#19044) üzenetére


dabadab
titán

A Logischoolnál nagyon sok függ attól, hogy milyen oktatót kap, de mivel ott is gyakorlatilag Scratchet nyomnak, nem hiszem, hogy túl sokat tanulna, menjen el inkább ugrálni :)

DRM is theft

(#19049) stellaz válasza dabadab (#19048) üzenetére


stellaz
addikt

Lehet, hogy az lesz végül. :)

Hifiman fejhallgatóhoz keresek ballanced kábelt

(#19050) Marky18 válasza stellaz (#19047) üzenetére


Marky18
aktív tag

A Scratchbol tovabblepesre jo opcio lehet egy game engine, pl. Godot vagy Unity, ahol ugyanugy megvan a vizualis visszacsatolas, de mar scriptelgetni is kell.

Egyebkent a jo idoben mozogjon, sportoljon, raer a szobaban ulni :)

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.