Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
billyjoe #128797 üzenetére
Igazából az, hogy gyártanak hozzá, csak sokoldalúbbá teszi, ha nagyon fontos a minél pontosabb megismételhetőség, akkor is hasznos lehet.. csak az egész termék mögötti alapvető koncepció kicsit más
De megértem, ha valaki akár elsődleges "gépként" használja, akkor egy ilyen állvánnyal meg mindennel a konyhapulton is jól néz ki
-
billyjoe
csendes tag
válasz
pető bá' #128796 üzenetére
Kisimítani biztos nem lehet, sep appal szépen látszik a hullámzás. De, egy új kávénál egyszerűbb lenne belőni a szemcse méretet ha látod hogy épp max 4 barral vagy nyolccal nyomod. Erre írtam hogy egyszer, kitapasztalni jó lenne, onnan meg már úgyis érzed a pumpálás erősségét.
-
válasz
billyjoe #128794 üzenetére
nekem az az érzésem, hogy nagyon "kisimítani" sehogy sem lehet - egy darabig próbálkoztam azzal, hogy benyomásnál lassú, kieresztésnél gyors mozdulat, hogy konzisztensebb legyen.. de nem igazán érzek különbséget a normál mozdulathoz képest..
Ha ezt az ingadozást még vissza is jelzi, valószínűleg még idegesítőbbDe ha Ludovicus mondjuk kitapasztal egy jobb technikát, akkor csak azt kell lenyúlni és nem kell a mérő
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
koxkids #128787 üzenetére
Köszi az infót a nyomásmérőről, ezen a fotón láttam én is, de nem tudtam, hogy nemsokára kijön. Én szerintem benevezek rá, mert úgy érzem, sokszor nem tudok állandó nyomást fenntartani a csapolás alatt, a nyomásmérő valószínűleg pulzálna, ahogy nyomkodom a dugattyút. A mérővel talán jobban meg lehet tanulni a helyes technikát.
-
-
rastacsz
tag
Valaki még részt vesz a szegedi kávés teszten?
6 kávé lett kiküldve, elvileg 2 ismeretlen, de ezek lettek megnevezve:
Crackerjack Blackjack – Brazil espresso
Impresso Brazil
Roastopus Seashell
Warda coffee: Brazil Premium
szegediX BrazilImpresso esetén már egyből kérdés, hogy a specialty a Daterra farmról vagy a classic Brazil, mert a kettő nagyon nem egy kategória.
-
válasz
RetepNyaraB #128788 üzenetére
Nyilván annyi bőrt le kell húzni egy termékről, amennyit csak lehet.
Meg biztos lenne rá kereslet is, nem véletlenül dobják a piacra. -
billyjoe
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #128788 üzenetére
Mondjuk az a nyomásmérő elég jó lenne, bár az árától is függ. Kb olyan mint a robotnál, az elején jó, aztán már úgyis érzed.
-
RetepNyaraB
veterán
Hogy csináljunk a hordozhatóból asztalit?
Avagy a kínálat megteremti a keresletet. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
vicces1 #128784 üzenetére
Nem is akartam elkezdeni promotálni a kis kézi dugattyúsokat, de akkor már
Flair, robot. Mindkettő akármilyen drága motoros géppel versenyben marad.
Negatívum:
-rituális kv készítés, egy húzás egy adag (leginkább).
-baszakodás a melegítendő alkatrészekkel (ld. első pont)
-tejhabra kell egy alternatív megoldás (nanofoamer v2 lithium)Pozitívum:
-amit megiszol a végén
-csak annyi áram kell, amennyivel vizet melegítesz
-rituális kv készítés -
vicces1
aktív tag
válasz
Zoli68 #128782 üzenetére
Miben szeretnél előre lépni, mekkorát, mik az igények, milyen kávékat szeretnél(olaszos klasszik vs világos Kenya?
Így a nyomásfoki szint után nagyot lehet nyitni, csak ehhez még ma sem kell félmillió.
Meg aztán még mindig a jó anyag, és az előkészítés a záloga.A kávét Te készíted nem a gép.! (ezt most már letradelem annyit emlegetem)
A Graef-ot tartsd megegyenlőre, esetleg egy kézi K4, Kinu simplicity vagy amik ebben a kategóriában vannak. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Zoli68 #128782 üzenetére
Az mignont nem erőltetném, single vagy sem. Tele a használt piac velük, sokak nagyon hamar túl szeretnének adni rajta. Persze csinos kis motyó, ha ez a fontos.
A Profitecet nem láttam élőben; papíron jó, de hasonló áron (oké, drágább) már kapsz dupla bojleres Sage 920-at, ami azért egyszerűsíti az életet. -
Zoli68
újonc
Kedves Fórumozók,
Jelenleg egy DeLonghi EC156 kávéfőzőm és egy Graef CM 80 őrlőm van. A szűrőkosár a gyári nyomásfokozós.
Szeretnék előrelépni, ezt néztem ki:
Profitec Go! (810 Euro) + Eureka Mignon Single Dose 15BL (540 Euro)
Napi 4-6 espressóhoz lenne. Szerintetek jó lehet ez a kombináció? -
Nincs valakinek véletlenül nyomásfokozós szűrője elfekvőben GC-hez?
( Nem röhög ki!)
-
princu
csendes tag
válasz
Cathfaern #128256 üzenetére
Szia! Igen van, tavaly november óta. 15-20g között használom, szinte mindig 60g/1l víz aránnyal, JH új recepttel (5 egyforma felöntés). Most két hónapja a clothfilter.co.uk v60 filterét használom, próbálok játszani az őrlési finomsággal, de textil filterrel a 30-40 klikk közötti tartományban vagyok (Hario papírfilterrel durvább állásban kicsit). Próbáltam a Lance által propgalt 50-55 tartományt is, de nem vagyok meggyőzve. Laica kancsós víz (coffee&tea).
-
#85578752
törölt tag
Meg precíz tamper is az kéne legyen. Nekem ez a fajta bejött.
Duplához meg a made by Brumi1024 WDT-tool, ami közben megérkezett.
Istenkirály, gyönyörű, műfaján belül precíz cucc, tíz tekerés és jobb az előkészítés, mint ami manuálisan valaha sikerült.Igazából van létjogosultsága a Sage gépekből a Bambinonak is, mert a Barista Pro-n a hőfokot játszadozáson kívül nem nagyon állítottam. Csak aránytalanul drága, de ha valakinek olcsón sikerül beszereznie akár használtan, egy K4-es kéziőrlővel meg is érkezett.
-
-
MPowerPH
félisten
Awaken fele Etiop.... Ah, brutal. Koszonom a tippet utolag is.
Elsore mar egesz jot huztam. 19,5g, 93 fokon, szokasos eloaztatasos profilommal. Bar 26s -et irnak ajanlottra, nekem elment 30s -ig, akkor lottem le. 9 bar -al ment, en azt 8-ra szabalyoztam. A crema az nem volt tul vaskos, de 2 poharba ment a nedu.
Izjegyek tokeletesen kijottek. Es edes volt.Az orlemeny finomsagan meg allitok egy keveset, es a kovetkezo huzast mar merleggel csinalom.
-
#85578752
törölt tag
Szimplánál nekem még az vált be, hogy körkörösen tömörítek ahogy itt le lett írva.
Annyi még, hogy bajonettes betöltőgyűrűt használok, ami bent tartja a laza őrleménykupacot, amit egy oldalról lágyan terelek a tamperrel, majd görgetés, egy-két koccantás, hogy a kosár oldalfaláról behulljon, gyűrű le, tamperrel megnyomom.
-
verti1
tag
Az lm klón a legjobb szimplához, nagyon sok tapasztalat van itt ezzel. Nekem is volt régen ilyen IMS kosram, nem vált be. Ha minden más tényező rendben van és csak a kosárra koncentrálunk akkor szerintem ez az IMS single kialakítás egy zsákutca. Nem lesz egyenletes az áramlás a pogin a változó keresztmetszet miatt, egyenetlen lesz a kioldódás. Valamint szerintem jelentős a side channeling a kialakítás miatt.
-
icm
tag
válasz
#98690560 #128762 üzenetére
Ahh az IMS The Single. Jójó, 58as tamperral tudod használni DE 137 lyuk van rajta. A BaristaPro kosarain 269 lyuk van, abból a 8-10g verziót érdemes venni, az aránylag egész jó eredményt ad. Sokáig, sok kávé folyt át ezen a kosáron, vettem egy nagyobbat 10-12g, a lyukak száma ugyanannyi cserébe nagyobb dózis, de ez már nem az igazi, laposabbak voltak a kávék. Kipróbáltam egy LM klónt 350 vagy mennyi lyukkal, szignifikáns különbség volt. Kicsit pepecselős az előkészítés a single-hez képest, de kb 2-3 alkalom után ez se volt probléma. A VST még kényesebb.
Egy VST szimpla, LM klón kosár fényévekkel jobb. Más a pogácsa kialakítása, 41mm átmérőjű és magasságát illetően mint a 18g pogácsa vastagsága. Nem igazán hittem ebben az elején, de egyszerű ízlelgetés után a VST-nél maradtam. Talán a 8-10g baristapro-val egyszer összehasonlítom, de nem tartom valószínűnek, hogy visszaváltsak rá. -
#85578752
törölt tag
Egy ideig én is sokat gondolkodtam hogy mennyire éri meg karosra költeni, itt fokozottan figyelni kell hogy ne vízkövesedjen a thermojet, megfelelő minőségű kávéval érdemes használni és sokkal több fogy mint automatával. Viszont amikor kaptam pár csomag spéci kávét, egyértelművé vált, hogy az automatával maximum csak kb. 80%-át tudom kihozni az alapanyagból, ami pazarlás és méltatlan. Igazából automatával dobom ki az élmény felét...
Most egyébként sikerült kellemetlenül erős duplát főznöm, ami után a szimpla is szokatlanul erős lett, még én is csak kísérletezek, de azért ezzel a karossal még nem sikerült pocsék kávét főznöm, csak erőset, ami nem annyira nagy baj.
-
válasz
#85578752 #128768 üzenetére
Köszönöm! A kávézós "üzleti" kérdésre tényleg igen a válasz, túrtam a netet most, lehet erről találni infót. Az általános process az, hogy a fele egy nagy gyűjtőpohárba megy, és ha megtelik akkor kiöntik a lefolyóba. Ha meg pörög az üzlet, akkor mindkettőt eladják, nyilván ez a fő cél. Már ahol árulnak szimplát, meg ugye nem is feltétlenül az átlag magyar kávézókra vonatkozik ez
Felezni nem tudunk, az asszony korábban kel, és csak egyet iszik reggel. Én meg home officeban nyomom egyedül, és 4 kávé megy le a nap folyamán. Szóval ha netán ő kapna egy nespressot (adja magát a dolog), én meg dupla kosarazni akarok, és jobb minőségű frissen pörkölt alapanyaggal számolok, akkor számításaim szerint vagy 200-250eFt-nyi kávét dobnék ki éves szinten (nyilván ez totál hülyeség lenne, csak elvi szinten nézem), vagy dupláznám a koffeinbevitelt. Nem mondom hogy bármelyik opció tetszik
Küzdök még egy kicsit a szimpla kosár kérdéskörrel és tanulással, nagyon köszönöm hogy kibírjátok a vergődésem
-
#85578752
törölt tag
Igen, műanyaggal nem hűl le annyira de ha előmelegíted a csészéket akkor már a kar is átmelegszik, szóval csak akkor van értelme a műanyagnak ha hidegen indítod a főzést.
Elvi akadálya nem lenne, én inkább ilyen előzőekben említett gömbölyű kosárnak örülnék, ha hasonló őrleményt igényel mint egy dupla kosár.
Nálam is bukó volt kétszer, ugyanezért. Megvettem, eladtam, megbántam... Harmadszor is megvettem.
Duplát felezve is erősnek érzitek? Mi a szimplát is feleztük eleinte, most két szimplát főzök egymás után. Duplát fogunk felezni ha megjön a Brumi1024-féle WDT-tool.
Próbáld ki nulla előáztatással, a testessége eltűnik, a füstösebb, könnyebb aromák kerülnek előtérbe, jobban hasonlít az automatával megszokotthoz. Próbáld ki max előáztatással is, egyértelmű lesz mi változik, elmagyarázni nem annyira egyszerű, több minden változik.
A Philips 5-9 g között adagol, vagyis kb. ugyanaz a mennyiség egy szimplával, mint két főzés az automatán.
A profi kérdésre szerintem igen a válasz, nem hiszem hogy megéri az őrlőt állítgatni egy szimpla miatt, még a spéci IMS se működött nálam ugyanolyan őrleménnyel mint ami duplába jó volt.
-
válasz
#85578752 #128766 üzenetére
A műanyag betét miért van benne amúgy? A hőveszteséget kompenzálják vele?
Illetve mi az elvi akadály annak, hogy legyen 9-10g-os, sík fenekű, egyenes falú kosár? Ugye annyi kellene csak, hogy laposabb legyen. De gondolom megvan az oka, mert mégis mélyebb mindegyik, és a kúposítással csalják le a térfogatot. Csak kíváncsi lennék rá, hogy mi ez az ok.
Amúgy bukó lesz ez így, panaszkodik az asszony, hogy nagyon "erős" a kávé, nem jön be neki (amúgy tök jókat csinál a szimpla kosárral, eddig mindegyik perfekt volt lefolyási időre és mennyiségre). Eddig ő a Philips 55xx-el 1-es fokozaton itta az 5-ből (én maxon). Tudom hogy ezzel is képben vagy az automatás topic miatt...
Az hány g lehet, jól rémlik, hogy 7 körül van? Az 5-ös fokozat meg ~11?
Ami még ilyen kíváncsiság szinten nem hagy nyugodni, nagyon érdekelne a válasz: hogy csinálják ezt nagyban, profin, egy jó kávézóban? Ott 58mm-es karok vannak mindig, ha jól tudom (de javítsatok ki ha tévedek). Bemegy a vevő, kér egy szimpla espressot. Minden esetben duplát készítenek, és kiöntik a felét, ha pedig engedi a forgalom, akkor eladják mindkettőt? Itt most egy korrekt helyre gondolok, a különféle átveréseket, trükköket hagyjuk, gondolom nem lenne nehéz olyan kávézót találni, ahol 6g felett nem kapsz kávét, szóval arra gondolok ami a "nagykönyvben" van.
-
#85578752
törölt tag
Ja csak megtévesztett az IMS Single a következő hozzászólásban, amit én is vettem az előző 58-as gépemhez, 54-esben nincsen semmi ilyesmi sajnos. Viszont van egyenes oldalfalú 54-es dupla IMS kosár egészen 22 grammig, ami javíthat az ismételhetőségen. A kaotikus lefolyást friss kávénál nálam a műanyag betét okozta a karban. Dallmayrnél egy napig friss kb., utána rohamosan csökken a crema. Én nem korrigálom az őrlés finomításával, mert elkezd iszaposodni, inkább túltöltöm a kosarat, levételkor látszik a felsőszűrő lenyomata.
Elvileg duplákkal kell jó időket és mennyiségeket kapnod, a szimplára át kell hangolni az őrleményt. -
válasz
#85578752 #128764 üzenetére
Ez is 54mm-es, szerintem nagyjából ugyanolyan gépünk van, pár feturét variál csak a Sage ezekben tudtommal (szerintem Barista Pro + hőmérős/auto tejhab + touch screen = Barista Touch). Persze a belső felépítését te jobban vágod, lehet, hogy megcáfolsz.
Viszont ha nincs gondod a szimplával, az jó hír, akkor csak béna vagyok, de hát egy délután alatt nem is szabad nagyot álmodni
-
#85578752
törölt tag
Nálam szerencsére nincs gond a szimplákkal, mert a Barista Pro csak 54mm-es. Az automata tejgőzölés pedig remekül tud működni manuálisan is, Bambinonál például határozottan jobb volt úgy, szóval csak egy feature-rel több, ami kényelmes. Szerintem jó választás, lehet hogy egy precíz tamper, egyadagos őrlésre áttérés és wdt segíteni fog az ismételhetőségben.
-
#98690560
törölt tag
Az utóbbi időben engem is foglakoztatott a szimpla presszó kérdése és ugyanúgy meggyűlt a bajom a klasszikus, "kéményes" szimpla kosarakkal, nem tudtam rendesen tömöríteni, csatornásodott, minden zűrös volt. Végül vettem egy IMS "The Single" kosarat, ami a kialakítása miatt valamivel könnyebb a szimplázás, könnyen lehet tömöríteni, a marketing duma az az, hogy a dupla presszó őrlemény finomságával használható, tehát nem kell őrlőt állítani szimpla és dupla között, nos azt tapasztaltam hogy ezt az ígéretet tartani is tudja, lényeg a lényeg, hogy 8,5grammos kosár nálam 10,5-el fut, ebből egy 15-20grammos ital jön le egész jól, 10ből 7szer sikerül is. Egy próbát megér.
-
Megvettem ma a Saget, végül a SES880 lett, tetszettek a featurek egyben. Az automata tejhab szerintem zseniális, lehet hogy manuálissal jobbat lehet, de nekem ez így tökéletes, és gyors, nincs hiányérzetem.
Egyelőre random, Sparban begyűjtött kilós Dallmayr-el megy a kalibrálgatás, tanulgatás, eddig ezt ittuk a régi automata gépből is. Hazafelé jövet sikerült CM-et vennem egy kávézóban, ezzel még várok egy picit, nem akarnám elpazarolni a kísérletezgetésre. Illetve valószínűleg a Kávékalmár lesz majd a végső megoldás, mert nála voltam már személyesen is, 5-10 percre lakok tőle, csak most éppen nyaral
Az első hat próbából sikerült egy olyat készíteni 18g-ból, hogy itthon még soha nem ittam ilyen jó espressot, óriási sikerélmény volt. Aztán gyorsan kiderült, hogy csak a kezdők szerencséje lehetett, mert aztán sokáig nem tudtam reprodukálni (súlyra és lefolyási időre gondolok). Viszont sikerült azért viszonylag gyorsan konstans állapotot elérni, de a dupla szűrőt el kell hogy engedjem, mert nem akarok ennyi koffeint bevinni, a napi 4-5 kávéból meg nehezen engedek.
Na innét jött a szívás a single shot filterrel, és a 9 grammokkal. Persze gyorsan a gép elé ültem, olvasgattam, megnyugodva tapasztaltam hogy nem vagyok egyedül, ez kemény dió
Jó 300-400 gramm után kezdtem ráérezni, de még mindig nem tudom kétszer egymás után ugyanazt, viszont már csak minimális eltérések vannak. Nagyon piciket szürcsölgetve kóstolok (alvás mondjuk így sem lesz), tök jól lehet érezni hogy milyen amikor alul vagy felül extraktált, amikor sikerül elkapni, akkor még ez a Dallmayr is elképesztően finom.
Azt jól gondolom, hogy az új darálónak idő kell mire beáll? Érzésre olyan, mintha most kezdene konstans eredményt adni csak. Ha ez igaz, akkor az elején feleslegesen túráztattam magam, bár legalább sokat ismerkedtem a géppel.
Illetve ilyen 9g-s single shotnál mennyire lehet a lefolyást egyáltalán tökéletesíteni? Jelenleg 4-ből háromszor tudok már 27 sec alatt kb. 20g súlyú italt produkálni (a tamperelésen megy el a többi szerintem, azt még tanulni kell). Viszont minden esetben nagyon csúnyán folyik le a kávé, csepeg, kihagy, amikor folyamatos, akkor is cérna vékony. Ha szép gyufaszál forma, akkor meg vagy 40g körül lesz, vagy 15-17 sec kell neki. Ízre egyébként nagyon oké a 27 sec 20g (egyel rosszabb mint a 18g-os nagyon elkapott shotom).
Bocs a hosszú postért, bizonyára a sok koffein az oka
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #128758 üzenetére
"vagy öntsek egy befőttesbe 15g durvát és lezárva felejtsem egy napra a hüttőbe"
Majd utána szűrd át egy v60-on vagy bármiféle papírfilteren (trapézfilteres főző is jó ha nincs amúgy is v60, és azt tesco / spar / müller / dm / stb-ben is kapni).
Szerintem ehhez képest csak rosszabb lehet egy cold brew, kivéve ha szereted ha van zacc a kávéban. -
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #128758 üzenetére
Kérdésben a válasz, bár azért el lehet cifrázni cold drippel.
-
RetepNyaraB
veterán
Ha felütötte bennem rusnya fejét a kóldbrú iránti igénylet, akkor ebbe érdemes ilyesmiképp beruházni, vagy öntsek egy befőttesbe 15g durvát és lezárva felejtsem egy napra a hüttőbe'?
Nem célom a doog kimaxolása (még), csak a nyári verőn jól esnék egy kis hideg nyami. -
#98690560
törölt tag
Fenntartásokkal olvastam a sok jóságot az őrlőről, de most hogy ide is megérkezett, csak tátom a számat. K-Plust váltott, ízben pont akkora ugrás, hogy bőven kárpótol olyan apró hiányosságokat, amik a K-Plusban megvoltak, itt viszont nincsenek. De tényleg, teljesen más arcát mutatja a kávé, 5 húzás után sikerült a jó beállítás, de mind az 5 piszok finom volt. Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez egy jó vétel volt.
-
goom
senior tag
Hű! Hát ez tökéletes lett. Az én szintemen mindenképpen. Nagyon-nagyon!
Igazi "nagykönyv" egérfarok, 18/36g, 24", 93°. A K4-et hagytam az eddigi 6-os álláson: a megszokott tamperolással pont jó volt.
És valami pazar gyümölcsös íz! Ahhoz túl kicsi és/vagy kezdő vagyok, hogy ennél precízebb legyek, de igen finom!
Nagyon köszönöm.
sz.zs. : teljesen igazad volt! Tényleg kapaszkodni kellett a K4-be! -
#85578752
törölt tag
válasz
vicces1 #128750 üzenetére
Csak a gyomrod féltsd, a csersav nálam legalábbis pár szem elrágcsálása után érezteti hatását. Viszont Cathfaern cupping tanácsa mindig jól jön egy kávé karakterének megállapításához, kecmec nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kompakt vízhűtés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bestbuy játékok
- Milyen autót vegyek?
- OpenWRT topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nintendo Switch 2
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest