Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22665) King Unique válasza Czimby (#22662) üzenetére


King Unique
titán

Erről van valami (hivatalos) leírás, cikk, teszt, meg hogy melyik-melyik és mennyire melegedik használat közben? :F Amit pár hónapja a fórumtag vett, az egyébként eleve a legújabb sorozatból való és azért nem volt olyan régen, hogy okvetlenül másik belső HDD-vel szereltet kapjon, aki most vesz olyat.

Aztán az megint más dolog, hogy ha intenzív és tartós terhelésnek van kitéve a külső merevlemez, akkor azért annyira nem meglepő, ha jobban melegedik, mint üresjáratban. Valamint egy 10 TB-os modellnél a benne lévő merevlemezben eleve több lemeztányér van, ami miatt megint jobban melegedhet, mint pl. egy 1 TB-os, 1-tányéros változat. Plusz az Elements Desktop esetében egy passzív hűtéses és műanyag külső házban van maga a merevlemez, ami miatt nem meglepő, ha nem lesz olyan hatékony a hűtése, mint pl. egy aktív hűtéses asztali PC házában. Ilyen szempontból nyilván előnyösebb egy full alumínium, lehetőleg szellőzőnyílásokkal is ellátott, vagy akár aktív hűtéses külső ház. Bár az utóbbi manapság kevésbé jellemző és pl. a Thermaltake Max 5, Max 5G modellek is már inkább a kifutók / kifutottak, mintsem az annyira aktuálisak közé sorolhatók.

Az említett külső merevlemezre van 2 év gyártói garancia, de amúgy a többire is általában 2-3 év szokott lenni. Ha azt kihúzza, az már jónak mondható, de ideális esetben működhet gond nélkül akár tovább is. Viszont hogy pontosan meddig, azt egyrészt nem lehet előre megmondani. Másrészt pont emiatt is az nem igazán reális, ha valaki min. 10 évekre tervez egy ilyen eszközzel, amikor pl. maga a gyártó sem vállal rá annyi garanciát. Ha fontos adatok tárolásáról van szó, akkor meg egyfelől úgyis az a lényeg, hogy mindig legyenek naprakész offline és / vagy online biztonsági másolatok. Másfelől szükség esetén időnként nyilván újra és újra cserélni kell a fizikai tárolókat, mert nem örök életűek. Vagyis idővel egy ilyen külső merevlemezből is újat venni, ami nemhogy 10, de lehet 5 éven belül meg fog történni. Valamint nem feltétlen azért, mert tönkrement, hanem lehet épp azért, mert amúgy is kell egy másik egyéb (pl. kevés a tárhely, máshova is kell egy) ok miatt. Meg addigra vélhetően még olcsóbbak lesznek, sőt ugyanazért az árért akár többszöröse tárolókapacitásút lehet majd kapni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.