Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
hotkar
senior tag
válasz
üzenetére
Nem egészen.
Mindegyik objektívre a teljes Full Frame képkivágásra vonatkoztatott gyújtótávolságot adják meg (igen, még a m43-nál is!).
Ezt azután az adott rendszerre jelemző szorzóval - illetve itt, mivel visszafelé számolunk, osztóval - kell értelmezni. Azaz 5-9 mm-es m43 obival lehetne lefedni a Full Frame 10-18-at. A Canon féle APS-C esetén pedig cca. 6-11 mm-rel.
-
asdf_
veterán
Hiányozni fog...
A message from David (Thorpe) -
yle_greg
aktív tag
Koszonom a valaszokat, es a kedves szavakat, orulok hogy tetszenek a kepek. :-)
Az a Canon 10-18 az 5-9 -nek felelne meg MFT -ben? Az eleg durvan szeles lato!
MFT -ben, vagy adapterrel mi a legszelesebb elerheto objektiv? Marmint ami nem halszem. Leteznek, hogy 7 a legszelesebb mikozben egy FF objektivvel atszamitva 5 is lehetne adapterrel? Van ehhez szerintetek mukodo adapter, ami kirajzolja a teljes erzekelot? -
yle_greg
aktív tag
Olcso kinai objektiv temaban ezt a napokban irtam, talan hasznos lehet.
Számomra a fényképezés hobby, élvezetből csinálom, szívesen kísérletezek, és nem zavar ha valami nem olyan mint elképzeltem. Egy ideje már szemezgetek az extrém nagylátószög témával, egy 7-14 -et el tudnék képzelni magamnak, de anyagi okok miatt ez nem időszerű, mert nemrég egy "kicsit" kiköltekeztem.
Ami ennél is extrémebb, az már halszem, és bevallom, hogy főleg a kíváncsiság vezérelt ebbe az irányba, mert hát tény, hogy ritkán szükséges a használata. A legnagyobb teret visszaadó halszemek cirkulárisak, viszont ez már túl extrém nekem, nem tudom élvezni a képét. Ha meg levágom a kör oldalait, akkor meg minek az egész?
Diagonális sok féle van, én olcsót vettem, eredeti kínait, egy Risespray 7.5mm/f2.8 -at, itt találtok róla képeket, hogy hogy néz ki: https://www.aliexpress.com/item/4000613924942.html
26 ezer forintért nem egy hatalmas kiadás, ha nem romlik el a következő 5 évben, akkor havi cirka 500 forintba kerül. (Én így szoktam számolni a vásárlásaimat, bekerülés per minimum élettartam.)
Kézbe fogva teljesen korrekt érzete van, nem lötyög, nem kotyog, simán forognak a gyűrűk, a filléres apróságokkal (ecset, mikroszálas kendő, szütyő) ügyesen kiszúrták a szemem, még egy cérnakesztyűt is adtak hozzá, csak tudnám, hogy minek. :-)
Szóval teljesen jó a kialakítása, tényleg semmi rosszat nem tudok rá mondani. A kupakja belül körben valami mikrobársonnyal van borítva, így a ráapplikált napvédőre finoman szorulva csúszik rá, nem kell erőltetni, de nem is esik le ha fejjel lefele fordítom. Mondjuk előbb-utóbb valszeg ki fog kopni ez a megoldás, de kezdésnek tök jó. (Megnéztem, a bele ragasztott bársony csík nem szöszöl, szóval pirospont.)
Az alja kupakot nem számolva minden fémből van rajta, még a front kupak is feketére eloxált alumíniumnak tűnik a súlya és a pöckölésre kiadott hangja alapján. A front lencse valami fura sötétlilás bevonatot kapott, gondolom az oldalsó fény kizárása miatt. Ettől függetlenül észrevettem, hogy ha sréhen kap napot, akkor fátyolos lesz a kép, szóval erre érzékeny. Sokkal szebb, kontrasztosabb a kép, ha sikerül úgy helyezkednem, hogy az objektív árnyék foltban legyen.
Még ismerkedős fázisban vagyok, és sokat bénázok, például csináltam tök jó szelfit a feleségemmel, tökéletes kompozíció, mi ott vagyunk középen, felénk mutat egy csomó árnyék nyíl minden irányból, a kis gömb hatás miatt a néző szemét szintre középre húzza a kép, és tökéletesen éles a... háttér. Ehh. Szóval még bénázok rendesen.
Ahogy sejtettem, sok helyen abszolút alkalmatlan ez az objektív, mert olyan torz lesz a kép, hogy nézhetetlen. Például szobában, az egyenes falak, bútorok görbülete, főleg ha asszimetrikus a két oldal, akkor az nagyon zavaró. Épített környezetben, utcán, hasonló, bár ott egy-egy jobban elrendezett kompozícióval lehet ezen segíteni, szóval ott azért lehet helye ennek.
Ahol szerintem hasznos, az a természetfotó, mert ott ha a horizont nem görbül, akkor alig vehető észre, hogy az a fa nem a szél miatt olyan görbe amilyen, hanem az optika húzza be. Oké, nyilván észrevehető, de nem szúrja ki az ember szemét, max egy kicsit furának tartja, ha nem tudja előre, hogy mivel készült a kép. Ilyen a feltöltött setany_07.jpg amin latszik ugyan egy kicsit, de azért mégsem egy tipikus halszem.
A másik hasznos területe amikor eleve spéci a perspektíva, például a virágos képeim. Nekem tetszenek, aki meg lehurrogna az előtte üljön rá egy esernyőre.
Felrakok néhány képet, ezek OOC JPG -k, annyit csináltam, hogy leméreteztem a felére, hogy felférjenek. Ehh,így se férnek fel, szóval indafotóra raktam fel őket, ide: https://indafoto.hu/ylegreg/alap_album
Az említett virágosokon kívül csináltam néhány összehasonlításra alkalmas képet is, ugyanarról a pontról fényképezve,mert én szeretek ilyeneket nézegetni, hátha másnak is hasznos, ha azt tervezi, hogy ilyet venne. Ezek 3 képből álló sorozatok, ugyanazon a néven, csak a vége 07, 10, és 25, ami jelzi, hogy a halszemmel (7.5 mm) vagy a nagy kedvenc 10-25 -el készült 10 illetve 25 mm -en.
Ezeken jól látszik, hogy a park mekkora része kerül bele így a képbe, és milyen torzítási árat kell fizetni érte. A középpontos képeken nem olyan feltűnő a különbség, de csináltam szélére igazított sorozatot, space_XY.jpg néven, ahol a kép jobb széle (egy fatörzs) a fix pont. Ezeken sokkal látványosabb, hogy bal oldalt mekkora terület marad le a képről 25 és 10 esetén a 7.5 mm-hez képest.
Természetesen nem lehet teljesen elrejteni a gömb torzítást, szóval a 7-14 helyett nem használható natívan, de vannak olyan témák amikor nem zavaró az észrevehető torzítás mértéke, illetve ahol előnyére is válhat a képnek.
No, remélem tetszenek, vagy ha nem, hát legalább hasznosak a képek. :-) -
-
válasz
Throme
üzenetére
Nem tudom, hogy az eglobaltól egy indoklás nélküli visszaküldés esetén mekkora eséllyel lehet pénzt visszakapni. Nem velük voltak mostanában olyan hírek hogy nem küldték a terméket és pénzt a PayPalon keresztül lehetett visszaszerezni? Mert ha ők voltak azok, én nem biztos hogy megrizikóznám a visszaküldést.
-
Allien
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Nehéz eldönteni, mi a franc van. Tegnap szorulása volt az optikának. Ma már mintha sokat javult volna. Franc tudja. Bele néztem. Kiszedhető a cső belőle, kb, mint egy napellenző, de cső. Viszont, így jól látszik, hogy a belső falon valami kenő anyag lehet, és van egy vezető rúd. Ergo, annak a napellenző csőnek szerintem, jobb, ha benne marad. Mindegy, jegyet indítottam, reklamálok... Elég szar érzés. Mivel, nem tudom, elmúlt-e az obi szorulása.
-
Allien
veterán
No, spórólok NEKTEK egy kis pénzt! Ne, ismétlem NE vegyetek 7artisans 60mm f/2.8 Macro-t! Optikailag amúgy jó lenne, kezelhető. De, szerintem konstrukciós hibás lehet. Bár, még nem olvastam utána, másnak is van-e hasonló problémája. A lényeg, hogy eddig kb 3x használtam. Most megakad a fókusz gyűrű. Nem lehet egyenletesen tekerni. Meglátásom szerint, ennek egyik oka lehet, hogy diák munkásra bízták a tervezést. Ugye, videókban látszik, hogy bentről kifele halad az optikája, de ezzel nyitva is van a porosodás felé (tippelem), vagy mittomén. Nem tudom elképzelni, hogy mitől akadhat meg, hiszen nem láttam, hogy bele került volna bármi is...
Most próbálok levelezni a eglobalcentraleu.com-l, de vanank kétségeim.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Lehet privátban kéne folytatni.
Megnéztem Chrome-ban és Windows Picture viewerben. A Windows 10 beépített képnézője elméletileg nem ismeri a profilokat. Lényeg, hogy Ps-ből csak úgy tudsz kizárólag sRGB-t tartalmazó képet exportálni, ha a Workflow is sRGB és átkonvertálod a képedet sRGB-be. Ekkor, ha nem tag-eled sRGB-nek exportnál akkor is csak az sRGB színeket látod Ps-ben, Chrome-ban és Picture Viewerben. Szóval csekkold a Ps színtered, konvertáld sRGB-be és a végén azért nézz rá Gammut Warninggal.
ACR-ben próbáld Image P3 16 bit PNG-ben menteni a képed. Sokkal jobb színeket ad főleg vöröseknél. Az aRGB inkább zöldeknél részletezőbb. Az aRGB amúgy nem igazán jó PC megjelenítéshez, mivel az a szubtraktív leképezés modellezésében segít.
Valószínűleg a C1 nem hagy kilépni az előre adott színtérből. Hülyebiztos.
A Ps a maga suttyó módján azt feltételezi, hogy büfé vagy. Ott a Gammut Warning oszt' használd. -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Nekem ez sehogy se sikerül. Workflow-ban mindegyik colorspace-nél a vörös egyből csúcson van, miközben a többi szín sehol sincs. Ps-be húzom és Camera raw 13.1-t használok.
-
nozs23
addikt
Heteken belul uj OM kamera jon: [link]
Illetve az ideiglenesen licenszelt Olympus nevet meg evekig hasznalni fogjak. -
Allien
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
Szerintem, át van tervezve. Bár, az alap hülyeség (szerintem) a szűrőmenet elhagyása, és egy cső kitolása megmaradt... Cső nélkül amúgy alig változik a méret.
Olcsó, de jó választás lehet. Kérdés, mennyiért szerzed be, mert elég nagy a szórás. Az első verziót vettem asszem olyan 130 euró körül. Itthon meg 65E HUF-rt mérik...
-
válasz
hibavissza
üzenetére
Melyik ACR verziót cseszték el? Már rég frissítettem, ideje volna. Melyik verzió a legfrissebb, amelyik még nincs elcseszve?
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
A LR valami gyökér módon felülbírálhatatlan melissa rgb-t tolt develop alatt. Már ha jól emlékszem. Ezért is hanyagoltam anno. Próbáld Ps Legacy mentésnél bepipálni a Convert to sRGB-t. Ekkor (elméletileg) nem enged ki srgb gammuton kívüli értéket.
Vagy húzd be Ps alá a C1 és Lr fájlt és nézd meg a gammut warning mit mutat.Egyébként a Lr egy fos. Soha nem használnám. ACR+Bridge sokkal élhetőbb fos. Mondjuk a legutóbbi frissítéssel szétbarmolták az ACR-t is. El is kezdtem szétnézni hová meneküljek. Annyira tele a hócipőm. Pedig fizetem az adobe adót rendesen.
-
peppe79
senior tag
válasz
Lokarson
üzenetére
Én is pont szemezgetek a 7Artisans-al. A régit vagy az újat nézted ki magadnak?
Az újnál már 17,5cm a minimális fókusztávolság, és mindössze 339 gramm (!) a súlya.
Kérdés, hogy az elődjéhez képest, hogyan sikerült a 210 grammot lefaragni belőle? A leírás szerint ugyanúgy fémházas, mint a régi. -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
sRGB-be mentek, ez van C1-ben, Ps-ben is beállítva, de ettől még lehet, hogy ott van a kutya elásva.
Nem találok Ps-ben megfelelő colorspace-t amitől jobb lenne. Képnézegetők ugyan úgy jelenítik meg mint ahogy a Ps és C1-ban látom. Van ötleted? -
válasz
hibavissza
üzenetére
Ez nem egy egyszerű WB elmászás, hogy pl. 6000-ről odébb kell tolni 5700-ra, meg a tint-et +12-ről 0-ra.
Hanem hogy a tint-et kb. -60-ra kell rakni, hogy eltűnjön a lilaság.Nem selejt, ha valaki kihasználja a szenzort. Azért van.
-
hibavissza
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Ennyi időt nem szánnék rá. Nekem az összes Pana vázamon elmászott a WB, ha változott a záridő és AWB-n hagytam. Egyébként ilyen +2, +3, +4 EV korrekciózott képeim vagy bw-ben vagy monokromatikban végzik. Pont letojom mennyire lett lilás vagy zöldes. Ezek selejt fotók megmentve, mert a pillanat fontos volt. Esztétikailag, technikailag értékelhetetlenek.
-
válasz
hibavissza
üzenetére
Nem a WB driftel, totál eltér az egyik kép...
Töltsd le őket,próbáld ki! -
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Ez inkább gammut probléma. Nem jó a színkezelésed vagy a képnézegetőd nem kezeli jól a képeid. Ps. azon kívül, hogy nyilván másként dolgozik a két alkalmazás szaturációra, de a vörös túlcsordulás pl. lehet attól, hogy a kép P3 színtérben lett feldolgozva és menve, de a képnézegető nem ismeri fel.
-
MrChris
nagyúr
válasz
forceberg
üzenetére
Nemtom, ez a Pana és az Adobe titka. Betöltöttem Ps-be a rawokat, WB-t lehet kicsit piszkálni, de nem lesz igazán jobb, viszont a Color Grading-el alul lehet korrigálni zöld felé és a midtones-t picit a narancs felé.
Szerintem az ACR a Panával nincs túl jó viszonyban. Nézd meg ezt a képet, felül a C1 alap és max szaturációval, alul ACR alap és 20-as szaturációval. ACR-nél a vörös azonnal túlcsordul. Így hogyan adjak színt ennek a képnek? Maszkolgassak?
-
-
trlala
aktív tag
Jön a Zuiko100 2.8.
[link] -
aginor
veterán
-
peppe79
senior tag
válasz
mpierre
üzenetére
"Van akit zavar, hogy gyakorlatilag a kis gép, kis optika elképzelést veri agyon az 50-200."
Pontosan így van! Többek közt, emiatt is kell mennie. Amúgy kényelmesen meg tudtam tartani, azzal nem volt gond, csak a fenének van kedve egy 1 kg-os obit cipelni magával, ha nem muszáj...
Zoom obiból a régi Minolta 75-150 tökéletesen lefedi az igényeimet. Igaz, hogy nem a fényerő bajnoka (f4.0), viszont már nyitva is kellően éles. AF-re meg nincs szükségem... -
yle_greg
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Ha meg mindig keresel fenyeros kistelet, ez talan erdekes lehet a szamodra: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158026555&t=9189400
Nem micro, szoval az AF nem tudom, hogy hogy muzsikal, esetleg speedbooster is szoba johet. Te tudod. :-)
(Nem en arulom, nem hasznaltam meg ilyen obit, csak szembe jott a hirdetes es az eszembe jutottal.) -
aginor
veterán
válasz
trlala
üzenetére
De az sem fasza af-et, sem "nagyítani" nem tud. Amúgy időjárás álló egyébként?
forceberg: Pereld, én nem tartóztatlak.
Részemről a lényeg nem a marketing bullsit-en volt, hanem a fícsőrlistán, ami azért eléggé rendben van, mondjuk cserébe nem is olcsó egy jószág, de itt még talán reálisnak is érzem valamennyire (amúgy meg nehogy azt higgyük, hogy az Oly 100mm pro olcsóbb lesz, ha valaha megjelenik). -
aginor
veterán
Tessék, a Canon megcsinálta, ilyesmi makrókra lenne szüksége ennek a rendszernek is..
-
Throme
veterán
Olympus mobilt fog csinálni
(samunak kamerát)
[link] -
nozs23
addikt
-
MrChris
nagyúr
válasz
nozs23
üzenetére
Jó akkor, OM Digital. 18 évig az volt a narratíva, (ennyi ideje van Olympusom és követem a híreit), hogy az Olympus csak hobbiból gyárt fényképezőt, mert csak bolhacsípés az orvosi műszerek mellett és azokból csepegteti a tudást a fotós részlegbe. Panasonic is csak a veszteséget nyeli, ők is karitatív viszik, de bírja, elnézi a pénzégetést, mert olyan kicsi ez a része... Minderre a Panasonic rálicitálva kihoz 3 ff gépet, amihez bevállalva a presztízs csorbulást is a szenzort a Sonytól kujtorogja, meg egy táska objektívet is kifejleszt, ezt is bizonyára veszteség termelésben előre menekülve, mert az utóbbi időben a kevés m43-os eszköz eladásból már túl kevés veszteséget termelt.
Amit tudni, megjelent, hogy az Olympusból kb 2milliárd dollárt kiloptak, vagy bírságként kifizettek. Amit nem hogy mennyit buktak még a pénzügyesek ezen kívül. A Panasonicról kb semmi, csak okoskodás, bár nemtom miért kellene feltételezni, hogy veszteséggel csinálja, talán csak a narratíva fentartása miatt?
Ez az eltartott hobbi fotósrészleg városi legenda, mindössze frappánsan hangzik.
De én kíváncsi vagyok a Panasonic legendát alátámasztó hiteles információra. -
nozs23
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Az Olympus fényképező üzletág már nem kérdéses, mert ilyen már nincs. OM Digital van.
A Panasonicnak vannak nagyipari képalkotó megoldásaik, illetve ott a Varicam, ahonnan lehet átcsorgatni r&d-t a Lumixba. Másrészt cégként is sokkal több pénzt termelnek, így adott esetben könnyebben be tudják nyelni a veszteségeket. -
trlala
aktív tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Kb. én is így gondolom. Annyival egészíteném ki, hogy nem csak a MFT van válságban - bár ebben a topikban nyilván erről diskurálunk - hanem a digitális fotózásnak a ma ismert formája. Mivel az Oly piaci részesedése a fénykorban is csak a 4. 5. volt, ha jól emlékszem 15-20 % között, először ők érezték meg a visszaesést. Amire rá akarok világítani az az, hogy ez nem az MFT válsága, hanem az egész "szakmáé". Tudomásul kell venni, hogy ennek a műfajnak ilyen formában lassan vége.
Biztos, hogy nem szállok ki a hajóból, mert a mostani motyóval (pro + pen-f váz, pro obik) simán hozok olyan minőséget, ami nekem bőven elég. Hozza a fotózás élményét is. Egy váltás nekem ugrás lenne az ismeretlenbe. -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Lehet olcsóbb/nincs jelentős árkülönbözet egy tömegesen gyártott ff lapka és nagyon rétegtermék s35 között. Így egyszerűbb az S5 féle kroppolás. Maradni fog a ff és m43 vonal.
-
Lassú Víz
addikt
A "majd bejelentünk valamit amire érdemes várni" az én olvasatomban a fingunk sincs, hogy mit fogunk csinálni, milyen szenzort tudunk venni és kitől. Azért az eltelt egy év alatt legalább kommunikálható koncepciónak kellene lennie.
Nekem is itt a kiépített rendszerem, de mára pontosan tudom, hogy egy A7III + 24-105 f4G a képeim 95%-hoz elég lenne. Sőt valószínűleg egy RX100 VII is. Ha feladja a jelenlegi felszerelés, akkor ilyesmi irányba fogok lépni és el fogom engedni az alig használt obikat.
-
nozs23
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
APS-C crop a 10,5ms readout miatt jobb AF-ra (FF: 21ms).
Tehát csak egy viszonylag gyors APS-C szenzorral lehetne elérhető hasonló AF-t (vagy PDAF, de ez nem valószínű), ilyen pedig egyelőre nincs, az X-T4 is 20ms, a Sonyk meg tényleg brutál lassúak 40ms körül szörnyű rolling shutter-el, de fasza az AF.
Jelenleg 540 az S5, a Fuji 585. Kétlem, hogy ennél drágábbra bárki be merne lőni egy APS-C gépet.
Egy ideig én is fontolgattam az X-T4-et, de utánajárva, teszteket nézegetve van kb. 3 obijuk, ami alkalmas video AF-ra (mind zoom), a többi mind szörnyen néz ki működés közben és/vagy nem megbízható. Jelenleg ha ez fontos Sony vagy Canon. Ha ezt beáldozom, akkor már legalább legyen FF. -
nozs23
addikt
válasz
üzenetére
Mondjuk az arcon lévő fényerő inkonzisztenciákat, hogy tudná belőni arra szintre, amire én? Mert ezt egy wacom tollal csináljuk órákon át studió portrénál, nagyon nem mindegy hol-mit és mennyire sötétítünk, vagy világosítunk, figyelembe kell venni a sminket, anatómiát, megvilágítást, fókusz pontot és egy beauty fotónál ezt pórus szinten csináljuk. Nagyon-nagyon messze vagyunk attól, hogy ez bármilyen szoftverrel helyettesíteni lehetne, ami a commercial felhasználást illeti, ahol tényleg számít a minőség. High-end retusban gyakorlatilag a frekvencia szeparáció is tabunak számít már, pedig sok éven keresztül (még ma is), azzal csináltak mindenkiből viaszbábut.
Magáncélra pedig már most is vannak jó eszközök, pl. Portraiture. De a retusálásban, pont, mint a fotóban van egy művészi választás, amit nem lehet szoftverrel helyettesíteni. -
nozs23
addikt
válasz
yle_greg
üzenetére
A retusálás egy külön szakma, aminek a lényege -persze ez megrendelőtől függ- az lenne, hogy úgy javítod a fotót, hogy közben megtartod az eredeti értékeit. Nyilván egy pattanást leveszel, mert az nem egy életre szól, egy fotóval ellentétben.
Egy nagyfelbontású portré igényes retusálása sok-sok órát is igénybe vesz. Ezt ne keverjük össze azzal a hulladékkal, amit a telefonok megcsinálnak realtime. Azt tényleg egy majom is meg tudja csinálni egy egyklikkes plugin-el PS-ben is.
Az a helyzet, hogy egy algoritmus sosem fogja ezt helyettesíteni, mert egyszerűen nem tudja, hogy te mit akarsz kihozni a képből. Arra lehet jó, hogy batch-edit-nél, amikor tényleg nem az a lényeg, hogy mennyire részletes a munkád, csak leszednél egy-két hibát, vagy fiatalítanál valakin pár évet. -
yle_greg
aktív tag
Bocsanat a duplazasert, modositani, pontosabban kiegesziteni akartam az elozot, de lejart az idokorlat. Sorry.
Hogy mi lesz akkor, ha a Pana/Oly(JIP) femjegyezte MFT vonal befuccsol?
Nos, ha leallnak a gyartosorok, es mar a nagyker raktar is ures, akkor:
1, hasznalom a meglevo felszerelesemet
es/vagy
2, eladom, ha a hianycikk mivolta megemeli a hasznalt arat.Aztan mozdulok. Hogy merre? FF fele akkor mennek, ha meretben (objektivek is) bevallalhatoak lesznek. Ebben nem remenykedem. Hogy akkor hovatovabb?
Kicsit talan unortodox megkozelites, de akkor lecserelem a hardvert (az uveget) szoftverre. Pontosabban mesterseges intelligenciara. En ugy szamolok, hogy 10 ev mulva mar alapfelszereltseg lesz a mobilokban a tenyleg fasza lencse es szenzor, de a kepalkotast a felhoben futo algoritmusok fogjak szabalyozni. Ott dol el, hogy mi eles, vagy hogy a zsiros mosatlan haju koloknek latszanak-e a gyonyoru tiszta hajszalai egyenkent, hogy a fancsali abrazatat alakitsa-e at kedves mosollya, vagy hogy latszodjon-e a kepbe belesetalt turista, vagy rajzolja a helyere azt a kepet amit kitakart, peldaul az interneten fellelheto mas kepekbol vett infok alapjan, hogy mi van ott, vagy az elotte par masodperccel lott keped alapjan, aminek meg a masik szele szar, mert belelogott az ujjad.
Szerintem 20 ev mulva az egesz kulon digitalis fenykepezes mufaj olyan lesz, mint ma az analog. Van, de minek, kerdezi majd az atlagember.
Franc se fogja megvenni a 100-400 objektivet fel millioert, ha egyszer ezekkel az algoritmusokkal ugy belenagyithatsz a torony tetejen levo keselyu fejebe, hogy meg a szemeben lathato tukrozodest is kiszamolja neked. Az atlagembert pont nem erdekli, hogy olyan tollfodrozodas van-e ott a valosagban mint a kepen, lehet vele menozni, hogy latott egy keselyut, azta de jol nez ki, ennyi.Szerintem ez a jovo. Lehet, hogy szomoru, de a valosagrol velt kepunk folyamatosan valtozik, es egyre kevesbe fontos, hogy a valosag legyen a kepen. Telefonon a felesegem szereti az arcbor simito effektet, mert fiatalabbnak latszik tole. Ami elkezdodott a voros szem effektus eltavolitassal (ami optikai hiba, nem a valosag) az most ott tart, hogy nincs olyan, hogy csalas, es hazug kep, hiszen utomunka soran a csunya pattanast is eltavolitod, pedig az mar nem optikai hiba. Ma a hamis kepre azt mindjak, hogy retusalt, es hogy jobb a retus mint a nyersanyag. Na, az AI altal retusalt kepek meg megjobbak, lasd a felesegem esetet az arcsimito algoritmusokkal. A lanyom mar egy ilyen vilagba szuletett bele. Az o leendi telefonjan ez az opcio ugyanugy mindig be lesz kapcsolva, mint a voros szem eltavolitas.
Ha pedig a szoftveres feljavitas fogja meghatarozni, hogy mennyire jo a kep, akkor a nyersanyagnak csupan elfogadhatonak kell lennie. Azt a szintet meg mar most is hozzak a telefonos kamerak.
En igy latom.
-
aginor
veterán
Japán cégről beszélünk, és ott a hatályos munkajog miatt vannak a már szükségtelen részlegek "gazdaságos" felszámolására szakosodott cégek (pl: JIP). Ugyanakkor én azért remélem, hogy itt nem ez lesz, és nem is a VAIO sztori ismétlődik majd, mert egyikkel sem járunk jobban.
Amit egyelőre az új tulajtól hallottunk, az hétköznapi ember számára nem igazán biztató (prémium szegmens, mint cél) és a gyakorlatban még semmi igazán látványos nem történt a részükről, még a sokak által várt (elvárt) árkorrekciók sem.Allien #97906:
"Viszont, az Oly-t kínai vette meg" - szerintem nem.
-
Allien
veterán
Nincs lógikus válasz, ez ÜZLET!
De, nem ez az első eset a történelemben! Akár lásd, Pentax mizéria! Abból is, először kiszedték az egyébb hozadékot, amit a fotó részlegen kívül adtak mellé. Most Ricoh tulajdon, és hogy változott valami? Jön egy új váz, horror áron, de van benne fejlesztés azért. Mondjuk, ez a váz se érint engemet, anyagilag, nem belépő szintű az ára sem...
Viszont, az Oly-t kínai vette meg, ezt NE felejtsük! Az egyik lehetséges oka, hogy fedezzék a liszenc nélküli lopásaikat példul.
Vagy, hogy pont hozzá juthassanak ilyenekhez.
Nem oly régen kezdtek el ismeretlen gyártók megjelenni az obi piacon, mint Meike, 7artisans, és társaik. Egy tapasztalatom van, 7Artisans 60mm makró. Speckó kialakítású obi, szerintem hátrányosan. Szűrőzni esélytelen például. Teszteket elnézve, szerintem hiányzik 1-2 bevonat típus ezekből az obikból. Persze, találgatok csak. De bátrak, és olyanokat is kihoznak, amilyeneket a Japók nem! 0,95-s fényerős cuccokat nem sűrűn látok CaNikon oldalon se, igaz, manuál, de akkor is! ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
0519
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Melyik a logikusabb, észszerűbb egy ekkora befektetést végző komoly cég részéről:
nem csinálni semmit a megvett értékkel és nézni, ahogy elveszik a pénze vs elindulni saját úton és fejleszteni?
Én azt állítom (némi fejlesztő és gyártó cégeknél összeszedett tapasztalattal), hogy a felvásárlás óta eltelt idő alatt nem lehetett elegendő fejlesztésekre. Idő kell még nekik mielőtt készek kiállni a világ elé.
-
Throme
veterán
válasz
üzenetére
Remélem nem döglik be a rendszer. Mondjuk akkor visszamegyek nikon dslr-re (hobbi szett megvan, csak gyerkőc miatt kellett a kis méretű cumó, és itt ragadtam), mert a milcek baromi drágák, mind a vázak, mind az obik.
Nézegettem a fuji cuccokat.... huh bakker... olyan se lesz. Sony-t korábban, az is huh bakker kategória (adapterezni meg nem fogok az tuti).Vagy ha mégis én is (#97897 0519) veszek egy tartalék vázat (oly/pana) és jónapokat.
Bár a magam részéről bizakodó vagyok, hogy megy tovább a "sóbiznisz", nem mintha vennék bármit is (max 'sötét' 12-60 ), minden van ami kell. -
aginor
veterán
Ennek több oka is lehet, többek között pénzügyi mahinációk, de állítólag komolyan gondolják a fényképezőgépgyártást, bár való igaz, hogy a szájtépésen kívül eddig nem mutattak semmit az ügyben, de azért én még bízok benne, hogy nem engedik ez a rendszer kezét (hamár van egy viszonylag jól kiépített objektívparkom).
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- Várhatóan ez a négy iPhone már nem telepítheti az iOS 27-et
- LEGO klub
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Cyberpunk 2077
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sorozatok
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Fűnyíró topik
- További aktív témák...
- Canon BG-R10 markolat (EOS R5, EOS R6, EOS R6 Mark II) - Újszerű -
- Canon RF 24-105mm f/2.8 L IS USM Z objektív - Új -
- GARANCIÁS Nikon Z6 II + MB-N11 gyári portré markolat
- Manfrotto XPRO videó monopod + fluidtech talp + MVH500AH fluid fej (MVMXPRO500)
- Truecam M5 GPS WiFi autós menetrögzítő kamera + CPL Polarizációs szűrő + 64Gb Endurance kártya
- Apple iPhone 11 128 GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Dobozos! Xbox Series X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Eladó Huawei P Smart Z 4/64GB zöld / 12 hónap jótállás
- GAMER PC! Ryzen 7600X / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 500GB NVMe / 850w Gold / BeszámítOK !
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Hiányozni fog...
Most próbálok levelezni a eglobalcentraleu.com-l, de vanank kétségeim.
A Ps a maga suttyó módján azt feltételezi, hogy büfé vagy. Ott a Gammut Warning oszt' használd.

Nem találok Ps-ben megfelelő colorspace-t amitől jobb lenne. Képnézegetők ugyan úgy jelenítik meg mint ahogy a Ps és C1-ban látom. Van ötleted?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)