Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz #20749568 #8451 üzenetére
Közben rájöttem, hogy ebben a gépben minimum 4GB van, szerintem, a Cinnamon is simán menne rajta, a KDE-vel nekem mindig van valami nyűgöm, ha meg picit feladsz a maximális kényelemből, akkor Mate sem egy rossz asztali felület, de Mint-nál még az XFCE sem. Igazából inkább az izléseden múlik, de ha a KDE-t kivesszük, akkor egyértelműen a Cinnamon a legszuperebb, nekem minden gépemen az a fő felület, még az elég öreg Toshiba Satellite laptopon is az fut 4GB memóval.
Kezdd akkor a Cinnamonnal.
Intel IGP-vel talán nem szokott gond lenni, reméljük a wifi-vel sem lesz.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz #20749568 #8457 üzenetére
Német nyelvre vitt, mert tudta, hol vagy!
Ha továbbra se működik, akkor ellenőrizd az md5-öt az iso-n bár én még ezt életemben nem csináltam, mindig jó volt, amit letöltöttem. Meg van egy jó multiplatformos író, az etcher, nagyon dicsérik, bár a Rufus-szal se szokott gond lenni.
-
King Unique
titán
válasz #20749568 #8453 üzenetére
Ez a beállítás akkor kell, ha natív UEFI-s telepítés csinálsz. Ellenben, ha nálad Legacy (BIOS-MBR) módban bootol a gép, akkor az kell, amit javasoltak. Vagy a programmal eleve DD képfájl módban írod ki az ISO-t, ami jó mindkettőhöz. De van Windowsra számos egyéb program is, amivel megoldható a Linux ISO-k kiírása.
Ha időközben már feltelepítetted, akkor mindegy. De attól még az előbbi dolgokkal nem árt tisztában lenni és egy következő telepítésnél jól jöhetnek.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #20749568 #8461 üzenetére
Valami nem OK ott. A képernyő jobb felső sarkában feljött az értesítő ablak, hogy szoftveres leképezés módban fut a rendszer?
Meg kéne nézni ennek a pár parancsnak a terminal kimenetét. Rakd fel mindet lehetőleg külön pastebin-be és azokat linkeld be ide.
inxi -F
dpkg --get-selections | grep mesa
glxinfo | grep OpenGL
lspci | grep VGA
lspci -nnkvAzt is írd meg léci, hogy milyen tükröket használsz, telepítés után volt csere, ahogy azt a rendszer felajánlotta?
Itt tudod megnézni:mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
Sziasztok!
Kezdő Linux felhasználóként fel szeretném telepíteni a Linux Mint 18.2 Sonya (LTS verzió) rendszert. A kérdésem az, hogy az alább felsorolt négy kiadás közül melyiket telepítsem fel, ha a felhasználási cél az interneten való böngészés és pár játék futtatása Steam alól, mint például a cs:go?
Lehetséges verziók:
- Cinnamon
- Mate
- Xfce
- KDE -
Dhampir
félisten
válasz #58682368 #8464 üzenetére
Lehet, hogy némelyek a számukra kedves, illetve a mindennapi használat során jobban megismert környezetet fogják ajánlani.
Érdemes figyelembe venni az alakíthatóságot, de a teljesítmény és a stabilitás is fontos szempont a rendelkezésre álló hardvert is figyelembe véve.
Például én Cinnamon alatt játszottam a régi Prey játékkal, mert kedvelem a Cinnamon-t és azt választottam. Tehát kellő szimpátia esetén akár a Cinnamon is szóba jöhet, de "szabad a csók", a többi sem rossz.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Elnézést, valóban csak részinformációkat adtam meg. Egy régebbi komponensekkel rendelkező konfigról van szó, amellyel alacsony gépigényű, régebbi játékokat szeretnék futtatni.
A konfig a következő: Xeon X5460 + 2x2GB 800MHz + GTX 560 Ti
Játékok: CS:GO, COD2, COD4, AC sorozat
-
nagyúr
válasz #20749568 #8468 üzenetére
Ha nem írt ki semmit, akkor nem szoftveresen fut a DE. Viszont az a rossz hír, hogy elsőre minden jónak látszik, kivéve a tükrök beállítása.
Anno 18.1-nél is voltak ugyanezek a problémáid, akkor a FF-ban vagy a Chrome-ban a finomgörgetés kikapcsolása megoldotta.
Próbáljuk meg ezt először.
A tárolókat viszont mindenképp állítsd át az alapról valamelyik hazai vagy közeli tükörre, de ne az eurowise-re.
Ha viszont továbbra is pörgeti a ventit, akkor ki kéne próbálni a tlp csomagot, az alapkonfiggal is reboot után akár kezelheti is a problémákat, a konfigolása elég hosszadalmas nekünk szerintem.
Ha nem megy jól a dolog, akkor vissza kell mennünk lépésenként a verziókkal, alapvetően a Dell ezeket a gépeket Ubuntu 14.04 verzióval adta ki, saját kutyulással persze. Emiatt lehet, hogy a 18.1, 18 ill. a 17.3 lesz a működő azon a gépen! (a 17.3 felel meg az Ubuntu 14.04-nek)
A legutóbbi 18.1 nem csinálta ezt, mert akkor írtad volna anno ezt is.
-------------------Ahogy olvasom, a múltkor áttértél az XFCE változatra, majd azt is tervbe kell akkor venned.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #20749568 #8470 üzenetére
Ó azanya, ezt a Chrome jelenséget még nem is hallottam, megjegyzem! Egyébként használhatod a tárolókban lévő Chromiumot is, ha a FF nem szimpi vagy a Vivaldit!
Örülök, hogy viszonylag hamar kiderült, mi a gond! Megúsztál pár telepítést!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #20749568 #8472 üzenetére
Szerintem ezt a Chromium is megenné, de még a Vivaldi is talán, mert Chrome alapú az is, így a jelszavakat is átveszi, bár ebben azért nem vagyok biztos.
Néha ezek a Linuxos kliensek nem olyan tudásúak, mint a Wines megfelelőjük, de sokaknak totál megfelel, nem mindenki van ennyire kihegyezve erre a Spotify-ra sem. Kompromisszumok kellenek néha. Mondjuk én nem vagyok autentikus forrás, mert ilyen klienseket csak azóta használok, mióta Wint nem, de megjegyzem az ilyen infókat, amiket tőled is kaptunk most.
-
nagyúr
Spotify topik jó ötlet, ott elég ismerős is a kolléga, mint Topikgazda, majd jól megválaszolja a kérdését.....
Bocsi, de ezt nem akartam kihagyni! (tudom, hogy nem tudhattad)
Aweriot
Ezeket a verziókat kéne megnézni, hátha van frissebb, mint a tárolóban lévő verzió!Ja, frissebb,
2017-09-29 21:07:44 UTC spotify 1:1.0.64.407.g9bd02c2d-26 a PPA-s stable,mert a tárolóban csak 1.0.55.487 van.
Bár ezt gondolom jobban tudod nálam, mint Spotify-gazda!
(#8476) Aweriot
Nem biztos, hogy nem használják Linuxon amúgy, csak a Linuxosok nem oly bénák, mint a Winesek, mindent megoldanak maguk vagy itt kérnek segítséget! Bocs, de ezt is le kellett itt e helyütt csapnom.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz #20749568 #8476 üzenetére
Nalam most 2 hete frissult legacyrol az uj vonalra (v0.x(nagyon regi) -> v1.x (1.0.64.407.g9bd02c2d)), tok gyors, nyelvvaltashoz ugye restart kell, megneztem lista csinalast is, sehol se lassu, lehet nalad lesz valami.
Egyetlen problemam a merhetetlen RAM fogyasztas (mint minden mas chromium alapu cuccnal).
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
b3Ro
senior tag
válasz #20749568 #8482 üzenetére
Pl.: Google Calendar Desklet
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
Gépemben egy Intel HD4000-es van.
Vettem fel hozzá egy ppa-t (deb http://ppa.launchpad.net/paulo-miguel-dias/pkppa/ubuntu xenial main)
Mostanáig jó volt.
Legtudóbb jött egy frissítés és a következőket dobja.
Terminálból frissítve:Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva: libdrm-amdgpu1 libdrm-amdgpu1:i386 libdrm2 libdrm2:i386Frissítéskezelőből: E: /var/cache/apt/archives/libdrm-common_2.4.85-5~x~padoka0_all.deb: a(z) „/usr/share/libdrm/amdgpu.ids” felülírási kísérlete, amely a(z) libdrm-amdgpu1:amd64 2.4.85-0~x~padoka0 csomagban is szerepel
Hogyan lehetne ezt megoldani?
-
lev258
veterán
válasz Damateo #8489 üzenetére
Ubuntu vonalon a Frissítéskezelő szintén jelzett hibát, de a Synaptic-kal rögtön meg lehetett oldani.
Mióta otthagytam a Mint-et, már nem követem annyira a dolgait. Akár a frissítéskezelőjének a szintjei is bezavarhatnak, nem tudom.
Az Oibaf-ot nem ajánlom, az bleeding-edge, nem átlag felhasználónak való. Egyébként a padoka-ból is van ilyen, de az sem nekünk való.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
b3Ro
senior tag
válasz Damateo #8494 üzenetére
Itt irja, h hogyan kell csinalni
"If you're on Linux Mint and you want to ppa-purge, you need to specify the corresponding Ubuntu version of your version of Mint.
For example, Linux Mint 18 is xenial xerus.
So, the command would be:
sudo ppa-purge -d xenial ppa:paulo-miguel-dias/pkppa"
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Windows7 mellé használok Linuxot. eddig 17.3 volt fent, ma este azonban fe akartam tenni a 18.2-t (főleg azért, mert eredeti linux telepítésekor rosszul partícionáltam és 5GB-s Home elfogyott). Az SSD-m eredetileg így nézett ki:
100 MB boot
195 GB windows
32 GB partícionálatlan
20 GB Linux Mint 17.3
4 GB Swap
5 GB HomeA telepítés során az első kettőt nem bántottam és létrehoztam az alábbiakat:
57 GB Linux Mint 18.2
4 GB SwapÚgy tűnt, hogy szépen fel is ment, újraindítást követően viszont ez fogadott:
error: unknown filesystem.
Entering rescue mode...
gru rescue>mit tegyek, hogy legyen működő dual-boot rendszerem?
-
Lasersailing
senior tag
válasz Lasersailing #8497 üzenetére
Közben félig megoldottam, leírom mit csináltam, hátha más is jár így:
Google-n ezt találtam:
[videó]Ami után már bejön a grub és el is indul a linux mint (bár wint még nem látom), de ha újraindítom, akkor kezdhetem előlről...
Majd egy korábbi nyomtatás alapján a grub-ot újratelepítettem (link) --> grub bejön, csak win-t még nem ajánlja fel
De ezzel már csak holnap küzdök meg...
-
growler
őstag
Letölthető / kipróbálható a Mint 18.3 Cinnamon 64bit beta: [link]
(Máshol nem találtam letöltési lehetőséget.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Xbox Series X|S
- Milyen notebookot vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Assassin's Creed Odyssey teszt
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Milyen mosógépet vegyek?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest