Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél!
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben, újabb kínai csoda.
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Remus389
veterán
A régi dolgaidat tartalmazó meghajtó egyben Windows rendszerlemez?
Igen, de a Windows lepadlózott, mindig lefagyott indulásnál, úgy kellett kihúzni az áramot szegény laposból. Gondoltam nem szórakozok ezzel, amúgy is darabos a youtube, egy másik gépen letöltöttem a Linuxot és a Rufus-szal megcsináltam a pendrive-ot.Ha igen, akkor ki lett a Windowsban kapcsolva a gyorsindítás?
Ezt nem tudom, de már nemigen tudok visszamenni. Ha elindítom a gépet a Linux bootol és kész. -
ballington
addikt
Sziasztok.
Feltelepítettem a Mint 22-őt az alábbi gépre: ASUS B85M-Gamer alap, Intel i5 4570 cpu, msi gtx660 vga.
Már a telepítés fura volt. Először Ventoy-al próbáltam, ami be is töltött, viszont az iso kiválasztás után hibát dobott. Ezt betudtam a régi BIOS-nak és alaplapnak. Majd készítettem külön az iso-val egy usb telepítőt. Ezzel hiba nélkül fel is telepítődött a Mint Cinnamonnal, viszont az első újraindítás után nem indult el. A bios után Secure Boot-ra hibát dobott egy olyan üzenet kíséretében, hogy először a kernelt kell betölteni. A secure boot-ot nem tudtam kikapcsolni, csak átkapcsoltam Windows UEFI-ről Other OS-re. Így már elindul a Mint is.
Ez volt a telepítés, nem tudom, hogy ez mérvadó-e az alábbi hobára, gondoltam azért leírom.
A hiba tehát, hogy a rendszer használata közben elég hamar kifagy, szó szerint, csak a reset segít. Nem tudtam sokat tesztelni, de általában a böngésző használata közben. Azért mondom ezt így, mert pl a frissítések, terminál használatánál nem. Másra meg nem lesz használva, csak böngészésre.
A fagyást megelőzően a cinnamon környezetre ugrik elő egy ablak, hogy AZ összeomlott, tiltsak le valamilyen kiterjesztéseket, és hogy újraindítsa-e a környezetet vagy ne. Mindegy mit válaszolok, a fagyás kis idő múlva bekövetkezik.
Kérdésem, hogy ez lehet vga driver hiba által? Mégiscsak egy 11 éves darab. -
Nagyon furi hibam volt ma: elobb az egyik monitoromon mintha felrecsuszott volna a desktop, a hatterkepe felcsuszott a bal felso sarokba. Ezutan a hatterkep ugy viselkedett, mint ahogy kellett, de a fekete teruleteken nem tortent semmi. Gondoltam ujrainditom, ugyis mindig csak sleepbe ment hosszu ideje. Kaptam GRUB promptot, ott 'exit' beirasara bootolt a Windows. Ezutan beneztem BIOS-ba, ott csak az egyik SSD latszott, a masik nem. Megint Windows boot, elinditottam az Adata SSD Toolboxot, csak az egyik SSD-t mutatta, ahogy a Windows Disk Management is. Mar elkonyveltem magamban, hogy akkor a Linuxos SSD-nek sanyi, amikor meg egyszer turkaltam a BIOS-ban, semmin nem allitottam es bejott a Debian bootmenuje... Elinditva a Debiant, beleptem a rendszerbe es a nagyobb monitoron jo volt a kep, a kisebben viszont szemetes (KDE Plasma). Probaltam ujrainditani megint, letiltottam, ujraengedelyeztem a kisebb monitort, mindig szemetes volt a kepe (hozzateszem: Windows alatt tokeletesen mukodott). Felraktam GNOME Flashbacket, MATE-et, mindketto alatt tokeletesen mukodik mindket monitor. Meg plusz tudnivalo: a nagy monitor a VGA-n van, a kisebb az integralt Radeonrol kapja a kepet (alaplapi HDMI).
A monitor vegul is nem idegesit halalra, de az lehet, hogy az SSD vezerloje elkezdett haldoklani? nvme-cli szerint teljesen jo allapotban van a drive...
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi, A Linux Mint az én oprendszerem!
Csak a piszok azért is a windows EFI partíciójába petélt és onnan a windows nem hagyta bootolni, át kellett másolnom egy másik lemezre csinált EFI partícióba a grubos bootot ... a boot és az ubuntu mappát és átszerkeszteni az fstabot.
Végül itt is a 2560x1440-es felbontásnál és az 1440p60HD videolejátszásnál maradtam.
20 pixellel csökkenteni kellett a képernyőről lelógó képet az nvidia kezelővel és az nem tudta menteni a nem létező xorg.conf fájlt. Emiatt azt létrehoztam és belecopyztam az nvidia által menteni szándékozott tartalmat. Így már jó minden!!!
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] driver: nvidia v: 550.120
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: nvidia gpu: nvidia,nvidia-nvswitch resolution: 2520x1417~120Hz
API: EGL v: 1.5 drivers: crocus,kms_swrast,nvidia,swrast
platforms: gbm,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.2 vendor: nvidia mesa v: 550.120
renderer: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ neofetch
...-:::::-... noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF
.-MMMMMMMMMMMMMMM-. --------------------------------
.-MMMM`..-:::::::-..`MMMM-. OS: Linux Mint 22 x86_64
.:MMMM.:MMMMMMMMMMMMMMM:.MMMM:. Host: HP Compaq Pro 6300 SFF
-MMM-M---MMMMMMMMMMMMMMMMMMM.MMM- Kernel: 6.8.0-38-generic
`:MMM:MM` :MMMM:....::-...-MMMM:MMM:` Uptime: 1 min
:MMM:MMM` :MM:` `` `` `:MMM:MMM: Packages: 1990 (dpkg)
.MMM.MMMM` :MM. -MM. .MM- `MMMM.MMM. Shell: bash 5.2.21
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: Resolution: 2520x1417
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM:MMM: DE: Cinnamon 6.2.7
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: WM: Mutter (Muffin)
.MMM.MMMM` :MM:--:MM:--:MM: `MMMM.MMM. WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
:MMM:MMM- `-MMMMMMMMMMMM-` -MMM-MMM: Theme: Mint-Y-Dark-Teal [GTK2/3]
:MMM:MMM:` `:MMM:MMM: Icons: Mint-Y-Cyan [GTK2/3]
.MMM.MMMM:--------------:MMMM.MMM. Terminal: gnome-terminal
'-MMMM.-MMMMMMMMMMMMMMM-.MMMM-' CPU: Intel i7-3770 (8) @ 3.900GHz
'.-MMMM``--:::::--``MMMM-.' GPU: NVIDIA GeForce GT 1030
'-MMMMMMMMMMMMM-' GPU: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000]
``-:::::-`` Memory: 979MiB / 15865MiB -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én még az elején vettem, amikor várni kellett hónapokat, mire legyártották. Most már azt hiszem 1 hét körül házhoz szállítják. A SteamDeck topicban érdeklődj, pont úgy megy a vásárlás mintha vennél egy játékot a Steamen: [link]
V.Stryker: arra gondoltam, hogy legacy módban, vagy uefi módban bootoltál be a telepítőről? Ahhoz, hogy a két OS számára legyen egy boot menü, ahhoz az Ubuntut úgy kell telepítened, ahogy anno a Windows is. Ha azt legacy módban csináltad, akkor az Ubit is úgy kell telepíteni.
Kicsit nehéz így átlátni, hogy most mi van nálad. Az ubi telepítő alól tudnál csinálni képeket a helyzetről. Meg egy
sudo fdisk -lparancs kimenete is hasznos lenne. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mivel Linux-szal összefüggésben merült fel a Windows és nem igazán lehet úgy elsétálni a téma mellett, hogy a felhasználók túlnyomó többsége még mindig Windowst használ asztali célokra és a Linux telepítésében is leginkább csak Dual Bootban gondolkodik, így igen, felmerült ma is a Windows témának, de nem arról szólt a beszélgetés akkor sem, hanem a Linuxról.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hasonlóképpen használom az én gépemet. Az alaplapban lévő NVMe SSD-n egy Debian fut, a külső mobil racken pedig a Windows 10 van telepítve. A Windows Bootja az NVMe SSD EFI partícióján van a Debianéval együtt. Ha szükségem van a Windowsra, akkor bekapcsolom a racket és Grub menüben arra bootolok be.
Sajnos a legutóbbi Windows 10 frissítés kiütött valamit a Grub-ban, így bekapcsolt SB mellett nem tölt be a Debian, Shim hibaüzeneteket kapok tőle, annak ellenére, hogy a Debian ISO eredeti. Ha kikapcsolom az SB-t, akkor megy minden flottul.
Tehát elképzelhető, hogy nálad is lesz összeakadás.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Ha a gépben két ssd van és az egyiket a linuxnak szánom, akkor a dualboot-ot hogy célszerű megoldani?
Én arra gondoltam,hogy ha variálni akarom,hogy melyiket használjam, akkor boot sorrendet módosítanék, ahelyett, hogy a windows-os ssdre tegye rá a grub-ot a linux, így két, mindenben egymástól független rendszer lenne.
Jó ez az elképzelés? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerintem visszafelé kompatibilis. Tehát az UEFI-s linux felveszi grub menüjébe az UEFI-s linuxot is, meg a windowst is és az MBR-lemezre telepített linuxot is (ennek nem a boot sectorával foglalkozik, hanem csak magával a telepített rendszerrel, tehát ha a telepítéskor nem adunk meg telepítési célt a grubnak, vagy mittomén azt modjuk egy pendrájra telepíttettük és az nincs bedugva akkor is felveszi a grubmenüjébe és bebootolja. Én így szoktam megspórolni a chrootolást. A bootolhatatlan linuxot felvetetem egy másik ép linux grubmenüjébe, majd arról bebootolván az élőben futó rendszer grubját , és master boot recordját meggyógyítom, vagy akár az efi bootját meggyógyítom, csak ahhoz előbb egy előző körben kívülről editálni kell az fstab-ját, hogy bebootolás után már készen /boot/efi legyen csatolva az efi partíció. Fordítva valóban nem látja az mbr legacy linux az UEFI rendszerek efi partícióját, tehát a windowst sem.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Értem, csak ez így nagy katyvasz, főleg widows szempontjából. Ha a windows még bootolható, akkor először a linux partíciókat törölném. Aztán csinálnék egy mentést a windows User mappájáról. Aztán bebootolnám a windowst és convert GPT .... kérdés, hogy mit tud a BIOS. Aztán ha mégis bootolható maradna, akkor bebootolván a vindowst saját magával zsugoríttattnám saját magát. Aztán Gparteddel megnézném, hogy hogy néz ki az egész. Aztán már a többi (általában) egyértelmű.
-
válasz
5leteseN
üzenetére
Hogyafenébe ne tudna Windows10-11-et indtani ha annak normális EFI bootbejegyzése van. Sokszor kipróbáltam már.
MBR-t is tud szerintem indítani de erre nem fogadok mert a környezetemben évek óta csak uefis gépek vannak így nem tudom tesztelni.
Viszont.
Windowst uefibe CSAK akkor tud elstartoltatni ha annak megvan az EFI boot bejegyzése.
Ez nem a supergrub hibája, hanem a Winek a Linuxokkal ellentétbe a bootbejegyzéseket és az indítási paramétereket az EFI-n tárolják, míg a Linuxok a /boot alatt, pl. grub.cfg.
Illetve már ez sem igaz mivel némely disztró kivágja már az efibe a fontos dolgokat és így már azokat se lehet manuálisa indítani így külsőleg ha nincs EFI bejegyzés. -
vadkörte
addikt
"...az újabb és gyorsabb pendrájvok gyakorlatilag SSD-k..."
Szakértőként és/vagy hozzáértőként is bele futhatsz, SSD-nek tűnő pendrive-ba, hát még laikusként. Akkor már inkább vennék egy NVME házat és bele valami olcsó(bb) akár 2nd. hand SSD-t (végül is kisebb a mérete mint a 2,5"-é
, cserébe gyorsabb és jobban melegszik) és még ordas nagy méretű - 2TB-> - sem szükséges, ilyen célra a legócskábbtól egyel jobb minőségű 256-os is bőven elég. Szerintem!#98980 Krystal_s
A live! nem munkára való, hanem arra, hogy kipróbáld az adott disztribúciót, illetve ha beüt a gebasz akkor adatmentésre. Javaslom, hogy engedd el ezt a live-os "bohóckodást" és telepíts egy normális dirsztót (normális nem=Puppy) egy, akár külső meghajtóra, ha nem akarsz, vagy nem lehet dual boot-ozni.
Nálam - amikor Wine-oztam - egy régebbi MSOffice még elkóricált Wine-ban, néha hisztizett, néha magába roskadt (és vitte magával a komplett munkaállományt is) amúgy futott, a FastStone Image Viewer kifogástalanul futott Wine-ban. De egy PS, InDesign, Affinity Suite, stb... fel sem telepedett, ha fel tudtam erőszakolni valahogy indulni/futni már nem tudott.
Elég sok olyan opensource videó- és képszerkesztő van ami keresztplatformos (elérhető Windows, linux, sok esetben Mac környezetre is) ezek jelentős része ráadásul az adott OS saját tárolóiból is telepíthető. Arról viszont nem szólt a fáma, hogy milyen programokat szeretnél használni és milyen gépen. -
A Te verziódban nyilván UEFI rendszert feltételezve én azt csinálnám, hogy a gépben lévő meghajtót linux telepítővel GPT-re inicializálnám és a lemez elején hagynék annyi szabad helyet amennyi majd a windowsnak kell. A többi részre két partíciót csinálnék, egy NTFS-t a közös adattárnak és egy Ext4-est a linux / -nek. Bedugnék egy pendrájvot is - az is lehet GPT, erre csinálnék egy legalább 600 megabájtos FAT32 partíciót (de lehet akár 1 Gigabájtos is a később előkerülhető ötletelések, linux distro váltások, esetleges Grub boot-ról Systemd bootra váltás esetére) és ezt most /boot/efi csatolnám és feltelepíteném a kedvenc Linux Mint Cinnamonomat. .... Amikor ezzel megvagyok, akkor a rendszert leállítván eltávolítanám a telepített linuxomat bootoló pendrájvomat. Most jöhet a windows telepítés és a szabad helyet megmutatnám a windows telepítőnek "ide tessék parancsolni települni" jeligére. ... Kész. Ezután ha simán indítod a gépet akkor a windows indul, ha pedig bedugod előre a pendrájvodat és arról bootolsz, akkor a linux fog beröffenni. ... Ez egy ilyen CsIxy - féle megoldás. Ennyit kibír egy pendrájv, mondhatni pont erre való. ... Hajrá !

-
tusi_
addikt
Sziasztok

A heten megjon a laptopom - remelem - es mar korvonalazodik, hogyan telepitsem.
Eredetileg csak linux lett volna rajta, es Mint "hivo" vagyok. Semmi szakmai oka nincs, csak ez volt az elso linuxom meg sok evvel ezelott es megszerettem. Mar le is toltottem a cinnamon-t.Viszont: mivel elfelejtettem szinte mindent a Linuxrol es kellenek olyan programok, amik szerintem nincsenek meg linuxra - pl EVE, ilyen halozati szimulator software, halozati eszkozoket lehet szimulalni rajta - es igy tovabb, ugyhogy kell windows is ra. Van egy Home licenszem meg valahol a sarokban, az eleg lesz ra.
Amivel rossz tapasztalatom van, az a dual boot. Regen ket particiot hasznaltam, illetve 3-at, egy a winnek, egy a Linuxnak, a 3. meg a tarhely. Mivel Linux tud NTFS-t kezelni, ezert a 3. particio NTFS lenne. regen volt, hogy lehalt a Grub es se ezt, se azt nem tudtam bootolni, illetve csak az egyik nem ment, akkor a javitasnal az megjavolt, mig a masik nem bootolt mar. Egy profi biztos meg tudta volna oldani, de az nem en vagyok.Amire gondoltam meg, hogy vennek egy kicsi, de gyors USB Sticket es arra telepitenem a linuxot es ha visszarazodtam, akkor esetleg lepucolom a windowst teljesen.
Ez jarhato ut lenne? Ha Linux kell, akkor betolom a sticket es hagyom USB-rol bootolni, ha meg a win kell, akkor kihuzom.
Linux egyelore csak a sima bongeszeshez, filmek-, youtube nezeshez kellene.Ha ezt igy jonak ertekelitek, akkor tippet is kernek szepen, hogy milyen USB-t vegyek. Lenyeges, hogy kicsi legyen, mint egy dongle es gyors, hogy hasitson rajta a Mint

Köszönöm.
-
OFF,
Csak a tisztánlátás végett, ilyeneket nem mindennap dobál fel, átlaguser szerintem életébe nem futott bele.
Cserébe ha van drivered, az usb-s kissámlit is lekezeli.
V.melyik nap is erősen türtőztettem magamat, ment itt a nagy hájp hogy jajj tartok egy tiszta Debiant, arra nagyon vigyázok, az nemám melós rendszer, á nem, azt csak úgy tartom mert atomstabil.
Hogy a búbánatba ne lenne atomstabil , ha egy nyamvadt programot nem telepítesz rá?
Tessék a harmatgyenge Windows10, ami szar, összedől, kékhalál meg egyéb.
Keresd meg légyszi az alábbi cmd kimenetbe a telepítési dátumot. Original install date.Microsoft Windows [Version 10.0.19045.4046](c) Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva.C:\Windows\system32>systeminfoHost Name: TIBI-AEROOS Name: Microsoft Windows 10 ProOS Version: 10.0.19045 N/A Build 19045OS Manufacturer: Microsoft CorporationOS Configuration: Standalone WorkstationOS Build Type: Multiprocessor FreeRegistered Owner: tibiRegistered Organization:Product ID: 00330-80000-00000-AA263Original Install Date: 2016. 11. 22., 3:27:02System Boot Time: 2024. 09. 30., 6:10:29System Manufacturer: Shenzhen Wangang Technology Co., LtdSystem Model: AERO 2System Type: x64-based PCProcessor(s): 1 Processor(s) Installed.[01]: Intel64 Family 6 Model 122 Stepping 8 GenuineIntel ~2001 MhzBIOS Version: American Megatrends Inc. GB1V06, 2020. 12. 31.Windows Directory: C:\WindowsSystem Directory: C:\Windows\system32Boot Device: \Device\HarddiskVolume1System Locale: hu;magyarInput Locale: hu;magyarTime Zone: (UTC+01:00) Budapest, Belgrád, Ljubljana, Pozsony, PrágaTotal Physical Memory: 8 028 MBAvailable Physical Memory: 4 045 MBVirtual Memory: Max Size: 9 528 MBVirtual Memory: Available: 4 145 MBVirtual Memory: In Use: 5 383 MBPage File Location(s): C:\pagefile.sysDomain: WORKGROUPLogon Server: \\TIBI-AEROHyper-V Requirements: A hypervisor has been detected. Features required for Hyper-V will not be displayed.C:\Windows\system32>
Látod? Jól látod? Meglepő? Hihetetlen?
Ez az überszar Windows 2016-ban lett telepítve, azóta átesett minden build upgraden, szám szerint 11 darab rendszerfrissítés volt eddig, 4x lett átklónozva másik lemezre, volt közte egy MBR/GPT konverzió is. Jelenleg is naprakész friss a rendszer. Semmi akadálya W11-re upgradenek, és akkor valószínű elmegy még 8 évet.
Csak mellékesen, micsoda parák mennek itt néha hogy szűzanyám, Linux22..akármiről hagyjam frissíteni Linux24...akármire, jajjmilesz, micsináljak, hagyjam, ne hagyjam, túléli, működni fog, mi lesz az új tárolókkal, milyen szoftverem nem fog majd működni stb. stb. Nemá.
Én meg csak hagytam 8 évig hogy csináljon amit akar.
Ez a 3. PC amin működik, 4x hoztam vissza a halálból rendszermentéssel.
A 8 év alatt megszámlálhatatlan hardverrel találkozott, két vagon driver van mos is telepítve.
Az OS ezalatt a 8 év alatt kb. 5-600 szoftveren van túl, ,telepítés, tesztelés, nem tetszett, törlés.
Jelenleg kb. 100 telepített szoftver van rajta. Nem belső gyári tárolóból! telepítve meg babusgatva, jajjjajj mostmilesz, nem a gyári repoból telepítek hanem némelyik az internet sötét bugyraiból letöltve és telepítve. Hadd szóljon, ezért van, használni szeretném, nem féltően óvni hogy még valami baja lesz, elromlik, ha igen nabumm, majd visszaállítom tegnapra.
Az OS napi használatban van 8 éve, napi 10-15 órákat megy.
Nézd meg a system boot time sort, jelenleg reggel 6óra óta azaz 16 órája nyúzzuk a melóhelyemen.
Nincs kímélve, amit ez eddig kapott, azt le se lehet írni, annyit szadiztam 8 év alatt.
Bocs a kirohanásért csak leírtam egy 8, nyolc éve használatban lévő überfos Windows életútját. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez
üzenetére
Pl. az ingyenes Virtualbox simán kezel megosztott mappát oprendszerek között, nem kell hozzá külön ntfs drive, én is használtam így. Csak legyen telepítve a virtualbox guest additions, emlékeim szerint a VM-ben. Windowson azt külön kell letölteni, némi guglizás után lett meg anno.
-
CirrMee
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Próbálok ismerkedni ezzel a "világgal".
Wine alá kipróbáltam a WoT telepítést, ami még össze is jött, pontosabban a játék Game Center részét sikeresen telepítettem. Gondoltam spórolás címén felhasználom a Windows alá feltelepített példányt, ha már egyszer lehet (újra)telepítésnél már létező példányt integrálni a Game Center alatt. Annyira nem ismerem még a Wine működését, de ez valami virtuális meghajtót hozna létre? A játék mappa betallózásakor a "program files" és egyéb mappák ismerősek - viszont amire szükségem lenne, azokat a meghajtókat meg nem találtam a fa struktúrában. Van arra mód, hogy a Wine alól futtatott játék alá be lehessen tallózni a másik (ntfs) meghajtón létező mappát? -
válasz
Petya XT
üzenetére
Aham, értelek. Mentés előtt kipucolod a felesleget, ennek így van racionalítása.
A Manjaro, azt ha megtanulod rendesen, akkor is tud majd meglepetéseket okozni szerintem.
Nem vagyok ellenére olyan kis programoknak, ami olyan dolgokat elvégez megbízhatóan, amit vagy nem is tudna magától a user vagy rengeteg aprómunka lenne. Jó példa erre a boot-repair app, ami nélkül pár napja tuti nem lettem volna képes rendbehozni a notebookon a Windowst.
-
válasz
mobilizmo
üzenetére
Meg is oldódott.
Super!
Na végre valami, ami sikerült és viszonylag egyszerűen és a nyamvadt Wint se kellett belekeverni. (ja de, egy kicsit)Örülök neki, amúgy is sokkal jobban jártál így, mintha mindenféle vajákos Windowsos varázslatokkal operáltatok volna Tibikomámmal!
Gondolom látod az én esetemből is, milyen pszichés veszélyekkel jár az!(baccátok +, tudtam, hogy ez a Windows fog a sírba tenni egyszer)
Az viszont tény, hogy ha több aktív meghajtón operatívkodsz, nagyon kell figyelni a particionálás dolgaira dualboot esetén. Mondjuk alapból egy Linuxnak is meghajtót kéne kijelölnie GRUB helyének, de mint említettem neked, a Manjaro meg a boot kezelése nekem veszedelmesnek tűnik...Nyilván aki már régóta telepítget/használ Linuxot, az már észre sem veszi installkor/particionáláskor, miket állítgat be rutinból. Persze néha meg pont a rutin okozza a gondot.
Meg persze a remek UEFI és a több EFI partició! -
Pontosan mi támasztja alá, hogy ez okozta a kék halált?
Semmi, max a valószínűség, de ezt a nyitó posztomban is jeleztem, egyedül a Windows van a meghajtón és egyetlen olyan hiba van a géppel, ami a fast xxx-vel karöltve okozhatta a Winhalált. Nem is ez volt az egész lényeg egyébként, de ha nem olvastad, mert hosszúnak tartottad, akkor mi az alapja a kérdéseidnek?
Te sem azt alapul véve írsz most, amit én írtam, hanem amit cigam reagált arra!
Linux nem megy tönkre áramszünetnél, hajjaj dehogynem, próbáld ki upgrade közbe kitépni a konnektorból
Szó sem volt arról, hogy használat közben lett volna hirtelen árammegvonás! 5x írtam le, hogy a gyerek gyakran kihúzta és én is, mert nem állandó használatú a gép. De ez a kihúzás kikapcsolás után történik. Erre írom újra, hogy a Linux esetén ez nem okoz gondot. Windows fast startup-ja esetén viszont igen.
Ennyire hülyének nézel, hogy olyat leírok, hogy futó rendszernek nem árt, ha hirtelen kimegy alóla az áram? Szerintem menjetek sétálni vagy a malac hátát vakarászni, mert láthatóan nagyon nem akarjátok/tudjátok értelmezni az amúgy roppant egyszerű tényeket sem.
Ha valamit én írok, akkor annak a tartalmára reagáljunk már és ne hagyjuk kekeckedőktől összezagyváltatni magunkat.Rohadjon meg a Windows ahol van, ne fárasszatok többet ezzel az egész marhasággal. Egyébként készítem már a Vuduzós topikot...
-
válasz
totron
üzenetére
Ó a manó csípne meg, nagyon elmentél filozofikus irányba!
Nem támasztok én alá semmit, a történetbe ágyazott egyszerű tény annyi, hogy a Windows a külön erre a célra fenntartott Recovery particiójával napokig nem tudott bootképes OS-t életrekelteni, a Linux meg egy apró programmal ezt megcsinálta.
Nem tudom, miért húzza ki a gyerkőc a vezetéket, az is lehet, hogy nem mondtam neki mégse, mivel én Linuxot raktam neki a gépre, annál meg nem sok vizet zavart, ha kihúzza, főleg ha le is állítja előtte, de amúgy sem. Az meghajtónak nem tesz ez mindig jót, de ahogy láttam, egy keményen megdolgoztatott OEM Samsung SSD van benne, még az eredeti, de ha nem, akkor is vagy 6-7 éves. Ennek még van védelme rendesen, nem úgy, mint a mai SSD-knek.
Asust nem tudom mire írod, a jelzett gép az Dell Precision M4700 és jól van, nemrég írta a gyerek.
-
Érdekess. NTFS partíciót másoltam Gparteddel egy másik lemezre és a partíciót nagyobbra vettem. Nem volt hajlandó felcsatolni a linux az eredmény bad superblock egyéb hibára hivatkozva, de a lemezek alkalmazással meg tudtam gyógyítani és mégis sikerült a windows telepítés kópiája nagyobbra vett partíción.
Tettem mindezt azért mert a komaasszonyom ipari hulladék samsung notiján hiba keletkezett, elment a hangja, én belebonyolódván konstatáltam, hogy sehogy se enged be a biosba, csak a windows shiftes úraindítása utáni gyógyító menüből lehet belelépni és emiatt leszedtem róla a secure bootot és az uefit is és csak maradt a csm mód(legacy), így oda a windows , mert megint nem enged be a biosba, de egy legacy telepítőt még be tud kapni úgyhogy rá fog bukni a linux mintre MBR-rel, de egy kópiát a régi windowsából azért a lemez végére bekopyzok neki a történelem miatt, mindezt GPT-n csakazért is és a bios_grub partíció lesz az MBR helyett. Kérdés hogy lesz-e hangja és rátalál-e a grubra. Szóval tele van a samsunggal a zacsim.
-
válasz
mobilizmo
üzenetére
Suggested repair: ______________________________________________________________ The default repair of the Boot-Repair utility would purge (in order to fix packages) and reinstall the grub-efi of sdc2, using the following options: sdc1/boot/efi Additional repair would be performed: unhide-bootmenu-10s use-standard-efi-file Confirmation request before suggested repair: __________________________________ LegacyWindows detected. You may want to retry after deactivating the [Separate /boot/efi partition:] option. Are you sure you want to continue anyway? Final advice in case of suggested repair: ______________________________________ Please do not forget to make your UEFI firmware boot on the Manjaro Linux (24.0.8) entry (sdc1/efi/****/grub****.efi (**** will be updated in the final message) file) !
Ezt írja a végén a program. Te döntesz, hogy engeded-e a javítást. Nekem két napja helyrehozta a Windowst kékhalál és esélytelen önrecovery után. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én még mindig ehhez a legegyszerűbb módszerhez folyamodnék először, látva a linken az utolsó hsz-t, ami épp egy döglött Windowst hozott vissza.
Live Linuxról bootolva roppant egyszerű lenne futtatni. Mondjuk ha úgyse lényeges a Linux, tuti nem Manjarot választanék, hanem Linux Mint Cinnamont, jóval egyszerűbb vele az élet. Ilyenkor is. 
mobilizmo
Ezek főleg neked lényeges infó amúgy! Ha még nem tetted, olvasd el a fenti linken lévő utolsó hsz-t! Ott csak Windows volt a meghajtón, a fenti kis program mégis simán helyretette a dolgokat. Mindent végigszkennel a meghajtókon, megtalálja a boottal kapcsolatos részeket és ha gond van, rendbeteszi.
Ritka nagy marhaság lenne nem kipróbálni!És használj inkább Linux Mint-et, mint említettem már, a Manjaro boot dolgai néha elég érdekesek!
Épp Tibikomámnak írtam anno erről. [link]
-
válasz
mobilizmo
üzenetére
Legegyszerűbben, bootolj be a Manjaro telepítő pendrájvról. (mivel futó rendszer alól nehézkesebb az efibe belenézni mert eleve fel van csatolva a /boot alá és nem engedi guiról).
Indíts egy gparted alkalmazást.
Válaszd ki a Windowsos lemezt, ha nincs csatolva csatold fel a EFI partícióját és egy fájlkezelővel (Dolphin) nézd meg mi van benne.
Ha ez így nem megy, üres, netán nincs EFI partíció ami elvileg lehetetlen, lépj át a linuxod lemezére és abba nézd meg az EFI partíció tartalmát.
Kérünk ezekről képeket.
Kéne kép a gpartedről is, a két lemez partíciószerkezetéről.
Tudsz screenshotot csinálni Live Linux alól is, jobb mintha fényképezgetnél, és a Live-ba is van böngésző, arról belépsz ide és feltöltöd a képeket.
Adhatsz terminálkimenetet is karakteresen ezt egyszerűbb ide bekopizni de neked szerintem még nem megy
Nincs semmi veszve ha még maga a teljes Windows ott van a lemezen,.
Ha fontos, ha újratelepítés nem játszik, segítünk itt visszahozni, de soksok információ kell.
Nem tudom hol laksz, én Pest megye Pécel, ha nem vagy messze, elugrok vagy elhozod a gépedet és megpróbálom neked visszahozni a Wint. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akkor van 2 teljesen külön lemez amin 2 teljesen külön OS, saját EFI partícióval? - Igen
uefibe belépve sem látszik a wines lemez rendszerindító? nincs olyan hogy Microsoft Windows bootloader? Ha van, előre sorolva indítható? - Nincs, ha kiválasztom a lemezt amin van, akkor nem bootolható üzenetet kapok
Az EFI partíciókat hogy tudom megnézni? Manjaro-ban valami lemezkezelő? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ennek a Dell Precisionnak a BIOS-át meglátnád, sírva fakadnál, én is azt tettem egy órányi nézegetés után. De egyébként akkor hagyom magam meggyőzni és ez az opció nekem lényegtelen. Marad a fast startup, ha megtalálom, mert ha most nem kapcsolom ki, úgyis megint az én fülemet fogja rágni ez a nagyeszű gyerek. Pedig világosan megmondtam neki, mikor odaadtam a gépet Linux Mint Cinnamonnal, hogy ne rakjon rá Windows, még ha tizen bíztatják se!
Meggyőztél, nem foglalkozom tovább a géppel, kikapcsolom ezt a totál értelmetlen előtöltés funkciót, aztán vigye hozzád a gyerek ezután, ha megint elszaródik.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Egyébként mindenkinek javasolnád, hogy ne itt tegyen fel kérdéseket, hanem olvasson utána?
(gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)Ne ferdíts! Már megint olyan szavakat adsz a számba, amiket nem mondtam.
Ketten is leírtuk, hogy a fast boot, meg a fast startup nem ugyanaz. Erre te jössz azzal, hogy "Amúgy szerintem is ugyanaz a fastboot meg a fast startup". Igen ilyenkor ajánlott megfogadni a tanácsot, mert ha nekünk nem hiszel, legalább az Interneten fellelhető leírásokból informálodva okulhatnál. Nem a saját kútfőből előkapott elméletre ráerősíteni, mert még a végén a butaság marad meg.Amúgy meg menjetek be a BIOS-ba, ahogy Tibi mutatja, kapcsoljátok ki/be a fast boot-ot, és nézzétek meg hogy a A Windows fast startup beállítás módosult-e, ill. fordítva, a Windows beállítás átbillenti-e a BIOS-ban ezt a beállítást.
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Amúgy egy általános javaslat. A windows saját keresőjébe ha beírod, hogy faststartup akkor kiírja, hogy lehet be-, illetve kikapcsolni. Tulajdonképpen bármilyen beállítást keresel oda ha beírod jó eséllyel kapsz rá választ, hogy hol találod. Ha nincs keresés meződ akkor pedig jobb klikk a tálcára és ott be kell kapcsolni.
-
Köszi! Sorry, de nem bírtam volna milliónyi Wines leírást átolvasni arról, hogyan tudom kilőni ezt a fast startupot, mivel itt sokan ismerik a Windows-t, gondoltam párszavas kérdés/válasz megoldja tudatlanságom okozta gondomat. (amúgy is csak a történet végére szúrtam be a kérdésem, sajnálom, ha ennyire megzavart)
Amúgy más ez meg más az, mikor egy hozzászólást nem olvasunk el, de válaszban azért jól letoljuk a másik hozzászólót.

Egyébként mindenkinek javasolnád, hogy ne itt tegyen fel kérdéseket, hanem olvasson utána?
(gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)Ja és nem vagyok büszke arra sem, hogy nem olvasgatok ezernyi Windowsos leírást!

Így OK? -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Amikor a "fast startup" be van kapcsolva, a Windows a fájlrendszer leálláskor rögzített adatait tölti vissza. Ezek a változások még nincsenek kiírva, lezárva a fájlrendszerben. Ezért ha leállás és indulás között más rendszer pl. Linux hozzáfér a meghajtóhoz, az adatvesztést okozhat, mivel egy köztes állapotban van. Így ez adatvesztést okozhat, ezért is szokták kikapcsolni, ha dualboot-ot használnak, és Linux is matatni akarnak a Windows fájlrendszerébe.
A BIOS-okban található "fast boot" opciónak teljesen más hatása van: [link] Nem inicializálják a perifériákat, hogy lenyomhasd a gombot, hogy be akarsz lépni a BIOS-ba, vagy az USB eszközöket, hogy arról szeretnéd indítani a rendszert, hanem egyből elkezdi betölteni az OS-t.
A kifigurázásom helyett te is utánnaolvashatnál 1-2 dolognak.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Amúgy szerintem is ugyanaz a fastboot meg a fast startup, csak másként nevezik más gyártók, de mindegy, pont ezek miatt kell nekem kikapcsolni:
Leállítás, akkor nem leáll, hanm egy félhibernációs állapotba megy át ahol a driverek egy része betöltve marad meg a user folyamok egy része is.
Hibernálás meg főleg nem kell, semmi nem kell, le kell normálisan állítani a notebookot és ezt a fastboot/fast startup megakadályozz, márpedig a lánygyerkőc tuti ki fogja húzni ezután is a töltőkábelt, hiába is mondom el neki ezerszer, hogy ne tegye!!!Mindegy, lényegében se Wines pendrive-om nem volt se más, csak a qrvakibasz*tt nagy büszkeségem, hogy nem ismerem a Wint!
Agyam eldobom, hogy lehet ekkora baromságot leírni? Szóval fél nap bacakodás helyett egy apró Linuxos program megjavította a döglött Win10-et. Tudtam, hogy ha leírom, lesz okoskodás(köszönjük cigam kartárs),de hová írtam volna? A Windowsos topikban még nagyobb lehülyézést kaptam volna.
Igaz oda soha nem is írtam még...(mindjárt kapom erre is, hogy húdebüszkevagyok, hogy nem írtam még oda...)Ettől függetlenül még inkább aszondom, hogy a Win rettentőnyamvadtszar valami)
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mondjuk én megelégednék azzal is, ha elindul a Windows. Ha Ő Windows-t akar, úgy is az lesz felteszi/átbootol rá.
Amúgy a powercfg /H off parancs a hibernalást kapcsolja ki (ezért nem lesz fast startup sem).
Lehetsz rá büszke hogy nem ismered, de akkor ne kezd el "megjavítani", bízd olyanra aki ismeri, és tudja mit hogyan kell meggyógyítani rajt. -
válasz
mobilizmo
üzenetére
Oks.
Akkor van 2 teljesen külön lemez amin 2 teljesen külön OS, saját EFI partícióval? Elvileg így kéne lennie ha jól képzelem.
A Linuxon lehet nincs engedélyezve az os-prober, ami megtalál más oprendszereket és ezért nem veszi fel a grub indítóba, és a telepítésnél előre sorolódott a uefi sorrendbe.
uefibe belépve sem látszik a wines lemez rendszerindító? nincs olyan hogy Microsoft Windows bootloader? Ha van, előre sorolva indítható?Ha nincs az nagy galiba, akkor a Linux telepítésénél valamit elbaltáztál mert eltűnt a Windows EFI bejegyzése. Erre utal hogy a supergrub2disc se találja meg.
Helyrehozható de Win telepítő+parancssori gépészkedéseket igényel, nem keveset.Meg kéne nézned mindkét lemezen az EFI partíciók tartalmát.
Így kellene kinézni, nálam dualboot van 1 lemezen de nálad 2 efin az egyiken ami nekem az Ubuntu, nálad a Manjaro, a másikon csak a Microsoft könyvtáraknak kéne lennie.
-
Hopp, ez az ablak ismerős, mikor hazahoztam a Dell Latitude 5520-at, ezt megtaláltam rajta, de ugye azon működő Windows volt, azon még nekem is van esélyem megtalálni valamit, bár nem volt könnyű...és az Win11 asszem. Neked is kösz!

Amúgy miért akarod kikapcsolni?
Azért, hogy ne zárolja a meghajtót, amin a van. Különben nem tudok levenni a Wines particióból 30gigát, hogy rakjak rá egy Linuxot azokra a gyakorinak ígérkező esetekre, amikor a Win úgy érzi, most ő kékhalálkodik. Ja és a fő ok most ugrott be! Gyakorlatilag 0 %-os a Dell Precision akkuja, mindig hálózatra dugva kéne használni, de lánygyerek szerintem simán kihuzingálja a töltőt, talán emiatt is halt be a Win.
De most meg megkevertetek ezzel a fastboot - fast startup dologgal!
Mindegy, csinálom, amit először a fejembe vettem, aztán majd lesz valami... -
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ebből kell kiindulni (sdd és sde nem érdekes, sdb-n csak adat van):
PATH PTTYPE PARTTYPE FSTYPE PARTTYPENAME
/dev/sda gpt
/dev/sda1 gpt e3c9e316-0b5c-4db8-817d-f92df00215ae Microsoft reserved
/dev/sda2 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 ntfs Microsoft basic data
/dev/sda3 gpt de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac ntfs Windows recovery environment
/dev/sdb gpt
/dev/sdb1 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 ntfs Microsoft basic data
/dev/sdc gpt
/dev/sdc1 gpt c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b vfat EFI System
/dev/sdc2 gpt 0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 ext4 Linux filesystem
/dev/sdd gpt
/dev/sdd1 gpt e3c9e316-0b5c-4db8-817d-f92df00215ae Microsoft reserved
/dev/sdd2 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 ntfs Microsoft basic data
/dev/sdd3 gpt de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac ntfs Windows recovery environment
/dev/sde gpt
/dev/sde1 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 ntfs Microsoft basic data
/dev/sde2 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 vfat Microsoft basic data
/dev/sr0 -
válasz
Warton
üzenetére
BIOS-t átbogarásztam, de nem volt benne fastboot a security akármi opció az inaktív volt. Lehet valami más néven lévő opció lehet a fastboot helyett amúgy, mert elég durva BIOS-a van, Dell Precision M4700 amúgy.
Arra a dologra gondolok, amikor a meghajtót a Windows lezárja és Linux alatt nem lehet rajta műveleteket végezni, az lenne a fastboot, nem?
-
Winfanoknak írok egy érdekes rövidke történetet:
Gyerek este rámírt, hogy nem meg a notebookja, kékhalál van! Értetlenkedtem, hogy mi a ragya van, de azt csak másnap merte elmondani, hogy gyakorlatilag raktak fel egy Windowst a gépre...no mindegy, hiába írtam, mivel lehet kiolvasni a kékhalálkódokat, ha egyszer nem indul a gép.
Mikor bekapcsolom a gépet, elindítja a Windows telepítését a recovery, nem nagyon halad, megnézi lánygyerek, mondja, hogy ezt csinálja neki egész nap, de semmi. Aztán el is viharzott, de még rámírt, hogy mindegy mit rakok a gépre, de neki Windows is kell. Anyád!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pendrive-on LMDE6 bebootol, SSD lecsekkolás megvolt, ír hibákat, de nem tűnt vészesnek, ezeréves OEM Samsung SSD, ezeket ismerem.
Jön a Gparted, azt látom, hogy a Windowst tartalmazó partició gyakorlatilag elfoglalja a meghajtót 32GB látszott megmenthetőnekl, gondoltam ezt elveszem onnan és rakok fel egy Linux MInt-et...na persze, én marha elfelejtettem, hogy a drága Win gondolom a fastboot nevű nyomoronc elavult idiótasága miatt nem fog ez menni!

Mivel a Windows nem akartam ledurvázni a gépről, csak néztem, mit kéne csinálni, hirtelen nem találtam másik SSD-t a gépbe, hely az lenne pedig.
Egyszóval az történt, hogy a Windows recovery állandóan próbálkozott, de szinte teleírta a particiót és már nem volt helye megjavítani a OS-t. Mint írtam, majd 230GB-ot foglalt és LMDE-ről belenézve semmi komoly letöltés nem volt, az oldWindows mappa volt vagy 200GB!

Aztán a Menüben egyszer csak megláttam ezt a pici boot-repair appot, élseben soha nem használtam még, mi baj lehet ha lefuttatom!?
Futott fél percig, az előbb linkelt hsz-ben látható második ablakban felajánlotta a Javítás opciót, rányomtam, pár másodperc után kiírta, hogy indítsam újra a gépet....
Na szerintetek mi történt?
Igen, az! Simán bebootolt a Windows, kiírta gyerek nevét és pinkódot akart, azt nem tudtam, így bebootoltam újra LMDE-vel, hogy ránézzek Gparted-del és láss csodát, 230GB-os Windows partició már vissza is fogyott 67GB-ra! Aztán megkaptam a pint, beírtam és tökéletesen indult a Windows10!Azért érdekes, hogy Windowsnak van külön saját Recovery particiója és mégsem képes magát megjavítani, viszont egy pici Linuxos app live módban futtatott Linuxról mindössze két perc alatt megoldotta a gondot!
Gondoltam ezt megosztom Winfan komáimmal, ja és az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a Win10-hez totál süle vagyok és 10 éve semmilyen Wint nem használok! Szerencsére nem is kellett semennyire értenem a Windowshoz, de ha valaki így jár és csak a Recoveryben bízik, az mit tud csinálni ilyen helyzetben, akármekkora Winbubus is?

#win6e, #winhate
(egy tipp jól jönne, hol a fenébe kellene ezt a fastboot valamit kikapcsolni?) thnx -
cigam
titán
Plusz egy biztonsági réteg, még akkor is ha "bicebóca".
Ha jól tippelek ezt egy Windows frissítés okozta. [link]
Bocs, ez kritikán aluli ferdítés :
Ok: A frissíteni A Microsoft ezt a frissítést a havi javítás részeként adta ki. Le akarták zárni Gyengeség két éves korban be grubegy nyílt forráskódú rendszertöltő, amelyet számos Linux-eszköz indítására használnak.
Az MS oldala sem túl bőbeszédű:
[Secure Boot Advanced Targeting (SBAT) és Linux Extensible Firmware Interface (EFI)] Ez a frissítés az SBAT-t a Windows rendszert futtató rendszerekre alkalmazza. Ez megakadályozza, hogy a sebezhető Linux EFI (Shim bootloaders) fusson. Ez az SBAT-frissítés nem vonatkozik a kettős rendszerindítású Windows és Linux rendszerekre. Az SBAT-frissítés alkalmazása után előfordulhat, hogy a régebbi Linux ISO-rendszerképek nem indulnak el. Ha ez történik, a Linux-szállítóval együttműködve szerezzen be egy frissített ISO-rendszerképet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX
üzenetére
ExFAT? Azt natívan támogatja mindkét oprendszer. Igaz az EXT4-hez képest nincs rajta hozzáférés kezelés és naplózás sem. Ez utóbbi a fájóbb pont, ha áramszünet vagy valami összeomlás történik.
Még egy járható út, ha telepítesz valamilyen EXT4 drivert Windows alá... De talán az a jobb megoldás, ha a két rendszer nem közösködik.
Azt viszont nem teljesen értem, hogy ntfs-en miért ne indulna el valami, hiszen jogosultság kezelés nélkül mindennek 777, azaz teljes hozzáférése van mindenhez azon a meghajtón. Régebben sokszor futtattam ezt-azt ntfs-es partícióról Linux alól wine-val.
-
RaZroX
addikt
Közben kiderült, hogy NTFS partíción nem fognak működni a játékok, szóval azt szeretném kérdezni, hogy milyen fájlrendszer az amit Windows és Linux alatt is tudok korlátozás nélkül használni, kvázi mindenre?
-
válasz
moleculez
üzenetére
Ahogy Shadow írta. Ha Windows-zal is akarod olvastatni, akkor NTFS, ha csak Linux, akkor attól függően, hogy mit másolsz rá Ext4 vagy XFS. Az XFS a nagy méretű fájlok mozgatásánál valamivel hatékonyabban működik. Az Ext4 egy jól bejáratott fájlrendszer Linuxokhoz, szerintem a szerverek többsége ezen fut, bár ennek az is lehet az oka, hogy az Ext4 jobb biztonsági funkciókat képes nyújtani.
Nekem szinte minden meghajtóm Ext4-re van formázva, belső, külső, backup, minden. Egy pendrive maradt NTFS-nek a Windows átjárhatóság miatt.
-
RaZroX
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Így már értem, köszi!
A másik kérdésem viszont nem a VLC-re irányult, az világos, hogy kb. midnen OS-re létezik és működik. Maga a HDR10 lejátszása fog-e menni? Játék és asztali környezet vagy videó szerkesztés szempontjából egyáltalán nem érdekes nekem a HDR, de a filmeket mindenképp szeretném így nézni és jó lenne ha nem kéne emiatt Windows-t bootolni. -
válasz
RaZroX
üzenetére
Szia.
Ahogy én csinálnám.
Win telepítővel kettévágnám a lemezterületet, Windows telepít.
Miután minden nyűgjét lefrissítette, Gyorsindítás, Fast startup kikapcsol!!!! és reboot majd leállítás. Ez fontos.
Linux telepítő indít és a maradék helyre tenném.
Maradnék ext fájlrendszeren.
Én személy szerint a Nobara linuxot próbálnám ki a helyedben, próbaképpen kipróbáltam, van KDE belőle és állítólag valóban gaming disztró, nemcsak annak írják.
A másodvinyót a procedúrák idejére lehúznám.
a linuxok teljes értékúen kezelik az ntfs fájlrendszert, mindkét os-nek lehet az 1 terás az adatlemeze. -
RaZroX
addikt
Legutóbb amikor fent volt a Fedora, foglalkoztam valamennyire a témával, de a megközelítés az volt, hogy milyen hatással van az nvme ssd-re. Egyébként totál amatőr vagyok a fájlrendszerekhez, fogalmam sincs mi mire jó, az megvan, hogy Windows ntfs, linux ext4/btrfs, Apple apfs... de ilyen szempontból teljesen átlag user vagyok.
#98466 Rowon
Nekem is azzal volt fent Fedora korábban, nem volt vele gondom csak gondoltam rákérdezek, biztos ami biztos.#98467 májkimiki
Bár tudom, hogy ez nem feltétlen a legjobb hozzáállás, de ennyi olvasgatást, próbálgatást és időt nem szeretnék erre rászánni. Régebben szerettem órákat, napokat szórakozni ilyesmikkel, de már inkább csak használni szeretném a gépem. Fedorára is azért szeretnék visszaváltani Windowsról, mert a Fedora mindig nagyon stabil volt, míg a Windows megint elkezdett olyan lenni amilyen 3-4 hónap után.. Másodlagosnak meg csak azért akarom felrakni, hogy ha valami olyan kell (Adobe, vagy olyan game ami nem megy Linuxon), ne keljen fő rendszert visszaváltani Windows-ra csak újraindítom és használom rajta ami feltétlen onnan kell épp. -
RaZroX
addikt
Hali,
Hosszabb szünet után ismét visszatérnék linuxra, de ezúttal tartanék mellé egy Windowst is.A gépben van egy 500-as nvme ssd és egy 1 terrás ssd. Az elképzelés az volna, hogy ketté vágnám a 500-ast, egyik felén Linux (elsődlegesen ezt használnám), másik felén Windows.
Na ilyet még nem csináltam, milyen sorrendben és hogyan érdemes partícionálni? (Fedora 40 KDE + Windows 11)
Az 1 terrás ssd-t nem szeretném bántani, ez jelenleg ntfs és ezen tárolnék mindent, telepítenék nagyobb dolgokat (játékokat) független attól, hogy Windows vagy Linux fut éppen. Van bármilyen korlátozottság linux alatt ha ez ntfs marad?
-
Ricsii2001
tag
Igen, ezt látom az Acer gépen, ahol ugye meséltem, hogy minden rendben van. Mert ott meg egy 2024-es Bios verziót ír, és ez biztos, hogy magától rakódhatott fel, mert 2024-ben meg főleg nem nyúlhatott hozzá sem a gyártó, sem pedig az áruház. Akkor itt valami a biosban van. Amennyiben kikapcsolom a Secure bootot, akkor fog futni a windows? (Nem szeretném letörölni a windowst).
-
Ricsii2001
tag
Üdvözlök mindenkit!
Sajnos problémába ütköztem. Még valamikor nyáron kértem a közösség véleményét a Belin rendszerről. Néhány nap múlva ki is próbáltam, de nem telepítettem fel, hanem csak pendriveról használtam, játszottam a beépített játékokkal, kipróbáltam pár alkalmazást, szóval használtam pár órát. Majd most a napokban ismét szerettem volna nekifutni, de egy elég érdekes jelenséggel szembesültem.
Windows alatt Rufussal elkészítettem a pendriveot (hisz az nyár óta használatban volt tv-ben, ennek köszönhetően le lett törölve róla a belin), majd be akartam bootolni a gépet a pendriveról (Ez egy Asus laptop). Kikapcsoltam, majd bekapcsoláskor nyomkodtam az Escape gombot (ezzel a gombbal lehet a boot menübe belépni), majd a lefelé nyíllal kiválasztottam a pendriveot, és nyomtam egy entert. Majd pár másodperc múlva a gép leállt. Ez nagyon megijesztett, visszakapcsoltam, és a windows probléma nélkül ment rajta továbbra is. Készítettem egy windowsos pendriveot is, amiről szintén probléma nélkül bebootol a gép. Majd egy Pop!_OS rendszert is kiírtam a pendrivera, és hasonló eredmény fogadott, mint a belinnel. Lenyomom az entert, és a gép másodperceken belül leáll. Viszont letöltöttem a legfrissebb Ubuntut, egészen pontosan ezt a fájlt: https://releases.ubuntu.com/noble/ubuntu-24.04.1-desktop-amd64.iso
Erről pedig bebootolt a gép.
A pendriveot próbáltam másik Acer gépen, azon pedig gond nélkül bebootolt a belin. A Popot nem próbáltam, de bizonyára az is betöltődött volna. Mi okozhatja ezt az asus gépen? Nyáron még tökéletesen működött a belin rajta, és azóta a biosban én nem állítottam el semmit.. Valamelyik hardver hibásodhatott volna meg? Milyen hardverhiba okozhatja ezt a problémát? Vagy a Bios resetelése megoldaná vajon a problémát? De mi lett vele? A Windows update hozzá tud férni a bioshoz? Ilyenkor vajon van valamilyen hibaüzenet? Kérjek meg egy olyan személyt, aki lát, hogy nézze végig ezt a folyamatot, és mesélje el, hogy mi történik a kijelzőn? (Én teljesen vak vagyok). -
Warton
őstag
Most próbálkozom egy őskövületre (Nvidia kártyával) felrakni egy mintet és konkrétan csak compatibility módban tudtam telepíteni. Aztán telepítés után közvetlen a bootolás után elsötétül a képernyő és hallom a Mint indulós hangját.
TTY-t se tudtam elindítani.
Most kicseréltem a vgat egy 5750-esre és röccre-pöccre indul. Olvastam, hogy valamit a grubos izében kéne átírni... ennek sem vagyok tudója.
Lehet, hogy az összefoglalóba be kéne írni, hogy nvidia kártyád van? Felejtsd el az egészet, menjél vissza a windows topicba. -
paolinho
addikt
-
válasz
paolinho
üzenetére
Nem tiszta, mi lett elrontva, sose használtam még ezt a programot és EFI is elég kínai még. De elméletileg csak a Linux Mint van fenn, nem?
Akkor ez a mentse el a WIndows EFI fájlt és a Secure boot bepipálás nem biztos, hogy jó ötlet. Az EFI biztonsági mentéseinek helyreállítása se kéne...de tényleg meg kell várni, míg valaki megnézi ezeket, aki EFI hozzáértő!
Ebben az esetben nem tudnék mást csinálni, mint live Linux Mint-tel bebootolnék, megnyitnám a Gparted-et, mindent törölnék és elindítanám a Live telepítést, de ez durva eléggé, mivel új Particiós táblát hoznék létre előtte. Egyelőre várjunk, hátha jön használható tipp...
Ja igen, terminalban a
sudo rebootparancsra sem indul újra a gép?Egy Gparted terminal kép mindenképpen kéne!
-
válasz
paolinho
üzenetére
https://paste.ubuntu.com/p/4r7zjxdK5z/
A boot-repair fenti linken létrehozott pár terminalapp kimenetet, mást nem csinál. Azok alapján siralmas a helyzet. Egytlen disztró van telepítve, viszont amikor azt felraktad, még megvoltak a Windows és az MX Linux EFI mappái is, az viszont nem derül ki, melyikbe rakta magát a Linux Mint EFI-je. Ahogy látom, a GRUB sem meghajtóra települt, hanem sda2-es particióra...
modprobe: FATAL: Module efivars not found in directory /lib/modules/6.8.0-41-generic
Recommended repair: ____________________________________________________________
The default repair of the Boot-Repair utility will reinstall the grub-efi of
sda2,
using the following options: sda1/boot/efi
Additional repair will be performed: unhide-bootmenu-10s use-standard-efi-file restore-efi-backups
rm /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
mv /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bkpbootx64.efi /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
Mount /dev/sda1 on /boot/efiEzek alapján az sda1-be ment az EFI, de hogy ott mi van most....
Partitions info (1/3): _________________________________________________________
sda2 : is-os, 64, apt-get, signed grub-pc grub-efi , grub2, grub-install, grubenv-ok, update-grub, end-after-100GB
sda1 : no-os, 64, nopakmgr, no-docgrub, nogrub, nogrubinstall, no-grubenv, noupdategrub, not-far
Partitions info (2/3): _________________________________________________________
sda2 : isnotESP, fstab-has-goodEFI, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, ext4
sda1 : is---ESP, part-has-no-fstab, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, vfatEz alapján az sda1 egy EFI partició lenne...
Évekig hülyének néztek, mert kerültem ez UEFI-t, mint ördög a tömjénfüstöt. Hát az ilyenek miatt, ami rosszabb, hogy nem ismerem ki magam rajta úgy, mint a Legacy boot/GRUB rendszeren.
Nincs mese, meg kell várnunk, míg jön valaki, aki vágja ezt az EFI particiós rettenetet!
Még egy screenshotot berakhatnál, hátha az könnyíti a hozzáértők helyzetét. Erről az ablakról:
Plusz egy Gparted screenshot is jó lenne:
-
Halló skacok, mi volt ma, napkitörés?
Eddig atomstabil mini pc-m produktuma:Bármi, ismétlem bármi indítási kísérletre (linux, windows telepítők, clonezilla, memtest, telepített Winek, telepített Linuxok, azaz minden.
Tünet, amíg a karakteres felület megy, grub, választómenük, minden oké, ahogy állna fel a rendszer, reboot.
Bios tökéletes, Ventoy tökéletes. De ahogy bejönne a guis rész, ott mindegyiknél, kb. 15 rendszerrel és live-val kipróbálva a tünet ugyanez. Spontán reboot.Fél órig szórakoztam ezzel, már eltemettem mini pc-met amikor is a memtest elindult. Utána a Clonezilla is. Utána a Mint telepítő is. Utána a telepített Linuxok. és a telepített Winek is, a VHD lemezképek is. Minden OS megy, működik, bootol. Live és telepítettek is.
Ez volt ma délelőtt 9 óra környékén, azóta kb. 40 rebootot csináltam, mindent elindít.
Hardveres hibát kizárnám.
Táphibát kizárnám, egy litium ion akkupakkról megy amit folyamatosan tölt egy tápegység, plafonon van az akkufeszültség.
Egy akkus fúrót fél napig tudna működtetni.Ez most mi?
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Köszi!
Ehhez a TPM chiphez van szabványos hozzáférés? A Linux tud kommunikálni vele?
Közben kipróbáltam, és a helyreállítási kulcsa simán feloldható a titkosítás, ezek után pedig hozzáférek, fel tudom csatolni a fájlrendszert.paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is.DC-ben nekem sem működik a hálózat elérése. Se akkor, ha belemegyek a "Windows Network"-be, sem akkor, ha a "Hálózat" menü "Hálózati csatlakozás..." pontjára bökök.
A legegyszerűbb, és legbiztosabb, ha készítesz neki egy mappát pl. /mnt/NAS és minden boot-kit ide próbálja majd felcsatolni a NAS-t. Ehhez kell készítened egy könyvtárat:
sudo mkdir /mnt/NAS
Ezután hozzá kell aki a felhasználódat, és csoportodat, hogy Te is hozzáférj:
sudo chown felhasználóneved:users /mnt/NASAztán szerkeszteni kell az fstab fájlt:
sudo nano /etc/fstabÉs a végéhez egy új sorban beírni:
//a.nas.ip.címre/megosztásneve /mnt/NAS cifs username=felhasználó,password=jelszó,iocharset=utf8 0 0Elmented (CTR+O), kilépsz (CTRL+X), és a
mount -a
paranccsal leteszteled működik-e. Ha minden jól ment a /mnt/NAS mappa alatt eléred a NAS-t. A DC alatt is. -
5leteseN
őstag
Ah... Értem! Ez jó hír!

Nálam "alapból" ki van kapcsolva a Security Boot, és a Rufus-os beállítású "Ablakok" nálam nem s hiányolják.

Redmont hozzáállása továbbra sem szimpatikus, a magam kis porszem módján igyekszem kijavítani rendszeres próbálkozásaik eredményét.
Azért megdobnám pár-tíz $-ral azt a fogyasztóvédő (amcsi) non-profit szervezetet, amelyik feljelentené ezért a Windows-t!
...ha van még ilyen szervezet!
OFF-vége
#97867 , Rowon
Cserélhető PCIex4 csatornás SSD M.2 megoldás(rack), egy toldóval(reiser) bekötve.
"Kici kínaiaknál" nincs még ilyen?Addig is(ha nincs még ilyen rack) egy 30-40-60 cm-es reiserrel ki lehet hozni az(általában M-key-es) SSD-foglalaltot az alaplapról ház hátulján, csak óvatosan kell bánni vele.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
A BitLocker nem a fájlrendszert titkosítja, hanem a lemezt. Ebből következik a dual boot problémája is. Ha titkosítva van a lemez, hogyan oldala fel a titkosítást a Linux, ha csak a Windows ismeri a kulcsot?!
Pendrive/külső lemez esetén egyszerűbb a dolog, ott csak egy jelszó kell a BitLocker titkosítás feloldásához.Szóval miután kötelezővé válik, valószínű CsengődiGeri megoldása lesz csak járható(2 külön lemezen a két külön rendszer), hacsak fel nem fújják magukat a fejlesztők, és a kulccsal titkosított Bitlocker dekódolást is fel tudja oldani.
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ezt én is olvastam, csak a mechanizmusát nem értem. Ez nem csak akkor jön elő, ha a Secure boot be van kapcsolva? Hogyan képes a Windows az UEFI Secure boot "adatbázisát" frissíteni? Ez nem biztonsági rés? Ennyi erővel "bármelyik" program képes átírni az UEFI NV-RAM-ban tárolt adatait.
-
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
Ennek köze nincs az általad említett külön lemezekhez.
Én 6 éve vagyok dualbootba, írja-olvassa az össes Windows partíciót mindegyik linux.
Ha bitlocker van akkor természetesen nem de olyan híreket hallottam félfüllel hogy kezeli a linux a feloldó jelszó megadása után.
Winen kötelező kikapcsolnia Fast startup-ot, és arr figyelj ha szoktál hibernálni vagy hibrid-suspend, ne indítgasd a lefagyasztott rendszereket egymásra. -
en debiannal kezdtem ugy
2026 evvel ezelott, de akkor meg nem volt magatol ertetodo beallitgatni csomo mindent (pl wifi-t) pedig enlightenment-tel nagyon penge volt
aztan opensuse-ztam, fedora-ztam es ubuntuztam is, par evig mint, aztan azota megint ubuntu, de egyre bosszantobb. lehet visszakukucskalok debian-ra. az elet korforgasa.es jah, nalam is dual boot-os a vas, ket kulon meghajton. windows gyakorlatilag csak a davinci resolve meg a fusion360 miatt van (meg az asphalt9
) egyebkent a linux megy munkahoz. -
Ez a Win 100MB EFI gyakran kevés egyes Linuxoknak, talán a PoP OS volt, aminek csináltam anno külön EFI particiót, lehet a systemd-boot miatt? Nem nagyon emlékszem, mert csak rövid ideig volt nálam az a gép és a Windowst is rajta kellet hagynom. Szóval nincs értelme a particionálóval tetrisezni órákat, úgysem fog sikerülni normálisan megnövelni a méretét. De amúgy is jobb egy külön EFI particíó! Itt találtam is ennek nyomát egy hsz-ben.
Itt viszont a második eszközön csak Ubuntu alapúak voltak, ennél nem követelte a rendszer, hogy csináljak nagyobb EFI-t(emiatt is gondolom, hogy a systemd-boot rendszer követeli a nagy helyet):
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme1n1p1 2048 1050623 1048576 512M EFI System
/dev/nvme1n1p2 1050624 105908223 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p3 105908224 210765823 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p4 210765824 315623245 104857422 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p5 315623424 420481023 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p6 420481024 525338623 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme1n1p7 525338624 986712063 461373440 220G Linux filesystem
Disk /dev/nvme0n1: 238,47 GiB, 256060514304 bytes, 500118192 sectors
Disk model: CL1-3D256-Q11 NVMe SSSTC 256GB
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 0C137DBA-7BFE-4595-9215-6662F4CA6AF3
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme0n1p1 2048 206847 204800 100M EFI System
/dev/nvme0n1p2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved
/dev/nvme0n1p3 239616 156772546 156532931 74,6G Microsoft basic data
/dev/nvme0n1p4 498554880 500115455 1560576 762M Windows recovery envi
/dev/nvme0n1p5 156774400 261631999 104857600 50G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p6 261632000 345518079 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p7 345518080 418918399 73400320 35G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p8 418918400 492318719 73400320 35G Linux filesystem -
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Persze! A Windows-ból lecsíptem 2GB-ot, és eltoltam, hogy az üres hely legyen előtte. Azt a kis 16MB vmit áthelyztem a Windows elé, így az üres hely előtte legyen, és az EFI után. Átméretezte az EFI-t, de a fájlrendszerével nem tudott mit kezdeni, ott valami olyasmit üzent, hogy fejlesztés alatt, és bocsi ez nem megy. Ami azért is meglepő, mert egy FAT-el való szüttyögés nem újkeletű valami.
Igen arra is gondoltam, hogy mindent lemásolok, újrakreálom nagyban, és visszamásolom+ a boot, és esp flageket visszaállítom, de túl nagy macerának tűnik. Kíváncsi vagyok a systemd-boot-ra, de ennyire nem.
Köszi a tippeket!
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen az "alfa" kifejezés elég volt ahhoz, hogy a 22-est szedjem le.
De itt is beleütköztem egy fura hibába. A Windows 100MB-os EFI-jének növelésébe beletörik a bicskám. Nem tudja a FAT32 partíció méretét felhúzni 2GB-ra, a gparted. Se live rendszereken, se a telepített ubuntu alól. Windows alatt meg nem férek hozzá a lemezkezelővel. Hogyan tudnám megoldani, hogy az EFI FAT32 fájlrendszer méretét felhúzzam a partíció méretére.
Pl. az endevour is alapértelmezetten systemd-boot-ot készítene, de ugye 100MB nem elég neki. -
cigam
titán
Köszi, de a bootctl install parancs után ez nem sokat segített. Első reboot után csak az efi menüt ajánlotta fel. Se Ubuntu, se Windows.
Nem automatikusan szedi össze a menüelemeket? Már az gyanús, hogy a /boot/efi alatt még egy efi mappám. Elég nagy katyvasz lett az évek folyamán.
Lehet itt az idő tiszta lappal indulni? -
Dinomano
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Gép eladás lesz a dolog vége. Valószínű, túl kevés ez a proci már arra, hogy online videónéző gép legyen belőle. Windows vagy Linux, tökmindegy. Mint-et tettem fel, gyorsabban betöltött, de nem éreztem azt egy videa videó nézése során, hogy előrébb lennék. Mindegy, ismerős gépe, én meg megpróbáltam kezdeni vele valamit. Mondtam, hogy eladom hardveraprón. Rábólintott (van ehelyett újabb gép).
Gyorsban leírom a sztorit, de okafogyott a dolog. (Max. megtudom, hogy hogyan lett volna dual boot... ) Tőszavakban: Feltettem Win 10 mellé másik partícióra Manjarot (majd Mintet), de dual boot-ban nem indult alapból, mindig Win10 jött be. -
Dinomano
őstag
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Fent áll az esélye, hogy a 24.04-et is érinti.
Szerencsére már működik default az os-prober, a Mint 22-ben ezer%, de amikor kipróbáltam egy Ubuntu 24.04-et, akkor is lefutott a GRUB update és betallózta a rendszereket, mióta sikerült visszaraknom az eredeti miniatűr 2230-as SSD-t is, azóta elég sok minden van, még az echte Win is, ami eredetileg volt.
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-39-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-39-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-36-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-36-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-35-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-35-generic
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Linux Mint 21.3 Virginia (21.3) on /dev/nvme0n1p2
Found Ubuntu 24.04 LTS (24.04) on /dev/nvme0n1p3
Found KDE neon 6.0 (22.04) on /dev/nvme0n1p5
Found Windows Boot Manager on /dev/nvme1n1p1@/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found Linux Mint 21.3 Virginia (21.3) on /dev/nvme1n1p5
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...Ami érdekes volt még a 22.04 alapú Mint-ben, hogy a rolling disztrókat nem tallózta be, azt csak a Debian hozta be.

-
válasz
Dhampir
üzenetére
Ajvé, a Linuxod UEFI/GPT, a Windows BIOS/MBR telepítés, a uefibe meg 101% hogy be van kapcsolva a CSM mode így mindkettőt el tudja indítani de a bootmanegerben nem látják egymást.
Ez marad így, marad a bios/uefi választómenü.
16MB partíció Microsoft Reserved néven, szerepe a rendszervisszaállításnál és a mbr/gpt konvertnél van, amúgy nem kell vele foglalkozni.
Szerintem hagyd így, a mbr/gpt konvert nem veszélytelen mutatvány.
Bár a ha a Win lemezen csak ő maga van, mentsd le ami neked fontos adat és a Win beépített konvert eszközével hajtsd végre a konverziót.
A korkát nem a Linux és nem a GRUB hanem maga a bios, mivel ha egyszer elindult UEFI módban, linux, akkor nem utána már tud MBR loadert betölteni, csak reboot után, egyébként ez teljesen érthető.De mégegyszer mondom, teljesen felesleges csak a bootmenü miatt, ha amúgy mindkét os jól működik.
Ha van kedved ezt megfuthatod
de ezt még én se csinálnám meg, nem és ennyit az egész.
pláne ha minden okés amúgy.
És itt is agyon lehet ütni a Wint pillanatok alatt.
[link] -
törölt tag
válasz
Dhampir
üzenetére
Látok még ott egy-két érdekességet.
Az a 16MB-os win partíció biztos nem a boot partíciója a Windowsnak, attól nagyobbat csinál a telepítője. Hol van a többi? Működik a Win11?
Az Ubuntu meg 1GB-os efi partíciót csinál? Rég telepítettem ubit, de azt én meg sokallom.Mesélhetnél bővebben a tevékenységekről. Itt valami több volt, mint szokványos telepítés.
-
törölt tag
válasz
Dhampir
üzenetére
Ez egy gyári Win11-Home partíció sémája:
Device Start End Sectors Size Type/dev/nvme0n1p1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved/dev/nvme0n1p2 264192 878591 614400 300M EFI System/dev/nvme0n1p3 878592 868898815 868020224 413,9G Microsoft basic data/dev/nvme0n1p4 1917474816 1919318015 1843200 900M Windows recovery environment/dev/nvme0n1p5 1919318016 1953523711 34205696 16,3G Windows recovery environmentnvme0n1├─nvme0n1p1├─nvme0n1p2 vfat FAT32 SYSTEM 7ABE-0B06├─nvme0n1p3 ntfs Windows 4DD8C9D43EC20C26├─nvme0n1p4 ntfs WinRE tools 45FD84858679CC93├─nvme0n1p5 ntfs BIOS_RVY 846079A05959829A -
törölt tag
válasz
Dhampir
üzenetére
A Windows "boot" partíciójával valami bibi lehet. Annak fat32-nek kellene lennie és boot-esp jelölők kellenének. Bár gpt a lemez, de ez inkább úgy néz ki, hogy a Windows CSM-Legacy módban volt telepítve, a Linuxod meg tiszta UEFI-ben. Ha lett mókolva a bios beállításokban. CSM-Legacy-ban ugyan gpt tábla jön létre, de mbr séma szerint megy végbe a telepítés.
A Linuxod ext4-es partíciójának a csatolási pontjai is "érdekesek".
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Nem jelent meg, a cikkben írtak szerint korábbiakban a Grub update-t is elvégeztem.
UEFI-ben az Ubuntu volt az elsődleges.
Nem tudom, hogy ez lehet-e a gond forrása; 2 darab SSD van, de amire a Windows lett telepítve, az később lett behelyezve a laptopba és installálva rá a Windows operációs rendszer.
Még egyszer lefuttatom a Grub update-t, hátha valamit elnéztem.
sudo update-grub parancs kiadva, és amit ezután lehet látni:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-39-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-39-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-38-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-38-generic
Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efi
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done -
válasz
Dhampir
üzenetére
Ha utólag tetted be a lemezt és még nem volt kernel upgrade, pontosabban update-grub, akkor nem is fogja látni a Wint.
Futtass le egysudo update-grubparancsot és ha megtalálta, rebootnál állítsd be a uefibe a linuxot elsődlegesnek, így lesz választómenüd.Egyébként magánvéleményem hogy a biosba, ill. uefibe választás a legtisztább megoldás.
Windowsba ne felejtsd el kikapcsolni a Fast Startupot különben érdekes dolgok lesznek, pláne ha véletlenül a linuxot is hibernálod. -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Ubuntu Linux 24.04 az elsődleges operációs rendszer a gépen, de egy utólag behelyezett második meghajtóra felkerült egy MS Windows 11 is, ha szükség lenne valamilyen spéci program futtatására.
Azonban a gép bekapcsolása után csak az UEFI Bios boot menüjében lehet váltani az elindítani óhajtott operációs rendszerek között.
Régebben volt egy bolondbiztos megoldás a Grub könnyű szerkesztésére az Ubuntu Tweak nevű program eszköztárában.
Szerintetek mi a legkönnyebb megoldás arra, hogy egyszerűen lehessen kiválasztani az elindítani kívánt oprendszert?
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
és cigam
A Debian saját Fájlok app is látja a hdd-t, de mivel ntfs ezért nem tudja kezelni.
Utoljára XP-n választottam le szabályosan hdd-t, azóta soha (win 7/10/11)!
És soha egyik hdd + pendrive se ment tönkre!
Most kipróbáltam egy másik hdd-vel és ezt se engedi csatolni: [kép] + korábbi [kép]
Tehát nem hdd baj van.Írtam, hogy tegnap használtam először linuxot, ezért bocsi a kérdésekért.
"Terminálon keresztül is próbáltad felcsatolni? Ott milyen hibaüzenetet ad?"
Milyen paranccsal kell, kipróbálom?!Próbáltam OpenMediaVault-ot, de az nekem feleslegesen bonyolult, ott a külső + belső hdd megosztásához is csoportokat kell létrehozni, azokhoz hozzárendelni stb ...
Ezekre használnám:
- kevés torrent, max 15-20 db (van netflix, disney, skyshow előfizetés)
- dlna/upnp media szerver
- smb windows eszközök miatt
- plex/kodi
- ftp szerver
- Jdownloader letöltésvezérlőMit linux "nas" os-t próbáljak ki, tipp?
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Meg is csináltam gyorsan, itt a végeredmény:
Csak a jelenleg használt 2 darab os maradt a uefi agyába.
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr
)programot.
Sudoval indítasz, sudo efibootmgr, a listába a neked nem kellőket törlöd, a szintaktika:
b azaz kis b után a törlendő bejegyzés száma, pl. 1, utána B azaz nagy B, enter.
Ami csillagozva van azok a jelenleg is élő rendszerek.
Pl. itt egy törlési folymat, lehet kötegelni is de én nem voltam ilyen bátor, egyesével gyalulgattam.
Itt pl. az endeavouros-t töröltem , a parancs végrehajtása után már nincs a listába az endeavouros.
és így tovább,tibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr[sudo] tibi jelszava:BootCurrent: 000BTimeout: 1 secondsBootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002Boot0000* Windows Boot ManagerBoot0001 endeavourosBoot0002 ManjaroBoot0003 debianBoot0005 blackPanther_OSBoot0006 UbuntuBoot0009 debianBoot000B* ubuntutibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr -b 1 -BBootCurrent: 000BTimeout: 1 secondsBootOrder: 000B,0000,0003,0009,0005,0006,0002Boot0000* Windows Boot ManagerBoot0002 ManjaroBoot0003 debianBoot0005 blackPanther_OSBoot0006 UbuntuBoot0009 debianBoot000B* ubuntutibi@aeroubuntu:~$ -
válasz
Petya XT
üzenetére
Jaaaa leesett, !! te erre gondolsz, ami nem az efin van hanem a uefi agyába ragad bele örökre?
Nekem is így néz ki, nesze neked disztróhopping
én magába a uefibe tiltogatom a már nem létezőket de lehet gxalulni is belőle.tibi@aeroubuntu:~$ efibootmgrBootCurrent: 000BTimeout: 1 secondsBootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002Boot0000* Windows Boot ManagerBoot0001 endeavourosBoot0002 ManjaroBoot0003 debianBoot0005 blackPanther_OSBoot0006 UbuntuBoot0009 debianBoot000B* ubuntutibi@aeroubuntu:~$ -
válasz
Petya XT
üzenetére
Megmarad. Ha 30 os-t telepítettél és 29-et gyalultál, akkor is mind ott lesz.
Mivel egy telepítés úgy zajlik hogy pendrive, pl. sda5 ext gyalu, újraformáz és erre megy az új os.
Ez sose fogja törölni a régit az efiből.
amúgy a legjobb az egészben hogy a linuxos rendszerek kb. 50%-a az efibe úgy néz ki hogy "ubuntu"
Zsír, jöjjön rá halandó hogy most melyik is ami kell.
Az hogy Ubuntu egy Ubuntunál még érthető is de ha jól emlékszek a Debian, a Mint, a Kubuntu és még jópár ennyicsak hogy Ubuntu. Sajnos ez a része kevésbé informatív mint pl. egy "Windows bootloader" bejegyzés.
Emlékeim szerint a Nobara, a Manjaro az okés, azok ezzel a névvel csinálják de a többi tökegyforma.
Minden Ubuntu
-
Sziasztok.
Egy minipc-re tettem Dedian 12-t, majd erre a CasaOS-t, ezt szeretném media szervernek használni!
Két kérdésem lenn:
1. Az Energiagazdálkodás-t jól állítottam be (bocsi a képért, mai nap használok életemben először linuxot
), lényeg, hogy 24/7-ben menjem a gép?! Jó ez így?
2. Van egy ntfs külső hdd-m amit windows gépen és okos tévén is használok!
Rákötöttem a minipc-re és szeretném megosztani a tartalmát dlna/upnp-n, de nem lehet, mert formázni akarja! Ha formázom, akkor a win pc és okos tévé nem kezeli! [kép]
Van bármi tipp/trükk hogy maradjon ntfs és a megosztás is működjön? -
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Amúgy jobb is így, mert a drága Windowsod nem fogja elbarmolni a GRUB-ot, mikor épp olyan kedve van"
Ez pontosan így van. De csak MBR alat, ott egyébként nyvajoghatnának a Windowst is használók a tipikus hiba miatt.Mmikor valamiért gyalulod a Linuxot, meghal a boot. Mivel az Linux grubra utaló útvonal megmarad az mbr-ba de tovább ugye nem tud lépni nincs hova.
És ez triviális, uefi előtt a fórumok tele voltak azzel, jajj a Linux belebarmolt a bootba és most nem indul semmi.
A fennti kijelentésed értelmét veszti UEFI alatt mivel ott nem felülírja hanem az efi partícióra melléteszi a boot bejegyzését akár 10-20 OS is.
Olyan még nem volt az univerzumba hogy egy Windows törölte egy bármilyen más os boot bejegyzését az efi partícióról.
Amire te gondolsz, hogy átveszi az uralmat, nem, max. előre sorolja magát a boot sorrendbe. De ugyanazt megteszi egy friss Linuxos efi telepítés is és ez nem a rendszerek hibája hanem nagyon sok uefi amikor a boot során talál egy új bejegyzést az efi partíción, automatikusan azzal indít.
Amit leírtál az uefi alatt lehetlen, soha nem töröl semelyik os se más os bejegyzést.
Sőt gyakran saját magáét sem, ha gyalulsz 10 os-t amik uefisek, utána manuálisan kell törölgetni a bejegyzéseiket az efiből mert felsorolja bootnál, holott az os amire a bejegyzés már rég nincs.
Ezeket én a legutóbbi disztrópróbálgatás után manuálisan takarítgattam el, az efin ott maradt a Deebian, a Mint, a Kubuntu és a Manjaro bejegyzése is, és bootnál fel is sorolta. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nehogymá itt egymásnak essetek.....megint. Nah nem mintha a topiklakók nem szeretnék olvasgatni, magam is jókat mosolygok
Mondjuk így kerek a világ.Egyébként azt vettem észre, hogy nekem, aki annyira nem vágja ezt a linux témát, muszáj Windowst is tartanom, mert van, hogy át kell lépnem gyorsan, hogy megcsináljak valamit. És sokan vagyunk gyanítom.
Azért kezdtem linuxozni, mert érdekelt, nem szerettem a Windows adatvédelmi dolgait, idegenné vált a 10-estől. A 7-est a Mint váltotta. De mára megszoktam a Win-t is, tudom hogyan kell megfojtani, hogy ne pofázzon mindent haza, és nem egy rossz rendszer. Mind a kettő másban erős. És akkor ott vannak azok az emberkék, akik nagyon komoly hardverrel tolják kompromisszumokkal valamelyik linux disztrót, ez számomra érthetetlen. Van csak linuxos gépem, van ilyen vegyes felvágott, és van csak Windows-os. És ha valaki segítséget kér, akár gép összeszerelésben, akár telepítésben, vagy hálózati dolgokban, ne égjek már mint a rongy, hogy fogalmam sincs, mert évek óta nem láttam Windows-t.
A boot így marad, ha már így alakult. De ez egy produktív nap volt ezzel a a LM 22-vel. Tényleg f@sza lett. Ha már nagyon unatkozok, flagelláns módba váltok, és előveszem az Endeavour-t. Jelenleg pihenőidejét tölti egy külső SSD-n.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kollégának az égvilágon semmi de semmi gondja nem akadt sem a UEFI, se CSM mode, sem a Windows terén.
Már kb leesett, hogy akkor gyakorlatilag még boot előtt kell kiválasztani az adott meghajtót!
Ha ez a UEFI meg a Win hibája, akkor ám legyen igazad.
Ilyent nem mondtam, a Windowsnak egyetlen hibája van, az maga a Windows!
És végre egy értelmes emberke, mármint Petya XT.
Persze, hogy az...de akkor én már alapból nem lehetek értelmes, mert nekem egyetlen meghajtóm van mindkét gépemben?
brühühü.... Amúgy jobb is így, mert a drága Windowsod nem fogja elbarmolni a GRUB-ot, mikor épp olyan kedve van! -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Egy dolog furcsa, hogy nem találja a Windows Boot Managert. Egy SSD, ezen Windows van(EFI), egy NTFS vinyó, ezen média és cuccok, lehet elb@sztam, mert a harmadik HDD re telepítettem a Mintet (MBR) és a rendszerbetöltőt is oda, nem akartam megkavarni a Windows SSD-t.
sudo update-grubEzzel ezidáig működött dual bootban, a Mint HDD-ről indul a gép. Apró kellemetlenség egyenlőre.
Induláskor ki tudom választani F8-al. -
válasz
sicc_innen
üzenetére
Amit itt is javasoltam, az most már valid is lett!
...particionáló programmal újra inicializálnád GPT sémára, utána pedig kétfelé particionálnád
Igen érdekes amiket kiír az a parancs!
""
Secondary partition table overlaps the last partition by
4294966385 blocks!
You will need to delete this partition or resize it in another utility.Problem: partition 2 is too big for the disk.
""Ami még probléma, az a kezdő sector jelzése, alignálási hiba, de most látom, írja a kimenet is!
""Partition 1 doesn't end on a 8-sector boundary.""
""Consult http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-4kb-sector-disks/
for information on disk alignment.""Az újrainicializálás megoldja az alignálás problémát is és a GPT header gondot is. Ami szokatlan, hogy GPT-nél is túl nagynak írja a 2. particiót! De ír hibrid sémát is, de mivel itt bekavar a Windows is, kicsit vakon vagyok.
Amit a GPT nagy előnyének írnak, az most éppen hátránya lett. Ha max 4 partició lenne a HDD-n, egyértelműen MBR sémára inicializálnám, de GPT is jó kéne, hogy legyen. Ha csak Linuxon akarnád használni, az lenne az igazi egyébként, lehet az NTFS is bekavar Linux alatt a 2TB+ méret miatt.
Szóval Linux alatti particionálóval inicializálod* és csinálsz két EXT4-es particiót, ez lenne a legműködőképesebb.
* Eszköz/Particiós tábla létrehozása - MSdos az MBR séma vagy GPT (Gparted-en így van legalábbis az inicializálás menete)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
A dokkolót nézném meg, hogy nincs-e benne valami korlát erre, mert egyébként a Linuxnak mindegy, mekkora hdd-t csatolsz rá.
Partíció kelező gparted vagy kparted sem látja? Mert az még lehetséges, hogy sérült vagy "dirty" állapotban van az ntfs fájlrendszer a meghajtón és azért nem csatolja fel, olyankor célszerű egy Windowsos gépre dugni és nyomni rajta egy ellenőrzést, az kijavítja.
-
válasz
üzenetére
Át is bootolok Win11-re, hátha lesz valami esemény.
Nekem ez automatikusan is ment minap! Csak be kellett írnom a fekete képernyőn lévő GRUB után az exit parancsot és már indult is a csodaW11!
Így fogom megszeretni a Windows 11-et, az tuti! Két napig nem használtam az újabb notit, mert Sata SSD-ket a régin kellett csekkolni eladás előtt, no de aztán indítanám a Mint-et, hát valahogy a dualboot Winnel mégsem akarta.Vakartam is a fejem búbját, mert legacy-ban tudom, hogyan varázsoljuk vissza a GRUB-ot, de EFI-ben fene tudja, működik-e úgy ill itt nem is meghajtón van a GRUB...
Indítottam live Mint-et, hogy keresek valami programot, ami legalább scanneli a boot térképet, hogy merre induljak és meglepetésemre feldobott egyből a Synaptic egy aktív boot-repair appot, gondoltam ránézek! Elindítom, kis csíkban szaladt a folyamatjelző, aztán bejött egy TUI-s ablak, abban tökéletesen felsorolva a particiók, automatikusan bepipálva minden, ami logikusnak tűnt, leOKztam, lefutott, reboot és már rendbe is jött a boot. Ubuntunak írta a Mintet mindenféle verzió nélkül, de arról bootolva egy grub-update parancs azt is helyzetette!
Szóval azoknak javaslom akiknek valami elkalibrálja a GRUB-ot! Indul a live Mint-tel az app, így ha valamiért nincs netelérés, akkor is pillanatok alatt rendbeteszi a GRUB/boot-ot!
#boot-repair live grub EFI
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3565, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 3060TI 8GB Zalman Z1 Plus XFX 650W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 512GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3684, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
, cserébe gyorsabb és jobban melegszik) és még ordas nagy méretű - 2TB-> - sem szükséges, ilyen célra a legócskábbtól egyel jobb minőségű 256-os is bőven elég. Szerintem!

Na végre valami, ami sikerült és viszonylag egyszerűen és a nyamvadt Wint se kellett belekeverni. (ja de, egy kicsit)
Gondolom látod az én esetemből is, milyen pszichés veszélyekkel jár az!
Meg persze a remek UEFI és a több EFI partició!
Ha valamit én írok, akkor annak a tartalmára reagáljunk már és ne hagyjuk kekeckedőktől összezagyváltatni magunkat.
Live Linuxról bootolva roppant egyszerű lenne futtatni. Mondjuk ha úgyse lényeges a Linux, tuti nem Manjarot választanék, hanem Linux Mint Cinnamont, jóval egyszerűbb vele az élet. Ilyenkor is.
Ritka nagy marhaság lenne nem kipróbálni!
(gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)
Mindegy, csinálom, amit először a fejembe vettem, aztán majd lesz valami...
Csak a jelenleg használt 2 darab os maradt a uefi agyába.
Mondjuk így kerek a világ.
Induláskor ki tudom választani F8-al.