Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-28 06:29:07

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#84573) dkess válasza mastodon (#84572) üzenetére


dkess
őstag

Ez a "PON led világít, LOS sötét" csak arról tájékoztat, hogy az ONT eszköz sikeresen csatlakozott a szolgáltatód hálózatáról. A "router mód" -nak nincs LED -je. Közvetetten lehet csak következtetni:

- általában, ha a WiFi LED világít, akkor ONT+Router módban van,
- általában, ha a WiFi LED nem világít, akkor csak ONT módban van.

Azért "általában", mert ez sem 100% -os. Húgoméknál régebben olyan Digi -s ONT -ja volt, mely Bridge (csak ONT) módban WiFi -n kommunikált és a WiFi -n kapott jelet egy router fogta és az intézte a PPPoE bejelentkezést és NAT -olást ...

A legegyszerűbb a saját TP-Link router -be belépve ellenőrizni, hogy látsz-e ott PPPoE bejelentkezési adatokat és bekapcsolt NAT -ot.

Persze a TP-Link -en a LAN portba dugva a bejövő UTP -t - a 'http://192.168.1.254' -re a Huawei bejelentkezési képernyőjét kapod. Az eszköz alján ott a felhasználónév/jelszó. A 'Wan Information' menüben a 'WAN' fülön is meg lehet nézni, hogy a 'WAN' be van-e kapcsolva illetve a PPPoE bejelentkezés a lap középtáján látszódik-e.

Most az AX50 -et beraktam a kecó egyik sarkába. Kb. akkora távolságra, mint Nálad a lakás két sarka (3 fal mögött) kb. feleződött a gyakorlati sebesség (speedtest.net ap -al mérve mobilon) - azonban így is sokkal jobb (többszöröse), mint az N -es WiFi ... (egyébként az 1.2 Gbps -es módból --> 760 Mbps -es módba váltott vissza - persze gyakorlatban ennek a felével/harmadával számolj) Azzal együtt, hogy nálam nagyon durva külső zavarás van - 8 db "4 pálcás"/szintén 8 db "3 pálcás" és plusszban egy raklap gyengébb idegen WiFi hálózat.

Azaz Nálad a lakás közepén a bejárati ajtó felett megbirkózna a feladattal. Amennyiben az előtér polc végébe (folyosó felőli oldal) rakod, akkor meg kb. a lakásod abszolút középpontjában lenne (ehhez ugye a LAN kábeleket oda kellene vinni a polc alatt/fölött, de cserében van ott is konnektor ahogy írtad korábban).

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.