Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • golfvariant

    aktív tag

    válasz skristof #11682 üzenetére

    Ha kell a nagyobb lakás, akkor nincs mit tenni költözni kell. :)

    Helyedben 3 LTP-vel és megtakarítással talán bevásárolnék, most amíg "olcsó"
    és kiszámítható a hitelezés (fix kamat) vennék egy másik lakást a panelt pedig kiadnám, vagy esetleg eladnám.

    Én sem várok nagyon nagy esést a jövőre nézve. Lehet lesz némi korrekció, de az új építésű lakás ára sok mindentől függ. Telekár, alapanyag ár, tervezési költségek/engedélyek és természetesen dolgozók fizetése.
    Ha beköszönt a válság:
    - A telek ára és a dolgozók fizetése nem fog a felére esni. Te sem mennél el máshova fele annyiért dolgozni mint korábban (ugyanabban a munkakörben).
    - Az alapanyag ár akkor sem fog csökkenni, mint ahogy a mindennapi élet sem volt olcsóbb az előző válságnál. A gyárak/forgalmazók inkább tartják az árakat és visszafogják a termelést, minthogy "áron alul" adják az alapanyagokat.
    - Az új építésűeknél jelenlegi drágulást a pár évvel ezelőtt bevezetett energiahatékonysági szigorítás is előidézte. (3 rétegű üveg, vastagabb szigetelés).

    A használt piac pedig amennyire tudja, leköveti az új építésűek árait. Használt piacon várok némi korrekciót, de ez első sorban majd szerintem pont a korábban legolcsóbb lakásokat (panelokat) fogják érinteni.

    2012-ben majdnem vettünk a Sidi Angelben egy lakást, de fél év alatt nem haladtak semerre és visszakértük a befizetett összeget. Aztán kb ugyan annyiért vettünk 100m-re egy 2007ben épült lakást majdnem ugyan annyiért. Szóval a válságban sem volt sokkal nagyobb árrés a használt/új lakások között (a környéken átlag ár alatt vettük)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés