Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8651) Dorian válasza Vismajor01 (#8647) üzenetére


Dorian
félisten

Ez csak most ilyen, ha jobban beindul a vegetációs időszak, besűrűsödik. Nálam a fű is most full ritkás, foltos, mert a kutya labdázás során egész ősszel, télen kicsúszkálta, gyepszellőztetés is adott neki és áthelyeztem több öntőzőfejet, azok helyén is csupasz föld van. Májusig úgyis kinő mindenhol.

Rendes füvesítéssel mindenképp várd meg az öntözőrendszert, mert 800m2-t naponta többször slaggal meglocsolni nem sima szopás, hanem mélytorkozás. Addig csak szórj el fűmagot a ritkásabb részekre.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8652) Dorian


Dorian
félisten

Most, hogy úgyis ki van száradva a fél fű, így nem kár érte, délelőtt kiástam azt a két négyzetet ahol rendszeresen kiszárad, tudtam, h valami aknafedlap van a fűfelület alatt nem sokkal.
Basszus, találtam mindkettő alatt egy 3 m mély, föld alatti, zsalukővel kifalazott "aknát" Nem tudom még milyen szélesek zseblámpával kívülről nem látszott, de tippre van mindkettő minimum 2x2m alapterületű. Gondolom régi szennyvíztárolók lehetnek, de most már semmi szaguk sincs. Most lemászok valahogy, amíg egyedül voltam itthon nem mertem, a létra se nagyon fér bele. De később kell valami száloptika, hogy ha vannak bemenő-kimenő csövek, tudjam, honnan.
Agyalok mire lehetne használni, ha már itt van. Adná, hogy esővíztárolónak, csak ez pont a terasz + kilátásos kertrészen van, hülyén nézne ki itt valami szivattyúház.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8653) t72killer válasza Dorian (#8652) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

:DD , vigyél pár konzervet ha arra jársz, lehet ott húzta meg magát egy máig is harcoló német alakulat :))

Elsőnek sztem csak eressz le egy telefont (mmint nem azér' h a bent ülők felhívhassák az obersurmbahnführert, hanem körbekukucskálni..

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#8654) ncc1701 válasza Dorian (#8652) üzenetére


ncc1701
veterán

Az tök jó alap ciszternának amúgy. A többit majd megoldod. :)

(#8655) Dorian


Dorian
félisten

Na, hát ez nem kicsi. 2,5m x 9 m alapterület, az alja talajszint -3,1m, a teteje -0,80. Falak zsalutáglából, és rendes vasbetongerendás födém van. hosszirányban 3 részre osztott, egyik fal felett 25 centi, másik felett ~50-70 körül. Ülepítő lehetett egykor, de most az egyik felső sarokba tutira az esőcsatorna van bevezetve, mert látszik alatta vízlefolyás nyom és néhány kislabda, tollas is.
Így, hogy ez ekkora, komolyan gondolkodom, hogy ciszterna helyett pincét csinálok belőle.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8656) ncc1701 válasza Dorian (#8655) üzenetére


ncc1701
veterán

Az amúgy kb elég lenne megtartani azt a vizet, ami egy átlag tetőre esik ősz-tavasz között. Fasza.

(#8657) H-Zol válasza Dorian (#8655) üzenetére


H-Zol
senior tag

Mind a kettő jó ötlet !! Nekem van a ház alatt egy jó nagy 6x6 méter és 2,20 magas pince , akinek nincs az nem tudja, hogy milyen jó egy pince !!

(#8658) Vismajor01 válasza H-Zol (#8657) üzenetére


Vismajor01
addikt

Én tudom milyen jó, uj háznál erre sajna esély sem volt.

Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H

(#8659) H-Zol válasza Vismajor01 (#8658) üzenetére


H-Zol
senior tag

Igen az új építésű házaknál ez már nem divat !!
Én régi házban lakom a nagyanyámék háza volt , ők mindent ott tartottak , nekik nem is volt hűtő szekrényük ételtől kezdve a kenyérig minden ott volt ! Azért már más világban élünk :D de ha van egy pince az jó . Én ivó vizet, zöldségeket, krumplit, nyáron dinnyét , bort , télen virágokat meg sok mindent ott tartok !!

(#8660) velizare válasza vendingo (#8633) üzenetére


velizare
nagyúr

angolokról jut eszembe, voltam ismerősnél Bristolban pár napig a héten. panaszkodott az éghajlatváltozásra. tavaly nyáron már volt olyan hét, hogy nem esett az eső. egy. teljes. hétig. emiatt teleb@szta a kertjét műanyag víztartályokkal, hogy esővizet gyűjt. még mindig nem tértem magamhoz.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#8661) t72killer válasza velizare (#8660) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Tavalyelőtt nyáron nálunk bő hónapig(!) nem esett érdemben eső. Nyugat Skócia...

És igen én is beszerzek két-három 200literes hordót. "Esős évszakban" simán maguktól megtelnek, júliusban meg lehet leereszteni őket.

Más: a hólyagfólia mennyire nyeli el a növényeknek hasznos fényt?

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#8662) velizare válasza t72killer (#8661) üzenetére


velizare
nagyúr

de baszki, egy hétig... mintha valami mocsár lenne, ahol élnek.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#8663) Orlin


Orlin
addikt

Annyira örülök,hogy minden tavaly ültetett csemetém megered. :C
Hardenpont téli vajkörtefa

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#8664) H-Zol válasza Orlin (#8663) üzenetére


H-Zol
senior tag

Én ültettem több fát 18 darabot amiből egy még a nyáron ki ment , de azt gondoltam is mert nagyon gyenge gyökérzete volt, hajszál gyökér szinte semmi ,és egy másik ami nem tetszett , hogy, hogy ment de most metszéskor láttam meg, hogy a kis vékony törzsébe bele ment a kukac !! Ahogy jobban hozzá értem le is tört , a többi mind megindult szépen nekem is !!

(#8665) Orlin válasza H-Zol (#8664) üzenetére


Orlin
addikt

Én tőlük rendeltem már a 2. évben.
Eddig az összes fa egészségesen növekszik.
A szilvával picit szkeptikus voltam,amit tavaly ősszel ültettem pár hete metszettem is elég erősen egy metszéssel a kívánt törzsmagasságnál. ;] :DDD
De héten naponta néztem és szépen elkezdett ő is már rügyezni.

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#8666) ncc1701 válasza H-Zol (#8664) üzenetére


ncc1701
veterán

Én csak egy szilvát, és egy barackot ültettem, de szépen megmaradtak. Barack vastag felfele menő ágát anya le is nyeste, sajnálom, de nem jó irányba indult. Oldal irányba viszont megvan a 4 ág, úgyhogy jövőre már teremhet is.

[ Szerkesztve ]

(#8667) inf3rno válasza t72killer (#8661) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ne hordózz, az nagyon kevés 1 hónapos aszályra. Vannak 1x1 méteres kocka tartályok olyat vegyél párat. Ha komolyan kertészkedsz, akkor 5-10m3, ami már valamire elég, ha csak pár magaságyás, akkor 1-2m3. Érdemes egy kis (fém) rezet belerakni, különben bealgásodik az egész. Mondjuk elvileg nem probléma, csak valakit zavar.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#8668) ncc1701 válasza inf3rno (#8667) üzenetére


ncc1701
veterán

Ez mekkora ötlet (mér a réz), köszi. Gondolom ezüst is jó lenne. :)

(#8669) inf3rno válasza ncc1701 (#8668) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem tudom. A réz azért jobb, mert a növények fel tudják venni. Vannak metalloenzimek, amik azzal dolgoznak. Ezüstre nem nagyon van ilyen.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#8670) t72killer válasza inf3rno (#8667) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nettó 50m2 "komoly kertészkedéshez" elég, főleg, hogy itt tavaly nyáron akkor se ment 27-28 fok fölé a hőmérséklet, amikor Angliában 38-40et mértek - nem hiszem, h ebben az évtizedben még egy aszályos hónapot látnék itt.

Alga nem zavar, tengeri algákat lehet magam dobok a növénykék alá :))). A réz ettől függetlenül jó 5let, menőmanó műtrágyákban is van :K

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#8671) inf3rno válasza t72killer (#8670) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Oda lehet, hogy elég, inkább magyar viszonyokra kell több 40 fokos nyarakkal 2 hónapos aszállyal. Mondjuk hordó helyett én úgy is inkább vennék 1m3-es tartályt, annyival jobb kinézetre az egész, meg jó érzés, ha van tartalék víz. Egyedül a csapot kell megmókolni rajta, legalábbis nálunk sokszor eresztett.

Buliban hasznos! =]

(#8672) H-Zol válasza Orlin (#8665) üzenetére


H-Zol
senior tag

Ezt [kép] [kép] ette meg a kukac, de most nézem , hogy a rágás alatt meg ered, mindjárt ki viszem a metsző ollót és vissza vágom, mert akartam venni helyette másikat , de lássuk mire megy , még hagyom egy évet !!

(#8673) Gergőke88


Gergőke88
addikt

Sziasztok,
mit fujjak rá és milyen tápanyag javasolt nekik?
Babermeggy és korallberkenye.
Koszi

(#8674) H-Zol válasza ncc1701 (#8666) üzenetére


H-Zol
senior tag

Tavalyi őszi barackfájaim [kép] [kép] egyik 4 a másik 3 kar ágas lett, van rajtuk sok virág , ha el nem fagy akkor sem hagyok rajtuk esetleg 2-3 szemet kóstolóba :D
Redhaven mind a kettő !!

(#8675) Mcleod


Mcleod
tag

Sziasztok!
Zöldségeskert locsolásához szeretnék rendszert tervezni. Nagyjából már vannak ötleteim, de sok a kérdés. Fél colos kpe csővel építenék és egy 20m mély ásott kútból kellene vizet vinni kb. 50m-re, ahol még van némi (kb. 1m) szintemelkedés. Egyelőre 2 db 5-6m sugarú kört kellene öntözni.
A tervem az, hogy a kútból búvárszivattyúval veszem ki a vizet, ezt a felszínig locsolócső, majd utána 1/2"-os KPE cső viszi tovább. T idomokra szintén KPE csövet tennék, egy csapot és annak tetejére valamilyen 360 fokos, lehetőleg állítható öntözőfejet, illetve két helyen csak felállást, hogy ha kell, oda azért tudjak tenni egy slagot ha még külön kell. Úgy szeretném megoldani, hogy mivel a ház mellett van a kút, egy okos dugaljat teszek bele, és előre beállított éjszakai időpontokban (heti néhány alkalommal) indulna az öntözés, hogy nyáron ne sokkoljam a hideg vízzel a zöldségeket.
Egyrészt kíváncsi vagyok a véleményetekre, másrészt a tanácsaitokra és javaslataitokra, hogy milyen szivattyút és milyen öntőzőfejet kellene ehhez a feladathoz használni?
Illetve kérdésem, hogy abból lehet baj, ha a szivattyú csonkja másfél colos, egy ilyen slaggal jönnék fel a kútból, de aztán leszűkíteném fél colosra?
Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket! :C

Csak egy maradhat!!

(#8676) inf3rno válasza Mcleod (#8675) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha 20 méterről akarsz felhúzni vizet, akkor oda komoly szivattyú kell.

Buliban hasznos! =]

(#8677) H-Zol válasza inf3rno (#8676) üzenetére


H-Zol
senior tag

A tanyán nálunk is 30 méteres a kút és az első víz olyan 18 méteren van , mi ilyen [link] szivatyúval húzzuk a vizet , lassan 10 éve üzemel !!

(#8678) Mcleod válasza H-Zol (#8677) üzenetére


Mcleod
tag

Nem tudom, hogy jó lenne-e, mert ásott és nem fúrt kút. Ezt [link] találtam, ami elvileg 20m mélységből kb 2 m3/órát tud, csak nem tudom, hogy jó lesz-e a rendszerhez..
Sajna ennél többet most nem nagyon tudom rá költeni.

Csak egy maradhat!!

(#8679) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Kint nálunk még mindíg konkrét hidegek tudnak lenni, mennyire nyírom ki a napfényt, ha +1réteg hólyagfóliával turbózom fel a fóliasátrat? 1-2héten belül húznánk fóliát a nagyobbacska palántákat kiebrudalva. Gondolkodok rajta, hogy eleve kétrétegű legyen, kívül a sima fénystabil, belülre pedig egy bunda hólyagfóliából.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#8680) ncc1701 válasza t72killer (#8679) üzenetére


ncc1701
veterán

Szokták csinálni, de nem emlékszem, h melyik oldala kell kívülre-belülre. Nekünk eleve 2 rétegű, de csak játék, 18nm2 az egész. Kettőnknek mondjuk bőven elég.
Nyáron meg úgyis árnyékolni kell.

[ Szerkesztve ]

(#8681) H-Zol válasza Mcleod (#8678) üzenetére


H-Zol
senior tag

Sajnos a rendszerhez nem értek , de hátha lessz itt valaki aki segít !!
Mi csak simán egy tömlővel használjuk vegyszerező, és egy nagy tartály fel töltésére !!

(#8682) Orlin válasza H-Zol (#8674) üzenetére


Orlin
addikt

Múltkor metszős videóban mondták ilyen fiatal fán nem is szabad hagyni max pár db,mert neki még a növekedésre kell fókuszálni.

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#8683) footy


footy
addikt

Sziasztok!

tegnap lattam hogy rugyeznek a kivik. Viszont holnap vagy holnaputan vagy varhato.(-1C)
Takarjam le valamivel a novenyeket? Ha igen akkor mivel?

koszi

ui:
Milyen ajanlott video van fenntarthato kert temaban?

(#8684) H-Zol válasza Orlin (#8682) üzenetére


H-Zol
senior tag

Azért is írtam , hogy fiatal fák és ha nem fagy el ( amit nagyon remélek) vagy a fa nem dobja el őket , akkor le szedem én , esetleg egy két gyümölcsöt hagyok , hogy tudjon gyökeresedni , fejlődni !
Amúgy is van még két öreg 12 éves őszi barack fám azon is szoktam ,meg kell is gyümölcs ritkitás, másképp el aprósodik !!

(#8685) Orlin


Orlin
addikt

Fagyvédelmi permetezést mennyire ajánlott megpróbálni a napokban?
Ezt is olvastam róla:
Fagyvédelmi permetezés: inkább hagyjuk ki, mert kárt is okozhatunk vele. Elve, hogy vizet permetezünk a fára, ami ráfagy a rügyekre, és ez a fagypáncél védi meg a még hidegebb kinti hőmérséklettől. Ám ha a rügy már kipattant, azt roncsolhatja a ráfagyasztott víz.

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#8686) Rive válasza Mcleod (#8675) üzenetére


Rive
veterán

...20m mély ásott kútból...

Ez a vízszint mélysége, vagy a kút alja?
Ha az előbbi, akkor gondolnod kell arra is, hogy az üzemi vízmélység ennél alacsonyabb lesz.

... a felszínig locsolócső...

Az nagyon nem jó ötlet. Annak a csőnek viselnie kell a saját súlyát és a benne levő vízét is.
Locsolócső esélytelen, nem tudod megfelelően rögzíteni.
KPE nyomócső kell, és néhány méterenként rögzíteni a szivattyút tartó drótkötélhez vagy lánchoz.

Ui.: szivattyú: annak a güde csodának még rendes rögzítöfüle sincs. Ha ez tényleg 20m, akkor nézz körül a rendes mélykút-szivattyúk között! Pedrollo vagy Elpumps.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8687) ncc1701


ncc1701
veterán

Segítsetek pls. Van 2 féle ibc tartályom, két féle alsó cső kimenettel, amit szeretnék valami emberi méretre szűkíteni (1" körülre). Csapot rátenni, egyikre sima slag menne, a másik pedig csepegtetős megoldás lenne a veteményesbe.
Mire keressek rá? Itt a két tartályról kép: 1, 2. Nem vagyok jártas ezekben a colos víz idomos dolgokban.

[ Szerkesztve ]

(#8688) ncc1701 válasza Orlin (#8685) üzenetére


ncc1701
veterán

Én inkább fém vödrökben raknék ki parazsat. Vagy talicskában. De nyilván ez attól is függ, mekkora a területed.

(#8689) t72killer válasza ncc1701 (#8680) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

:R , a mienk se lesz nagyobb.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#8690) ncc1701 válasza t72killer (#8689) üzenetére


ncc1701
veterán

Hajrá, nagyon megéri! Ősszel teliveted télálló salátával, tavasztól lehet legelni. :)

(#8691) shteer válasza Orlin (#8685) üzenetére


shteer
titán

Csakhogy míg a párolgó fagypáncél leginkább -0 fok, addig a külső levegő hőmérséklete -7 is lehet azonos körülmények között között. Ha nem tartós a páncél, tehát a hajnali fagy után leolvad akkor mindenképp kíméletesebb a fára nézve mint a száraz hideg levegő

..szerintem jónak tűnik

(#8692) Mcleod válasza Rive (#8686) üzenetére


Mcleod
tag

Szia! A kút alja 20m, és kb. 1m a vízszint.
Mi a véleményed a csőátmérő változásról? Azzal lehet gond?

Csak egy maradhat!!

(#8693) Rive válasza Mcleod (#8692) üzenetére


Rive
veterán

A kút alja 20m, és kb. 1m a vízszint.

Akkor azzal valszeg nem fogsz tudni folyamatos üzemben locsolni. Esélyes, hogy kelleni fog valami puffertartály, és a szivattyú is jobb, ha valami olyan, amit kifejezetten szennyezett vizhez épitettek. (Mondjuk nem tudom, hogy találni fogsz-e ilyet megfelelő emelőképességgel.)

A csőszűkület... Hát, szerintem a csőszűkület nálad a legkisebb gond :(

Nem tudod kitisztittatni a kutat? Hátha van ott még tartalék...

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8694) shteer válasza Rive (#8693) üzenetére


shteer
titán

Ilyen célra egyik legjobb választás a Pedrollo Top-Multi 2 - nekünk is ilyen van, előtte évente egy noname szivattyút használtunk el és azt meguntam

..szerintem jónak tűnik

(#8695) Rive válasza shteer (#8694) üzenetére


Rive
veterán

550W kicsit soványnak érződik, illetve ez is 'tisztavíz szivattyú', ha jól látom

Egy méter vízszint... őszintén szólva, ez nekem eléggé döglött ügynek hangzik :(

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8696) shteer válasza Rive (#8695) üzenetére


shteer
titán

az 1m mint vízoszlop.. - az lehet necces, de az kb akkor minden merülőszivattyúnak

de azt nem értem miért ne lenne tiszta a víz az ásott kútban - ez kifejezetten ásott kúthoz ajánlott típus - alulról szív ráadásul, úszokapcsolóval leáll ha elfogy a víz

..szerintem jónak tűnik

(#8697) Rive válasza shteer (#8696) üzenetére


Rive
veterán

Akkor is hamar felkeveredik az iszap, ha lement a vízszint és van beáramló víz: meg a szivattyú is lazán felsz*pja, ha nincs valami minimum távolság a fenék fölött.

Nem tudod valahogy kideríteni, hogy tényleg 20m, vagy csak feltelt?
Betongyűrűs vagy téglás, esetleg köves? Milyen átmérőjű?
Valami szaki a környéken, aki kitisztítaná?

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8698) Orlin


Orlin
addikt

Ilyent csinált már valaki? :D
Hügelkultur

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#8699) ncc1701 válasza Orlin (#8698) üzenetére


ncc1701
veterán

Magaságyás alját mindíg farönkökkel teszem ki. Az mondjuk hasonló.

(#8700) Vismajor01


Vismajor01
addikt

Nna továbbra se tudom mit csináljak :D
1. Nem akarok gyomirtozni mert szeretem a földet
2. Angol gyepet akarok MAJD de jelenleg kino valami ami egységes és zöld akkor jó vagyok. Angol gyep majd akkor ha kialakult hogy akarom a kertet, hol legyenek a fák, a tűzhely, a sufni etc.

Jelenleg ez az állapot, ahol a legfontosabb a fűvetés:

Arra gondoltam, hogy mivel még nem permanens megoldást keresünk mi lenne ha csak jó rövidre levagnam az egészet és raszornam a fumagot és locsolnam? Annyira sok gaz nincs és fű sokat kiszoritana, vagy rosszul gondolom?

Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.