Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
aleister
üzenetére
tényleg többet fog számítani ennél (vagy bármi másnál kb.), hogy amikor az adott presszót csinálod, éppen hol tör magának utat a víz, milyen a kioldódás. sokáig nehéz elérni, hogy hibátlan legyen, a kávépogi egy kis részén tör utat magának a víz, ott kiold mindent is, más részein meg alig. ehhez képest az, hogy 300 vagy 1400 rpm-en őröltél, apróság.
csukj be mindent, dönts egy megfelelő eszközpark mellett, aztán kezdj el frissen pörkölt, minőségi kávét inni, és fogadd el, hogy hosszú a tanulási periódus (mármint a kávékészítésé, nem a sok elmélkedésé, az ráér akkor, ha nem tudsz élni nélküle). de addig sem leszel boldogtalan, mert az elejétől jó kávékat fogsz inni, az elvárásaid a tudásoddal együtt emelkednek majd. (én legalábbis 15 éve jól megvagyok ezzel)
a kézi k6 őrlő nem egy befektetés, ahhoz képest sokat tud és lehet vinni utazásra is, ergo akkor sem lesz fölösleges, amikor végül lősz mellé egy elektromosat. azért mertem javasolni, mert a sok tapasztalat pont arra jó, hogy a fölösleges köröket esetleg kihagyja, aki megkapja a tudást.
az elektromos őrlőre nem is tudom, hogy mi most az ajánlott standard egyenértékes.
(illetve én árulok egy kinu travellert és egy mahlkönig k30 késes super jolly-t, de egyiket sem ajánlanám itt és most neked)
-
-
-
válasz
aleister
üzenetére
könnyebb sokkal tekerni, ha filterre őrölsz. presszóra nehéz, akadhat, sokáig tart stb.
a kalibrációs dolgot nem értem, nem disszertálni akar senki őrlőből és általános tételeket alkotni, azt tudod összevetni, amit kapsz (illetve a legtöbb usernek nincs módja kalibráltatni az őrlőjét).
nagyon óvatosan mondom, hogy el lehet veszni a nagy kávéfizika és kávékémia elméletben, de közben meg ez egy gasztrohobbi. legyen finom, élvezd a készítési procedúrát. a kezdetekben bármi más, pláne a "mélyelmélet" abszolút félrevezető. szerintem.
(például ezen a ponton szerintem teljesen mindegy egy daráló fordulatszáma, tényleg. 6-9 bar nyomás mellett minden is befolyásolja a kávé ízét, de épp ezért egy-egy dolgot kiragadni is csalóka, mert az eredmény akkor is szórni fog a többi, nem kiragadott paraméter miatt)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
aleister
üzenetére
Mert az elektromosba kell motor, és a nagyobb kés drágább is (és nem lineárisan nő az ára). Illetve gyanítom kúpos késeket olcsóbb előállítani, mint a sík késeket.
Plusz végeredményben a kés profil nagyon sokat számít. Hiába csúcsszuper az őrlő, ha a késprofil mondjuk olaszos presszóra van belőve, de te filtert akarsz főzni, akkor egy műanyag házas 20k-ba kerülő Kingrinder P2 is jobb lesz (és ugyanaz fordítva is értelemszerűen, hiába veszel egy csúcs filter őrlőt, ha az nem tud elég finomra őrölni presszóhoz). És a konkrét profil többet számít annál is, mint hogy kúpos vagy sík a kés.
Szóval hiába kerül többe egy elektromos, mivel ott csomó plusz költség van, ezért összeségében lehet "kevesebb költség" ment bele abba, hogy tényleg jó legyen az őrlemény. Kézi őrlők meg (tipikusan) faék egyszerű szerkezetek, szóval ott majdnem minden fejlesztés és költség abba megy, hogy jó legyen az őrlemény.
A kés méret meg főleg nem számít, legalábbis otthoni felhasználásra semmiképp (ha nagy tételben kell őrölni, vagy számít, hogy minél gyorsabban tudj őrölni, akkor nagyobb kések előnyben vannak).
Jelenleg (továbbra is filterre, ahol én képben vagyok) az egyik legjobbra értékelt őrlő (az egyébként kézi hajtásos) Pietro, amiben 58mm-es (sík)kések vannak. És rendre jönnek a (felhasználói) értékelések, hogy ugyanott van (ha nem jobb), mint a 98 mm-es kések.Viszont azt hozzátenném, hogy presszóra mindig munkásabb kézzel őrölni, főleg ha egymás után többet is kell húzni. Szóval én 100% filter felhasználással teljesen jól elvagyok kézi őrlőkkel, de ha presszóznék rendszeresen, biztos nem kézit vennék.
-
válasz
aleister
üzenetére
miért lenne mindkettő "kalibrált"? mindkettő olyan, ahogy a gyárból kijött. és nem általánosan jobb egy kingrinder k6 egy tetszőleges 64 mm-es síktárcsásnál. de az előbbit megkapod 50e ft körüli pénzért, 64 mm-es meg használtan sem lesz ennyiért, újonnan meg simán a háromszorosa.
-
válasz
aleister
üzenetére
Többen is használjuk szerintem. Én most épp egy DF83v-vel szemezek. Arról többen több helyen elég jókat írnak. A CF64v nem a legjobban sikerült típus szerintem - ezzel kicsit bevásároltam", viszont az ára mára már igazodott az értékéhez kb.
Szingapúr nem egy putri hely (anno jobban megnéztem valamiért), viszont Kínában gyártatnak. Ha DF-et veszel, szerintem olyan országból célszerű, ahol rendesebb a minőségbiztosítás.
Daráló: azt én is megerősíthetem, hogy ár-érték viszonylatban a kéziket nem igazán lehet megverni. -
Peti...(16v)
tag
válasz
aleister
üzenetére
Pár napja volt egy Flair Signature a fb-on 60-ért, ha megvan még, az egy jó vétel. Én utazósnak használom és imádom. Ha újat vennél, akkor csakis Kávékalmár, de ott kapsz Robotot is, így össze tudod hasonlítani őket.
De én a helyedben egyből fejest ugranék a tutiba és megvenném ezt az R58-at.
-
válasz
aleister
üzenetére
Ha költséghatékonyan akarsz próbálni, szerintem a flair neo flex + egy kézi tekerő együtt megvan 100e alatt, és egészen korrekt kávékat tudsz kihozni velük.
Ha kis automatát vennél nem arcátlan áron, én is a de linghi-t mondanám. A cégnél kb. 4,5 éve megy egy, manapság napi 50-100 adagot tol, és jobb ízeket hoz ugyanabból az impresso klasszikból, mint a dupla árú gádzsa (automattya).
(Koxx ultrájával szemezek, amíg az vihető, 45-ért tudok kínálni patika állapotú 1Zpresso K-max-ot.) -
Horvi
őstag
válasz
aleister
üzenetére
Én is kb így kezdtem a dolgot, hogy beszereztem egy K6-ot illetve egy Aeropresst és azzal kísérleteztem. Neten millió recept van hozzá csak győzd őket kipróbálni
Meg aztán árban sem elrugaszkodott tételek ezek, és utazósnak is tök jók.
Aztán amikor megjött az igény "rendes" presszóra akkor pedig beszereztem itteni ajánlásra egy robotot és úgy érzem meg is érkeztem. Igaz mostanában piszkálja a fantáziámat a filter vonal is de még nem ugrottam bele. -
válasz
aleister
üzenetére
ma már a csúcs is elérhető olcsón és jó készítési élménnyel:
- egy kingrinder k6 talán a legolcsóbb kézi daráló, és tök jó
- egy flair vagy robot mindent tud, amit egy 2 milliós gép is (csak manuális)
ezek utazós szettnek is jók aztán. ha ennyid már van, a dolog a kávén fog múlni, bármelyik étterem szintjét visszakézből levered. minden más, amit ezen szint fölött költesz, már hobbi. -
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Autós topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kutya topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Forrmell.enn
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- További aktív témák...
- iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100 % Akksi
- AKCIÓ! LG UltraFine 27" 5K IPS 99% DCI-P3 1 év garancia
- Thinkpad P52s workstation: Core i7 8650U, 32GB RAM, P500 2 GB VGA, új kijelző és akkumulátorok
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965, 100% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi 14C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest