- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. szeptember
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
trust007
tag
válasz
Gubek-Einste #55599 üzenetére
Köszi!
Egy laptop lenne rajta, és egy telefon néha, csak net és böngészős játék. 2db betonfalat kell átvinni panellakásban (5-6 méter), ott lenne a laptop. 10e alatt legyen. Jól értem hogy a TP-LINK TL-WR841N (Ethernet átviteli sebesség (Mbps) 10/100) nem tud 100 Mbit/s gyorsabbat se le se felfelé. DIGIs 50/100 as nethez. Ezeken kívül semmi extra igény nincs.
-
válasz
trust007 #55597 üzenetére
Az első egy wifi adapter, meg lehet oldani vele a feladatot de inkább egy router-t vegyél erre a célra.
A TP-Link 841ND-nek csak 100-as portjai vannak így inkább egy gigabites portokkal rendelkező típust kellene beszerezned.Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott eszközök 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4
Dual band wifivel: Asus N56U -
Krogoth
senior tag
-
arkone
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #55591 üzenetére
Megpróbálom ott, köszönöm!
-
válasz
Krogoth #55593 üzenetére
Asus N12 D1 gyári firmware-rel repater képes eszköz így vezeték nélkül meg tudod vele növelni a lefedettséget.
A net sebességhez jobban illene egy gigabites portokkal rendelkező típus mint elsődleges eszköz de a jelenlegi eszközzel gyári firmware-rel csak kábeles kapcsolattal tudod beállítani másodlagos eszköznek. -
Krogoth
senior tag
válasz
Gubek-Einste #55590 üzenetére
A net 100/100as digi ez utp-n jön be közvetlen a routerba dugva. Van egy PC, ez ugye zsenyros, ezen kívül laptop, tablet és okosteló, változó számban, de 5-nél több nem szokott lenni, max ha vendégek vannak és megkapják a wifi jelszót
Keret az attól függ, hogy érdemes-e 30-40ezret költeni rá, vagy 10-20 ezres kategóriában is találok olyan, ami elég.
Semmi extra igény nincs. Amit a mostani 5000es tud, tudásra elég.
Wifi scannerrel csináltam mérést, a 13as csatornán van, másik hálózat nincs rajta.
Kábelos jelenleg nem megoldható, talán majd nyáron.Ha a fentiekhez kell/ajánlott a 30as kategóriából választani, akkor átnézem az ajánlásaidat.
-
válasz
TESCO-Zsömle #55589 üzenetére
Nincsenek ilyenek közkézen mivel az ilyen eszközöket a szolgáltatók veszik meg. Mellesleg az optika szerelése elég veszélyes, szaktudást kíván meg!!!
Inkább a jelenlegi eszközt kellene áttenni bridge módba és utána kötni egy sima wifi router-t. -
válasz
Krogoth #55584 üzenetére
Panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán eszköz csere annyira nem ideális, 5 GHz-re átállás, megfelelő kliens eszköz/adapter esetén, jelenthet előrelépést de az 5 GHz érzékenyebb a távolságra/zavaró tényezőkre.
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4 GHz-s csatorna képről.Ajánlott dual band router-ek 30k-s határral: Asus N56U/AC55U/AC58U, TP-Link Archer C5/C7
Egy másodlagos eszköz használata jó megoldás de csak is kábeles kapcsolattal.
Ebből az Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND lenne az ajánlott a jelenlegi mellé, esetleg a jelenlegi lehetne a másodlagos eszköz és az elsődleges pedig egy új gigabites portokkal rendelkező típus.Ajánlott típusok 30k-s határral:
Dual band wifivel: Asus N56U/AC55U/AC58U, TP-Link Archer C5/C7 -
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok.
Létezik az alap digi-s Huawei-nél komolyabb képességekkel bíró optikai modemrouter? Mert ez olyan buta, mint a tök...
Router-eket találtam annyit, mint a szemét, meg sima DSL modemrouter-eket is, de optikaiból nem sikerült vmi bivaly darabot elcsípni.
Előre is köszönöm.
-
arkone
aktív tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata ezzel a routerrel? Huawei B315s-22
Vodafone adta az 50 GB-os mobilnet csomagjához, de vissza lenne vonva az előfizetés és Telenor korlátlan internettel lenne használva. Bírná-e a nyúzást?
-
noname980
csendes újonc
válasz
Intruder2k5 #55580 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat
-
krealon
veterán
-
Krogoth
senior tag
Hy.
Adott egy TL-WR841N 300Mbps wireless router. Panelban van nagy szobában. Mellette van egy nappali, ami mellett 2 kis szoba. Kis szobában már nem a legjobb a jelerősség.
Kérdés, hogy milyen routerre érdemes cserélni, hogy a kis szobában is normális lefedettsége legyen? Vagy inkább egy repeaterrel oldjam meg? -
Tommyka21
tag
válasz
Multibit #55582 üzenetére
Ezek meg vannak, köszi
.
Azért hangsúlyoztam ki mert tegnap a kollega pontosan kérte az adatokat.
De látom itt mindenkinek más a fontos csak a kérdésre nem tud válaszolni...
Tudom, hogy ac szabvány és usb 3.0 de ezeken túl.
A router ASUS ac58 - abban már megegyeztünk tegnap.
Csak AC-s usb adaptert kérdeztem volna...
Köszi! -
Multibit
nagyúr
válasz
Tommyka21 #55581 üzenetére
Miért kell kihangsúlyozni, hogy 1 gigás nethez? Wifi-vel meg sem fogod közelíteni az 1 Gbps-t.
A legnagyobb sebességet AC wifi-vel fogod elérni, de annak (5 GHz) kicsi a hatótávja és érzékeny a környezeti akadályokra. Ha AC-s USB adaptert keresel, ahhoz USB3 port kell és AC router. Ezek megvannak? -
Tommyka21
tag
Üdv!
Wifi Usb adaptert tud vki ajánlani 1 gigás nethez?
Köszi!
-
noname980
csendes újonc
Sziasztok egy gondba ütköztem még pedig abba hogy kevés port a routeremen.Nah most én olvasgattam hogy van ez a switch és hogy az konyha nyelven az jelenti hogy több porton csinál?! vagy pedig vegyek egy routert amin több csatlakozo van de viszont azok rettentően drágák..és azt szeretném kérdezni hogy ezt hogy lehet orvosolni? Meg hogyha pl veszek egy uj routert és kicserélem a régivel és ugye azon megy a Tv-é hogy az nem lesz gond vagyis nem generál uj ip-ét se semmi ugye? Bocsánat az értetlenségemért de ebben kezdő vagyok
-
válasz
Multibit #55577 üzenetére
Ahha... Végülis volt szó róla korábban...
De halovány fogalmam sincs róla.
Amúgy meg sokszor hasznos lenne még direkt válasz esetén is kicsit szájbarágósabbnak lenni, még ha nem is tűnik elegánsnak az ismételgetés -- pláne, ha már közvetett az utalás. Szerintem...
MaCS
-
-
sittes79
addikt
válasz
Gubek-Einste #55567 üzenetére
Szia,
belkin n150 a router.
-
trust007
tag
Sziasztok!
Én egy olyan routert szeretnék ami az asztali pc-s (kábles) netet megosztja wifin. Ez alkalmas arra? Egy notebook-ot kell kiszolgálni panelban 2 fallal arrébb, + néha egy telefon. Ez csak bekapcsolt pc-nél működik?
Digi 100 / 50 Mbit/s netem van. Vagy megfelel egy TP-LINK TL-WR841N is célra? Eddig nem volt semmilyen routerem. Vagy érdemes inkább gigabites-ben gondolkodni?
Előre is köszi!
-
hunaqua
addikt
Nem tudtam meg,hogy a tp-link wdr7500 Openwrt cuccal mit tud. A 200-as digi-t kihajtja max.(205) ,nem tudom mennyi lehet a vége.
-
Ami hirtelen eszembe jut:
Torrent-kliens
VPN (OVPN, PPTP)Az Asusok a bootloaderükkel tán simábban etethetőek CFW-rel, és nem utolsó sorban van rájuk gyári alapokon működő változat, ami több renszerinfőt és wifivariálási lehetőséget biztosít.
Bár egy ideje már nem találkoztam gyári TP-Link-felülettel.
MaCS
-
-
-
Troy.
addikt
válasz
Gubek-Einste #55559 üzenetére
Meg tudnád mondani, hogy mivel tud többet?
Köszi.
-
sittes79
addikt
Sziasztok,
Tudnátok ajánlani PCIexpress-es wifi adaptert?
-
válasz
eladogeppc #55563 üzenetére
ITT kellene inkább a témát folytatni.
-
eladogeppc
veterán
válasz
MaCS_70 #55555 üzenetére
Az világos, hogy senki se várjon el annyi sebességet, mint ami rá van írva.
Evvel az erővel nyugodtan a 2400-at is rá lehetne írni, csak hogy jobban el keljen a cucc.Viszont !
Az Asus RT-AC51U routeremre most 80Mhz csatorna sávszélességnél 5GHz-en 433MBit/Sec-el fel is tudok csattani, és megy is.
A rohadék D-Link DIR-840 amire 600Mbit-et írtak, baromira nem tudja. Arra akár hogy is, de csak 150Mbit/sec-el tudok csatlakozni.
-
válasz
balazs1022 #55558 üzenetére
ITT tedd fel a kérdésedet.
-
-
-
-
balazs1022
őstag
Sziasztok!
2 hónapja nagyon idegesítő problémával küzdök. Diginet50-es netem van. 2 évig semmi gond nem volt. A problémám az h 5 percenként nincs net vagy nagyon gyenge a fel vagy letöltés. Egy sorozatot nem lehet normálisan megnézni, mert mindig leáll vagy visszaveszi a lejátszó 144 ppi-re a felbontást. Ha kihúzom is visszadugom a routert(D-link DIR 600) akkor jó 1 darabig. Hoztam egy másik routert TP-Link WR941ND), ezzel is ugyan az a probléma. Pedig nem olcsó darab... Kaptam munkatárstól egy régi Neatgear routert (most meg nem írom a típusát), ezzel 1 hónapja probléma mentes. Amnt a másik kettővel próbálkozom, megint sz@rakszik a net sebesség... Kipróbáltam h simán LAN-ba dugom, akkor teljesen jó, tehát nem a nettel van baj.
A Neatgear-al az a baj, h nem az enyém és h csak 10mbit az átviteli sebesség, ami online játékhoz nagyon lassú.Létezhet h mind a 2 router kuka?
-
válasz
Grande Ale #55554 üzenetére
De, ez nagyjából ilyen egyszerű -- azzal, hogy ha magától váltani nemigen fog egy eszköz, amíg az adott frekvencián jól érzi magát. Tehát ha valaki csatlakozik az 5 GHz-hez, de az elfogy alóla, akkor fel fog csatlakozni a 2,4 GHz-re, de ha visszatérsz az 5 GHz-es hózába, nem fog automatikusan visszatérni rá, hiszen aktív a kapcsolata a stabil 2,4-en.
MaCS
-
válasz
eladogeppc #55553 üzenetére
A katalógusadatok portsebességek, tehát ennyit tudna forgalmazni az eszköz, ha nem lenne közben a rádiós átvitel mint fizikai réteg. Mindezt ráadásul az összes adatfolyamot összeadva, bruttóban, oda vagy vissza.
Ennek megfelelően az egy adatfolyamra meghirdetett 200 Mbps jó wifis körülmények és megfelelő partner esetén szépen tudja hozni a 60-70 Mbps gyakorlati átviteli sebességet.
MaCS
-
Grande Ale
őstag
válasz
eladogeppc #55553 üzenetére
Kicsit rendbe tennének az ismereteimet a dual band fogalmával?
Ha veszek egy ilyen routert, akkor két hálózatot kell létrehozni, egy 2,4 és egy 5 ghz eset, igaz? Innentől kezdve amelyik itthoni eszköz támogatja az 5ghz-et is, azt csatlakoztassam arra, amelyik nem, azt nyilván a másikra. Vagy nem ilyen egyszerű ez? Ha a telefon mindkettőt támogatja, akkor tud váltani a kettő közt, vagy hülyeséget kérdezek?Köszi előre is, de abszolút nem vagyok képben ezzel a részével a dolognak...
-
allein
addikt
válasz
bluemirage #55548 üzenetére
Köszönöm szépen
-
válasz
allein #55540 üzenetére
Én továbbra sem vetném el az olcsóbb Tp-Link switchet és bár a példád azt sugalná, hogy egy adott eszköz nem szereti ha elé az a switch van tolva. Ez így meredek. Ezek a jellemzően Layer-2 swichek szerencsére buták és azt a néhány alapszolgáltatást amit te is használsz a kompatibilitási problémák nélkül viszik.
- De pl. eljátszanék azzal, hogy a mac adress-eshez kötött fix' ip-ket adnék ki a routerből... az aktív eszközökön persze attól még dhcp lenne beállítva. Ha fix az állatkerted', akkor ez az egyik legjobb megoldás.
- Vagy megnézném azt, hogy a switch-nek egy adott portján lassul-e be az eszköz
- és persze ami a legfontosabb, hogy ha nincs más eszköz a switch-en, akkor is lassú-e az eszközöd. (ip cím ütközés vagy más anomália kizárása miatt)
De ez ide offtopik... van valahol hálózatos topik... kérlek ott érdeklődj tovább. -
válasz
eladogeppc #55544 üzenetére
Ha újat akarsz, akkor szerintem feljebb kell menned árban, mert szükséged van az 5 GHz-re.
Nincsenek rossz tapasztalataim a TP-Linkkel, de jelenleg az Asust többel látom jobbnak, mint amennyivel drágább, úgyhogy szigorúan a listán írtak alapján Neked is az Asus RT-AC58u-t ajánlanám.
MaCS
-
válasz
Tommyka21 #55545 üzenetére
Nagyon nem mindegy, hogy milyen wifi kell, szükség van-e az 5 GHz-re.
Ha nem, akkor az univerzális megoldás az Asus RT-N18u -- ha pedig kell az 5 GHz, akkor az RT-AC58u tűnik jónak, csak még nincsenek vele hosszú távú megoldások.
felfelé persze lehet menni árban, ezek az Asus belépő modelljei -- az N18 mondjuk kb. az egyetlen a maga kategóriájában asuséknál.
MaCS
-
eladogeppc
veterán
Sziasztok !
Lakótelepen lakom, 13 router látszik már most 2.4Ghz-en.
Digi 500 lett bekötve.
Wifin szeretnék nagy sávszélt elérni egy szobán belül. 5GHz üres egyébként, de nem minden eszköz tudja.Olyan routert keresek, ami a LAN portok és a WAN között tudja a gigabitet, illetve torrent kliens telepíthető rá.
Áldozatok 17eFt-ig:
TP-Link 1043ND V3 vagy V4
Asus RT-AC53Ez nem tudom, hogy tud-e torrentezni: D-Link DIR-850L
Segítsetek légyszíves ! Köszönöm Előre is !
-
-
Tommyka21
tag
Üdv!
Digi 1000 nethez milyen wifi routert és wifi usb adapter ajánlanátok?
Routernek egy Asus RT-AC 1200G plus-t nézegettem.De az usb adaptereknél elakadtam
.
Köszi! -
allein
addikt
válasz
bluemirage #55538 üzenetére
(#55536) Sub-ZeRo - igen, laptopban gigabites hálózati kártya van.
TP LINK switchet akarom egyébként lecserélni. Router is gigabites.
Nappaliban van a router, erre csatlakoztatva lanon egy TV, asztali BD lejátszó, SYNO Nas, negyedik portból egy cat5e kábel megy a switchbe ami helyileg a hálóban van. Switchez csatlakoztatva a Dune, egy másik TV és egy PS4.
Mit javasoltok, nem tudom átrendezni az eszkőzeimet. Szerintem új switch, más márkájú.
Routerből - lan kábel közvetlenül rádugva a dune-re, semmi gond nincs, fájl olvasási teszt sebesség - 30-35 MB/S. Amennyiben a routerből a lan kábel a switchre van dugva és innen a dunébe, fájl olvasási teszt 10-11 MB/S. Cat5e kábellal próbálkoztam, vásároltam zsír új cat7 AQ Forrest lan kábelt, ugyanezek az olvasási sebességek. Arra gyanakszom, hogy valamiért ez a típusú switch nem működik megfelelően a dune-vel, másra nem tudok gondolni
Nem próbáltam meg másik portot a switchen.
Másik példa ami OFF: korábban volt egy A410-es popcornom, erősítőm az pedig CA. Annak ellenére, hogy a popi tudta a True-HD hangsávot, mégis akadozva játszotta le, több teszt készült akkor. PS4 összedugva erősítővel, bluray lemez, True-HD hangsávot lejátszotta.
Külső HDD összekötve popcornnal, amin volt True-HD hangsávos anyag, így sem játszotta le a popi. Visszavittem az üzletbe, ott letesztelték Marantz és Denon avr-el, popi simán lejátszotta az említett hangsávot.
Lehet a mostani esetben is csak valami kompatibiltási probléma van.
-
válasz
Gubek-Einste #55526 üzenetére
Szia.
Köszönöm szépen a választ.
-
válasz
allein #55535 üzenetére
Ha MB,azaz Megabyte akkor a 110-es érték már megfelelő.. közelíti a Gigabit-et.
Lehet, hogy a médialejátszó csak 100 mbit-es?
Jó minőségű, megfelelő kábelek is fontosak. Pl. ha nagy fogyasztóval hajtott villanyvezeték mellett megy sokáig párhuzamosan egy UTP... főleg egy régebbi Cat5e... akkor az már zavart okoz és lassít. Egy Cat6-os tűrése már jobb, de ha ilyen helyzet áll fenn, akkor az egyik oldalon földelt Cat6 FTP kábel a jó megoldás. Nekem is az van a falban.Switch-ekről írtam itt... neked jó lehet egy gigabites Tplink is... Ha egyszerre csak egy eszköz van használva, akkor minden esetben megvan a közel Gigabit... és jó egy olcsóbb eszköz.. ahogy az előbb javasolták.
Ha több eszközt kell egy időben hajtani róla, akkor ott már számít a márka és a switch nagysága, hogy a tempó fennmaradjon. De szerintem neked erre nincs szükséged. -
n1nja
tag
válasz
Gubek-Einste #55479 üzenetére
Hoppá, akció.
Ez ajánlott? Ha jól látom VPN csak passthrough, de az nem gond, régi routerrel elvileg megoldom. -
allein
addikt
válasz
Gubek-Einste #55532 üzenetére
Szia. Itthoni switchem annak ellenére, hogy tudja a gigabitet és belső hálózaton 100-110 MB/S másolási sebesség van lanon NAS-ról laptopra, médialejátszóval összekötve sajnos csak 10-11 MB/S egy adott anyag teszt olvasási sebessége
pedig szükség van néha a nagyobb olvasási sebességre, 4K filmek miatt. Cisco-t javasoltak. Egy másik topikban te magad is próbáltál segíteni a problémám megoldásában
-
Troy.
addikt
Sziasztok!
Jelenlegi routerem egy Netgear WNR 2000. Több éves eszköz, szinte már naponta többször újra kell indítanom. Két eszközt néztem ki: TP-Link 1043 ND, Asus RT-N18U.
Az internet 80/10Mbit-es. Általában 3 asztali és két mobiltelefon lóg rajta, havonta két hétvégén bővül még 3 telefonnal, 2 táblapc-vel, 1 laptoppal.
Először a TP-Link-ben gondolkodtam, de olvastam néhány hozzászólást hogy gyakran újra kell indítani?
Viszont az árak közötti különbség 6 ezer Ft, ami nem kevés.
Mi a véleményetek?Üdv.
-
-
válasz
bluemirage #55530 üzenetére
A tópart nálam is megvan, a 1043 (v1) meg megvolt.
Érdekes, hogy a ház mögött, ahol nem túl jók a vételi viszonyok, elég jól muzsikált a 1043-as is, de a víz, azaz a nyílt terep felé az N18 értékeinek a közelébe sem ért.
MaCS
-
válasz
MaCS_70 #55521 üzenetére
Ilyen durva hatótávokat még nem tapasztaltam.
Van egy tóparti kis vendéglő, aminek nyitott teraszán egy 1043ND van. Néhány száz méter sincs meg... nemhogy 500. Meg kell közelíteni a vendéglőt rendesen, hogy tudj netezni, pedig semmi sem takarja ki.De nem is ez a lényeg. Egy 5dbi vagy 8dbi antenna vételi érzékenysége valóban jobb, nagyobb nyereséggel dolgozik. Ez köztudott, hogy jobban hall'. Ezért nagyobb antennás eszközözök messziről el tudnak beszélgetni egymással... olyan messziről, amilyen messziről egy mobiltelefon már nem tud ebbe a beszélgetésbe érdembe belekapcsolódni. Erről van szó amikor azt írják, hogy nem tud visszakiabálni. A mobiltelefonnak nem ekkora nyereséggel dolgozó antennája van. Ezt kell megértenie azoknak akik egy eszközzel akarnak mindent és egy itteni eszköz ajánlás után nem értik, hogy pl. a mobiljukról miért dobálja el a jelet az ajánlott router 2-3 fallal távolabb.
-
allein
addikt
Sziasztok. Van külön switches fórum? Vásárolni szeretnèk gigabites, 8 portos switchet. Mostani gigabites TP Linket szeretném lecserélni, Ciscot ajánlotttak mint márka.
-
Tody56
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #55527 üzenetére
Köszönöm szépen a javaslatot.
-
-
-
Tody56
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #55523 üzenetére
Nem húznám az időt a részletekkel, mivel a mostani rendszer is tudj azt amit kell, csak a tp-link 841ND a nagy adatforgalom miatt kb hetente lefagy.
Röviden a rendszer:
A épület: kb 100mb/s kábelnet "X" modem -utp- 841ND küldi a jelet "B" épületbe. (jelerősség rendben)
B épület:TL-WA901ND fogadja a jelet (client mode) -utp- tp-link C5 osztja tovább wifin és kábelen a pc-knek, telóknak stb. Akár 10 eszközre is, de ez a része stabil.Az internet letöltési sebesség a C5-re csatlakozva stabilan 3,5-4mb/s. Bőven elég amire kell.
Mindegyik eszköz beton stabil nem igényel újraindítást sem. Mikor lefagy a rendszer csak a 841nd-t kell újraindítani és megint megy tovább minden (kb egy hétig) Ezt szeretnénk kiküszöbölni.
köszönöm
-
Sziasztok.
Holnap jön a T-s szerelő, hogy be üzemelje az 1000-es netet.
Jelenleg nekem van egy TP-LINK TL-WDR4300-as routerem (gyári szoft) , ő hozza a D-Link DIR-842-t.
Kérdésem, hogy melyik a jobb cucc? -
válasz
Tody56 #55519 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott eszközök 20k-s határral:
Dual band wifivel: Asus N56U -
válasz
PlatiaAmos #55517 üzenetére
Ezt a kérdést itt tedd fel.
-
válasz
bluemirage #55513 üzenetére
Ezt azért árnyaljuk egy kicsit!
Igaz, hogy "vissza is kell kiabálni", de az egymásnak ordítozó felek nem csak tüdőben, hanem fülben is eltérő képességűek lehetnek, arról nem is beszélve, hogy a két iránnyal szemben támasztott igények is igencsak eltérőek.
Konkrét példám a következő:
Asus RT-N18u router a házban, hozzá képest nyilván halovány wifis teljesítménnyel / antennával megáldott Samsung Note4 telefon.
A háztól 300 méterre (tökéletes rálását, semmi tereptárgy) még simán tudok VoIP-telefonálni -- a router hangosabban kiabál, de jobban is hall.
Ahogy távolodom, engem a másik fél egyre szaggatottabban hall, 500 méter környékén már szakad is a kapcsolat, viszont netezni még mindig tudok, hiszen az ehhez szükséges, a telefontól a routerig menő adatforgalom-igény annyira csekély, hogy azt a szakadozott wifis kapcsolatból is össze tudja még rakni a router.
MaCS
-
törölt tag
válasz
bluemirage #55515 üzenetére
Nálam éppen fordítva van, a Moto X Style telefon ugyanott kb. 3x gyorsabb, mint a Thinkpadem, ugyanúgy "N"-en, mint "ac"-n. Végül lehet, hogy a Thinkpadet kellene megjavíttatni, de ahhoz meg nem találok egy olyan szervizt, ahol szétszedik, akiket eddig hívtam, mind küldenék tovább (Aloha, Smartservice), hetekre meg nem akarom otthagyni; mondjuk utolsó Lenovo cucc, amit megvettem, a Dellnél ennyi idő alatt, amíg telefonálgattam, már minden alkatrészét kicserélték volna helyszíni gariban.
-
Tody56
aktív tag
Sziasztok
Tudnátok ajánlani nekem routert?
Az elvárások:
- N-es wifi mindnél erősebb jellel
- 300mb-es wifi
- 4db lan port
- lehetőleg tp-link legyen
- Lényeg: Folyamatos nagy adatmennyiség mozgatása Jelenleg egy Tp-link 841nd-t használunk. (verziót nem tudok).Sebesség és térerő rendben van, de kb hetente megadja magát és újraindítást vagy resetelést igényel. Ezért szeretnénk váltani.Van még egy tp-link c5 a családban az beton stabil ugyan erre a feladatra, de ha nem muszáj nem költenék rá ennyit. Az AC-t nem tudjuk kihasználni. (egyik házból a másikba kell jelet küldeni)
köszönöm
-
Egy körsugárzós 5 dbi N-s cuccra min. 50-60 métert tippelnék teljesen szabad rálátás esetén. De ez csak olyan kb. tipp. Ezeknél nem nagyon adnak meg ilyen adatot. Lehet, hogy valakinek van konkrét gyakorlati tapasztalat is. De ekkora távnál már egy mobil eszköz nem biztos, hogy rendesen vissza tud kiabálni neki. Ezt nem értik meg sokan... hiába írja le a topikgazda hetente többször.
Az irányított AP-k, már más tészta. Ott az első sorokban már megadják ezt az adatot, hiszen ezeket pont távolság áthidalására tervezték. Ott már néhány száz métertől akár 1-2 kilométerig terjednek már az olcsóbb eszközök is.
-
PlatiaAmos
tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy idősebb szüleim nagyon szeretnek hallgatni egy online rádiót TV-n keresztül.
Ezt a rádiót a Tv böngészőjéből tudom csak behozni, viszont 20 percenként a hang megáll egy pár percre majd újraindul. Gondolom addig bufferel, vagy passz..Okozhatja-e azt a problémát, hogy egy sima T-Home-os router van a 2. emeleten viszonylag messze a Tv-től?
(Youtube stb, viszont gond nélkül megy)Nem szeretném feleslegesen nagy költségekbe verni őket, hogy veszek egy drágább routert és közben a probléma meg se oldódik.
De én arra tippelek, hogy a Tv készülékben amúgy se lehet valami nagy wifi fogó és ez a baj.
Bárkinek esetleg valami ötlete? Okozhatja ezt a gondot?
Sajnos nem tudom megoldani semmi más készülékkel.Ha ez megoldhatja, milyen router-t lenne érdemes vennem? Kb 100nm-es a ház, és két végpontba van a két készülék.
-
azozo
senior tag
válasz
bluemirage #55515 üzenetére
inkább a hatótáv érdekelne ...tudom változó a terepviszonyok miatt de körübelüli hány méter lehet tiszta rálátás esetén?
-
válasz
#31372032 #55514 üzenetére
Az N18 erősebb hardverrel van szerelve, így bírhatja azt is amit az N12 nem. Függ attól, hogy az adot firmware mennyire jól sikerült illetve lehet, hogy az N12 áramkörei már megfáradtak a napi 24-es használatban. Ezek lakossági eszközök... lakossági élettartammal. Az N18U egyik legerősebb 2,4Ghz-es lakossági router. Másrészt van a 2 hetes visszaküldő gari, ha arra akarsz játszani.
Bár vitatható, hogy mennyi értelme van, de az erősebb antennák darabja néhány ezer Ft. -
törölt tag
válasz
bluemirage #55513 üzenetére
Köszönöm az Asusos tippet, ezt meggondolom, bár van egy Asus 12+-om, az úgy dobálja a Digi PPPoe jelet, hogy öröm nézni (Dlinken és Netgearon jó a Digi nálam, illetve az N12+ is hibátlan AP-ként).
-
válasz
#31372032 #55505 üzenetére
A házias gyakorlati teszteknek SEMMI értelme nincsen, mert számos környezeti tényezőtől függ, hogy ami egyesek szerint erősebb, mint szerintük amaz... az nálad lehet, hogy pont fordítottja.
Ha hatótáv, akkor az 5Ghz-et felejtsd el, azaz csak 2,4 Ghz-ben lehet gondolkodni, annak minden előnyével (távolság) és hátrányával (túltelítettség, és kvázi lassúság)
Vannak erős' N-es routerek, mint az ASUS N18U, cserélhető antennával pl. vehetsz rá 3x8dbi-s antennát.
Nagyjából ez a max amit ki tudsz hozni a történetből. Én ezt ajánlanám.De semmire sem mész a nagyobb hatótávval. Leírták itt már többször..! Teljesen mindegy, hogy milyen csiribivel éred el a növelést. A kis... maroknyi mobil eszközök kis antennája nem fog tudni visszaszólni az eszköznek. Az eredmény... szakadozás.
Ha távolság gondod van, akkor még egy eszköz kell pl. egy vezetékezett Acces Point. Ez a legstabilabb legprofibb megoldás.
A fizika törvényeivel lehet vitatkozni, de teljesen felesleges.
Nem te vagy az egyetlen, aki egy eszközzel szeretne mindent megoldani, de sajnos ez egy bizonyos határon nem megy... A végeredmény pedig csalódás. -
-
Klara_
őstag
válasz
Gubek-Einste #55499 üzenetére
4-5 nap alatt beszerzik tobb helyen, 57-60ezer koruli aron.
-
Gyurka6
őstag
válasz
#31372032 #55508 üzenetére
Nekem ugyan nincs, azonban röviden nem, mivel a kimenő jel szintje törv.-ben maximált 0.1W EIRP. A gyártási szórásból lehet leginkább eltérés (drágábbhoz esetleg válogatva...). (Lehet olvasni, hogy utólagos frissítéssel jobb lesz, valószínűleg növelhető a teljesítmény, de ez már nem a gyártó sara.)
-
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #55507 üzenetére
Valahogy nincs kedvem ~50 routert venni, hogy kipróbáljam, hogy melyik erősebb. Azt hittem, olyan fog válaszolni, aki már használta az idézett cuccot, és le tudja írni 1 mondatban, hogy jobb-e a hatótávolsága, mint például egy D-link go ac 750-esnek, vagy asus 12+, illetve netgear N300-nak.
-
válasz
#31372032 #55505 üzenetére
A wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is. Emiatt semmit sem lehet garantálni, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi is lesz a helyzet mivel minden környezet más és más.
Hatótávot/sebességet nem lehet megmondani előre, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mekkora is lesz, minden környezet más és más, rengeteg dolog befolyásolja az elérhető eredményt, többek között a használt kliens eszközök is. -
bambano
titán
válasz
Gubek-Einste #55497 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #55489 üzenetére
Volt gigabites routerem, azzal is ~90/60 mbps volt a maximum, mint a 10/100-asokkal, akkor miért is?
Nem a sebességre vonatkozott a kérdésem egyébként, hanem a hatótávolságra, egy konkrét cucc tekintetében. -
hunaqua
addikt
válasz
Gubek-Einste #55501 üzenetére
A jelenleginek lenne máshol helye,ahol 100-as net van.
Az álló kivitelű router nem fér be a helyére.
-
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Windows 11
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Az Apple bemutatta az iPhone 17-et
- PlayStation 5
- A magas vérnyomást is felismerheti az Apple Watch Series 11
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Mobil flották
- LEGO klub
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- MINI PC HP PRODESK 600 G2 G3 G4 G5 i3 és i5 6-9. gen gar. Budapest MPL Foxpost
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 2024 M4 Max 64GB 2TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest