Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
#141996
üzenetére
Héló Pali! Egyazon figuráról/őrlőgyártóról beszélünk. De hidd el, többet tudsz meg róla, meg hogy mit és hogyan csinál, ha műkedvelő Brian 17 pereces videója helyett rászánsz egyszer 2 órát az életedből a "Within tolerance" majd 2 órás Denis-szel készített podcast-jára. Ők nem kávé oldalról közelítenek, hanem értenek gyártáshoz, és tudják miről beszél Denis. Pont ezért érdekes. Nekem ez volt a trigger. Brian rokonszenves kávés arc, de vajmi kevés köze a gyártáshoz.
Denis sem állítja, hogy optimálisan teljesítenének a kései, amiket talán 3-4 éve maga (!!!) gyárt. Előtte az SSP-től rendelt. Nála megborultabb gyártót mikroszkóppel kell keresni az univerzumban. Asszem, már csak a motort rendeli egy japán gyártótól.
-
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
Manapság melyik az a legolcsóbb karos gép amivel jó kávét lehet főzni? A Jura automatám megadta magát, így kell egy főző, de már karost vennék. A másik opció az lenne, hogy az otthoni ősrégi GC helyett vennék egy gépet az meg menne a műhelybe, de gondolom egy lépcsővel a Gaggia fölött már az ár triplázódik. Használtban mit érdemes nézni? -
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
#141997
üzenetére
Kávéolajnak be kell vonnia? Ehh… ez egy őrlés ha van neki bármi szerepe is (mint a hifiben a köveknek a hálózati elosztón). A mélyedésekben csak avasodik úgyis. CNC gép sem garancia semmire. A fenti videoban is mutatja a srác. Kopott szerszám cakkozza az anyagot, nagyolás sorját hagy, stb. Sokféle minőségben lehet legyártani egy egyszerű perselyt is.
-
válasz
verti1
#141996
üzenetére
Egyébként még végszóként: ssp saját instrukciója szerint a kések felületét teljesen be kell vonnia a kávéolajnak az egyenletes őrlés eléréséhez - ez babfüggő, mekkora mennyiségnél éri el persze. Ennyi a lényeg.
Sorja, meg hupli, rücsök nincs egy cnc gép esetén, vagy akkor nagy a baj, ha mégis. -
verti1
tag
Lehet ezt így is csinálni…
https://youtu.be/WnAxHfqtbSU?si=Ajkfxyg9A04O6fSy -
-
verti1
tag
válasz
Kávé Kálmán
#141993
üzenetére
Teljesen nem lehet, de ha akarnak akkor tudnának jobbat csinálni. Én otthon rendszeresen élezek késeket, faipari szerszámokat ( gyalukés, vésők). Ott olyan polírozott élt hozol létre, hogy látom magamat benne. Nyilván ez egy egyszerűbb geometria, de egy komolyabb fúró vagy maró szerszámnak is olyan éle van, hogy azzal semmit se kell csinálni. Miért is kellene? Őrlőnek a késeit automata gépek alakítják ki. Programozás és szerszám csere kérdése a dolog, illetve akarat. Látható sorja az nagyon gáz szerintem. Nyilván egy egészséges egyensúlyra kell törekedni. Felesleges a drága gépet órákig járatni pár százalékos minőségi javulásért. Az pont olyan pazarlás, mint a 20 kg kávé, de azért na…
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
#141979
üzenetére
Lehet, hogy lehangoló, de a bejáratás valszeg nehezen delegálható a gyártó irányába. Optimálizálgatnak, hogy minél kevesebb maradjon a userre, de elvárni a gyártótól, hogy a gyári újból bejáratottat, rögtön optimálisan működőt "faragjon" szerintem illuzórikus.
Mostanában kapom meg a Kafatek-ünket és cseteltem egész sokat több mindenről Denis-sel, illetve a kafatek fórumán is sokat olvastam, illetve kaptam kérdéseket dugattyús gépekről. Denis egy elvetemült, párját ritkító perfekcionisa, akin mint gyártón is nagyon nehéz fogást találni. Azt gondolom, hogy kevesen - ha van egyáltalán még hozzá hasonló - viszonyulnak az őrlőgyártáshoz nagyobb alázattal.
Aki ezt megkérdőjelezi, az hallgasson / nézzen vele készült podcast-ot. . Elég meggyőző volt számomra! Hajrá! G.
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
#141987
üzenetére
Elégetni 20 kg kávét ilyen célra nekem fájdalmas lenne. Főleg azokból amilyeneket fogyasztok. Az Aldis szén is pazarlás szerintem, illetve nem szeretnék egy olyan őrlőbe 20 kg üzemórát (3-at sem) belerakni ami egy ilyen kés fogadására érdemes.
Nyilván túlzó volt azt állítani, hogy nem kell bejáratni semmit. Az általad felhozott példák is sántítanak, mert egy féket muszáj bejáratni a helyén, nincs olyan hatásfoka, bármilyen pontossággal gyártjuk azt. A kés esetében viszont lehetne úgy gyártani, hogy sokkal finomabb élkiképzése legyen. Polírozott él kialakítása nem gazdaságos, és értelmetlen is lenne ebben az esetben. Még egy fogás viszont egy finomabb szerszámmal talán indokolt lenne.
Egyébként nekem túl kevés ilyen kés forog a kezeim között ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjak le. Csak az általatok írtakra reagáltam a minőség kapcsán. Azt sem tartom kizártnak, hogy mint minden kellően drága és népszerű dologból, ebből is létezik koppintás.
-
válasz
RetepNyaraB
#141987
üzenetére
Egy red speed késre elpazarolsz 20 kg kávét (miközben valszeg 2kg-nak is ugyanaz a hatása) aminek a kopás élettartamát 5000kg körül határozzák meg. Mintha kávéskanállal vinnéd a homokot a Szaharába, hogy több legyen benne.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Flashback
#141978
üzenetére
Nekem az 50ml műanyag cső + szilikon gyűrű, majd simán szobahőmérsékleten tárolni jött be legjobban. De nálunk 5-6 nap tipikusan mire elfogy egy zacskó.
Nekem ez volt az egyetlen tárolási módszer (fagyasztáson túl), amiben kevésbé romlik a kávé, mint ha simán csak benne hagyom a zacskójában és onnan fogyasztom. Igaz én hűteni nem próbáltam. De befőttes üveggel az a baj, hogy az arra van tervezve, hogy forró dolgot töltesz bele, ami ahogy hűl magára húzza a kupakot. Enélkül nem fog légmentesen zárni a teteje.Zacskóbontáskor nyilván több macera, viszont reggelente nem kell kimérni a 2x20g-ot. És inkább este méregetek heti 1x, mint minden reggel félkómásan kétszer
-
válasz
verti1
#141981
üzenetére
Jaj de nem úgy van (bármennyit fáj elégetni), a 20 kilót egy év alatt isszuk meg. Aldi faszénből locsoltam rá hármat.
A bejáratás furcsa ügy. Van amikor egyértelműnek tűnik a pozitív hatás (bizonyítani kb reménytelen a szubjektivitás miatt), van amikor nincs érdemi változás. Bicikli fék jó példa az akár bizonyítható változásra. A hangszórók membránja objektíven mérhetően változik. Az őrlőkések bevonatolása valószínűleg sokat számít a végeredményben, gyanítom ez is mérhető (lenne), ha bárkinek kedve volna elégetni rá egy halom dollárt. Gyártó nem fog (hülye lenne), másnak meg nincs feleslegben, bizonyításképp.
-
Apophis
őstag
Én is 200-250g-os zacsikat rendelek, ami nagyon bejött, abból néha kilósat (ha van). Nekem egyszerre 2-3 van elöl, a többin leragasztom a szelepet és megy a fagyasztóba (a kilósat szétszeredem 250 grammokra). Pihentetés után egyből szétrakom üvegekbe (IKEA, vagy aliexpresses) 15-25 grammonként az egész zacskót, ezeket nem hűtöm, simán a pulton van. Próbáltam hűteni, nem éreztem különbséget. A munkahelyen egy zacsi szokott lenni, ebből simán öntögtek, nem vacakolok üvegekkel.
-
válasz
Flashback
#141978
üzenetére
250g zacsikat rendelek, max négyet, esetleg ötöt, 2-5 hét pihentetés után bontom (egyszerre egyet), és megiszom. Nincs átzacskózás, nincs fagyasztás, nem aggódom túl.
Így kb 3-6 hetes kávékat bontok, és kb 7-10 nap alatt fogynak el. Ilyen intervallumra szerintem nincs sok értelme fagyasztgatni, vagy inkább azt mondom, hogy elhiszem, ha valaki kiérzi hogy veszít valamit az ízéből a bab ennyi idő alatt, én ezt el tudom engedni
De 1,5 hónap pihentetés meg 7 nap levegőzés azért nem a világ vége..Ha valamiért nagyon nem fogy az adott hónapban a kávém, akkor szoktam 50-100g-t fagyasztani (random befőttes üvegbe), illetve végszükség esetére mindig van 1-200g a fagyóban (akár egy évig is).
-
norkov84
tag
válasz
Peti...(16v)
#141976
üzenetére
Jó áron adod szerintem! 2023 elején adtam el az enyémet valamivel többért (ugyanígy v2 és flow controlos).
Nagyon szerettem, pazar gép. Csak hát a hely és az összeg is kellett, na meg napi 2-3kávéra luxus volt, főleg hogy a tejes italok igénye is megfogyatkozott. Így a Robot bőven kiszolgál minket
-
válasz
verti1
#141981
üzenetére
ha pár insta poszt (és persze a finom kávé) kiadja, hogy a nép boldogan megtanulja, hogy "be kell járatni", és akkor eladható a selejt is, akkor racionális ez -- részükről.
20 kiló kávé nálunk közel egy év alatt fogy el, és hát árban az a szint, amiket itt a topikban iszunk, eleve kiadja egy daráló árát. szóval akkor használt ssp kés > új
(kivéve, ha követ is darált) -
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
#141980
üzenetére
20 kg kávét elégetni erre szerintem elég nagy pazarlás. Persze ez egy folyamat, nem használhatatlan újnak sem, de na. Bejárathatná a gyártó vagy fektethetne több melót a gyártásba a felesleges, színes bevonatok miatt. Az pedig amit fentebb írtak, hogy nem is párhuzamos a kés, az gyártási hiba (selejt). Kevés mechanikai dolgot kell már bejáratni manapság, mert olyan a gyártástechnológia pontossága.
-
válasz
verti1
#141979
üzenetére
Ez nagyon sok területen így van, nem?
Mármint persze többség megveszi, használja és kész. Vannak aztán a "túlképzettek", akik vacakolnak, hümmögnek, kinevettetik magukat a feleséggel, stb.De tisztán mechanikus alkatrészek esetében ez normális, mármint össze kell kopjanak a kütyük 🤷
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
#141960
üzenetére
Azért ez eléggé lehangoló, hogy neked kell befejezni a kés gyártását bejáratással, adott esetben még szabályzással is. Ez még két fogás lenne a gépen a gyártás során.
-
Kávè tárolás
Mostmár 6 ève próbálkozok egy jól működő, közèputat találni ez ügyben ami nem túl melós.
Szinte mindent leteszteltem.
Az alap feltevés hogy az ultimate módszer a 20g-os üvegekbe töltès, majd mèlyhűtő.
Nekem sajnos ez túl pepecs munka. Ime az èn (lusta) mòdszerem:
Kb 100-120g-os befőttes üvegekbe szètszedem a kávét bontás után. Ezek a normál hűtőbe mennek be. Majd onnan a darálóba, KB 40gros adagokba.
Átlag kettő dupla fogy egy nap. Így elég csak reggel bele önteni.
A bontatlan zsacskós kávét pedig ikeas dupla záró zsacskóban tárolom, a mélyhűtőbe, ha eléri az egy hónapos kort.Nektek mi vált be?
-
cziczas
csendes tag
válasz
zolnagy
#141932
üzenetére
Köszönöm a választ, közben ügyködtem, az tuti hogy a mágnesszelep nem kap áramot. Már csak azt nem tudom
miért, pedig a kapcsolónál van áram a kábel nem tűnik szakadtnak… annyi hogy a gőz kapcsolóját cseréltem de nem lehet kapni olyan 3 lábas bipoláris kapcsolót ami ide kell csak 4 lábast, de azt a kapcsolási rajznak megfelelően kötöttem be nem hiszem, hogy ez a baj…. Esetleg valahonnan kapnia kéne még jelet, amit lehet nem kap? -
Peti...(16v)
tag
válasz
aleister
#141970
üzenetére
Pár napja volt egy Flair Signature a fb-on 60-ért, ha megvan még, az egy jó vétel. Én utazósnak használom és imádom. Ha újat vennél, akkor csakis Kávékalmár, de ott kapsz Robotot is, így össze tudod hasonlítani őket.
De én a helyedben egyből fejest ugranék a tutiba és megvenném ezt az R58-at.
-
válasz
aleister
#141973
üzenetére
Ha költséghatékonyan akarsz próbálni, szerintem a flair neo flex + egy kézi tekerő együtt megvan 100e alatt, és egészen korrekt kávékat tudsz kihozni velük.
Ha kis automatát vennél nem arcátlan áron, én is a de linghi-t mondanám. A cégnél kb. 4,5 éve megy egy, manapság napi 50-100 adagot tol, és jobb ízeket hoz ugyanabból az impresso klasszikból, mint a dupla árú gádzsa (automattya).
(Koxx ultrájával szemezek, amíg az vihető, 45-ért tudok kínálni patika állapotú 1Zpresso K-max-ot.) -
aleister
veterán
Köszönöm mndkettőtöknek!
Körbenézek a webshopokban, hogy mit hol érdemes.Egy utolsó kérdésem lenne még a vízre vonatkozóan. Az egyik Cofffriends-es videóban volt egy elejtett mondat, hogy nem mindegyik vízszűrős kancsó (pontosabban szűrő) jó kávévíznek, mert van olyan szűrő, ami olyan ásványi anyagokat is visszasóz, ami nem feltétlenül jó. Szóval van esetleg olyan szűrőmárka, ami kifejezetten ajánlott vagy épp kerülendő erre a célra?
-
aleister
veterán
-
Horvi
őstag
válasz
aleister
#141966
üzenetére
Én is kb így kezdtem a dolgot, hogy beszereztem egy K6-ot illetve egy Aeropresst és azzal kísérleteztem. Neten millió recept van hozzá csak győzd őket kipróbálni
Meg aztán árban sem elrugaszkodott tételek ezek, és utazósnak is tök jók.
Aztán amikor megjött az igény "rendes" presszóra akkor pedig beszereztem itteni ajánlásra egy robotot és úgy érzem meg is érkeztem. Igaz mostanában piszkálja a fantáziámat a filter vonal is de még nem ugrottam bele. -
válasz
aleister
#141966
üzenetére
ma már a csúcs is elérhető olcsón és jó készítési élménnyel:
- egy kingrinder k6 talán a legolcsóbb kézi daráló, és tök jó
- egy flair vagy robot mindent tud, amit egy 2 milliós gép is (csak manuális)
ezek utazós szettnek is jók aztán. ha ennyid már van, a dolog a kávén fog múlni, bármelyik étterem szintjét visszakézből levered. minden más, amit ezen szint fölött költesz, már hobbi. -
aleister
veterán
válasz
Parci
#141965
üzenetére
Köszi! Néztem ezt a modelt is. Az a bajom az automatákkal, hogy nincs teljes kontrollom a folyamat meg a gép fölött. Ahol meg már van, ott a drága gép árának a nagy része az olyan beprogramozott receptekre megy el, amit pont én szeretnék kézzel kikisérletezni.
Szóval gondoltam veszek egy őrlőt egy frenchpress vagy aeropress-t, aztán valami karos gépet. Nem szeretnék olyan mélységig belemenni, mint Ti, de el akarom kerülni, hogy a kísérltezésemben egy full zárt automata rendszer limitáljon.koxx:
Ööö...nem van.
-
-
-
aleister
veterán
Sziasztok!
Elnézést, hogy teljesen kezdőként ide írok, s nem a kezdős csoportba, de beleolvasva a kommentekbe, inkább itt fogok érdemi válaszokat kapni.
Rólam -és a háttérről- pár szóban annyit, hogy eddig olyan kávét ittam, ami akadt. Ez munkahelyen a random minőségű automatától, az itthoni kotyogós és instant kávén keresztül gyakorlatilag minden volt.
Kb 2 hete valami bekattant nálam, és igényem lett a jó kávéra. Első gondolatom nyilván egy jó automata volt, de minél többet olvastam utána, annál nyilvánvalóbbá vált, hogy van ennél tovább is, így végül kikötöttem a karos presszógépeknél. Ennek a megerősítése miatt lenne pár kérdésem.
1. Jól gondolom, hogy az automatáknál pont az egyik legkritikusabb pont, az örlő milyensége, ami miatt sok esetben nem lehet kihozni egy adott kávéből a maximumot?
2. Ismertek esetleg olyan automatát, amiben jónak nevezhető kávéörlő van, emiatt báran bevállalható?
3. Az örlemény homogén "eligazgatása" és a tömörítés már jónak mondható ezeknél a kávégépeknél, vagy az emberi, manuális megoldás még mindig jobb? (Nyilván helyes kivitelezés esetén) -
billyjoe
csendes tag
Szerintem adj neki időt, kávéja is válogatja hogy milyen kávé és milyen lefolyás áll neki jól. Nagyon jókat húztam vele fermentekből, de pl kenyai és etiópok nem ízlenek vele.
A robot kosarához meg szerintem jól passzol, nem olyan vékonyka az ital, de meg van az íz szeparáció is. De aztán lehet neked nem jön be. Én lassan két éve használom és nincs meg a bugi bennem hogy bármire is lecseréljem. -
ktg3
őstag
válasz
qvik27
#141937
üzenetére
Nekem nem is DLC-s a gyári kés még, hanem a sima rozsdamentes. Gondolom ugyanaz a profil csak nincs rajta a coating. Az SSP késeknél mindenhol azt olvasom, hogy pár kilót át kell engedni rajta, hogy elérje a végső ízprofilt, ami ha így is van, akkor sem gondolnám, hogy túl sokat változna azért.
Érdekes, mert most kipróbáltam egy 4. fajta kávét. Ez meg tök jó lett.
Lehet, hogy kicsit korán nyilvánítottam véleményt és még össze kell szokni vele, és meg kell tanulni, hogy milyen kávéból, hogy lehet jót kihozni vele.#141939RetepNyaraB: DF64 Gen2 és Lelit Victoria. Pont ezen gondolkodtam, hogy kéne venni egy robotot és azzal is megnézni, hogy mi merre hány méter.
Nekem ez a "vékonyabb kesernyésség"-et a stepdown basket meg az alacsonyabb hőfok nagyon szuperül eltüntette (főleg a stepdown). Illetve az is, hogy elkezdett nem zavarni ha 15mp alatt szalad át a 1:2.5-ös arány. Ha úgy a finomabb, akkor úgy fogom csinálni. Szerencsére nálam nincs változtatható sebesség, így egy változóval kevesebb.
Amúgy a gyári kés is nem kicsit alá volt polcolva, hogy valamennyire síkban legyen. Olcsó hús, híg lé... DF64
. Az SSP kés alá is hasonló mennyiségű és helyzetű hézagolást tettem, mint a gyári kés alá. Így lett kb. okés. Bár a tökéletestől messze van. Pár óra próbálgatás után úgy voltam vele, hogy ebben ennyi van. Szerintem nincs olyan precíz a mechanika, hogy ennél lényegesen pontosabban be lehessen állítani.Eddig úgy tűnik, hogy igencsak kávéfüggő, hogy hogyan viselkedik. Szerzek még pár hónap tapasztalatot vele, aztán vagy marad, vagy megy.
Ezután valszeg egy HU/espresso profil jönne vagy SSP vagy Lebrew. Ha az sem jönne be, akkor még egy lab sweet jellegűt is kipróbálnék. -
válasz
verti1
#141945
üzenetére
Nem volt releváns mennyiségű kés a kezem alatt. El kell fogadnom, ha több, egybehangzó véleményt olvasok. Eszerint pl a 83-mas red cast kés rengeteg bejáratást igényel (legalább 10 kiló). Én hármat toltam át rajta egy éve kb, plusz a másik 20, amit megittam. Mostanra érezhetően kialakult, ennyit tudok róla mondani. Eleinte össze-vissza volt az őrlési idő és az is, hogy krémesen, avagy fröcskölve jön (levonva a saját bénázásom).
A 64-es MP első kilóját könnyen be lehetett fullasztani (!) ez mintha most érezhetően tolódna a gyors lefolyás felé, azonos állás mellett. Sokkal gyorsabban változik, mint a labsweet.De lehet persze, hogy mindezt beképzelem.
-
-
válasz
Alabástrom
#141951
üzenetére
? Ezt miért off-ban írod?
Ez szerintem egy olyan hozzászólás, ami nagyon-nagyon lényeges!Műszaki szemmel nézve a minőségkontroll gyengülését látom általános jelenségnek és problémának egyébként. Ez az, ami a nagy nevűeknél
(/nagyképűeknél)illene, hogy minimum változatlanul meglegyen, a többieknél kevésbé számítunk rá. -
válasz
Alabástrom
#141955
üzenetére
nem vételi szándék volt részemről, őrlő is kéne alá, akkor meg kezdődne a garatsöprögetős, gramm méregetős játék, amiről évek óta leszoktam
-
TDX
tag
válasz
Parci
#141952
üzenetére
Én nem értek a lagomékhoz azon kívül hogy véleményeket olvastam, csak bedobtam az akciót, de többen kellene legyenek itt a topicban akiknek van casaja.
Amiket olvastam, az alapján egyik lagom se verné a ZP6-ot, kivéve 01-et valamelyik 98-as SSP (LU/Brew) késsel, de az igazán drága. Így engem nem annyira mozgatnak ezek az akciós őrlők jelenleg, talán csak kicsit a Mini 2, hogy az irodában ne kelljen C40-el őrölni, de nem érzem úgy hogy feltétlen megérné ezt a felárat (a C40-t biztos jóval olcsóbban lehetne csak eladni). -
:AMF:
senior tag
válasz
konzumpro
#141934
üzenetére
Nem próbáltam az újabbak közül egyiket sem. Az S3 ESP-ről már olvastam Redditen, de a gyártó oldalán még mindig nincs fent. Azt a kést használja, ami az elektromos Whirly 01S őrlőjükben van, S2C-042-EI. A sima S3 kése S2C-890. Más profil, így gondolom az alátétezett S3 presszója sosem lesz olyan, mint az S3 ESP-é. De nekem így megfelel, ha klasszik presszós ízvilágra vágyom, ott a K6.
A C5 Pro ESP nagyobb, 42mm-es kést kapott az elődnél, a neve alapján (S2C-042-III) azt gondolom közelebb lehet az S3 ESP-hez. Viszont továbbra is belső állítású, az S3/S3 ESP külsős. -
válasz
Alabástrom
#141951
üzenetére
nekem jöhetne az ssp mp, nem vesznék össze vele

a fortét még kis zoli filctollazta és alufóliázta, amiről megbeszéltük, h semmit sem ér, szóval nincsenek illúzióim a pontosságát illetően. de bármennyire utálom (eléggé), legalább annyira imádom (eléggé), mert nincs kényelmesebb, mint beépített mérleges géppel darálni, és még az őrlemény is jó. minden más nem jó

-
Alabástrom
senior tag
válasz
Parci
#141950
üzenetére
Ízlés kérdése, ha valaki az unimodális eloszlást szereti, akkor fontos, hogy síkban legyenek a kések. Low uniformity eloszlást kedvelőknek nem feltétlenül. Illetve presszónál mindenképp.
A "gagyi" daráló sem feltétlenül pontatlan, csak ott szerencse kérdése, hogy valaki épp pontosat vagy pontatlant fog ki. Egy DF is lehet síkban, ha mázlija van az embernek.Nekem már csak azért is fontos, hogy síkban legyenek, hogy tudjam, hogy az adott kés valójában milyen.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
verti1
#141948
üzenetére
Nem értek hozzá, de még azt is el tudom képzelni, hogy magának a bevonatlásnak legyen egy finom textúrája, amit érdemes megkoptatni picit. Nem hiszem, hogy pár kilónyi kávészem egy szemmel látható bármit is le tudna koptatni, itt inkább mkroszkópius egyenetlenségekről lehet szó. De ez csak agyalás. Bár érdekes lenne keresni elektronmikroszkópos képeket bevonatolásról, talán vannak kinövések, csápok rajta... Végülis a Red Speed pont, hogy növeli a súrlódást tudtommal.
És igen, az őrlemény íze egy másik téma. Nekem amúgy sem volt a kedvencem az MP kések analitikus, savdomináns, egy-két ízjegyet kiemelő karaktere, de miután Hogyaza a 85 mikronból 2 mikront varázsolt, még analitikusabb, még vékonyabb lett az íz (ami ugye ízlés szerint lehet jobb vagy roszabb, a temérdek sok MP fan-nak így még jobban tetszene, én épp most hirdetem meg és adom el.
) -
verti1
tag
válasz
Alabástrom
#141947
üzenetére
Egy rendesen kialakított él az kellően finoman megmunkált. Ebben az esetben van értelme a bevonatnak is szerintem. Hiszen azért csináljuk, hogy tartósabbá tegyük azt. Persze van súrlódás csökkentő szerepe is, de otthoni felhasználásnál ez nem számít. Gyakorlati szerepe nem sok van, csak dizájn ebben az esetben. Eléggé lehangoló az is amit a kés felületeinek párhuzamosságáról írsz. Ennyi pénzért, lehetne akár pontos és szebben megmunkált is. De! Ebből is látszik, hogy a profil mennyit számít magában egy bottal faragott kés esetében is.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
verti1
#141945
üzenetére
Hát nemtom. Én amikor az első SSP késemet megkaptam, azt hittem, hogy valami hamisítvány, olyan durva, barázdált a megmunkálás. Járok forgácsoló cégekhez, ilyen felületet nem láttam még. Aztán interneten rákerestem, és láttam, hogy mindegyik SSP ilyen.
Mikor Zsolt a második Majoromat felszabályozta, mérőórával 2mikron pontatlanságot mért a késtartókon (gyárilag 85 mikron volt!!!), majd betett egy Mazzer kést, hogy azért egy filctesztet is csináljon. Mindketten próbáltuk, de annyira tökéletesen síkban voltak a kések, hogy vagy egyáltalán nem értek össze, vagy a lehető legapróbb állításra már szorultak. Egyszerűen nem lehetett megcsinálni a filcteszet, túl tökéletes síkban voltak. Aztán betettem az SSP MP késeket (közvetlenül Kóreából az SSP lettek rendelve, nem valami bizonytalan forrásból származó és esetleg hamis cucc), és azokkal már volt egy kb fél ricni, ami fölött nem értek össze a kések, alatta összeszorultak, de be tudtam lőni középre úgy, hogy csak egy részük érjen össze. Iszonyű nehezen, szóval kiváló így is, de a Mazzer jobb ilyen téren, annak tényleg ugyanolyan síkban volt a teteje, mint az alja.
Zsolt mondta, hogy valaki más mérte is mikrométerrel a saját SSP késeit, és ő is azt találta, hogy nincs teljesen síkban a két oldaluk.Hát ennyit az SSP bámulatosan magas minőségű megmunkáltságáról. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy be kell járatni, csak hogy attól, hogy valami drága, nem kell rögtön azt hitti, hogy jó minőségű is. De amúgy rengetegen számolnak be arról, hogy javul bejáratás után, illetve az SSP is javasolja.
És ezzel nem az SSP kések őrleményét akarom minősteni, az kiváló. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
#141927
üzenetére
Csinált egy RPM tesztsorozatot a 83mm Brew késsel. Nem változik a karaktere, csak alacsonyabb fordulaton tisztább. A Major 1400as fordulatán kicsit mosottabb, mint 300-on, de ott is nagyon jó.
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
#141941
üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy egy komolyabb késnél van számottevő hozadéka a bejáratásnak. Ezeknél a drága, bevonatos késeknél feltètelezem, hogy kellően precízen és finoman vannak kialakítva az élek. A bevonatolásnak se lenne sok értelme, ha nem így lenne. Ha durván megmunkált élek lennének (sorjásak) akkor azokat kellene lekoptatni, lenne értelme a bejáratásnak. Ebben az esetben a bevonat is onnan tűnne el ahova szántuk.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
vicces1
#141933
üzenetére
Játszadozom a gondolattal, hogy mi lehetne a koncepció, igen. Szívem szerint tolnám én ezt, akár havonta is, de valamiből meg is kell élni :-). Ez egy pro bono dolog volt, és 1,5-2 héttel előtte totál ez töltötte ki minden "félrerakható" időmet. Nyilván van közvetett haszna, ahol majd száz kávéfixált bringás összegyűlik, de ez alapvetően azért lett, mert nagyon akartam, és sokat járok Dobogókőre (idén még kéne menni 6-szor, hogy összejöjjön az éveim számának feltekerése). Szóval nyilván logisztikailag egyszerűbb itt, tekintve, hogy több vackot cipeltem fel, mint a világkiállításra szoktunk, de lesz, aki az állandó helyszín miatt esetleg beleun. Ezzel kapcsolatosan már van ötlet, hogy mivel tehetjük ezt minden alkalommal mássá. A hüle vetélkedőkkel például, ahol azért némi komolyságot ad a dolognak, hogy értékes díjak voltak már idén is. Tavaszra lesz egy jobban kiforrott koncepció. A mostani nagyon spontán, gerilla jellegű dolog nem biztos, hogy ennyire jól működhet sorozatban.
-
TDX
tag
Leárazást (black friday, bár nem csak pénteken) tart az Option-o, kicsit olcsóbb a Lagom Mini 2, Casa és a 01, illetve ingyenes a szállítás, az első kettő esetében DDP (delivery duties paid). Így a mini 2 elvileg 110 ezerre jön ki (és a power supplyt is tartalmazza), a casa kb. 166 ezer, a 01 830+-áfa/vám.
-
válasz
Toobee
#141940
üzenetére
Egen egen. Nehéz elengedni. Nem is a nyomást, az roboton úgyis tökmindegy. Csak eddig pont az volt az érdekes számomra, hogy a 83-mas LS tudott elég krémes ÉS laza irányt is, noha ugye állítólag mossa az ízeket (én ehhez viszont nem értek). Az MP-nél ha be kell áldozni feltétlenül az egyiket, az nem biztos, hogy tetszik. De nem tudok semmi elhatárolót kijelenteni még. Pláne, hogy tök nyers a kés és most semmi kedvem több kiló bab elégetéséhez bejáratásra, tehát használom és szevasz.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
#141939
üzenetére
Nagy ellenállásra nincs szükséged, ha valóban finom kávé a cél és a testet (keserű ízek) el tudod engedni. Menj nyugodtan drágább irányba, egy pillanatra eléred az 5-6 bart az pont elég.
-
Milyen géped is van?
Én most egy szegedi MP késsel ismerkedem épp robot társaságában (alig pár húzáson, illetve előtte fél kiló faszén áttolásán vagyok túl). Sikerült már befullasztanom is, pedig MP elvileg olvasmányaim szerint nem erről híres. Túl savasnak se mondanám, inkább van benne egy vékonyabb kesernyésség. Talán túl finomra őrlök, hogy ne szaladjon át a víz. Nagyon kevés a tapasztalatom vele, de gyűjtöm. A változtatható őrlő sebesség egy plusz tévedési faktor, amivel egyelőre nem tudok mit kezdeni. Szóval ha nem félnék kimondani, akkor a LS jobban tetszik sokkal - de nem mondhatok ilyet, mert zéró a gyakorlat. Egy hónapot adok neki ismerkedésül. -
b.kov
senior tag
Sziasztok,
Van esetleg valakinek bevált presszóhoz készült papír filtere Sage méretben (53.5-54mm)? A jelenlegi használt fémekre gyakran ráragad a kioldott kávépogácsa, és unom a maszatolást.

Szerk: 51mm-eset könnyen találtam, azzal próbálkoznék, ha nincs más.
-
Nálam is SSP MP van a zúzóban (CF64v).
"Bekopni" szó szerint ezek a nagyon kemény kések szerintem nem igazán fognak, főleg nem pár 10 kiló kávétól. Az persze esélyes, hogy felkenődik rájuk némi olaj meg fine "ragacs", bár az ilyen bevonatoknál az is kisebb mértékben sztem. Persze ettől még változhat az ízvilág valamelyest. Én most az enyémmel meg vagyok elégedve viszonylag, úgy értve, hogy ebben az őrlőben ezt kedvelem leginkább. (A reggeli tejeskávéhoz mással tekerek. )
Én a DLC-t nem tenném vissza, az nekem szerényebb volt. F64 evo kés tán megérne egy próbát, ha volna a környékeden... -
válasz
Alabástrom
#141927
üzenetére
A Bookoo-ra már ráindultam, de gőzöm sincs, hogy mikor lesz belőle bármi, illetve mennyi lesz akkor az ára. Eddig nem volt 83mm-es gépem, de most erről nagyon (számomra) jókat írtok, illetve korábban többen méltatá(to)k a 151C-t - így most kissé beindult a hangya... Maga a DF83v egy elég jónak mutatkozó cucc, és itt sem olvastam róla elmarasztaló véleményt, ahogy emlékszem. ...szóval vonzó, bevallom. -
konzumpro
lelkes újonc
válasz
:AMF:
#141911
üzenetére
Timemore S3 ESP és C5 ESP Pro közötti különbségeket te már tesztelted vagy tudsz róla valamit? Aliexpresszen most ~42e és ~24e körül vannak. Az S3 ESP alátét nélkül tudja amit az alátétezett S3?
A C5 ESP Pro kérdés igazából, lehet hogy átverés, ha nem azt küldik amit írnak. -
vicces1
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
#141928
üzenetére
Minden évszakban kellene egy ilyen event. Akár másik helyszínen is. Nyáron pl. Balaton. Rengeteg remek helyszín lenne, akár a felvidéken, a somogyi erdők melletti népszerű meeting pontokon.
-
zolnagy
őstag
válasz
cziczas
#141923
üzenetére
Ahogy így leírtad, mégis a mágnesszelep felé mutat a dolog.
Tehát ha jól értem szétszedted a gépet. A bojlert a fejjel együtt kiszedted. Lecsavaroztad a fejről, leszedted az OPV-t, a mágnesszelepet és mindent átmostál? A mágneszelep is szétszedhető amúgy. De ha vetttél egy újat, akkor az kizárható. Komplett szelepet vettél ugye, ilyet: [link] Vagy csak a fekete tekercset? Ez utóbbi esetben lehet a szelepben vmi, ami megakasztja. Ha komplett szelepet, akkor ez nem áll fenn.
Írtad, hogy nem hallasz kattanást. Ez esetben lehet esetleg, hogy a mágnesszelep nem kap áramot szakadás miatt pl. Ki kéne mérni, hogy kap-e áramot, amikor megnyomod a kávé gombot. Nyilván óvatosan, nehogy megvágjon. Szal áramtalanítva lehúznám a mágnesszelep két kábelét és multiméterrel rámérnék amikor csapolást kapcsolok, hogy van-e ott feszültség. -
ktg3
őstag
Nagy kíváncsiságomból rendeltem 64mm-es SSP MP késeket, mert egész jó kis akciót sikerült találni rá. Eddig gyári késekkel használtam a DF62 gen2 -t.
Főleg espresso alapú kevés tejes italokat iszom.
Az elvárásom főleg tisztább és hangsúlyosabb ízjegyek voltak némi test beáldozása érdekében. Némi extra savasság is várható volt a leírások alapján.Nem futtattam át rajta még semmilyen kávét azért, hogy kicsit bekopjon, hanem egyből ment minden élesbe.
Amit tapasztaltam eddig 3 különböző kávéval:
- Honduras-i - natural - light roast: Itt egész jó volt, tényleg tisztábban jöttek az ízjegyek, test itt az eredeti késekkel se nagyon volt. Savasság jött egy kicsi, de nem bántóan.
- Father's Columbia - washed - medium roast: Itt már véleményes a dolog, ízlésemnek már kicsit túl sok volt a sav, hiába voltak jelen erősebben az ízek, a túl sok sav (vissza)rontotta az összképet
- Finca bányai - Costa Rica - red honey - medium roast: Ez annyira savas, hogy kb. ihatatlan. Hiába húzom már 1:3 arányban, akkor is az.58-->49mm stepdown kosarat használok. A gyári késekkel ilyen 1:2.5 körül ittam a kávékat 88 fokon. A hőmérséklettel sokat kísérletezgettem korábban, de a kávék nagy részével ezzel a felszereléssel ez jött be eddig a legjobban.
Az új késekkel a túl sok extra savasság miatt váltottam az arányt, inkább 1:2.5 és 1:3 közé és a hőmérsékletet is visszavittem 93 fokra (88 fokon még sokkal savasabb volt).
Sajnos így sem vagyok elégedett a produktummal és kicsit tanácstalan vagyok. Várjak még egy kicsit míg bekopik a kés, vagy akkor sem lesz lényegesen jobb és be kell ismerjem, hogy ez a késprofil nem fekszik nekem? Erősen gondolkozom, hogy ezt beteszem a fiók mélyére és visszateszem a gyári kést, vagy rendelek egy espresso (HU) (esetleg labsweet) késpárt és azzal próbálkozom tovább.Az elvárások voltak rosszak, vagy valamit én cseszek el, esetleg csak várni kell csak míg bekopik rendesen?
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
vendingo
#141925
üzenetére
Kössz! Nem gondolom, hogy sivár az életem, de ez a legjobb élmények közt fog megmaradni. Lefoglaltam a tekerosfekete.hu-t, és megpróbálunk valamit csinálni belőle. Biztos lesz márciusban egy menés. A Volkswagentől azt kérdezték, hogy decemberben akarunk-e :-) még... A lényeg, hogy a résztvevők részéről is a tipikus kérdés az volt, hogy mikor lesz a következő, és a szponzorok (szerény hozzájárulásokról volt szó) is boldogok voltak. De komoly bajban lettünk volna logisztikailag, ha kedvező az időjárás. Még a két bajnok is meg volt lepve a megjelentek számától.
@xy.zsolt sajna lövésem sincs
-
Alabástrom
senior tag
válasz
qvik27
#141924
üzenetére
Majorban, Zsolt által 2mikron pontosságúra felszabályzott késtartóra csavarozva. Csakis slow feederrel, kb 1g/sec sebességgel etetve, anélkül még nem próbáltam. Illetve a Major tölcsérének falára feltapadt fine-t nem söpröm bele, az a kb 0.2g megy a szemétbe, talán ez is érezhető az ízen.
Részben hasonló tapasztalataim vannak. Nagyon tiszta, kerek, kiegyensúlyozott, bársonyos ízek. Számomra természetesebben, kellemesebben ábrázolja a savakat, mint bármi más, amit eddig próbáltam (ami azért nem olyan sok
). Valóban visszafogottak az ízjegyek, közel sem olyan arcbacsapóak, mint a 83MP vagy a ZP6, viszont nekem kellemesebbek, finomabbak, és SOKKAL tovább tartanak. Nincs az a karcossága, durvasága sem, mint azoknak, asztrigenciára sem hajlamos, megbocsátóbb is. Több ízjegyet érzek egyszerre, ezért gazdagabb, szélesebb az íz a másik kettővel hasonlítva. Nem mondanám testesnek, de mégis picit olyan élményt nyújt az, hogy sokmindent érzek a számban, mintha testesebb lenne.
Asserrel ellentétben én nem mondanám semlegesnek, picit az umami és édes irányba viszi el az összképet, ami egy idő után már egyhangú lehet, olyankor felüdítő a 83MP-vel is elkészíteni pár kávét, még annak ellenére is, hogy az esetek 90%-ában a Brew íze jobban bejön, mint az MP-é. A ZP6-nál meg pláne jobb. A fermentek is nagyon finomak lesznek vele, amit szerintem sem a 83 MP, sem a ZP6 nem kezel túl jól, legalábbis az én ízlésemnek. Vagy csak nehezebb behangolni azokkal, és én nem vagyok elég ügyes...
Illetve én inkább rövidebb arányokkal szeretem, hosszú aránnyal tud azért keseredni.
Klasszik presszót nem akármilyen maggal tud, van, amivel nem megy fel a nyomás akkor sem, ha cirp fölött néhány ricnivel darálok. Illetve a turbo/soup nekem nem a világom, de tény, hogy az is relative kerek lesz vele brutál intenzív ízjegyekkel, jobb, mint más késekkel, amivel próbáltam, de nem sokszor próbáltam.Viszont ha nincs 83-as darálód, akkor már nem feltétlenül érdemes venni, hisz jön a Bookoo, aminek a natív omni kése ugyanannak a Ditting Special Steel / Machined késnek a koppintása, mint ez, és előrendelve a Bookoo még olcsóbb is, mint kb bármelyik 83as daráló + ez a kés.
Kérdeztem Asser-t, hogy kísérletezett-e vele, hogy mennyire érzékeny ez a kés a fordulatszámra, de arra még nem válaszolt.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
Kávé Kálmán
#141922
üzenetére
Klassz lett
Nem tudod véletlenül, hogy a pohárszélén támaszkodó macskás kanalat (2:39nél a videón) hol lehet beszerezni?
-
vendingo
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#141922
üzenetére
Jó buli lehetett. Nekem sajna messze volt, meg SS bringával szerintem szívás lett volna. Remélem lesz még tervben hasonló megmozdulás.
-
válasz
Alabástrom
#141921
üzenetére
Köszi az infót!
Nálad milyen masinában pörög? Neked is hasonló tapasztalataid vannak?Előre is
-
cziczas
csendes tag
Sziasztok!
egy kis segítségre lenne szükségem:
vettem egy gaggia baby classt, elég hazavágott állapotban volt talán egy kávét tudtam vele csinálni de többet nem igazán, szétszedtem. Gőz kapcsolója nem működött jól lecseréltem, bojlert kitakaritottam nem volt annyira vészesen vízköves de a tömítés elérett, cseréltem, alsót is és a fölső gőz felőlit is. A fej része nekem átjárhatónak tünt mert a sima folyó víz is oda vissza mindenhol átment, össze raktam nem jön a víz a fejből, csak a gőzkaron keresztül. Nem hallok kattanást a soleonidtól így azt gondoltam meghibásodott vettem zsír új olab magnesszelepet. Továbbra se jön a fejből a víz. Próbálom a gőzt rá adva, csapot nyitva zárva midnenhogyan de a fejből csak nem jön. Pumpa nyomja mint állat azt hallom, de a víz nem jön. Már csak a pumpa maradt hogy azt szétszedjem, de kiindulva a többi részéből azok se voltak vészsesen tömedékelve, nem hiszem hogy ez lenne a baj ráadásul gőzkaron keresztül erős nyomással jön a víz, vízkőtelenítőt már betöltöttem a rendszerbe 1 litert….
mi lehet a probléma?! Egyébként a soleonidot továbbra se hallom hogy kattana, viszont melegszik.
mi lehet a probléma?
-
Kávé Kálmán
tag
Épp sikerült a szeánszot követően két héten belül összetennünk a kisfilmet. Masszív manuál kávégéporgiává fajult a szolid tekerés odafönt Dobogókőn. Hátha Norbin és Zolin kívül más is kedvet kap innen a tekERŐS FEKETÉ-hez jövő tavasszal.
-
Alabástrom
senior tag
83mm SSP Brew népszerűsítő misszió ON:

Asser honlapját olvasgatva feltűnt, hogy azon rendkívül ritka emberek közé tartozik, akik ismerik a 83mm SSP BP (Brew) késeket. Szinte semmit nem találni róla a neten, egyetlen review sincs sehol, amit baromira furcsállok, mert nekem meg szerelem. Megkérdeztem Assert, hogy ő, mint olyan ember, aki rengeteg darálót tesztelt (jelenleg is 30+ darálója/kése van otthon), mit gondol erről a késről. Ezt írta:
"To put it short, I really like those burrs. I have them in the DF83V and they have become a favorite for me. I like how they give me the SSP qualities in terms of clarity, transparency and acidity but the BP are able to do it without being harsh, astringent, or unflattering. I use them quite frequently when I want to get a really good reading on what a coffee actually tastes like. So for cuppings and quality control.
The downside with them is that they can be a little bit neutral, some people would say boring compared to other burr sets out there that can give you a more extreme presentation.
But this is also a matter of dialing in. You can certainly get mind-bendingly good cups with these burrs. Sometimes I run them at 300 RPM and slow feed, and that can really give me some next level clarity.
Another good thing about them is that they are INSANELY good for lungos and actually are also surprisingly good for both modern espresso as well as even traditional espresso.
So, in short, they are actually some of my favorite burrs. As you might know, I also really like the 83mm cast burrs. However, the BPs have been in my 83v for more than nine months now. So that should tell you something about how much I enjoy them. I'm actually in a huge dilemma as to whether I should get an additional 83V so I can have both these pairs running at the same time :)
I think they blow all the SSP sets in the 64mm size out of the water. They are more balanced, less extreme, but I think more consistent, and with higher potential than there are smaller burrs."Hátha valakinek érdekes.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
#141919
üzenetére
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Vadasz03.24
#141906
üzenetére
Nagyon új még. EAF-on van 2-3 ember, aki hasonlította Pietro-val (ha a "grinders" csatornán rákeresel, hogy "m01 pietro", akkor találsz pár véleményt), meg Burrtopia-n is van egy összehasonlítás. Asser is írt róla review-t, bár ő nagyon más kategóriába helyezi. És ez mind baromi szubjektív (ahogy Hansung fogalmazott: "nem szabad, hogy az én személyes véleményem bármit is jelentsen számodra".
)Egy ligába helyezik őket, bár ez az ár és a nagy méret miatt eleve adja magát. A pár szubjektív véleményezőből egy az M01-et mondta jobbnak, a többi a Pietro-t. Mármint ízre, használhatóságra egyértelmen jobb az M01. Egyelőre kb az körvonalózódik, hogy a Pietro kicsit intenzívebb, játékosabb ízvilág, az M01 nyugodtabb, elegánsabb.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Alabástrom
#141914
üzenetére
Úgy emlékszem minden kávé a Timemore-ral készült. Inkább a különböző filteres eljárásokon volt a hangsúly. Csak feltűnt, hogy milyen finom, tiszta minden ital, azért vettem kézbe meg kezdtem el nézegetni. Persze ehhez kellettek a remek Rose kávék is.
-
:AMF:
senior tag
válasz
:AMF:
#141876
üzenetére
Megérkezett az Aliról rendelt Kingrinder K6. Kb. 45 klikknél hozza azt a nyomást és lefolyási időt, amit a Timemore S3 alátétezve, 12 klikknél (10.15-i pörkölésű CMTP-vel).
Építési minőségre egy picit jobbnak érzem az S3-at, illetve a lehajtható karja szállítás szempontjából praktikusabb. A K6-nál azt olvastam, hogy a gumi borítás hajlamos megnyúlni, illetve a kupakja is műanyag az S3 fémjével szemben.
Valamelyik tesztelő panaszkodott arra, hogy örlés közben könnyű elállítani az S3 tárcsáját, szerintem viszont nem. Én még egyszer sem értem hozzá tekerés közben. Viszont könnyen jár az a vékony gyűrű, így egy kézzel állítható a finomság örlés előtt. K6-nál ugyanez kétkezes művelet.
A K6 fa gombja kicsivel nagyobb és a teteje kerekített, az S3 fém gombja kisebb és lapos a teteje. A hozzám hasonló nagykezű embereknek a K6 emiatt kényelmesebb lehet.
Az S3 szétszedésehez nem kell semmilyen szerszám, kézzel pikk-pakk szétkapható, K6 kicsit macerásabbnak tűnik.
A K6 egy kicsit gyorsabb. 14 g a fenti CMTP-ből és fenti beállítással 40-45 fordulat az S3-al, 35-40 fordulat a K6-al. Az S3-at egy kicsit könnyebb hajtani.
Az S3 érezhetően gyümölcsösebb eredményt ad, kisebb testtel, a csokis íz csak a végén jelenik meg, viszont az tovább is tart. A K6 testesebb, kevesebb gyümölcsösséggel, viszont az jó arányban keveredik a csokis ízzel, cserébe nem marad meg olyan sokáig a szájban. Ízlés kérdése, nekem tetszik ez a változatosság.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Vadasz03.24
#141906
üzenetére
Volt a kezemben egy Matt Winton workshopon, egy tesztpéldány volt nála. A filterek különböző eszközökkel készültek, nagyon finomak, tiszták voltak. Megvárom, míg lesz Kofion és veszek egyet, egyedül a mérete és súlya amivel barátkozni kell, nem egy utazós őrlő.
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom
#141908
üzenetére
Jelenleg nem, de csak egy eladónál láttam.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
Vadasz03.24
#141903
üzenetére
Ah oké.....szóval már tesztelted
-
Toobee
veterán
válasz
Vadasz03.24
#141904
üzenetére
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
#141894
üzenetére
Szerintem nem, lásd: [link]
Az akkori írásból annyit változtatnék, hogy alacsonyabb az íz intenzitása, mint a ZP6-nak, viszont azt tartom, hogy azóta is a kedvencem a sav reprezentációja. Alacsonyabb íz intenzitás zavart kicsit (bár alacsonyabb aránnyal azon sokat lehet javítani), de amiatt még megtartottam volna. Én alapvetően azért nem használtam (és így adtam el), mert zavart magának az őrlőnek használata (súly + fixen rögzített kar + popcorning + relatív számozás). Szóval ha azzal amúgy nincs gond, akkor szerintem érdemes szerezni bele egyet (főleg, hogy nem olyan hatalmas összeg).
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 48GB RAM 4TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A16 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Dell Latitude 5440 14" Touchscreen i5-1235U 16GB 256GB 1 év garancia
- Xiaomi 15 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest



. Az SSP kés alá is hasonló mennyiségű és helyzetű hézagolást tettem, mint a gyári kés alá. Így lett kb. okés. Bár a tökéletestől messze van. Pár óra próbálgatás után úgy voltam vele, hogy ebben ennyi van. Szerintem nincs olyan precíz a mechanika, hogy ennél lényegesen pontosabban be lehessen állítani.


