Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:18:28

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18701) mindthecrap válasza repvez (#18674) üzenetére


mindthecrap
aktív tag

Ha én is beleszólhatok hobbistaként, abban igazat adok neked, hogy az IT egy elég arrogáns közeg, de közben belőled is elég erős arroganciát érzek és nulla alázatot a programozás meg az alapok iránt. A Simsonos példával is bokán lőtted magad, mert pontosan így van, aki Teslákat akar szerelni annak is meg kell tanulni az Ottó-motor működését is meg beállítani egy dobféket, nem úgy megy, hogy két hét alatt megtanulom csak a Tesla szerelését egy kézikönyvből mert nekem derogál megtanulni mit jelent pl egy nem szinkronizált sebességfokozat..

olyan cérna vagyok, akit anyám százszor tűvé tett

(#18702) Ispy válasza repvez (#18695) üzenetére


Ispy
veterán

Nem is kértem, hogy a szakmai dolgot is ti oldjátok meg, ugy gondolom, hogy itt is a huszon X év repülös szakmai tapasztalattal majd azt én hozzáadom. nem csak nektek lehet tudásotok és a többiek hulyék. nem tudom, hogy mennyire örülnétek ha hasonlo válaszokat kapnátok egy projhectetekhez amihez informáciot gyujtenétek,de nem tudtok róla semmit sem.,

A szoftverfejlesztés sosem volt társas sport. Ha nem tudod bekonfigolni a projetket, akkor nem értesz hozzá. Akkor ne a chatgtp-vel kezdjél. hanem hozzá létre egy üres projektet és nézzél utána hogyan kell felkonfigolni.

Utána még mindig ne foglalkozz a chatgtp-vel, hanem kezd el felépíteni a saját kódodat, a saját elgondolásoddal, a saját logikáddal. Ha ez nem megy, mert nincsenek ilyeneid, akkor még nem vagy azon a szinten, hogy egy ilyen projektet elkezdj csinálni.

Ha kódokat akarsz böngészni, mondtam már, válasz egy tetszőleges projektet githubról és nézegesd azt, leklónozod magadnak és azon tudsz játszani.

A chatgtp kódjai biztos érdekesek, de szakmai kontroll nélkül használhatatlanok, mert nem fogod észrevenni benne a hibákta, amik biztosan lesznek, így a hibás kódokat fogod alapnak venni.

Magyarul kezdj el értelemesen felépíteni egy tanulási processt, aminek a vége majd lesz valami, ami vagy az amit akarsz vagy nem, ez már csak rajtad múlik.

Itt nem arról van szó, hogy mi sajnáljuk töled a tudást, hanem arról, hogy senkinek nincs se ideje, se energiája ezt egy fórumon elmagyarázni bárkinek is, amikor ott van millió anyag a neten, ahol ez elérhető, megtanulható. Ha önállóan nem megy, akkor viszont keresni kell valakit, aki pénzért ezeket elmagyarázza és megtanítja.

És egyébként meg kaptál választ, próbáltunk is segíteni, de azért azt ne várd el, hogy mi itt izzadunk majd helyetted, hogy rájöjjünk hol a hiba. Kaptál választ is, mit kéne csinálni vagy mi mit csinálnánk. Csak ez neked nem tetszik, ez szerintem nem a mi hibánk. Senki sem küldött el a picsába, hogy a kis szaroddal, hogy mertél ide jönni, semmi ilyenre nem emlékszem....

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18703) Ispy


Ispy
veterán

Pont tegnap hallottam egy sztorit a chatgptről, a főnököm a lánya matekleckéjét adta be neki, 3 feladatot, abból egyet tökéletesen megcsinált, a másik kettőt is, csak félreértette a feladatot és bár a félreértett feladatot jól csinálta meg a végeredmény így nem ér sokat. Na így kell kezelni a chatgtpt.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18704) mindthecrap válasza Ispy (#18703) üzenetére


mindthecrap
aktív tag

Az a baj, hogy Repvez úgy gondolja a szoftverfejlesztést, hogy az ilyen moduláris dolog, összeszedegetem innen onnan a komponenseket, snipeteket, bemásolom egymás alá egy fileba és voilá, kész a szoftver. Mivel ignorálja az alapokat, nem akar tudomást venni depedenciákról, stb.

olyan cérna vagyok, akit anyám százszor tűvé tett

(#18705) Ispy válasza mindthecrap (#18704) üzenetére


Ispy
veterán

Nem tudok ezzel mit kezdeni, az a helyzet. A programozásra egyébként is jellemző, hogy vagy annyira triviális a megoldás, hogy a gugli kidobja egyéként is, vagy annyia összetett a kód és a probléma, hogy aki csinálta a kódokat azon kívülálló nem fog kiigazodni, csak sok meló árán. Szerintem ha tudnánk a kérdésére a választ, megadtuk volna. Vagy mi az elvárás? Mindenki kapja meg a kódot a saját gépére és javítsa ki azt neki, mert csak?

Ha nekem ilyen gondom lenne, inkább létrehoznám az egészet 0-ról, kézzel, a kódokat apránként adagolva, megértve és felfogva mi miért van és az jó-e és ha valahol nem megy, akkor azt újraírni. De ezt nem lehet egy fórumon keresztül leírni 2 szóban, mert ez lehet akár egy 3 napos szopás is. Meg ehhez már kell az a tudás, hogyan hozol létre projektet, tud olvasni és értelmezni a kódokat, megértsed az összefüggéseket, ezek mind olyan dolgok, amik annó a hello worlddel kezdődtek mindenkinél és ha belerakta azt a pár év melót, akkor most meg tudja oldani.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18706) repvez válasza mindthecrap (#18704) üzenetére


repvez
addikt

A Repvez nem ugy gondolja. nem kellene azt a számba adnbi amit nem mondtam csak azt hiszitek , hogy azt gondolom, de senki nem kérdezte meg egyáltalán, hogy mit szeretnék és hogy hogy néz ki a kod ami nem fordul le.
És ahogy mondtam nem is ezt kértem.
Az, hogy a lib és a header filokat megtalálja az IDE ami standard nem egyedi ahhot sztem nem kell bonyolult kodolás, csak hogy hova kell a beállitásokba megnézni , hogy hol keresse a mappát ahol ezek a filok tárolodtak, amit meg is találtam az intézőben, de azt nem tudom, hogy VS alatt ezt hol kell beáéllitani neki. .
Ahogy linkelte is valaki, de mint irtam, nekem nem volt olyan menü pont képet is linkeltem.

A segitséget sem vittétek tulzásba lényegében hogy néz d át a kodot és keresd meg a hibát volt.
Mintha bevinném a szerelöhöz a kocsit, hogy nem indul és azt mondaná, hogy vigyem haza és kezdjem el lehuzkodni az érzékelöket egyesével. de azt nem mondtátok, hogy mit is kellene néznem ha egyáltalán mukodne a moricróka modszer.

A chat GPT-s példa meg egy kicsit sántit, mert amit kapott választ töle ezek szerint mukodott, az, hogy nem az lett amit akart az nem azt jelenti, hogy rossz is, ha meg észrevette akkor irja vissza , hogy javitsa ki a dolgokat ugy, hogy azt kapja vissza amit szeretne. az egy user error volt és nem a program hibája ha maga a progi lefordult.
NEkem se elsore adta ugy a dolgokat, de akkor visszairtam, hogy még ezt igy és ugy változtasson rajta.

Azt is mondtam, hogy azért akarok egy ilyen progival inditani ami érdekel, mert akkor legalább tudom, hogy mit is kellene csinálni mi lenne a végeredménye.
Ha egy random kodot letöltök amirol azt sem tudom, hogy mi lenne a normális mukodése még ha értem is a kodot azzal nem vagyok elöbbre.

(#18708) Ispy válasza repvez (#18706) üzenetére


Ispy
veterán

Sántit a példa, te felhívtad telefonon az autószerelőt, hogy nem indul, mondja meg mi a baja....oké, egy képet küldtél az autóról.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18709) coco2 válasza repvez (#18706) üzenetére


coco2
őstag

>A segitséget sem vittétek tulzásba

Mintha kaptál volna egy video linket vs22 környezetben project építésről. Abban volt szó header meg lib beállításról is. Nem nézted meg, ugye? Rá se tojtál. Write-only módba kapcsoltál.

>Mintha bevinném a szerelöhöz a kocsit, hogy nem indul és azt mondaná, hogy vigyem haza és kezdjem el lehuzkodni az érzékelöket egyesével.

Ha elviszed a kocsit a szerelőhöz, a szerelő első gondolata az lesz, "mi hasznom van nekem ebből"? És ha semmi, rád se fog tojni. Még azt se mondja, hogy vidd haza a kocsit, és kezdd el lehúzkodni az érzékelőket egyesével. Csak ignorál téged. Az nem arcoskodás, egyszerűen csak az üzlet az üzlet. Fizess valamit. Pénzt, vagy életet.

Ide jöttél egy közösségbe, az alapértelmezett feltételezés rólad az volt, tanulni jöttél, építeni akarod a közösséget, utána tolni fogod a szekeret. Kvázi emberéletet fizetsz. Ha azt teszed, az okés. De nem tűnik úgy, hogy csinálnád. Fizethetsz pénzt. Megvásárolod a problémád megoldását. Azt sem tetted. Tulajdonképpen mi dolgot van neked ezzel a közösséggel?

Örülünk a bámész érdeklődőknek. Néha van ingyen kaja. De abból annyi van, amennyi van. Amikor elfogyott, akkor elfogyott. Reklamálni érte egy kicsit pofátlan dolog.

Cheers,

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18710) coco2


coco2
őstag

C standard, alapok - mindig elámulok rajta, mennyire buta vagyok :D

Mekkora egy konstans default szélessége?

Példa:

long a1;
a1= a1 & 0x1;

Hurcolásznom kellene c kódot intel / arm / 32 bit / 64 bit / win / mac korlátokon, és még csak annyira sem egyszerű, hogy ha mindig 64 bitet akarok, írjam ki az LL-t. Az lenne jó, ha mindig a változó szélességéhez igazodna egy konstans szélessége, de explicite biztosat kellene tudni róla, milyen kapcsolóval szabályozhatom a compilernek, ha van olyan, vagy mit mond róla c90/99/11/17 standard, ha bármit. Legrosszabb esetben játszadozok define-okkal meg makrókkal, de jobb lenne elkerülni, ha el tudom kerülni.

Valami blog linknek örülnék. Előre is köszönöm.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18712) dabadab válasza coco2 (#18710) üzenetére


dabadab
titán

Mekkora egy konstans default szélessége?

Implementációfüggő.
Szívesen :D

Egyébként meg biztosan én vagyok értetlen, de a példával mi a gond?

Hogy valami hasznosat is írjak: C99 óta van az stdint.h, benne (majdnem) konkrét bitszélességgű típusokkal meg makrókkal: [link]
A "majdnem" azért van, mert csak a "legalább X bites" típusok/makrók kötelezőek, a "pontosan X bites" típusok/makrók opcionálisak, szóval fordítótól függ, hogy van-e int32_t vagy csak int_least32_t (bár szerintem minden komolyabb fordítóban van).

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#18713) coco2


coco2
őstag

@arcoskönyv, @dabadab

Amivel eltévedtem, az nem az a1, hanem a 0x1. Mi lesz a 0x1 sorsa, ha módosítók nélkül marad (0x1 marad, sosem lesz belőle mondjuk 0x1L), és long meg long long változókkal kerül aritmetikába? Előreszámítható-e, hogy egészen biztosan mindig ugyan az lesz vele eltérő C fordítók esetén is? A standard teljes leírása meg egy rablás :((( Nincs valahol egy olcsóbb példány? ;]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18715) coco2 válasza arcoskönyv (#18714) üzenetére


coco2
őstag

Intel assembly-ben "and reg,1" - reg: rax (64bit), eax (32bit), ax (16bit), al (8bit). Azok mind lehetséges fordítási kimenetek egy olyanra mint "var = var & 1;"

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18716) emvy válasza coco2 (#18713) üzenetére


emvy
nagyúr

[link]

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#18718) dabadab válasza coco2 (#18713) üzenetére


dabadab
titán

Implicit típuskonverzió, az elég jól definiált dolog: [link]

DRM is theft

(#18720) coco2 válasza arcoskönyv (#18719) üzenetére


coco2
őstag

A VS ingyenesen is használható, de attól még azonosítanod kell magadat. A Code nem tudom, hogyan van. Próbáld ki, hogy regisztrálod.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18722) coco2 válasza arcoskönyv (#18721) üzenetére


coco2
őstag

Lehet, hogy félreértettem. Konkrétan mi fut abban a login shell-ben? Nem egy login adat bekérés?

Edit: Ha van valami képernyő rögzítőd, tölts fel videót.

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18724) Grizzlu


Grizzlu
tag

Üdv Mindenki,

belemerülnék a programozás világába, egyelőre egy kacsaúsztató is megfelel a medence helyett :))

Millió lehetőség, oldal a neten, tankönyvek tömkelege, programnyelv-hegyek. Felmerül tehát a kérdések sora:

Kezdőként:
1. Milyen nyelvet elsőként?
2. Honnan tanuljam?
3. Hogy tanuljam?
Stb.

Különösebb célom nincs vele, csak rövid az élet alapon bele szeretnék kóstolni ebbe is gyakorlati/szórakoztató jelleggel. Aztán meglátom, hogyan tovább.

Minden tanácsot köszönök!
:R

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#18725) dabadab válasza Grizzlu (#18724) üzenetére


dabadab
titán

Szerintem kezdőként a Python jó választás: létező, gyakorlati használatban lévő nyelv, amihez van rendes fejlesztőkörnyezet meg ezernyi library is mindenféle területhez, egyszerű vele elindulni és rengeteg oktatóanyag van hozzá.

A pythontutorial.net elég jól néz ki, nem feltételez semmi meglévő tudást, a hozzávalók (python, fejlesztői környezet) installját végigveszi Windowson, MacOSen és Linuxon is.

DRM is theft

(#18726) coco2 válasza Grizzlu (#18724) üzenetére


coco2
őstag

Kezdésnek választani kellene könyvek / szakirodalmak közül jellemzően valami cook book-ot. Azok olyasmik, mint egy mini példa gyűjtemény. Nulláról indulva a szádba rágja, mit tegyél, hogy valami végeredményt láss. Megérteni akkor fogod, ha egyébként is érdekel a téma, mert azt a valamit utána használni akarod. Ha nem sikerül kreativitás szintjén tanulni, az úgy nem játék, nem ér semmit, és inkább hagyd a fenébe. Azért kell olyasmit választani, amire motivált vagy. Ha nincs olyasmi, akkor inkább ereszd el az egész programozás témát.

Akármit is választasz, vannak az elején nem szeretem dolgok. Példának okáért bővebbek a lehetőségeid, ha legalább a szakmai írott angol szöveg megértése nem probléma. Nagyon sok anyag csak angolul érhető el. Aki komolyan nekilát, neki a legelső nyelv, amit megtanulnia kell, az az angol. Abban egyszerűen csak nincsen kerülőút, el kell fogadni.

Témák gyanánt létezik elektronika (kicsi prüntyögő nünükék, és háztartási barkácsolás), játék csalások (mert csalni márpedig jó érzés), az adat kezelés világa (vannak futurista érdeklődésű népek), automatizálás és mesterséges intelligencia (ugyan az), esztétika és kreatív alkalmazás design (valami szépet mutatni a világnak, mert miért ne), egyszerű adat feldolgozás és felhasználói kényelem (a legegyszerűbb dolgok is lehetnek hétköznapi hőstettek), 3D és animációk legapróbb titkai (ez főleg nagyon türelmes népeknek javaslom csak), és még van ezernyi egyéb, amit terjedelmi okokból lehetetlen lenne felsorolni.

Természetesen a legelején fogod kezdeni, de az informatika mára ismer desktopot és webet, binárist és scriptest, célirányos fejlesztői környezeteket, és hogy ezek közül merre indulj elsőként, azt főleg a fenti kérdés megválaszolása után lehet neked hatásosabban tanácsolni. Anélkül is lehet tippeket adni, de nagyon halálra fogod unni magad.

Szóval, mi érződik a legérdekesebbnek?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18727) Grizzlu válasza coco2 (#18726) üzenetére


Grizzlu
tag

Köszi!

Nos, egy ideje IT-vonalon dolgozom, bár előtte is vonzott ez a témakör, de azóta jobban érdekel, mi van a dolgok mögött, hogyan is generálódik a gond, amikkel foglalkozunk (WIN, IOS, SAP, felhasználói adatbádzisok, stb), érdekel a leírás szintű megoldási rutinjaink mögött rejlő how-to és a miért is. Érdekelnek a felhasználói programok, és nagyon érdekel az optimalizáció, szeretem, ha logikusan, átláthatóan, produktívan mennek a dolgok. Szóval leginkább adatkezelés, meg az AI is.

Angol/német (tényleg) anyanyelvi szinten megvan, nincs vele gond. Ami nincs meg, az a stabil matek, mindig is rettenetes matekos voltam, bár józan paraszti ész és logika az van, csak a középiskolás matek 90%-t nem értettem, mire is jó az. Nem tudom, ez mennyire gond. És messze átlagon felüli nyelvérzékem van.

Innen indulnék. :K

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#18728) Grizzlu válasza dabadab (#18725) üzenetére


Grizzlu
tag

Köszönöm!

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#18729) coco2 válasza Grizzlu (#18727) üzenetére


coco2
őstag

Matekból az algoritmizálást kell érteni az alapokhoz tartozóan, és még a 3D világa foglalkozik térgeometriával. Azon túl a matek és a programozás a közhiedelemmel ellentétben távol állnak egymástól.

A programozás az algoritmizált adatok időbeli és sorrendi kezeléséből áll. A feldolgozás hétköznapi nyelven megfogalmazva józan paraszti logika.

Ami az aloritmizálást illeti, az általános iskolás matekban a szöveges feladatoknál találkoztál vele. Szöveges példából egyismeretlenes egyenlet felírása. Később a középiskolában nullára redukáltan kellett tudni az egyenletet felírni. Szöveges feladatokra itt egy példa pdf, de google talál videókat meg bármit, ha kotorászol egyismeretlenes egyenlet fogalma körül. Azzal az anyaggal megértés szintjén muszáj elboldogulni. De ott a vége.

Ami az "IT vonalon dolgozol"-t illeti, kicsit konkrétabban mit takar? Felhasználói támogatás?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18730) Grizzlu


Grizzlu
tag

Felhasználói támogatás egy hatalmas gyógyszeripari multinál, internal szinten.

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#18731) coco2 válasza Grizzlu (#18730) üzenetére


coco2
őstag

Több értelme van úgy nekilátni valaminek, ha azonnal közvetlen hasznod lehet belőle.

A munkád során látsz valamilyen szoftveres eszközöket magad körül, amik programozhatóak? Például a logisztikátok használ Access alkalmazást vagy Excel táblákat?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18732) hiperFizikus válasza Grizzlu (#18724) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

Milyen nyelvet elsőként?

Itt a hozzáállásod a fontos: úgy állj hozzá, hogy ha megtanulsz egy valamelyik imperatív programnyelvet, akkor tud, hogy a többi imperatív programnyelvet megtanulnod már könnyű lesz utána, mert az egyik és a másik "imperatívusz" csak a csomagolásában különbözik egymástól !

Én a JavaScriptet ajánlom, mert a hozzá tartozó HTML nyelv könnyű, és utána ha beveszed a PHP-ét is, akkor webszerkesztő is leszel !

Honnan tanuljam?

https://www.w3schools.com/js/js_math.asp

Tud magyarul is, csak fent-jobbra kell ügyeskedni érte .

Hogy tanuljam?

Félóránként 10 perces szünetekkel, mert egyébként beteg leszel tőle ♥
:C

[ Szerkesztve ]

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

(#18734) emvy


emvy
nagyúr

asszem teljes a csapat

while (!sleep) sheep++;

(#18735) Ispy válasza hiperFizikus (#18732) üzenetére


Ispy
veterán

Mehet nodejs-re is, kell a francnak a php. ;]

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18737) emvy válasza arcoskönyv (#18736) üzenetére


emvy
nagyúr

Mennyi ido erre rakeresni egyebkent Google-on?

"nodejs repl"

while (!sleep) sheep++;

(#18739) emvy válasza arcoskönyv (#18738) üzenetére


emvy
nagyúr

while (!sleep) sheep++;

(#18741) emvy válasza arcoskönyv (#18740) üzenetére


emvy
nagyúr

> Okoska: az itt felmerülő kérdések 99%-ára minimális kereséssel lehet választ találni.

Akkor miert nem keresel ra arra, h 'what does repl mean'? Tenyleg. Amire 1 masodperc alatt valaszt lehet talalni, arra nem valo a forum. 1 oraja kerdeztel a node.js repl-rol, es meg mindig itt hisztizel. Aki barmire is alkalmas lehet ebben a szakmaban, az 1 ora utan mar ott tartana, hogy probalkozna a gepen az interaktiv promptban.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#18742) martonx válasza emvy (#18734) üzenetére


martonx
veterán

Igen, egyre jobb a csapat :D
Arra lennék még kíváncsi, hogy lehet-e ezt még fokozni?

Én kérek elnézést!

(#18743) Ispy válasza martonx (#18742) üzenetére


Ispy
veterán

Azt nem tudom, de azt értem miért tartják a programozókat bunkónak....

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#18744) Grizzlu válasza coco2 (#18731) üzenetére


Grizzlu
tag

Nem, sajnos nem. De idővel lehet, hogy kerülök ilyenek közelébe.

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#18745) Grizzlu válasza hiperFizikus (#18732) üzenetére


Grizzlu
tag

Köszi :)

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#18746) coco2 válasza Grizzlu (#18744) üzenetére


coco2
őstag

Nos az ötlet annyi volt, hogy excel alatt vannak függvények, lehet gyakorolni nagyon elemi dolgokat. Még adatbázis motor is tud lenni alatta SQL scripteket gyakorolni.

Viszont ha nincs ott excel a kezed alatt napi szinten, úgy nem vagy előrébb vele, mint egy php / mysql leckével.

Az egyik ötletem, hogy kezdésnek a boka-vizes lubickolók helyett nézz meg egy gyakorló medencéset. Adatbázis szerver (félig) nyersen.

Kezdésnek vannak könyvek, mint például:
Tanuljuk meg a MySQL használatát 24 óra alatt - 24 EGYSZERŰ, EGYÓRÁS LECKE (vajon ismered az e-boltok "olcsóbb" kínálatát? :) )

A könyv mellé ezt is érdemes végig olvasni (részint átfedések lesznek a könyv tartalmával):
BME DB blog

És egyéb blogok (normál form ismétlés gyanánt):
DB tábla normalizálás (haladó lecke, csak ha majd már nagyon érzed magadban az erőt)

Ha a normál formokat nem érted meg elsőre, ne csüggedj, annak neki kell szaladni egy párszor. Akár félre is teheted hosszú időre. A normál formokat megérteni kezdetben kell egy kicsi gyakorlat. Utána érthetőbb lesz a miértje.

Gyakorlási lehetőség gyanánt a mysql könyvben nem tudom milyen leírás lesz a mysql console-ról, de akármi is lesz ott, a mysql console egy kicsit spártai környezet. Van grafikus formában weblapos alkalmazásként ebben a csomagban:
WampServer

A W.A.M.P csomag egy integrált Windows - Apache (webszerver) - MySQL (adatbázis szerver) - PHP (webscript nyelv) installer minden-egyben kiszerelés. Azoknak készült az ötlet, akik nem Linux alatt mászkálnak natívban, de akkor is webeznének. Egy komplett website környezetet telepít Windows alá. A csomagnak része PHPMyAdmin, ami egy weblapos félig grafikus felhasználói felület adatbázis konzolt adni. A PHPMyAdmin arra remek jó környezet, hogy nyersen gyakorolhass valahol SQL utasításokat kiadni, és visszanézhesd az eredményét grafikusan. Van egy halom segédlete, mint előre elkészített parancsok mankónak. Egy ideig majd szokni kell az elején de bele lehet jönni. Feltelepíted, elindítod, és a saját gépeden a webböngésződdel beléphetsz az admin felületre.

Itt egy video wamp install-ról: How To Install Wamp Server on Windows 10 64 Bit. Még több a phpmyadmin-ról: Install and configure of Wamp for MySql Server and PhpMyAdmin, és youtube még ezernyit fog találni, ha keresgélsz, bár nem mindegyi lesz friss (nézd meg a dátumokat!).

Ha nem sikerül elboldogulni a phpmyadmin életrekeltésével, jelezd, és találunk valami egyszerűbbet, bár az biztosan nem közvetlen adatkezelés lesz. A wamp / phpmyadmin a legbarátibb lehetőség élesben sql szerverrel ismerkedni.

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18748) coco2 válasza arcoskönyv (#18747) üzenetére


coco2
őstag

Bizony tele a szakmai con artistokkal (mint mindegyik). Hanem azért van kivétel, aki miatt a kritika nem biztos, hogy jogos.

A szellemi munkák mindegyike fárasztó. Aki éppen fáradt, valószínűleg nem a politikailag korrekten cizellált kommunikációra lesz kihegyezve. Az a szakmai ártalmak egyike. Te hibáztatnál egy katonát harctéri sérülésért? Mert lehet éppen. Csak hát suttyó egy dolog.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#18749) emvy válasza coco2 (#18748) üzenetére


emvy
nagyúr

Szerintem meg elvarhato egy adott foku tisztelet egymas irant -- en ugy gondolom, hogy az tiszteletlenseg, ha valaki a minimalis mennyisegu energiat sem rakja bele a tanulasba, de a masiktol kerdez. Szoval ennyi, en nem szeretem a tiszteletlenseget.

while (!sleep) sheep++;

(#18750) hiperFizikus válasza emvy (#18749) üzenetére


hiperFizikus
aktív tag

Szerintem meg nem annyira tanulni kell, hanem a referenciákban keresgélni kell tudni ♥
:DDD

A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Programozás topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.