Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8801) Mtbsrác válasza Frawly (#8800) üzenetére


Mtbsrác
senior tag

Secure Boot Enalbe/Disable ilyen van de mind1 hogy melyikre rakom, akkor is csinálja. Ill ha a boot menüt hívom itt f2-vel akkor ott van 2 lehetőség az usb indításra. Egy uefi-s itt elindul, s egy sima ahol csak az usb kulcs neve van, azzal meg csak a grub promp-tig jut el és ott villog a kurzor. Végig zongoráztam minden beállítást velük kacsolatban mindig ugyan az. Ezzel az üzivel indul amúgy a telepítő: innét már tudom hogy nem fog működni.

(#8802) fradi81 válasza Mtbsrác (#8801) üzenetére


fradi81
veterán

Itt ha nyomsz folytatást nem települ?

moto g72, Ninebot d28e

(#8803) Frawly válasza Mtbsrác (#8801) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, ha csak ez a baj, akkor nyomj folytatást, valószínű fent van a Windows MBR-rel nálad, és az ezután nem fog tudni BIOS módban bootolni, mivel az nem fér össze az UEFI-s indítással. Próbáld meg a Linux telepítőt MBR módban kiírni, futtatni, és úgy telepíteni.

Mindezektől független a Secure Boot, amit célszerű kikapcsolva tartani, bár azért meg kell nézni, hogy a Windows bootképességét nem érinti-e.

(#8804) Mtbsrác


Mtbsrác
senior tag

fradi81: kénytelen vagyok rányomni hogy elinduljon, a telepítés és a közben áll ki a fentebbi grub hibával, mikor azt telepítené/konfigurálná.

Frawly: Windows-t még sosem látott a lapos csak egyszer raktam fel rá sok éve a 17-et. Azóta más rendszert nem látott. Linux telepítőt MBR módban kiírni ezt hogy csináljam. Unetbootin-el és a mint-nek az usb készítőjével csinálom a telepítő usb-ket.

Most visszaraktam rá a 17-et az csont nélkül felment. Semmi hibát nem írt ki. Ez anno se szórakozott.

(#8805) King Unique válasza Mtbsrác (#8801) üzenetére


King Unique
titán

Az Ubuntu, Mint, Fedora pl. az Arch, Debian (?) és társai disztrókkal ellentétben rendelkeznek Secure Boot digitális aláírással. Tehát az előbbieknél ez a része OK és bekapcsolt Secure Boot mellett is tudnak bootolni, használhatók stb. Viszont a telepítésnél a harmadik féltől származó szoftverek felrakása már elvileg csak kikapcsolt Secure Boot esetében fog működni. Ha be van jelölve, akkor aszem jelszót kér, de elvileg akkor is tovább lehet lépni. Vagy nem jelölöd be ezt az opciót és akkor nem fog problémázni miatta a telepítő. Vagy másik lehetőség Legacy BIOS (CSM) módban telepíteni a rendszert, ha van ilyen opció ennél a hardvernél.

[ Szerkesztve ]

(#8806) Frawly válasza Mtbsrác (#8804) üzenetére


Frawly
veterán

Ha modern disztrót írsz ki, akkor csak írd ki az iso-t dd-vel, így BIOS boottal is indul (csak akkor a boot menüből a legacy bootot kell választani, vagy a BIOS-ban ugyanezt).

Ha Windows alól írod ki a pendrive-ot, akkor Rufusnál kell kiválasztani, hogy MBR vagy UEFI módban írja ki.

Ha nincs fent a gépen más rendszer, akkor ne szenvedj vele, nyomj folytatást ennél a figyelmeztető üzenetnél, és megcsinálja a bootot UEFI-GPT-vel. Többet onnan nem kell vele foglalkoznod, csak annyi a hátránya, hogy akkor Win7-nél régebbi rendszert nem telepíthetsz arra a meghajtóra, de nem is lenne érdemes ilyet telepíteni/használni.

(#8805) King Unique: igen, meg mióta megtörték, azóta a hackerek és malware-ek is rendelkeznek vele, ezért nem ér semmit az egész, csak bonyolító tényező, megéri kikapcsolni.

(#8807) Dhampir válasza Syl (#8796) üzenetére


Dhampir
félisten

Hárman (Syl, Win10, makkOS MBP) egy ellen, úgy már könnyebb dolgotok lészen, de sosem lehet tudni, rafinált kis dög ez. :DDD

(#8808) King Unique válasza Frawly (#8806) üzenetére


King Unique
titán

Ott, ha jól tudom arról volt szó, hogy kiszivárogtak bizonyos kulcsok, amiket aztán utólag visszavontak. A fejlesztések viszont nem álltak le, újabb UEFI specifikációk, hardverek stb. jönnek. Sőt, az alábbi cikk alapján az Intel a jövőben központi szerepet szán az UEFI-nek és a Secure Boot funkciónak.

(#8809) herdsman12


herdsman12
őstag

A Thunar gondolkozás nélkül csatolja az fstab állományban nem szereplő partíciókat is.
Lemezek alkalmazásban automata csatolást kikapcsolom, "További hitelesítés megkövetelése..." beikszelve, ekkor az alábbiak szerint beírkál az fstab állományba, majd Reboot után a helyzet változatlan, gondolkozás nélkül csatolja bármelyik partíciót.

Mi lenne a jó megoldás?

[ Szerkesztve ]

(#8810) szotadi


szotadi
tag

üdv,

2db telepítő pendrive-ot kellene készítenem, sajnos linux-on nem tudom hogyan kellene! :F
-win7 ntfs
-win10 fat32 (UEFI)

szeretném segítségeteket kérni.

SzotAdi

(#8811) King Unique válasza szotadi (#8810) üzenetére


King Unique
titán

A kezdő topikban erről is volt szó. Egyébként megoldható mindkettőnél sima fájlkezelős másolással és a 7-esnél sem feltétlen szükséges külső program hozzá. Utóbbinál legacy BIOS (CSM) módban csak NTFS + aktív partíció (boot flag) kell. Az UEFI-s bootolás és telepítés meg amúgy is problémás lehet nála (példa), illetve a pendrive-ról történő telepítésnél akár még ezzel is szórakozni kell... De az újabb Windows-verzióknál már az UEFI is OK.

[ Szerkesztve ]

(#8812) szotadi válasza King Unique (#8811) üzenetére


szotadi
tag

köszönöm! :R

Csak kiváncsiság képpen a Mint gyári pendrive formázó/lemezkép-író is elég lehet? :U

(#8813) King Unique válasza szotadi (#8812) üzenetére


King Unique
titán

A beépített lemezkép-író ún. DD képfájl módban írja ki az ISO-kat, ami a Linuxokhoz jó, ellenben a Windows lemezképekhez már nagyon nem. Sőt, az utóbbiakhoz semmilyen olyan program, ami így írja ki a telepítőt.

[ Szerkesztve ]

(#8814) szotadi válasza King Unique (#8813) üzenetére


szotadi
tag

értem,
windows-on a rufust használltam gondoltam hátha van mint-hez valami hasonló.

még egyszer köszönöm!

(#8815) dbius válasza szotadi (#8814) üzenetére


dbius
veterán

Van, pl. woeusb link Én ezzel készítettem uefi win10-es pendriveot, ment rendesen a win telepítés, gond nélkül.

(#8816) King Unique válasza dbius (#8815) üzenetére


King Unique
titán

Én mondjuk nem voltam tőle annyira elragadtatva, amit a másik topikban említettem. Illetve amúgy sem létszükséglet a használata, mert a 10-esnél bőven jó a fájlkezelős másolás is.

(#8817) dbius válasza King Unique (#8816) üzenetére


dbius
veterán

Nekem nem volt vele gondom, de arra már nem emlékszem, hogy 18.3, vagy 17.1 alól csináltam.

De az a szép a Linuxban, hogy nem csak egy módszer van, hanem több is, ahogy Te is említetted: [link]

(#8818) szotadi


szotadi
tag

Köszi az infokat, még annyi kérdésem lenne, hogy AMD Athlon 5350 (am1) procis 4GB ram konfigra melyik Mint-et érdemes kipróbálni (win7 lenne cserélve)?

(#8819) szuszinho


szuszinho
őstag

Sziasztok,

Mint 18.2 és egy RX 460 problémám van. Friss telepítés után feltettem a amdgpu-pro-t, majd ment a --px install. Továbbra is csak terminálon érem el a rendszert.
inxi -F kimenetében: Display Server: X.org 1.18.4 drivers: fbdev,ati (unloaded: vesa, radeon) FAILED: intel, amdgpu

Működésre tudom bírni valahogy?

(#8820) King Unique válasza dbius (#8817) üzenetére


King Unique
titán

Igen, valóban meg lehet oldani többféleképpen is. De mivel pl. a Mint beépített lemezkép-író eszköze nem alkalmas rá, illetve hogy ne kellejen külső programok után kutatni, ezért ajánlottam a sima fájlkezelős másolást, ami az általad linkelt leírásban is van. Ahhoz egyébként annyi kiegészítést tennék, hogy a 10-esnél UEFI-s bootoláskor még GPT partíciós tábla sem feltétlen szükséges a pendrive-ra, megy az MBR-rel is. Valamint az MBR + FAT32 + legacy módban esetleg boot flag kombináció egyaránt működik legacy BIOS és UEFI módban. Tehát a leírásban lévő módszer ellenére az előbbihez a 10-esnél megint nem létszükséglet a WoeUSB, ahogyan az utóbbihoz szintén nem.

(#8818) szotadi:
Egy 4 magos CPU és 4 GB RAM esetében szinte kb. ugyan mindegy. Lehet egy MATE és Xfce kiadás valamivel pörgősebb lenne, de egy ilyen konfigon elvileg a Cinnamon és a KDE is bőven elfut. Ha eddig egy 7-es volt rajta, ami az előbbi rendszereknél általában több erőforrást igényel, akkor meg pláne. Egyébként a Mint esetében elsődlegesen a Cinnamon és a MATE kiadás preferált, illetve főleg az előbbi. Valamint rendszerint ezeknek a lemezképeit szokták az új verzióknál is legelőször elérhetővé tenni.

[ Szerkesztve ]

(#8821) KFeri22


KFeri22
tag

Sziasztok!

Egyik pillanatról a másikra nem lehet a pendrivra másolni. Azt írja, hogy a cél írásvédett. Formáztam, az sem segített. Másik pendrive-nál ugyanez van. A Windows mindkettőt írja. Mi lehet a megoldás? (Linux Mint 17.3)
Előre is köszönöm.

(#8822) King Unique válasza KFeri22 (#8821) üzenetére


King Unique
titán

Ahogyan Windowsnál, úgy Linux esetében is megszüntethető az írásvédett állapot pl. egy pendrive-nál. De, ha echte írásvédett lett a flash meghajtó, az a tönkremenetel egyik jele szokott lenni. Viszont akkor a másik OS-en sem lehetne írni, tehát jó esetben nem ez a gond.

Egyébként milyen fájlrendszer van rajta, van az íráshoz megfelelő jogosultság? Pendrive-oknál egyébként nem ritka, hogy naplózó fájlrendszert (pl. NTFS) használnak egyesek a FAT32 4 GB-os fájlméret-korlátozása miatt. De pont ezért lett kitalálva pl. az exFAT.

[ Szerkesztve ]

(#8823) ubyegon2 válasza KFeri22 (#8821) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nekem is van ez gyakorta, néha a Mint Debiannak képzeli magát félig, mert csatolja a pent, de nem akar rajta műveletet végezni, máskor meg bedugom és nem balhézik. (egyszer ha lesz időm, kiókumulálom, miért van ez)

Ha nem akarja, mindig nyitok jobb gombbal egy rendszergazda módot a Nemon belül, ezzel mattot kap a rendszer. ;)
Persze az a normális megoldás, amit King kolléga dobott be.

(#8822) King Unique Jó, hogy említed ezt az exFat fájlrendszert, már mióta át akarom állítani a filmes penemen az NTFS-t...... :) Gondolom az agyasTV-knek nem gond úgy, mint az androidos smartboxnak az ext.

[ Szerkesztve ]

(#8824) KFeri22 válasza King Unique (#8822) üzenetére


KFeri22
tag

Úgy tűnik megjavult, miután Windowsal írtam rá. Most tudom Linux-al is írni.
FAT32-ről NTFS-re lett formázva a 4 gb-os korlátozás miatt.
ExFAT-ra hogyan lehet formázni? Csak a FAT32-t, NTFS-t és EXT-4-t ajánlja fel.

(#8825) KFeri22 válasza ubyegon2 (#8823) üzenetére


KFeri22
tag

Köszönöm a "rendszergazda mód" tippet. Ha legközelebb előjön ez a probléma kipróbálom. :)

(#8826) King Unique válasza KFeri22 (#8824) üzenetére


King Unique
titán

Linuxnál is lehet exFAT-ra formázni pl. a Disks (lemezek) alkalmazással és terminálban egyaránt, ha telepítve vannak az exfat-fuse exfat-utils csomagok. De a Mint újabb verzióinál már ez is OK és eleve natívan támogatják az exFAT fájlrendszert. Viszont érdekes módon a nagy és híres GParted már nem támogatja az exFAT fájlrendszerű kötetek létrehozását.

[ Szerkesztve ]

(#8827) KFeri22 válasza King Unique (#8826) üzenetére


KFeri22
tag

Sikerült exFAT-ra formázni a Lemezek alkalmazással a leírás alapján, viszont a buta okostévém nem ismeri ezt a fáljrendszert, ezért ismét NTFS-re formáztam. Köszönöm a segítséget. :)

(#8828) KFeri22


KFeri22
tag

Jelenleg így néz ki a gépem merevlemeze. Ha az 1. partíción lévő Windows10 újra lenne telepítve, akkor a többi partíciót nem befolyásolná?

(#8829) 0xmilan válasza KFeri22 (#8828) üzenetére


0xmilan
addikt

A többi partíciót nem, de az MBR-t újraírja, így a utána a linux(ok)ba nem tudsz bootolni.
Itt a megoldás a GRUB helyreállításához.

(#8830) KFeri22 válasza 0xmilan (#8829) üzenetére


KFeri22
tag

Akkor W10 telepítése után a Mint telepítőlemezét kell berakni és a leírt módon visszaállítani a Grub-ot?

(#8831) Rimuru válasza KFeri22 (#8830) üzenetére


Rimuru
veterán

Igen.

Vigyázat, csalok!

(#8832) KFeri22 válasza Rimuru (#8831) üzenetére


KFeri22
tag

:R

milangfx :R

(#8833) Véreshurka


Véreshurka
senior tag

Hellósztok!

3 napja feltettem a win mellé a Mint-et is. Nagyon apró-cseprő dolgokkal kapcsolatban is lehet zavarni a közösséget?

El Psy Kongroo

(#8834) Rimuru válasza Véreshurka (#8833) üzenetére


Rimuru
veterán

Igen.

Vigyázat, csalok!

(#8835) csixy válasza KFeri22 (#8828) üzenetére


csixy
addikt

Vagy még egyszerűbb ,ha a win10 újratelepítése előtt bedugsz a működő linux mellett egy pendrájvot (mondjuk hogy ez pl a /dev/sdb)
Ezután parancssorba:
sudo grub-install /dev/sdb
sudo update-gub

Ezután a pendrájvról is működik a grubod.

Ezután jöhet a vin10 újratelepítés

Ezután bebootolod a linuxodat a pendrájvról és

sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grub

látszólag ez sokkal egyszerűbb
;)

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#8836) 0xmilan válasza csixy (#8835) üzenetére


0xmilan
addikt

Igen.

(#8837) Dhampir válasza Véreshurka (#8833) üzenetére


Dhampir
félisten

Elképzelt kérdések és feleletek:

Látogató:
Nagyon apró-cseprő dolgokkal kapcsolatban is lehet zavarni a közösséget?

Törzsi fórum:
Igen!

Látogató:
Van valakinek egy Bélása?

Törzsi fórum:
???

Látogató:
Akkor más... Kihasználatlan egymilliós MacBookra szeretném feltenni a Linux Mintet. Érdemes?

Törzsi fórum:
Lehet azt is.

Látogató:
Nincs valakinek ilyen megunt és feleslegessé vált MacBookja? Kipróbálnám.

:D

(#8838) KFeri22 válasza csixy (#8835) üzenetére


KFeri22
tag

:R

(#8839) gojko.m


gojko.m
senior tag

Sziasztok!

Nekem is GRUB-bal kapcsolatos kérdésem lenne. A helyzet a következő:

Egy kicsit testre akartam szabni a meglévő GRUB-ot (lista sorrend, színek, háttérkép, stb.) a Grub Customizer alkalmazással. De elcseszte a magyar nyelvű boot menüben az ékezeteket. Hogyan tudnám helyreállítani?

(#8840) JonssoN


JonssoN
csendes tag

Sziasztok!

Az volna a problémám, hogy az istenért se tudok megosztani SMB-n egy mappát az 1TB-s vinyómról Sambával. A dolog lényege az lenne, hogy PS3-on tudjam nézni a filmeket de sajnos nem megy. :(
Átnyálaztam több fórumot is de nem jutottam eredményre. Mikor a samba configba beleírom a megosztást és utána futtatok egy testparm-ot terminálból akkor írja, hogy ő megosztotta de PS3-on hiába írom be, hogy smb://192...vagy smb://filmek, nem vezet eredményre. Most úgy állunk, hogy tegnap ledúrtam a sambát és az összes mellék csomagját. Rendszerem 18.3 XFCE. Előre is köszi a segítséget. :)

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi 9T 6/128 GB Flame Red

(#8841) lev258 válasza JonssoN (#8840) üzenetére


lev258
veterán

Én a múltkor egy egész napot eltöltöttem vele, mire rájöttem, hogy a "szerver" gépen nem volt engedélyezve a samba a tűzfalban. :DDD
Azt egyébként nem tudom, hogy a PS3 samba képes-e.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8842) JonssoN válasza lev258 (#8841) üzenetére


JonssoN
csendes tag

A port engedélyezve van, így ez nem lehetne probléma. PS3-nak meg képesnek kellene lennie mivel nem "rendeltetés szerűen" van használva így a Movian mediaplayerrel próbálnám használni ami képes ilyesmire.

Xiaomi Mi 9T 6/128 GB Flame Red

(#8843) gojko.m válasza JonssoN (#8840) üzenetére


gojko.m
senior tag

Nálam is problémás volt a mappamegosztás. Megoldásban jó kiindulás volt a shares-admin. Leírás: link

(#8844) JonssoN válasza gojko.m (#8843) üzenetére


JonssoN
csendes tag

Köszi, megpróbáltam azt is, gadmin-al is próbálkoztam de semmi. Hagyom is a francba az egészet, csak kicsit felb*sz, hogy ennyit kell szarakodni egy mappamegosztással. Fél éve használom a mintet hatalmas megelégedéssel. Amióta felraktam azóta wint látni nem akarok csak ilyenkor néha előjön, az, hogy ott az ilyesmit "könnyebben" meglehetett oldani.

Xiaomi Mi 9T 6/128 GB Flame Red

(#8845) gojko.m válasza JonssoN (#8844) üzenetére


gojko.m
senior tag

Win 10-nél már ez sem olyan egyszerű. Többen is panaszkodtak ezzel kapcsolatban.

(#8846) lev258 válasza JonssoN (#8842) üzenetére


lev258
veterán

Én azt hiszem, nem portot engedélyeztem, hanem magát a samba-t, mint szolgáltatást. Most nem annál a gépnél vagyok, így nem tudom visszanézni a pontos menetét.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#8847) nOvOp


nOvOp
senior tag

Sziasztok!
Van egy Fujitsu laptopom, amin jelenleg egy W10 és egy Mint Cinnamon fut. A W10 a C partíción van a Mint a D-n. A W10 már nagyon elfáradt és újra kellene tennem (sajnos arra is szükség van). Gondoltam, hogy akkor a Mintet is újra tenném. Az jelent bármilyen sebesség problémát, ha marad a D meghajtón? Illetve van olyan progi, amivel le tudom menteni a Mint beállításokat, adott esetben a programokat is (vagy legalább a program beállításokat)?

(#8848) Rimuru válasza nOvOp (#8847) üzenetére


Rimuru
veterán

"Mintet is újra tenném" - miert? semmivel se leszel elorebb egy ilyen muvelettel. ;)
"jelent bármilyen sebesség problémát, ha marad a D meghajtón" - nem

pont a napokban volt szo rola, grub helyreallitasra lesz majd szukseged. (ha esetleg meggyoztek az erveim hogy felesleges ujratelepiteni a mintet ;] )

Vigyázat, csalok!

(#8849) nOvOp válasza Rimuru (#8848) üzenetére


nOvOp
senior tag

Köszi, akkor visszaolvasok. Bár, mintha itt is szó lett volna arról, hogy az upgarde-ek nem mindig tartalmazzák az összes funkciót, mintha egy teljes telepítést végeznék az új verzióból. Rosszul tudom?
Illetve laptopnál sokszor előfordult már, hogy csak lecsukom a fedelét, majd 1-2 óra múlva, ha előveszem, akkor "hiányoznak a betűk". Pl. a menü feljön de tök üres, max 1-1 karakter látszik. Múltkor egy fájlkezelőt nyitottam meg és ott voltak az ikonok, de sehol egy betű (???). Ilyenkor vagy újraindítom, de a legutolsó alkalommal elég volt egy ki-be jelentkezés is. Szóval ezért is gondoltam, hogy újratelepítem.

(#8850) ubyegon2 válasza nOvOp (#8847) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ahogy kéklufi írta, nem kell újratelepíteni a Mint-et, az a saját partícióján ugyanaz lesz, mint volt, csak a rendszerindítót kell újratelepíteni, pár napja pont ez volt a téma, olvass vissza kicsit majd. Mi az D meghajtó amúgy? :Y

Ha a legfrissebb Mint-ed van, akkor azon már default a Timeshift, nagyon könnyen használható rendszermentő program. (nem véletlenül írtam mindig, hogy írjuk már le a rendszerünk pontos nevét vagy verzióját, mert sok esetben lényeges infó)

Amúgy az se baj, ha újratelepíted, legalább gyakorlod, az sosem árt. A sorrendre figyelj, első a Win, fastboot meg secureboot kikapcs és utána jön a Linux! De nem a D meghajtóra!!! ;]

#8828-tól olvasd a témát

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.