Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7851) _q


_q
addikt

Sziasztok!

Októberben vetettem 0-ról füvet, ami mostanra kinőtt, de foltokban érdemes lesz utánvetni, mert vannak foltok ahol nem kelt ki vagy nem jól szórtam szét. Vettem egy első vetéshez használható landspacer műtrágyát. Tavasszal akarom a foltokat beszórni fűmaggal, pótolva a hiányt. A kérdésem, hogy az első fű vetésénél használt műtrágyát: [link] használhatom majd vagy ez tönkreteszi a meglévő füvet?

(#7852) Dorian válasza _q (#7851) üzenetére


Dorian
félisten

Miért tenné tönkre? Oda is van írva a felhasználásra a felülvetés.

Megjegyzem, nálam a kertészek tavasz elején, a gyepszellőztetéskor trágyáztak, meg nemrég októberben a másik szellőztetés után. Semmi szüksége nem volt rá közben a fűnek, nem kell ezt túltolni.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#7853) _q válasza Dorian (#7852) üzenetére


_q
addikt

Egyrészt nem akarom hogy "kárba menjen" a fél zsák műtrágya, másrészt az újravetés miatt gondoltam, hogy esetleg kelleni fog, mert mondjuk pár hónap alatt az őszi műtrágya már nem lesz meg olyan mennyiségben a földben. Akkor a műtrágyával várjak inkább és jövő ősszel szórjam mondjuk szét?

(#7854) Dorian válasza _q (#7853) üzenetére


Dorian
félisten

Ha tavasszal vetsz felül, akkor tavasszal el tudod használni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#7855) _q válasza Dorian (#7854) üzenetére


_q
addikt

Köszi. :R

(#7856) noorbertt


noorbertt
őstag

Sziasztok,

Sehol semmi infót nem találtam, vagyis mindenki csak jókat ír mint ha kapnának érte valamit.. Persze sehol egy kívülálló hely ahol olvasni lehet róla.
Greenman, tényleg olyan bio és mégis hude jó?
https://greenman.hu/

(#7857) Szilágyi84 válasza noorbertt (#7856) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Én is idén vettem először ilyet ezzel mostam le most ősszel vagyis kb 1 hete az összes gyülmölcsfákat . Remélem jó lesz a zöldségekre is majd kiderül jövőre.
Emésztőbe viszont tényleg jó feloldja az elzsírosodott sok éves letapadt masszát az oda való most nem ugrik be a neve talán Purus.

[ Szerkesztve ]

(#7858) bringasisti válasza Toobee (#7850) üzenetére


bringasisti
őstag

Nem tűntem el. Nagyon beteg vagyok, és nem tekerhetek. 69 évesen abba kellett hagyni egy 102 kilométeres búcsú fordulóval.

BENEFON DELTA--------N8

(#7859) body007


body007
addikt

Tegnap megnéztem egy videót a "világvégéről" és komolyan elgondolkodtam a nagyobb függetlenedésen. Ezen felbuzdulva szerintetek mennyire életképes a csirkék nevelése? :D

Csirkenevelés otthon

Emlékszem Nagyimnál voltak csirkék (is), gyerekként még vittem nekik a takarmányt, meg szedtem össze a tojást, de kb ennyi emlékem van a dologról. Nameg, h tiszta tyúksz@r volt minden :D

Egyébként itt a videó ha más is elakarna szörnyedni:
Jövőkutató: Van még 30 évünk a Földön, próbáljuk meg értelmesen kihasználni!

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#7860) Dorian válasza body007 (#7859) üzenetére


Dorian
félisten

Egy ember annyit fogyaszt, hogy azt ilyen háztáji méretekben ez messze nem megtermelhető. Ha világvége akkor meghalunk és kész, ezen felesleges stesszelni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#7861) Polllen válasza body007 (#7859) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ha sok szabadidőd van, akkor nyugodtan. Amit Dorian mond az nagyon fontos, lehet 1-2 csirkét tartani, csak nem biztos, hogy sok értelme lesz. :)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#7863) Rive válasza Polllen (#7861) üzenetére


Rive
veterán

Baromfinál az alapegység az ugye nem a csirke, hanem a kakas és a hárem :P
Egy-két csirke nem jáccik sehol :N

De amúgy amennyire elszálltak a takarmányárak, már csirkét tartani se az igazi :(

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#7864) inf3rno válasza body007 (#7859) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Kellenek hozzá gabona földek, különben nem lesz takarmány. Búza és kukorica kell hozzá, télen kell több kukorica. Kell tyúkól, különben elviszi a róka. Takarítani kell utánuk. A trágyát fel lehet használni a földeken. Nem annyira bonyolult, de azért jó, ha valami alapozó videót végignézel. Lehet automatizálni az etetésüket, itatásukat, akár még a tyúkól záródását is, de ha komolyan veszed, akkor minden nap ott kell lenned, nincsenek szünnapok. Régen még megoldható volt, hogyha esetleg elmentek nyaralni, akkor a szomszéd figyelt rájuk, aztán oda-vissza, manapság már ritka az ilyen.

Buliban hasznos! =]

(#7865) Polllen válasza Rive (#7863) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ő csirkét akart, most mond meg, én vezettem? :DDD

A szüleim idén számolták fel a nyúltartást, nem éri meg nekik. Disznót meg egy évtizede a helyi kondástól hozzuk a vágásokhoz

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#7866) inf3rno válasza Polllen (#7865) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem elhamarkodott bezárni a bizniszt. Mennek fel a takarmány árak, a hús árak meg valamennyire késve követik, de azok is el fognak szállni. Tavaly még 6o ft volt egy tojás, most 12o ft. Mi is gondolkodtunk, hogy be kéne fejezni, de mégis vettünk 2o tyúkot, eddig meg csak 1o volt. :D Ha mindenki bezár, akkor még jobban elszállnak az árak. Szóval aki ki tud tartani, az jól jár.

Buliban hasznos! =]

(#7867) ncc1701 válasza inf3rno (#7866) üzenetére


ncc1701
veterán

Ez a 10 (30) csirke ez kb mennyi tojást ad télen/nyáron? Nálunk 6-8db tojás fogy naponta, ehhez mennyi csirke kellene, h télen is meglegyen?

(#7868) Polllen válasza inf3rno (#7866) üzenetére


Polllen
nagyúr

Nekik sok volt az a nyúl mennyiség, a környéken pedig senki nem akart nyúl húst venni.
Az öregem hentes, igaz nyugdíjas már, de sertés hús van mindig.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#7869) inf3rno válasza ncc1701 (#7867) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem tudom a téli nyári különbségeket, nyáron szinte biztosan többet tojnak, mert télen kell az energia a fűtéshez.

Vannak 2 hetes időszakok, amikor vedlenek vagy hozzászoknak az időjáráshoz, akkor szinte alig tojnak. Talán évente 2x szokott ilyen lenni tavasszal és ősszel.

Amitől nagyon függ a tojás szám, az a tyúkok fajtája, a tyúkok életkora és a takarmány. Úgy tudom, hogy nagyüzemben napi 1 tojás/tyúk, ami elérhető, ha minden klappol, otthon mondjuk a felével lehet számolni, úgyhogy talán 12 elég. Kakast nem muszáj tartani, inkább házőrző funkciója van. Állítólag több a tojás tőle, de én nem láttam különbséget. Akkor viszont fontos, ha saját csibéket és kotlóst is akarsz. A kotlóst pálinkás kenyérrel szokták megültetni, a népi módszer. Mondjuk kérdéses, hogy utána mennyi agysejtje marad. Takarmány terén a 12 szerintem évi 2-4oo kiló gabonát megeszik attól függően, hogy mivel pótolod ki. A kaja maradékot gond nélkül elfogyasztják. A száraz kenyeret be kell áztatni nekik. Ha nincs lecsípve a csőrük, akkor nyers krumplit, almát is simán megeszik, viszont ha kis területen össze vannak zárva, akkor egymást is csípkedik. A húscsirkével ne keverd össze őket, azok más fajták, ezekből sosem lesz olyan csirkemell, tojásra vannak tenyésztve.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#7870) ncc1701 válasza inf3rno (#7869) üzenetére


ncc1701
veterán

Fú, köszi az infót. Ez csak ilyen nagyon érdeklődés szintű dolog, mert helyünk az lenne rá, csak sajnos azok a rokonok már kihaltak, akik ilyesmit csináltak. Húsra csirkét nem tudnék tartani, mert nem tudnám levágni őket. :)
Ez a pálinkás kenyér ez nagy trükk. :)

(#7871) inf3rno válasza ncc1701 (#7870) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Olyan 4 év után ezeket is le kell, vagy odaadod valakinek, aki képes rá. Egy idő után már letojnak, és akkor jó ha heti 1 tojás van egy tyúktól. A tyúkhúsnak viszont jó ára van, mert ritka és egész más belőle a leves. Igaz nagyon sokáig kell főzni. 5 órát szokták, de szerintem az is kevés neki, és inkább 1o kéne.

Én kacsát tartanék. Gyerekkoromban dédanyámnak sok kacsája volt, tömte is őket és volt mindig kacsa tojás. Egész más, mint a tyúktojás, de csak extra frissen jó, mert könnyen szalmonellás lesz. A kacsamáj is nagyon jó. Levágni nekem is nehéz, de azért meg tudom oldani. Az ilyesmibe talán bele kell nőni, a városban ha csak fagyasztóban látod, akkor nem áll össze a kép. Nekünk minden évben volt disznóvágás, mióta világ a világ, csak mostanában szűnt meg.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#7872) ncc1701 válasza inf3rno (#7871) üzenetére


ncc1701
veterán

Anno kereszt szüleimnél minden évben volt disznó vágás, de városi gyerekként én ezt nem tudtam soha megszokni...

(#7873) inf3rno válasza ncc1701 (#7872) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Úgy lehet megszokni, ha fokozatosan bevonnak. Kajálás, hús feldolgozás, hurka töltés, aztán a vágás részébe is, először csak lefogod, aztán kihúzod, aztán te vágod el a torkát. Én a lefogásig jutottam. Nincs meg a súlyom, hogy mázsa feletti állatot ráncigáljak, amúgy azt is bevállaltam volna. Amikor a kakast kellett levágni, mert támadta öreganyámat, akkor sem gondolkodtam egy pillanatig sem rajta. Ez van. Meg kell hozni a döntést, aztán végrehajtani. Az emberben alapból benne van a vadász ösztön, úgyhogy mindenki képes rá, ha rá van kényszerítve. Néztem annak idején túlélős filmeket, ott is a vegán csajból hirtelen húsevő lett az éhezés hatására. Azt hiszem a vadászatokban nem vett részt, de az is csak idő kérdése lett volna.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#7874) body007


body007
addikt

Én a napi 1 tojással is megelégszem - úgy 2-4 hét alatt megy el 1 dobozzal (csak hétvégi rántottába kell) szóval nem nagyüzemben csinálnám :D
A szomszéddal való kooperálás viszont tök jó ötlet. Nála lennének a csirkék, etetné-itatná őket én meg vinném a takarmányt nekik - ez igen tetszene :))

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#7875) ncc1701 válasza inf3rno (#7873) üzenetére


ncc1701
veterán

A lefogásig jutottam én is, hátsó lábat kaptam, mert mivel gyúrós vagyok, bírom. A hús feldolgozással, vágással semmi bajom, azt gyerekkorom óta csináltam. Vittem a nagy húsokat, akasztgattam felfele, stb.

(#7876) inf3rno válasza ncc1701 (#7875) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Na mindegy, tyúkot lehet tartani enélkül is, falun lehet találni rá embert, aki levágja neked.

Buliban hasznos! =]

(#7877) Bacusuz


Bacusuz
őstag

üdv
elfelejtettem a tulipán és jácint hagymákat eddig elültetni így ma tettem ezt meg.
A föld még kellően puha volt és nedves is, viszont pár hagyma kezdett a csomagolásban csírázni.
Mennyi esélyem van a tavaszi virágzásra?

ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.

(#7878) Szilágyi84 válasza Bacusuz (#7877) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Szerintem nem lesz gond amennyiben most megússzák a fagyokat ami várható a héten, legalábbis nálunk mondják szinte egész héten.

(#7879) Dorian válasza Szilágyi84 (#7878) üzenetére


Dorian
félisten

Nálunk ma éjjeltől - 5 fok lesz a min. hőmérséklet. Ha ott is, akkor nem sok esélyt látok.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#7880) Bacusuz válasza Szilágyi84 (#7878) üzenetére


Bacusuz
őstag

Dorian/Szilágyi84
köszi a válaszokat, remélem nem lesz gond, meglátjuk
pesten vagyunk éjszakára -2 fokot mond

ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.

(#7881) Panthera válasza Bacusuz (#7880) üzenetére


Panthera
őstag

Milyen mélyre tetted őket? Én 8-10 centire szoktam, ott már jól bírják.
Egyébként vegyesen ültetted vagy külön helyre? Nálunk a vakond az összes tulipán hagymát elintézte régebben, megrágta őket. A jácint hagymája viszont mérgező, azt nem szereti. Ezért jó keverni.
Jácintot hajtatott már valaki? Ki szoktam ültetni őket, de most elmaradt, így megpróbálom.

(#7883) Rive válasza Bacusuz (#7877) üzenetére


Rive
veterán

A telelő hagymások télen mindig kikukucskálnak a földből, szimplán így működnek. Ezek a levélcsúcsok eléggé fagyállók, amíg a hagyma maga teljesen át nem fagy, addig nem kell aggódni.
Annyiban gond a kései ültetés, hogy a gyökereknek kevesebb idő lesz kifejlődni (ilyenkor már a gyökerek is fejlődnének, nem csak a hajtások).

Innen

Ez így teljesen normális állapot tél közepére/végére:

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#7884) Panthera válasza #46372352 (#7882) üzenetére


Panthera
őstag

De ha végig van túrva a helye? Vagy a vakond a lánc következő fokán lehet csak (a hagymát rágó kártevő miatt túrt)?
Van aki szerint földikutya lehet a környéken (ha nincs tápláléka, akkor hajlandó bármit megenni). Én ebben nem hiszek, mivel ritka és csak foltokban fordul elő Magyarországon.

(#7886) Bacusuz válasza Panthera (#7881) üzenetére


Bacusuz
őstag

a tulipánokat 10 cm re ültettem 10cm mélyre és a jácintokat picit mélyebbre egy sorral előrébb. A környéken több 100 m-es körzetben nem láttam soha vakondot.

ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.

(#7887) Bacusuz


Bacusuz
őstag

igen nálunk nem a vakond a jellemző, a füvemet pl legtöbbször a sün + cserebogárpajor szokta elintézni

ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.

(#7888) Panthera válasza Bacusuz (#7887) üzenetére


Panthera
őstag

A sün érzi a pajor szagát és feltúrja a földet érte?

(#7889) Barret001 válasza Panthera (#7888) üzenetére


Barret001
addikt

Meg a béka XD

(#7890) BigBlackDog


BigBlackDog
veterán

Sziasztok!

Akkumulátoros kerti (orr)fűrészből mit érdemes választani? Vékonyabb hajtásokra, gallyakra van kézi metszőolló, illetve ágvágó, de a pár centinél vastagabb ágakhoz már nem akarnám azokat erőltetni. Látom, hogy Boschnál létezik pl. ez a Keo, valami hasonlóra gondoltam. Érdemes ezt a Boscht választani, vagy van minőségibb darab? Alapvetően nem ipari felhasználásra kell, de szeretném, ha hosszú ideig "társ" lenne. :B

(#7891) ncc1701 válasza BigBlackDog (#7890) üzenetére


ncc1701
veterán

Én kétkezes nagy ágvágót használok, az kb 3 centis ágakig rendben van. Felette láncfűrészt használok. :)

(#7892) BigBlackDog válasza ncc1701 (#7891) üzenetére


BigBlackDog
veterán

:R Igen, a vastagabb ágakkal van problémám nekem is. Láncfűrész nem igazán hozzáférhető, nincs mindig rá lehetőségem. Tavaly, egyik ismerősnél láttam ilyen kézi "orrfűrészt" használat közben és eléggé meggyőzött.

(#7893) ncc1701 válasza BigBlackDog (#7892) üzenetére


ncc1701
veterán

Megértelek, én az a fajta hülye vagyok, aki használat után eltakarítja a láncfűrészt. Azaz egy használat után egy laza 30 perc munkám van vele, úgyhogy általában összegyűjtöm a dolgokat, és akkor csinálom.

(#7894) Bacusuz válasza ncc1701 (#7893) üzenetére


Bacusuz
őstag

nekem makita vezetékes van, sajnos nem tudom melyik fajta de 2 féle állítási lehetősége van, elnyűhetetlen. Legutóbb megmetszettem vele az öreg gesztenyefánkat, simán viszi a 15cm vastag ágakat de pl múltkor a szomszéd kért meg hogy a rég nem kezelt 10m hosszan nyúló sövényét vágjam vissza 10cm magasságig, évek óta nem volt vágva és átlag 3-4m magasra nőttek.

[ Szerkesztve ]

ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.

(#7895) 6030D


6030D
Ármester

Babérmeggy gyökereztetéssel próbálkoznék pincében, vízbe állítva. Szabad még most neki állni (metszetni), vagy már csak tavasszal? Jó lenne tavasszal már a helyére kiültetni.

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#7896) body007 válasza BigBlackDog (#7890) üzenetére


body007
addikt

Ez az egykezes fűrészecske nem tudom mennyire bírná. Bár az a "fogsor" tetszik az elején :K
Ha nem kell ipari (mert minek?) aldi-ban is szokott lenni ferrex orrfűrész:

Ez 10 centit tud átvágni és két kézzel kell fogni :D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#7897) BigBlackDog válasza body007 (#7896) üzenetére


BigBlackDog
veterán

:RIlyenre gondoltam én is, legrosszabb esetben ilyen irányba megyek el. Igazából a fő használója egy hölgy lenne, emiatt próbálnék egykezes opciót keresni. :D

[ Szerkesztve ]

(#7898) body007 válasza BigBlackDog (#7897) üzenetére


body007
addikt

Hát hölgynek nem biztos, h a kezébe adnám azt a ferrex-et. Van súlya - meg ereje is, bele kell kapaszkodni :B Inkább mégis olyasmit néznék ami befogja a gallyat valahogy

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#7899) Panthera válasza 6030D (#7895) üzenetére


Panthera
őstag

Ez engem is érdekelne, de valóban lehet azt gyökereztetni? :F

(#7900) Barret001 válasza BigBlackDog (#7897) üzenetére


Barret001
addikt

Ehhez mit szólsz? :) [Cukiság]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.