- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
Automatan csatolja fel, nem piszkaltam, fstab-ban nincs benne.
A Windows szerint nincs baja a meghajtonak."A VGA (DisplayPort)vezérlése" Ezzel mondjuk nem szokott gond lenni.
"A gép BIOS-ának ACPI-vel kapcsolatos problémájára utal." Oke... nagyjabol mukodik. Egy ideje nincs hibernalas, de az nem olyan nagy gond. -
válasz
tvamos #15169 üzenetére
Magát a hw-t simán felismeri. Lássuk az fstab-ot. Vagy automatán csatolja fel? Piszkáltad ezt kézzel?
A VGA (DisplayPort)vezérlése, kommunikációja a monitorral(pl lekérdezi milyen monitorral van dolga, milyen felbontást tud(EDID), vagy éppen jelzi, hogy nem támogatott az a felbontás, amit kap, vagy hogy éppen elment aludni a monitor.) Valószínű olyan adattal találkozott a kommunikáció során, amit nem tud értelmezni.
A gép BIOS-ának ACPI-vel kapcsolatos problémájára utal. Elég gyakori hiba. Ha minden rendben működik, nem kell vele foglalkozni.
-
Vladi
nagyúr
Ilyen esetben sincs sok gond. Én évtizede úgy csinálom fedorán:
- nem foglalkozom a verzió frissítéssel
- lementem a /home-ot, nem tartok ott sok adatot, csak a szoftverek használják beállításra
- lementem az fstabot
- 0-ról telepítem a rendszert
- a programjaimat felteszem
- /home-ot bemásolom
- fstab
kész. -
A linkelt leírásban nekem kicsit sok feleslegesnek tűnő beállítás van, például ennek a browser.sessionstore.interval
értéknek sem igazán cache to RAM szerepe van...Van pár megoldás, én ezer éve ezt használom, ha eszembe jut. Kapitány által javasolt megoldás se rossz, csak ott az FSTAB-ba is bele kell nyúlni.
Igaz ezek évtizedes megoldások, ahogy az előző hsz-ben is írtam, a mai hardverek mellett nem tűnnek fontosnak. Bár tény, hogy még a leggyorsabb NVMe SSD is csigának tűnik a RAM sebessége mellett és 32GB meg még adja is magát, hogy amit lehet onnan futtasson a user.
De ahogy erről szó esett már, a rendszer a FF-on kívül mindent intéz:
ubyegon@lmde:~$ df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 16G 0 16G 0% /dev
tmpfs 3,2G 1,8M 3,2G 1% /run
/dev/nvme0n1p5 49G 9,9G 37G 22% /
tmpfs 16G 0 16G 0% /dev/shm
tmpfs 5,0M 8,0K 5,0M 1% /run/lock
/dev/nvme0n1p1 96M 56M 41M 58% /boot/efi
tmpfs 3,2G 2,5M 3,2G 1% /run/user/1000
-
A kérdés, hogy mi legyen azon a RANDisk-en? Mire használtassam a rendszerrel? Az egész tmp-t kellene átirányítani?
10 éve még én is variálgattam/optimalizálgattam a dolgokat, ramdisk, SSD swappines, tmpfs FSTAB-ba beírogatása, etc... Viszont ma már hiába lettek nagyobb erőforrsáigényűek a disztrók, a hardverkomponensek olyan erősek lettek jó esetben, hogy simán csak a rendszerre kell bíznod a megfelelő memóriakezelést és az tökéletesen optimalizált lesz.
A Firefox esete nyilván más, de itt is változott a dolog, azt hiszem le kell tiltani, hogy a meghajtóra menjen a cache. Amúgy melyik módszert használtad FF-nál, ami érezhetően gyorsabbnak tűnik?
Szóval 32GB RAM esetén megnyugtatásul annyit nézz meg, mit ír ki terminalban a
df -h
parancs és amount
parancs. Első kimenetben látni fogod, hogy többtmpfs
is van, ezekből ami érdekes most, az a megosztott memória(ez a dev/shm), ami nálad szerintem 16GB lesz, ha ez így van, nincs is több dolgod, a rendszer nagyon jól optimalizálja a RAM használatát.Érdemes ezt is elolvasni, hogy jobban megértsd, miről is van szó:
What Is /dev/shm And Its Practical Usage
A mount parancs kimenete nem is lényeges, látni fogsz benne egy ilyen sort, ami ugyanazt jelenti, mint a
df -h
kimenetnél aubyegon@lmde:~$ df -h
.....
tmpfs 16G 0 16G 0% /dev/shm
sorerről van szó:
ubyegon@lmde:~$ mount
.....
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,inode64)
Sajna a
parancs kérdésben nem sokat tudok segíteni, de lényegében szintaktikai hibát jelez, ami azt jelenti, hogy valahol valami karakter nincs vagy nem megfelelő. De ez nekem kínai, totál home user vagyok Linuxban. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mióta megcsináltam a raid 1 tömböt két hdd-ből és az fstab felcsatolja a boot során, azóta meg-megáll az elindulás és ez alapján azt hiszem az fsck-nak van vele valami időtúllépési baja, mert egyébként ha continue-t nyomok akkor gond nélkül elindul és fel is csatolja azt a meghajtót. *vagy visszadob megint, inkonzisztens.Nem látok másik hibát a naplóban.
-
zizidor
őstag
válasz
vtechun #14499 üzenetére
Én úgy költöztettem másik meghajtóra, hogy simán GParted-del átmásoltam, átméreteztem. Az uuid változatlan maradt.
Ezt egy live rendszerről tudod ellenőrizni hogy egyezik-e, ha nem, akkor módosítani kell az fstab és a grub.cfg fájlokat. Ez utóbbinak a helye függ attól, hogy EFI vagy CSM a rendszered.
De ha friss telepítés volt, akkor szerintem sokkal egyszerűbb megint egy új telepítést csinálni.
-
zizidor
őstag
válasz
growler #14357 üzenetére
Olyan nagy varázslatok nincsenek. A laptopban csak 1 SSD modulnak van hely, az van 3 partícióra osztva. Van egy EFI (fat32), egy Linux rendszer (ext4) meg egy adat (ext4). Ez utóbbi van csatolva /home-ként.
Megnéztem, a partíciók UUID azonosítója nem változott, ugyanazok vannak az fstab-ban.
Rájuk küldtem egy ellenőrzést, hiba nincs. -
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2 #14108 üzenetére
Bocs, ezt nem ertem:
"Ha mondjuk van egy joco felhasználóm, akkor berakom azt felhasználónak ubyegon helyett és fel is csatolja a particiót."
Ha 3 felhasznalo van, akkor 3x rakjam be az fstabba?UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/admin/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/kukac/Data ext4 nosuid,nodev,nofail,noexec 0 0
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/zorro/Data ext4 nosuid,nodev,nofail,noexec 0 0
Igy kell erteni? -
válasz
tvamos #14106 üzenetére
Szia! Ezeréve nem variáltam az FSTAB-bal, de két dolog van itt, amit nem látok jónak. Anno így raktam össze:
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/ubyegon/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Nem kell a default opció, inkább használd a fenti 3 opciót és mutasd meg az FSTAB-nak a felhasználót is! Ha mondjuk van egy joco felhasználóm, akkor berakom azt felhasználónak ubyegon helyett és fel is csatolja a particiót.
Berakhatod a noexec opciót is, ha nem akarod, hogy az a felhasználó bináris fájlokat indítson.
A default-ot azért nem használom, mert nem lehet pontosan tudni, milyen opciókat tartalmaz. Legalábbis anno nem lehetett, max annyit írtak róla, hogy fs függő.
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Ezt a sort probaltam beilleszteni az fstabba:UUID=7efac92c-6425-4c51-80f4-09f7b2f939fd /mnt/Data ext4 defaults 0 0
Nomost oda is kerul, csak igy nem latszik az eszkozok kozott a nemoban, es igy azert nem olyan franko.
Mi erre a megoldas? Marmint, hogy fel legyen mountolva amikor elindul a gep, es meghajtokent is latszodjek a nemoban? Termeszetesen azt szeretnem, ha minden felhasznalonak ott lenne. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Linux Mint 20.3-am van, es az a baleset tortent, hogy a home a /home konyvtarba lett, de en kulon meghajtora szerettem volna tenni. Nomost azt csinaltam, hogy atmasoltam a sajat home-omat kulon meghajtora, raallitottam a fstab-ot, majd live-ot bootoltam, es letoroltem a regi home konyvtarat. Az tortent, hogy azota nincs wifi a gepen, ami nem jo. (Mert kabelom nincs) Live alatt persze van wifi. Hogy tudnam kivizsgalni, mit rontottam el? -
válasz
#89309696 #13458 üzenetére
Most hirtelen ezt a parancsot tudom javasolni, nem tudom most hogyan áll a pkexec helyzete Mint-nél:
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
Lehet, hogy kétszer kéri majd a jelszót!
Látni fogod az emelt szintű jogosultság szöveget!
Így megnyitva a Xed-et, bemásolod alulra és elmented, le is csekkolhatod, hogy jó lett-e,
cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=b75ee7f1-4857-40c8-b9f9-8ec13337cadc / ext4 errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0FSTAB módosítás után azt hiszem kell újraindítás a rendszernek.
XP.....ne is említsd!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13457 üzenetére
És hogy kell az FSTAB fájlt módosítani?
Mert ha megkeresem, beírom és el akarom menteni azt írja nincs jogosultságom, csak olvasható.
Utoljára 8-10 éve irkáltam ilyeneket Jegyzettömbbel a Stalker játékokba, mikor modoltam, meg állítgattam mikor éhezzen a karakter, mennyi súlyt tudjon vinni stb. De az Win XP volt, arról a rendszerről meg tudjuk, hogy mindent is lehetett, a következő újraindításnál meg nem tölt be soha többet.
-
válasz
#89309696 #13456 üzenetére
Bár nincs a mappákban 1GB-nál nagyobb fájl, tehát ez szerintem nem segít.
Vedd sokkal kisebbre, mikor első Mint-et használtam, tán 4MB volt...
Lehet tényleg be fogja adni a kulcsot az SSD, de az is lehet, hogy ilyen galádkodás mellett még megy egy darabig.
Ilyenkor hajlunk arra, hogy ez már esélyesebben hw hiba és nem sw. Az, hogy nem hajtja végre a fstrim parancsot, elég esélyessé teszi a dolgot.
Azért azt a sort még próbáld ki az FSTAB-ban, ki tudja.....
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ja és ezt a hsz-t is nézd meg az alkalmazott értékek miatt!
-
válasz
#89309696 #13454 üzenetére
Megvan nálad is a heti fstrim az ütemezőben, a manual TRIM is lefutott, szóval elméletileg hétfőnként nálad is lefut az fstrim. Most a manualis végrehajtás után nézd meg, hogy ez a belassulás megvan-e ugyanúgy.
Ami még eszembe jutott... a fájlkezelő/DE frissítéseknél szerintem nőtt a beolvasandó fájlok előnézeti képek mérete. De ez csak tipp most hirtelen. Nemo-nál most ez a default, szóval valami ilyesmit kellene keresned és csökkenteni a beolvasandó fájl méretét:
Ha több alkalom után lassul, akkor a cache megtelése miatt is lehet lassulás, bár épp a cache miatt ennek nem kéne megtörténnie, de lehet olyan területen van a cache, ami nem 100-as.
Régen használtam SSD-n ezeket a cache managelő parancsokat, ezeket is kipróbálhatod, a FSTAB-ba rakd be az utolsó sor után egy Enter-t ütve, kb így:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
Ha Nemo-t használsz, akkor egyszerű dolgod van, a többit viszont nem ismerem és nincs is most más disztró/DE kéznél, hogy megnézzem.
-
válasz
#89309696 #13449 üzenetére
No igen, a fw frissítés hiányára én is gondoltam, de gyakorlatilag eddig is működött valahogy!
Meglátjuk, hogy a Disks teszten valami kibukik-e....egyébként amit linkeltem, azok a tesztelő parancsok kicsit célzottabban nyúznák, mint a Disks.De azért reális képben én nem bíznék ennél az eszköznél.
A Trim az nem online?
Nem hát! Van az online TRIM, ami az FSTAB-ban a partició sorába beírt
discard
mount opcióval valósul meg és van az ütemezett TRIM, ami ma többnyire heti ütemezéssel be van állítva a legtöbb disztrónál. (nemrég előfordult épp a Manjaro-nál, hogy default egyik sem volt beállítva, no ez azért kicsit durva volt)ez a parancs azt hiszem épp az ütemezett fstrim végrehajtását listázza:
sudo journalctl -u fstrim.timer
kb így néz ki a heti TRIM ütemezetten:
-- Logs begin at Mon 2021-07-05 09:44:58 CEST, end at Sat 2021-08-07 13:41:14 CEST. --
júl 21 13:45:59 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
júl 21 13:45:59 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
júl 21 13:46:19 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
júl 26 13:12:21 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
júl 26 13:12:21 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
júl 26 13:52:14 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
aug 01 23:11:37 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
aug 01 23:11:37 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
aug 02 13:20:17 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
aug 03 23:13:39 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
aug 03 23:13:39 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
aug 04 12:17:35 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.Most kapott rengeteg üres helyet, a /-en van 4GB szabad a 20-ból, a /home 30GB szabad a 40-ből. Tehát talál magának ha akar.
Itt tényleg nem helyhiányból adódik a probléma!
-
válasz
growler #13447 üzenetére
Ajánlatos 2-3 naponként futtatni a kézi trimet. (Vagy a napi trimet beállítani.)
Akkor már érdemesebb lenne az online TRIM beállítása az FSTAB-ban szerintem. De az is lehet gond, hogy hiába van gyárilag overprovisioningra félretett hely és hiába az EXT4 által félretett hely, annyi elhasználódott cella van a Vertex-en, hogy már gyakorlatilag nincs overprovisioning. Erre utalhat az is, hogy a jelenség csak mostanában jött elő. Régen olvastam a thumbnails méretének redukálásáról is, akár ez is lehet segítség ebben az esetünkben, de ennek a módját nem ismerem sajna.
-
válasz
Compika #13332 üzenetére
.
A /etc/fstab fájlba írod bele, hogy hogyan mountolsz. Itt van egy guide, ahol vimet használ, ott használhatsz bármilyen szövegszerkesztőt.
Mindent ments, mielőtt módosítasz.
De röviden: sudo blkid-del lekéred a UUID-t, utána beleírod a UUID-t az fstabba.
Grafikus "módszer": ha van Disks (Lemezek?) telepítve, akkor ott körbekattoghatsz, hogy van-e olyan opció, hogy automata felcsatolás, bár az is csak az fstab fájlt módosítja. Ha sikerült grafikus módról megváltoztatni, utána belekukkanthatsz a /etc/fstab-ba, csak hogy mit csinált.
-
válasz
Frawly #13094 üzenetére
Úristen, most nézem csak, hogy ennyi partíció neked minek?
Megszokásból.
ráadásul a legnagyobb partíció ilyen /media-ba van becsatolva, mint valami USB-s drive
Így csatol a Mint default külön particiót, a /media alá, jó ideje, anno az /mnt alá rakta, de tök mindegy amúgy gyakorlatilag.
Hibát persze nem okoz, csak csatolási kényelmetlenség, ha sok partíciót kell egyenként felcsatolni.
Van FSTAB, ha majd kelleni fog, ezeket csak előkészítettem, hogy legyen pár particióm, ha fel akarok rakni más disztrókat. Extended akkor macera, ha nem az elején készíted el, jártam már így párszor.
Az alignálás számíthat HDD-n is, modern HDD-knek 4K eltolás kell, a régieknek meg nem kell
Köszi, erre tényleg nem emlékeztem, de már kb 8 éve vettem a WD Black 1TB-ot, az már AF-es HDD.
(#13089) Doky586
Tyű, találtál egy patás ördögöt még! Ezer éve nekem egy 80GB-os volt, na az kerregett rendesen.
-
Frawly
veterán
válasz
CsengődiGeri #12619 üzenetére
A Macrium mindenhez jó, meg a többi klónozóprogram is, pl. CloneZilla. Hiszen ezek saját live környezetből is futnak, mondjuk USB-ről bebootolva, és a lemezek és partíciót klónozása is bitről bitre történik, a fizikai rétegben, így nem érdekes, hogy az adott partíción milyen OS, vagy fájlrendszer volt, mik rajta a jogosultságok, stb.. Teljesen OS-független az összes. Használd azt, amelyiket magabiztosan tudod kezelni, és neked működik. Max. ha valamelyik klónozóprogram nem ismer valami fájlrendszert, akkor csak annyi a hátránya, hogy RAW partícióként klónozza, és így átklónozza az üres szektorokat is.
De akár lehet csinálni egy normál dd paranccsal is, annak csak két hátránya van:
1) nem felhasználóbarát, ha elszúrod a paramétereit, akkor rossz lemezt írhatsz vele felül
2) ez átklónozza a nem használt szektorokat is, ami felesleges időveszteség.De Linuxot akár fájlszinten is lehet klónozni, mondjuk partíciókat megcsinálod a céllemezen kézzel, mkfs-sel megformázod, még ugyanakkoráknak sem kell lenniük, cp-vel vagy tar-ral vagy rsync-kel átmásolod az összes fájlt, mappát, a jogosultságok megtartásával. Végül pedig a bootloaderben és fstab-ban kiigazítod az UUID-ket. Ez bonyásabb, de ha van benne gyakorlatod, akár gyorsabb is lehet, és nem kell hozzá semmilyen programot beszerezni, ahogy a dd-hez sem. De ha a Macriumot ismered és bejött, akkor nyugodtan maradhatsz annál is.
-
printer-driver-cups-pdf
(#12596) Cyrin
Példádon keresztül jól látható, miért nem célszerű főverziót így frissíteni, ha van mód rá, ha nincs.
Aki PPA-t használ, jóval többet fog szerkesztgetni a sources-list-ekben, mintha kimenti a PPA listák fájljait és egyenként újra berakja, update/install. Tiszta és szárazabb érzés. Míg alverziókat lehet frissíteni, mivel az Ubuntu alap ugyanaz, főverziónál ez nem igaz és itt egy PPA list, amiből látszik, mi lesz a gond 19.x-ról 20.x-re frissítéskor:/etc/apt/sources.list.d/fingerprint-fingerprint-gui-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/gezakovacs-ppa-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list
etc/apt/sources.list.d/mikhailnov-pulseeffects-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/nilarimogard-webupd8-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/no1wantdthisname-ppa-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/noobslab-apps-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/noobslab-themes-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/notepadqq-team-notepadqq-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
etc/apt/sources.list.d/paulo-miguel-dias-pkppa-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/rvm-smplayer-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/sylvain-pineau-kazam-bionic.list
etc/apt/sources.list.d/teejee2008-ppa-bionic.listEzt a listát érdemes elmenteni, az FSTAB-ot, a telepített programok listáját és a history fájlt és már mehet is a pure Mint 20 és egy friss rendszert kevesebb idő konfigolni fentiek alapján és nincs fejvakarás, hogy miért nem működik ez vagy az.
Aki nem jön rá 1 sec alatt, mi a gond a PPA listával és a főverzió frissítéssel, kap egy dedikált példányt a Hogyan telepítsd rohadt egyszerűen józan paraszti ésszel a Linux Mint-et c. nagyszerűségből. nonpublic lesz amúgy a sok okoskodó miatt
így sincs ppa (pl google chrome, teamviewer) de még dolgozok vele
Tipikusan azok a programok, amiket érdemesebb hivatalos oldalról leszedni, TW-ból amúgy is csak Eoan PPA van, Google Chrome-ot meg a wget-es módszer is a hivatalos oldalról tölti le.
szerintem
-
Frawly
veterán
A Clonezilla vagy a terminálos dd parancs teljesen jó megoldás, esetleg Live Macrium Free vagy hasonló. Viszont abban igaza van most ubyegonnak, hogy amit lehet fájlszinten menteni, azt jobb, könnyebb úgy menteni, pl. adatpartíciók. Igazából Linuxnál még a rendszerpartíció is menthető fájlszinten, én csináltam már ilyet, tar.gz-be mentettem komplett rendszert, amit vissza is lehetett állítani működőre. Egyedül arra kell figyelni, hogy ha MBR boot, akkor az MBR legyen elmentve, meg ha frissen létrehozott partícióra viszed át, akkor a bootmanagerben és fstab-ban az UUID vagy PARTUUID számokat át kell írni. Ez utóbbival nem kell szenvedni, ha klónozol szektorszinten az elsőnek említett megoldásokkal, mert az nem csak a fájlokat, mappákat viszi át, de az MBR-t, meg UUID-ket is klónozza vele.
-
zoltanz
nagyúr
Az fstab-ban szeretnék felcsatolni egy adat partíciót, viszont így csak olvashatóként teszi. Hogy tudom megoldani, hogy olvasható, írható is legyen? Köszi!
UUID=a7996a4a-6790-4407-9d4d-542a1f046c85 /media/kz/a7996a4a-6790-4407-9d4d-542a1f046c85 ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
-
-
válasz
#89309696 #11949 üzenetére
Cucuska2 röviden írta a lényeget, amúgy lehet itt még mélyíteni, kinek mennyire fontos, vram, shared, used, virtual, free buffered, total....etc.
Ha jobban érdekel, ezeket nézegesd meg.
A memóriát, mint hardvert ezekkel a parancsokkal tudod csekkolni:
sudo dmidecode -t 17
vagy ezzel:
sudo inxi -xxxm
(#11950) Fehér Farkas
Az automount is megoldható, remélem még ez az utolsó módszer és működik FSTAB szerkesztése, automount
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #11733 üzenetére
Nem csak fstab-ból lehetséges. A Mint tudja, hogy az udev figyeli, ha lemezt csatlakoztattak, vagy grafikus fájlkezelőben próbáltak felcsatolni egy addig fel nem csatolt meghajtót, akkor fuse vagy gvfs csatolással felcsatolja a rendszer automatikusan, akkor is, ha nem szerepel az fstab-ban.
Az fstab-ban felcsatolni viszont egyszerűbb, kevesebb erőforrást eszik, nem csak Minten, hanem minden disztrón működik.
-
válasz
fradi81 #11735 üzenetére
Persze, nem különösebb ördöngösség berakni vagy módosítani egy sort az FSTAB-ban. Régen NTFS meghajtónál még külön csomagokat is fel kellett autocsatoláshoz rakni, ma már ezt sem kell. Szóval kinek melyik fekszik jobban, FSTAB vagy symlink......
A Lemezek alkalmazás meg valóban jól kezeli a meghajtók beállításait GUI-ból.
-
fradi81
veterán
válasz
ubyegon2 #11734 üzenetére
Gyakorlatilag egy sor amit be kell írnia, ha a telepítés közben nem lett berakva az fstab-ba:
UUID=7AF477E3F4779FD5 /media/adatok ntfs defaults 0 0
Nála csak az uid értéket kell cserélni sajátra, meg az elérési utat tetszőlegesre, ezeket megtalálja a 'lemezek' programban. -
válasz
fradi81 #11733 üzenetére
Akkor a kolléga csak nem ússza meg az FSTAB szerkesztését, de nem baj, az imént linkelt kb 50 hsz-ből ki lehet mazsolázni, ezt hogyan kell, feltéve ha nem változott valami az utóbbi egy évben, mert már nem követem ezeket.
(#11732) Frawly
Sajna már nem rendelkezem szerintem kompetens tudással még nokedli szinten sem. Mivel minap is kaptam figyelmeztetést nagybetűsöktől, így nem nagyon erőltetem a megjelenést sehol, ha nem érzem fontosnak. Népszerűségem vonzza a fogáskeresést, jelentgetést, de ebből csak az elsőt tudom elfogadni. Sajna nehezen viselem, ha belém kötnek, hiába gyakorlom ezt én is időnként! Nagybetűssel meg már nem vitatkozom, mert sose tudom, mikor játszik robotost és mikor normális párbeszédképes.
Ja meg amúgy is kész a Winx-es asztalom, tegnap mutattam is az off-ban.
Kezdőknek azért nem ideális az /etc/fstab-ban matatás, mert ha félreír benne valamit, bootképtelenség is lehet az oka
Anno totál nokedliként én is rákényszerültem és nem is bánom, mert legalább valamennyire azt a részt átláttam. Ha több meghajtóval operál az ember, nehéz megkerülni az FSTAB-ot vagy csak nem érdemes.
-
válasz
Joker88 #11730 üzenetére
Én az FSTAB-os megoldást írtam
volnarégebben, mivel azt használom, de amit konkrétan leírtál, arra csak azt lehetett írni. Más megközelítéseket hanyagolom, mert csak beleköt valaki mindig.Az említett XFCE-s megoldás a legegyszerűbb, ha az autocsatolást is megoldja.
A kép alapján lehet, hogy épp az általam linkelt módszer GUI-s megoldása.
-
A problémád valószínűleg az, hogy a torrent előbb elindul mint ahogy felcsatolódik a meghajtó. Itt írtam róla hogyan lehet betenni az fstab-ba hogy "belső meghajtó" legyen belőle.
Milyen fájlrendszert használsz rajt? Pl. NTFS esetén nem tudsz jogosultságokat állítani, azt a felcsatoláskor kapja meg fixen.Esetleg egy másik megoldás, hogy késlelteted a transmission indulását.
-
Az automata mount csatolja fel, vagy az fstab?
Ne "videó" alapján csináld, hanem értsd meg mi miért van. Gondolkodj el rajta, hogy nálad ez hogyan lenne jó, és alkalmazd.
A Fedora-t nem ajánlom, ugyanis ott nem csak fájl szintű jogosultságok vannak, hanem házirend, ami egy plusz jogosultsági rendszert biztosít. Persze ki lehet kapcsolni, de akkor ugyanott vagy mint a többi distro esetében. Azt mondanám, hogy tiszta Debian, esetleg Ubuntu-val fuss egy kört, de a problémáid ott is hasonlóak lesznek.
-
15 perce keresem a szűz Mint Cinnamon 19.2-ben, hol tudnám engedélyezni ezt a HWE kernelt, nyomát sem lelem. Az tuti, hogy a fél éve fenn lévő 19.2-nél annyira semmit nem variáltam, hogy FSTAB is az eredeti, márpedig anno első dolgom volt mindig azt beállítani. Szóval én is azt mondom, hogy l*faszt! Valami valahol engedélyezi ezt a HWE kernelt, mert a régi 19.2-nél ott van a Synapticban a linux-image sorban, de a mostani friss telepítésnél nincs nyoma se!
Már kezdem sajnálni, hogy utóbbi bő fél évben inaktiválódtam.....
Annyi tippem van max, hogy install elején be lehet pipálni a 3rd party sw-k telepítését és azok között kerül engedélyezésre, most ezt nem pipáltam be direkt, most jutott eszembe!
Egyelőre fenn hagyom ezt a szűz telepítést, hátha valakinek van tippje, mi engedélyezi a HWE kerneleket, így le tudom ellenőrizni.
-
válasz
#10034944 #11161 üzenetére
Lehet, hogy 19.1 nél is volt, csak nem használtam a parancsot.
Bizony lehet!
Ez nem error, csak sda1 partició csatolásánál az
errors=remount-ro
opciót jelzi. Kb azt jelenti, hogy hiba esetén újracsatolásremount
fog történni readonlyro
módban.A dmesg szűrés csak a konkrét kifejezésre szűrt rá.
ubymintc191C kernel: [ 5.033777] EXT4-fs (sda4): re-mounted. Opts: discard,errors=remount-ro
Itt egy példa erre, ebben is láthatod, hogy az FSTAB mount opcióti sorolja fel az Opts. Itt az SSD miatt benne van a discard opció is.
-
válasz
Necronom #10481 üzenetére
FSTAB szerkesztése
Közben beugrott, hogy a szövegszerkesztő előhívása kicsit változott, ebben megtalálod az újabb módszert.
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak, abba beírod, hogy
gksu gedit /etc/fstabhelyett ez legyen:
xed admin:///etc/fstab
vagy használod az imént említett Lemezek alkalmazást:
-
lev258
veterán
válasz
Necronom #10479 üzenetére
Ha jól értem, nem csatolódnak automatikusan a lemezek, partíciók. Ez teljesen normális működés. Meg lehet oldani az fstab szerkesztésével (szöveges fájl) vagy a Lemezek alkalmazásban a csatolási beállítások szerkesztésével is. A Mint-en is valami hasonló néven kell lennie.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #10269 üzenetére
Nem kell semmit bűvészkedni. Archon ki kell adni a gen-fstab -U > /etc/fstab parancsot. Ennyi.
Nálam, mikor gond volt az fstab-bal, minden esetben bootképtelenséget okozott, és hibakonzolt kaptam, semmit nem tudtam billentyűleütésre átugorni.
Abban viszont igazad van, hogy lehet a disks is tudja kezelni az fstab-os csatolásokat.
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10277 üzenetére
Sok mindenben egyetértek, de vannak dolgok, amiben nem, vagy magyarázatra szorul. Azt nem értem, hogy miért lenne probléma az, ha a szoftverkezelőből egy nekem jobban tetsző alkalmazást telepítek, mint használjam a meglévőt? Valamiért csak oda biggyesztették a fejlesztők ...
Legyen példa ez a fstab kiegészítés, amire nem találtam megoldást terminál környezetben. Nyilván ha mocsok sok időm és perfekt angol tudásom lenne, meg tudtam volna oldani, de ezek egyike sem adott. Ekkor ugrott be, hogy a youtube LInuxMind videói között a pali egy tök jó alkalmazást használt, ami kisegíti a hozzám hasonló tudatlan júzert, ez a Kate, mert nem kell terminálozni. Innentől nem volt kédés számomra, hogy ezt fogom ehhez a problémámhoz használni, aztán meg idővel lehet váltok, mert megtanulom használni a terminált, mert ahogy látom, sokkal egyszerűbb, vagy sok esetben egyszerűbb vele dolgozni, ami klassz nagyon, csak hát nem találtam eddig részletes magyar leírást, vagy nem szántam rá kellő időt.
Szóval nem vágom miért baj ha keverem a szezont a fazonnal, mert egy újonc abból "él", amit lát, és ha látja, hogy van más, adott pillanatban könnyebb módszer, azt használja.
Az, hogy nem akarok tanulni ... nyilván igen, különben nem is használnám már a rendszert, mert egy örök windowsosnak azért lássuk be, nem annyira könnyű az átállás. Nem kell ezt túlragozni, itt minden más, ami érdekes is egyben, csak eddig nem akadtam rá olyan "tananyaga", amivel el lehetne indulni. Azért nem valami nagy számban használt rendszer a linux, nyilván a win agyon tapossa, éppen ezért a tanulmányaim alatt sem nagyon hallottam róla, pedig műszaki infóra jártam annó, és a magyar nyelvű leírások sem állnak hegyekben a neten, ami egy kezdőnek nagy fejfájást okoz.Hűha, jó sok marhaságot hordtam össze, de szerintem megértesz
.
-
válasz
scabiosa82 #10272 üzenetére
Illetve ez az fstab érzékenység nem jön be.
Ez nem érzékenység, egyszerűen a rendszert működtető fájlokat célszerű pontosan módosítani, ha több particiót is ugyanazon névvel látsz el vagy a fájlrendszert átbecézed.....ez egyébként Winen is gondot okozna, ha nem GUI-ból csinálnád. Neked igen erősen ragaszkodnod kéne Linux alatt is a GUI-s megoldásokhoz, ráadásul a rendszer épp aktuális asztali kezelőfelületének saját GUI-s megoldásaihoz. Ahogy látom már telepakolod a Cinnamonos disztródat KDE-s programokkal, nem is értem miért nem jó ennek a saját kétpaneles fájlkezelője (Nemo) és szövegszerkesztője (Xed).
Ha így kutyulsz mindent, te magad sem fogod kiismerni mit hogyan, nemhogy a családdal megkedveltetni!
-
lev258
veterán
válasz
scabiosa82 #10272 üzenetére
Bár én magam is jobban szeretem az fstab használatát, grafikusan is meg lehet oldani. A Lemezek (vagy hasonló elnevezésű) alkalmazásban szokott lenni egyszerű módszer a csatolásra.
Csak megemlítem. Ha Windows-t nem fogsz használni, az ntfs partíciókat is érdemes lecserélni. Különben gondok lehetnek később, ha javítani vagy épp töredezettség mentesíteni kell. -
scabiosa82
tag
Szerintem elengedem ezt a dolgot. Nem a nehézsége miatt, hanem mert pl. ha a Krusander.ből rámegyek az adott partíciókra, akkor úgy is csatolódik. Nem emlékszem már melyikkel barátkoztam először (commanderrel), de az nem látta a wines partíciókat, csak ha a Nemo-ból csatoltam, megnyitottam.
Illetve ez az fstab érzékenység nem jön be. Ok, ez nem windows, de ott legalább egy karakter elütés nem vágta haza a rendszert, egyszerűen kiírja, hogy nem tudja értelmezni, átugorja és csá. Na mindegy, majd igyekszem pontosabb lenni. Igyekszem vagyis törekszem arra, hogy a család többi tagja hasonlónak érezze a winhez.
-
válasz
Frawly #10268 üzenetére
gen-fstab
-bal legalább annyit bűvészkedsz szerintem, amennyit egy FTSAB szerkesztésével kéne. Különösen, hogy ~time és discard oprciókat is berakja, úgy amblock át kell mazsolázni az általa generált default értékeket.A nem auto módban csatolt meghajtókhoz is egy kattal hozzá tudok férni, igaz ez DE függő. Ha ugyanezt el akarom érni a módszereddel, akkor még külön jogosultságokat is kell szerkesztenem.
Ezt az egyet egyébként mindig is kritizáltam, egy hibás fstab-nak nem kéne leakasztania a bootot (hacsak nem a root/home partíció csatolása hibás). Ki kéne írnia egy warningot, meg mellőznie kéne a hibás sorokban lévő csatolásokat és kész.
Emlékeim szerint pont így működik, ahogy írod, ha nincs kiiktatva
nofail
FTSAB opcióval x partició ellenőrzése, akkor kiírja, hogy 's' gombbal tudod átlépni, legalábbis anno még így volt, mikor hopperkedtem, gyakorta fordult ez elő.Ha meg valaki nem akar FSTAB szerkesztéssel vesződni, van GUI-s lehetőség is, disks is az talán.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #10266 üzenetére
Igen, tudja. Megnézi, hogy mik vannak csatolva, melyik eszközök, milyen mappákba, azok milyen fájlrendszerek, és legenerálja velük az fstab-ot. Mount paramétereknek a default-ot adja meg, ha valamelyik SSD-n van, akkor a relatime,discard opciókat is hozzáveszi, ha támogatott. Ha gen-fstab -U formában hívod meg, akkor az UUID-k alapján írja meg az egészet.
Csak előtte arra kell figyelni, hogy minden fel legyen csatolva, mert ha valamit kifelejtesz, az nem lesz belegenerálva az fstabba. Nyilván abból találja ki miket akarsz csatolni, ami már csatolva van.
Az lehet, hogy Mint-en nem kell jogosultságot állítani az automatikus csatoláshoz. Archon is csak egyszer, amikor létrehozod a mappát neki, meg elsőre csatolod. Utána többször nem kell hozzányúlni.
Persze nagyobb DE-knek is van GUI-ra kivezetett automount funkciója, ami nem az fstab-on alapul, és fel tudják csatolni induláskor a megadott meghajtókat, partíciókat. Ilyen van a KDE-ben, Gnome-ban, Xfce-ben, de talán a Cinnamon, Mate-ben is. Ilyenkor valóban nem kell root jogosultság sem, annyiból kényelmesebb. Meg ha elront valamit a user, nem lesz bootképtelen a rendszer. Ezt az egyet egyébként mindig is kritizáltam, egy hibás fstab-nak nem kéne leakasztania a bootot (hacsak nem a root/home partíció csatolása hibás). Ki kéne írnia egy warningot, meg mellőznie kéne a hibás sorokban lévő csatolásokat és kész.
-
válasz
Frawly #10260 üzenetére
Egyébként csodálkozom, hogy felhasználóbarát Mint-en kézzel kell berhelni az fstab-ot.
Mert az Arch az kitalálja, melyik particiót akarom auto módban csatolni!?
No, az mándöfi!
(#10264) scabiosa82
A Nemo fájlkezelő nem látja ezeket a meghajtókat/particiókat? Ha igen, akkor ne nagyon nevezgessük szerintem, mert ott egyértelműen megállapítható a helyes elérési út is!
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=c6fd972b-1a02-4efd-8120-15fc1848a805 / ext4 noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0UUID=966741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f066f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 [B][L:ez%20az]/media/ubyegon/PCX ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0[/L][/B]
UUID=3166cd91-e143-44d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache -
Frawly
veterán
válasz
scabiosa82 #10264 üzenetére
A másodikat azért nem csatolja, mert ugyanaz a csatolási pont. A második partícióra találj ki egy új csatolási pontot, pl. /media/czifrajoco/masodik vagy /media/masodik vagy /home/czifrajoco/akarmi, de amit az fstab-ba beírsz, az mappa szinten is legyen létező, tehát létre kell hozni a mappát ténylegesen neki, ahová csatolni tudja. Nem létező mappába nem tudja felcsatolni. Meg arra is érdemes figyelni, hogy a csatolási mappára állíts be a korlátozott jogú felhasználónak is hozzáférést, egyébként úgy fogja csatolni, hogy csak root-tal fogsz hozzáférni a partíciókhoz.
(#10261) Károly 99: a Win8, 8.1, 10-zel vigyázni kell, mert alapból leállítás címén csak félhibernálást végeznek, ha be van kapcsolva a Gyors Indítás (Fast boot). Ez utóbbit ki kell kapcsolni, mert nem csatolódnak le az NTFS partíciók tőle, ami a Linuxnak gondot okoz.
-
Frawly
veterán
válasz
scabiosa82 #10259 üzenetére
Ha csináltál mentést pendrive-ra, akkor visszaállítható.
De egyébként is, javítható, bebootolsz a telepítős pendrive-val, amin a Live iso van, a Live rendszeren felcsatolod a mostani rendszered partícióját, megnyitod róla szekresztésre a /etc/fstab-ot, és kitörlöd a hibás sort, vagy átszerkeszted.
Egyébként a /media/felhasználó/stb az nem a partíció neve, hanem a csatolási mappa. A partíció neve az az sda1 vagy nvme01 vagy ilyesmi, lsblk-val ellenőrizhető.
Egyébként csodálkozom, hogy felhasználóbarát Mint-en kézzel kell berhelni az fstab-ot. Archon ki lehet adni a gen-fstab parancsot, ami újragenerálja az egészet, beleteszi az összes jelenleg felcsatolt partíciót, így csatolva lesz minden, és nincs az, hogy egyik-másik sor hibás.
-
scabiosa82
tag
válasz
NeoPampalini #10252 üzenetére
"UUID=PARTÍCIÓUUID /HOVA-MOUNTOLJA* ntfs defaults 0 0
* pl. /media/felhasználó/partícióneve"Először is köszi a segítséget!
Másodszor ... elb.sztam. Hajnalban nekiültem tök kómásan, hogy megcsináljam az auto csatolást, részben annyi eltéréssel, hogy nem terminálban módosítottam a fájlt, hanem Kate-tel, mert nem jöttem rá hogyan kellene root jogot szerezve megnyitni az fstabot. Na mindegy, szerintem ez a legkisebb gond.
A másik baj az, hogy szerintem lehagytam a /partícióneve részt, mert valszeg azt gondoltam, hogy ez valami választható név, ami nem lényeges ... nem tudom már, tényleg kómás voltam. A lényeg, hogy mentés és újraindítás után természetesen nem indult a rendszer. Próbáltam többféle módon indítani, de mindig a csökkentett üzemmódban vagy miben indul, amivel nem boldogulok. Azon agyalok, hogy valahogy vagy meg kellene nyitni az fstabot és törölni belőle a hülyeségem, vagy visszaállítani mentésből a rendszert. Sajna egyiknek sem tudom a menetét. Most gépelés közben az jutott eszembe, hogy pendrive-ról visszaállítaná e a mentést? Passz.
alaki segítsen PLS!
Ennyit látszik induláskor, illetve olyasmit, hogy NYILVÁN az ntfs partíció csatolással van baj, pirossal kiemeli.
-
Amazonas
senior tag
válasz
NeoPampalini #10252 üzenetére
Ha SSD-n van az NTFS partíció, akkor a "defaults" után tegyél be egy "noatime"-ot, de fontos, hogy szóköz ne legyen a vessző után, tehát így:
"defaults,noatime".A második "0" pedig lehet "2" is, hogy ne zárja ki az adott partíciót a file-rendszer ellenőrzésből a boot során.
Illetve, ügyelj arra, hogy szóköz nem lehet a partíció nevében, mert az az fstab-ban az értékek elválasztására szolgál. Ha mégis van, akkor a "\040" karaktersort kell beírni.
Tehát a "Lemez neve" így nézne ki az fstab-ban: "Lemez\040neve". -
válasz
Black&White #10149 üzenetére
Mint 18.3 van most fent.
Ez tiszta telepítés volt vagy frissítetted 18-ról?
ráadásul mentés hiányában kezdhetném újra bekonfigolni az egész rendszert.
Van /home-od külön, így ha azt csatolod majd az új telepítésez, akkor a konfigolás jó részét megúszod. Én még soha nem alkalmaztam külön /home-ot, valaki majd leírja mi a célszerű menete a telepítés után a csatolásnak, mivel az általad telepített programokat is fel kell raknod telepítés után. Logikusan én ezt tenném először és utána írnám felül a konfigokat a /home csatolásával.
A /home-on kívül olyan fájlokat érdemes menteni, amikben eszközöltél változást, például FSTAB, sources.list, főleg a PPA-k miatt.
xdg-utils
is most frissült, az is megkavarhatta nálad a dolgokat, ha mdm van fenn....nehéz megállapítani a hiba okát, mivel a képen látható javaslatban is írt helyen lehetne bővebbet megtudni.Elméletileg ez a parancs kilistázza a telepített programokat, de hogy ezt egy az egyben lehet-e alkalmazni úgy, hogy új telepítés után beírod a
sudo apt install
után......
(fogalmam sincs, de ha van kedved próbáld ki, persze tiszta telepítés után, akkor sok gondot csak nem okoz)cat /var/log/dpkg.log |awk '/ install / {printf "%s ",$4}'
ezek is listázzál a telepített és törölt programokat:
grep " install " /var/log/dpkg.log
grep " remove " /var/log/dpkg.logSzóval a helyreállítás elég kétesélyes, érdemesebb talán újratelepíteni.
-
Amazonas
senior tag
válasz
Dani_kp #9934 üzenetére
Fstab-on belül a space a paraméterek közötti elválasztóként funkcionál, ergo a rendszer nem tudta értelmezni az "F1"-et, mint file-rendszer típust a "Samsung" után.
Csak információként: ha mégis ragaszkodnál a space-hez a jövőben, akkor a "\040" karaktersort kell beírni.
Tehát a "Samsung F1" így nézne ki az fstab-ban: "Samsung\040F1".Szerk.: Látom, hogy közben ubyegon2 már segített.
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9932 üzenetére
A sudo parancs elkerülte a figyelmemet
. kép
A gparted felkerült és az egyszerűség végett csak Samsung lett a neve.
Ilyenre szerkesztettem az fstab-ot: kép elvileg így jónak kellene majd lenni, csak a # nélkül, ugye?szerk.:az normális, hogy a xed admin:///etc/fstab parancsra ezt írja ki a terminál? kép mondjuk attól tudom szerkeszteni és menteni is.
-
-
válasz
ubyegon2 #9918 üzenetére
Valami igen furát tapasztaltom, live alatt rákattintottam a rendszer meghajtójára, simán felcsatolta,
de ami kicsit félelmetes, az az, hogy jobb gombos menüben simán tudtam
Open as root
-tal indítani a Nemo-t és az fstab fájlt is engedte szerkeszteni......Szóval live alól simán jelszó nélkül szerkesztheted GUI-s programokkal is az éles rendszer fájljait!
-
válasz
Dani_kp #9915 üzenetére
A fene vigye el, valamibe beletenyereltél.
Nem baj, az elején ez előfordul mindenkivel. Ilyenkor annyira hosszadalmas lenne megállapítani, mit toltál el, hogy érdemesebb újratelepíteni a rendszert.
Ha megvagy ezzel, akkor rakd be ide a
blkid
kimenetét meg asudo fdisk -l
kimenetet is és megcsináljuk az FSTAB csatolást. Ja és a pontos elérési utat is másold be!Valami más felhasználó nevet válassz.
Egyébként emergency módban is meg lehetne nézni akár az FSTAB-ot is, sőt szerkeszteni is lehetne, kezdő koromban ízzadtam vele párszor, de sokkal célszerűbb az új telepítés, mivel nincs belakva még a rendszer.
-
válasz
Dani_kp #9913 üzenetére
Ha nem jól csináltad a csatolást, akkor 1:30 sec bootkésleltetés lenne, de a nofail opció ezt is megakadályozza.
Nézd át újra a csatolást, mert nem jó amúgy sem a media utáni rész, ha csak nem user a felhasználó neved.
kommenteld ki a sort és úgy próbálj bootolni, ha úgy sem megy, akkor valami más a gond.
# - egy ilyet beraksz a sor elé, akkor abban a sorban lévő utasítás nem kerül végrehajtásra.
kb ennyi az FSTAB lényegi része, nem baj, ha nincs másolatod:
ez még érintetlen gyári FSTAB:
UUID=1a066a10-95f9-4613-a2b7-0f04eb53f099 / ext4 errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
ubyegon@taracin-HP-EliteBook-8570p:~$A blkid paranccsal ellenőrizd le a meghajtók UUID számait.
-
válasz
ubyegon2 #9908 üzenetére
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxx /media/felhasználó neved/meghajtó vagy partició neve ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Az előbb valami konvertálási hiba volt és már nem tudtam szerkeszteni az előbbi sort.
Ha valamit nem értesz, segítek még.
(elsőre kicsit zűrösnek nézhet ki ez így)
Rakd be majd ide az FSTAB-ot, amit csináltál.
(#9906) Amazonas
Amúgy nem volt egyértelmű, de a két meghajtó típus miatt nekem logikus volt, mi a helyzet.
-
válasz
Dani_kp #9905 üzenetére
Valahogy frissítéskor kilőtte a helyesírási szótárat, újra hozzá kellett adnom, itt találod az opciót:
ALT+F2 lenyomásával előjön egy kis ablak (vagy terminalba írva), abba beírod, hogy
xed admin:///etc/fstab itt axed
a szövegszerkesztő neve, aki mást használ, értelemszerűen azt a neved adja meg beírod a jelszavad és felugrik a root joggal szerkeszthető FSTABMINTA fstab
ubyegon@ubyF2A85-M ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
UUID=77c27779-61fa-4a22-b7c5-dac3295027b3 / ext4 noatime,errors=remount-ro 0 1
UUID=3121vc91-e143-44d4-adab-c68524f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0Ehhez az FSTAB-hoz kell hozzáadni a meghajtó/partició sorát a fenti módon, ehhez terminalba kiadod a
blkid
parancsot, onnan kimásolod az UUID számot és beilleszted ebbe a minta sorba:UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxx /media/felhasználó neved/meghajtó vagy partició neve nosuid,nodev,nofail 0 0
--------------------------------------------------------------------
Az elérési utat, amit be kell írnod a /media után, legegyszerűbb a Nemo (Fájlok)-ban rákattintva az adott csatolandó meghajtóra egyszerűen kimásolod a felső sorból: -
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9899 üzenetére
Milyen parancsot, illetve mit kell beleírni az fstab-ba, hogy véglegesen fel legyen csatolva a hdd?
szerk.: van egy olyan gondom, hogy most ff alatt a helyesírás-ellenőrző minden szót aláhúz pirossal, ez mitől lehet? Mintha frissítés óta csinálná ezt, de nem hinném, hogy ehhez lenne köze.
-
válasz
Dani_kp #9898 üzenetére
Valójában ott kéne felcsatolni állandóra a HDD particióit, ahol megadtad a noatime opciót!
Nézd meg újra azt a hsz-t majd. #fstab szerkesztése - új módszerezzel a kiegészítéssel használd:
----------------------------------------------------------------------------------
az alábbi parancs teszi szerkeszthetővé az FSTAB-ot:pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
ennek van egy egyszerűbb módja is:
-----------------------------------------------------------------------------------A Nemo fájlkezelőben is fel lehet csatolni, de csak alkalmilag, ugyanúgy le tudod csatolni ill. újraindítás után újra fel kell csatolnod.
Az alábbi képen látod a sötét sávban a meghajtókat/particiókat és ahol a sor mellett ott az a háromszog jel, az fel van csatolva nekem FSTAB-ban. Ha az alattuk lévő 24 GB kötet nevű particiót esetileg felcsatolnám, egyszerűen rákattintanék:
(itt nem kér jelszót a csatoláshoz, más disztróknál kérhet, például Debian)egyedi felcsatolás után:
-
válasz
ubyegon2 #9894 üzenetére
exec xed /etc/fstab parancs által behozott file nem szerkeszthető, valami miatt a pkexec nem tudja megjeleníteni a szöveges fájlt(most ne menjünk bele ennek az okába), így az alábbi parancs teszi szerkeszthetővé az FSTAB-ot:
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
ennek van egy egyszerűbb módja is:
-
válasz
Dani_kp #9892 üzenetére
Jól tetted, hogy nem vártál tovább, a mai desktop Linuxok tökéletesek családi használatra, ha meg nem játszol, semmiben nem fogod érezni a WinX hiányát.
Az asszony gyorstalpalását majd ezzel is kezdheted, magyar nyelvű Felhasználói Kézikönyv a Linux Mint Cinnamonhoz. A 18-hoz készült, de a 19-hez is tökéletes.Swapot ezek szerint nem csináltál, ne is foglalkozz vele, a rendszer már csinált akkor swap file-t.
Majd egy
inxi -Fxxx
terminal kimenetet rakj be ide, az elég sok infót ad a rendszerről, ill. hardverről. (Ctrl+Alt+t együttes lenyomásával előjön a terminal, oda másold be a parancsot)Régről valami mount-olás emlékszik.
Igen, fel kell csatolni a másik meghajtódat auto módban, jelenleg a Nemoban (Fájlok) a meghajtó sorára kattintva tudod ezt megtenni, ekkor már látják a lejátszó programok is a rajta lévő adatokat.
#fstab szerkesztése - új módszer
(ezt nemsoká berakom, mert végig kell mennem rajta, mert a régi módszer nem működik)
Egyelőre használd a Nemoban a manuális csatolást. Ill. a Ctrl+Alt+t-vel előhívott terminalba beírva a
exec xed /etc/fstab
parancsot, szerkeszthetővé válik az FSTAB, az előző linkben lévő ezen sort helyettesíti az előbbi:gksu gedit /etc/fstab
Az SSD-d sorába célszerű beilleszteni a
noatime
opciót így:UUID=20987dd7-c621-699d-887d-fcaa7c8e5d2c / ext4 noatime,errors=remount-ro 0 1
fstrim -v /
parancsot is célszerű lenne kiadnod, hogy TRIM-melje a /-t. -
apszi
őstag
ubyegon2
Frawly
Köszönöm az ismételt segedelmeteket, ujjam a ravaszon, és azonnal küldöm a fotót.
Addig is újabb fába vágtam a fejszém, amit úgy hívnak NFS kliens beállítás. Igazából a java megvan, tulajdonképpen csak egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen opciókat érdemes, vagy kell beállítani, beírni az fstab szerkestésénél.Gondolok itt pl. erre:
nfs size=8192,wsize=8192,timeo=14,intr
[innen szedtem] -
Azt az előbb el is felejtettem, hogy ha tudom, hogy elcsúfítod a rendszert Wines kinézetűre, akkor én is inkább a Manjarot ajánlottam volna.
Más kérdés, hogy nekem a túl feltűnő kinézet nem annyira kelti fel a figyelmem. Talán anno ezért kezdtem a Mint-tel, gondoltam, ha nem a rikító kinézettel akarja felkelteni a figyelmet, akkor érdemes rá odafigyelni.
Gondolom akkor a Lemezek (Disks) nevű saját alkalmazással oldottad meg az átnevezést. Nekem a Gparted használata egyszerűbb, persze ez a disks alkalmazás meg elég sok mindent tud egyben, a különböző csatolásokat is meg lehet oldani, ha valaki nem akar FSTAB-ot szerkeszteni.
Ha előjön újra a kulcstartó kérdés, a Menüben keress rá a Jelszavak és kulcsok-ra és a képen látható helyen változtasd meg a jelszót, de úgy, hogy semmit nem írsz be, így üresen hagyva mented el.
-
A lényeg, hogy ezekből nézd meg, ami alapján majd telepíteni fogsz, azt mondtam neked, hogy a többi részével most ne foglalkozz, de csak írtad, hogy majd a googliban megnézed, mi ez az FSTAB dolog, emiatt is öntöttem rád azt a hzs-t, mert így már megérted, miért mondtam, hogy majd, ha kicsit kiismered a rendszert, visszatérünk az FSTAB-ra. A mai ismeretek szerint, ha semmit nem csinálsz vele, akkor sincs gond, ez már inkább csak optimalizálás lesz.
Szóval egyszerűen csak telepítsd fel a rendszert, használd, ha valami kérdésed van, felteszed. Meglátod a videókból is, mennyire könnyű az egész. Az összes többivel egyelőre ne foglalkozz, mert akkor megint rád fogok ijeszteni!
A videókból elég, ha ezt a KDE telepítést nézed meg most először, a többit csak érdekességképpen, max, mert ha mindbe belemerülsz, akkor összezavarodsz.
Amúgy ja, rettentő sokan vagyunk!
De szó se róla, egyre többeket érdekel a dolog szerencsére. Mi minden új Linuxosnak örülünk.
Annyit még megemlítenék, hogy a videótól eltérően én 25- 30GB gyökér, azaz / particiót csinálnék, /home és /swap nélkül. Ahhoz, hogy megismerd a rendszert, ez bővel elég, úgyis fogsz még párszor telepíteni.
A /home-ot ez esetben maga a rendszer hozza létre a /-en belül. Én a mai napig így csinálom, a letöltő meghajtók úgyis külön vannak. -
Beállítom a boot részt aztán Live és telepítek egy tiszta rendszert.
Ez a boot beállítás nekem ködös, neked viszont így egyszerűbb dolgod lesz, akár csinálhatod a Linux MIND YT csatorna vonatkozó videója alapján is.
Itt nem tudom mire gondoltál, de az FSTAB-ot se vágom. Majd rá guglizok.
Az Összefoglalókban erről is esett szó, de tisztában vagyok vele, bármennyire is próbáltam nagyon egyszerűre összeállítani, aki először olvassa, annak azért még nehezen átlátható.
Erre gondoltam FSTAB szerkesztés alatt:
[link]Elég régen írtam már, nekem is fura, de a lényeg, hogy a leírt mód annyiban változik Mint esetén, hogy a
gksu xed /etc/fstab parancs lesz, ami előhozza a szerkesztendő fájlta példának megfelelően a két piros sorral kell kiegélszíteni a fájlt:
UUID=94c25334-65fa-4a22-k7c5-bgc5445027b3 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1Ha külön meghajtókat/particiókat is akarsz csatolni, azt is itt kell beírnod majd.
Bármilyen programot keresel, amit Win alatt ismertél, szintén az Összefoglalóban láthatod az
https://alternativeto.net/
oldalt, ahol rengeteg alternatív programot találsz a Linux fül alatt, ha beírod a kívánt program nevét.open office már nem default, a Libre Office van a legtöbb rendszerben alapból. [link]
Amit keresel, az 30 napos trial. [link]
Ezt az open drivert gondolom a frissítés feldobja magától és nem kell külön keresgélnem.
Ezt is felejtsd el, a rendszer minden szükséges drivert tartalmaz és a telepítés után ezek frissülni fognak természetesen, ilyesmiket nem kell keresgélni. Mivel nemsoká kijön a 19, így az alap 18.3 telepítése után jó sok frissítés lesz majd, de nem vészes, ez nem Windows, hamar lefut a frissítés, de a Frissítéskezelőben jobb, ha először a középső opciót választod:
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
ubyegon2 #9101 üzenetére
Nem, Wint gyalulom és menne fel a Mint KDE. Nem akarok bohóckodni ha már elhatároztam magam.
Beállítom a boot részt aztán Live és telepítek egy tiszta rendszert."A két megszokott funkciót akár belerakhatod majd az FSTAB-ba, ha már kezded megismerni a rendszert, de ha nem, az se gond."
Itt nem tudom mire gondoltál, de az FSTAB-ot se vágom. Majd rá guglizok.Köszi Apu, igen is Apu.
Ez olyan Win-es megszokás nálam. Először vírus kergető és utána a többi program, meg a frissítések. Ha már felajánlottad. Nem létszükséglet, de az open office csalódás volt számomra. Viszont van a SoftMaker office ami szimpi. A fizetőset megtaláltam már belőle, de létezik ingyenes is mint win-re a 2016-os verziója?Ezt az open drivert gondolom a frissítés feldobja magától és nem kell külön keresgélnem.
Hibernálni nem akarok. Netezés, torrent és multimédia lesz csak a géppel csinálva. -
válasz
Merula Alba #9093 üzenetére
Én csak Win alól olvastam még ennek az anomáliának a megoldását. Más megközelítést is láttam, de attól többen meg óvnak mindenkit, így azt ugorgyuk.
(#9094) J.C.G.
Gondolom Win mellé telepíted először. Célszerű a Képregény alapján végigmenned, ez esetben nem lényeg, hogy az sem UEFI-s módszert ír le.
Kevés SSD-nél lehetnek gondok, ma már nem annyira gyakori téma az SSD Linuxon, a Fury az fog gond nélkül működni. A két megszokott funkciót akár belerakhatod majd az FSTAB-ba, ha már kezded megismerni a rendszert, de ha nem, az se gond.
Próbaképpen telepítettem a Comodo víruskergetőjét és sikerült. Nem tudom hogyan, mert csak találomra csináltam, de működött. Most már tudom hogyan kell külső forrásból telepíteni.
Annyira büszke vagyok rád!
Akkor ez meg is volt, most pedig ezeket a külső forrásokat felejtsd el egy hosszabb időre! Virusírtónak meg semmi értelme nincs, akkor lenne, ha Winnel közös meghajtókat használnál.
(ha valamit felraknál és nem találod a tárolókban és PPA sincs rá, akkor inkább kérdezz)Várható valami galiba telepítés közben vagy utána az AMD miatt?
Én mióta Linuxot használok, AMD kártyáim voltak, most épp APU, 4-5 éve még voltak nehézségek, de most csak egyféle driver van, a nyílt, az pedig egész jó.
Ha nem hibernálsz, nem kell swap.
-
válasz
Safranek #8887 üzenetére
Nem nagyon akartam már itt feleslegesen okoskodni, de még szükségesnek látszik:
Logokban (még)nem látom a hiba okát.Hogyan tovább
Egy pillanatig nem gondoltál arra, ha nem látod a logokban a hiba okát, akkor talán meg kéne mutatni azoknak, akik segíthetnének?
pastebinnel beraknád ide és talán lenne esély a megoldásra!
A telepítés előzményéről szóló logot se felejtsd el!
/var/log/apt/term.log
és az alatta lévő ....1.gz is, ha az előző nem tartalmazza a szükséges időszakot.(#8889) Safranek Super, ha teljesen tisztában voltál vele, hogyan működik. Ha nem, akkor pár évre még felejts el ezeket a trükkös, de minimális hozzáértést feltételező módszereket.
(addig használjátok ki ezeket a zseniális okoskodásaimat, amíg nem írom a saját személyi FSTAB-omba a
ro
opciót) -
Ha az adat partíció marad NTFS, akkor mindenképpen érdemes home partíciót létrehozni, igaz?
Emiatt nem kell a külön /home. Mivel elég nagy az NTFS partíciód, akár azt is megadhatod neki letöltőmappának. Mint tudod, a Linux kezeli az NTFS fájlrendszert, kicsit lassabb lesz, minimálisan több processzor teljesítménybe kerül, de nem annyira sűrűn csinálsz mentéseket.
Az FSTAB-ba ugyanúgy szerkesztheted be, mint bármely partíciót..
Ha így oldod meg, akkor csak a /-t kell megadnod telepítéskor, majd a rendszer csinál magának /home-ot azon belül. Még mindig a kézi particionálást javaslom telepítéskor!
-
herdsman12
őstag
A Thunar gondolkozás nélkül csatolja az fstab állományban nem szereplő partíciókat is.
Lemezek alkalmazásban automata csatolást kikapcsolom, "További hitelesítés megkövetelése..." beikszelve, ekkor az alábbiak szerint beírkál az fstab állományba, majd Reboot után a helyzet változatlan, gondolkozás nélkül csatolja bármelyik partíciót.Mi lenne a jó megoldás?
-
válasz
zoltanz #8696 üzenetére
Super! Bocs, most esett le, hogy Debian alapú Mint-ről van szó, Debianban nekem is kér jelszót, ha nincs fstab-ban csatolva.
Alsamixernél is ugyanez, Debian alapon kell gondolkodnunk. alsamixergui csomag nincs LMDE2-ben?
Debianon is fenn van a gnome-os, de furamód a Jessie verzió kimaradt. Én ilyenkor kipróbálnám a Strech verziót, de ha valami akadály van az elején, akkor hagyd inkább, függőségi problémák jöhetnek elő esetleg.
-
válasz
zoltanz #8693 üzenetére
Cinnamonban ill. Nemoban nekem soha nem kér jelszót, ha csatolok egy meghajtót/partíciót, de rakd be az fstab-ba UUID-del:
UUID=0b28796b-8d0d-4212-8595-9g2d49325952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
ALT+F2
kisablakbagksu xed /etc/fstab
Nekem nem akarja leszedni a mixert:
ubyegon@ubymint18 ~ $ sudo apt remove pulseaudio -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
libcanberra-pulse pulseaudio pulseaudio-module-x11
0 frissített, 0 újonnan telepített, 3 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Remv libcanberra-pulse [0.30-2.1ubuntu1]
Remv pulseaudio-module-x11 [1:8.0-0ubuntu3.4]
Remv pulseaudio [1:8.0-0ubuntu3.4]terminal helyett gnome-alsamixer?
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #7839 üzenetére
"hogy mi az előnye az FSTAB-ban csatolt külön meghajtó használatához képest" - ez ugyan az, mert valahova fel kell csatolni azt a particiot.
Hogy miert jo symlinkelni? mert a legtobb alkamazas szamara transzparens (a tobbi pedig specialisabb). A legjobb pelda a ~/Downloads mappa, ez ugye standardnak szamit (archwiki) alapertelmezetten ezt szoktak hasznalni, nem kell mindig atallitanom ha igazabol az a mappa a HDD-n letezik. Nekem igy nez ki a lathato mappak sora ~/ alatt kozvetlenul.
Nem is kell mindig a /data prefixet hasznalni ha el akarok erni valamit, mert ott van a home alatt "minden" 1 lepesre. -
Szerencsére elég tisztán látjuk hová vezet nem hozzáértőknél a túlbonyolított particionálás!
Ne bonyolítsuk túl a particionálást, mert oda vezethet, ami fecus ft-nél is történt, sonar ft nagyszerűen érzékeltette, hogy szervereknél hogyan lehet szétparticionálni a meghajtókat, de ezt mindenki felejtse el itt! -szerintem-
Szerintem aki Mint-et használ, annak ez bőven elegendő:
/
/ és / home
különösen SSD-n lévő oprendszer esetén jó megoldás:
/ és /másik meghajtón külön Data v egyéb megnevezésű partíció/k*
*ez a symlinkes megoldás se rossz, ha valaki ismeri.....
hogy mi az előnye az FSTAB-ban csatolt külön meghajtó használatához képest -
King Unique
titán
válasz
FLATRONW #7720 üzenetére
Tehát nem a partíciós táblával volt gond, illetve a Disks screenshotokon is látszik, hogy Legacy telepítés és MBR. Hanem egyszerűen a régi telepítő nem állt a helyzet magaslatán... De gondolom azért a 17.2-vel próbáltad, mert az volt letöltve. A letöltött ISO-kat is célszerű időnként aktualizálni, illetve a telepítést is lehetőség szerint egy újabbal próbálni!
Egyébként a csatoláshoz lehet az
fstab
szerkesztése úgymond a szakszerű, de legegyszerűbb tényleg a Disks alkalmazásban beállítani. -
válasz
FLATRONW #7720 üzenetére
Az FSTAB szerkesztése a megoldás.
A példa fstab-nál az utolsó sor két sorba jelent meg, de természetesen azt is egy sornak értsd!
Azt hiszem a xed lesz nálad az alapértelmezett szövegszerkesztő, amit a gedit helyére be kell írnod.gksu gedit /etc/fstab helyett gksu xed /etc/fstab
Az fstab beállításai újraindítás után lépnek érvénybe. A pontos elérési út fontos, ellenőrizd a torrent kliensben is, hogy mi van beállítva letöltési helynek!
-
Látom a probléma egy részét, az fstab meg init eltünését, de ez az androidos Remix OS dualboot nekem is tök ismeretlen. Gondolhatod, hogy ha tudnám a megoldást, akkor csak leírom vagy linkelem.
Meg vagy te áldva ezzel az androidos OS-sel.
A linkelt yt video alapján nem nagyon mernék kutyulászni, de t bártabb vagy nálam sokkal!
-
egerj
tag
Sziasztok !
Van egy rt-n18u routerem, amire van egy hdd kötve. Az fstab-ba berögzítve ami kell.
Bott során nem mountolja fel..
Nézem a logot, azt látom, hogy előbb akarja a mount-ot végrehajtani mint a wifi hez csatlakozást.
Tisztán látszik a logban:febr 28 16:46:36 eger-HP-Compaq-6710b-RJ459AV systemd[1]: Mounting /media/eger/rt-n18u...
.
.febr 28 16:46:36 eger-HP-Compaq-6710b-RJ459AV systemd[1]: Failed to mount /media/eger/rt-n18u.
.
.
.
febr 28 16:46:53 eger-HP-Compaq-6710b-RJ459AV NetworkManager[827]: <info> [1488296813.7800] device (wlan0): Activation: (wifi) Stage 2 of 5 (Device Configure) successful. Connected to wireless network 'XXXXXXXX'.Mit lehet csinálni ?
-
válasz
st3v3np3t3r #7416 üzenetére
Értelek. Szerintem a hálózati meghajtót is az fstab-ban lehet csatolni, nem ismerem ezeket a lehetőségeket, de sokan használnak innen is ilyeneket, csak kiderítjük hogyan kell csatolni!
samba mounting [link]
Itt is megoldották a végén. Mi is megoldjuk majd. -
válasz
ubyegon2 #7348 üzenetére
Ez a jelszó ablak a seahorse jelszókezelő ablaka vagy a sambának van külön jelszóablaka? Hülye kérdés tudom, de nem ismerem a sambát.
Nem tudom. Ezt kutattam eddig, hogy mi adja fel az ablakot, samba, nemo, ..., de már megoldva másképpen. A seahorse eszembe sem jutott.
A belehalást úgy értettem, hogy ha fstab-ban csatolok mindenféle szerverek tárterületeit akkor előfordulhat, hogy amikor nem elérhető a szerver akkor az gondokat okoz a nemo-nak vagy az egész Linuxnak. Gondolom erre írta Syl, hogy nem szereti az ilyesmit.
Pl. a win csak egy buborékot dob fel, hogy több hálózati csatolás nem sikerült, de megy tovább.
-
Ez a jelszó ablak a
seahorse
jelszókezelő ablaka vagy a sambának van külön jelszóablaka? Hülye kérdés tudom, de nem ismerem a sambát.Most már automatikusan csatolódik és nem kell nyomogatni a csatlakozás gombot.
Azt nem tudom mi lesz ha a szerver áll, de csak nem hal bele a Mint!Ezt a belahalást hogyan érted? Újraindítás esetére, amikor leáll a boot folyamatban, ha nem talál valamit, ami fstab-ban van csatolva? ma csak noob kérdéseim lesznek
-
Workaround vagy megoldás?:
A használni kívánt samba tárolót fixen betettem az fstab-ba.//serverIP/tároló /media/tarolo cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8,noexec,nosuid,nodev,x-gvfs-show 0 0
Most már automatikusan csatolódik és nem kell nyomogatni a csatlakozás gombot.
Azt nem tudom mi lesz ha a szerver áll, de csak nem hal bele a Mint! -
egerj
tag
Sziasztok !
Nem vagyok túlképzett linux felhasználó, de már két éve használom a Mint-et.
Most telepíttetem a 18 as verziót, XFCE felülettel.
Az FSTAB fájlban egy CIFS csatolást készítettem egy windows megosztás csatolására.
/* ami egy rt-n18 routerhez van csatolva, és SAMBA val van megosztva.. */
A beállítás korekt, mert a sudo mount -a parancs hiba nálkül lefut, de automatikusan nem keletkezik meg a csatolás. (ugyan ezt a beállítást használtam az első telepítésemkor, akkor működött az automatizmus)ime az fstab tartalma:
//999.999.999.999/xxxxxxx /media/xxx/xxx cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8 0 0
próbáltam már a guest helyett username=guest,password=, de így sem működik az automatizmus..
/*
Kerestem megoldást a neten, de egy cifs helyett smbfs megadásánkívül nem találtam más megoldást...
Nekem az smbfs nincs installálva, nem is próbáltam telepíteni, mert azt olvastam, hogy az a régebbi..
DE: most újra rákerestem, de egymásnak ellentmondó leirásokat kaptam...Van aki szerint az smb van aki a cifs az aktuális, javsolt protokoll
*/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged