Hirdetés

2024. június 23., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23764) King Unique válasza UserX (#23759) üzenetére


King Unique
titán

Az MQ04ABF100 Toshiba gyártmány, nem Hitachi. Valamint a gyártó weboldalán lévő lista alapján ez is SMR adatrögzítő eljárást használó modell, vagyis potenciálisan érintheti a belassulás írásnál. Bár az sem feltétlen egyszerre és nem minden esetben jelentkezik, jók lettek a CDM teszt szekvenciális értékei is, + manapság ugye pár kivétellel amúgy is kb. minden 2,5"-os HDD SMR-es, ami az előző válaszban linkelt hozzászólásban is le van írva.

Az nem újdonság, hogy a 2,5"-os külső merevlemezekhez gyárilag rövid USB-kábelt mellékelnek főleg a stabil tápellátás biztosítása okán és nem javasolt ezekhez túl hosszú kábelt használni, lásd egy másik válaszban leírtakat.

Az nem meglepő és nem újdonság, hogy aktív és hosszan tartó írásterhelésnél melegedik a külső házban lévő HDD, meg pláne ilyen kánikulában, illetve a szokásosnál magasabb szobahőmérséklet esetén. Ahol alkalomszerűen és rövidebb ideig még elmegy a 47 °C is, viszont az 50 °C és afeletti hőmérséklet, illetve tartósan az olyan magas hőmérsékleten történő üzem már nem a legjobb a HDD-nek, hosszabb távon akár élettartam-rövidítő tényező is lehet. Bár az adatlapja alapján 60 °C-ig elvileg bírja ezen HDD, de azért nyilván nem feltétlen javasolt feszegetni a felső határt és az ideálisabb az attól alacsonyabb üzemi hőmérséklet.

Ha gyárilag esetleg ez az 1 TB-os HC660 is FAT32-re van formázva mint korábban pl. a HC500, akkor majd ne felejtsd el NTFS-re gyorsformázni (vagy meglévő adatok esetén konvertálni), ha 4 GB-nál nagyobb méretű fájlok is lesznek tárolva rajta és tartósan Windowst futtató PC-n lesz használva. Ha gyárilag NTFS fájlrendszerű, akkor viszont nincs teendő, az úgy oké. Meg akkor pont érdekes a helyzet, mivel az ADATA pl. a 4 TB-os HD830 esetében megtartotta az előbbi "jó" szokását, az gyárilag FAT32-re van formázva holott FAT32 fájlrendszernél a maximális partícióméret alapesetben 2 TB lehet, viszont 4Kn (4Ke) logikai/fizikai szektormérettel az MBR-hez hasonlóan már az is kitolható 16 TB-ig. :))

+ Még az X perc (p. 5-10) inaktív állapot utáni készenléti (alvó) mód és a Windowsban a szoftveres leválasztás utáni leállítás (HDD leáll a külső házban, állapotjelző LED kialszik) lehet érdekes, de gondolom ezeket támogatja, meg a gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél gyakran amúgy is működni szoktak ezen funkciók.
+ Az UASP támogatása lehet még lényeges nem is az adott USB 3.X szabvány maximum adatátviteli sebességének elérése - amihez egy 2,5"-os külső HDD amúgy is kevés és külső SSD kell - , hanem inkább a TRIM-et támogató SMR HDD-k miatt (példa). Bár a neten talált CrystalDiskInfo screenshotok alapján az MQ04ABF100 nem támogatja a TRIM-et SATA-s csatlakozásnál sem (példa), vagyis annál mégsem lényeges.

Köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.