- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Óraátállítás
- hcl: Könnyű légierő
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Doky586: Windows telepítés utáni beállítások
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
72lakiluk
tag
A 2x30ml felejtős szerintem, ott már a végén vmi ihatatlan lötty folyik. A 25-30mp idő megállja a helyét, főleg olaszos vonalon. De van, hogy akár 50mp az ideális. Nemigen indul meg a lefolyás nálam 7-8 mp - nél hamarabb, a 16.5-20g szemesből 35-40g ital a cél. Én így szeretem.
-
törölt tag
Ne aggódj nekem sincs kint minden a pulton. Elég a két HX a két síktárcsás őrlő, és a napi kellékek. A filteresek, Cold Brew, és egyéb cuccok már kisajátították a tálalószekrényt. A Hottop a dobozából ugrik kéthetente elő és a mostoha sorsú Europiccola vár a nagytakarításra.
"Tovább is van mondjam még...?" -
Kulbi
aktív tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni néhány dolog tisztázásában, így kezdőként. Már annyi mindent olvastam az eszpresszóról, hogy kezdek összezavarodni. A téma a "dial in" és a "brew ratio"... azaz beállítás és arányok.
A legtöbb helyen azt olvasni, hogy 14g kávéból, két 30 ml-es eszpresszót főzünk le, 5 másodperc után indul a lefolyás és 25 másodperc után lejött a kívánt mennyiség. Ha ez gyors vagy lassú akkor az örlőn állítunk.
Ehhez képest sokszor belefutok inkább a 17-18g, de akár a 20g-os kávémennyiségbe. Ettől függetlenül ugyanúgy kétszer 30 ml és 25-30 másodperc a célidő?
A videómegosztókon most a tömeg mérése a menő és az 1:2-es arány, azaz 18 g-ból 36 g-ot főzünk le ugyanúgy 30 másodperc alatt? Szerintem ez messze nem kétszer 30 ml, talán az 1:3-hoz arány esetén lenne az?
Van itt vmi ellentmondás vagy alapvetően különbőző dolgokról beszélünk vagy már én keverek valamit.
Köszönöm.
-
Madrid
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Értem én, hogy alapvetően nem javasoljátok ezeket a beépített őrlős gépeket, de nekem pl. egy La Pavoni Domus Bar DMB gépem van, és meg vagyok vele elégedve. Direkt megnéztem, hogy 25 perc bemelegítés, majd a többi után (tehát kb. 30 percre a bekapcsolástól) a babtartály belső fele, és maguk a kávészemek sem voltak felmelegedve, de még csak langyosak sem voltak. Nyilván egy Mazzer jobb daráló, mint a kis kúpos, ami ebben van, ami egyébként megegyezik a Lelit Fred, Iberital, Imax Lux, Ascaso Mini őrlőjével, de nálam ez amúgy is csak kiegészítő, mert van egy 1Z Presso JE-Plus kézi őrlőm is, így eleve kétféle kávét tudok használni. Aki tehát helytakarékos gépet szeretne, és alapból beéri egy Graef, vagy a fent felsorolt őrlők egyikével, oda bőven elég lehet egy ilyen kombi gép, mint ez, vagy egy hasonló Lelit. Szerintem nem az ördögtől való, még akkor is, ha külön-külön bőven lehet ettől jobb minőségű készülékeket venni. (jóval drágábban)
-
iatti
aktív tag
válasz
üzenetére
ez komoly vas
az összeg is aprópénz érte. de még se veszem meg. múltkor jött rokon még nem látott új barátnője. kapott egy presszót,persze a végén fel lett öntve tejjel. méricsgéltem, kevergettem-kavargattam,egyengettem,tamperoltam
dolgozott már kávés helyen,de a végén megkérdezte hogy szűz vagyok?mondom mérleg
szerintem ezt meglátnák a konyhában,még furcsább szemmel vizslatnának
-
-
törölt tag
Csak itt, csak most, csak nektek!
Elgondolkoztam azon, hogy piacra viszem a jó öreg Őrnagyot. Eladó a Mazzer Majorom. Ősszel járt Fragolánál. Szabályozva új késekkel és csapagyakkal, kifogástalan esztétikai állapotban. Dózer és babtartály is van hozzá. A képen látható állapotban.
Ára: 125 ezer forint.
Foxpost vagy két hét múlva személyesen Budapesten átvehető.
[kép] [kép]
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"Citrusos szarokra nem volt jó, de azt amúgy is igyák a Batthány szakállas tetkómájszterek."
Mesélj még! Tanulnánk.
Főleg a lucskos aldis pogácsás részt, az tanulságos volt. -
törölt tag
Ez a pogácsából jóslás elmond valamit a kávéról ami előtte belőle készült?
-
válasz
Gery0505
üzenetére
Én csak óvatosan és full offban, mert nagyon új vagyok itt.
De én 3 év alatt a kis szutyok Aldi karossal megtanultam többségében "jó" kv-t gyártani. Persze kell hozzá a szopóág, de nem lehetetlen. Azóta az ilyen beépített őrlős automatákat nem ajánlom senkinek. Pont azért, mert nem tudod ellenőrizni, mi hogyan megy benne. Nyilván lehet állítani az őrlőn (3 éved van
), de pl. a csapolást nem tudod szüneteltetni (előfőzés). A PID már jobb, csak ki kell ismerni, a tied hogyan működik függetlenül attól, amit kiír...
Nálam ha a pogi lucskos volt, azt végül mindig a túlőrlésre tudtam visszavezetni (kivéve a single cup, mert ez a főző arra eléggé alkalmatlan. Mindig lucskos, és/vagy vitriol, nem kávé). Az Aldinak egész jól be van lőve a nyomása (nem tudom mennyi, de a mostani GC 9 Bar-ból visszakövetkeztetve hasonló lehet). Persze ahány csésze, annyi fajta, mert olcsó hús, de ha nem kúrtam el az adagot/őrlést (a Hario-val), akkor azért meglepően iható tudott lenni. A hőmérséklet ingadozás volt a komoly hibája. Citrusos szarokra nem volt jó, de azt amúgy is igyák a Batthány szakállas tetkómájszterek.
Egy szó, mint száz - én az őrlés állítással vacakolnék a helyedben. -
BBéci
legenda
Ameddig méricskélem a babokat, darálok, tömörítek, biztosan elindul egy fűtési ciklus, ahhoz tudok viszonyítani. Nem kell figyelni, ott van az orrom előtt. Persze ettől függetlenül kényelmesebb és pontosabb a PID, valamikor csak rászánom magamat. Tényleg legalább 3, hanem 4 éve tervezgetem.
Erről jut eszembe, Vecsésen a Károly utcában láttam egy kávégép szerviz tábláit. Ismeri valaki?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 27% - ASUS NUC 15 Performance Core Ultra 9 275HX / RTX5070 MiniPC! BeszámítOK
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro + / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- Xiaomi Redmi 10C 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4401
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
peace
én most egy mexikóit nyúzok, de fasorban sincs egy etióphoz. Ebéd után nyitok is egy KK Sidamot, remélem jó lesz.
az összeg is aprópénz érte. de még se veszem meg. múltkor jött rokon még nem látott új barátnője. kapott egy presszót,persze a végén fel lett öntve tejjel. méricsgéltem, kevergettem-kavargattam,egyengettem,tamperoltam
dolgozott már kávés helyen,de a végén megkérdezte hogy szűz vagyok?mondom mérleg
szerintem ezt meglátnák a konyhában,még furcsább szemmel vizslatnának