Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1151) layerke válasza GÁgpstpn (#1147) üzenetére


layerke
aktív tag

Nem nyomtattam még ezt a modellt, nem ismerem, hogy pontosan milyennek kell lennie, de én jónak látom. Kicsit más színe van a pla-knak, de a minőség homogénnek néz ki ilyen messziről :)

(#1152) Andrew_31


Andrew_31
Modder

Sziasztok.
Van nekem egy saját építésű CNC marógépem.
[link]
Erre szeretnék egy 3D nyomtató fejet.
Mach3-at használok.
Tudnátok segíteni?

(#1153) fuze


fuze
őstag

Sziasztok!

Tudom, főleg nyomtatással foglalkoztok, de úgy látom sokan vagytok itt mérnökök. Van nekem egy 3D formatervem, viszonylag egyszerű felépítésű. Leginkább egy rugós mérőszalaghoz hasonlít, de szalagrugó azért nincsen benne... két elemből áll. A tervemmel nyertem egy kupont a Varinexnél és ezt szeretném felhasználni nyomtatásra. Összesen egy gépészmérnököt ismerek személyesen, őt meg is kértem arra, hogy optimalizálja a tervem arányait és az én "design"-nak minősülő eszközömet valós, működtethető dologgá varázsolja. Sajnos ő is hozzám hasonlóan egyetemista és a szakdolgozata miatt sokáig halogatva lett a dolog és félek, hogy a kuponom meg lejár. Ennek határideje december vége, és az lenne az ideális ha ezen a héten le tudnám adni a kész 3d fájlt. Sajnálom, hogy ilyen szerencsétlenül alakult és nem is szeretek sürgős határidővel kérni semmit. De muszáj

Szívesen fizetek érte, vagy akár barterről is lehet szó. Cserébe bármilyen grafikai anyagot elkészítek, legyen az névjegykártya, honlap(!), kisebb kiadvány, plakát vagy logó. Ahogy gondoljátok. Reménykedem benne, hogy valaki tud segíteni.

[ Szerkesztve ]

adms.hu | UI Designer

(#1154) ProfBako válasza Andrew_31 (#1152) üzenetére


ProfBako
tag

Jó kis gép, de 3d nyomtatás lehet kicsit lassú lesz vele.
Nem ismerem ezt a mach3-at de találtam egy oldalt ami segíthet[link]

crgriseus7
Rakj fel róla képet hogy látható legyen hogy mennyire bonyolult, hátha úgy könnyebben elvállalja valaki.

(#1155) papptacsi válasza Andrew_31 (#1152) üzenetére


papptacsi
tag

Szia! HobbiCNC fórum 3d nyomtatás topikban többen vannam akik csináltak már ilyet és biztosan segítenek neked!
hobbycnc 3d nyomtatás

(#1156) Zsolt74 válasza Andrew_31 (#1152) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Szia.
Rá lehet szerelni egy nyomtatófejet a marógépre, max lassabban fog kinyomtatni egy tárgyat mint egy 3D nyomtató.
Mert a súlya miatt nem tud gyors lenni(nem a max sebességével vannak a gondok, hanem hogy a sok apró oda vissza mozgásokat a nagy nehéz gépek képtelenek gyorsan végrehajtani a tömegük miatt).
Igazán csak egy nyomtatófejre ,egy száltovábbító motorra és egy fűthető asztalra van hozzá szűkséged.
Viszont az üzemeltetése neked egy kicsit drágább lesz mint egy 3D nyomtatóé.
A nagy motorok , a számítógép és a hosszabb nyomtatási idő miatt( a 3D nyomtatók SD kártyáról nyomtatnak számítógép nélkül).
De kezdésnek jó lesz neked, késöbb meg ha megtetszik a 3D nyomtatás, valószínüleg úgyis össze fogsz rakni egy nyomtatót is.

Zsolt

(#1157) Andrew_31


Andrew_31
Modder

Köszi a válaszokat. :R

(#1158) fonix68 válasza Andrew_31 (#1157) üzenetére


fonix68
újonc

Csatlakozom az előttem szólókhoz.

Természetesen lehet felrakni egy extruder fejet a marógépre, még a fűthető tárgyasztalt is el lehet hagyni, ha csak PLA-t akar nyomtatni az emberfia.

De! A marógép nem 3D printer, sőt annak minden szempontból az ellenkezője.

A marógép jellemzően egy merev, nagy, robosztus masina a 3D printer egy kicsi és rugalmas szerkezet.
Nem véletlenül.
Ahhoz, hogy a nyomtatott műanyag megfelelően összeálljon (összeforradjon) az idő, a hőmérséklet és a nyomás szentháromságát kell pontosan eltalálni, kalibrálni. Ezt csak úgy lehet biztosítani, hogy a sarkoknál (hirtelen irányváltásoknál) is hasonló sebességek és nyomások, forradási idők legyenek mint máshol. Egy nagy szerkezetnél ezt egyszerűen nem lehet elérni. A nagy marógépet, ha azzal a sebességgel mozgatod, rángatod, amit ez a technológia megkíván, 30-40 munkadarab nyomtatása után el lehetne dobni. Pár forintos munkadarabokról beszélünk.
Egyszerűen nincs értelme a drága marógépet tönkretenni/elkoptatni egy-két nyomtatott műanyagdarabér, amit akár bérnyomtatással is ki lehet printeltetni, ha már ennyire szükséges.

Kivételeket persze én is tudok mutogatni, hogy más is megoldotta, de ott rákérdeznék, hogy tartósan használja is erre? Ugyanez vonatkozik a nagy méretű 3D printerekre is. Lehet csinálni, de tartósan nyomtatnak is vele akkora tárgyakat amekkorát tudnak?

Én a nagyobb 3D printer mellé most csinálom a kisebb nyomtatót, mert még a nagy 3D printer mellé is van létjogosultsága egy kis 3D printernek, azok is jelentősen eltérnek egymástól.

(#1159) Zsolt74 válasza fonix68 (#1158) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Igen egy nagy nyomtató mellé sokszor jól jönne egy kicsi, aminek a nyomtatási területe 12-15 cm lenne, így akár egy asztalon is elférne.
Na majd egyszer összerakok egy ilyen mini nyomtatót is.
Szerintem egy max 50000-ből ki lehetne hozni.
Corexy-re építeném, rétegelt lemez vázzal, és minden eleme nyomtatva lenne, szerintem még a csúszócsapágyakat is nyomtatnám.
A legdrágább az elektronika, és a motorok lennének hozzá.

Zsolt

(#1160) beis-compo válasza Zsolt74 (#1159) üzenetére


beis-compo
tag

Vannak ezek a rémegyszerû felépítésû pici gépek asztal-sarki nyomtatók, és van csak nyomtatott alkatrészes változata is ez még tartalmaz bordás-szíjat, (ja nem is, damilos :DDD ) de van olyan amiben fogasléc hajtás van, a te nyomtatódnak azt nem lenne gond legyártani. Ezekhez alig kell vitamin. (de hogy nem borulnak fel ezek...)

[ Szerkesztve ]

(#1161) Zsolt74 válasza beis-compo (#1160) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Az biztos hogy ezek pocsék minőségben nyomtatnak.
Én Corexy alatt nem adom, mert annak legalább merev a mechanikája.
Én gondolkodok majd egy mini Corexy-n
A váz rétegelt lemezből lenne, és a mérete 250x250x250mm-es.

Zsolt

(#1162) fonix68 válasza Zsolt74 (#1161) üzenetére


fonix68
újonc

Ezzel viszont nem értek egyet!

A linkelt képek közül a második különösen tetszik, és az adott feladatara jobbat (egyszerűbbet) nehezen tudnék elképzelni.

A 3D nyomtatásnál a rugalmas váz ugyanúgy alapkövetelmény, és nem hátrány.
Megmondom azt is miért. Bármilyen tökéletesre alkotod a nyomtatót, a filament minőségére (átmérő ingadozása és egyéb anyaghibák) nincs ráhatásod (ha csak nem horribilis összegért veszed meg azt a filamentet).

Építhetsz persze lézeres méricskélő eszközöket a filament átmérő mérésére, de valljuk be, ilyen gép azért nem sok épül, és túlzás is lenne ezen a szinten.
E nélkül viszont gyakran előfordul, hogy nyomtatás közben, a fejen összegyűlő műanyag rákenődik a munkadarabra (a filament átmérőingadozása miatt), amibe a fej előbb utóbb bele fog ütközni. Ezért van jobb helyeken az asztalnak rugalmas alátámasztása (ennek más oka is van) és/vagy az egyik oka a vékony és könnyen hajló vezetőpályának (ebből az okból kifolyólag a lineáris sin pl. hátrány, más vitathatatlan előnye mellett).
Egy rugalmas, jól tervezett nyomtató az ilyen hibán átugrik, és elsimítja a következő rétegnél a kis hibát, egy merev nyomtató vagy lépést veszt, vagy letolja a munkadarabot a helyéről.

Ezért alapkövetelmény a rugalmasság.

A 3D nyomtatástól (értem most alatta a műanyag nyomtatás), nem lehet többet elvárni, mint amire való.
És itt ezek a hibák a rendszer részei, amire figyelni kell a gép tervezésekor is.

(#1163) beis-compo válasza fonix68 (#1162) üzenetére


beis-compo
tag

Érdekes meglátásaid vannak, ez sose jutott volna eszembe (és hogy a gagyibb jobb :)) )
De erre jó a fórum, az észérvek ütköztetésére. Az enyémben nincs rugó az asztal alatt, talán emiatt van is lépésvesztésem pont az ilyen gombócok miatt néha. Anyázok is.

[ Szerkesztve ]

(#1164) Zsolt74 válasza fonix68 (#1162) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Az a gond hogy ezek olyan insabilak lehetnek hogy a kitöltésnél mikor a motorok rendesen megrángatják a nyomtatót szerintem akár milimétereket is elmozdulhatnak az eredeti pozíciójukhoz képest, vagy nagyon vissza kell venned a gyorsulásokat ,de akkor meg a nyomtatási időd jelentősen megnő.
A kínai lineáris csapágyak pocsék minőségüek és kotyognak.
Nekem a nyomtatóm asztalát például még meg kell erősítenem, mert beremeg kitöltésnél, pedig a nyomtató van vagy 20kg és ennél merevebb már nem is lehetne(4040-es alu profilból van a váz, és minden tengelyen 15-ös lineáris sín van).
Az asztalnak meg szerintem elég az hogy rugókkal van feltámasztva, így enged annyit ha egy picit megakadna a fej a nyomatban, ne legyen gond .

Zsolt

(#1165) beis-compo válasza Zsolt74 (#1164) üzenetére


beis-compo
tag

Lehet mégis a Z-képesség rovására, de alulról kéne megtámasztanod az asztalt (mint a polc tartó konzolok általában), és nem lefelé "lógatva"?

(#1166) Zsolt74


Zsolt74
senior tag

Volt már néhány nyomtatóm és szerintem viszont a minőségi nyomtatáshoz a lehető legmerevebb vázra és mechanikára van szűkség.
Pl az első nyomtatóm egy Prusa i3 volt, de a váz nem kellő merevsége és az asztal mozgása miatt nem nevezném egy jó konstrukciónak.
Mikor merevítettem rajta, egy fokkal jobb lett, de jónak nem nevezném.

Zsolt

(#1167) Zsolt74 válasza beis-compo (#1165) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Szerintem az alu lemez a gond amivel a lineáris sín kocsijára rögzítettem az asztalt.
Túl rugalmas...le fogom cserélni acél lemezre, vagy lehet hogy az aluprofilt direktben fogom a kocsira csavarozni.

Zsolt

(#1168) beis-compo válasza Zsolt74 (#1166) üzenetére


beis-compo
tag

Akitôl vettem az ugyanilyen síneket/profilokat, annál volt egy i3 nyomtató. Szerintem aranyárba vette, de mindegy is. (Lehet meséltem személyesen?) Nem sokat tudott a nyomtatásról, gyakorlatilag alig nyomtatott vele, inkább szenvedett (asztal-magasság, tapadás probléma, ABS). De amikor sikerült neki nyomtatnia, akkor szebbet nyomtatott (fogdostam) vagy legalábbis részletgazdagabbat (apróbb fúvóka, vékony rétegekkel) mint amiket én (bár én strukturális dolgokat nyomtatok, nem díszeket, így nem is megyek a tized-mm-es rétegek közelébe). A nyomtató tetejét (a lemez keretet) éppen hogy megnyomva az egész torzult/billegett mint egy nádszál. Ez a tulajdonsága ijesztő volt. De erre mondhatná hogy nyomtatni, nem nyomogatni :)

[ Szerkesztve ]

(#1169) fonix68 válasza Zsolt74 (#1164) üzenetére


fonix68
újonc

Szerintem a linken jelezett gépet le lehet rögzíteni az asztalra (vagy valahova).
A mozgatott tömeg pedig nehezen lehet ennél kevesebb (talán csak a KOSSEL típusoknál).
A géped remegése függhetett a motor paramétereitől is (ezt innen nehéz megítélni),
de lehet pár mm/s-al feljebb/lejjebb állítod, megszűnt volna a remegés (rezonanciafrekvencia).

Lineárnál én is a rugós asztallal kompenzálnék, erre próbáltam utalni, viszont ha az asztal rugalmas a lineár plusz merevsége kiesik a képletből, már nem számít (rengeteg más előnye mellett nyilván).

A rugós asztalnak meg az a hátránya, hogy ha magas tárgyat nyomtatsz ez az "ellenerő" változik a nyomtatás helyén (az erő karja növekszik).
Nincs olyan megoldás ami minden szempontból jó, el kell fogadni a kompromisszumokat.

A dolog kicsit olyan, mint a klasszikus viccben, mikor a dokihoz bemegy a jóember a problémájával, a doki felír valamit, ami gyógyítja az aktuális bajt, de mindig van valami mellékhatás, és a végén a huszonötödik kezelés után megint visszajutnak az alapproblémához.

Amúgy ismerem a géped, a másik fórumról. :K

A gép "elvándorlásával" kapcsolatban van egy családi történetem, régi gépészmérnök dinasztiából származom, és a fater tervezett/épített vagy 40-50 éve egy nagyobb masinát, (fél AFIT csarnok) ami az egyik éjszaka elmenet a helyéről (nem rögzítették megfelelően), ráadásul úgy, hogy pont az ajtót kapta telibe. A helységnek nem volt más bejárata, így a reggeli műszaknak kicsit odább a falon kellett egy új "ajtót" vágni, hogy be tudjanak menni... szóval igen, erre is kell figyelni...

(#1170) Zsolt74 válasza beis-compo (#1168) üzenetére


Zsolt74
senior tag

A kissebb fúvókával és a sebesség csökkentésével lehet javítani a nyomtatások minőségén bizonyos határig.
Pl 0,1-es rétegvastagság alá már nem igazán érdemes menni, mert a szálat nem fogja tudni olyan finoman adagolni, és a filament-ben lévő vastagsági eltérések is megfognak látszódni a nyomtatáson.
Én most 0,6-os fúvókát használok, de ezzel szebbet nyomtatok az új nyomtatóval mint a régebbiekkel 0,4-es fúvókával.
Majd valamikor kipróbálok egy békát 0,05-ös rétegvastagsággal, kíváncsi leszek a minőségére.
Egy biztos, csak jó minőségű, egyenletes szállal lehet szépen nyomtatni.

Zsolt

(#1171) fonix68 válasza beis-compo (#1168) üzenetére


fonix68
újonc

Az "i" betű mindig drága :)

(#1172) Zsolt74 válasza fonix68 (#1169) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Igen a Kossel-ek nél a legkissebb a mozgatott tömeg.
A linkelt-nél úgy lehetne csökkenteni még a mozgatott tömeget ,hogy az X tengely dupla lineáris rúdja helyett egy db lineáris sínnel lenne szerelve.
Meg lehetne ezt is csinálni aránylag merevre, lineáris sinekkel.
Viszont akkor az olcsóság előnye megszünne.

Zsolt

(#1173) fuze válasza fuze (#1153) üzenetére


fuze
őstag

Így nézne ki a dolog :) a belső forgó elem megvan már solidworks-ben, a külseje viszont csak el van kezdve. Az arányai legalább már rendben vannak.

[ Szerkesztve ]

adms.hu | UI Designer

(#1174) GÁgpstpn válasza layerke (#1151) üzenetére


GÁgpstpn
tag

Itt van a modell. Hasonlónak kellene lennie, de még csak közeledek a jó minőséghez. A homogenitás pedig a brutális rétegvastagságnak köszönhető. :D A Herz PLA-nál ugyanis jól látszik a hullámos felület.

(#1175) sz.balazs.95


sz.balazs.95
veterán

Offtopik:
- Hogy hívják azt a helyet, ahol 3D nyomtatással foglalkoznak?
- PLAcc :o

[link] ;]

[ Szerkesztve ]

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#1176) Zsolt74


Zsolt74
senior tag

Most nyomtattam.
0.05-ös rétegvastagság 0,6-os fúvókával.

Zsolt

(#1177) beis-compo válasza Zsolt74 (#1176) üzenetére


beis-compo
tag

Szép a felülete, (bár több fénynél fotózva nem mozdult volna be picit se).
Mennyi idô alatt nyomta ki? Hány mm magas (~25?)? Kitöltés %?
Most hogy megjöttek új bordás-szíjak meg kerekek mértem a gépem gyáriját (D: 18mm + GT5 a szíj vastagság ugye, az 60mm kerület), ha lecserélem szinte dupla finomsággal fog lépkedni (csere GT2 16 fogasra, az 36mm kerület), itt volt a kutya elásva.

(#1178) Zsolt74 válasza beis-compo (#1177) üzenetére


Zsolt74
senior tag

20% -os kitöltéssel van ,1-óra volt a nyomtatási idő, kb 30mm magas.
Minden villany fel volt kapcsolva,de a vakut nem akartam használni mert az meg túllövi a képet.

Zsolt

(#1179) beis-compo válasza Zsolt74 (#1178) üzenetére


beis-compo
tag

Van neked jóféle zseblámpád. Azt feloltod a tárgynak háttal, jó közel (épp ne legyen a képben), egy A4 lapra világítva (szórt fény). Olyan lesz mintha műterembe fotóztad volna. :K

(#1180) Zsolt74 válasza beis-compo (#1179) üzenetére


Zsolt74
senior tag

A zseblámpát a plafonra irányítottam ,csak szerintem mivel, az ágy mögötti ledsort is felkapcsoltam, túl nagy lett miatta az ellenfény, és a rekeszt túl szűkre vette.

Zsolt

(#1181) beis-compo válasza Zsolt74 (#1180) üzenetére


beis-compo
tag

Én ha nem telefonnal fotózok, akkor játszik az állvány lehetôsége. Ilyenkor fényfestek, tehát akár több másodperces záridôvel, lerekeszelve, és zseblámpával plafonra vagy egy papírlapra (direkt fény csillogó tárgyon csíkokat húzna) világítva körbevilágítom a tárgyat. A kártyaolvasót pl. amit "leutánoztál" CAD progiba próbából, így fotóztam.Vagy ez az egyik elsô nyomatomat is régen.

[ Szerkesztve ]

(#1182) adatfalo


adatfalo
senior tag

Hello!

Most én kérdezek: Van egy cég, aki még ez évi számlázási dátummal szeretne venni egy 3d nyomtatót, hőpréselő szerszámok prototípusának gyártására (~120 C ) (300x300x300 mm munkaterület elég lenne nekik). Ebből kifolyólag ABS-el akarnak nyomtatni és 5millió a kölcségkeretük rá. A varinex-nél ajánlott gépek mind 15 milliónál kezdődnek. Van-e valami félprofesszionális/hobbi ami jobb lehet mint az általában itt kivesézett gépek (sajna azt nem mondhatom, hogy adjátok nekem a pénzt és én építek nektek egyet). Tekintve, hogy "elvileg" holnapig dolgoznak, így rapidba kéne a segítség, több szem többet lát alapon!

Üdv,

adatfalo :R

[ Szerkesztve ]

www.adatfalodesign.hu

(#1183) Zsolt74 válasza adatfalo (#1182) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Ekkora nyomtatási mérete az új RepRap nyomtatónak és talán a Leapfrog-nak van, amiket ismerek.
A RepRap-ot nem tudom hogy forgalmazza-e magyarországon valamelyik cég, de Leapfrog-ot, azt lehet kapni.
ABS helyett én inkább a HIPS-et használnám prototipus nyomtatáshoz mert nem vetemedik annyira mint az ABS, és jobban bírja a hőt 180fok körül lágyul.

Zsolt

(#1184) Zsolt74 válasza adatfalo (#1182) üzenetére


Zsolt74
senior tag

https://www.germanreprap.com/en/products/3d-printer/x400-pro-3d-printer/

Zsolt

(#1185) adatfalo válasza Zsolt74 (#1184) üzenetére


adatfalo
senior tag

Köszi szépen!

Ezt a RepRap-ot továbbítottam is az illetékeseknek, egyébként egy Leapfrog XEED 3D van az egyetemünk tanszékén, még csak most próbálgatják, de amikor bevittem egy általam nyomtatott dolgot, akkor meg voltak lepődve, hogy a töredék árba kerülő géppel hoztam azt (vagy jobb) eredményt mint ők ezzel a 7ezer eurós géppel. ;]

www.adatfalodesign.hu

(#1186) Zsolt74 válasza adatfalo (#1185) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Igen.
Az hogy valaminek neve van és drága az nem biztosíték arra hogy jó is.
Parszázezer forintos nyomtató is simán hozza egy több milliós-nak a minőségét.
Sőt lehet, hogy akár a drágább rosszabbat nyomtat a nagyobb méret miatt.

Zsolt

(#1188) Mark001


Mark001
tag

Sziasztok!
Elégett a RAMPS-om, úgyhogy érdeklődnék, hogy valakinek van-e esetleg felesben egy?
Relatíve sürgős lenne, ebayről pedig elég bizonytalan, mikor ér ide. Arduinot is szivesen látok :)

(#1189) Zsolt74 válasza Mark001 (#1188) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Ezt hogy sikerült kivitelezned?
A RAMPS-nak ritkán szokott baja lenni, a FET-ek szokták feladni, de az javítható.
Az asztal fűtésnek a vezeték csatlakozása szokott még kilazulni és akkor a csatlakozó szokott megolvadni.
Én ezért is már nem használok 12V-os asztal fűtést hanem 230V-ost, így nem terheli a FET-eket.

Nekem sajnos nincs felesleges RAMPS-om.

[ Szerkesztve ]

Zsolt

(#1190) Mark001 válasza Zsolt74 (#1189) üzenetére


Mark001
tag

Jelenleg nemtudom, ezen agyalok jobb híján.
Nyugodtan működött sokáig, egyszer csak megállt az egész gép. Elengedett az asztal vezetéke, és hozzáért a vázhoz. Visszaforrasztottam, működött boldogan egy ideig, a következő bekapcsolásnál először csak az LCD kapcsolt ki-be, utána el is füstölt az arduinon az 5v-os szabályzó. Eleve nem volt tökéletes, mert az USB már nem ment rajta.
Volt még egy arduinom, beraktam alá. Ismét működött egy pár percig, utána kikapcsolt az lcd, és jött is a füst, szintén az 5v-os szabályzó.

Az arduino USB-ről megy most is.

Nem nagyon tudok rájönni, hogy mi okozta a gondot.Megpróbálkozok majd kivenni az D1 diódát, az ardu pedig majd usbről megy, de szerintem itt más gond is lesz..

(#1191) Zsolt74 válasza Mark001 (#1190) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Nekem is elfüstölt egy arduino-m, de nekem attól hogy a végállás kapcsolót rosszul dugtam rá a RAMPS-ra, (a +5V-ra sikerült rádugnom) mire bármit is sikerült volna csinálnom már füstölt is.
Az enyém is működik usb-ről.

Zsolt

(#1192) Mark001 válasza Zsolt74 (#1191) üzenetére


Mark001
tag

Most dióda nélkül, külön USB-ről megy, az asztalt elkezdi fűteni, de a biztosíték iszonyat forró lesz azonnal, úgyhogy ott is csere lesz.
Végállás már ment rá fordítva, azt csak abból vettem észre, hogy nem érzékelt, de nem okozott semmi gondot.
Azt furcsálom csak, hogy ha eddig működött, most mi lelte.

Létezik a Ramps+arduinonál valami megbízhatóbb dolog?

(#1193) Zsolt74 válasza Mark001 (#1192) üzenetére


Zsolt74
senior tag

A Ramps+arduino elég megbízható, persze az olcsó kínaiak között vannak hibásak.
A legtöbb nyomtató gyártó ezt használja, mert olcsó ,megbízható, a célnak tökéletesen megfelel.
Ott van az Arduino Due amiben erősebb processzor van ,tud színes kijelzőt is kezelni de a szoftverével még gondok vannak.
Az erőteljes hűtés fontos az elektronikának, megnöveli a FET-ek élettartamát.
De ha teheted akkor vegyél 230V-os szilikon fűtőlapot, amit egy szilárdtest relé tud kapcsolni.
Így nincs semmi terhelés a FAT-eken, és nem terheli a tápegységet sem.

Zsolt

(#1194) Mark001 válasza Zsolt74 (#1193) üzenetére


Mark001
tag

Igen, most kitaláltam, hogy kiszedem a biztosítékokat, kap a bemenetekre normálisat, az asztal is relén keresztül megy majd, ardu meg 5V-on külső tápról.

230V-os fűtőlapból melyiket használod, és hogyan lehet rögzíteni, beépíteni? Gondolok arra, hogy hogyan és mihez ragasztod, mivel, és milyen felületre nyomtatsz vele végül?

(#1195) Zsolt74 válasza Mark001 (#1194) üzenetére


Zsolt74
senior tag

A szilikon fűtőlapot egy 4mm vastag alu lapra ragasztottam fel(öntapadós a szilikon fűtőlap).
És annak a tetejére én egy tükör lapot raktam, arra nyomtatok.
Nekem az asztalom 300X300mm, így nekem akkora szilikon fűtőlapom van.
Nem tudom neked mekkora az asztalod, itt van egy 200X200mm-es szilikon fűtőlap.

[link]

Zsolt

(#1196) Feribacsi555


Feribacsi555
senior tag

Sziasztok!

Abban bízva fordulnék hozzátok, hogy tudtok nekem segíteni :D

Régóta foglalkoztat a 3D nyomtatás gondolata és mivel nem tudom, hogy milyen paraméterekre kell odafigyelni nyomtató vásárlásnál, így inkább jobbnak látom itt megkérdezni.

300 e. ft körül lehet már normális minőségben nyomtató nyomtatót venni? Gondolok én arra, hogy egyrészről nem pontatlan, másrészről, hogy nem lesz érdes a felület.
Tudnátok nyomtatót ajánlani? Köszi.

(#1198) layerke válasza bence2000 (#1197) üzenetére


layerke
aktív tag

Ez nem a hardverapró oldala, hanem egy fórum. Nem kell ezt is teleszemetelni az eladó nyomtatóiddal, mint a hobbycnc fórumát.

(#1199) Zsolt74 válasza Feribacsi555 (#1196) üzenetére


Zsolt74
senior tag

Kevés az a nyomtató amire én azt mondanám hogy megéri az árát.
Ha teheted Corexy-t vagy XY nyomtatót vegyél(pláne hogy az átlagnál kicsit több az anyagi forrásod)
Ha lehet a Prusa-kat és az összes olyan nyomtatót felejtsd el, aminek az asztalát mozgatják, mert nem az igazi az asztalt rángatni nyomtatás közben, a delták szépen nyomtatnak(de csak lineáris sínnel szereltet szabad megvenni) de nehézkes a pontos kalibrálása, és a kör alakú asztala, kissebb felületű mint a többi nyomtató négyszögletese.
Olyan nyomtatót ne vegyél aminek nincs fűthető asztala.
Sőt mindenkinek azt javaslom hogy alakítsa át az asztal fűtését 230V-os szilikon fűtőlaposra, mert sokkal jobb, és a RAMPS-on sem terheli a FET-eket.

Zsolt

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.