Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
flash-
üzenetére
Más a nézőpontod. Engem pl a 17-50/70 f2.8 obik nem tudnak felcsigázni, vanak akik meg éppen hogy ezekért élnek-halnak.
Nálam a 140 már majdnem ekv. 280 is tud lenni (16 MP-en) és így kompromisszummal kiváltok egy 55-200 cserét.
Ha olyan helyen járok, ahol nem tudok, vagy csak nem akarok, ott jó.
A 18-200 is ott jár árban, de elméletileg a 18-140-et hozzáigazították a magasabb MP-es szenzorokhoz.
Kai pl egy 3300-ason tesztelte.
Természetesen ahol kellhet a tele oda azt is viszek (300-as vég majdnem ekv. 600mm
)A CA, és a torzítás nem gond, azt egy LR megoldja, de még egy view nx2 is.
Szóval számomra ad többletet a 140-es obi és a 18-105-öm kezd leharcolttá válni....
-
*Ropi*
félisten
válasz
flash-
üzenetére
Először is: milyen vázon használnád (FF / APS-H / APS-C)?
Másodszor: reciprokszabály...

Harmadszor: ezek nem kistelék, hanem nagylátók.

Az 1. és 2. pontból rájöhettél, hogy nincs olyan blende, amivel beltérben elegendő fényt kapsz ezekkel. Inkább vakut vegyél, ha beltérben akarsz "fénymásolni"!

Egyébként az általad felsoroltak közül képminőségre a Tamron 28-75/2.8 a legjobb, de csak FF-en elég rövid: APS-C-n sok a kezdő 45 mm-e.

-
Freddy76
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Egyetértek Fattyuval, a 35-ös a látószögből adódóan torzít egy kicsit. Én 50-est használtam sokat (igaz, elsősorban csecsemőhöz, oda meg ugye nem szűk), de sok más szituációt is megoldottam vele. Nagyon szép képe van. Le akartam cserélni 35-re, de miután azt is kipróbáltam, inkább megtartottam...
Allround obinak jobb a 35, de portréra nem biztos. Próbáld ki a 18-105-ödet 35-ön és 50-en is.
-
spanyoll
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Ilyen felhasználásra az 50est mondanám inkább, a keresztelő és a gyerekfotó miatt, mert kevésbé kell az arcukba mászni, de szűk szobában fotózott gyerekkel vagy barátnővel meg a 35ös lenne már a jobb.
Szerintem könnyebb közelebb menni, mint hátrálni és a falnál akadályba ütközni, de ahogy érzed
-
Degeczi
nagyúr
válasz
flash-
üzenetére
nem sok értelme olyan kategorizálásnak, amit a cikk említ
(pl. a Nikon obik nem veszik észre, ha állványra kerülnek, neked kell olyankor kikapcsolnod a VR-t)Nikonnál alapvetően két rendszer volt: a kicsit gyengébb (3 FÉ-vel hirdetett) VR, és a 4 FÉ-re specifikált, továbbfejlesztett VR II
a pici kitobik (18-55, 55-200) biztosan az előbbibe tartoznak, a 18-105 pl. a dpreview-n látható bejelentése szerint II-es kellene legyen - de a Nikon oldalán arra is 3 FÉ-t adnak meg, és nincsen rajta "active" kapcsoló, ami célja a cikkben említett olyan helyzet, amikor nem csak a kezed remeg, hanem az egész környezet (pl. járművön utazva)
szóval valószínűleg a 18-105 is a kisebb képességűt kapta -
Atapi
senior tag
válasz
flash-
üzenetére
ha minőségi előrelépést szeretnél (képminőség tekintetében), akkor a tamron 18-270 pzd-t felejtsd el. a rajzolata enyhén szólva is kompromisszumokkal fogadható csak el, rekeszelve, sok fény mellett (saját tapasztalat). egyedül a hatalmas átfogása miatt érheti meg utazózoomnak használni, de mivel azt írod, hogy nagy átfogásra nincs szükséged, ezért nem is értem, hogy miért merült fel benned, mint lehetőség.
-
Peethy
őstag
válasz
flash-
üzenetére
Nikon 17-55 f/2.8, ez nem kerül félmillióba
Amúgy meg 16-85, Tamron 28-75Egyébként meg erre mintha kaptál volna egyszer választ, úgy másfél hete...
Azóta nem sokat változtak ezek az objektívek. -
A Zéé
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Én Nem vennék 16-85-öt, ha már egyszer van 18-105öm. Rajzolata ugyan állítólag szebb, de annyira azért a 18-105 sem rossz, cserébe használtan legalább 2x annyiba kerül a 16-85 (18-105=45-50k, 16-85=100-110k), azon a pénzen inkább vennék vagy valami fényerős alapzoomot, pl erre jó a Tami 17-50/2.8, ha találsz olyant, ami nem fókuszhibás. (használtan 80k környéke)
De méginkább megtartanám a 18-105-öm, és a felesleges pénzemen vennék vagy egy 35/1.8-at (ahogy tettem is, használtan 45k), a többit pedig félretenném vakura, vagy másik obira.Vagy ha nagyon nem használod a 18-28 közti gyutávokat, amiket beltérben azért kétlek, akkor az említett 28-75 se lehet rossz.
-
-
gab.m
senior tag
válasz
flash-
üzenetére
Ha zoomot szeretnél, 18-105ről igazán minőségi előrelépés egy 17-55 2.8 lenne. Ha nem feltétlenül zoomot, akkor fixek: 35mm 1.8; 50mm 1.8, 85mm 1.8.
Ezeknek a fixeknek jóval szebb képük van, mint akár a 17-55nek, és mind a három együttvéve szerintem még kevesebbe kerül mint az az objektív, plusz fényerősebbek is.
Ami viszont kiveri nálam a biztosítékot, az az, hogy miért nincs a Nikonnak DX-re egy ekvivalens 35mm.es vagy eközeli, viszonylag nagylátószögú fix obija.. Tudom, ott van a régi 24 2.8 af-d de az már egy elég öreg objektív, és nem is a legélesebb, f4től mondják jónak a képét... -
-
.DLL
veterán
válasz
flash-
üzenetére
Ha neked kell a nagyobb látószög. Ha nekem ilyenem lenne, nem cserélném le, számomra szerethetőbb az azonnal rendelkezésre álló 105mm. Helyette vennék egy kifejezetten nagylátó obit.
Viszont, ha TE személyesen keveset használod a tele vége felé, és inkább a nagylátó tartományban fotózol, akkor meggondolandusz.
Ez megint szokás kérdése ugye. -
Peethy
őstag
válasz
flash-
üzenetére
Google 1. találat - objektív rövidítések címszó
Én is innen szoktam kinézni, amit aktuálisan nem tudok. -
spanyoll
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Ááháháháh. Mondanám, hogy szerkeszd, mert meglincselnek de már késő

Borus idő = óriási softbox az égen, nincs éles napsütés, stb.
Fúj a szél? Pofásabbak a fák, meg minden, akár a modell is akinek fújja a haját a szél.
Nem tudsz mit fotózni? Olyan nincs. Ha nincs mit fotózni, akkor már baj van. Mindig van mit fotózni mindenhol, ha nem találsz, akkor olvass gondolatébresztő, és hasonló könyveket, hogy legyen intuíciód. -
mckolly
csendes tag
válasz
flash-
üzenetére
Az túlzás, hogy én tudok fotózni, meg nem is ebből élek, de van egy ilyen része is az életemnek, ami kiegészíti a napi 8 órában szerzett jövedelmemet.
Ha megnézem a 8 évvel ezelőtti képeimet, (vagy akár csak a tavalyiakat is) már elképesztő fejlődésen mentem keresztül, pedig semmi egyéb, mint gyakorolni, keresni a lehetőséget, és ha tudok, akkor pénz csinálni belőle.
Nyilván a család az egyik legjobban/
legrosszabbanfotózható téma, mert kéznél van, lehet gyakorolni, ismered őket, közvetlenül tudod őket irányítani, nem szégyen, ha nem lesz jó a kép, stb. de sokan keresnek úgy alanyt maguknak, hogy ingyen odaadják a retusált képeket, csak jöjjön már valaki.Megtalált a neten egy idevalósi roma zenész csávó, hogy készítsek neki pár képet a honlapjához (portrék) a gépemen egy Nikon AF-S 16-85mm f/3.5-5.6 G DX ED VR obi van, nem kimondott portréobjektív
de egy kis utómunkával, kis ötlettel egészen jó kis képek születtek, és ami a lényeg, ő meg volt elégedve vele, és kifizette.A már említett 85-ös obival már a felépítéséből adódóan sokat profitálhatok, de nem kell mindjárt a helyi polgármesterrel választási portrékat bevállalni...

Van egy barátom barátja, aki éppen szintén munkanélküli, és eljött velem egy esküvőt fotózni, mert úgy gondolta, ha már vett egy gépet, akkor szabad a pálya. Másfél év alatt összejött neki 1 (egy) esküvő, akik fizettek, ingyen meg nem akart dolgozni... Ilyen hozzáállással, hogy nem akar tanulni, és nem akarja megfizetni az alanyait (sokan megelégednek a kapott képekkel, nem kell mindjárt pénzre gondolni) nem fog előbbre lépni.
Én egyébként nem tartom szégyennek, hogy megnézem más fotósok munkáját, és ami tetszik, azt lenyúlom, kicsit alakítok rajta a szájízem szerint, mert sajnos nem vagyok eléggé kreatív én sem. Vannak ötleteim, de nem (mind) eredeti...
Az egyik legjobb portréfotózási helyszín egyébként nálunk a piac
Ott mindenki el van foglalva azzal, hogy az árut nézegeti, tapizza, beszél és fizet, az eladó meg mustrál és kacsingat és hívogat és félrenéz, könnyen lehet vegyülni, és jópofa képeket fényképezni, persze nem az illetőtől 2 méterre egy 10-20-as obival... :-) -
gab.m
senior tag
válasz
flash-
üzenetére
Volt szerencsém próbálni mind a két obit (ugyan csak 1-1 példányt), és a 18-55 élesebb, valamint, és ezért lehet megköveztek, és lehet, hogy ez nem általános tény a 18-105el kapcsolatban, de a 18-105 színei fakóbbak voltak.
Jó utazóobi a 18-105, de én meg vagyok elégedve nagyon a 18-55el. Illetve azt vettem magamon észre, hogy ellustított a 18-105ön a nagy zoom-átfogás, és ez a kép minőségének rovására ment (és itt nem a pixelvadászatra gondolok) -
spanyoll
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Arra gondoltam én is. Van egy pici hordótorzítása, de nem vészes szerintem.
És igen. Lehet, hogy azért, mert nekem ez van, de ezt az obit nagyon sokra tartom (mint ahogy azt páran olvashatják nap mint nap
)
Portrézás szempontjából azért szeretem, mert megadja azt a kontaktot a portréalannyal, ami egy 85nél nincs meg. Közel kell menni biza. Márpedig csak akkor fér bele a portréalany képébe objektív dugása, ha egy kis rögtönzött haveri viszony kialakul. Eldumálgattatok már, megittatok egy kávét, vagy csak nem úgy tekint rád mint egy fotóbuzira.
Nade ez is csak egy vélemény
-
spanyoll
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Annyira nem torzít vészesen, na meg aztán van lencsekorrekció LR-ben. Az megint más kérdés, hogy kit mennyire zavar a torzítás, én személy szerint keveslem, ha tehetném halszemmel portréznék, bár ez személyes perverzió

A telt modell meg nem lesz tőle sajnos 50kg, max PS-el tudsz ezen dolgozni, de szerintem ne tedd. Készíts olyan képet, amin szépnek vagy legalábbis szebbnek találja magát, szoftveres "fogyasztás" nélkül is.
-
spanyoll
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Osztom gab.m véleményét. Ez nem matematika, legalábbis a nem-technikai része nem az.
Én személy szerint imádom a nagylátók torzítását és szeretek is azokkal portrézni amikor csak lehetőségem nyílik rá. Kinek mi.
Tehát tényleg te döntsd el, hogy neked bejön-e az eredmény vagy sem, ha nem akkor mondjuk egy LR-es korrekció után tetszik-e vagy sem, és ha nem akkor válts csak másra portrézás terén
-
gab.m
senior tag
válasz
flash-
üzenetére
Lehet 18mm-en is portrézni, csak extrém eredményt fog adni. Tankönyv szerint az ekvivalens 85mm a portréhoz az ideális gyújtótávolság, de van aki 200on portrézik, van aki meg 14mm-en. Ha neked tetszik az eredmény amit kapsz, akkor fölösleges a kérdezősködés. Azzal portrézz és fényképezz, ami rendelkezésedre áll, és amivel tetszenek a képek amiket csinálsz.
-
spanyoll
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Vegyél egy 35öst, utáld meg magad miatta, hogy nem zoomosat vettél, akard eladni, határozd el, hogy inkább megszereted, aztán fedezd fel, hogy milyen kib...ott jó, hogy fényerős és az élessége beteg, aztán legyél bele szerelmes és hegeszd rá a vázra.
Onnantól ott tartasz ahol én
Amúgy 50-est ha rólam lenne szó, nem vennék. A 35 mellé egy 85 jó még ha fixben gondolkozol

-
JohnyBlue
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Anyukám szokta volt mondani nekem: kinek nincs esze, legyen notesze....
Illetve amikor túl sok információt kell befogadnom akkor előveszek egy papírlapot (tudom, furcsa dolog ez 2012-ben...) és leírom, hogy majd később ha nem jut eszembe akkor megnézzem.
A 3db Scott Kelby könyv ledarálása alatt jegyzeteltem, utána átnéztem ezen jegyzeteket és csak ezek után tettem fel a kérdéseket szakavatott barátomnak. A válaszokat leírtam és azóta ha nem jut eszembe valami megnééézzeeem

-
A Zéé
addikt
válasz
flash-
üzenetére
"ha valami nem világos jövök ide és megkérdezem,valaki válaszol úgyis.a fórum többek között pont erre van"
Biztos én vagyok a földhözragadt, aki nem bírja megérteni a mostani "mindegy, csak gondolkozni, meg keresni ne kelljen" divatot, ami egyre több ismerősöm között is terjed...
Amíg belépsz ide a fórumra, megírod a kérdést addigra ezt meg is lehetett volna nézni egy normálisabb könyvben.
Szerintem ez inkább lustaság részedről, pláne úgy, hogy nem először kérdezed ugyanezt.Kb 2 perc volt kikeresnem az egy hónappal ezelőtti válaszokat. Ugyanennyi idő alatt megkereshetted volna te is a választ a kérdésedre akár itt a fórumon, akár valami szakirodalomban.Jó dolog a fórum, és tényleg azért van, hogy segítséget kérjünk egymástól, de azért nem kell ész nélkül mindent egyből beírni, egy kis önállóság, és utánajárás még nem ártott meg senkinek sem. Szerintem.
-
A Zéé
addikt
válasz
flash-
üzenetére
majdnem napra pontosan 1 hónapja kérdezted ugyanezt, és már akkor is válaszoltunk neked rá... De várj, előkeresem neked:
"F3,5 mellett van 1/4-es záridő akkor F1,8 mellett 1/16 lesz a záridőd.
Mivel előbb kiszámoltuk hogy pont 2Fé a különbség""1 Fényérték le-fel lépés a záridő duplázása/felezése"
És újra kiemelem:
"Tényleg csak azt tudom mondani, amit már párszor mondtak neked, hogy nem ártana beszerezni egy fotózás alapjaival foglalkozó könyvet. Van nagyon sok, ami elmagyarázza az alapokat, ha valami nem világos, csak érte kell nyúlni, és újra megnézheted." -
A Zéé
addikt
válasz
flash-
üzenetére
A válasz egyszerű: nem.
Vegyél egy 55-200 VR-t 40-45k-ért használtan, mint egy telekonvertert 60k-ért...
A telekonverter ront a képminőségen, ront a fényerőn, drága... Mi szólna mellette? Még egy nagy fényerős tele elé is csak kompromisszumosan éri meg feltekerni egy x2-es konvertert, nemhogy egy fényerőtlen alapzoom elé... -
Atapi
senior tag
-
aleister
veterán
Szia!
Mivel tudom, hogy még csak most kezdtél el fotózni, először azt ajánlom, hogy nézd meg a statisztikákat, hogy mely gyújtótávon lősz sokat. Erre az értékre érdemes fix obit venni.
Az 50-es gyutáv egyébként kicsit mostoha, mert általános használatra inkább a 35-ös kell (ez ugyebár kb ekv 50mm a cropos Nikonon); portrézni meg akkor már inkább a 85-ös.Egyébként visszatérve a konkrét kérdésre, szerintem nem éri meg. Majdnem dupla annyiba kerül az f1.4 mint az f1.8. Persze, ha sok pénzed van, akkor egyértelműen jobb választás, de akkor már keress f1.2-est.

Szvsz az 1.4-es, G-s obik ár/teljesítményben nem jók. Rengeteg plusz felárat elkérnek a jobb fényerőért.
Egy használt, D-s viszont kifizethető, már ha nem idegenkedsz a manuális fókusztól, mert a Te vázadban nincs belső AF moci. -
ttoth
tag
kismillió blog van, ahol ilyeneket találhatsz, de van oktatóanyag a pixinfo-n is a lap alján, sőt van egy online felület, ahol ki is tudod próbálgatni: [link]
Az expozíció szentháromságnak (blende, zársebesség, iso) meg nézz utána! Ha az egyiket változtatsz 1 egy fényértéknyit, akkor a másikon is kell az ellenkező irányba, hogy ugyanolyan maradjon az expozíció. Viszont a hármas közül bármelyik megváltoztatásának hatása van a képre: blende - mélységélesség, zársebesség - mozgás megállítása, iso - szemcsésedés.
Pl. ha nem tudod tovább nyitni a blendét, akkor emeled az iso-t. Érdemes megnézni, hogy a különböző témamódok mit változtatnak az expozíción, pl. sport magas iso, rövid zársebesség, stb.
Eléggé offtopic lett, bocs

-
A Zéé
addikt
tényleg csak azt tudom mondani, amit már párszor mondtak neked, hogy nem ártana beszerezni egy fotózás alapjaival foglalkozó könyvet. Van nagyon sok, ami elmagyarázza az alapokat, ha valami nem világos, csak érte kell nyúlni, és újra megnézheted.
ez ugyanolyan mint az ISO lista.
Vannak a szabvány értékek:
- ISO-nál a 100-200-400-800-1600-3200
- a blendénél az 1.0-1.4-2.0-2.8-4.0-5.6-8.0-11.0...Ezek az értékek jelentenek 1 Fényérték le-fel lépést (záridőnél pedig a záridő duplázása/felezése)
Ezen a listán lehet finomítani az 1/3-os sorozattal
ISO-nál a 100-125-160-200-250-320-400-500-640-800-1000-1250-1600... Ezt a funkciót pl a mi D3100-unk nem tudja, mert az ISO-t mi csak 1 FÉ-enként tudjuk állítani, de pl a D5100 már tudja az 1/3FÉ-s állítást.
Blendénél pedig az általad beírt sorozat adja a fényérték változásának 1/3-os lépcsőit. -
Monya78
veterán
Emlegetjük itt az 1blendét vagy az 1Fé-t ez egyenlő 3x1/3-al
A Te számolásoddal:
6x1/3 a listán az ugyebár = 6/3-al azaz 2-vel azaz 2 Blende vagy 2 Fé rekesz különbséggelZáridőben:
F3,5 mellett van 1/4-es záridő akkor F1,8 mellett 1/16 lesz a záridőd.
Mivel előbb kiszámoltuk hogy pont 2Fé a különbség -
Monya78
veterán
Szia!
50mm obi f1,8-on szobában, templomban kevés fénynél...mozgó dolgot magas iso értékkel sem tudsz fotózni, maximum statikus témákat stabil kéztartással.
Mi az értelme pl egy 50mm obinak F1,8-as fényerőn?
Talán ez az oldal sokat segíthet: [link] ha más obikra vagy rekeszelésre vagy kíváncsi a fejrészben szerintem egyértelmű a kitöltési útmutató. -
ttoth
tag
végül is ki tudod számolni, pl kitobi 50mm-en f5,6-ot tud, egy fix 50mm f1,8 meg értelemszerűen f1,8-at. Ez 3,33 fényérték (stop, 1,8 (1/3) -> 2,0 -> 2,8 -> 4 -> 5,6).
Az expozíció szentháromság szerint ha a blendét egy fényértékkel nyitod, akkor egy fényértékkel rövidebb lehet a záridő, pl f5,6 - 1/100 -> f4, 1/200. záridőben egy fényérték mindig felezi a záridőt: 1/4 -> 1/8 -> 1/15 -> 1/30 -> 1/60 ->1/125, ...
A 3,33 fényérték záridőben pont tízes szorzót jelent, tehát teljesen nyitott blendével tizedannyi ideig kell nyitva tartani a zárat, vagy ha ki tudod tartani pl az 1/30-at, akkor több fény jut az érzékelőre és lejjebb veheted az iso-t, az iso fényérték lépésközök pedig...

A lényeg, hogy én is elméletben tudom, de szerintem mindenképpen meg kell tapasztalni, hogy mire lehet használni. Jó lenne egy objektívkölcsönző...

-
A Zéé
addikt
nincs képlet, az objektívtől függ, és tök felesleges volt méregetned is, mert ha ránézel az obi aljára, akkor oda van írva, hogy végtelen-0,45m. Ezek a távolságok közt tudsz fókuszálni az objektívvel. Ez a távolság a képsíktól mért távolság, ami a gépváz bal oldalán a vaku mellett, egy áthúzott körrel van jelölve.
-
csakb
őstag
Ez obiról obira változik, és nagyban függ az optikai és mechanikai kialakítástól is. Egy 50 mm-es makróobjektívnek pl. nyilván sokkal rövidebb a közelpontja, mint egy normál 50-esnek.
Nincs rá általánosan használható képlet, a legegyszerűbb magadnak kimérni, vagy megnézni a gyári adatlapot.
-
BiriBum
őstag
A fényerő (belépő fényt milyen arányban engedi át a lencse) a lencse(rendszer) átmérőjétől és minőségétől függ (törésmutató, bevonat, stb). Ezért olyan drágák a nagy (állandó) fényerejű zoomok, és a nagy fényerejű fix telék, mert ott a rendszer minden tagját igen jó minőségű lencsékből kell felépíteni.
-
ttoth
tag
Azért ha megnézed, hogy a nikkor 50mm 1.8g feleannyiba kerül, mint az 1.4g, akkor szerintem elég lesz az izzó fénye

A youtube-on rákeresel ezekre az objektívekre, és találsz olyan videót, ahol épp kicsomagolják, és manuálisan kinyitják a blendét. Ez: http://www.youtube.com/watch?v=vqbq7EfXxMQ egy 50mm 1.8D bemutatása, az nem autófókuszos, és külön gyűrű van a blende nyitogatásához, de kb. másfél percnél szépen látszik, mekkorára tud nyílni a blende.
-
BiriBum
őstag
A D3100 szenzora bőven elbírja az ISO 1600-at. Ugyan sportfotózni nem fogsz egy 60-as izzó mellett, de a családi eseményeket még az alapzoomal is végig tudod követni.
Az 50-es obi nagyon szűk lesz beltérben, az inkább potrézni való. (akkor már inkább 35 1,8).Arra is kell számítani, hogy a DOF igencsak szűk, ha nyitva lövöldözöl vele, könnyű életlen fotót készíteni, főleg mozgó témáról. Az ideális képminőséghez egyébként ezeken a nagy fényerejű alaplencséken is illik egyet-kettőt rekeszelni.
-
Peethy
őstag
D3100-hoz csak a motoros (AF-G) verzió lesz jó. Izzóvilágításnál? Ha pontosak akarunk lenni, akkor ehhez meg kéne adnod az izzó teljesítményét, a kívánt érzékenységet. F/1.4-es meg annál is nagyobb fényerejű lencséket felejtsd el, a legjobb az volna, ha elolvasnál egy fotós könyvet. Beltérben egyébként relative jól lehet fotózni vaku nélkül f/1.8-2.8 környékén, főleg ha az ISO-t bátran állítgathatod akár 800 körülre is.
1.6-os fényerejű objektív nincs, a gyakorlati különbség pedig az, hogy az 1.4 fényerő kb. 2/3 FÉ-vel gyorsabb záridőt tesz lehetővé az 1.8-ashoz képest.
-
.DLL
veterán
Én is leírom gyorsan hátha így egyszerűbb.
Miért nem lehet a 3.5-ös obit kinyitni 1.2-re? Az objektíven belül a rekesz csak egy lapos nyílás, egy lyuk, csak szűkíteni lehet. Tehát pl. 3.5-ről indul és csak záródni tud. Ha kifelé nyitjuk és elértük a 3.5-öt, akkor ott a kör amit látsz már nem a rekesz, hanem a lencsék széle. Ha ennél is tégabbra szeretnénk venni a blendét, akkor minden egyes lencsetag méretét meg kellene növelni. És ezekből a különlegesen kikevert és bevonatozott üvegekből egy ha több kell akkor bizony drágulni fog az obi is. A nagy lencsékhez nagyobb, finomabb gépek kellenek, az ilyen obihoz sokszor már fém ház dukál, erősebb motor, stb. Az ára ezért magasabb sajnos.
-
ttoth
tag
ne szarj be, én is kérdeztem már hülyeséget. legutóbb pl, hogy két teljesen más objektív közül melyiket tudnám jobban használni. Ez azért elég szubjektív kérdés...
De általánosságban. nem túl gyakorlott fotósként egy belépőszintű gépre második obinak inkább vennétek egy fix 50mm-t, vagy egy telét?
-
Zozzant
addikt
Próbáld meg az 5.6-os objektívet 1.2-re nyitni, hol fog bemenni megfelelő mennyiségű fény megfelelő minőségben? A tubus, a lencsék 5.6-ra van TERVEZVE, ez a válasz. (attól eltekintve persze, hogy az obigyártók csak ármánykodnak és direkt nem nyitják 1.2-re az 5.6 -os kezdő fényerejű obi blendéjét) Az meg hogy arra akarsz kilyukadni, hogy a fotós társadalom meg van vezetve csak a fényerős obikkal elég vicces, olyan "feltaláltam a spanyolviaszt" jellegű, mindenféle racionális gondolatot nélkülöző. Nem kell ehhez különösebben érteni, hogy átlásd, megsértődni meg pláne. Részemről ennyi.
-
Peetry
senior tag
Mért nem suzuki árban adják a bmw-ket? Minőség, teljesítmény, megbízhatóság, stb... nagy fényerő, nagyobb lencse, azt meg nehezebb precizre csiszolni, meg a kittnel is jobbra van nem csak egy szintre. Spec bevonatok, amik emelik az árat. Szerintem ennyiből meg kéne érteni. Ez nem annyiból áll hogy 5cm-el nagyobb átmérőjű cső.
-
Zozzant
addikt
Na ne viccelj már, a 3.5 is ki van nyitva, annak az obinak az a maximum! Fizikailag, optikailag ennyire képes, beleértve a fényáteresztő képességét és optikai tulajdonságait, üveg minőségét. Szerinted egy csekély fényáteresztő képességű objektív árába kellene kerülnie egy fényerős objektívnek? Amiben lényegesen nagyobb átmérőjű üvegek vannak (több fény csak nagyobb átmérőn juthat be) fizikailag a minőségükről nem is beszélve megtoldva mindenféle extra lencsékkel? Kicsi ásd bele magad az optikai dolgokba mert bődületes dolgokat gondolsz. -
Peetry
senior tag
az hogy f1.8 a gyakorlatban azt jelenti hogy a max blende f1.8.
izommegvilágítás mellett ugyebár nem nagyon számít a fényerő, mert van elég fény, max jobban tudod mosni a hátteret.
amugy az hogy milyen iso-zár értékek, senki nem fogja neked megmondani, ez nem egy ilyen egzakt dolog. függ a távolságtól, a felület színétől, fény beesési szögétől, stb... -
-
m3ss
veterán
hirtelen rakerestem argepen, d5100 166e brutto legolcsobban. hasznaltan megkapod a 18-55+55-200-at kb 25+35e-ert. lehet ezen is erdemes elgondolkodni.
de en inkabb egy 17-50 tamront vennek kitobi helyett, kesobb meg mindig vehetsz hozza egy 55-200 vr-t. alul a nagyobb latoszog is jol jon majd sokszor, es normalis(abb) portrekat is tudsz loni a tamron fenyereje miatt. -
m3ss
veterán
nekem nem volt meg 55-200-am, de ahogy olvasom ar/ertekben az egyik legjobb. amugy ha nem gond a 2 obi hurcolaszasa, cserelgetese, akkor biztos jobban jarsz a 18-55+55-200 komboval. nagyobb az atfogas.
tobbiek majd megmondjak, de nekem kicsit soknak tunik a 200e ezert..vagy meg mindig 150 ezerbe kerul az a vaz?
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- World of Tanks - MMO
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- ASUS ROG Ally
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- Több darab! MacBook Pro 14" M1 16GB RAM 27%-os áfás számla (218)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8-16GB I 256-500SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Amúgy meg 16-85, Tamron 28-75
de egy kis utómunkával, kis ötlettel egészen jó kis képek születtek, és ami a lényeg, ő meg volt elégedve vele, és kifizette.
Ott mindenki el van foglalva azzal, hogy az árut nézegeti, tapizza, beszél és fizet, az eladó meg mustrál és kacsingat és hívogat és félrenéz, könnyen lehet vegyülni, és jópofa képeket fényképezni, persze nem az illetőtől 2 méterre egy 10-20-as obival... :-)

tekerd a 18-105 ot 50mm re es nezz bele a keresobe...azt fogod majd latni a fixen keresztul.