Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8201) zambozoli válasza Frawly (#8199) üzenetére


zambozoli
senior tag

Köszönöm az információt.
A swap már marad, van még mellette 6GB RAM csak elég lesz mire az öreg Toshiba feladja teljesen.

Üdv:ZZ

(#8202) ubyegon2 válasza Frawly (#8199) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Persze, modernebb a GPT, de nekem is mindig belakott meghajtóim vannak, így értelmetlen foglalkoznom vele, MBR-rel soha nem volt bajom, igaz már nincs 12 oprendszer fenn egyszerre, de ezek se panaszkodtak a GPT hiányára. ;]

A Gparted rendkívül jól oldja meg a dolgokat, időnként simán átmásolom vele SSD-ről HDD-re a régebbi disztrókat, legutóbb igen hasznos volt a 17.3, mert csak azzal jöttek be bizonyos oldalak a NAT-olt IP címem miatt.

Jó sokáig elleszek még az MBR-rel szerintem.

Ez a swap file mindig kimegy a fejemből, valóban ott van az is és jobb is, mint a swap.

(#8203) zambozoli válasza sonar (#8200) üzenetére


zambozoli
senior tag

A cél az lett volna, de már most találtam egy programot ami nincs linux alá. Wine meg szegény hozzá sem szagol. Tehát marad a Win (egyenlőre)

Üdv:ZZ

(#8204) King Unique válasza Frawly (#8199) üzenetére


King Unique
titán

"Plusz a MS-féle particionálóprogik hülyesége az is, hogy az első primary partíció után már csak extended partíciót engednek létrehozni (DOS-os fdisk, Windows-telepítők). Semmiféle logikus ok nincs emögött. Talán a diskmgmt.msc az egyetlen, amely nem erőlteti az extended partíciót."

Ez az infó amúgy honnan van? :U

A jelenlegi Windows-telepítők esetében nyilván lehet a telepítésnél több elsődleges partíciót is létrehozni, nincsen 1 db-ra korlátozva és nem kell erővel kiterjesztettnek lennie a többinek. Max. MBR-nél a korábban említett korlátok érvényesek. Szintúgy a diskpart és a lemezkezelő esetében is. Bár utóbbinál előfordulhat, hogy a 3. partíciót már logikaira csinálja. Aztán ott van ezen platformra több külső particionáló program is, amelyeknél megint nincsen az említett dolog. Sőt, azok funkciók tekintetében többet tudnak, mint a GParted. Bár az Ext fájlrendszernél leginkább csak a létrehozást (formázás) támogatják, ellenben a komolyabb particionálási műveleteket már nem feltétlen.

[ Szerkesztve ]

(#8205) Frawly válasza King Unique (#8204) üzenetére


Frawly
veterán

Az infó tőlem van. XP-Vista-Win7 is hajlamos második partíciónak extendedet csinálni, a Win10-re nem emlékszem, Win8-at meg nem particionáltam még.

Amúgy én nem gparted-del vagy parted-del vagy fdisk-kel, hanem cfdisk-kel szoktam particionálni, igaz ilyen partícióátmozgatást nem szoktam csinálni. Egyszer particionálom meg a meghajtót, de akkor azt olyan átgondoltan, hogy hagyok helyet későbbi lehetőségeknek is, mindenben hagyok kellő tartalékot, általában nem is kell soha többet hozzányúlnom, vagy ha igen, akkor csak partíciót kell shrinkelni (azt már Gparteddel), és nem particionált területen létrehozni újat, de ezt is csak akkor, ha +1 OS-t kell telepíteni rá. Az is igaz, hogy soha nem szopattam magam extended-logical partíciókkal, így ha nagy ritkán hozzá is kellett nyúlni a partíciókhoz, nem volt vele szívás. Plusz azóta már nem kell hozzányúlnom a partíciókhoz, mióta csak Linux van, sőt, mióta öntitkosítós SSD-m van, már LUKS-ot és LVM-et sem használok. Csak egy EFI partíció, egy root ext4, és egy home ext4, mind elsődleges. A játékra tartott laposon ugyanez, de ott van még egy elsődleges NTFS partíció a Win10 Profnak, amire nagyon ritkán bootolok át. Az elsődleges gépemen nincs is más, csak Arch Linux. Mióta 8 meg 16 giga RAM van, már nemhogy swap partíció nincs, de swapfájl sem.

Bár még az extended partíció is jobb annál, mint ahogy a Windows automatán particionálja, egy 100 megás indítópartíció, meg az egész maradék lemezterület egy partícióként, aztán ez nagyon happy addig, míg a Wint újra nem kell húzni, mert akkor aztán meg megy a sírás, hogy el kell vinni a gépet adatot menteni vagy HDD-t kell kölcsön kérni. Bár a mai megbízhatatlan meghajtók világában mindenképp érdemes mindenről backupot tartani, nem drágák már a terás külső HDD-k, meg a felhős tárhelyek sem.

(#8206) King Unique válasza Frawly (#8205) üzenetére


King Unique
titán

Ha a jelenleg támogatott rendszereket nézzük, akkor én nem tapasztaltam 7/8.x/10 esetében sem ilyet, pedig számos alkalommal telepítettem már mindegyiket. Eleve lehet a második (fő) partíció is elsődleges, ameddig az MBR korlátja engedi. A rendszer számára létrehozott kisebb partíció meg az újabb Windowsok esetében már eleve nem 100 MB-os. De az megmaradt, hogy Legacy (BIOS-MBR) telepítésnél csak 1-et hoz létre. Az UEFI-GPT felállásnál lesz több kisebb, de ott ez nyilván nem probléma.

Az automata particionálásról meg annyit, hogy egyrészt a Windows esetében is van advanced opció, vagyis lehet közvetlenül a telepítésnél is létrehozni külön adatpartíciót. Tehát nem feltétlen kell egy esetleges újratelepítésnél a teljes lemezt formázni. Másrészt automata particionálásnál rendszerint a Linux sem csinál külön home partíciót. Vagyis, ha netán újra kell telepíteni, akkor ott is kellemetlen tud lenni, ha netán a rendszerpartícióra volt mentve minden adat. Másrészt automata particionálásnál nálam legutóbb az Ubuntu 16.04 elcseszte az eltolást és utána a Mint már nem volt hajlandó a másik partícióra települni és folyamatosan ezzel kapcsolatos hibaüzeneteket dobált. Előtte is inkább a "Valami más" opciót használtam a telepítésnél, de ezen eset után már pláne azt fogom.

[ Szerkesztve ]

(#8207) Frawly válasza King Unique (#8206) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, az automata és default particionálásról van szó. Az automatával kötnek ki az emberek egy (rendszer=adatok) partícióval, defaultnál meg ezzel a primary+extended nyomoréksággal, bár az is igaz, hogy ez utóbbit csak Win7-ig bezárólag próbáltam.

Abban igazad van, hogy automatán a Linuxnak sem kéne egy partíciót erőltetni. A Linux csak annyiban más, hogy a legtöbb felhasználó ért annyira hozzá, hogy nem válassza az automata particionálást, aki meg nem ért hozzá, az csak ismerkedik a rendszerrel, és nem komoly, mindennapos használatra szánt telepítést csinál, csak tesztel, és arra jó az egyetlen partíció is. A Linux viszont, mindegy melyik telepítőről van szó, nem erőltet kiterjesztett partíciót.

Nálam a Win10 UEFI + GPT-nél is egy indítópartíciót hozott létre, az egyetlen EFI FAT32 partícióra tette az indítófájlokat, ami emlékeim szerint 100 megás, de majd megnézem, ha legközelebb használom azt a gépet. Nem esküszök meg rá, lehet mégis 200 MB.

(#8208) King Unique válasza Frawly (#8207) üzenetére


King Unique
titán

Itt az csak egy dolog, hogy a rendszer telepítésénél melyik opció, illetve milyen particionálás az alapértelmezett. Az viszont már egy másik, hogy mindkét platform rendszerei esetében van egyéni beállítási lehetőség pl. a particionálásnál is. Na meg akár a telepítés után is át lehet méretezni a rendszerpartíciót és létrehozni egy külön adatpartíciót. Illetve a Linuxnál utólag akár a /home is átrakható máshova.

Ezzel a biztosan primary+extended partíciók lesznek kijelentéssel viszont továbbra sem értek egyet. Itt van konkrétan a 7 és 8.1 rendszerek Legacy telepítéséről egy-egy screenshot, amelyeken látszik, hogy lehet kreálni több elsődleges partíciót. A 10-es UEFI-s telepítésénél pedig normál esetben eleve 3 db kisebb partíció lesz létrehozva a rendszer számára. Tehát nemcsak a 100 MB-os EFI partíció, hanem 2 másik is, amelyek méreténél a korábbi / újabb kiadásoknál lehet különbség.

[ Szerkesztve ]

(#8209) Dhampir


Dhampir
félisten

A Linux Mint Hivatalos Magyar Közössége osztotta meg a Nemzeti Kibervédelmi Intézet alábbi közlését, az érintett kernelverziók felsorolásával:

Linux kernel sérülékenysége

(#8210) Frawly válasza King Unique (#8208) üzenetére


Frawly
veterán

Na, most már annyira kíváncsivá tettél ezzel a több indítófájlos partícióval, hogy a Win10 Prof mellé lehúzok egy Win7-es, és Win 8.1-es lemezképet is, és tesztelem mindhármat QEMU-ban. Nem telepítem a rendszert, odáig nem megyek el, csak a particionálást csinálom meg a telepítővel, automatán, majd kézi defaulton, majd kézi egyéni beállításokon.

(#8211) lev258 válasza Dhampir (#8209) üzenetére


lev258
veterán

Megjegyzés azoknak, akik kicsit megijednek tőle.
Egyrészt rendszeres a kernelhibák feltárása, valamint javítása, másrészt az adott sebezhetőség csak lokálisan használható ki (és csak a javítás megérkezéséig).

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8212) King Unique válasza Frawly (#8210) üzenetére


King Unique
titán

Jó, de ezzel nem feltétlen itt, nem egy Linux topikban kellene tovább offolni! Az ezzel kapcsolatos infókat már valamelyik érintett OS topikjába kellene beírni. Már, ha lesz mit, mert normál esetben egy tiszta telepítésnél eleve az előző válaszban említett felállás van.

(#8213) nOvOp


nOvOp
senior tag

Sziasztok!
Nem olyan régen kezdtem el a linuxot (Linux Mint Cinnamon) próbálgatni egy Fujitsu a544 laptopon egy W10 mellett hdd-n telepítve. Most beszereznék egy SSD-t. A kérdésem az lenne, hogy elég a 120 GB-os vagy inkább 240-es kellene? A W10-et egyenlőre meghagynám, mert a családot nehezebb rászoktatni és W10 alatt van egy-két program amihez még az elején hozzányúlnék. A W10 jelenleg 50 GB-ot foglal. Mennyi kellene a linuxnak, hogy szépen elmenjen? 120 esetén én 50/70-re gondoltam, mert a W10-nek kellene az a 70 szerintem. Az SSD-n csak a rendszerek lennének, a hdd maradna háttértárnak.

(#8214) ubyegon2 válasza nOvOp (#8213) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!
HDD mellé bőven elég a 120 GB-os, nekem is így vannak a dolgok a gépen, Linuxnak a mindennapi használatban lévő az 20 GB-os partición van, de ha nagyon akarod, adhatsz neki 25 gigát, nagyon bőven elég, időnként ha már megtelik a /var, azt kitisztítod és 15 gigánál soha nem lesz nagyobb a Linuxod.
A böngészőnél állítsd be az elején, hogy a letöltések a tároló meghajtóra menjenek és ha nincs még ötleted, nézz be a Milyen SSD-t vegyek topikba.
Van egy SSD-s írás a blogjaim között, majd ellenőrzéshez hasznát veszed a benne lévő parancsoknak.
Ha majd valami nem lesz egyértelmű az SSD-d beüzemelésekor v. utána, akkor meg írj!
...............................

King Unique szaki, jól megleptél most, csak pislogtam, mikor rányomtam az OK gombra, mondom magamba, ezt nem is írtam......akkor láttam, hogy egyszerre irtunk! :)
Ár/érték arányban igazad van, de ha semmi másra nem fogja használni darazzs, akkor......

[ Szerkesztve ]

(#8215) King Unique válasza nOvOp (#8213) üzenetére


King Unique
titán

Ha az adatok, letöltések stb. eleve a HDD-n kapnak helyet, akkor bőven elég egy 120 GB-os SSD a 2 rendszernek. A Linuxnak amúgy sem kell sok hely, elég neki rendszerint egy 15-20 GB-os partíció is + X GB swap. De lehetne akár nagyobbat is venni, ha belefér a keretbe, illetve jobb az ár-érték aránya. Előbbin is elférne egyébként akár több Linux, de az utóbbin meg pláne, ha esetleg később szaporítani akarod a rendszereket.

(#8214) ubyegon2:
Úgy voltam vele, ha már más nem válaszol, akkor majd én. De szintén meglepődtem én is. :) Amúgy SSD-t azért nem kéthavonta vesz az ember és ha belefér a keretbe, akkor megfontolandó a nagyobb tárolókapacitású. Például az egyik népszerű típus 120 / 240 GB-os modellje között sem olyan nagy az árkülönbség. Na meg ki tudja később mire használja még, telepít-e esetleg további rendszereket.

[ Szerkesztve ]

(#8216) nOvOp válasza King Unique (#8215) üzenetére


nOvOp
senior tag

Köszi mindkettőtöknek!

(#8217) Damateo


Damateo
aktív tag

Üdv,
AMD videokártyák mennyire alkalmasak most játékra linux alatt?
GIGABYTE RX 460 vásárlásán gondolkodom.

(#8218) lev258 válasza Damateo (#8217) üzenetére


lev258
veterán

Indulásnak: [link]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8219) Frawly válasza Damateo (#8217) üzenetére


Frawly
veterán

Ha komolyan akarsz linuxozni, akkor csakis NV-s kártyát veszel, vagy ha nem fontos a játék, akkor inteles megoldást. Az AMD hiába csinál jó áron jó kártyákat, linuxos driverben nagyon szarul állnak sajnos, csak Windows alá jók.

(#8220) lev258 válasza Frawly (#8219) üzenetére


lev258
veterán

Aki ezt mondja, nagyon le van maradva. Ha akarsz beszélni róla, privátban folytathatjuk.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8221) Dhampir válasza Frawly (#8219) üzenetére


Dhampir
félisten

A Kaveri még perfekt zárt driver támogatásban részesült az előző kiadások idején (ez Ubiban 14.04 volt), ráadásul dual AMD rendszerem volt egy kis Lenovo IdeaPad notin (Z50-75).
Mostanában a nyíltról vannak jó vélemények.

(#8222) zambozoli


zambozoli
senior tag

Sziasztok!

Van még bármi lehetőségem, hogy egy intel® wireless wifi link 5100agn kártyából többet hozzak ki, mint 150Mbit (alapból 300-as)

resources: irq:28 ioport:3000(size=256) memory:d0010000-d0010fff memory:d0000000-d000ffff
*-network
description: Wireless interface
product: WiFi Link 5100
vendor: Intel Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:03:00.0
logical name: wlp3s0
version: 00
serial: 00:21:6b:8e:1b:e4
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=iwlwifi driverversion=4.4.0-93-generic firmware=8.83.5.1 build 33692 ip=192.168.134.30 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11abgn
resources: irq:31 memory:d4200000-d4201fff

Mintha nem használná a 40Mhz-s sávot.
Ez sajnos már nem segít:
sudo modprobe -r iwlwifi ; sudo modprobe iwlwifi 11n_disable=8

[ Szerkesztve ]

Üdv:ZZ

(#8223) lev258 válasza zambozoli (#8222) üzenetére


lev258
veterán

Az a 8-as nincs elírva? Elvileg 0 vagy 1 (nem, igen).
Ugye WPA hálózat?

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8224) Mtbsrác válasza Mtbsrác (#8164) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Na kipróbáltam az eredmény továbbra sem tudom állítani a fényerejét! Bmely disztrót próbáltam. Egyedül xp-vel és nagynehezen win7-el lehetett. De azokkal a rendszerekkel messze nemmegy annyit akkuról mint linuxokkal.

Más:

Hogyan tudom totálisan uninstallálni és újra feltenni a wine-t? Mindent szedjen le amit eddig feltett beleértve a programokat amiket futtatok, regisztrációs adatbázisból vagy miből is törölje ki a vackait.

(#8225) lev258 válasza Mtbsrác (#8224) üzenetére


lev258
veterán

Leszeded a Wine-t, aztán törlöd a saját mappádban levő rejtett .wine mappát. Ennyi.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8226) Dhampir válasza Mtbsrác (#8224) üzenetére


Dhampir
félisten

Felteheted a PlayOnLinuxot is, azzal többféle Wine verziót kezelhetsz kényelmesen.

(#8227) zambozoli válasza lev258 (#8223) üzenetére


zambozoli
senior tag

Jó a 8-as, és megy is a 300Mbit (mint kiderült csak a grafikus felületen rosszul írja ki.

Még azt kell megnéznem hogy az eredeti script lefut e indítás után, hogy beállítsa a wifit

Van egyébként lehetőség a Wireless sebességet kiíratni a panelra Cinnamon környezetben?

Üdv:ZZ

(#8228) lev258 válasza zambozoli (#8227) üzenetére


lev258
veterán

Én nem használom, de talán ez jó lehet: [link]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8229) lajos0001


lajos0001
tag

Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni:

64 bites mint 18.1 xfce-ről upgrade-oltam 18.2-re frissítéskezelővel, gond nélkül. A rendszerem duálbootos (egy xp is van külön partíción a mint mellett; i7-es proci, 16 GB ram). A kernel verzió maradt a régi (4.4.0-53, az upgrade nem tett fel újabb kernelt). Upgrade után minden szép, láthatóan minden működik.

Egy bosszantó új probléma azonban fellép: a grub lefutása után most nem tudok megszabadulni a kernel bootup üzeneteitől (korábban ezeket letiltottam). Guglizás azt adja, hogy az alábbi beállítás kell az /etc/default/grub -ba (komment nélkül):

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

Upgrade előtt is így állítottam ott ezt be, működött is, most is így van ott beállítva, azonban az upgrade utántól mégis minden egyes reboot után jönnek a bootup üzenetek (látható hibát nem jeleznek, csak szeretnék tőlük megszabadulni).

A sudo upgrade-grub a terminálban nem adja a várt üzenetet, helyette a grub helpjét adja csak ki minden alkalommal, nem tudom, miért.

Ezután 64 bites mint 18.2 xfce live pendriveról bootolva reinstalláltam a grubot a hard disken, látszólag le is ment a reinstall, azonban a sudo upgrade-grub megint csak a grub helpjét adja ki, és továbbra is minden reboot után jönnek a kernel bootup üzenetek (olyan, mintha az update-grub nem csinálna semmit). Bármilyen tipp, hogy tudnék ezektől megszabadulni?

A mintet nem szívesen raknám újra, már kellőképpen optimalizált, túl sok munka van benne.

Előre is köszönöm! :)

(#8230) lev258 válasza lajos0001 (#8229) üzenetére


lev258
veterán

sudo update-grub

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8231) lajos0001 válasza lev258 (#8230) üzenetére


lajos0001
tag

Amint már írtam:

"A sudo upgrade-grub a terminálban nem adja a várt üzenetet, helyette a grub helpjét adja csak ki minden alkalommal, nem tudom, miért."

olyan, mintha az update-grub nem csinálna semmit.

(#8232) ubyegon2 válasza lajos0001 (#8231) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha azt a parancsot adod ki, amit írsz, akkor olvasd el még párszor, mit irt neked a kolléga!

upgrade
vs
update

Ezután 64 bites mint 18.2 xfce live pendriveról bootolva reinstalláltam a grubot a hard disken

ez a parancs újratelepíti neked a grub-ot, nem kell hozzá live-ból futtatás:

sudo grub-install /dev/sda (az a az változhat)
utána futtasd le azért a sudo update-grub-ot

Amúgy mit ír ki az a bootup, ami zavar?

[ Szerkesztve ]

(#8233) lajos0001 válasza ubyegon2 (#8232) üzenetére


lajos0001
tag

Elolvastam. Korábban én írtam rosszat itt. Valójában a sudo update-grub parancsot adtam ki minden egyes alkalommal, és ez a várakozás ellenére nem a várható eredményt adta, ezért fordultam a fórumhoz.

(#8234) lev258 válasza lajos0001 (#8233) üzenetére


lev258
veterán

Másold be, mit írsz a Terminálba és mit válaszol. Képernyőkép a legjobb.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8235) lajos0001 válasza lev258 (#8234) üzenetére


lajos0001
tag

1/

Ezt:

xxx@xxx-MS-7752 ~ $ sudo grub-install /dev/sda
[sudo] xxx jelszava:
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát.
xxx@xxx-MS-7752 ~ $

========================
2/

sudo update-grub

beírására pedig ezt kapom (és ez még több oldalon keresztül tovább folytatódik, semmi olyan nincs benne, hogy az update ténylegesen lement):

Next: Shell-like scripting, Up: Configuration

6.1 Simple configuration handling
=================================

The program 'grub-mkconfig' (*note Invoking grub-mkconfig::) generates
'grub.cfg' files suitable for most cases. It is suitable for use when
upgrading a distribution, and will discover available kernels and
attempt to generate menu entries for them.

'grub-mkconfig' does have some limitations. While adding extra
custom menu entries to the end of the list can be done by editing
'/etc/grub.d/40_custom' or creating '/boot/grub/custom.cfg', changing
the order of menu entries or changing their titles may require making
complex changes to shell scripts stored in '/etc/grub.d/'. This may be
improved in the future. In the meantime, those who feel that it would
be easier to write 'grub.cfg' directly are encouraged to do so (*note
Booting::, and *note Shell-like scripting::), and to disable any system
provided by their distribution to automatically run 'grub-mkconfig'.

The file '/etc/default/grub' controls the operation of
'grub-mkconfig'. It is sourced by a shell script, and so must be valid
POSIX shell input; normally, it will just be a sequence of 'KEY=value'
lines, but if the value contains spaces or other special characters then
it must be quoted. For example:

GRUB_TERMINAL_INPUT="console serial"

Valid keys in '/etc/default/grub' are as follows:

'GRUB_DEFAULT'
The default menu entry. This may be a number, in which case it
identifies the Nth entry in the generated menu counted from zero,
or the title of a menu entry, or the special string 'saved'. Using
the id may be useful if you want to set a menu entry as the default
even though there may be a variable number of entries before it.

For example, if you have:

menuentry 'Example GNU/Linux distribution' --class gnu-linux --id example-gnu-linux {
...
}
-----Info: (grub.info.gz)Simple configuration, 345 lines --Top------------------------------------------------------------------------------------------------
Welcome to Info version 6.1. Type H for help, h for tutorial.

(#8236) lajos0001 válasza ubyegon2 (#8232) üzenetére


lajos0001
tag

Megcsináltam, eredmény a #8235-ben. Reboot után változatlanul jönnek a bootup üzenetek sok oldalon keresztül (démon startok, service startok főleg, számomra jelenleg teljesen feleslegesen), amíg fel nem áll a mint.
A systemd-analyze teljesen elfogadható teljes bootup időt ad (25-26 sec), a systemd-analyze blame sem ad változást a verzióváltás előttihez képest.
Az /etc/default/grub -ban az üzenetletiltó bejegyzés azonban hatástalannak tűnik, jóllehet ugyanúgy ott van, mint a verzióváltás előtt (amikor is tökéletesen működött):

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

Egyszerűen nem értem, miért van mindez (verzióváltásnak ezt nem kellene indokolnia szerintem).

(#8237) lev258 válasza lajos0001 (#8235) üzenetére


lev258
veterán

Mi az első néhány sor a sudo update-grub parancs kiadása után?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8238) lajos0001 válasza lev258 (#8237) üzenetére


lajos0001
tag

Ez (ahogy írtam, a grub helpje jön le, a grub.info.gz kibontva; a kiadott sudo update-grub sem látszik a terminálban):

Next: Introduction, Up: (dir)

GNU GRUB manualNext: Introduction, Up: (dir)

GNU GRUB manual
***************

This is the documentation of GNU GRUB, the GRand Unified Bootloader, a
flexible and powerful boot loader program for a wide range of
architectures.

This edition documents version 2.02~beta2.

This manual is for GNU GRUB (version 2.02~beta2, 11 May 2017).

Copyright (C)
1999,2000,2001,2002,2004,2006,2008,2009,2010,2011,2012,2013 Free
Software Foundation, Inc.

Permission is granted to copy, distribute and/or modify this
document under the terms of the GNU Free Documentation License,
Version 1.2 or any later version published by the Free Software
Foundation; with no Invariant Sections.

* Menu:

* Introduction:: Capturing the spirit of GRUB
* Naming convention:: Names of your drives in GRUB
* OS-specific notes about grub tools::
Some notes about OS-specific behaviour of GRUB
tools
* Installation:: Installing GRUB on your drive
* Booting:: How to boot different operating systems
* Configuration:: Writing your own configuration file
* Theme file format:: Format of GRUB theme files
* Network:: Downloading OS images from a network
* Serial terminal:: Using GRUB via a serial line
* Vendor power-on keys:: Changing GRUB behaviour on vendor power-on keys
* Images:: GRUB image files
* Core image size limitation:: GRUB image files size limitations

***************

This is the documentation of GNU GRUB, the GRand Unified Bootloader, a
flexible and powerful boot loader program for a wide range of
architectures.

This edition documents version 2.02~beta2.

This manual is for GNU GRUB (version 2.02~beta2, 11 May 2017).

Copyright (C)
1999,2000,2001,2002,2004,2006,2008,2009,2010,2011,2012,2013 Free
Software Foundation, Inc.

Permission is granted to copy, distribute and/or modify this
document under the terms of the GNU Free Documentation License,
Version 1.2 or any later version published by the Free Software
Foundation; with no Invariant Sections.

* Menu:

* Introduction:: Capturing the spirit of GRUB
* Naming convention:: Names of your drives in GRUB
* OS-specific notes about grub tools::
Some notes about OS-specific behaviour of GRUB
tools
* Installation:: Installing GRUB on your drive
* Booting:: How to boot different operating systems
* Configuration:: Writing your own configuration file
* Theme file format:: Format of GRUB theme files
* Network:: Downloading OS images from a network
* Serial terminal:: Using GRUB via a serial line
* Vendor power-on keys:: Changing GRUB behaviour on vendor power-on keys
* Images:: GRUB image files
* Core image size limitation:: GRUB image files size limitations

[ Szerkesztve ]

(#8239) lev258 válasza lajos0001 (#8238) üzenetére


lev258
veterán

Hogy került ide egy tömörített fájl?
Mi az, hogy nem látszik a Terminálban? Képet!

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8240) lajos0001 válasza lev258 (#8239) üzenetére


lajos0001
tag

Hogy került ide egy tömörített fájl?

Azt én is szeretném tudni. Egyébként, ahogy írtam, ki van bontva, már nem tömörített.

Mi az, hogy nem látszik a Terminálban?

Pontosan az, ahogy írtam: a kiadott sudo update-grub sem látszik a terminálban (ugyanis a záró enter leütése után eltűnik).

A terminálablakot a csúszkával lehet tologatni fel-le, ez a kezdete legfelül (mintaként). Amint írtam: a kiadott sudo update-grub parancs eltűnt a szövegből.

[ Szerkesztve ]

(#8241) lev258 válasza lajos0001 (#8240) üzenetére


lev258
veterán

q-val meg sejtésem szerint ki tudsz lépni. Valami nagyon félrement a frissítésnél, olyan, mintha a kiadott parancsra másfajta utasítást hajtana végre.
Ezek után jó kérdés, mi történne, ha telepítenél/leszednél egy kernelt, ugyanis ilyenkor automatikusan lefut az update-grub.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8242) lajos0001 válasza lev258 (#8241) üzenetére


lajos0001
tag

Nagyon köszönöm a segítséget. q-val kiléptem (ezt a lehetőséget nem ismertem), ezután ez jelent meg a terminálban:

Úgy fest, hogy csak a q leütése után ment le az update-grub ténylegesen, mert az ezt követő reboot után nem jelentkeztek a zavaró bootup üzenetek (érvényesült az /etc/default/grub -ban a vonatkozó beállítás, így a kernel update-ra nem is volt már szükség. Úgy tűnik, hogy minden szép most.

[ Szerkesztve ]

(#8243) zambozoli válasza lev258 (#8228) üzenetére


zambozoli
senior tag

Köszönöm!

Kipróbálom.

Üdv:ZZ

(#8244) PistiSan válasza ubyegon2 (#8171) üzenetére


PistiSan
addikt

Szia!

Nem volt időm foglalkozni a dologgal eddig, a lényeg hogy megpróbáltam amit írtál, illetve már mindent kikapcsoltam a biosban, meg letiltottam, és sehogy sem jön össze, még biost is frissítettem, mert 2 évvel (8 verzióval) korábbi biosom volt, a probléma továbbra is adott.
Egy Gparted kép, hát ha számít valamit.

(#8245) ubyegon2 válasza PistiSan (#8244) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Már csak arra tudok gondolni, hogy másik pennel próbáld ki vagy dvd-vel. 11 GB csak nem kevés a rendszernek, de az is lehet, hogy az a particionálatlan terület okozza a galibát, bár nem lenne logikus, vagy mégis van azon a hátsó lemezterületen valami gond, valahonnan ki kéne emelned 15 gigát és ott próbálni, de ha MBR partíció séma van, akkor mindenképpen csinálnod kell egy extended partíciót a 4. elsődleges helyett! Valószinű, hogy a 4. partícióról le kell mentened az adatokat és a 3-4.-et meg kell szüntetni, csak úgy tudod megcsinálni az extended partíciót, amit utána már oszthatsz nyugodtan logikai részekre. Szilvás, de szerintem ezzel tudsz tovább menni.

(#8246) PistiSan válasza ubyegon2 (#8245) üzenetére


PistiSan
addikt

Adtam a rendszernek egy picit több helyet, illetve eltüntettem a particionálatlan területet is, a probléma ugyan úgy megmaradt. HD Sentinel szerint minden oké a vinyóval, de most már futtatni fogok egy részletes öntesztet, egyre gyanúsabb nekem is.

(#8247) ubyegon2 válasza PistiSan (#8246) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Valami hardver tutira nem OK, de ne feledd kipróbálni másik pennel vagy DVD-vel sem, mert az is elég gyanús, főleg, ha a HDS szerint nincs gond a HDD-vel! Mondjuk egy részletes önteszt a valóban megbízható, az akár javíthat is meglévő hibás területből adódó helyzeten. Roppant kíváncsi vagyok, mi a fene lehet ennek a jelenségnek az oka. Igazából még ki sem tudsz hagyni semmilyen lépést, mert a telepítő figyelmeztet ilyenkor.
Ha semmi nem változik, akkor memtest következik. :U

(#8248) PistiSan válasza ubyegon2 (#8247) üzenetére


PistiSan
addikt

Az önteszt elhasal.... ez nem jó jel, fura hogy mindig máskor keletkezik a hiba.
Olvasás tesztet csináltam, ami szerint minden rendben van, újra inicializálni nem fogom a vinyót, mivel a jelenleg rajta futó windows 10 tökéletesen működik rajta, csak sokat panaszkodik az asszony, hogy állandóan frissít amikor bekapcsolja néha a gépet, szóval gondoltam megismertettem a linuxxal.
Próbáltam másik pendrive-ról, illetve dvd-ről is a telepítést, mindig ugyan ott áll meg, sokszor telepítettem már linuxot, soha nem volt még hasonló gondom sem, ezért vagyok nagyon tanácstalan, főleg úgy nem értem, hogy a live rendszer meg hibátlanul működik.
Indul a memteszt.

(#8249) lev258 válasza PistiSan (#8248) üzenetére


lev258
veterán

A Live nem lemezről dolgozik, hanem memóriából.
A Linuxok jellemzően érzékenyebbek a merevlemez hibákra, mint a Windows. Ha gyanús előjelek vannak, legyen biztonsági mentés a fontos dolgokról, mielőtt késő lenne.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8250) PistiSan válasza PistiSan (#8248) üzenetére


PistiSan
addikt

Meg volt a memtest is, 2x futott le, hiba nincs. A vinyó zavar, hogy nem fut le a diagnosztika, tudtok ajánlani rá valami programot ami live rendszer alól működik?

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.