Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8301) Csabroncka válasza BullZeye (#8299) üzenetére


Csabroncka
addikt

Azt hiszed csak nálad volt/van ez :)) . Évek mire kitisztul nagyjából a felső 20-30 cm. Ha ennyi a dzsuva, hívj egy kis traktort szántsa meg, az a javát kiforgatja...

"in medias res"

(#8302) BullZeye válasza shteer (#8300) üzenetére


BullZeye
veterán

Tönkre akkor nem tehetem vele a rotációs kapát?

Értelemszerűen manuálban azért ha végre a nagydarab fákat is el tudom rakni fedett helyre és téglát is felszedem mindenhol azért átmegyek és a nagyobb dolgokat összeszedem, de tuti marad benne. :)

(#8301) Csabroncka
Boldog lennék ha ez működne, de éppen egy talicskányi hely van ahol bejöhetne :D

Úgyhogy még egy 15m3 földet rendelni is fogok amit majd talicskázhatok be szabaidőmben. :)

[ Szerkesztve ]

(#8303) Csabroncka válasza BullZeye (#8302) üzenetére


Csabroncka
addikt

A kapakéseket tönkre teszi!

Szerezz elektromos csörlőt és ehhez kösd az ekét.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#8304) lemmy71 válasza shteer (#8300) üzenetére


lemmy71
őstag

Ha izmos a roti és normálisan lenyomod a csoroszlyát, akkor egy komolyabb gyökér le is töri. A téglát meg az egyéb sittet kilöki vagy ugrik egy nagyot a gép :DDD

(#8305) ncc1701 válasza lemmy71 (#8304) üzenetére


ncc1701
veterán

Én javaslok valami szemüveget, plusz valami komolyabb bakancsot. A gépet leszarja az ember, de ha a szemét kiüti valami felpattanó geci, az már gáz.

(#8306) Rive válasza Csabroncka (#8303) üzenetére


Rive
veterán

A kapakéseket tönkre teszi!

Méghozzá elég csúnyán. Én nem erőltetném a gépi kapálást, amíg legalább egyyszer manuálisan (vagy nagyobb géppel) ki nincs tisztítva.

Alternatíva, hogy egyből veszed a tertalék szettet a gép mellé...

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8307) Stylewars_kp válasza BullZeye (#8299) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Én 600nm kertet rotáltam át. Hegyekben állt az idehordott föld. Ingyen volt mert volt benne tégla. Amit láttam kidobáltam. A többivel úgy voltam, hogy majd menete közben. Aha a myavaját. Beszorultak a téglák a kés és a védőlemez közé. Szóval levettem a védő lemezt (csak saját felelőségre!) és vettem fel szemüveget. Így szépen vitte. Gyökereket nekem kiforgatta. Ami nagyobb volt mint két hüvelykújnyi azokon átugrott. Volt néha szaladás a gép után.

(#8308) lemmy71 válasza Stylewars_kp (#8307) üzenetére


lemmy71
őstag

Én fel se tettem a gyári burkolatot és a végtárcsákat, csak a kapák és a csoroszlya. Védőszemüveg is kilőve max egy "smici" sapka és alföldi papucs, abból könnyedén kilehet rúgni a földet :DDD Szanazug gyulai oldal 800m² zártkert, te sejted merre is van. Gyümölcsfák vannak a telken, fű nincs csak a kis ház körűl a többit kéthetente rotálom. Jó porhanyós a föld, bár anno amikor még sarkadon működött a cukorgyár hoztam onnan két ifányi mésziszapot :D Ősszel a levelek egy részét berotálom és a tavaszi metszési nyesedéket elégetem amit szintén szétszórva berotálok a földbe. A cirka 800m² területet hamarabb felrotizom mint a ahogy a szomszéd végez az ugyanakkorra terület a fűnyírásával ;]

(#8309) H-Zol válasza lemmy71 (#8308) üzenetére


H-Zol
senior tag

Én is ezen gondolkodom 2010 Ben meghalt Nagyanyám akkor a fél kertet be gyümölcs fásítottam , 2012 Ben amputálták a párom egyik lábat térd felett , akkor az egész kertet be gyümölcsfásítottam , azóta ott pihen a rotakapa es azóta nyirom a füvet , de mindég készülök, hogy át állok a rotálásra mert ezekben a száraz években a fű is szívja a vizet !
Lessz egy rész amit meg hagyok , mert vannak sünjeim , ők szeretnek a fűben bujkálni :D

(#8310) ncc1701 válasza H-Zol (#8309) üzenetére


ncc1701
veterán

Mulcsolj inkább, az a föld párolog a legjobban, amiben nincs semmi.

(#8311) Stylewars_kp válasza lemmy71 (#8308) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Csak azért javasoltam valami védőeszköz használatát, mert törmelékbe csapatni azért más. :K Igen, tudom merre van az a rész. Nyaraló is van a telken?
A sok rotálással szerintem erodálod és szárítod a földet, ami vízveszteséget okoz a fáknál. Persze ez csak az Én véleményem. Amikor falunk laktunk volt kb 100 fánk, abból 80 gyümölcsfa volt. Én hagytam hadd nőjön meg a fű nagyra majd kaszáltam. Melós, de nem volt annyi gaz így. Amikor a 8-10cm füvet elkezdtem tarra vágni jobban gazosodott.

(#8312) Rive válasza Stylewars_kp (#8311) üzenetére


Rive
veterán

A sok rotálással szerintem erodálod és szárítod a földet

Az a 'szerintem' teljesen fölösleges oda. A rotálás (ásás, szántás) azzal csinál helyet és elérhető tápanyagot a haszonnövényeknek, hogy öli a többi talajéletet => tartós művelésnél pótlás kell valamilyen formában, vagy megdöglik a föld.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8313) Stylewars_kp válasza Rive (#8312) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Nem akarok Én akadékoskodni vagy beleszólni más munkájába, azért is írom, hogy szerintem. Mert annál jobban semmit nem utálok jobban. Azért is lett/lesz 2m magas tömör kerítés körbe a telken. Nekem ne ugasson a szomszéd, hogy mit mikor mivel hogyan. :D
Tőlünk keletre vagy talán a németektől keletre megy ez, hogy szántsunk 1m mélyen fel mindent ekével, aztán tárcsa majd borona és mehet a vetés. Hollandok meg átszaladnak a learatott tarlón tárcsával aztán hellyel közel átboronálják, hogy a vetőgép tudjon dolgozni és csókolom. De láttam olyat is, hogy a tarlóba vetnek takarmánynak való növényt. De cáfoljatok meg ha valaki mást látott Hollandiában. Az a felső 1m tele van hasznos kultúrával, de mi beleforgatjuk a föld alsóbb rétegébe, aztán azok vagy hasznosulnak az elvetett földben vagy nem. De nem tanultam ezt egyetemi szinten csak mezőgazdasági középiskolában ami elég felszínes volt.

(#8314) Dorian


Dorian
félisten

Azért nyugtassatok meg, az, hogy ősszel felástam a veteményest, nem akkora baj :))

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8315) Rive válasza Dorian (#8314) üzenetére


Rive
veterán

Ha ez megnyugtat, mi is ásunk (meg trágyázunk, pihentetünk és zöldtrágyázunk mellé...)

De ez nem változtat a dolog működési elvén és a túlművelés veszélyein.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8316) ncc1701 válasza Stylewars_kp (#8313) üzenetére


ncc1701
veterán

Eleve az, h nehéz géppel letaposod a földet, már nem jó a növénynek.

(#8317) Dorian válasza Rive (#8315) üzenetére


Dorian
félisten

A kérdés az, hogy háztáji kiskert-méretben, egy ásónyom mélyen felásva jelent-e ez bármilyen kicsit is túlművelést, meg tápanyag- és talajélet-csökkenést. Azt gondolom, nem.
Főleg, hogy az ásáskor a letermett paradicsom, paprika, stb szárakat is feldarabolva beforgatom, ami tavaszra ott helyben komposztálódik, így még extra tápanyagot is kap a talaj.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8318) ncc1701 válasza Dorian (#8314) üzenetére


ncc1701
veterán

Nálunk a veteményes komposztban van, az meg olyan laza, h kézzel letúrok benne 20 centit. Tavasszal kapni szokott még 3-5cm komposztot. De persze ez nem nagy terület, ezért tudom így csinálni.
Nem állunk rá soha, ezért nem tömörödik, és a csepegtetős öntöztetés van rajta, amikor pedig már eléggé süt a nap, akkor kap már centi szalma mulcsot, h párologjon-száradjon olyan könnyen...

(#8319) ncc1701 válasza Dorian (#8317) üzenetére


ncc1701
veterán

Az extra tápanyag az lenne, amit kívülről viszel oda. Az ott letermett növény beforgatása csak visszateszi azt, amit onnan elvettél. Minusz a termény. Szóval, ha csak ennyit teszel, akkor az a talaj bizony csak romlik idővel, az ott termett bármi tápanyagtartalma (ásványi anyagok, vitaminok) pedig csökken.

(#8320) Dorian válasza ncc1701 (#8319) üzenetére


Dorian
félisten

Természetesen az ott letermett növény beforgatása csak egy plusz extra: Mivel a teljes mennyiségnek csak egy kisebb része fér a komposztba - hiszen abba más is kerül - így a többit így helyben komposztálom. És akkor oda is kanyarodtam, hogy van komposztálóm. A talaj tavasszal vetés-ültetés előtt vagy ebből kap, vagy marhatrágyát.
Az ősszel lehullott faleveleket is darálva rászórom a földre, ill. idén egy nagyobb fát kivágtunk, a tönkjét is ki kellett marni, ebből keletkezett majdnem egy m3 fűrészpor, abból is megszórtam, ill. ment a komposztba is, a maradék kupacba depózva.
Nyáron csepegtetős öntözést használok, és a máshol levágott fűvel mulcsolom.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8321) Rive válasza Dorian (#8317) üzenetére


Rive
veterán

A kérdés az, hogy háztáji kiskert-méretben, egy ásónyom mélyen felásva jelent-e ez bármilyen kicsit is túlművelést, meg tápanyag- és talajélet-csökkenést.

Minden talajművelés tápanyag- és talajélet-csökkenést jelent.
Ez teljesen normális, ez szimplán a dolog (kert) működési elve.
Ez a módja annak, hogy a tápanyagok elérhetőek legyenek a haszonnövények számára, versenytársak nélkül.

Emiatt kell trágyázni, komposztozni, pihentetni, satöbbi.

És mint minden 'normális' dolgot, ezt is túlzásba lehet vinni.

A mulcsolás vagy a lomb használata ... nos, az is arról szól, hogy extra területről átcsoportosítja az ember a szerves anyagokat a művelt területre, lebomlani.

Mellesleg az ún. 'ásás nélküli művelés' is hasonló elveken alapul. Ezt egyszerűen nem lehet megkerülni, ha rendes termést akarsz.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8322) ncc1701 válasza Dorian (#8320) üzenetére


ncc1701
veterán

Na ez így már jobban hangzik. :) Amúgy próbáld majd ki, h nem ásod, csak ásóvillával meglazítod.

(#8323) shteer válasza Dorian (#8317) üzenetére


shteer
titán

Mi még beforgatjuk (full homok az alaptalaj), de már 5. éve hordjuk rá a lenyírt füvet (2 szomszédból is), nyesedéket, kompsztot, ágdarálékot - ha már olyan szintre került a föld, hogy nem szükséges rotálni, megpróbáljuk anélkül, csak a tetején építeni a talajt
Színben és állagban is nagy a különbség ott ahol 5 éve folyamatosan kapja a cuccot meg ahol csak 2 éve kezdtük el

..szerintem jónak tűnik

(#8324) Stylewars_kp válasza shteer (#8323) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Én idén (ha lesz rá időm) magaságyást szeretnék. Ott talán még könnyebben fenntartható egy megfelelő közeg. Kertem többi részén brutál idő lenne rendbe tenni a földet. Füvesítettem, az szépen megvan megfelelő locsolás mellett a szikes agygos talajban, de ennyi.

(#8325) H-Zol válasza ncc1701 (#8310) üzenetére


H-Zol
senior tag

Akkor abba az irányba fogok gondolkodni !!
A füvet azt vágom és az is ott marad, és ő is képez egy takarót ami segíti a nedvesség megtartását !!
De tavaly abba a szörnyű szárazságban az idősebb fákat is rendszeresen locsoltam !!

(#8326) ncc1701 válasza H-Zol (#8325) üzenetére


ncc1701
veterán

Tavaly még a tujákat is locsolni kellett. Remélem idén nem ez lesz.

(#8327) H-Zol válasza ncc1701 (#8326) üzenetére


H-Zol
senior tag

Nállunk általában a kerti fúrt kutak a második vízig vannak fúrva az első víz 5-7 méter között van a második az pedig 10-14 méter között és többen is panaszkodtak, hogy hosszabb locsolás után , pihentetni kelett , mert vagy nem jött a víz vagy levegösen jött !!
Nekünk van egy tanyánk is a falunk kívül , az már magasabban van ott a második víz 32 méteren van , ott nem volt ilyen gond !

(#8328) ncc1701 válasza H-Zol (#8327) üzenetére


ncc1701
veterán

Mikor maglódra költöztünk, felmerült, h furatunk kutat. Lábszomszéddal beszéltem, h mi a helyzet víz ügyileg, azt mondta, h a környéken próbálkoztak többen is, egyiket konkrétan mondta, h 47 méternél állította le, addig nem jött össze.

A haverom dunaharasztin kb ledug egy botot, már ott a víz, neki valami 5 métert kellett furatnia.

(#8329) Stylewars_kp válasza ncc1701 (#8328) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Itt az alföldön nem ritka a 70-80-90m mély kút sem. Mondjuk az már 3. vizet adó réteg. Talán az még iható is és nincs tele földfelszínről leszivárgó vegyszerekkel.
Én itthon 45m-re furattam a kutat. Vagyis ott már találtak értékelhető vizet. Folyamatos víz hozammal bír.

[ Szerkesztve ]

(#8330) ncc1701 válasza Stylewars_kp (#8329) üzenetére


ncc1701
veterán

Sajna a mai árakkal ez otthonra teljesen irreális lenne sajna.

(#8331) Dorian válasza Stylewars_kp (#8329) üzenetére


Dorian
félisten

A legnagyobb baj ezzel, h lutri, ha mélyre kell menni. Kifizet az ember 8-9százezer Ft-ot, aztán vagy találnak vagy nem. Ha van benne, akkor a nyári szárazságkor vagy lesz benne, vagy nem. Nem látom, hogy megtérülő dolog lenne.
Az más, hogy a szüleimnél a Balaton parton kézzel, tehát ingyen lefúrtunk 4 m-re és ott van a víz folyamatosan.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8332) H-Zol válasza Stylewars_kp (#8329) üzenetére


H-Zol
senior tag

Igen én is az Alföldön vagyok itt is az ivó vizek 90-110 méter mélyen vannak !!
Itt nállunk meg van egy működő Ártézi kút de már nem egyedül folyik mióta a sok gázt olajat megfurták , de gyerekkoromban mentünk a kannával oda tartottuk és telefont egyedül !! Mostmár motor húzza , nem emlékszem , hogy hány méter de elmegyek lefotózom nektek, nagyon szépen fel lett újítva egy pár éve ! Van rajta tábla, hogy hányban és milyen mélyen van furva !!
3 ilyen kút volt itt a községben , de már csak ez az egy van meg !!

(#8333) body007


body007
addikt

Itt a Pilisbe vannak források amikből fasza tiszta víz jön. Szoktunk is hozni. A szomszéd a házisört is abból csinálja :D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#8334) ncc1701 válasza body007 (#8333) üzenetére


ncc1701
veterán

Osztrák alpokban az összes forrás ilyen, kapásból ihatod fent. :) Nem is kell vinni túrázáshoz csak egy fél literes kulacsot.

(#8335) Stylewars_kp válasza ncc1701 (#8330) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

2 ezerért fúrják méterét nálunk. Mi benne az irreális? Vettem rá egy leo szivattyút, egész nyáron locsoltam a vezetékes víz helyett.

Szülői háznál 75 m mély volt a kút. Igaz azt még '60 valahányba fúrták. Nagyszüleimnél 80m mélyen volt, azt a 70-as évek végén fúrták. Nem tudom akkoriban mi volt a tarifa, de megcsinálták, mert szükséges volt.

(#8336) ncc1701 válasza Stylewars_kp (#8335) üzenetére


ncc1701
veterán

Nálunk vagy 10 éve volt 5e, gondolom most bőven 10e felett van métere. Nem szánok rá ennyit.

(#8337) Stylewars_kp válasza ncc1701 (#8336) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Nálunk sokáig 1 ezres volt métere. Tavaly emeltek a szakik egységesen 2 ezerre.

(#8338) H-Zol válasza Stylewars_kp (#8337) üzenetére


H-Zol
senior tag

Nállunk a jó Román lejt :D át számolva Ft-ra 37000ft ezért ők adnak mindent jönnek 10-12 méterre le fúrják ezt a pvc csöves kutat van rajta egy huzigálos kézi pumpa és egy csatlakozás ahová lehet tenni a szivattyút !
Már ha komoly mély kút kell arra kell engedéj és ott más a tarifa meg az idő igényes , ez a pvc megvan egy fél óra alatt !!!!

Itt [link] egy videó rólla !

[ Szerkesztve ]

(#8339) Brandynew válasza ncc1701 (#8326) üzenetére


Brandynew
őstag

És akkor emberek hordatják el zsákszámra a lenyesett füvet zöldhulladékként, ahelyett, hogy mulcsolnának mindent, amit lehet. Eszméletlen.

(#8340) ncc1701 válasza Brandynew (#8339) üzenetére


ncc1701
veterán

Már gondolkodtam, h körbeszólok a szomszédoknak, h falevelet, levágott füvet befogadok. Csak az a gond, h nem tudom, permetezett-e? Úgyhogy hagytam, pedig tudnék mit kezdeni vele.

(#8341) Dorian válasza ncc1701 (#8340) üzenetére


Dorian
félisten

Amikor egy falevél ősz végén lehullik, az már nagyon régen lehetett bármivel is permetezve, ezen nem kell aggódni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8342) Orlin


Orlin
addikt

Sziasztok!

Tavaly fontolgattam már a "Virágos rét keverék" vetését fű helyett.Kevesebb gondozást igényel és a méheknek is tetszene.Volt is itt fórumtárs aki el is vetette még tavaly ősszel.
Nekem most lenne aktuális majd tavasszal.
Amint írtam anno egy régebben füvesített részre menne ahol részben a szárazság miatt kiszáradt a fű.De még azért vannak részek ahol van.A kérdésem az lenne,ha erre csak úgy rászórom és a maradék fű egyszerre nő majd vele,az nem lesz problémás?
"Tavaszi magvetést követően a növekedés mértékétől függően évi 1-2 nyírás/kaszálás javasolt, nyár elején ill. ősszel."
Ha frissen vetett "Virágos rét keveréket" csak ennyiszer vágom ,akkor közte a megmaradt fű viszont hatalmas lesz? :DDD
Vagy rotáljam fel az egészet megint,előtte?
Amúgy a 2 éves gyümölcsfa csemeték nagyon megindultak nálam a napokban.
A tavaly őszi ültetés még nem nagyon változott.
Köszi.

[ Szerkesztve ]

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#8343) Rive válasza Orlin (#8342) üzenetére


Rive
veterán

Ez azon ritka esetek egyike, amikor a visszavadítás szellemisége és a lustaság egyirányba mutat: nyugodtan spórold meg a munkát és hagyd békén a túlélőket :DDD

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8344) BullZeye válasza Stylewars_kp (#8337) üzenetére


BullZeye
veterán

Véletlenül nem Érden? :D
Mi is ezen kattogunk, hogy kéne öntözésre egy kis kút, pár éve még talajvizes volt és gyakori volt a pincék beázása, most csak reménykedem, hogy 5 méter után van e víz :)

(#8345) Csabroncka válasza BullZeye (#8344) üzenetére


Csabroncka
addikt

Én tavaly ősszel tisztítottam ki a szüleimnél lévő bő vizű ásott kutat - éppen időben, utána és most már nem is tudnám leszívatni a tisztításhoz. Kutat fúratni/ásatni aszályos időben célszerű, hogy vízbiztos legyen.

"in medias res"

(#8346) Stylewars_kp válasza BullZeye (#8344) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Békés vármegye.
itt az ismerőseimnél lévő ásott kutak kiszáradtak nyáron. Azok is amelyekre azt mondta a tulaj, hogy nyáron pihentetéssel, de adta a vizet. Szikes kő kemény volt tavaly a föld. Ez nagy baj. Helyenként akkora repedéssel, hogy belefért az öklöm vagy a tenyerem.

[ Szerkesztve ]

(#8347) H-Zol válasza Stylewars_kp (#8346) üzenetére


H-Zol
senior tag

Ismerős én is itt vagyok a szomszédba , öreg emberek mondták, hogy ilyen repedésekre ami tavaly volt a földeken , még ők sem emlékeznek ! Szabályosan ijesztő, volt ahogy járkáltam a kukorica földeken és olyan repedések, hogyha bele tettem volna a papucsomat gond lett volna ki venni !! Majd megkeresem , vannak képeim csinálva !!

(#8348) Dorian


Dorian
félisten

Velőborsót szabad már vetni, vagy inkább várjam meg a jövő hétvégét, amikor már nem nagyon lesznek hajnali fagyok? Most pl. nálunk -3 volt hajnalban.
Csomagján az van, h +5 fokos talajhőmérséklet javasolt vetéskor. (Debreceni korai velő).
Sztem várok egy hetet.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8349) Rive válasza Dorian (#8348) üzenetére


Rive
veterán

Inkább várj még szerintem is.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#8350) OPiiPO válasza H-Zol (#8347) üzenetére


OPiiPO
addikt

(nyelvtannáci ON)
"vannak képeim csinálva !!" - ez de szép magyar mondat lett :P
(nyelvtannáci OFF)

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.