Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Kalandor: Habemus papam
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fcbarca
őstag
Sziasztok. Keresek egy jo ar/ertekbe levo wifi extendert. Johet kinai is (ali,amazon stb)
-
HdRew
őstag
Egyébként létezik, hogy már van AX82U-ra is Merlin?
Persze, csak ha nem csal a szemem. Kérlek erősítsétek meg, hogy hiteles a weboldal.
-
jata108
csendes tag
Sziasztok!
Van egy 10x14 m alapterületű ház, benne egy Huawei B818 két külső antennával. Elvileg bőven elegendőnek kellene lennie, de sajnos meglehetősen kiszámíthatatlan a működése.
Mivel szinte az összes kütyüm már tudja a wifi 6-ot, arra gondoltam, h a B818-ra rákötnék egy ax-es routert (huawei-nek a mobilnet miatt maradnia kell) és csak ez utóbbi adná a házban a wifi-t.
Két típust néztem, erre szeretnék kérni javaslatot, illetve ha van 3. verzió, azt is szívesen hallgatom.
Szóval szerintetek mivel járnék jobban, egy xiaomi ax3600 vagy xiaomi ax3000 mesh system? Árban nincs különbség, ahogy nézem az elsőben jobb a processzor és erősebbek az antennák, a másiknál meg a két eszköz talán jobban le tudná fedni a házat.
Előre is köszi a tippeket. -
HdRew
őstag
válasz
Gubek-Einste #97092 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
Emperor_
addikt
válasz
Emperor_ #97020 üzenetére
Végül vettem egy ASUS RT-AX1800U-t az emeletre.
Az ASUS RT-N12+ pedig AP-ként csatlakozik rá a földszinten.Egy gondom van eddig a TL-WN823N V2 USB stick kék halált okoz win10 alatt, amikor a WiFi-re (amit a RT-AX1800U szolgáltat) akarok csatlakozni.
Friss telepítésű Win10 esetén is kék halál van.
Ugyanez a stick simán csatlakozik ASUS RT-N12+-re.ASUS RT-AX1800U tetszik. Köszönöm az ajánlást!
-
-
HdRew
őstag
Sziasztok!
Hozzátok fordulnék segítségért újra.
Hamarosan költözni fogunk, 84 m2-es kétszintes házba. Jelenleg egy Asus RT AX82U router szolgál ki minket, ami a mostani lakásban tökéletesen működik. Gondolom ez a következő helyen már nem lesz elég maradéktalanul, így vásárolnék egy fő routert, ezt pedig másodlagosnak tenném be, AiMeshben majd.
Szóval, az előző alkalommal picit benéztem, jó router ez a 82u, de nem Merlin-képes. Előtte pár évvel vettem egy Asus RT ac66u B1-et és amint felraktam rá a Merlint, iszonyat mód megnőtt a teljesítménye. (Példának okáért ott egy tömbház 3. emeletén laktam, és már a földszinten érzékelte a jelet a telefonom, most pedig egy társasház első emeletén, ahonnan ha lemegyek, már hamar eldobja a wifit.)
Elsőre egy AX86S-t néztem ki, olyan 60-70K-nál feljebb nem mennék a routerrel, szerintem ez a kettő sok évig szépen kiszolgálna majd minket.
Mit gondoltok, jövőtálló elképzelés lenne?
Véleményeteket, válaszaitokat előre is köszönöm!
-
05Steve
tag
válasz
Gubek-Einste #97088 üzenetére
AX55 nagybb területet tud lefedni? Vagy mért drágább 10-15 ezerrel?
-
-
05Steve
tag
válasz
Gubek-Einste #97086 üzenetére
80nm családi ház, 38as kisméretű tégla, kis távolságok, egy szint, sarokház, tűzfal a szomszéddal egybeépítve
kliens eszközök röviden sok, több mobil, tv, xbox, nintendo switch, robot porszívó, két garázs ajtó, meg még ki tudja mi nem
1Gbit vodafone, az eszközök egyenlőre nem tudnak ax-et,
minden eszközt egyidejűleg zokszó nélkül kiszolgáljon,
később mivel az udvaron kevés a jel egy mesh házlózatot hoznák létre, egyenlőre egy repeater van kint azzal is működik, egyenlőre most arra jutottam hogy kipróbálom a szolgáltató csoda arris modem/routerét ha nem válik be akkor valamelyik asus mellett döntök csak nem tudom melyik lenne jobb -
-
-
membrandj
nagyúr
Köszi!
Végül tegnap megvettem a 2db TUF-AX3000 V2-t az euronicsban 35/db áron, 3 év garival.
Volt egy kis szívás, mert a második eszközön csak firmwaret akartam frissíteni, de nem engedte, amíg nem konfiguráltam..Egyelőre nem kábelen csatlakoznak, de lehet marad is így, mert elfogadható bőven a földszinti jelerősség.
-
05Steve
tag
Sziasztok,
adott egy Vodafone (upc) 1Gbit es net a hozzá kapott arris wifi router, mivel sokan írják hogy nem a legjobb router így csak modemként használnám és kellene melléje egy "mindent tudó" wifi router 30 ezerig, mesh képes kellene hogy később tudjak plusz eszközt csatlakoztatni. Fontos hogy stabil legyen, erős wifi jel legyen. Asus vagy Xiaomi? Asus 1800u vagy asus ax 55 vagy xiaomi ax3200 vagy más? Köszönöm -
sakal83
addikt
Sziasztok
Egy CISCO MERAKI GO GR10 ACCESS POINT megfelelő valasztas egy ketszintes csaladi hazba hogy mindenhol legyen wifi jel?
Köszi
-
woodworm
veterán
válasz
Angelo69 #97077 üzenetére
"De furcsa, hogy ugyan az a típus fut több név alatt. Van ennek valami hátulütője?"
Igen, rosszul jársz, ha 28 ezerért veszel egy routert, amit 14-ért is meg tudsz."ac59u-t találtam, kar hogy ez nincs benne az ajánlott routerek között"
Ha az ac57u ajánlott és az ac59u hardveresen és szoftveresen ugyanaz, akkor külön megerősítés kell, hogy az is ajánlott? Szerintem nem a tudása miatt nincs a listán, hanem az ár/érték aránya miatt. Amennyibe induláskor került ez a router, sokkal jobbat kaptál. Jelenleg ezeket kb. 14-16 ezer körül érdemes megvenni, ha ennyiért nincs, akkor ax53u/ax1800u a következő lépcső 18-20 ezer körül. -
mhn
tag
válasz
Gubek-Einste #97070 üzenetére
Ez akkor nagyon jó hír. Köszönöm a gyors választ!
-
Benőke
őstag
Sziasztok
Ajánlások alapján vettem egy ASUS RT-AX1800U -t
Ennyit még életemben nem szívtam routerrel.
VAn egy bug benne ugyanis.
Szóval teleépítgetés, nem vágom miért nem lehet kikerüli ezeket az automata izéket de mindegy, aztán kérdezte hogy legyen -e firmware frissítés mert security meg minden, mind meghalunk. Mondom bánnya kánya. Újra indult, szüttyögött, beléptem, megreszeltem a beállításokat és restartoltam. Na ja de utánna nem engedett be a webes felületre. Hát mondom mi van. Párszor reseteltem és eljátszottam ezt, de nem.
NA elővettem a mobil appot, hát az kicsit nehézkes meg nem megy minden funkció hiába van ott. Jó túltoltam a beállításokat. Szeretem ha én mondom meg mi legyen. Tudom vegyek Mikrotik -et... Lényeg hogy pár reset után rájöttem hogy miután kikapcsolom a 2.4 Wifi -t mert hogy nekem az nem kell, akkor csokizza magát össze a webes felület. Mobilos megy, és a router is működik...
Gondoltam leírom más ne szívjon veleSzal jelenleg a 2.4Wifi ha ki van kapcsolva akkor a webes felülete nem megy böngészőből. Chrome -ban megfagy és nem töltődik be, tűzróka meg azt mondja nem sikerült jelentkezzek be újra...
Most hogy hagyom a 2.4G wifi -t frankó a webes felület is. Szóval mobilon megy így is úgy is de webes felület csak akkor ha a 2.4 Wifi is be van kapcsolva ha van 5G -s wifi... -
osonte
őstag
válasz
dzsampi #97071 üzenetére
Equip / Delock kábelek jók, én minimum Cat6-ot vennék és mindkét gyártónak létezik Slim kábele. Az olcsó, silány minőségű kábeleket érdemes elkerülni, volt hogy egy szatyorral hoztak vissza az olcsóból (céges "bevásárlás" volt), 100Mbps-re voltak képesek a Cat5e kábelek...
-
membrandj
nagyúr
Sziasztok!
[link]
Az Asus RT-AX58U és a TUF-AX3000 V2-t nézegettem, árban kb 42 ezer ft mind a kettő.
A topic leírásban az szerepel, hogy az ax3000 1.5GZ tri core, de az asus oldalán már quad core van. A topic leírásban lehetséges, hogy a V1 verzióról van szó?
Azonos áron melyiket ajánljátok jobban?
2 db lenne, kábellel összekötve és mesh wifi a cél.Köszönöm!
-
dzsampi
tag
válasz
Gubek-Einste #97069 üzenetére
köszönöm szépen!
Meg fogom rendelni a TUF-AX5400-at.
Még egy kérdésem lenne. UTP kábelből van valami ajánlott gyártó vagy konkrét kábel?
Szükségem lenne egy 3 m hosszúra, egy 2 m hosszúra és egy 1 m hosszúra. Itt az egyik tag linkelt korábban ubiquiti patch kábelt. Azoknál nagyon tetszik, hogy vékony a kábel és könnyen igazítható.Azt hiszem ez volt: [link]
-
Csak hogy jól értem e:
Ha veszek mondjuk 4 db Asus AX1800U-t, akkor ez képes úgy működni mintha vettem volna valami packot?
IgenVagy mondjuk valami ficsőrt nem tud, amit mondjuk egy kimondottan mesh wifi pack meg igen?
Nincsen ilyen, sőt a sima router-ekből építkező AiMesh többet is tud és sokkal rugalmasabb is mint a dedikált mesh eszköz csomagok.Másrészt ha esetleg kell még node, akkor egy újabb példánnyal viszonlag olcsón tudom bővíteni.
Sőt bármilyen AiMesh kompatibilis eszközzel bővíthető a hálózat.Szóval a kérdés, hogy sima routerekkel (pl. ezzel az AX1800-al) vagy "dedikált" mesh router pack-al kellene megoldani a dolgot?
Inkább Asus AiMesh alapon kellene kiépíteni a hálózatot mivel az a legrugalmasabb és a bővíthetősége is jobb mint az ilyen mesh eszköz csomagok. -
válasz
dzsampi #97065 üzenetére
Melyik a jobb terv?
Inkább az első verzió legyen, a TUF-AX5400 most jó választás volna, később másodlagos eszköznek még felhasználható.
Két év múlva lehet jobb eszköz is mint amilyen most a GT-AX6000.U.I.: más gyártó termékei teljesen kiesnek az ajánlottak közül? Pl.: netgear, linksys
Az Asus megoldása a legrugalmasabb, a többi gyártó megoldásai drágábbak és/vagy korlátozottabbak mint az Asus-é, illetve tapasztalat is jóval kevesebb van velük. -
mhn
tag
Sziasztok!
Házunk net hálózatát szeretném felújítani. Ez egy kb 40 éves épület, amin számos felújítás/hozzáépítés történt. Jelenleg 160-180nm alapterületű és 2,5 szintes (van egy minimál padlástér). A net becsatlakozás az épület egyik sarkában van a padlástérben. Az épület egy részébe be van húzva az ethernet kábel, ahol meg nincs ott marad a wifi.
Jelenleg 3db régi N-es router és egy Xiaomi repeater-rel van úgy ahogy lefedve a ház, de elérkezett az idő a upgrade-re.
Mivel régi az épület a Powerline adapterekkel nem próbálkoznék, szóval valami mesh router pack-ban gondolkodtam.
Ez volt az egyik kiszemeltem:
https://mightygadget.co.uk/mercusys-halo-80x-whole-home-mesh-wi-fi-6-system-review/
Itt épp eléggé dícsérik. Elvileg bővíthető újabb node-okkal, de az nem egyértelmű számomra, hogy milyennel, mert pl. szólóban nem láttam sehol ilyet...Viszont elolvastam az összefoglalót
és ott vagyon írva, hogy "(A legolcsóbb AX mesh megoldás 2 darab Asus AX1800U vagy Xiaomi Mi AX1800)".
Csak hogy jól értem e:
Ha veszek mondjuk 4 db Asus AX1800U-t, akkor ez képes úgy működni mintha vettem volna valami packot? Vagy mondjuk valami ficsőrt nem tud, amit mondjuk egy kimondottan mesh wifi pack meg igen?2 dolog miatt örülnék, ha működne. Egyrészt a 4db AX1800u kb 80ezer, és egy wifi6-ot tudó 3 darabos pack is kb itt kezdődik. Szóval már alapból egyel több eszközt kapok. Másrészt ha esetleg kell még node, akkor egy újabb példánnyal viszonlag olcsón tudom bővíteni.
Két elvárás lenne az új hálózattól: kábelen min. gigabites sebesség wifi-ből meg a 6os szabvány támogatása.
Szóval a kérdés, hogy sima routerekkel (pl. ezzel az AX1800-al) vagy "dedikált" mesh router pack-al kellene megoldani a dolgot?
Köszi! -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
droetker #97064 üzenetére
Elég lett volna az összefoglalót kinyitnod:
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat -
dzsampi
tag
válasz
Gubek-Einste #97049 üzenetére
Köszönöm szépen!
Leírom, hogy mi a terv.
Nagyjából még 2 évig fogok a jelenlegi helyen lakni, itt nem lesz szükségem mesh hálózatra.
2 év múlva viszont egy 3-szor ekkora házba költözök (150 nm) ekkor fogom használni a mesh szolgáltatást (cat 7 kábel lesz behúzva minden helyiségbe).Jelenleg 500/22 vodafone netet használok. Az új helyen majd a telekom gigabites, vagy 2 gigabites internetére fogok előfizetni. Annak utána kell járnom, hogy van-e relevanciája a 2 gigabitnek vagy felesleges nekem.
Melyik a jobb terv?
1. Most veszek egy TUF-AX5400-at és a 110 ezer forintos keretből 60-at "félrerakok" és majd 2 év múlva lecserélem / kiegészítem a hálózatot.
2. Megveszem most a GT-AX6000-et és ehhez veszek későbbiekben még AP-kat.
Köszönöm!
U.I.: más gyártó termékei teljesen kiesnek az ajánlottak közül? Pl.: netgear, linksys
-
-
mazso1988
csendes tag
Sziasztok.
Aki esetleg használ mi a tapasztalat Asus TUF Gaming AX5400 routerrel kapcsolatban? -
droetker
csendes tag
válasz
Multibit #97056 üzenetére
Igen, mindent a használati szerint csinálok, kezdve a távirányítón a wifi modul aktiválásától. Az alkalmazásban a csatlakoztatás menete egyértelmű, minden megy előírás szerint, de a vége mindig sikertelen csatlakozás.
Ezért gondoltam, hogy a routerben kellene valamit állítani. Még a titkosításra gondoltam, de erről végképp nem ír semmit a használati útmutató. -
Angelo69
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg mi a “Asus RT-AC57U V3” alternatívája?
Mert ezt sajnos már nem nagyon lehet kapni. -
Multibit
nagyúr
válasz
droetker #97055 üzenetére
Elolvastad a klíma user manuáljában az ide vonatkozó részt? Nem ismerem a klímádat, ezért csak találgatok. Általában a klíma távirányítóján kell valamilyen billentyű kombinációval indítani a párosítás folyamatot. Ezután a mobil eszközön (telefonon) kell ügyködnöd. Van úgy, hogy javasolják, a párosítás idejére kapcsold ki a telefonon a mobil netet. Ezután kell használnod az AC Freedom appot.
-
droetker
csendes tag
válasz
Multibit #97054 üzenetére
Szia!
A router normál működésével úgy vélem minden rendben. Egy Shelly hőmérséklet szenzort már csatlakoztattam hozzá, távolról, hálózaton kívülről is látom az értékeket. Meg persze laptopot, telefont is csatlakoztattam, azokon is megy az internet.
A klímához van az AC Freedom alkalmazás. A wifi hálózatot ez meg is találja, megadom a jelszót, indítom a csatlakoztatást és csak homokórázik percekig. Aztán írja, hogy nem tud csatlakozni. De hogy miért azt nem árulja el. Csak annyit, hogy 2.4 GHz kell neki.
A csatorna állítást még megpróbálom. Kimondott ilyen klímás fórumot egyelőre nem találtam, gondoltam, hogy a routerben kell valamit állítani. Végső esetben írok a forgalmazónak, hátha tudnak valamit mondani.
Köszönöm! -
Multibit
nagyúr
válasz
droetker #97053 üzenetére
Valóban nem témába vágó, rossz topikban vagy.
A routereden a B/G/N beállítás megfelelő, ezzel a B/G eszközök is kezelhetők. Nem ezzel van probléma. Szerintem a klímádnak megfelelő topikot kellene keresned. Lehet, hogy a routeren be kell lőni valamit a működéshez, de nem a wifi szabvány beállítás a gond. Válassz fix csatornát, 1 és 11 között! Van applikáció a klímához, van hozzá valamilyen leírás? A routeren keresztül van internet elérésed? Más eszközzel próbáltad? -
droetker
csendes tag
Sziasztok!
Router beállításában és egy klíma párosításához szeretnék segítséget kérni tőletek. Nem igazán témába vágó kérdés, de bízom a megoldásotokban.
Nyaralóba, elsősorban egy AUX klíma távoli vezérléséhez vettem egy TP-Link TL-MR6400 N300 Mbps 4G LTE routert.
Vezetékes internet nincs és a klíma csak a 2.4GHz frekvenciát támogatja. Ahogy olvasom a kézikönyvében abból is csak a 802.11B/G szabványt.
A routeren viszont nem tudom kiválasztani, hogy csak B/G-ben működjön. Vagy B/G/N vagy G/N vagy N választható. Szerintetek lehet, hogy emiatt nem tud csatlakozni a klíma?
Le lehetne valahogy "butítani" a routert, hogy az N szabvány szerint mégse sugározzon és a klíma csatlakozni tudjon?
Vagy lenne valami más ötletetek? Fix csatornát válasszak autó helyett?
Köszönöm előre is -
Multibit
nagyúr
Izmos routernek való. Vidd, amíg lehet!
Mint tudjuk, az ilyen egy vagyonba kerül. Ja, mégsem
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Projektor topic
- Tudományos Pandémia Klub
- SSD kibeszélő
- Milyen okostelefont vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Jövedelem
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- BONTATLAN! HP E24m G4 (40Z32AA) / 23,8 hüvelykes Full HD (1920x1080) IPS panellel rendelkező monitor
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 7 . generáció i7-8650U / 16GB RAM / 500GB SSD
- ÁFÁS SZÁMLÁVAL! Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 i7-1165G7 / 16GB / 500GB SSD / Intel Iris Xe
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest