Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- GoodSpeed: Daikin FTXF35E / RXF35F Sensira 3,3 kW Inverteres klíma - a Sztori
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- gerner1
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
-
Mercutio_
félisten
-
Studi
veterán
válasz
BennyRay
üzenetére
Nem. Alapvetően amibe a 1,5-es víz belefér, olyanból már csak bitang nagyot láttam. :-(
Most az egypántos Vanguard Up-Rise 43 az, amit ilyen célra használok, belefér egy literes, vagy két félliteres palack a tetejébe, alulra pedig DSLR + 2-3 obi, vaku. Jó kis tatyó, de elég drága. (én más használt cuccokkal csomagban vettem, így mondhatni elég jól kijött, újonnan nem vettem volna meg) -
Schanyee
senior tag
válasz
BennyRay
üzenetére
Bár ha már az 5. táskánál jársz, akkor gondolom próbáltál párat és annyira nem könnyű megfelelőt találni, de mondok egyet, hátha nem túl kicsi. Én a Lowepro CompuDay Photo 250-t nézem, egy időben sokat kerestem hasonló igényeknek megfelelőt. Nálam a kamera gyors elérhetősége volt fontos szempont még, meg pl a víz táskán belül legyen, ne egy külső hálós részben. Bár nem vettem még meg a táskát, így nem tudom elég nagy-e. Ennek még a hátránya, hogy a fotós részen nincsenek rekeszek külön, csak egy zsák.
-
BennyRay
tag
-
válasz
s7evcsenko
üzenetére
...és akkor majd úgy jársz, hogy veszel rá másik obit, és azzal nem jó, vagy a kettő együtt nem jó, de még nem ártana ha beférne egy 0.5literes üveg is nyáron, stb. Egyrészt semmit sem mondtál (vállon / háton / övre csatolva viselnéd) a könnyű, gyors hozzáférés vagy a nagyobb biztonság a cél akarsz-e vele bicajozni, stb. stb. elég sok szempont felmerül. Az első kérdés leginkább az hogy EGYETLEN táskát akarsz, vagy később majd lesz még több is.
Mindezt csak azért mondom, mert amit én először vettem azt sosem használom
nehogy így járj te is.Ha csak a váz+adott obi ami épp rajta van, akkor egy pisztolytáska jellegű a legpraktikusabb, azt lehet övre/vállra egyaránt.
-
-
need
addikt
válasz
scarabaeus
üzenetére
akkor az a nem rég felbukkanó Oly 12 mm F2 te vitted el..? elég borsos ára volt mg használtan is...

-
Studi
veterán
válasz
s7evcsenko
üzenetére
Csak a G5-höz, vagy vinnél obit is? Ha obit is, akkor fix20-at vagy 100-300-at?

-
Üdv.
Valaki tudna ajánlani egy jóféle, nem túl nagy táskát a pana G5-höz?
Én még mindig nem leltem rá az igazira... -
Studi
veterán
válasz
madgie
üzenetére
És az a rendszer igazi ereje, hogy lehet még variálni bőven! Simán cserélhető benne a 12 9-18-ra, a 20 17/1.8-ra vagy 25-re, aki sokat makrózik, vagy portrézik, az a 45-öst tudja kivenni, és lehet helyette 60 vagy 75. Mind nagyszerű obi. Kisebb költségvetésre még mindig ott a 14/2.5 és a 17/2.8 is.
-
Mercutio_
félisten
válasz
madgie
üzenetére
Tovább is van....?

-
madgie
titán
válasz
scarabaeus
üzenetére
Ez egy álomsor, dream team, fokozzam?

-
jjeahh
nagyúr
válasz
scarabaeus
üzenetére
pf ilyen sort elfogadék én is, Oly 12mm helyett 75mm-el

-
scarabaeus
őstag
Huhh, jó kör volt az előbb az e-bayen egy olyan nyelven, amiből csak évek alatt rám ragadt szavakat ismerek.

Írtam valamikor, hogy tavaly év elején azért vettem a palacsinta 14-42-vel a GX1-et, mert még nem volt kapható a 12-35, a kit meg legyen kicsi legalább, aztán majd jön a csere. Aztán az év vége felé Magyarországon is kapható lett a 12-35 szép áron, lemondtam róla, úgyis azon az áron marad az már.
Akkoriban vettem 20-ast, ami a meglévő 45-össel kb. használaton kívül is helyezte a palacsintazoomot, a kis 14-42-t pár hete el is adtam. Az ekv. 24 mm-hez tartozó látószög viszont még mindig hiányzott, és ha már nem 12-35 adja, néztem, a vaterán épp feltűnt egy Olympus 12 mm, de mire elhatároztam magam, le is vették, később láttam, az indexes adásvétel topikban vihette el valaki. De már elhatároztam magam, úgyhogy e-bayek, a németen végül nemrég licitáltam végig egy 12 mm-esre, az utolsó másodpercekig, nyertem.
Úgyhogy Samyang 7,5 mm halszem, Oly 12 mm F2, Pana 20 mm F1,7, Oly 45 mm F1,8 az aktuális sor. -
Gondwana
addikt
válasz
n.andras74
üzenetére
RW2 file tartalmazza, ha még egyszer ráküldöd, akkor már túlkottigált lesz a kép, azaz a másik irányban deformált. (Ugyanez az elcs...és adott X100s-nél is, amikor valaki ráküldi az X100 objektívprofilját, merazugyanaz' - igen, ugyanaz, de minek kétszer is)
-
.mf
veterán
válasz
matezz
üzenetére
Közben írták is, az 5100 is cropos.
A 14-140 (ekv. 28-280) sem egy rossz obi, nem sokkal gyengébb azonos gyútávon, mint a kitobi. Viszont nagyobb, és kitben elég ritka (ilyen kifutó darabnál, mint a G3, már számít az elérhetőség). Viszont jó fényviszonyok között turista-obinak kiváló. Nálam Oly E-PL3, Oly 14-42 és 20-as a felállás (meg pár régi filmes üveg adapterrel), de néha éreztem már úgy, hogy most de jó lenne, ha hosszabb lenne egy kicsit a tele oldala.
Ha később ígyis-úgyis tervezed a 14-140-et, akkor a helyedben próbálnék olyan kitet keresni. 14-42-est, mivel kitként döntő többségében azt adják, elég sokan kínálják és nyomott az ára. Mintha G3 + 20-as kit is lett volna, az is még egy jó kombináció, ha látsz olyat, a 20-as kiváló obi: kompakt, éles, fényerős, jó bokeh (egyesek felhántorgatják neki a filmezésnél hangos fókuszmotort, hogy legyen valami negatívum is).
De mint mások is mondták, menj és nézd meg, próbáld ki, a zoomot is.Ha fixben is gondolkodsz, akkor jó, mert ha csak zoomot mondtál volna, akkor lehet, hogy egy jó minőségű csúcskompakttal járnál jobban. Mert szvsz ez a mFT legnagyobb erénye, a fényerős fixek. Meg az adapterezhetőség, hogy mindenféle manuális lencsét használhatsz. Szóval a két legfőbb erénye a fixek és az adapterezhetőség. Valamint a méret. Szóval a három fő-... ááá vegyük újra a jelenetet.
-
n.andras74
aktív tag
LR4ben nem ismeri a lumix 14-42 set. Honnan kell letölteni profilt hozzá?
-
sebgutkopf
őstag
Hoppá!
Alakul a sotyi - oly viszony:
[link]
Nem gondoltam volna, hogy ennyire összeborulnak. Ettől mindkét rendszer csak jobb lehet.Vajon az oly dslr egy FF dslr vonalat jelent? (Másnak nem volna sok értelme.)
-
MrChris
nagyúr
válasz
matezz
üzenetére
"...dslreket megközelítő minőség..." Hát sajnos a m4/3 nem neked való, mert az nem csak közelíti, de el is éri a dslr minőséget!

Minimális a képi különbség a 14-42 és 14-45 között. A 14-42 nem rendelkezik külső OIS kapcsolóval ha jól emlékszem. 14-45 fém bajonett.
Ha tényleg garis a használt G3+14-45 azt vedd.
De mielőtt bármit veszel próbáld ki valahol, milyen a fogása, szubjektíven tetszik-e!!! Különben

-
matezz
csendes tag
Köszönöm a válaszokat.
Igazából volt nálam használatra egy nikon d5100 18-105tel ami nagyon tetszett mert nem kellett minduntalan az obit cserélni és nem volt olyan téma amire kevés volt a tartomány. Viszont a dslr súllyal és mérettel nem vagyok kibékülve. Szóval gondoltam valami hasonló tartományú obi lenne a jó mftben.
Mondjuk most ahogy írtátok és utánagondoltam a 14-42 az 28-84 ekv. szóval akkor már nem is áll olyan messze a kit obi a 18-105től. A 14-140 lehet egyelőre túlzás. Igazából csak el akarom kerülni a folyamatos obi cserét de egyre jobban .mf véleménye felé hajlok. Marad a kit 14-42 esetleg az állítólag szebb képű 14-45tel veszem és mellé egy fix. A fixet használnám városnézés, beltér kevés fény, a kit obi meg jó lenne szabadtéren jó fénynél mint univerzális. Szerintetek ez így működik? Később ha megint lesz egy kis pénz akkor majd megfontolom a 14-140et.
Esetleg még elérhető lenne a G3 újonnan a 14-42 pancake obival. Ez mit tud a kit 14-42 höz képest a méreten kívül? Érdemes lenne ezzel venni vagy akkor már jobban megéri a kit 14-42+ fix 20mm? -
rbalint88
veterán
Imám a MFT obikat gyártó cégekhez: csináljanak egy 12-100 v 12-120, f2,8-4 obit jó képpel, "olcsón" (ne legyen drágább, mint a 14-140-es pana).
-
.mf
veterán
válasz
matezz
üzenetére
Mielőtt tovább mennénk a találgatásban, inkább írd meg, hogy mire tervezed használni. Lehet, hogy a végén még csak szükséged sem lesz a 45-150-re.
Szvsz: a mFT igazán a fényerős fixekkel mutatja ki a foga fehérjét, nem pedig a sötét kitzoomokkal.
További szvsz: nézz kiállítási darab garis vagy akár használt G3 + 14-42 kitet, és keress vagy Pana 20/1.7-et hozzá (ha város, tájkép, beltér) vagy Oly 45/1.8-at (ha portrék a cél). Aztán "játszósnak" egy-két adapter ebayről, valamint néhány régi filmes gép manuális lencséje, ezek akár pár tíz euróból megvannak, mégis jó szórakozás. Utazáskor mondjuk kevésbé praktikusak, ott látom a 14-140 és tsaik legnagyobb hasznát. -
Tulku
veterán
válasz
Warter
üzenetére
nekem mikor megvettem hozzá az evf-et ajánlott a pók egy eredeti gyári retró stílusó bőrtokot, ami asszem félbőrtokká zsugorítható, de szerintem nyomorék lett vele, ezért elvetettem...így jó az ahogy van szerintem.
Persze ízlések és pofonok...
OFF
Most láttam hogy dpreview-jún jpeg-ben és raw-ban is lenyomta a kis lx7 az x20-ast...érdekes
íííííí
ON -
Schanyee
senior tag
válasz
matezz
üzenetére
14-140-re a legjobb alternatíva az utódja lesz, ami kisebb és ha jól emlékszem olcsóbb is lesz. Egyébként én is a dupla kitet javasolnám kezdésképp, aztán később úgyis látni fogod, hogy kellenek e a jobb fix-ek, és ha igen akkor sem buksz sokat ezzel a kit-tel. Esetleg annyi meggondolandó, hogy 3x-os zoom fölött mennyit használnád a kamerát, mert ha szinte sose, akkor elég lehet az alap kit is. Bár az a 45-150 elég kicsi objektív, ezért könnyű magaddal vinni bárhova. Egyébként amit írtál kit-et ha jól nézem a végén írják, hogy adnak ajándékba egy plusz aksit, ami bármikor jól jöhet. Nálam ez a leggyakrabban előjövő hátránya a milc-eknek a tükörreflexesekhez képest, hogy egy töltéssel kb 300 fotót lehet vele lőni. Én meg szenilis vagyok és elfelejtem feltölteni az aksit használat után, szóval mindig jól jön ha van nálam plusz aksi.
-
Studi
veterán
válasz
matezz
üzenetére
Az a dupla kites megoldás, amit találtál az tényleg jó. Hátránya a 14-140-essel szemben, hogy cserélgetni kell az objektívet, ha telére van szükséged. Előnye, hogy ha nincs szükséged telére, mert csak leugrasz sétálni, akkor sokkal kisebb, kompaktabb gépet tudsz vinni. Ha nincs korábbról nagy manuál lencsés tapasztalatod, múltad, akkor kezdésnek azt nem javasolnám.
-
matezz
csendes tag
Sziasztok!
Első komolyabb gépem vásárlása előtt állok eddig digitálisban csak kompaktot használtam előtte meg filmesekeből sok mindent de csak hobbi szinten. A cél egy viszonylag könnyű univerzális mindenes gép ami később bővíthető (pl. régi manuális obikkal)
Hosszu fórumolvasás után (generáljátok a posztokat rendesen) jutottam el a dslr alternatívákat megrágva (nikon d5100, canon 600d, pentax k5) mft-khez. Ami nekem számít az a belépő dslreket megközelítő minőség, kisebb súly és jó obi választék. Mivel a kereső hiányát nem tudom elképzelni és a költségvetésemet nézve egy evf nagyon megdobná az oly-kat esett a választásom a pana g3-ra. A kérdés már csak az, hogy mi legyen mellé obinak. Németországban élek és a következő alternatívák közül kéne választani: Új G3 + kitobi 14-42mm ~350 EUR, írtátok, hogy a 14-45ös lencse szebb azzal egy használt g3 váz (de még garis) szintén kijön 350 körül vagy lenne ez a kit: http://www.lcegroup.co.uk/New/Panasonic-Lumix-G3-Twin-Lens-Kit_2711.html ami 520 EUR körül van. Viszont ez 14-42 + 45-150. Az ideális lencse persze a 14-140 lenne de ez magában több mint a 2 obis kitt vázzal. Esetleg valami alternatíva 14-140re?
A büdzsé olyan 500 EUR a vázra és 1-2 obira. Vagy egy univerzálisabb obi ami sokat lefog vagy kettő mint a kit esetében. +/- 10% belefér ha valami jó ár/érték arányú dologról van szó. Esetleg kit obi és pár jó manuál lencse? Ha igen melyikek?Légyszi segítsetek eligazodni az útvesztőben már elég jól megrágtam a döntést de a végső lépés előtt jól jönne egy kis segítség.
Előre is köszönöm!
Üdv,
Máté -
Warter
addikt
Ha jól rémlik, akkor van itt 1-2 LX7 tulaj. Ki-milyen tokot vett hozzá és mennyire használható? Jöhet privátba, ha nagyon off a kérdés. Egyébként gyönyörű ez a készülék, főleg fehér-ben. Ráadásul nem csak szép, de okos is.

-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Vagy lájkolni a fészbúkon.

Én sajnos nem, rohanós vagyok, pénteken megyünk ide:
Five FingersÉs még fel kell markolnom előtte egy ilyet:
Lomo Spinne 360
Erről meséltem a legutóbbi talin futtában, kíváncsi leszek, mit tudok vele kezdeni ott a hegyen. :-) -
rbalint88
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
-
törölt tag
m43-G2 válasz | megnéz | könyvjelző 2013.05.28 19:40:50 © (8223)
Pana 20mm f 1.7 palacsintám eladó. Tökéletes állapotban, dobozával együtt 80eFt.
30hat40194három
Székesfehérvár -
FEDman
addikt
És a Fuji folyamatosan hülyét csinál a Leicából. Már a Fuji X100 - Leica X1 páros is elég mókás volt. Most meg itt ez a 18-46/3,5-6,3 APS-C Leica kompakt, ami így ránézésre nem sokkal lesz kisebb egy X-E1 + 18-55/2,8-4-nél. No de ha jobb nem is lesz, de legalább 2x annyiba fog kerülni!

Ennél még az is értelmesebb lett volna ha tényleg csatlakoztak volna a m43-hoz.
-
válasz
FEDman
üzenetére
a ricoh gxr a16-os modult is sokan támadták, de kérlek szépen az űrtechnika (!) ehhez képest. komolyan mondom, a hasselblad lunar (milliós nex-7-klón) után ez a második igazi facepalm...
ünnepélyesen meg is ígérem, hogy akkor sem veszek majd leicát, ha lesz pénzem rá. semmilyet. -
FEDman
addikt
Jujj...
Hát mindenre számítottam csak erre nem.
A legvalószínűbbek azt tartottam, hogy beszállnak mirrorless piacra egy modern AF-es rendszerrel. És mivel túl kicsik egy saját rendszer kifejlesztéséhez arra gondoltam vagy a Panával, vagy a Fujival fogtak össze.No de ez..
Ha már kompakt fényerőtlen zoom obival akkor legalább tudja magát összehúzni, hogy ha mást nem legalább kicsi legyen, de neeem...Ami az árát illeti mirrorless rumoron 2450€ írnak rá.

-
na, némmá, a leicának majdnem sikerült lenyomnia az olympust a fényerőtlenségi versenyben! remélem szuperolcsó lesz az új izéjük, mondjuk 1999 dollár! egy igazi leicáért!!!!
-
Mercutio_
félisten
Erre a holnapi ingyenes rendezvényre jön innen valaki?
-
tothl
addikt
Sziasztok !
Most, hogy bővült az obipark, ismét szembe találtam magam a hordozás kérdésével.
Idáig elvolt a J1 a gyári bőrtokban, de az alá a 30-110 nem fér be, meg egyszerre a két obit nem tudom normálisan cipelni.Tudtok ajánlani valami tokot, kisméretű hordtáskát esetleg, amivel nem veszik el a MILC jelleg ?

A Lowepro 110AW -t, esetleg 100AW -t nézegetem éppen.... -
FEDman
addikt
Nem is mondtam most se mást mint te.

Csak kiegészítettem azzal, hogy valószínű nem véletlen nem készült mFT-re 0,5x-val ilyen adapter és emiatt aztán feltétlen nem is nagyon reménykednék egy ilyenben.
Így viszont a jelenlegi 0,71x szorzó mFT-n nem csinál mást mint adott obival olyan látószöged és mélységélességed lesz, mint egy APS-C vázon. Ez persze nem rossz, de ennyi erővel ha nagyon erre vágynék akkor az ilyen mókákhoz már inkább vennék egy NEX vázat, mint egy ilyen drága adaptert.
-
válasz
FEDman
üzenetére
ja, egy szóval sem mondtam, hogy ne lenne értelme, ha visszaemlékszel, elég lelkes is voltam anno. pont azt mondom én is, hogy 100 dollárért viszont nem biztos, hogy reális azt várni, hogy optikailag még komoly is legyen.
az mft verzió szerintem sem izgi, a nex-es viszont annál inkább. bár a 105/2,5-ös nikkorom már nincs meg, és én amúgy is egyetlen kompaktot akarok, nem rendszert. de ettől függetlenül izgalmas.
-
Studi
veterán
Ez igaz.
Mondjuk én úgy látom, hogy a telekonverter az alapobjektív képét szükségszerűen széthúzza, mivel azon javítani nem tud, szükségszerűen ellágyítja. Még ha tökéletes optikai minőségben is csinálják meg.
Ez a konverter viszont a képet összébb tömöríti, ha tökéletes minőségben megcsinálni, akkor hozhatja az eredeti objektív minőségét kisebb szenzoron.Tökéletes minőség nyilván nem létezik, így inkább mondjuk úgy, hogy ha sikerül megközelíteni.

-
FEDman
addikt
Az alap koncepcióban én látok fantáziát. A működési elvből adódóan akár jobb kontrasztot, élességet is ellehet érni egy ilyen lencsés adapterrel, mint egy sima lencse nélküli társával. A Metabones féle speed booster-től már láttam is erre példát.
Ellenben hogy ezeknél az olcsóbb kínai másolatokkal hogy alakul majd a képminőség az még erősen kérdéses. Az hogy gyakorlatilag pár nap alatt lemásolták az eredetit az számomra túl sok jóval nem kecsegtet.
Ha viszont a minőségi problémák miatt csak a Metabones félének lesz értelme akkor m43-ra nem biztos hogy olyan túl sok értelme lesz. Vagy legalábbis én valószínű előbb tennék nagyobb összeget egy m43-ra tervezett Voigtlander f/0,95 üvegbe, mint egy drága adapterbe.
Persze ha lenne egy 0,5x megáldott ilyen adapter mFT-re az izgalmas lenne, de valószínű nem véletlen nem próbálkoznak ilyennel. Ezt kicsit az is alátámasztja, hogy a Metabones-nál nem arról van szó, hogy a 0,71x adapterüket kihozzák APS-C, meg mFT bajonettel is. Meglepő módon a kettő teljesen más felépítésű.

Azaz mFT-re fejlesztettek egy teljesen új ilyen adaptert és ennek ellenére nem mentek a 0,71x nagyítás alá. Ez szerintem nem lehet véletlen.
Ezek alapján számomra elsősorban APS-C mirrorless vázakon lehet izgalmas ez az új adapter.
-
válasz
MrChris
üzenetére
nem igazán tudok mit válaszolni erre a nagy általánosságra. talán csak annyit, hogy a közhiedelemmel ellentétben egy jó optikát legyártani sem olcsó. egy ilyen adapter nyilván nem akkora műtét, nincs 112 mm-es frontlencséje stb., de amit a netes nép vár tőle, az - szerintem, és szokás szerint - irreális.
-
MrChris
nagyúr
ez az adapter új életet lehelne a régi filmes obikba, és még ha MFT-re méretezett lencse lenne (0.5), mindezt 100$ alatt, az lenne a csimborásszó! A képminták alapján videóra tök jó, de lehet fotónál se nagy a részletek vesztessége, ahhoz képest, ahogy megnő a képtartalom és fényerő.
-
.mf
veterán
válasz
sideburns
üzenetére
Várom már, hogy mikor kezdik nagyipari üzemben a jobb minőségű és magasabb felbontásra képes teljesen manuális ipari cctv-lencséket megfelelő bajonettel kihozni. Pentax, Fujinon, Computar, stb. sok kínál "5MP+"-ként hirdetett, széleslátó és tele lencséket is, f1.2-f1.4-től.
-
Studi
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Igazából nem fényt gyűjt, hanem a telekonverterrel ellentétes hatást vált ki: összehúzza az objektív képét kisebbre. Így a gyakorlatban az ekvivalens gyújtótávolságot tudja csökkenteni, és még a fényerőt is növeli ezzel párhuzamosan. (X négyzetcenti felületre jutó fény ezzel egy Y<X területre jut) Ami fontos, hogy croppos obit hiába raksz ilyen konverterre, mert a képszélek erősen vignettálnának vele. Olyan obit kell használni, ami amúgy nagyobb képkört rajzol ki, mint az érzékelőd.
-
sideburns
aktív tag
És ez volt már?
Mitakon 35mm f/0.95
"The eye of evil" LOL
Nekem tetszik.
-
Ígértem már rég egy szubjektív összefoglalót, hogy szerintem milyen az OMD.
pro:
hatékony stabi
remek színek, színvisszaadás
alap iso zajszintje
jpeg tömörítés részletessége, jpeg motor általában
diszkrét zárhang
hátsó OLED minősége
vakuvezérlésben némi előrelépéskontra:
rossz eronómia (nyakpánt, tárcsa, gombok helye)
túl nagy AF mező
kijelző védtelen és nem hajtoatható
beépített vaku helyett 1 értelmetlen "púpot" kapsz
konzervatív záridőválasztás (mintha nem is lenne IBIS, azaz ISO-t emeli fel záridő csökkentés helyett)
gyenge aksiapróságok:
nincs bekapcsoltságot jelző led
lumix fixek otromba kezelése (csattogva rekeszel)
dioptriaállításról semmi visszajelzés az EVF-nél
lassú váltás LCD EVF között
CA korrekció nincs/gyenge(?)
AWB tűrhető, bár konstans lilába hajlik
zajszűrés még OFF beállítás mellett is van jpegnél
markolattal ~fél kiló a váz (és persze drágább)Kínlódgattam vele hogy csak jpegben fotózzak, de nem jön össze, bár sokszor marad az ami jpeg kijön belőle, ha lustább vagyok. Többnek tűnik a rossz mint a jó? Ennek oka részben az hogy ennyiért elvárna alap dolgokat az ember (a dizájn áldozatául esett kezelhetőség, gyenge ergonómia nem megbocsájtható. Az AF panáról jövőknél hagyhat kívánni valót). A többivel jól együtt lehet élni (ha van markolatod is!). Szerintem nem igaz, hogy rossz a menürendszere, hamar meg lehet tanulni és gyors is ha megtanultad! Továbbá rengeteg mindent be lehet állítani (sok-sok feature!) ezek is pozitívumok! Megvenném-e ismét? Nem, helyette egy pro obival jobban jár az ember (persze úgy, hogy van valami másik jó vázad) + még marad is mondjuk egy kirándulásra valami szép helyre.
-
Hands on teszt az E-P5-ről.

-
Schanyee
senior tag
válasz
n.andras74
üzenetére
Nekem is valami ilyen formátumban tetszene ez az obi, egy kis váz mellé egy kis fix. Mondjuk a G3 mellé már kevesebb értelmét látom, oda a vágyam épp az új 17mm-es 1.8-as oly. De szép dolog várni mire használtan lemegy az ára

-
n.andras74
aktív tag
Már megvettem holnapután betesztelem a pana14est, de nekem a olcsóbb14-42est kell megugrani a gx1en. A méret tényleg fontos volt...most lesz igazi zseb méret. Szerintem rákapok az izére akkor jön a többi fix is...

-
MrChris
nagyúr
válasz
n.andras74
üzenetére
Lumix G 14mm vs 14-42mm
Találtam ezt a tesztet 14 vs. 14-42 ügyben, ami ha igaz, elég lehangoló a fix14-esre nézve. Én is gondolkodtam a fenti cserén, csak éppen a jobbnak mondott 14-45-öst passzoltam volna el a fixért, de olybá tűnik hogy képminőségben már-már veszítenék. Már csak a kis méret érve maradt a 14 mellett, az a bő fél vagy mennyi fényérték előny szerintem túl van lihegve, pláne ha annyira lágy 2,5-n mint a tesztben és úgy is rekeszelném. Csinálhatna valaki egy rendes f/3,5 tesztet a két obival pl. épületről, hogy jól megskubizzuk... -
Studi
veterán
válasz
FEDman
üzenetére
De ez is érdekes lehet számunkra: Lens Turbo coming for MFT
-
FEDman
addikt
A Leicások izgatják itt a jó népet, már résnyire nyílt a doboz.

-
FEDman
addikt
-
FEDman
addikt
válasz
FEDman
üzenetére
Amúgy tényleg biztos egy jó obi, valószínű én is tudnám szeretni. De ettől függetlenül nekem nagyon furán fest ez az obi a Samsung kínálatában. Van egy sor középkategóriás vázuk, egy egész ügyes 16, 20, 30-as palacsinta fix soruk. Ennek a végére nekem valahogy sehogy se jön ki ez a szörnyeteg.

Meg ahogy az Oly 75/1,8 paramétereit se értettem, úgy ennek se. Ha már 0-ról terveztek egy ekv. 127mm-es objektívet akkor abba ma már illet volna egy stabit is belepasszolni. Vagy még inkább ésszerűbb lett volna ha megállnak minimum ekv. 100mm-nél. Még az is durván jó lehetett volna f/1,4 fényerővel csak sméretre/súlyra sokkal kellemesebb lehetett volna.
Így viszont kaptunk egy stabi nélküli eszméletlen orr nehéz ekv. 127mm-es felállást..
Izgalmas obi, de gyakorlati szempontból nem biztos hogy a legszerencsésebb felállás.És csak hogy nagyságrendileg érzékeltessem az obi súlyát, mondok pár adatot.
A fém üveg Oly 75/1,8 - 305g
Az hatalmas Pana 100-300 - 520g
A Samsung 85/1,4 pedig:

-
b.vr
őstag
válasz
FEDman
üzenetére
"Hogy mennyire illik bele a mirrorless koncepcióba azt mindenki döntse el maga.
"Jó, de ez portréobjektív, ott nem számít (nekem, annyira) a kis méret és hordozhatóság. Persze azon a kis, markolat nélküli vázon fogalmam sincs hogy lehet megfogni normálisan. Viszont ha lenne ilyen m43-ra és nem 1000 dollár/euro lenne (hanem ugye 100e forint
) nekem tuti kellene 
(kicsit persze hosszú lenne, meg az 1.4 sem olyan mint apsc-n, pláne ff-en, de azért ha a 75/1.8 képeket nézem, én ellennék vele
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- MWC 2026: Megnéztük a Lenovo Idea Tab Pro Gen 2-t
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Spórolós topik
- E-roller topik
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- MWC 2026: Rangos díjjal távozott az S26 Ultra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Tab S9 FE 256GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- 231 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- -55% ÚJ ASUS Zenbook 14 OLED Ryzen 7 8840HS Radeon 780m/16gb ram/512SSD/Gari 2027
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 256GB FHD 400nit 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(én még csak az 5.-nél járok...), érdeklődnék, hogy DSLR+2 közepes obi kombóhoz találkoztál már olyan hátitatyóval, amibe 1,5 l-es ásványvíz, szélzseki, napi kaja és apróságok is beleférnek?

. Plusz persze későn értesültem róla, mint rendesen.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)