- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #104961 üzenetére
Igen és még tudok ilyet kettőt, meg 5 regedit buherát és féltucat csoportházirend kokányolást is
Csak a rend kedvéért, itt a windows "mankó" könyvtáram tartalma:
UEFI-Plugfest-BCD-reinstall.txt
WindowsBootEnvironment.pdf
regedit_buherak
cmd_segitsegek
send_to_mplayer.txt
Ez meg a Linux "mankó" könyvtár
linuxium-32bit-patch.sh
1by1_start.sh
Linux_parancsok.pdf
4kvideodownloader_inditofajl_hiba
logfile_delete
bootinfo
makeize.txt
boot_sorrend.txt
manjaro_boot_grub.sync-conflict-20230310-141132-BPIAA7H.txt brightnesdown.sh
brightnessup.sh
bt_start.sh
monitor_light
monitoroff.sh
debian_mount_nopassword.txt
onedrive_beallitas.txt
onedrive_magyar_leiras
opera_segitsegek
fancyclock_beallitas
org.kde.brighty
fstab_leiras
poweroff.sh
gnome_icons
pstartold.sh
gtk3-nocsd_3-1ubuntu1_all.deb
pstart.sh
hdmi_audio_restore_auto.sh
samba_user.txt
hdmi_audio_restore.sh
SCPH1001.BIN
hibrid_sleep_ubuntu .conf
smplayer_osd_kozepre.txt
hibridsleep.sh
snap_hack
hybrid_sleep.txt
szkenner.txt
isorespin.sh
jog_mindenkinek.txt
wifi_adapter_tilt_engedelyez.txt
kde_pasma_install.txt
wifi_error.txt
video_error_megoldas
autostart_error_javitott.txt
samba_jó_conf
sddm_hiba_jav.txt
kde_compozitor_jó.txt
snap_jogok.txt
wallet_kikapcs.txt
sudo_segitsegek
users_visudo_txt
jogosultsagok_777_stb.txt
grub_konfigolas
fstab_ezajo.txt
Szerinted...? -
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #104335 üzenetére
Intenso SSD. Ezt megkaptam kemény 4500 forintért, volt 128 GB-os verzió más gyártótól 20000 forintért is, amikor ezt vettem. Nekem annyi a lényeg, hogy menjen, nem igazán értek hozzá, rám egyébként is jellemző, hogy alsópolcos vásárló vagyok, mert nem nagyon van zsé. Számítástechnikára, telefonra stb. meg csak a legvégső esetben költök, akkor is a legolcsóbb megoldást választom, vagy a használt dolgokat. Nem tudom emlékszel e a Kingston SSD-mre, amin 71 TB írt adatt van. A mai napig hajtom, TV alatt brandben. Majd megpusztul egyszer, addig menjen csak.
Ma volt a MédiaMarkt-ban. Nézegettem az SSD árakat, tátottam a pofám rendesen. 8 ezer forint alatt nem is volt SSD(persze a legkisebb 128-as), de volt 70 ezer forintért is. De annyi féle volt, hogy ráhagytam, felét nem is ismertem, azt sem tudom, hogy milyen foglalatba valóak, ilyen pálcika izék voltak. Volt ott 2 TB-os 2,5-es, hát nem semmi áruk volt. Ez van akkor, ha minden géped a jura korból maradt meg, elszaladt mellettem ez az egész hardver vonal.
Tehát ez kb adott. Érdekes az fstab, mert mintha rémlene pár évvel ezelőttről, hogy egész biztosan volt pl. discard bejegyzés. Ez, ha jól emlékszem egy frissített rendszer volt, lehet az kavart be neki. Volt ezen a gépen Endevahúr, meg Manjaro is, ott szerintem nem volt ez probléma, de lemezképben megvannak a rendszerek, ha visszaállítom valaha, ránézek. Tényleg soványabbnak tűnik az fstab. Az ócskább SSD okán lehet olyan funkció, ami nem kerül bele, vagy minden típusú SSD-n ugyanazokat a beállításokat használja az adott rendszer?
-
válasz
Petya XT #104328 üzenetére
Ezek a mai FSTAB-ok tényleg nem raknak már be különböző opciókat, anno volt amelyikban a default opció volt, de egyes disztrók a discard-ot is berakták. Szerintem egyelőre ne variálj azok az Intenso SSD-n, az a biztos!
No de hogyan tűnt fel neked, hogy nem megy a TRIM?
Még régen ilyenre szerkesztettem az FSTAB-ot, de ma már rá se nézek: ez épp egy 2016-ban telepített Mint Rosa Cinnamon disztró, de mindben ugyanez az FSTAB volt
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=94b359d7-74f2-4adf-ae6e-77dfc652d5cd / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=efb3da91-6ce9-4955-b6e4-1ef0cf1fe220 none swap sw 0 0
UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 2
UUID=0b26696b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/Data noatime,nosuid,nodev,nofail 0 2
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
-
Petya XT
senior tag
-
válasz
fekete.puma #104183 üzenetére
Volt említve valamelyik topikban, hogy sokban függ ez a jelszókérés a telepítéskori autologin kiválasztásától. Legalábbis Linux Mint esetén, egyébként a Mint nálam autologinos, de a Debian nem, annál max utólag tudom megoldani a lightdm config szerkesztésével. Valóban az FSTAB a megoldás ezekre a meghajtó/partició automountokra.
-
fekete.puma
aktív tag
Újraraktam a Mint-et ránéztem a Tuxedo-ra, a mentésekre használt külön partícióra az sem és most a Mint sem kért már jelszót. Az fstab-ba nem is látszik és mégis használható (ext4), hogy van ez?
-
válasz
cigam #104159 üzenetére
Semmi fstab nem lesz nála, ha a Kubuntu még mindig olyan mint az enyém akkor a /media/felhasználóneve/....csatolt eszközök
itt lesznek ezek, és mivel ez usb-s meghajtó szerintem nem is kell fstabozni.
Mvel kiírja a partíció nevét, partlabel alapján lesz azonosítva.
Bár furcsállom hogy jogosultság baja van, a Ventoy gyárilag exfatot csinál magának. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Imi1981 #104161 üzenetére
Kattints a címsorban a Ventoy szövegre, rögtön látni fogod, hogy hová csatolta fel.
Amikor így csatolsz valamit, akkor az ideiglenes csatolás, jellemzően a /run/media/valami alá kerül.
Amit lentebb írtak fstab-ot, az akkor van, ha állandóra szeretnél valamit a rendszer részévé tenni.
-
válasz
tordaitibi #103765 üzenetére
A régi Debian mappát írta felül a sajátjával. A Mint telepítő sajnos ilyen,. az első talált EFI partícióba beleírja a mappáját, nem törődik azzal, hogy ott már ugyanilyen néven lakik valaki. Ezért szoktam ilyenkor a védendő efi partíciók boot, esp jelölőjét elvenni és a figyelmen kívül hagy címkét odatenni. De még így is meg szokott történni a baki hogy felülírja a kedves rokon mappáját. Ilyenkor nem esem kétségbe, bebootolom a Linux Mintet, átszerkesztem az fstab-ját hogy az általam tervezett /boot/efi mappára mutasson, belemásolon a téves helyre került linux mintes mappát beállítom ennek a jelölőit. Majd sudo update-grub, ez felveszi a grub menüjébe a régi Ubuntu / mappáját is , mert nem az efit nézi , hanem a telepítés /boot mappáját keresi ilyenkor. Újraindítás után a grub menüből a régi ubuntut bootolom be. Törlöm az efi partícióból a LInux Mintes kakukktojást. Majd sudo grub-install /dev/sdX (ezután mégegyszer a --recheck opcióval is, hogy ez minek azt nem tudom) , ahol X az ubuntu meghajtójának megfelelő betűjel, vagy amelyik meghatón van az Ubuntu efi partíciója. Majd sudo update-grub és győztünk ( de csak részben, mert majd a linux mint bootolása után még ott is kell majd egy sudo update-grub ) és .
-
-
válasz
tordaitibi #103719 üzenetére
Atyaég! Nekem elég kínai, amiket írsz, de az EFI mappa megadása kéne, hogy működjön, nyilván duplakatt és elfogadás, de amikor a végrahajtás gombra kattintasz, akkor ott egy kisablak felugrik és ha nem jó, akkor vissza kell menned és addig próbálkozni, amíg nem lesz OK. Nagyon rég csináltam már, de mindig működött.
Ami még megdöbbentőbb nekem, hogy miért nem ugyanekkor, az install particionáló részében jelölöd neki a /home particiót? A felülírásra írtam is, hogy teljesen nem fogja engedni felülírni.
Mindjárt le is csekkolom ezt a külön EFI-be boot erőltetést...bár mondjuk ez Debian lesz, de működnie kéne mindenütt.
Megint olyan érzésem van, hogy amit pár kattintással el lehetne intézni, azt jól megbonyolítod.
Ha a rendszer nem azt csinálja, amit szeretnél, az mindig user error. Sajnálom, hogy megint ez kell mondjam, de ez van!
cigam kolléga mindjárt be is egerészik ide egy ezzel kapcsolatos szarkasztikus megjegyzést.
#/boot/efi was on /dev/sda1 during installation
Ez egyébként csak tájékoztat is téged, hogy a telepítés során a boot/efi az sda1-en volt. És ennek nem örülsz, ha jól sejtem.
Az a Mappa FSTAB-ba csatolás még nekem se ismerős túlzottan, ill sose próbáltam.
Egyébként ez a meglévő másik EFI installkor történő kijelölése nem sokban különbözik az itt leírtaktól.
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #103725 üzenetére
Nem olvastam az elozmenyeket de a konkret kerdesre egy fstab-os pelda:
```
UUID=1234-ABCD /media/tibi/aero_ubi/ ... # felcsatolod a particiot
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ /home/tibi none bind 0 0 # ha mar fel van csatolva akkor siman csak egy bind mount ahogy CPT irta
``` -
válasz
fekete.puma #103722 üzenetére
Ez a Gnome Disks, magyarul Lemezek.
Sűrűn használom okos kis jószág.
Amit ez nem tud, tudja a Gparted és vicaverza úgyhogy kell mind a kettő.
Nekem most Cigam fórumárs léne, ő említette hogy lehetséges fstabba mappát is csatolni.
Túrom 10 perce az fstab leírását, csak partíciókat említ, de majd meglátjuk.
Ez van mindegyik leírásba, a "file system" csak partíció vagy lemez lehet. azaz fájlrendszer.
<file system> <dir>
<file system> - (fájlrendszer) a csatolandó partíció vagy tárolóeszköz.<dir> - (könyvtár) a csatolási pont, ahova a <file system> csatolásra kerül. -
Jóreggelt.
Mint feltelepítve, kéne egy kis segítség.
Ez a Mint fstab, több kérdésem is lenne.UUID=84413a7b-4363-4020-92e2-4ce59a11285a / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=D21A-2291 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
Mit írjak bele, mit írjak a fstabba hogy felcsatolja a régi Ubuntu home könyvtárat a saját home helyett? szájbarágósan kérném.
És mi az a kikommentelt during installation, én ilyet még nem láttam.
Amúgy a Mint telepítője ugyanolyan buta maradt mint 1 éve.
Megdtam neki direkt, nyomatékosan a saját lemezén, sdc amire telepítettem az EFI partíciót, hogy a bootbejegyzését ide, a sdc1 efire tegye.
A többi efit beállítottam neki hogy Mellőzés.
Hova tette...? Igen. a régi Ubuntus sda lemez sda1 efijére, simán szó nélkül felülírta az Ubuntu efi bejegyzését.
Ez is érthető mivel szerencsétleneknek mindkettőnek az az efi bejegyzése hogy Ubuntu. Csak fura.
És még a Wint basztatják hogy belebarmol más rendszerek bootjába.
Úgyhogy majd ha törlöm a Mintet, az efi indításkor az is benne lesz a sda1 efibe úgyhogy lehet majd gépészkedni mivel a Mint grubját hívná meg, az ugye már nem lesz, Ubuntut ilyenkor elvitte a cica.
És erről nem tudtam lebeszélni. -
válasz
csixy #103644 üzenetére
Én is ezeréve külön Adat meg torrentek néven külön particiókat csináltam, teljesen gondmentesen bármit raktam fel, ezeket FSTAB-ba beraktam és működött. Biztosan nagyon hasznos ez a Windows-like Home mappa a Képek, Dokumentumok, etc.. mappákkal, de egy telepítéskor nem is arra tervezem a / méretét, hogy ki tudja hány 100giga adat fog letöltődni a Home-ba.
Most a notin csak egy külön Data partició van és oda rakom, ami nagyobb helyet foglalna.
-
válasz
fekete.puma #102911 üzenetére
Érdekes, mindig variálnak az archklónok FSTAB-jával, nem olyan rég még a discard online TRIM opció volt default, most meg már az nincs. De az fstrim.timer ott van, szóval fog működni a TRIM heti rendszerességel, ha eltelik pár nap, ellenőrizheted is a TRIM végrehajtás megtörténtét ezzel a terminal paranccsal: (akár most is lefuttathatod, úgy látom default hétfőnként fut le)
sudo journalctl -u fstrim.timer
kb ilyen a kimenete:
-- Boot cb6d22ea419d4f8f8de282645588c597 --
ápr 12 06:33:39 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 13 20:46:34 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 13 20:46:34 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Stopped fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 79d43d02d6904d0486b9a9a33b2c312a --
ápr 14 06:39:38 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 17 07:06:24 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 17 07:06:24 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Stopped fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot be98c1a2e6474493a92cb14500715027 --
ápr 18 08:41:17 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
ápr 20 22:19:22 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
ápr 20 22:19:22 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Stopped fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
-- Boot 7e274686ead649a2b86b526b2604099c --
ápr 21 07:37:54 Elitebook-LMC-22-8570p systemd[1]: Started fstrim.timer - Discard unused filesystem blocks once a week.
lines 88-131/131 (END)
Ha ott a stared - stopped a kimenetben, akkor minden OK!
Az SSD-re csak azért kérdeztem rá, mert sokan hiányolták már a TRIM lefutását NVMe SSD-nél is, de ott ilyen nincs.
-
válasz
fekete.puma #102905 üzenetére
A Lemezek/Disks alkalmazással csatoltad a Data meghajtót, gondolom. Kicsit túlbonyolítja, de ha működik az automount, akkor jó.
FSTAB automount amúgy így egyszerűbb...
UUID=0b26696b-8d0f-4432-8595-9f2d33145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Működnie kell az időzített fstrim-nek is, de tároló SSD-nél ha nem működne, se okozna galibát, mivel a garbage collector is elvégezné a szükséges műveleteket. Rendszermeghajtónál lényegesebb inkább a TRIM, bár default heti futtatású az fstrim, azalatt ott is sok mindent elrendez a garbage collector.
Egyébként milyen SSD-k ezek? Sata, NVMe?
tmpfs sor hogyan került az FSTAB-ba? A rendszer rakta be vagy valahonnan merítettél ötleteket az automount-hoz? Az FSTAB-nál nincs jelentősége, milyen sorrendben vannak mountolva az adott sorok.
Találtam egy régi FSTAB-ot mintának, vissza kellett kicsit olvasnom, mert ezeréve nem bíbelődtem FSTAB-bal... (itt is látszik már, hogy a tmpfs sorok ki vannak kommentelve, 10+ éve voltak ilyen ötletek, hogy SSD-nél ezeket jó berakni FSTAB-ba.
-
válasz
fekete.puma #102888 üzenetére
Hagyd csak szépen békén a fsck-t, elméletileg nem minden bootkor fut le, anno FSTAB-ban lehetett állítgatni, most systemd.service indítja, rég nem foglalkoztam már vele, így nem biztos...de ez nem is számít. Ha talál gondot a filesystemen, jelezni fogja, x ideig megáll a boot is, hogy tudj lépni a problémára. Emiatt igen fontos, hogy lefusson x-edik bootkor.
-
.-..-.
tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101444 üzenetére
OK, szerintem fejezzük be ezt a témát, mert nem sok értelme van ;-)
Mások vagyunk.
Én nem akarok upall parancsot, meg semmilyen parancsot: semmi mást nem akarok, mint rákattintani a frissítés gombra, és frissítsen. Mint pl. ahogy a Mint alatt történik. Ha ők meg tudják csinálni, szerintem másnak is menne ;-)
Fedora alatt meg az, hogy frissítésre csak letölt, aztán újraindul, aztán nézem a csíkot, aztán újraindul, aztán elindul végre, addig meg használhatatlan a gép - mi van?! :-)
Félreértések elkerülése végett ;-) , nem vagyok amatőr, és direkt itt a kezdő listán görcsölök - mert kezdő szinten, egyszerűen csak használni szeretném a gépet. Szerintem ha kicsit összekapnám magam ;-) , még mindig kb. "bármit" megoldanék linux alatt, de már nem akarom: nem akarok parancssort látni (azon kívül, amíg telepítés után megszerkesztem az fstab-ot) , kérdésekre válaszolgatni egy frissítésnél, meg hasonlók.
Ez van, én ilyen vagyok, vagyis lettem ;-)
Azért sem fektetek sok energiát a dologba, mert most már tudom, hogy ez a gép "nem támogatott", elvégre "csak" egy 8. gen i5 IGP-vel: ami pl. egy mac Mini 2019 "köntösben" egy szuper gép még mindig, akármilyen melóra (volt betűre ugyanilyen paraméterű mac Mini-m ugyanígy i5-8400 procival, 16GB memóriával, élmény volt használni, de tényleg) , szóval görcsölhetek bármilyen disztribbel, jobb lehet, de jó nem, a jobb meg kevés ;-) -
Petya XT
senior tag
válasz
sh4d0w #101084 üzenetére
Akkor nálam ez egy rossz gyakorlat volt. Crypttab létrehozására, fstab szerkesztésre használtam így a Nemot. Egyszer a crypttab okán valami fórumon volt, azóta így csináltam.
Uby:
Ezt most nem értem, mi köze van ennek a FF problémához?
Köszönöm az ismertetőt, kicsit utánaolvastam, de ahogy olvasgattam, nem csak én kevertem össze.
Mindenesetre rossz tanácsot adtam, ezért elnézést kérek.
-
válasz
Rowon #100836 üzenetére
FSTAB-ban egy helyen látsz mindent és ha nem fejből mennek a mount opciók, mint urandom0 kollegának, akkor mi történik? Nyilván megnézegeti a home user azt a pár Archwiki oldalt és akkor már talán még egyszerűbb a helyzet. Szóval egyszerűbb, átláthatóbb és egy helyen megoldod, ami szükséges. Ugye a swap nem lesz a Disks-ben, így mindjárt kelleni fog egy másik GUI-s program. Gparted-ben szintén nem lehet mindent megoldani.
#
#
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=ab713dc9-b7ef-44b2-a7df-9b761a951395 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=128E-E953 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0itt az a pár segítő Archwiki oldal:
-
-
Necronom
senior tag
-
válasz
ubyegon2 #99695 üzenetére
"Mesélsz arról, hogy miért kéne FSTAB-ba bejegyezni egy külső meghajtót?"
Most nincs nagy kedvem visszakeresni az indító kérdést.
Olyasmi a lényege hogy egy valami picike alapgép, nudli belső lemezzel, cli Debian. Gondolom valami szerver.
Namost pl. Te egy Raspberry méretű szerkezeten hova teszel 1-2-5 akárhány terát, ha házi szerver, ha nem usb-re?
És ezért kellett nek fix mount pont, és ezért kell beégetni egy usb-s, bizony külső lemezt a fstabba.
Hogy minden indulásnál mindig oda csatolja ahova ő akarja, olyan paraméterekkel ahogyan neki kell, és ne a szabvány pl media vagy akármi alá. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #99696 üzenetére
Hát ha a user rákattint a fájlkezelőben a meghajtóra, és nem történik semmi, akkor is tudni fogja, hogy megnyekkent a cucc...
De amúgy igen, táphibás eszköznél azt ír be az fstabba, amit akar, annak mindegy az. Egyébként systemddel is lehet fix mount pointot beállítani, fstab nélkül, valahogy így:[Unit]
Description=Mount external drive to /mnt/external_drive
After=network.target
[Mount]
What=UUID=<meghajtó_UUID>
Where=/mnt/external_drive
Type=auto
[Install]
WantedBy=multi-user.target
És utána engedélyezni kell:
sudo systemctl enable mnt-external_drive.mount
De ha nincs kihuzigálva a meghajtó, és fixként üzemel, akkor teljesen jó megoldás az fstab is. De ilyen táphibás, bizonytalan működésű cuccokkal én nem is kísérleteznék.
-
válasz
urandom0 #99694 üzenetére
A kolléga esetében, mivel instabil tápegységekről tett említést, talán a lehető leghasznosabb dolog az, ha az amúgy fixen csatolt meghajtónál megnyekken a boot folyamat, mert normál esetben akkor a user tudja, hogy gondok vannak. De neki is említettem, hogy qrvára nem szerencsés instabil/alulméretezett tápegységgel használni a meghajtóit.
De beírhatja a nofailt, sok vizet nem zavar, mint ahogyan az FSTAB sem, ha az aktuális meghajtóra van kihegyezve a bootolás a GRUB-ban. Még azt is megkockáztatom, hogy akár trikolórra is festheti a boxot/gépházat, tök mindegy a piszkált kérdés szempontjából.
-
válasz
tordaitibi #99693 üzenetére
Nem mondok ellent, szerintem egy usb lemez az mindig külső fizikailag, de mivel usb, bármikor véletlenül kihúzható, deviszont mivel pl. adatlemez,vagy hülye példával ezen van a swap mert a belső kicsi, így a rendszernek belső lemez.
Mesélsz arról, hogy miért kéne FSTAB-ba bejegyezni egy külső meghajtót? Hacsak nem azért...
Ugye pontosan tudjuk, ha bedugunk USB-re egy külső meghajtót, annak kb annyira van szüksége az FSTAB bejegyzésre, mint kisnyugdíjasnak az akciós marhabélszínre!
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #99692 üzenetére
A
nofail
csak azt ignorálja, hogy külső vagy belső FSTAB-ba csatolt eszköz eltávolításakor ne álljon le a boot folyamat 90 sec-re (vagy amennyire be van állítva).Igen, és neki pont ez kell (vagyis hát nem kell, csak érdemes). Én is ezt írtam, hogy azért érdemes beírni a nofail-t, hogy ne akassza meg a bootot.
A rendszer szempontjából persze mindegy, hogy külső vagy belső lemez, ő ilyen különbséget nem tesz. -
válasz
urandom0 #99690 üzenetére
& #99691 tordaitibi
Tök mindegy, hogy technikailag külső vagy belső, ha az FSTAB-ban fel van csatolva és eltávolításra kerül boot előtt, akkor ugyanúgy 90 sec boot leállás van mindkét esetben, míg ha fizikailag nem kerül eltávolításra a device, akkor lefut a normál boot. A
nofail
csak azt ignorálja, hogy külső vagy belső FSTAB-ba csatolt eszköz eltávolításakor ne álljon le a boot folyamat 90 sec-re (vagy amennyire be van állítva).Vagyis bár külső, de a rendszer része fixen.
Tibikomám, itt ellentmondasz önmagadnak!
-
válasz
ubyegon2 #99689 üzenetére
Igen de neki nincs szabad luka az alaplapon, ezért választott külső lemezt, viszont fixen kellen mountolni a megfelelő helyre.
Itt már jogos a nofail, le is írtam neki egy fstab mintasort, csak át kell alakítania a sját uuid és csatolási pontra.
Vagyis bár külső, de a rendszer része fixen. -
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
tordaitibi #99665 üzenetére
Ahogy cigam kolléga is írta: fixen meg tudom adni, hogy melyik mappába csatolja fel (mivel Docker-ben hivatkozok rá így szükséges + Samba megosztás is megy róla) és a gépbe sem tudom beépíteni. UUID alapján csatolom fel, az a biztos megoldás.
"Mivel ezek alapján minden fstabozás nélkül úgyis felcsatolja."
Debian minimal-t telepítettem (CLI only). Csak SSH-n keresztül kezelem. fstab nélkül nem csatol fel semmit automatikusan, mint GUI alatt (legalábbis én így tudom, de ha tévednék, akkor javítsatok ki)."...Debian, gondolom minden mountnál ami nincs fstabba, jelszót kérne"
Én tegnap simán mount paranccsal csatoltam fel egy microsdhc olvasót kártyával együtt és nem kért jelszót. De egyébként sem találkoztam olyannal, hogy jelszót kért volna. Egyedül a sudo miatt kért. Vagy nem értem mire gondolsz. -
-
válasz
Crvsh3R #99655 üzenetére
Oppa, most látom, hogy már kb ugyanezeket leírta cigam ft is, elfelejtettem frissíteni az oldalt...
Ezek a dolgok is filesystemfüggők, de gondolom EXT fs-re vannak fozmázva. Alapból én semmit nem írnék FSTAB-ba, de ugye lényeges az is, mire használnád a meghajtókat, rendszer tuti nem lesz rajtuk, így tárolás lehet a cél. HDD-nél a külső ház nagyon sok mindent meghatároz, max a
default,noatime
hagynám benne, ha valami nem OK, akkor azokat is kidobnám.HDD-vel ellentétben az NVMe SSD elég önálló, főleg a smart adatok függhetnek Linux alatt a külső ház vezérlőjétől, TRIM-mel itt nem kell foglalkozni szerencsére.
a külső meghajtóknál ír ilyen opciókat is: nofail,x-systemd.device-timeout=5. Érdemes ilyet beállítani rájuk?
Ezek fix használatkor értelmetlenek, a
nofail
arra van, ha a boot keresi az időközben eltávolított külső meghajtót. Nem kellenek ezek, gyakorlatilag NVMe SSD-nek még beszereltként se kell semmilyen mount paraméter az FSTAB-ba, persze tévedhetek is, nekem ilyen az FSTAB:# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=ab602dc9-b7ef-33b2-a7df-9b761a841395 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=128E-E952 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0 -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy ti fstab-ban a "fixen" rákötött USB-s meghajtókra (ebben az esetben külső házas 3,5"-os HDD-re és külső USB-s házban M.2 NVMe meghajtóra gondolok) állítotok be a
defaults,noatime
opciókon kívül valamit? Én bár Debian-t használok, ettől függetlenül az Arch wikijét szoktam olvasgatni, mert mindenre kitérően le van ott írva minden és ott az a külső meghajtóknál ír ilyen opciókat is:nofail,x-systemd.device-timeout=5
. Érdemes ilyet beállítani rájuk? -
Win összeomláskor valami tuti változott a fsck meg ezt észlelte, ezért is futtatná le magát bootkor. Régebben az FSTAB-ban lehetett kivenni, hogy ne fusson ellenőrzés, de nem érdemes, mert nem minden bootnál fut le, ha viszont gond van, jó ha jelzi valami.
systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-128E\x2dF836.service
Úgy látom most a systemd-ben fut le fenti service, de lehet még mindig szabályozza az FSTAB beállítás, fene tudja. Ezer éve bíbelődtem ilyesmivel.
-
válasz
tordaitibi #99556 üzenetére
Fstab csatolással megoldódott.
-
válasz
tordaitibi #99249 üzenetére
Szerintem visszafelé kompatibilis. Tehát az UEFI-s linux felveszi grub menüjébe az UEFI-s linuxot is, meg a windowst is és az MBR-lemezre telepített linuxot is (ennek nem a boot sectorával foglalkozik, hanem csak magával a telepített rendszerrel, tehát ha a telepítéskor nem adunk meg telepítési célt a grubnak, vagy mittomén azt modjuk egy pendrájra telepíttettük és az nincs bedugva akkor is felveszi a grubmenüjébe és bebootolja. Én így szoktam megspórolni a chrootolást. A bootolhatatlan linuxot felvetetem egy másik ép linux grubmenüjébe, majd arról bebootolván az élőben futó rendszer grubját , és master boot recordját meggyógyítom, vagy akár az efi bootját meggyógyítom, csak ahhoz előbb egy előző körben kívülről editálni kell az fstab-ját, hogy bebootolás után már készen /boot/efi legyen csatolva az efi partíció. Fordítva valóban nem látja az mbr legacy linux az UEFI rendszerek efi partícióját, tehát a windowst sem.
-
cigam
titán
válasz
roseben #98314 üzenetére
Látni kellett volna a teljes fstab sort, és az lsblk -f kimenetét.
pl. az ntfs-3g már nem is kell, az újabb kernelek alapból ismerik.--
Ez a mergefs mit lép arra, ha x mappába mentek, de azon a lemezen, ahol az x mappa van elfogy a hely? Egy másik lemezen is létrehozza azt a könyvtárstruktúrát, és ott folytatja tovább a fájlok tárolását? -
roseben
junior tag
Sziasztok!
Kubuntu 22.04-et upgradeltem a rendszer saját frissítéskezelőjével a 24.04.1 verzióra. SSD1-en van a rendszer és van egy SSD2 a gépben ntfs fájlrendszerrel amin az adat van. Upgrade óta nem csatolja fel automatikusan az SSD2-t, csak manuálosan. Akárhogy próbálom az fstab-ban hozzáadni a megfelelő sort utána nem bootol a rendszer.
UUID-nek az sdb1 van megadva.
Csatolási pont /media/user.
Filerendszer: ntfs-3g
Az opciókkal lesz a gond, mert a dump és a fsck is nulla.
Opciókhoz mi a biztos megoldás? -
válasz
paolinho #98067 üzenetére
https://paste.ubuntu.com/p/4r7zjxdK5z/
A boot-repair fenti linken létrehozott pár terminalapp kimenetet, mást nem csinál. Azok alapján siralmas a helyzet. Egytlen disztró van telepítve, viszont amikor azt felraktad, még megvoltak a Windows és az MX Linux EFI mappái is, az viszont nem derül ki, melyikbe rakta magát a Linux Mint EFI-je. Ahogy látom, a GRUB sem meghajtóra települt, hanem sda2-es particióra...
modprobe: FATAL: Module efivars not found in directory /lib/modules/6.8.0-41-generic
Recommended repair: ____________________________________________________________
The default repair of the Boot-Repair utility will reinstall the grub-efi of
sda2,
using the following options: sda1/boot/efi
Additional repair will be performed: unhide-bootmenu-10s use-standard-efi-file restore-efi-backups
rm /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
mv /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bkpbootx64.efi /mnt/boot-sav/sda1/efi/Boot/bootx64.efi
Mount /dev/sda1 on /boot/efiEzek alapján az sda1-be ment az EFI, de hogy ott mi van most....
Partitions info (1/3): _________________________________________________________
sda2 : is-os, 64, apt-get, signed grub-pc grub-efi , grub2, grub-install, grubenv-ok, update-grub, end-after-100GB
sda1 : no-os, 64, nopakmgr, no-docgrub, nogrub, nogrubinstall, no-grubenv, noupdategrub, not-far
Partitions info (2/3): _________________________________________________________
sda2 : isnotESP, fstab-has-goodEFI, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, ext4
sda1 : is---ESP, part-has-no-fstab, no-nt, no-winload, no-recov-nor-hid, no-bmgr, notwinboot, vfatEz alapján az sda1 egy EFI partició lenne...
Évekig hülyének néztek, mert kerültem ez UEFI-t, mint ördög a tömjénfüstöt. Hát az ilyenek miatt, ami rosszabb, hogy nem ismerem ki magam rajta úgy, mint a Legacy boot/GRUB rendszeren.
Nincs mese, meg kell várnunk, míg jön valaki, aki vágja ezt az EFI particiós rettenetet!
Még egy screenshotot berakhatnál, hátha az könnyíti a hozzáértők helyzetét. Erről az ablakról:
Plusz egy Gparted screenshot is jó lenne:
-
cigam
titán
válasz
paolinho #97900 üzenetére
Az a jó, ha nem üzen semmi hibát. Ezután mit látsz az /mnt/NAS könyvtárban?
Ha újra megnyitod az fstab-ot, benne van a bejegyzésed?
De hát ezt írtam neked az elején:
paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is. -
cigam
titán
válasz
paolinho #97897 üzenetére
Ha már létrehozta a NAS könyvtárat az /mnt könyvtárban, persze hogy méltatlankodik, hiszen már ott van.
Megint furán lecsípted az általam mutatott parancsot. Hiányzik az :users, ami a csoport tagságot állította volna be.
Így csak a felhasználód vette tulajdonba a mappát, a csoport (users) nem. Ez később még jogosultsági probléma lehet. Ha egyedül használod, valószínű így működni fog.Jónak tűnik az fstab fájl. Ha kiadod a
sudo mount -a
parancsot, újra végrehajtja az fstab fájlban felsorol csatolásokat. Ha minden jól megy az /mnt/NAS mappádban megjelenik a NAS tartalma. -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #97880 üzenetére
Köszi!
Ehhez a TPM chiphez van szabványos hozzáférés? A Linux tud kommunikálni vele?
Közben kipróbáltam, és a helyreállítási kulcsa simán feloldható a titkosítás, ezek után pedig hozzáférek, fel tudom csatolni a fájlrendszert.paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is.DC-ben nekem sem működik a hálózat elérése. Se akkor, ha belemegyek a "Windows Network"-be, sem akkor, ha a "Hálózat" menü "Hálózati csatlakozás..." pontjára bökök.
A legegyszerűbb, és legbiztosabb, ha készítesz neki egy mappát pl. /mnt/NAS és minden boot-kit ide próbálja majd felcsatolni a NAS-t. Ehhez kell készítened egy könyvtárat:
sudo mkdir /mnt/NAS
Ezután hozzá kell aki a felhasználódat, és csoportodat, hogy Te is hozzáférj:
sudo chown felhasználóneved:users /mnt/NASAztán szerkeszteni kell az fstab fájlt:
sudo nano /etc/fstabÉs a végéhez egy új sorban beírni:
//a.nas.ip.címre/megosztásneve /mnt/NAS cifs username=felhasználó,password=jelszó,iocharset=utf8 0 0Elmented (CTR+O), kilépsz (CTRL+X), és a
mount -a
paranccsal leteszteled működik-e. Ha minden jól ment a /mnt/NAS mappa alatt eléred a NAS-t. A DC alatt is. -
-
togvau
senior tag
Sziasztok! Hibernációt állítanék be a laposomon Linux mint 21.3 x86_64.
Swap fájl már van, akkora mint a RAM, fstab-ban is bent van, működik issudo swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/swapfile file 8G 0B -2Megjelenik a kikapcsolómenüben is, de láthatóan újra indításkor nem tölti vissza a hibernált állapotot. 2 tutorialt is néztem, egyik elég homályos a visszatöltés beállítása résznél, másik csak simán nem működő parancsokat akar berakatni.
Úgy lenne jüm hogy ha a boot menüben az első helyen lévő sima linux mint indítás a második lenne, első (vsszaszámlásás van) pedig a hibernáció visszatöltése, többi (vinfos, advanced options, uefi) maradjon ahogy volt.Hogy kéne forlytatnom?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #96445 üzenetére
fstab paraméterek között fel kell sorolni, hogy uid=valaki, gid=akárki
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96407 üzenetére
Tulajdonképpen egyszer megcsinálod az fstab-os csatolást a fix partícióknak a /mnt alá, aztán ha akarod akkor a /home alá mappákba is szervezheted őket. Ez a unix világból eredő felépítés. - ilyen módon nincs jelszó kérés, ha a mappát ahová csatolod a saját tulajdonodba veszed egy chown paranccsal.
Nyilván USB-s eszközt nem így csatolsz, azokra ott a futás idejű csatolás. Azt elfogadom, hogy ilyenkor vagy egy pendrive csatolásánál ne kérjen már jelszót egy asztali disztró, de úgy emlékszem a Debian sem kért ilyet.
-
válasz
tordaitibi #96395 üzenetére
Szerintem 1000-ből 999 felhasználó természetesnek veszi a jelszó nélküli automountot hisz a saját gépe, a saját lemezei, a saját partíciói.
Okosan teszik ezek a userek! Ubuntu és származékain.
Debianon nem természetes és nem véletlenül van így, lásd sh4d0w szaki hsz-ét. Sokszor elhangzik, hogy a Linuxot ne akarjuk már Windowsként használni, de ugyanígy elmondható, hogy a Debiant ne akarjuk már Ubuntuként használni!
Egyéként anno volt sok particióm desktopon, ami állandóan kellett, azt FSTAB-ba raktam, az összes többit meg jelszavazva csatoltam, ha éppen kellet.
(I)Ha ez nem természetes viselkedés egy otthoni home user desktopon, hanem hack, akkor ismét bocsánatot kérek.(/I)
Qrvára nem természetes ez Debianon!
-
válasz
growler #95823 üzenetére
Hát apám... komolyan mondom ez szívat.
Nemszórakoztam vele mert a grub félhalott volt, a/boot/grub mappa üres, vagyis semmit nem pakolt bele. Elengedtem, újratelepítettem. És mit gondolsz...? Igen, simán lefutott és ....NA itt jön csavar.
Esküszöm nem vagyok hülye. Nem vagyok vak. Totálisan tisztában vagyosk a telepítős gépbe lévő 2 lemez +az USB ssd-m partíciószerkezetével, álmomból felébresztve elmondom hogy a 3 lemezen lévő 17 partíción mi van, mi micsoda és mik a partíciók nevei.
Megadom a telepítőnek hogy SDC7, érted te Mint telepítő, SDC7 az EFI partíció amire kérném a rendszerbetöltőt. Nem, NEM az SDA1 és nem az sdb1, az nem ezek a lemezek, nem ezek az efi partíciók amire én akarom,, kéretik mellőzni.
Megadom a / helyét, megadom a 3 swap közül hogy szíveskedjék az SDC4 partíciót swapnak használni. Nem az sda5-öt, és nem az sdb3-mat.Mindent betartott, kvéve mit nem...? Igen. A rendszerbetöltő grub fájlokat ráb@szta a sda1-re.
Én mint aki jól végezte dolgát, kihúztam az 1 terás ssd-t az otthoni gépből és szépen bejöttem a melóhelyre éjszakai műszakba.
ssd bedug, nini... sehol nincs a Linux Mint az UEFI-be.
Másik rendszer indít, Mint fstab belekotrász, hát persze hogy nem jó az UUID mivel az otthoni gépem egyik ssd EFI partícióra tette.
CongratulaReboot, Supergrub Live indít, Mint ezzel elindít, de mivel ugyen hiányzott szerencsétlennek az összes boothoz szükséges dolog, bele is szakadt.
Máris lehetett rebootolni a másik Linuxomba, fsck dev/sdc5, valamint a Mint fstabba átírni a JÓ UUID-t. Bár üres ugye de végre fel tudta csatolni bootnál és innen már semmiség volt.
Másodszorra már rendesen elindult a Supergrub segítségével, ismerem amit leírtál, grub-install /dev/sdc7.
Semmi chroot semmi nem kellett lévén benne vagyok a rendszerbe. Nyakig -
Ablakos
őstag
Van egy /media/backup mappa, ami egy fstab bejegyzésből kapcsolódik fel.
//192.168.200.3/backup /media/backup/
cifs rw,vers=3.0,credentials=/root/.userCredentials
,gid=1000,dir_mode=0775,file_mode=0664
drwxrwxr-x root:user jog osztott minden mappának.
Lehet ide egy olyan mappát tenni, ami drwxrwxr-x root:www-data jogot mutat? Hogyan?
-
ViZion
félisten
válasz
ubyegon2 #94801 üzenetére
OK, hát ez ilyen linux dolog, h itt erősen nézi a jogosultságokat.
Több hibát is elkövettem, első az, h éjjel már fáradtan nem kellene nekiállni...
Második hiba az volt, h mikor elsőre nem működött, akkor a fejben már létező B-tervet kezdtem megcsinálni, feleslegesen....
Utána jött pár elütés, majd rossz usert adtam meg smb usernek, végül ezek után rájöttem, h fstab az root-ként csatol. Pedig előtte is ennyi volt a baj, a csatolt mappánál kellett volna egyls -lha
és már láttam volna... Ezután már csak azt kellett megadni fstab-ban, h ne root-ként, hanem azon userként csatolja, akinek a mentősprogi is fut, tehát lesz joga írni a "saját" mappába...
Röviden ennyi. Azt nem is írom le, h alatta proxmox és midez csak virtuális gépek és konténerek... -
Bocsánat, hazudtam, de közben meg is oldottam...
Úgy néz ki, hogy a /tmp-re nem kellett volna rátennem a noexec-et, azért nem akar(hatot)t bebootolni, legalábbis a jorunalctlben találtam utalást piros szöveggel arra is.
Már a gépről írok... azért szólhatna a Linugz, hogy hülyegyerek ne csináld ezt, vagy azt, mert nem tudsz majd belépni!
Szerk.: megoldás volt a következő. [link] Rootnak jelszót kellett adnom, majd beléptem fstab-ba és levettem a noexecet a partícióról, utána már belépett. -
Necronom
senior tag
hat meg csk nemreg jutottam oda hogy nekialljak
fent van a Linux a drivekhoz hozza se nyultam
A rendszernek van sajat particio es semmi mashoz nem nyultam...csak ugye meg nincs masik gepem igy erre kellett tegyek bongeszo meg osszedni a mindent hozzade az fstab sajna nem jo....nem ir ki semilyen hibat, de nem latom az asztalon a csatolt driveok ikonjat
lehet mar keso van holnap megint nekiugrok es beszamolok mik vannak -
Necronom
senior tag
hat ha az smb.conf ugyanaz es ugyanoda kell akkor az sima liba
fstab akkor hogyan lesz automatice csatolas? mert ha nincs addig nincs samba se...Ha jól tudom Android subsystem for Linux nem létezik, csak emulátor.
skamilinux mar sokszor beszelgettem, de o maskepp csinal mindent mint en
alap pc-re pakolgat minddenfele Android rendszereket es azon jatszik
Nekem meg olyan kene mint a Wine..de ha nincs akkor jujj de neee maa :( -
cigam
titán
válasz
Necronom #94302 üzenetére
Hát mentsd le azokat a konfig fájlokat (pl. smb.conf), aztán az új rendszere csak vissza kell másolni! Mondjuk az fstab-ot pont nem, de arra jó a mentés, hogy "emlékezz", hogy a régi rendszeren hova, milyen paraméterekkel voltak felcsatolva a külső/belső lemezek.
Amúgy a samba konfig alap beállítása sem ördöngösség. Igaz Raspbian-hoz készült de mindegyik Linux-on használható az útmutató.
Ha jól tudom Android subsystem for Linux nem létezik, csak emulátor.
ceia
Bocsi! Lehet inkább skamilinux oldalán kellett volna keresni, egy magyar nyelvű kiadást. -
Necronom
senior tag
mert egy egyszerű szervert tudsz vele készíteni
hidd el nem enegm kell meggyozzelcsak nalunk nem ilyen ecceru az elet
Van egy 12 eves kislanyom aki az Androidos tablettel a kezeben szaladgal allo naphosszat, neki vannak rajzfilmek, anime es meg kepek is...Nos nala a tableten csak annyi a dolga, hogy amit meg akar tartani, azt fogja a kis ujjaval es behuzza egy mappaba es tudja hogy el van rakva es kesobb is megnezheti a TV-n, ahol van egy tv box is Kodival, a Kodi nala annyi, hogy azt latja ami az ove...a kis baratnoknek lehet mutogatni kepek es rajzfilmek
a fiam 18 elmult o jatszik, tudja hogy Linux ok, es szidja is a wint, de kell a jatekok miatt
Nalaa nincs tv csak egy tv box a monitorjan, a server szamara annyi, hogy hogy install fileokat tartogatja rajta, es onnan teszi fel a gepere, egyszeruen egy x: meghatohoz van mountolva. FIlmeket meg azt nez amit mi is...Nalam meg az volt a bibi, hogy valamiert a sok csatornas hangokkal mindig baj volt OMV-rol..Gozom se nincs miert, viszont igy sambaval minden ok
Jut eszembe itt mit kell hasznalni apt helyett? Ugye eddig Lubuntu volt es ugy meg
sudo apt install samba
es meg az, hogy hogyan csatolom automatice a drivejaimat?
ugyanugy van fstab?/dev/disk/by-uuid/92EC7F45EC7F22A1 /mnt/data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/2C34A7E134A7AC70 /mnt/storage auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
apszi
őstag
válasz
#79484416 #93811 üzenetére
nemethg66#93811
Korábban már működött ext4-en, szóval jól látod a dolgot, és az fstab-al is igazad lehet, csak ami fstab fájl-t én találok az teljesen üres, nincs rajta mit szerkeszteni. Sőt, mintha úgy emlékeznék, hogy itt már nem fstab-ból dolgozna a merlin, de lehet most baromi nagy hülyeséget írtam.#93812berusbacsi
Olyan szempontból nem mindegy, hogy ext3 esetében pl. egy nagyobb fájl törlése baromi lassú, míg ext4 esetében ez ripsz-ropsz megvolt. Valahogy gyorsabb volt a kezelés. De köszönöm az infót. -
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #93570 üzenetére
Létrejön a steam könyvtár , de nem tudom kiválasztani a telepítés helyének. A Kde disk editorral vannak formázva+felcsatolva. Az fstab ban is jónak néz ki bár mitha olvastam volna olyat is valahol hogy amiatt rossz hogy nincs futtatási jog a meghajtón.
A terminal-ra csak este tudok rálesni.
-
Igazad van, bocs, hogy homeuserként gyakran nem IT kifejezéseket használok, mint logika, szemantika....abban meg főleg igazad van, hogy a harmadik mező az nem mount option, Command-line options, ahogyan a mount man írja. De egyébként aki látott már párszor FSTAB-ot, az tudja, mit kell írni a 3. oszlopba. Még egyszer hálásan köszönöm a kiigazítást!
-
válasz
savior #93509 üzenetére
Totál kaosz az FSTAB, lehet érdemes lenne egy
inxi -Fxxx
kimenetet berakni, egyébként az ilyeneket könnyű lenne kiszúrni, ha egymás után van az auto és noauto opció. Olyan most, mintha a kapott linkeket megnyitva random szavakat kiválasztva csináltad volna az FSTAB szerkesztést.Az SSD mérete és gyártója se valami sok infó, de ahhoz talán elég, hogy Sata eszközre tippeljünk. Viszont ezt is mutatja majd az inxi -Fxxx kimenete. Manjaro esetén nem hiszünk el semmit, így érdemes megnézni, be van-e állítva az ütemezett fstrim, ez a kimenet jó lesz ehhez:
systemctl list-timers -a
-
savior
őstag
válasz
ubyegon2 #93503 üzenetére
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
UUID=1FF3-66F6 /boot/efi vfat umask=0077 0 2
UUID=a9285543-d446-4d84-9310-4a883532cd5b / ext4 defaults,noatime 0 1
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
/dev/sda1 /run/media/savior/5f26d21d-2f04-48a1-8396-189f29e16a1d auto noauto,user 0 0 -
válasz
savior #93499 üzenetére
Milyen mount opciókat raktál a csatolás sorába? Milyen SSD ez? Tudsz berakni egy
cat /etc/fstab
kimenetetProgramkód
gombbal szerkesztve? kb így nézzen ki...ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo nano -w /etc/fstab
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo nano /etc/fstab
ubyegon@ubyMintC-212:~$ cat /etc/fstab
#
#
# / was on /dev/sda11 during installation
UUID=12ac5d21-9d73-45f6-bk66-fc9eb33h3rom / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
UUID=146cdbb3-akk7-43cb-a666-f06a854b1d79 /media/ubyegon/TORRs ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
#/dev/disk/by-id/ata-hp_CDDVDW_SN-208DB_R8Y66GLCB03TKS /mnt/ata-hp_CDDVDW_SN-208DB_R8Y66GLCB03TKS auto nosuid,nodev,nofail,noauto 0 0
ubyegon@ubyMintC-212:~$Amúgy itt egy FSTAB elbacás, ami inkább tanulságos...főleg arra, hogyan lehet még ezt is jókedélyűen, hisztimentesen végigvinni.
-
0519
senior tag
válasz
savior #93490 üzenetére
Szia!
Én az fstab file szerkesztésével oldanám meg.
[Manjaro wiki]
[Arch wiki] -
válasz
ubyegon2 #92993 üzenetére
4.15.0-220-generic jelenleg.
hogy ki mikor miért frissítgeti ezeket, nem tudom, nem követem, különösebben nem is érdekel hogy 10 évente vagy 3 óránként jön kernel vagy annak a frissítése.
És van ilyenem, ez lehet hamis biztoságba ringat de ha ott van hogy 2028, akkor én ebbe megbízok.
Nem zárom ki hogy rossz úton járok (te meg amibe szerepel a "kernel" szó arra az utóbbi 3 hétbe ráugrasz) és nem is ez a hiba oka, csak akkor mi? Hardver, bios/uefi beállítások nem változtak., a rendszer sem. Értem ezalatt fstab grub initrd swap partíció egyebeket. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92844 üzenetére
Igen van értelme logikai meghajtón futtatni.
Ahogy én tudom a dolgokat ... (tévedhetek)
Egy ssd lemezvezérlő hardver (ata vagy nvme) honnét tudja melyik blokkokat lehet felszabadítani a TRIM vagy DEALLOCATE megoldásával?
Mert ugye nem ismeri a tárhelyen lévő tartalmat.Onnét tudja, hogy megmondják neki.
És itt jön képbe a discard és az fstrim.A discard fájlrendszer paraméter, ami annyit csinál, hogy minden "törlés-alapú" műveletnél (delete, move) a handler küldi a kérést és a paramétereket a lemezvezérlőhöz.
Gyakorlatilag folyamatosan megy a TRIM vagy DEALLOCATE a hardveren.
(Kivéve NTFS-3G használatkor, mert az nem küldözget, de a kernelben lévő ntfs viszont igen)Az fstrim egy program, ami végigjárja az adott fájlrendszert a handler segítségével és összegyűjti a felszabadítható területeket, ezek paramétereit átadja a lemezvezérlőnek és az ata-TRIM vagy nvme-DEALLOCATE megoldással elrendezi.
(Ez működik az NTFS-3G-vel is, viszont nem működik a kernelben lévő ntfs-el)És itt jön a csavar ...
Logikai meghajtó esetében van egy layer a fájlrendszer felett.
Ez az én Luks-al kódolt lemezem esetében a DM-Crypt.
A DM-Crypt hivatalosan nem javasolja a TRIM használatát, mivel adatszivárgáshoz vezethet. Ezt mindenki saját felelősségre használhatja.Mint fentebb írtam: "
Encrypted partíció esetében némi adatszivárgást jelent amúgy, de nálam ennyi belefér"Gyakorlatilag az "allow-discard" paraméterrel mondom meg a dm-crypt-nek a grub-ban, hogy amikor induláskor feloldja a lemezt, akkor fogadjon el a fájlrendszert alkalmanként végignéző fstrim-től ilyen kéréseket és ezeket továbbítsa a lemezvezérlőhöz.
(Hogy ez az alkalom cron alapú [fstrim.timer] vagy kézi indítású egyéni meglátás kérdése.
Mivel esetemben ez adatszivárgással jár, én kézzel futtatok néha, ha épp eszembe jut.)
Az fstab-ban nem adtam meg a /dev/mapper/root eszköz ext4 mounthoz "discard" opciót, így a folyamatos "TRIM" nem megy.Amúgy szerintem a fejekben azért van sokszor kavar, mert tudomásom szerint a TRIM szabvány anno ererdetileg leírta a protokol szoftveres (OS-en történő) és az eszköz (S-ATA) hardveres megvalósítását is. Viszont ekkor még nem volt értelmezve nvme, sas, usb és egyéb logikai eszközökre.
Utóbbiaknál változott a hardveres implementáció, de OS-oldalról csak egy kiterjesztés történt. Ezért kb. OS-felől minden ilyesmi TRIM-nek látszik, de hardver oldalról már nem.Amúgy egy táblázat a discard, fstrim linux oldalról történő alkalmazásáról különböző fájlrendszereken: [link]
A dm-crypt megoldás discard elfogadáshoz és a figyelmeztetés: [link]
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92838 üzenetére
Na akkor újra:
Amiről te beszélsz az egy sata vagy nvme hardver eszköz.
Amiről én beszélek, az egy logikai eszköz. Egy encrypted block device.
A logikai eszközön, esetemben a /dev/mapper/root eszközön engedélyezhető a discard funkció és mint ilyen eszközön futtatható az fstrim parancs.
Erre jelen esetben nem nvme vagy sata eszközként kell tekinteni, hanem egy logikai eszközként.
Nem volna szerencsés magát a titkosított blokkokat pakolni a hardveren ide-oda.Mások is használják: [link] , [link] , [link]
Működési sajátossága miatt:
- nem indítom el az időzített fstrim funkciót (fstrim.timer)
- nem használok állandó discard-ot (fstab-on belüli discard funkció)
- kizárólag a kernel paraméterben engedem, hogy fogadjon discard kérést (discard!=trim)Alkalmanként én futtatom és végzi a dolgát a dmcrypt blokkon belül:
Fstrim a /dev/mapper/root logikai blokkeszközön, ami egy decrypted partíció egy nvme eszköz egyik partícióján (/dev/nvme1n1p2)
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92831 üzenetére
Teljesen jól látod, a discard opció az fstab-ban egy folyamatos trim, ami sata command.
De ez (allow-discard) jelen esetben csak azt jelenti, hogy elfogadja a discard opciót.
Nem szabad elfelejteni, hogy encrypted a root partíció amire ez meg van adva.
Mivel nem a "cryptsetup --allow-discards" opcióval dolgozom fixen, én kernel opcióként adom meg. Gyakorlatilag a /dev/mapper/root-ra értelmezve.
Az eredmény csak annyi, hogy ilyenkor elfogadja, ha valamiért ki van adva az fstrim parancs.
(Encrypted partíció esetében némi adatszivárgást jelent amúgy, de nálam ennyi belefér)
(Amúgy van, hogy hónapokig elfelejtek fstrim-et használni. Nagyon nem aggaszt egy ssd életciklusa. Fogyóeszközként tekintek rá. Backup pedig mindig van egy online és egy offline eszközön)De javíts ki nyugodtan, ha rosszul használom
-
Könyvtárat lehet úgy csatolni hogy a Fájlkezelőkbe (Dolphin, Thunar etc) úgy jelenjen meg mint partíció?
Ha igen, ezt be lehet szögelni fstab-ba? -
válasz
growler #92320 üzenetére
Ja értelek...de ez vonatkozik mindenre vagy csak arra, aminek a /home-ban vannak a konfigjai? A képed alapján a Synaptic nem ilyen, de lehet tévedek...
FSTAB szerkesztést én se indítok sudoval, ha nem nano-val csinálom, hanem GUI-s szerkesztővel...igaz évek óta nem csináltam ilyesmit.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
ubyegon2 #92296 üzenetére
Nem RPI, de Debian, mert a Raspberry OS is azon alapszik.
Mivel két külső meghajtóról (egyik egy külső HDD a másik egy külső SSD) van szó (
/dev/sda
és/dev/sdb
), ezért minden egyes újraindításnál cserélődik a kettő. Ezért is kérdeztem, hogy a fenti parancsot oké, hogy kiadom és beírja a megadott fájlba az értéket, de az rendszerindítás után már nem érvényes, mert ahogy láthatod a könyvtár útvonalábansda
éssdb
-hez kötött. Az addig oké, hogy FSTAB UUID-vel és PARTUUID-vel operál, csak ez nem és ezért is tettem fel a kérdésemet. -
válasz
Crvsh3R #92291 üzenetére
Jeff Geerling leírása alapján....
Ha már nem RPI-t használsz, célszerű lenne Linuxos leírásokat nézegetned, egyébként az alapok ugyanazok, de sok dolgot kéne tisztáznod. Normális esetben nem kéne megcserélődnie a meghajtók neveinek, de az FSTAB a / sorába UUID azonosítót használ, ha csak nem variálsz vele és nem kavarhat be külső meghajtó ebbe. Az FSTRIM meg systemd service, ezt lehet variálni. De írhatsz az FSTSB-ba online TRIM-et is, ez is csak ott fut le, ahová megadod.
A HDD-nél meg szerintem 0-t lát a parancs mindig, ezért nem is nyúl hozzá az FSTRIM.
Van egy ezeréves leírás, alapozásnak Linuxra jó lesz, nagy része még OK is. Nézegesd és Debian alatt ne alkalmazd feltétlenül az RPI leírásait, bár azt nem ismerem. Az FSTAB kimenetet meg az előbbi leírás parancsai kimeneteit pastebinnel berakhatod hsz-be, hátha valaki tudja értelmezni őket.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #92033 üzenetére
Azt is írtam. A Linux nem tudja kezelni a jogosultságokat NTFS-en. Minden fájl és mappa a felcsatoláskor megadott felhasználóhoz és csoporthoz fog tartozni, az ott megadott engedélyekkel.
Az fstab paraméterekkel szabájozhatod: uid=1000,gid=1000,umask=007
-
válasz
growler #91349 üzenetére
Atyaég...belenéztem a btrfs mount opció doksijába, hát lehet tépném a hajam, ha nem EXT4-et használnék. Neked is javaslom, mert vannak saját mount opciói a btrfs-nek és vannak általános mount opciók is.
erre itt egy példa:
btrfs-trim.service
fstrim.timerTotál ugyanazt csinálja mindkettő, szóval mivel nem ismerem a fs-t, mégis azt mondom, csak az egyiket hagyd benn!
Alapból a discard egész korrekt lenne a async kapcsolóval, mert ha ba van kapcsolva a COW, ami szintén hasznos lehet, akkor azt üti a discard=sync.
Ami fontos lehet még, hogy sok mount opció működik default a 6.1 és néhány a 6.2 kernelek óta. Szóval hasznos doksi, amit linkeltem, nem 10 perc, míg értelmezed azt opciókat és egymásra hatásukat!
Ha most btrfs-t használnék, beraknám az fstab-ba discard=sync opciót és meghagynám a btrfs-trim.timer-t weekly időzítéssel.
Mi nekem értelmezhetetlen, az a defrag opció, mert SSD-nél ez kifejezetten haszontalan és ellenjavallt...nem is értem itt miért van...
Van ilyen mount opció is:
ssd, ssd_spread, nossd, nossd_spread
, ami azért érdekes, mert default SSD autodetected van bekapcsolva, de megmarad mégis a defrag is...Meg is állapítottam, hogy totál hülye vagyok ehhez a fs-hez, ha SSD-t kéne ezen optimalizálnom, égnek állna a hajam.
Persze ha NVMe SSD-ről van szó, jóval egyszerűbb lenne a helyzet, ott legalább a TRIM-meléssek kapcsolatos opciókat el lehetne felejteni.
Sok sikert a beállításhoz és úgy általában a btrfs használatához! Reméljük berus szaki majd jön és megvilágosítha homály elménket!
Szerintem tényleg modern(COW például), jó dolgok vannak benne, de kiforratlan ez a fs picit még, inkább annak javasolnám a napi használatát, aki valóban tisztába van a különböző és egymásnak időnként ellentmondó default beállításaival és képes optimalizálni.
Ja és mindenhová be van rakva a noatime opció, ami meg kifejezetten nem modern, a mai SSD-nél már totál értelmetlen opció!
-
-
válasz
janos666 #90625 üzenetére
Olvastam már jó ideje magát a hírt, de mikor rákerestem most, hogy linkeljem neked a megfelelő iso-t, mégis meglepett a piros keretes infó! Azt is olvastam anno, hogy Debian kezdte nem default-tá tenni az os-prober-t, mégis meg tudok lepődni, ha a Debian/Ubuntu nyomvonalú Linux Mint-en se működik...
GRUB-ot én kedveltem mindig meg az FSTAB-ot is, gondolom sokat disztróhopperkedtem 10 évvel ezelőtt, no meg az akkori első SSD-nél sok FSTAB mount opciót kellett beírni...
UEFI-t meg azért rühellem, mert egyrészt rohadt egyszerű a legacy/MBR és ezzel kezdtem 10 éve, másrészt akkori desktopom sem volt tökéletesen EFI implementált meg a használt üzleti notebookok is elég sajátos hibrid módot nyújtottak csak. Már pár verzió óta a Linux Mint is dob felugró ablakot, hogy csak saját felelősségemre folytassam a telepítést, ha nem EFI módban csinálom, de amíg lehet, maradok ennél.
Szóval több, mint 8 éves gépeim vannak, így ezeknél őrültség lenne erőltetni az UEFI-t, legutóbb egy Dell Latitude 7400 2in1 került kezeim közé, no ott már nem sok választásom volt, ráadásul a Wint is meg kellett hagynom, szóval prüszköltem is rendesen...utólag kiderült, hogy párom nem is használja az érintőképernyős funkciót, feleslegesen hagytam meg rajta a Win11-et.
Nálad akkor a nyílt nVidia driver okozhatja a gondot, azt hiszem live-ban nem használja a zárt drivert, hiába van a tárolóban.
Pont most látom, írta ezt sh4d0w is éppen (#90626)-ban.
-
lck
senior tag
Sziasztok !
A következő kérdésem lenne:
4 SSD meghajtó van a gépemben. ( 2 linux, 1 adat és egy windows )
Az első linux rendszer állandónak tekinthető, az most egy ideje Solus.
A második linux az ilyen "hopper"-rendszer, ami a napjainkban Manjaro.
( a windows az meg valami veleszületett ősi átok - talán )
Észrevettem, hogy a disztrók máshogy kezelik az egyéb meghajtókat:
Pl. Solus és MX esetében root jelszó nélkül csatolja a másik rendszerek meghajtóit ( írható olvasható szó nélkül ), de pl.: Manjaro-nál root jelszó kell a csatoláshoz és használatához.
Az fstab-ban nincs bejegyzés a többi meghajtóra, nem is szeretném boot-oláskor csatolni, csak akkor amikor éppen dolgom lenne benne és rákattintok. Jó lenne ha ehhez nem kérne root jelszót.
Na szóval ezt kérdezném: hogy lehet használat közben egyéb meghajtót csatolni root jelszó beírás nélkül ?
Nem olyan eget verő probléma - a neten kutattam utána, de a talán rendkívül korlátolt angol tudásom is hátráltatja a megoldást. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SIPAnonymus #90421 üzenetére
Nem így kellene ezt csinálni.
Az a jobb klikkes menü nem tudom mit csinál, ráadásul az ott disztró specifikus.
Állandó partíciót mindig az fstab-on keresztül csatolunk, ehhez kell egy kis terminálozás.
Megcsináljuk a mappát:
sudo mkdir /mnt/hddstorestore
sudo chown spianonymus /mnt/hddstore
Az
/etc/fstab
fájl végére beszúrod ezt a sort:UUID=2fdb5ca7-0d9f-4121-8c59-8fcb69fa287a /mnt/hddstore auto defaults,noatime 0 2
Miután a fájlt elmentetted, egy
mount -a
parancsot kiadva, ha az kimenet nélkül lefut, akkor mindent jól csináltál. Az fstab fájlban lévő dolgok minden rendszerindításkor csatolásra kerülnek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SIPAnonymus #90417 üzenetére
Hy!
Hogy csatolod fel?
Jellemzően az fstab-on keresztül az /mnt alá egy mappába szokás, a mappát még sudo mkdir-el hozod létre, aztán a mappát egy chmod-dal átadod a saját felhasználódnak. Így utána szabadon fogod tudni írni-olvasni az ebbe a mappába felcsatolt partíciódat.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #89945 üzenetére
A gpartedet csak azért mondtam, mert nekem onnan tűnik a legegyszerűbben kiszedni ezt az infot.
Nekem jó az fstab, csak ne nekem kelljen kézzel megírni, hanem legyen egy program, amibe beállítom, hogy ezt a HDD-t ebbe a könyvtárba csatolja azt a HDD-t meg amabba, az SSD-t meg emide. Az beírja az fstabba azt, amit kell: UUID noatime ha kell, ha nem 0 0 vagy 0 1.
Aztán végül mount chown és az egyéb hülyeség.
A linux fájlrendszer sinusgörbéjére még nem sikerült teljes mértékben ráhangolódnom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #89944 üzenetére
Gpartedet nem kell megnyitnod hozzá. https://linuxhint.com/uuid_storage_devices_linux/
Amúgy egyszer be kell állítani, de megoldható a menet közbeni auto mount.
Két megoldást tudok erre, egyik az autofs, a másik meg udev szabály írása.Amúgy az fstab-os állandó csatolás az miért nem jó?
-
TMPFS, ami beugrik elsőre, de nem is az SSD kímélése miatt, hanem, mert ha sok RAM van, akkor azt célszerű használni, mivel sokkal gyorsabb az SSD-nél.
Ebben a hsz-ben van egy példa az FSTAB-ban, nyilván amelyik sort használni akarod, az elé nem raksz # jelölést.
A
tmpfs to .cache
sor végén a RAM méretét változtathatod.Ezt a sort viszont inkább ne használd:
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Magyarázat a hsz-ben.
Ja igen, a noatime felesleges minden sorban...anno így láttam és beraktam, de nem kell oda.
(egyébként mai, jól felszerelt gépeknél nem foglalkozunk az SSD íráskímélésével)
Amit itt írsz, az is amiatt jó, mert a RAM gyorsabb, bár lehet ezeket a beállításokat is finomítani.
Browser.cache.memory.capacity
Browser.cache.check doc frequency
Browser.cache.disk cache sslAmúgy a nemrég vett Samsungon mennyi írás jött össze eddig?
sudo smartctl -x /dev/sda
(sda ugye nem tuti) -
cigam
titán
válasz
gianni85 #89441 üzenetére
Az OMV "csak" egy GUI. Rengeteg program/script, ami beállítja a gép szolgáltatásainak paramétereit.
pl.beállítod, hogy melyik meghajtót hova csatolja fel. Pedig egy fstab nevű fájl szerkesztésével ezt te is be tudnád állítani. stb...
Vagyis a hozzá nem értő mezei user-kenek is van esélyük bekattintgatni a helyes működést.
Mondjuk az sem mindegy hogy melyik OS-t tetted fel (32/64bit), plusz még a frissítés előtt csekkolyi kellett volna hogy milyen (hiba) üzenetekkel találkozol.Melyik leírás alapján melyik image-t töltötted fel az SD kártyára?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Honor X7 fekete 128GB 12 hónap jótállással!
- Samsung Galaxy A52 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest