- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- koxx: Az e-sport napistenének ajándéka: Lamzu Inca gamer egér
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Foose
addikt
öööö,nem. Igaz. Csak frissítve. Mindjárt utána nézek,hogy töröljem.... Köszi
(#8130) colomb2 Hát nem is egyszerű leírni. Sajnos elég kusza a vinyóm...
sda
├─sda1 ext4 1488c92c-147e-474c-8da4-3e0c335dcd81 /media/sirdannyl/1488c9
├─sda2
├─sda5 ext4 1678fac5-b58f-4de0-a02c-54e31834bd31 /mnt/1678fac5-b58f-4de0
├─sda6 swap bb313795-5a0c-4f0e-bc16-0b15bd7ac7df [SWAP]
└─sda7 ext4 6dab209f-362e-4500-b8b0-131996455c13 / -
growler
őstag
Ha a pen.-en nem rendszer van, hanem csak fájlok - akkor is naplóz az Ext4 ?
( Win.-re, -ha jól emlékszem - csak fizetős program van amely kezeli az Ext 2, 3.4-et )
Egyébként, úgy tudom így lehet kikapcsolni Ext4-en a naplózást.:Naplózás tiltása:
tune4fs -O ^has_journal /dev/sdx(y)
shutdown –r now (újraindítás)
Ellenőrzés: (nem feltétlenül szükséges)
e2fsck –f /dev/sdx(y)
dmesg | grep EXT4 # --> ( EXT4-fs (dm-3): mounted filesystem without journal )
Naplózás engedélyezése:
tune4fs -O has_journal /dev/sdx(y)
-
Frawly
veterán
Ne hülyéskedj már, a KDE az egyik legnagyobb, legfícsörgazdagabb DE, és az egyik legelterjedtebb és legfelhasználóbarátabb disztró pont ezen nem támogatja a lokalizációt? Vicc az egész, ekkora beégést rég láttam már.
Mondjuk nem érint, mert jó ideje mindent lokalizálatlan US angolon használok, csak a kódolást hagytam UTF-8-on. Plusz KDE-t sem használok már, keserű harcban ugyan, de átálltam kisebb WM-ekre.
-
nOvOp
senior tag
Igazából tényleg nem nagy dolgok, mert elvagyok velük, csak ha van, akkor miért ne.
Most nem vagyok a linux gép előtt, de például a K menü->kilépés gomb magyar, majd annak a felülete már angol. És azt hiszem van pár panel, ahol a menü rész angol. Most pontosan nem tudom megírni. Szóval apró dolgok, amivel együtt lehet élni, csak azt hittem, hogy én rontottam el valamit.
De közben megnéztem az oktató/bemutató videót és ott is úgy van. (pl. 25:13 percnél) -
Dhampir
félisten
:-(
Egyes játékok, library-k miatt 32-biteset szoktam használni. Habár már régen nem játszottam Linuxon, de régebben amikor konfigurálgattam, akkor a winecfg nem kedvelte a 64/32-bites "katyvaszt".
Eszerint érdemesebb lesz mégis átállni 64-bitre?
Vajon mely programok készülnek ezentúl csak 64-bitre?
Linus is a 64-bitet támogatja most már legszívesebben?
-
Dhampir
félisten
Igen, az Intelt. Egyébként mindkét zárt grafikus meghajtóval működik, összeomlás nélkül. A BIOS a legutóbbi kiadású. Közben visszaraktam az Ubuntut, mert évek során át megszoktam az "egyszerűbb" Unity felületet (amit persze jövőre elhagy a Canonical, kíváncsi leszek azt esetleges közösségi forkolásra, bár sok ellenzője volt és van mindmáig) és asztal-elrendezést.
-
Mtbsrác
senior tag
Értelek valószinüleg a gyár csinálhatta mert a felh. asus oem név alatt fut. s nemlett eddig hozzányúlva a géphez, így ezért kérdeztem hogy mi lehet a jelszó mert az gondolom ugyan az lehet minden ilyen esetben. De lehet megváltoztatták. Majd keresek vmi kisebb vert amit rátudok rakni.
Más: megpróbáltam csak elindítani a Linux Mint 17.3 MATE 64-bit telepítőt és kiböki vmi nem stimm a bitekel
. (csak az volt kéznél). Ja s megnéztem pontosan a mint 18 ciannamon 32bit van most épp rajta. Lehet a 64bit-es ver nemtetszik neki.
-
Mtbsrác
senior tag
Igen az. Újrarakom az egészet.
Esetleg tudni mi a jelszava? Maga a rendszer elindul csak épp semmit se lehet csinálni még netezni se. Hogy miért nem adják ki azt nemértem, hiszen egy ingyenes rendszer. Meg ilyenekkel kell még a nagyérdeműt is traktálni. Mellesleg úgy kaptam hogy tegyem újra.
Mirr Murr
Linux Mint 16 vagy 17. -
-
Dhampir
félisten
Az biztos, erről már van némi tapasztalatom. Tavaly a Carrizo dualos konfig miatt szívtam telepítés után is, kernelcserékkel is.
Intel proci mellett egymagában AMD-vel (gyárilag letiltott integrált Intel meghajtóval) sem volt probléma még régebben, Intel+Nvidiával sem. Minél fapadosabb és régibb egy hardver, annál jobban "szereti" a Linux.
Gyárilag módosított Ubi alatt megnéztem a zárt drivereket, ilyen hosszú listát még nem láttam, annyira agyonfoltozta a kernelt a hardvergyártó. Ez a régi HP általi preinstall SuSe Linux Enterprise Desktop-ra emlékeztetett, ott is működött minden hardveresen, de alapból zárt volt a rendszer egésze, mert külön felvett közösségi tárolókkal már megborult volna.
-
sonar
addikt
Arra gondoltam, hogy a szétszedés nem rossz, csak félbe lett hagyva. Csak este már nem igazán ment a fogalmazás...
Btw
Ha fontos a biztonság én így szoktam szétszedni a rendszert (így tanultam)
Hozzáteszem rendszere vállogatja! Tudni kell, hogy mit akar az ember, mi a célja a vasnak!/boot
/boot/efi
/
- root , alap rendszer programok, libek, minden jog kell (dev,suid,exec)
- a /dev külön virtuális filerendszer, de igy is okozhat gondot a nodev a root-on
/usr
- programok adatai, libek, binárisok: futtatási és setuid jogok kellenek
/var
- változó adatok, felhasználó által irható területek
- debian/ubuntu esetében kell a futtatási jog (/var/lib/dpkg/info alatti scriptek)
- csatolási opciók: nodev, nosuid
/var/log
- naplózás, számos könyvtár irható a szolgáltatást futtató felhasználó jogával
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec, (sync opción érdemes elgondolkodni, de lassitó tényező, de a logok egyből hdd-re kerülnek)
- fenntartott blokkot érdemes 10%-ra emelni, hogy ha a user logok nagyon teleszemetelik attól még a root tudjon irni
/var/tmp
- mindenkinek irható, hasonlóan a /tmp-hez, csak kevésbé ismert, használt
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec,
/var/cache
- pl.: apt által letöltött deb fileok, más programok átmeneti letöltései
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec
/var/spool
- pl.: átmenő levelek, proxy (squid) adatok. Támadható processzek / felhasználók által irható területek
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec (kivéve a chroot-olt aklamzás fut. pl: levelező)
/home
- felhasználói könyvtárak
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec (noexec azért, hogy ne tudjon progit futtatni, de "sh script.sh" v "python proba.py" tud futni)
- fenntartott helyet 1%-ra csökkenteni érdemes, mivel csak userek irhatják, de 1% maradjon, hogy ha növelni kell ahhoz kell némi szabad hely
/tmp
- mindenkinek irható, különösen veszélyes, lehet symlinkelni mondjuk a /var/tmp-vel és akkor nem kell külön partició, méret választás fontos mert mondjuk mc ha kibont v másol vmit azt ide pakolja
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec
/srv
- egyes szolgáltatások területei (pl.: web, samba)
- kevésbé elterjedt (sokan a /home vagy a /var alá teszik) -
-
King Unique
titán
Hát a gyakorlatban eddig ilyet még nem nagyon tapasztaltam. Ha ütközésnél a telepítőben manuálisan, vagy a diskpart segítségével teljesen törölve volt a lemez, akkor utána nem problémázott a telepítésnél egyik rendszer sem. Aztán, hogy másnál mi volt, meg hogyan, az már más dolog.
-
King Unique
titán
Akkor a Linux detektálta félre, mert az előbb le volt írva a lényeg, hogy az vagy MBR, vagy GPT... Ráadásul a rendszer számára fenntartott kisebb partíciók is csak egy adott boot mód szerinti telepítés után maradhatnak hátra. Ugyanis, ha annál és a partíciós tábla típusánál ütközés van, akkor a telepítésnél eleve csak a lemez teljes törlése után lehet továbblépni.
-
Ha nincs vezetékes net, akkor ezt máshogyan letöltve akár pendrive-ről is lehetne telepíteni, gondolom legalábbis, mivel délelőtt a hiányzó fw-t szintén így erőltettem a telepítés alatt lévő Debianba.
http://packages.ubuntu.com/xenial/all/firmware-b43-installer/download
(#7664) -szabi-
Menni fog az, amire én telepítettem, olyan öreg Fujitsu-Siemens laptop volt, hogy még wifi vevő sem volt benne. Ennek ellenére a fura csatlakozójú HDD helyére SSD-t rakva rakétává varázsoltuk az XFCE-vel! Próbáltam volna mással is, LXLE-vel például, de egyedül a Mint XFCE bootolt be penről.
A fiatalabb, amire felment a Mint XFCE, az is pont 10 éves volt, Latitude D620-as.
-
-szabi-
addikt
Legfrissebbel próbáltam.
Most nekifutottam universal-usb-installer-el.
Ezt az értelmes figyelmeztetést kaptam.Szóval a FAT32 fájlrendszert formázzam Fat32 fájlrendszerre.
Hogy kell nagybetűsről kisbetűs Fat32-re formázni?Az iso rendben van, ellenőriztem SHA kóddal.
-
Gordiann
őstag
Hát ezt jól elnéztem akkor :/
Azért szeretném ezt, mert eddig Adobe Premiere Pro-val vágtam, szerettem volna egy ingyenes vagy olcsó alternatívát, amiben pedig egyedül ezt találtam.
Van a Lightworks, ami működik is, de az ingyenes verzióban be van korlátozva pl 720p exportra, ami így kiejti.Tudsz más hasonlót esetleg?
-
Fenyő
őstag
Használna de tapasztalatim alapján sokkal ritkábban működik mint Fedora alap alatt (valszeg más verzió van Fedora alatt meg egyebek is különbözhetnek), nekem is van ilyen Viás laposom és csak a Fedorát szereti más disztóra rá sem néz, de egyéb ilyen Unichrome-os gépeken is amit próbáltam leginkább a Fedora/Korora röffen be csak "normálisan" alapból.
Tamy: Korora az a Fedora "Mint"-je szóval kezdőnek inkább azt ajánlanám, driverkezelés szempontjából mindegy hogy Lxde vagy Xfce, előforrásigényben sincs nagy különbség a kettő között de az xfce jóval könnyebben és sokrétűbben testreszabható, ill. kiforrottabb is, ahogy a Mint 18.x is Ubuntu 16.04 alapú, szóval attól nem érdemes nagy változást várni, gondolom régebben vmi. korábbi kiadású Ubi volt rajta.
-
Roxkex
senior tag
Igen Én volnék az
Hát próbáltam már át lépni olyankor konzolra az általad megadott kombóval , de nem sikerült, mert ott is csak villog a kurzor és 10-15perc múlva se történt semmi.
Nem tudom, hogy várjak-e egyáltalán tovább... - De majd ha megint előkerül a probléma akkor tovább várok egy kicsit
Mivel a konzol nem nyílik és log-okat se tudok nézni. (?) - -
-
st3v3np3t3r
nagyúr
Mint logónál az első 2 pötty után kakukk, semmire nem reagál...még esc-re sem ami tünteti a betöltőképet
Nekem az otthoni gépemben egy több mint 10éves P4 HT van intel-microcode driverrel, a dell netbookban intel aton n455 van ami 64bites
Elsősorban 64bites cinnamon-t szerettünk volna feltenni
-
egerj
tag
OK! A script az megvan, csak utána akarok járni a dolognak.
Azt tudni kell, hogy az előző MINT telepítésem alatt korrektül lefutott a mount. (valószínű ott előbb volt a wifi csatlakozás. (hiszen automatikusan csatlakozik, minden infó tárolva..)Más: melyik program az, ami megmutatja a rendszer állapotát, hasonlóan mit a WIN alatt ...(emlékeim szerint itt is van ilyen, de nem találom)
-
Wubi? No, arra nem is gondoltam, azt hittem az már nem is létezik! Ritka egy gázos dolog volt....
(#7428) st3v3np3t3r
Erre a kis időre akkor ne akard lepucolni, leszedhet olyat is magával, amit nem kéne a működés biztonsága miatt, mivel Cinnamon volt az alap, erre épült a disztró. Meg így használhatod a Nemo fájlkezelőt, ami azért jobb, mint az XFCE sajátja.
-
Roxkex
senior tag
Jah értem
- Olyan eset nem fordult elő, hogy nem futott a steam
Egyébként , akkor már érted hogy mi a gondom :\ - De egyelőre ez a legkisebb gondom, hogy nem ad ki képet magából a kicsike :\ -
MÁS:
Ugyanis most észleletem egy olyat, hogy maga a Bluetooth-om nem talál meg semmilyen eszközt. (Kerestettem vele a BT-s hangszórómat, telómat, órámat)
Eddig az órát megtalálta (pedig azt elvileg csak a telónak lenne szabad - de nem baj)..
Most, hogy szerettem volna használni a BT-s hangszórómmal egyből nem működik :\ - Keresgettem az interneten de nem találtam egyelőre megoldást. Hardveresen se szoftveresen nincs blokkolva az tuti.
(Windows alatt pattent - már ha nem számolunk a W10-es bugokkal)
-
Roxkex
senior tag
Sajnos a fent említett parancs se oldja meg a problémámat :\
Én Steam-en futtatom (vagyis ugye onnan) - de külön kulcsom nincs hozzá. De nem is szükséges pont a Terraria-ra gondolni. Megnézheted egy Heaven Benchmarkkal is .. - Azzal se jó a dolog, ugyan az a probléma.
Nagy sötétséget jelenít meg, hiába futtatom az -info val azt látjuk, hogy ugyan olyan mint ha minden rendbe lenne... egyszerűen csak a kép nem jelenik- Csak ennyi a kis "gubanc" -
-
Roxkex
senior tag
dmesg | grep radeon
dmesg | grep drm
Elsőt, ha jól értelmezem, akkor elvileg érzékeli a radeont. - De ne kövezz(etek) meg ,hogyha tévedek :\ -
Roxkex
senior tag
És magát a hőmérsékletet hogy tudom figyelni ? (lent kép) - Elvileg így is mutatnija kéne de semmi :\
És fejlődés nincs (bár most heavennel nézem)
glxinfo|grep OpenGL - parancsal nézem futás közben akkor is csak az intelt mutatja- Félre értés ne essék, nem tervezek crysis 675428zni Linuxon
- Csak ha már van benne a jó öreg AMD használja is ha úgy van
Heaven-t basic grafóval futtattam, ott nem illene a 15 fps -
Roxkex
senior tag
Okés! - Akkor majd később takarítok
- Most dolgozni vagyok :\
Köszi szépen a türelmet és a segítséget is- Nagyon szívesen használnám a Linuxot :3 - Mert szeretem mindenegyes dolgával együtt :3 - Melóra tökéletesen lehet használni :3 - Ha meg valami igazán hárd játékról van szó akkor go Windows és kész
Majd felkereslek privátban ha megvagyok
Nem lottóztam mégDe most azonnal indulok és ki is töltök egy szelvényt
(#7245) ubyegon2 Köszi a tippeket
De sajnos már próbáltam és nem vált be :\
-
Roxkex
senior tag
Hát, most ez a Crimsonos dolog van, azt töltötte le (elvileg) az oldalról .. De sajnos nem jó.
Nem - Habár két monitor van. (Laptop, amit kikötök a nagy monitorra) de nem erről van szó, hanem hogy maga a két videó kártya tudjon egymás között váltani. - Ez Windowson úgy megoldható, hogy felrakjuk az intel majd a amd videó kártya driver-t és innentől kezdve, az amd kártya beálításainál lehet módosítgatni, hogy mikor melyiket szeretnéd használni.Nos, valami hasonló a célom. - Ez természetesen azért lenne hasznos, hogy ha valami nagyobb grafikus gyorsító igényes alkalmazással dolgozok (Unity), vagy esetlegesen játszok akkor átkapcsoljak amd-re és minden sokkal jobb :3
Illetve (bár ez utóbbi lehet butaság), hogy sokszor tapasztalom azt firefox görgetésnél hogy a bal felső és a jobb felső sarokból ilyen "választó vonal" szerűség jelenik meg. Mint ha szét akarna esni a kép. És ez eléggé furi. Na meg azért az hogy egy 1080p / 4k-s YT videó laggolgat, az se tetszik :\ Bár ha 4K az még annyira nem zavar, mert azt nem nagyon szoktam nézni de azért egy FHD ... Nemááá :\ - Windowson is szokott ameddig nincs meg a rendes driverelés.
-
sonar
addikt
Hajt a kíváncsiság. De jelenleg egy laptopom van csak és azon fontosabb az üzembiztonság.
De el szoktam rakni az ilyen linkeket és ha van alkalom akkor kipróbálom.#7168
Érdmes nézegetni a mint-es fórumot? Egy időben nagyon meguntam (mint a linux kezdőknek topic) mindig ugyanazok a kérdések forogtak.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- sziku69: Szólánc.
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Battlefield 6
- Milyen házat vegyek?
- Viccrovat
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3036
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest