Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#15001) Dorian


Dorian
félisten

Növöget a múltkor vetett borsó, fejesednek a saláták

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15002) H-Zol válasza Dorian (#15001) üzenetére


H-Zol
senior tag

Nagyon szép :C , nállad is mutatkozik körte rendesen , milyen fajta Vilmos , Klap kedveltje :)

(#15003) DrDobos


DrDobos
őstag

Sziasztok!
Eppen ültetjuk at a telire elrakott novenyeket, amikoris az egyikben ezt [kép] [kép] [kép] talaltuk. Mi lehet ez, szelid vagy vadgesztenye? :R

Samsung Galaxy A55 5G

(#15004) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Hosszú évek óta most esik szinte tökéletesen egybe húsvét, a nyári időszámítás kezdete, valamint a tarhonyavetés ideje is. Egyes gazdák már februárban - melegházi vetéssel - megalapozták a jó termést, így ők már a palántákat ültethetik el, a szokatlanul meleg, első áprilisi napon.

A tarhonya (parva pila massam) a genera pasta félék családjába és a tarhonyafélék (pila massam) alcsaládjába tartozó növénynemzetségek egyes fajainak összefoglaló elnevezése. A szót gyakran a legismertebb tarhonyafaj, a termesztett tarhonya rövidebb neveként is használják. Kínában már 4000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.

Én magam is sokat foglalkoztam civilként (a kisgazdaságok építésekor) a 60–90 cm magas, egynyári fűféle, lándzsás, szőrös levelű, virágzáskor már a virágzás előtt bókoló, oldalra hajló, egyvirágú fűzérke virágzatú, szálkátlan növénykével.

Hazánkban két változatát termesztik. Az egyik bugája összehúzott, csomós és felálló, a másik kocsánya hosszú, bugája egy oldalra lekonyul. Ez utóbbi, a „bugás tarhonya” bővebben terem. A humuszban gazdag, közepesen kötött talajt kedveli. A kései fagyok után kell vetni – mivel tenyészideje rövid, még júniusban is vethető. Augusztus-szeptemberben érik; magva kipergésre hajlamos. Nemcsak magját, de szalmáját is jól meg kell szárítani, különben megpenészesedik. Terméshozama nagyon ingadozó, a mag hektolitere 65–75 kg. A le nem hántolt tarhonyát baromfitakarmánynak és szeszfőzésre is használják.

Kezdő, vagy a tarhonyával most először találkozó lelkes gazdászok, figyeljenek oda, hogy gazdag, már-már szaftos földbe tegyék el a magokat, vagy a megbízható helyen vásárolt, erősen sarjadó palántákat.

Aki érdeklődnek de csak most jutott eszükbe, hogy maguk vetnének a ház egyik árnyas és szélvédett zugába tarhonyát, azoknak most akciósan árulunk zsákos kiszerelésben, minőségi, csávázott magokat.

Fontos! A fenntartható gazdálkodás körültekintést igényel, így a jól előkészített, tavaly ősszel terített mulcs a legjobb befogadó közeg, az arasznyi távolságra - mindig duplán vetett - tarhonyának.

Juhász Zoli - Shepherd - a 2016-os Év Agrárembere Megtisztelő Cím jelöltje és oklevéllel díjazottja.

Ui: Te már vetettél tarhonyát? Mik a tapasztalataid? Mit tanácsolnál azoknak, akik most kezdenek foglalkozni ezzel a jóravaló és létfontos élelmiszerrel? (kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljussanak a fontos ismeretek)

(#15005) H-Zol válasza DrDobos (#15003) üzenetére


H-Zol
senior tag

Elülteted és akkor kiderül :D [link]
A környéken van gesztenye , vagy honnan került oda :)

(#15006) totron válasza Z.É.T. (#15004) üzenetére


totron
addikt

Ha kiássuk a télire, földbe elrakott meszes zsákot, akkor, hát, csak mésszel a legjobb, na. A szüreti időszakot is említsük...

(#15005) H-Zol, a vadgesztenye is egy szép fa, nem csak virágzáskor.

[ Szerkesztve ]

(#15007) DrDobos válasza H-Zol (#15005) üzenetére


DrDobos
őstag

Tudomásom szerint nincs, csak tőlünk egy olyan fel kmre :)

Samsung Galaxy A55 5G

(#15008) H-Zol válasza totron (#15006) üzenetére


H-Zol
senior tag

Nállunk sok hatalmas öreg vadgesztenye van az óvodák , iskolák körül , és a főtéren , parkokban , gyönyörű amikor virágzik és utánna is szép ( gyerekkorunkban kellett gyűjteni és bevinni az iskolába ) !

(#15009) H-Zol válasza DrDobos (#15007) üzenetére


H-Zol
senior tag

Akkor érdekes :F , ha van helyed ültesd el és virágzáskor kiderül , vagy ad oda valakinek akinek van ahová el tudja ültetni !

(#15010) Dorian válasza H-Zol (#15002) üzenetére


Dorian
félisten

Amint fotón van az bosc kobac, tavaly termett először.
Mellette van egy clapp, az is durván virágzik, elvileg most fordul termőre. Az különös szívügyem, mert dédszüleimnél volt, és gyerekkori emlékek fűznek hozzá.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15011) HdRew


HdRew
őstag

Sziasztok!

A kertünket szeretnénk lassacskán füvesíteni, ami valószínűleg majd az őszi időszakban lesz esedékes, de addig is a kiadásokkal és a sorrendekkel kapcsolatban szeretnék tisztán látni.

Kaptunk már olyan tanácsokat, hogy érdemes lenne előbb az öntözőrendszert kiépíteni, majd utána termőföld, és utána elszórni a magokat.

A kertünk nagyjából 50m2, kb. mekkora költségek merülhetnek fel?

Köszi a segítséget előre is!

(#15012) ncc1701 válasza HdRew (#15011) üzenetére


ncc1701
veterán

Méretezett rajzzal kérdezz meg pár céget, sok mindentől függ.

(#15013) eldoble válasza HdRew (#15011) üzenetére


eldoble
aktív tag

Ha van/lesz öntözőrendszered akkor nem kell ősszel füvesíteni, akkor lehet most is (talán a júliust, augusztust érdemes kihagyni a füvesítéssel).
50m2 nem nagy, ide azt mondanám gyepszőnyeget tegyél, nem kínlódj fűmaggal, az öntözőrendszert meg tényleg előtte (vagy inkább párhuzamosan) érdemes csinálni a füvesítéssel.

(#15014) HdRew válasza ncc1701 (#15012) üzenetére


HdRew
őstag

Köszönöm, akkor ezt el fogom készíteni.

#15013eldoble

Nem ez az elsődleges prioritás jelen pillanatban, és az őszi időszak talán jobb is, tervezhetőbb. Igazából a bajom az, hogy valószínűleg elég sok építési törmelék van a földben, mint ahogy a szomszédnál is volt, szóval ha amúgy is át kell fésülnöm a kertet, akkor már inkább fűmaggal csinálnám, jobban magaménak érezném az egészet, mint gyepszőnyeggel.

Köszönöm szépen a kommenteket, hasznosak voltak. :)

(#15015) Phülöp


Phülöp
addikt

Megérkezett a tavasz ide is, az ilyenkor esedékes metszések felével meg is vagyok. Most nézem, szerdán -6 fok lesz éjszaka nálunk, meg pénteken is fagyni fog (plusz kis hó).
Nem örülök.

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#15016) H-Zol válasza Phülöp (#15015) üzenetére


H-Zol
senior tag

Itt meg már 30 fok körül van a hőmérő, igaz holnap bezuhan 17 fokra de szépen fokozatosan a jövő hétvégére megint 28-29 fokot mutat !
Pár nap alatt nem elhinni való , hogy , hogy belevelesedtek a fák , és az új kis facsmeték is szépen megindultak !
Virágzik az orgona , pedig az májusban szokott .

[ Szerkesztve ]

(#15017) Rive válasza H-Zol (#15016) üzenetére


Rive
veterán

...lassan ideje előszedni a naptejet is ... :(

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#15018) Dorian


Dorian
félisten

Fú, ma reggel fél 10 -fel 1-ig, majd 3- 5-ig fűnyírás, 2 irányú gyepszellőzetés, elhalt fű összeszedés, majd újra fűnyíróval porszívózás. Utána sötétedésig gyeptrágyászás (szerves + szervetlen), felülvetés, majd belocsolás. Jól elfáradtam, a fű meg úgy néz ki, mintha kinyírtam volna. ;]
Meg a nagyon kikopott részekre akartam szórni egy kis viragföldet is, de arra már nem maradt kapacitás.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15019) Dorian válasza Rive (#15017) üzenetére


Dorian
félisten

Lassan? Engem ma megfogott arcon, nyakon.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15020) KisTücsök válasza Rive (#15017) üzenetére


KisTücsök
addikt

Mondjuk az pont nem a meleghez kötött. Télen is veszélyes tud lenni a nap már sajnos.

(#15021) H-Zol válasza Dorian (#15010) üzenetére


H-Zol
senior tag

Nekem is van Bosch kobak, három éves , most van rajta virág is , a Klapka kedveltje , lehet írtam már , de leírom megint :D , 12 éve vettem egy clap fát , három éves volt amikor megvettem a motoros fűkaszát , mondom nem szorom tele a kertet műanyaggal és a késsel mentem neki a fűnek , gaznak, addig ténferegtem , hogy volt egy kopp és kidőlt a clap :W , szerencse oltás felett , na mondom erről sem most eszünk körtét , de kívárjuk .
Szépen ki is hajtott , növekedett és rá két évre kiszáradt egy 22 éves cseresznye fám , kivirágzott és úgy el is száradt , nem vettem ki , mondom majd a télen , a tél is eltelt és tavasszal jött egy nagy vihar kidöntötte és letörte a clapot :W , de az oltás felett , mondom mostmár a f@$z ki van , és vettem másik hármat :D mostmár mind szépen terem , a letört egy kicsit furcsán néz ki , alul vastag utánna vékony , az ágak is furán nőttek , fel kellett kötözem mert minden áron lefelé csüngött , de szépen és bőven terem !
Aki nem ismeri nagy gyümölcse van , fele sárga fele piros és nyári körte , nem ál el sokáig , befőtnek feléretten kiváló, de a pálinkát sem rontja el :DDD

(#15022) soldi3r válasza H-Zol (#15016) üzenetére


soldi3r
veterán

Nalam is megindult az iden ultetett mandula, ez az egy nem mozdult meg eddig. A tobbi 7-rol meg gyozom tordelni a hajtasokat.

E30 (oo=[][]=oo)

(#15023) Dorian válasza H-Zol (#15021) üzenetére


Dorian
félisten

Ami érdekes: a dédszüleimé nem a tipikus lehajló ágú körtefa, hanem sudár, magas volt, és kifejezetten kicsi termése volt, de sok és finom. Meg az is lehet, h direkt, mert nagyon értették a témához, volt olyan almafa, ami úgy volt oltva, h 4 különböző fajta almát termett.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15024) soldi3r válasza Dorian (#15023) üzenetére


soldi3r
veterán

Kortet lehet sudarasra vagy orsora nevelni, nem feltetlen kell katlanra.

E30 (oo=[][]=oo)

(#15025) H-Zol válasza Rive (#15017) üzenetére


H-Zol
senior tag

Már az sem úgy süt mint régen !
Ma az új ültetésű kis gyümölcsfákat locsoltam be , és a 3 - 4 éveseket , meg kikaróztam , amelyik igényelte !
Ja meg az új szőlő is jól megindult , azt is be locsoltam , és amelyiken sok hajtás volt , letörtem , hogy csak kettő maradjon !
Ide nem írtam de nem vagyok nagy szöllő termelő , négy tő csemege szőlőm van ami 8-10 éves , de a rossz metszés miatt már csak fent akart teremni , és most videóból tanultam és új gurítás lesz , vissza fűrészeltem őket 20-30 centire , szőlőt azokról az idén nem eszünk :N :D , de képzeljétek el , előtörtek az alvó rügyek , ha megindulnak majd lefotózom !

(#15026) H-Zol válasza Dorian (#15023) üzenetére


H-Zol
senior tag

A többi három azok most 5 évesek , azok feltörő koronát neveltek , csak az , az egy ami annyi ügyön bajon átment az lett olyan ágai lettek mint a bika szarva , ha vissza vágtam akkor jöttek a vízhajtások , de most aránylag szép ! Úgy olvastam ahogy öregszik , úgy hoz minél több körtét és akkor aprósodik , nállam nagyok lettek , mert fiatal fák és le ritkítottam !

(#15027) H-Zol válasza soldi3r (#15024) üzenetére


H-Zol
senior tag

Vagy ahogy sikerül :D , elejében én sem tudtam , nem is volt kitől tanulni , nagyapám kertészkedett , ő tudta , de mire leszereltem a hadseregtől ő sajnos meghalt , addig meg nem érdekelt !
Sok fórum , videó után , most sem mondom , hogy értek hozzá de sokat tanultam , az előbb írtam a szőlőt, őt most új gurítás lesz !

(#15028) cOxeR válasza HdRew (#15011) üzenetére


cOxeR
Ármester

Öntözőrendszer+termőföld az kb egy időben, illetve a vakondháló, mert azt nem jó nagyon közel tenni a felszínhez, no meg körbe kell szegély a fű mentén figyelve mennyire melegszik, mert nyáron a sok beton tud égetni a széleken.
Én is azt mondanám, gyepszőnyeg, ott nem lesz gyomosodás, egyből szép, tápot kell megadni neki a vizet meg a nyírást, le teheted magad is ha “össze” akarsz nőni vele, a legfontosabb a talaj előkészítés, hogy minél egyszerűbb dolgod legyen a későbbiekben. Amennyiben vetett, mindenképp valami jó betegségtűrő típust kell választani. Pl ICL Toscana vagy Barenbrug water saver

(#15029) HdRew válasza cOxeR (#15028) üzenetére


HdRew
őstag

Köszönöm szépen, igazán alaposan leírtad, ezer hála. És a javasolt fűmagokat is köszi!

(#15030) its_grandpa válasza HdRew (#15029) üzenetére


its_grandpa
tag

Kis túlzással egy nagyobb nappali méretű kertet szeretnél füvesíteni (50 m2).
A méret ismerete segítene mert ha 1*50 méter, akkor tényleg kell(het) öntöző.
Ha 6*8 akkor már nem feltétlen, főleg ha nem gyepszőnyeg hanem vetett Barenbrug water saver-el.
A gyepszőnyeg anyag árban kb. 150.000.- a 2 kg Barenbrug fűmag meg 10.000.-
Csináltunk házi kivitelezésben gyepszőnyegezést, nagyon munkás és sajnos pár év alatt tönkre is ment ami az alatta lévő talaj rossz minősége okozott. Locsolhattuk bármennyit.
Én vetnék "hó alá" ősszel úgy időzítve, hogy még 1 nyírás tél előtt beleférjen.

(#15031) beci


beci
őstag

Sziasztok.
Adott egy társasházi lakás saját kertrésze.
Gondolkodom egy öntözőrendszer kiépíttetésén.
De mielőtt futnék köröket a cégeknél, esetleg tudja valaki, hogy kb milyen összegre számítsak?
Valamint fali csap van, innen is megoldható? Nem szeretnék új víz kiállást.

Olyan nincs,hogy valami ne lenne sörnyitó....

(#15032) angelside77 válasza H-Zol (#14963) üzenetére


angelside77
tag

Tavaly próbáltam ki a módszert, nálam egyértelműen bevált.

Feketéllettek a levelek a tetvektől. Legalább 20-25 cm szélességben volt körbetekrve a fa kérge (szükre ragasztószalaggal), azért raktam ilyen szélesen, hogy a ragasztó alatt a kéreg járataiban se találjon el hangya, pluszban, alul meg ragacsos volt a szalag. Egérragacs híján ~3mm vastagon gépzsírral kentem be a ragasztószalagot (szaga is volt, meg bele is ragadtak). A tetvek 2-3 hét múlva teljesen eltűntek, nem kellett egyáltalán rovarölőznöm.

Ősszel lebontottam, sajnos alul egy kicsit bepállott a kéreg, ezért nem árt télre lebontani, szellőztetni. Egyelőre még nem raktam fel idén, de látom, már a hangyák járkálnak, úgyhogy hamarosan felteszek egy új szettet.

Dobok fel majd fotót, én meg vagyok elégedve a módszerrel.

[ Szerkesztve ]

Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.

(#15033) totron válasza H-Zol (#15025) üzenetére


totron
addikt

Felső művelésűre alakítva pedig jó volt az a fent. Előnyösebb is, mint a bokros, nem kell hajlongani és valamivel a gomba is nehezebben vonja uralma alá ha úgy van. A lentnél eleve a zsúlfoltság + talajközeliség (talajpára indulása) rontja a boldogság esélyeit.

Bocs, de nagyot derültem a körtefád kidőlesztésén, igazán komédiába illő, Benny Hill is ott ténfereghetett valahol, természetesen gyorsított felvétel-szerűen! De hogy ne érezd egyedül magad ebben, annyit mondanék csak, hogy kaszával szőlőbe be ne tévedjetek, de semmiképp, gyakorlat nem számít. Igencsak megugrik a sírásfaktor esélye. :O Aztán azt is ki kell dolgozni, hogy metszés közben miként engeded magadnak a gondolkodást, mert alapból elkalandozik az elme, de rossz módon, aztán a sokéves munkáját a növénynek 1 pillanat alatt meg lehet szüntetni könnyedén. Kikristályosodik azért idővel egy produktív és biztonságos gondolatfolyam, a munkafolyamathoz passzoló.

Gyep téma: hagyni kell megerősödni a rendszert, hadd lakja be a területet, 1-2 év. Igen, nem azonnal lesz a tuti, ez nem fogyasztóiság, ez természet, nyírást is mellőzném, főleg az elején. Gyeptégla tényleg felejtős. Vakondháló szarrá-porrá bomlik, azt onnan ki nem szeded aztán, felejtéses szintén. Kis terület esetén aki szeret kézből csővéggel spriccelgetni, az a nap végén, akár rituáléként ezt megteheti, kontaktus a nevelt területtel, növeli a saját érzést.

(#15032) angelside77, büszke vagyok rád, uram, így is lehet.

[ Szerkesztve ]

(#15034) Dorian válasza angelside77 (#15032) üzenetére


Dorian
félisten

De mi lett velük 2 hét múlva, hová, miért tűntek?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15035) Dorian válasza totron (#15033) üzenetére


Dorian
félisten

Gyep téma:
"hadd lakja be a területet, 1-2 év, nyírást is mellőzném"
"kézből csővéggel spriccelgetni, az a nap végén"

Na, hát ezek kifejezetten rossz tanácsok.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15036) User_2 válasza Dorian (#15034) üzenetére


User_2
tag

a hangya farmolja a tetveket, hangyák nélkül a tetveket a ragadozó rovarok "gyorsan" felzabálják.

egyszer volt alkalmam látni ezt élőben, egy szilvalevél hátulja tele volt levéltetűvel. 2 darab katica végzett olyan pusztítást, amit csak cgi filmen képzeltem volna korábban.
a levélen a levétetvek úgy szaladgáltak - ami nem szokásuk- mintha a levél forrt volna. valami olyan jelenet mint a cápák ebédidőben.

(#15037) Dorian válasza User_2 (#15036) üzenetére


Dorian
félisten

Olvastam korábban, hogy lehet venni és telepíteni ragadozó tetveket. Erről van vkinek vmi tapasztalata?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15038) forceberg válasza Dorian (#15037) üzenetére


forceberg
veterán

Én meg a ragadozó atkákról olvastam, amik takácsatkákat esznek.
Nem próbáltam még.

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#15039) totron válasza Dorian (#15035) üzenetére


totron
addikt

Már vártam ezt. Legyen rossz tanács, de valahogy nem látom az eredményeket, csak a szenvedést. Belekalkulálva persze, hogy ahol rendben mennek a dolgok kevesebbet ír.

(#15040) Dorian válasza totron (#15039) üzenetére


Dorian
félisten

Minimum Horatius óta ismerjük az arany középút elvét.
Én nem pártolom a monokultúrás egyelő fűszálakból álló pázsitot a brutális fenntartási energia- és költség-ráfordítás miatt...
...de a másik véglet pont olyan rossz: Volt, hogy meghagytam a kert egy részén elvadulni a füvet, rossz döntés volt. Amikor megnőtt úgy 25 cm fölé már járni sem lehetett benne, az eső-szél összevissza ledöntötte, gusztustalanul nézett ki. És persze amikor levágtam, ott tarló maradt, fásult, kemény szárú 20%-ra ritkult fűvel.
Én nem bánom, ha a fűben van here, százszorszép, pitypang meg akármi, nem is 2-3 centisre nyírom, hanem 5,5-6-ra, és nem heti 3x csak 1x, és adok neki szerves és szervetlen tápot is, hogy kinézzen valahogy és használható is legyen. Merthogy használjuk, nem nézegetni van.

A beidézettekre:
Ha nem is használsz egy területet, akkor is 3 év múlva áll be a mező-állapot, addig a gyomok uralkodnak. Tehát az 1-2 év pont vakvágány.
Este meg azért nem locsolunk, mert gombásodást okoz, ezért locsolunk hajnalban.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15041) cOxeR válasza Dorian (#15035) üzenetére


cOxeR
Ármester

Meg a nap végén a locsolás… másik legnagyobb hiba.

(#15042) Dorian válasza cOxeR (#15041) üzenetére


Dorian
félisten

Írtam

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#15043) totron válasza Dorian (#15040) üzenetére


totron
addikt

Van igazságod. De maradjunk inkább abban, hogy valószínűségek vannak és lehetnek, felesleges kisarkítva démonizálni az esti műveletet. Kánikulában főleg van helye és alapjáraton nem naponta ismételve értendő. Célnövény függvényében eltérő öntözési profilok kellenek, nem mindenhova passzol egy hajnali gyorsmenet, bár tudom, most a fűről volt szó. Ettől függetlenül egy átlagos konyhakertben nyilván előremutató.

Hogy mire áll be magától egy terület az függ attól mit enged a környezete, milyen tápanyagú talaj, milyen gyommagok vannak odalenn, miket fúj be a szél. Értelemszerűen nem az eldőlésben végződő dzsumbujról beszélünk. Nem az örökös magára hagyottságról van szó, de tényleg sok már ez a nulladik pillanatban gyilkoljunk le mindent, különben egészen biztosan cél- és fékevesztetten robog el mellettünk a kívánt siker hozzáállás. Lehet, sokszor kell is finomhangolni, de érzék és tapasztalat híján nem a pozitív megerősítés (felülvetés, elnyomás), hanem az irtás az, ami legelőször beugrik az embereknek és nem restek cselekedni sem. Ez pont olyan, mint a táplálkozási okosságok terén való egynemű szupertermékek: együk, mert jó. Az, hogy az egyénnek szüksége van-e egyáltalán rá vagy nem, meg hogy amellett mire lenne valójában szüksége, szóval ez az oldal 10-ből 9x egyszerűen meg sem jelenik. Talán ez nem a jó irány. Ezek ellenében írtam, hogy hirtelenkedés és irtás helyett várjunk, tapasztaljunk. Fényévekkel elegánsabb értve beavatkozni széles spektrumú szer helyett - ez az attitűd valahogy hiányzik. Ne vegye magára akinek nem kell. Nincs az sem kőbe vésve, hogy a gyomok uralkodnának az elején (meg eleve, mi a gyom).

Én nem pártolom a monokultúrás egyelő fűszálakból álló pázsitot
1 véleményen vagyunk.

[ Szerkesztve ]

(#15044) H-Zol


H-Zol
senior tag

Gyerekek ez nagyon durva [link] :W
Nállam is van egy pár százalék , jelentéktelen , de ez a videón , ez katasztrófális !
Ma már kint voltunk a tanyán , vetőgép előkészítés , mert lassan itt az ideje a kukorica vetésnek , és utána a napraforgonk .
Egy kicsit ki mentem estefelé a kertben , mert hihetetlenül fejlődik minden ami nem tetszik az őszibarackjaimon sok az iker kötés , de hagytam eleget és ígyis , úgyis ritkítani kell és azokat szedem le , de vajon ez mitől van :F
Van elég sok tafrinás levél is , pedig kétszer permeteztem , de a lemosó elmaradt !

(#15045) H-Zol válasza totron (#15033) üzenetére


H-Zol
senior tag

Azon a körtefán már a végén , nem tudtam , hogy sírjak , vagy nevessek :D , de a végeredmény csak jó lett , egy kicsit fura , de terem !
A szőlő az a pár tőke , már két méter magasan felvolt kopaszodva , több videó megnézése után , visszavágtam , csak nekem lent , nem volt hajtás , de most szépen kibújnak az alvórügyek , itt egy jó videó [link]

(#15046) Brandynew válasza H-Zol (#15044) üzenetére


Brandynew
őstag

Csakhogy ez nem csak monília. Ez bizony jelentős részt fagy, az ország legtöbb részén elfagytak a barackfák, pont így néznek ki. A virágzáskor volt 2-3 nap mínusz éjszaka, ez pedig egy fiatal fa, védtelen helyen, ahogy nézem, élettelen, rossz minőségű talajon, legyengült immunrendszerrel.

A videót egy webáruház töltötte fel, aki permetszereket árul. A kommentek java része arról szól, hogy többször is permeteztek, mégis így néz ki, illetve többen szintén leírják, hogy ez nem csak monília, hanem fagy is.

[ Szerkesztve ]

(#15047) its_grandpa válasza H-Zol (#15044) üzenetére


its_grandpa
tag

>> pedig kétszer permeteztem
Én márciusban - ahogy az idő engedte - háromszor (03.06,15,27 Folicur Solo,Score, Folicur Solo).
Két barackon ennek ellenére látok tafrinát.
Jövő héten kapnak Cuproxat-ot meg majd bevetem a titkos fegyvert is.

Sajnálom a videóban lévő fa tulaját de ma már nincs kiskertben gyümölcs munka nélkül.

(#15048) ncc1701 válasza its_grandpa (#15047) üzenetére


ncc1701
veterán

Huszon éve nem metsz fát, vagy permetez.

(#15049) Gabesz87 válasza H-Zol (#15044) üzenetére


Gabesz87
addikt

Nekünk 2 nagy kajszi van a ház előtt, viragzaskor tök szepek voltak, most meg majdhogynem úgy néz ki, mint a videón :( Sajna nem permeteztem elégszer. Ma ha végre nem fújna a szél, újra megcsapom, de most nem tudom hogy a monilias részeket vagjam le!? Amúgy én is arra gondoltam, hogy ez talán nem is (vagy nem csak) monilia, hanem fagy hatása.

(#15050) soldi3r válasza ncc1701 (#15048) üzenetére


soldi3r
veterán

Kivancsi lennek a gyumolcsosere, arrol valahogy nem talalni semmit.

E30 (oo=[][]=oo)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.