Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
Nekem tetszik amit kihoztál belőlük. Jó volt látni, hogy simán túl tudtál lépni azon, hogy a halszem csak halszemre jó.
arn gorgo
Köszi mindkettőtöknek az új 14-140-es összefoglalót. Optikailag biztosra vettem, hogy valamivel jobb mint a régi (és jóval könnyebb/kisebb is), viszont ha jól értem a zoom akadozós. Pedig pont ez volt ami nekem tetszett a régi obiban, videóra jó az ha a nagy átfogás mellé a zoom is finom (a fényerő meg kevésbé izgalmas ilyen célra)... -
MC Pite
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
Érdekes hogy a tamron is csak az utazózoomra ugrott, amikor pont a fényerős alapzoom szerintem a húzó termékük... Bár hogy a tami meg a sigma miekt céloz meg amiket mi logikusnak látnánk, meg miket nem, az külön téma... Dehogy felejtem, a sárgafeketéktől ide váltottam volna ha lenne; mert obikínálat itt azért jóval nagyobb.
-
Lassú Víz
addikt
Megoldás: E-M1!

Amint megtekerem az élességállító gyűrűt indul a stabi. Kijelölöm a fókusz területet, rábökök a nagyítóra és indul a stabi. Sőt mindaddig nagyítva is marad amíg vissza nem váltok. (Ezt az E-M5 nem tudja? Már a PL1-ben is van ilyen fícsör, ott még stabi nélkül.)
-
MrChris
nagyúr
Tudna valaki segíteni? G6-al szeretnék a PC-re csatlakozni. A routerre sikerül is, megjelennek a rácsatlakozott számítógépek, ki is választom az enyémet és akkor egy olyat kér, hogy 'Enter the account, User name: Password:' Ezt nem tudom értelmezni, mert nem tudok róla hogy a PC-mnek lenne ilyen, soha nem is adtam meg ilyet. Hogyan tudom beállítani, hogy a képeket wifi-n keresztül a PC-mre másoljam?

-
rbalint88
veterán
válasz
MC Pite
üzenetére
azt az egy dolgot felejted el, hogy canikonra relatív olcsón van f2,8 zoom, míg m4/3-on van a pana 12-35 és 35-100 páros, valamint az oly 12-40. én tök szívesen vennék egy e-m1-et a 12-40-nel, meg hozzá egy pana 35-100-at, csak momentán nincs erre több, mint egy millióm...
amire szeretném használni a 14-140-et, arra tökéletesen megfelel (alapzoom és tele helyett, hogy ne kelljen cserélgetni) -> méretileg és súlyilag is a legkisebb teleobik körül van, és kijött egy jobb alapzoom és a tele árából. és ugye tele tartományra nem nagyon vannak olcsó, ügyes fényerős fixek. -
|AP|
veterán
Utolsó és összegző hozzászólásom halszem-defish témában

Ma töltöttem le további kiindulási képeket, kicsit tovább ismerkedni a Huginnal. A képeket végül leméreteztem 1600px szélesre, de csak a feltöltés miatt, leméretezés előtt sem voltak számottevően rosszabb minőségűek. Összefoglalva: a rectilinear és az általános panini vetületeket használtam, témafüggő, hogy mikor melyiket, attól függ mit akar látni a végén az ember.
Rectilinear vetületnél a függőlegesek és a vízszintesek is egyenesek, a képszélek jelentősen megnyúlnak, de ha olyan a téma és az eredeti kép, akkor ez nem annyira zavaró, kicsit lehet is vágni jobbról-balról. Kicsit hatásvadász eredmény, de látványosabb, mint egy sima nagylátó.
Ha a téma megengedi és nem zavaró, hogy a vízszintes vonalak íveltek maradnak, akkor mindenképpen a panini vetület az igazi. Nem roncsolja a képszéleket, látványos eredmény érhető el.
Építészeti fotókhoz mindkettő használható szerintem, persze a leírt korlátokon belül.
Összegezve: nálam most első helyen a GM1 projekt van, de most már tudom, hogy ha belefutok egy kedvező árú használt Samyang halszembe, akkor mindenképp lesz egyszer ilyenem is. (Mindazonáltal "A halszemben az a poén, hogy az halszem" -by schawo
,tehát én sem defishelnék mindent "ész nélkül", de most már jobban tisztában vagyok a lehetőségekkel és tetszik, amit ki lehet hozni belőle). Képek:1. eredeti 1. defish (rectilinear): kicsit vágtam a képszélekből, így nem akkora a homály. De hála a témának és a kompozíciónak, szerintem ütős építészeti fotó a végeredmény.
2. eredeti 2. defish (panini): kültér, nem zavaró, hogy a vízszintesek íveltek maradtak, viszont szerintem itt is jobban mutat a defishelt kép, mint az eredeti.
3. eredeti 3. defish (panini) 3. defish (rectilinear): ez igazi kemény dió, itt elég hangsúlyosak a függőlegesek és a vízszintesek is, ha az ember mindenképpen defishelni akar, akkor választani kell mit áldoz be.
4. eredeti 4. defish (panini): a boltozat miatt nem kell a rectilineart erőltetni, a panini jobb eredményt ad.
5. eredeti 5. defish (panini): a függőlegesek szépen egyenesek és párhuzamosak, a képszélek nem sérültek. Ez az eredmény nekem teljesen elfogadható belső térben.
6. eredeti 6. defish (panini): a sok ív miatt itt joggal merül fel a kérdés, hogy minek egyáltalán defishelni. Hát csak
-
MC Pite
veterán
Hát, 1/250el még okés a 135/2,8am, de ha nagyítva próbálok fókuszálni alig meg, úgy remeg a kép

Régebben nem értettem cserélhető obis rendszerekre miért nem ilyen 14-140/18-200VR szintű obikra gyűjtenek az emberek 2-3 másik helyett - ma az a fura hogy tudnak ezzel meglenni az emberek. Az igazsághoz tartozik hogy 18-105 után megvettem a 18-200at is, de én dof buzi vagyok, aztán a 2,8as alapzoom(ok) mellett kb 5 volt fenn fél év alatt a vázon, azátn el is adtam. Most, titeket olvasva tűnik fel, hogy jéh, voltam ilyen cipőben, és jé, mennyit változtam
-
neevous
tag
Ha elfér egy kis off...
Felvittem az E-P1-et a Normafára: [link] -
válasz
ROBOTER
üzenetére
Az oly 40-150 ár/értékben nagyon király darab. Tkp. semmi panaszom nem volt a képminőségére, anno azért váltam meg tőle, mert akkoriban egyáltalán nem használtam, csak porosodott. Pana 45-200-at igen sokáig nyúztam, annyi "baj" van vele hogy picit nagy+nehéz darab, és kb. 140-150 fölött gyengébb kezd lenni, de alatta nem rossz. A kettő közül az olyt választanám.. újabb panákkal még nem találkoztam.
Ill. egyszer játszottam 100-300-zal. Ha igazi tele kell, azt érdemes választani, csak hát az ekv. 200-ról indul... -
-
arn
félisten
-
ROBOTER
addikt
Egyébként mi most a legjobb telezoom az olcsóbbak/kitek közül? Olympus 40-150? És egész pontosan milyen?
-
arn
félisten
no egy kis pixelbuzulas nyilvanvalo hibakkal...
14mm f3.5-f4: kozepen nincs kulonosebb elteres a ket obi kozott, szelen hol a pana jobb, hol az oly, a sarkokban picivel a pana. mindegyiknel eleg eros kromatikus aberracio van, az olynal tobb vmivel.
f8: az pana eleg jol beleerositett itt, az oly gyengebb.
17mm f3.7-f4.1: a sarkokban hatarozottan jobb a pana
f8: minimalis kulonbseg a sarkokban a pana javara.
25mm f4.2-f4.7: itt mindegyik obi eleg jo, minimalis elteres van kozottuk.
f8: lerekeszelve jobb az oly, de ez inkabb csak a szeleken eszreveheto. azt eddig is tapasztaltam, hogy itt elegge megtaltosodik.
45mm f4.9-5.4: az oly elesebb, kozepen, es a szeleken is (itt viszont nagyobb az aberracio, a pana jobban kezeli).
f8: itt is jobb vmivel az oly, de kisebb az elteres.
75mm f5.4: szinten az oly elesebb, kozepen nem is kicsivel
f8: detto kisebb elteressel
140/150mm f5.6: kozepen oly, szelein valtozo

osszessegeben szvsz egyik kutya, masik eb… biztos nem ez alapjan fogok valasztani kozottuk. majd ha lesz idom, elmegyek setalni veluk inkabb a rajz, a szinek, kontraszt fog donteni, mennyire jo ranezni a kepre. ebben az olyt nem szerettem tulzottan, inkabb a sokoldalusaga miatt maradtam mellette.
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
Egyszer nyáron kipróbáltam ezt a 2 vázas mókát. Aki nem próbálta, annak ez valami űber király dologként lebeghet elméjében. Nos, sztem szopás. Nem úgy mint obit cserélgetni, hanem másként. Összeakadnak a nyakpántok, folyamatosan útban van a másik. Egyszer próbáltam, többet soha!

-
Én is pont ma játszottam az új 14-140-el nekem is hasonlóak a tapasztalataim. Annyi különbséggel, hogy sztem az építési minősége űber, nem hagy kívánnivalót! 140mm-en kitolva meg nem moccan az egész, olyan patent, legkisebb lötyögés sincs! A fókusztávok tekintetében én is észrevettem, hogy elég nagy ugrásokkal megy csak, és lehetne kicsit puhább. Persze akkor meg esetleg jobban eltekeredne akaratlanul...
Nem mondtál semmit a képminőségről!
14mm-en gyengébb mint egy kitobi. 25-től rendben van (közte nem lőttem) tele felé nem rossz, csodát persze nem tesz. Azt mondanám: szódával elmegy.
Én is teszteltem mindkét stabit. Kb. egyforma. nagy difi nincs, az tuti. Amit észrevettem, az a shutter shock probléma. 65mm-től feljebb jelentkezik 1/60 és 1/80 záridő mellett gyakori, de láttam 1/100 és 1/125-ön is ritkán. Pedig én még markolattal fogtam ráadásként. Elmondható hogy záridő reciproka sem mindig elég: 70mm-nél 1/100 kell 140-nél 1/200 kell, hogy ne jelentkezzen.
Legközelebb pana G3-ra csavarom fel... stay tuned! -
jjeahh
nagyúr
válasz
Mercutio_
üzenetére
ha csoportkép nem lesz, akkor én 45-ösre szavaznék, tágra, vagy minél tágabbra nyitva, a vázat rekeszprioritás-ra belőném, auto wb, auto iso mondjuk iso200-1600 közé behatárolva...ilyent a pana is tud nem?
persze mindez csak akkor oké, ha meg tud barátkozni azzal, hogy nincs zumm... -
MrChris
nagyúr
Nekem még megy a 100mm de a 135 is Ezt az OM 100/2,8-al lőttem. A 180/2,8 már csakugyan használhatatlan kézből. A pille könnyű műanyagdoboz G6-on meg pláne
azon még a sima 50/1,4 is orrnehéz 
-
arn
félisten
olympus 14-150 f4-f5,6 vs panasonic 14-140 f3,5-5,6
epitesi minoseg: sose szerettem az oly kalyhaezust szinet, a pana pedig diszkret fekete, es dragabb darabbnak is tunik, nagyon szepen kivitelezett obi, a femgyuru meg ra is erosit erre. az oly mar ket eves, de megis puhabban jar a zoomgyuru, jobb erzes tekerni. a fokuszgyuru egal.
em5on: a pana eleg buci, es hiaba rovidebb, megis elnagyoltnak tunik a vazon, az oly aranyosabb. a hosszuk miatt viszont a pana sulypontja kozelebb van vazhoz, ezert kevesbe billen az ember kezeben a nem tul sok markolattal ellatott em5on. szamomra kb a 25os az arany kozeput, ott erzem, hogy van vmi a vazon, es jo kezbe venni.
stab: ez csak a panan van, de azert teszteltem egy kicsit. hosszabb fokusztavnal talan meg jobb is, mint az em5 stabja. valszeg azert, mert nem az egyik felen stabilizal a rendszernek. ebbe mar tobbszor is belefutottam, hogy rovidebb obival hatekonyabb a szenzorstab, itt meg eleg hosszu obikrol van szo (palacsintak elonyben). a tobbi obi miatt, sose lesz bekapcsolva nalam.
nem hasonlitottam a fixszel, de hogy a pana nem 14rol indul, az ziher. legalabbis az olyban tobb latszik (nem is kevessel). anno ugyanezt tapasztaltam a 14-45nel is.
csinaltam par tesztkepet, ekv 28-35-50-90-150-280/300 mmen. lottem egy sorozatot a legtagabb rekesszel, majd f8on, kb ekorul hasznalnam nyaron a turak alatt. a pana 3.5rol indul, a veguk ugyanaz. a pana obinal nem olyan pontos a vaz fele a visszajelzes a fokusztavrol, eleg nagyok az ugrasok.
-
b.vr
őstag
Én is ezt javasolnám (koncertre a 25öst és a 45öst (vagy 60ast) szoktam vinni, és cserélgetek), de a fentiek szerint obicsere kizárt. Akkor viszont azt kellene előre tudni (illetve eldönteni) hogy milyen messze fog állni, illetve hogy csoportképet szeretne (nem tudom hogy ez színpad vagy inkább közösségi esemény) vagy egy-egy táncosra/párra koncentrálni, és akkor nagyjából megvan hogy a 20as vagy 45ös.
-
Mercutio_
félisten
Most így hirtelen egyik sincs itthon, de még az ismeretségi körben sem tudok ilyenről
14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, 45-150/3.5-5.6 ezek vannak, de obicsere már mission impossible feladat.Studi, jjeahh: Arany virágszálak, úgy legyen 5ösöm a lottón, ahogy sejtettem mit várhatok tőletek

-
Mercutio_
félisten
-
Livio
tag
válasz
schawo
üzenetére
OK, értem. Sejtettem, hogy van valami buktató, nem igazán értek hozzá. Bár a kis kompakt Sonymban volt egy sweep panorama funkció, és az működött beltérben is. Persze a minőségére nem esküdnék. Meg persze az csak egy tengely körül működik, a halszem meg mindkét irányba egyszerre (vízszintesen és függőlegesen).
-
válasz
FEDman
üzenetére
Direkt hozzátettem, hogy nálam van vége 60mm környékén, és igen, belenagyítós élességállítással (f1.8-on muszáj). 135-ös manuállal nem volt dolgom, de f4 környékén ha nem nagyítasz bele, nyilván használható (felteszem).
Az pedig hogy van 100-300 AF-fel hát legfeljebb a gyűjtőszenvedély / kíváncsiság kielégítésére jó, egyébként kidobott pénz. Eladni csak nagy bukóval lehet. -
schawo
titán
Beltérről nagyon nehéz jó panorámát csinálni. Összefűzés csupa szívás, és nagyon sok utómunka. Állvány nélkül esélytelen.
( #39341 ) gorgo
Nekem semmi gondom egy 135/3.5 fókuszálásával. Egy ilyen, sőt, inkább 500-as tükrös obit simán el tudnék képzelni egy repülőnapon. Ott van elég fény, és nincs rusnya bokeh. Tervben is van valami hasonló. Aztán lehet, hogy megszívom vele... -
Studi
veterán
Köszi mindenkinek, totál igazatok van!
Főleg, hogy így újonnan kb annyiba lenne, mint amennyiért a 100-300-at vettem. Motoszkált bennem, hogy ilyesmit még sose próbáltam, de valóban semmi racionális érv nem szól mellette, és ahhoz képest még drága is. -
FEDman
addikt
Ezt a Tokina 300-ast viszont én se tartom valami nagy ötletnek. Az ekv. 600mm már tényleg nem egyszerű már csak kitartani se. Főleg ha mindez f6,3 fényerővel is társul, ami ráadásul a keresőképnek és a hatékony manuál fókusznak se tesz jót.
Szóval nagyon csábító egy ekkora tele ilyen kis méretben, de a fentieket és a teljesítményét figyelembe véve max játszós obinak tudom elképzelni, de még annak se valami hú de jó.

-
FEDman
addikt
Ilyet azért ne mondjunk, én a Panán stabi nélkül lazán használtam manuális 135-ös obikat. A belenagyítós élességállítás kézből itt már tényleg elég remegős lehet, de erre is van ám megoldás..
Ilyen obinál kézből nem kel használni a belenagyítást és máris jól használható lesz!
És ezt most komolyan mondom. Minél hosszabb egy obi annál könnyebb vele fókuszálni. A Panának meg van annyira nagy EVF-e, hogy egy 135-ös obival belenagyítás nélkül is tudj fókuszálni.
-
jjeahh
nagyúr
sztem is esélytelen, mondjuk én még 135mm-t ki tudok tartani
-
Szerintem itt most mindnyájan egyet beszélünk. Igen, én is azt mondom, hogy jobb minőséget ad az uwa mint a kihúzott halszem. Pixelbuzulás szinten képfüggő, hogy mennyire súlyosan marad el tőle, lemérezezve vagy 10x15-re papírra hívva (még nem hívtam ugyan, de ami késik nem múlik) sztem vakteszten nem biztos hogy 10-ből 1-2 embernél több lenne aki megmondja hogy melyik kép melyikkel készült.
Ellenben a hátránya mellett van 3 előnye a halszemnek
- féláron van
- az elérhető legnagyobb látószöget adja
- és ugye a kedves kis effektje, amit vagy szeretsz vagy utálsz.
Nem, nem zárom le a vitát, mert nem vitáztunk, hanem ~ugyan azt ismételgettük hangsúlybeli eltéréssel.
-
ROBOTER
addikt
Manuális 300mm egy eleve kis vázon? Tipikusan az a cucc, amit megveszel, majd továbbadsz.
Ráadásul a katadioptrikus objektívek gyakran nem a képminőségükről híresek...
Csak állványról tudom elképzelni a használatát focus-peaking mellett, főként olyan témánál, ahol a háttér tiszta. Plusz nekem van egy olyan gyanúm, hogy a 6,3-ba nincs beleszámítva a takarás.
Max ha pozitív csalódás, akkor én is veszek. Jót tenne egy af reflex a rendszernek.
-
Studi
veterán
Látott már valaki élőben ilyet? Tudom, 100-300 mellett marhaság, de mégis rákívántam egy ilyenre, kíváncsi lennék, hogy granulál.
Szerencsére most a G6 elvitte a lóvét, de előbb-utóbb tuti kipróbálok egy ilyen mini-telét.
Volt már pletyka arról, hogy az Oly is csinálna egyet, bár ha jól emlékszem az picit rövidebb gyújtótávval volt.
-
Studi
veterán
-
schawo
titán
Ne mondd nekem, hogy ez nem felel meg pixelbuzulásra is akár: [link]
És a halszem obi, az mindig egy speckó marad. Csak nagylátónak venni egy ilyet, tényleg nem sok értelme van. Nem arra való, hogy ész nélkül mindent defisheljen az ember. Néhány jól tervezett képet átalakítani viszont jó lehet, olyan képekre is jó, amit semmilyen UWA-val nem lősz meg. Egy ekv. 14-esbe ennyi fér bele. [link] Még pixelbuzulásra sem biztos, hogy jobb, pedig D600-zal készült. És ez még mindig egy halszem, amivel halszemfotókat lehet készíteni.

-
nord_
veterán
Anno nem keveset próbálkoztam a Nikkor 10.5 halszemet nagylátóra kihúzni. Az egyik legjobb minőségű halszem obi, még canonosok is felhegesztették valahogy a vázukra, olyan pöpec minőség volt.
Abban egyetértek, hogy baromi sok munka volt vele. De bármennyit is pepecsel vele az ember, súlyosan elmarad a végeredmény egy attól, amit egy nagylátóval kapna. Még akkor is, ha az igazán csúnya széleket lecsapom róla.
Van, aki azt írta, webre jó lesz... Webre megfelelő minőséget egy jobb mobiltelefonnal simán össze lehet hozni, ha a belső teret lepanorámázom, picit megdolgozom és a nyolc megapixeles képet leméretezem egy okos algoritmussal egy megára.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Lényeg a lényegben, hegyimorc kartáccsal teljesen egyetértek.
-
Ez a halszem dolog teljesen kép és témafüggő.
Én is azt vallom, hogy nem váltja ki 1:1-ben a 9-18-at de azért simán lehet vele nagylátós módban dolgozni (csak 3x utómunkával
). Pont a rengeteg féle feldolgozási algoritmus miatt.
Nekem az a véleményem, hogy egy lineáris UWA obi képe is horrorisztikusan torz, rémes perspektivikus torzítással (engem nagyon zavar). Sokszor a halszem képe (megfelelően komponálva persze) akár még kevésbé zavarja a szemet (agyat). És sztem nem a sarkok minőségén van a lényeg, kell rekeszelni, mert mindkét obinak nagyon jót tesz ha f7.1-re zárja az ember.
A másik dolog, hogy halszemmel még nehezebb fotózni, mint lineáris uwa-val. Természetben hatványozottan igaz ez, tapasztalatból mondom. Szinte alapból nem árt ha expozíciósorozatot készítesz, mivel akkora területet befog, hogy esélyes hogy lesz benne napocska is >> 40% kiég; 40% bebukik, 20% elmegy. Ezek mellett kell egy csúcsszenzor, vagy expozíciósorozat + utómunka. Ezeket érdemes figyelembe venni.
Építészeknek meg ajánlom a pana 7-14-et. A sarkokban nyitva sokkal jobb, mint az oly. Igen, k**drága, nagyobb, de extrém nagylátó. Vagy az "olcsóbb" oly 9-18 is nagyon hasznos jószág. Pont árulom a magamét.ps. Ja, vettem ma egy 17/f1.8-at.
-
hegyimorc
senior tag
"építészként sok belső teret kell, hogy fotózzak"
Ezt elhiszem, csak abban nem vagyok biztos, hogy hosszú távon is elégedett leszel a minőséggel (meg a pepecseléssel) Annyira meg azért a Samy sem olcsó ... a fele egy 9-18-nak. Annyi azért szól mellette, hogy lehet venni használtan és el lehet adni bukta nélkül.
-
MC Pite
veterán
Na, a PSP-s verzió már döfi. Kb minden 50. kép így nézett ki, nézegettem a tutoriálokat, meg fórumokat, programok összehasonlítását, de marhára meg se közelítettek ilyen eredményt általában. Rendelném is, lengyeleknél akciós...
Ha rájönnél psp vezió nyitjára, kipróbálnám én is 1-1 letöltött képpel... -
|AP|
veterán
mai Hugin kísérletezés képekkel illusztrálva:
mu-43 fórumról töltöttem le ezt a képet kiindulásnak.Hugin rectilinear
Függőlegesek és vízszintesek is egyenesek, ennek a képnek még a szélek felé látható megnyúlás sem áll rosszul, de a nyúlásnál van homály rendesen.Hugin panini
Természetesebbnek hat, a függőlegesek egyenesek, képszélek sem torzulnak és romlanak annyira, de a vízszintesek ívesek maradnak. Ez ennél a képnél szembeötlő (de nem biztos, hogy zavaró), a schawo által korábban linkelt képnél viszont egyáltalán nem látszik a boltozat miatt. Szóval eléggé témafüggő.De hogy bonyolítsam tovább: a fórumon a mintaképet állítólag a Paint Shop Pro alap halszem korrekciójával defishelte a srác és ez lett az eredmény. Szinte ugyanaz a geometria, mint a Hugin rectilinear, de a sarkok sokkal szebbek, nem annyira mosottak.
Namost ezt hogyapics@ba érte el azt nem tudom.
Lekaptam egy próbaverziót, de abban igen butuska a halszem korrekció, pedig egy ilyen eredménnyel én teljesen boldog lennék.szerk: hegyimorc: én építészként sok belső teret kell, hogy fotózzak, néha elég szűköseket is. Ilyenkor jól tud jönni egy defishelt kép, ráadásul hatásos is egy szobabelső bemutatására (nagyjából, mint a példában)
-
hegyimorc
senior tag
Nem kötekedésből, de erről a "helyrerakniról" ugrott be ...
Nem kell azt helyrerakni, úgy van jól ahogy van. Az nincs jól, ha valaki rendes nagylátó helyett halszemet vesz és azzal kínlódik. Nem nekem nem jó, hanem neki, mert pont annyival lesz távolabb attól amit szeretne, amennyiért a halszemet vette. Még nem láttam olyat, akinél ez hosszú távon bevállt volna.
Ha már van halszem, akkor persze el lehet vele szórakozni.
-
|AP|
veterán
válasz
MC Pite
üzenetére
egy napos próbálkozás után csak ismételni tudom magam: "bíztam benne, hogy rectilinear mellett is el lehet érni a kívánt eredményt, de el kell fogadni, hogy ha a vízszinteseket és a függőlegeseket is egyenesre akarom, akkor sokat vesztek az eredeti képből.
Paninit használva a vízszintesek íveltek maradnak, viszont a képszélek alig sérülnek és a szemnek is egész kellemes képet ad.Szerintem összefoglalva ennyi.
-
MC Pite
veterán
Várom mire juttok, mert én is szemeztem a 8mm-essel, de szintén defishingelve használnám, és elég vegyes eredményeket találtam...
-
-
schawo
titán
Vannak képek, amik rektilineáris defish leképezéssel néznek ki jól, valamire pedig a panini jobb. A Samyang vízszintes látószöge kb 4mm-es (ekv 8mm) rektilineáris objektívnek felel meg. Emiatt vágás nélkül idétlenül széthúzott képet ad rektilineárisan, viszont ez a tulajdonság bőven ad helyet a vágásnak. Ha 7mm-ig levágod, ami még mindig egy ultra-nagylátószög, akkor egész kellemes képet kapsz, sok maszat nélkül. A Panini azért jó, mert megőrzi a hatalmas látószög legtöbb elemét, és mégis kellemes ránézni (már amelyikre).
Szerintem ez a kép viszont nem éppen panini kompatibilis az átlóban vágó vonalai és a felső képszélen látható (eredetileg) vízszintesen álló darugém miatt.
-
Studi
veterán
"Eladó Olympus Zuiko Digital ED 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD
Kupakokkal,táskával,állványgyűrűvel, napellenzővel.
Tökéletesen működik.
A frontlencsén találhatóak apróbb karcok, pontszerű ütések, de a képminőséget nem befolyásolják.Ingyen elvihető
...
(Doboza,stb. nincs, Ebay-ről vettem az E-M1-hez, de azon gyorsan túl is adtam. MMF-3 adapterrel is tökéletesen működött)"
Báhh...

-
|AP|
veterán
válasz
schawo
üzenetére
pont most találtam rá én is erre, köszönöm!

Kezd tisztulni a kép: én bíztam benne, hogy rectilinear mellett is el lehet érni a kívánt eredményt, de el kell fogadni, hogy ha a vízszinteseket és a függőlegeseket is egyenesre akarom, akkor sokat vesztek az eredeti képből.
Paninit használva a vízszintesek íveltek maradnak, viszont a képszélek alig sérülnek és a szemnek is egész kellemes képet ad
Új hozzászólás Aktív témák
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Arc Raiders
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Mobilhasználat külföldön
- LEGO klub
- World of Tanks - MMO
- OLED TV topic
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3481
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Poco x7 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
- MacBook Air M1 13" 16GB RAM 256GB SSD 27% áfás számla, (0228)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)